jagna35 15.05.07, 19:39 witam, dziewczyny czy macie jakieś rady na temat jak przygotować sie do cesarskiego cięcia/ tz. co jest potrzebne w szpitalu, w domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mim288 Re: jak przygotować się do CC 15.05.07, 20:44 Potrzebne chyba to co przy sn (z wyjątkiem specjalnej poduszki, bo siadać można normalnie).Spirytus 70% taki jak do pępka - do przemywania szwów. Na pewno potrzebne środki przeciwbólowe (powinny być dostepne w szpitalu, ale od znajomych wiem,że różnie z tym bywa, ja miałam tyle ile potrzebowałam). Mozna brać paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: jak przygotować się do CC 16.05.07, 09:48 Torbę do szpitala pakujemy tak samo jak do porodu sn. Tak jak napisała poprzedniczka nie trzeba poduszki do siedzenia, środki przeciwbólowe w szpitalu podają a przy wypisie powinni doradzić co można brać w domu i przepiszą receptę. Warto wziąć małe wody mineralne w butelkach z "dzióbkiem" , po cc w pierwszych godzinach trudno się podnieść a z takiej butelki łatwo się napić . Tak samo mały ręczniczek który pielęgniarka może ci zwilżyć wodą, można przetrzeć ręce i buzię zanim będziesz mogła wstać do toalety. Ja osobiście nie używałam niczego na bliznę, myłam ją płynem do higieny intymnej z wyciągiem z kory dębu ( zalecane do podmywania się ale na bliznę też dobrze działa bo ma właściwości odkażające, antybakteryjne itp) aha przed cc jeszcze w domku warto użyć kremu do depilacji miejsc intymnych w okolicy wzgórka łonowego, gdzie ma być cięcie, w szpitalu używają golarek a potem gdy włoski odrastają w miejscu blizny swędzi a nawet boli. Po kremie jest lepiej i dłuższy efekt Pozdrawiam Ja za 5 dni mam drugą cc Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: jak przygotować się do CC 16.05.07, 10:49 Warto wziąć małe wody mineralne w butelkach z "dzióbkiem" , po cc w pierwszych > godzinach trudno się podnieść a z takiej butelki łatwo się napić . Co do picia wody, to jestem po dwóch cesarkach i po obu przez 12 godz nie mogłam nic pić. Byłam pod kroplówkami, więc byłam odpowiednio nawodniona a mogłam jedynie zwilżać usta solą fizjologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
usura Re: jak przygotować się do CC 17.05.07, 12:34 Ja miałam niepalnowane cc i jakos specjalnie się nie przygotowywałam. Normalnie jak do porodu. Picie owszem ale dobę po. Odpowiedz Link Zgłoś