Dodaj do ulubionych

żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania?

02.09.07, 10:24
Witam,
termin mam na 29 wrzesnia i stąd moje coraz większe obawy i wątpliwości. Czy
któraś z Was, która rodziła tam może mi pomóc?
Chodzi mi po pierwsze o to czy tatuś musi mieć jakieś badania żeby móc
uczestniczyć w porodzie rodzinnym? I co mam wziąć dla siebie i dla maluszka?
Dają tam koszule dla mam lub ubranka dla dziecka czy muszę mieć wszystko
swoje? A kosmetyki? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • creolla Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 02.09.07, 12:58
      Witam!
      Dla dziecka jedynie pampersy i chusteczku nawilzane, chyba, że
      chcesz miec swoje ubranka...
      Dla Ciebie, tak ze 3 niedlugie koszule, szlafrok, klapki pod
      prysznic i swoje przybory toaletowe.
      Wode min. niegazowaną, sztućce, kubek...
      Mąż nie musi mieć żadnych badan, jedynie wygodny stój i obuwie
      ochronne bądz zamienne.
      Pozdr.
      • dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 02.09.07, 16:15
        Dziękuję bardzo smile A jeszcze jedno - czy mają tam teraz dużo rodzących? Chodzi o
        to czy jak pojadę to odeślą mnie z kwitkiem, bo np.nie będą mieć wolnej sali? smile
        • andaba Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 02.09.07, 18:59
          dzagaa20 napisała:

A jeszcze jedno - czy mają tam teraz dużo rodzących? Chodzi
          > o
          > to czy jak pojadę to odeślą mnie z kwitkiem, bo np.nie będą mieć wolnej sali? :
          > )

Koleżanka z patologii mówiła, że mają przepełnienie i zdarzyło się, że odsyłali, ale raczej sporadycznie.
          Twierdziła, że do końca października będzie sporo rodzących.

Serio piszecie o tych pamperasach dla dziecka?
          A jak nie będę miała to bez pieluchy będzie leżeć?
          Nigdy nie było takich wymagań...
          • dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 03.09.07, 10:38
            andaba napisała:
            > Serio piszecie o tych pamperasach dla dziecka?
            > A jak nie będę miała to bez pieluchy będzie leżeć?

Ja nie wiem sama..dlatego zapytałam, ale mam już kupione pampersy, więc wezmę
            może jakieś 10 sztuk i do tego z 5 tetrowych. No ale od razu po porodzie chyba
            dadzą jakąś swoją pieluchę bo przecież jak mnie będą zszywać to nie będę
            równocześnie grzebać w torbie za pampersem.. Ja sama już nie wiem.. Chyba lepiej
            wziąć więcej niż ma później czegoś braknąć uncertain
    • dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 03.09.07, 13:48
      przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie:
      czy lekarz w szpitalu może wypisać zwolnienie L4 dla męża na opiekę nade mną?
      Czy trzeba to załatwiać od internisty lub mojego gina?
      • creolla Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 03.09.07, 14:51
        Tak, lekarz może wypisać opieke dla męża, choć z tego co wiem, to
        czasem odsyłają do lekarzy prowadzących ciążę.
        A dziecko po porodzie jest z mama przez 2 godz. bez ubranek i bez
        pampersow. Grzebanie po torbie w czasie szycia- dziewczyny, troche
        wyobraźni...............
        A pampersy nie są obowiazkowe, ale chyba wygodniej jest miec swoje,
        niż ciągle dopominac sie w dyżurce.
        Zresztą dzieci mają czasem uczulenia na pewne marki, więc dobze jest
        zacząć zakładać te, których bedzie się w domu używać.
        • dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 04.09.07, 12:00
          Ok dzięki za odpowiedź. A pampersy hmm... przecież chyba wiesz, że przed porodem
          panikuje się i robi problemy z niczego, więc się nie dziw głupim pytaniom smile
          W każdym razie dzięki za rady.
          pozdrawiam smile
          • rak13 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 04.09.07, 12:38
            Oczywiscie, ze po porodzie dziecko dostaje pampersy, ale noworodek musi byc
            przewijany często i przy tak duzej ilosci dzieci pieluchy sie szybko koncza.
            Latwiej kazdej mamie przyniesc paczke pieluch, zwłaszcza w obecnej sytuacji
            służby zdrowia. Jak mama dojdzie do siebie po porodzie to sama zajmuje sie
            dzieckiem, wiec trzeba tez miec chusteczki i krem do pupy. Na początku jest
            troche ciezko, ale dzieki temu wraca sie do domu i nie ma problemu z karmieniem,
            przewijaniem itp. Grunt to pozytywne nastawienie, lezałam na sali z dziewczyna
            która wszystko miała za złe połoznym i lekarzom. Ja jestem bardzo zadowolona.

pozdrawiam,
            rak

• dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 04.09.07, 18:58
              spoko, ja już spakowałam 15 pampersów i 6 tetrowych - powinno wystarczyć, a jak
              nie to mąż dowiezie. Ja idę z dobrym nastawieniem - luksusów nie oczekuję,
              wiadomo, że idziesz do szpitala a nie do hotelu smile A te 3 dni szybko miną smile
              Największy stres na pewno będzie jak się zacznie - tylko tego się obawiam -
              później powinno pójść jak z płatka smile
              pozdrawiam!
              • robin81 spakuj cala paczke pampkow 1 04.09.07, 23:30
                jak cos zostanie to przyda sie innym dzieciaczkomsmilepozdrawiam i
                zycze bezproblemowego rozwiazania
    • rak13 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 05.09.07, 12:39
      zycze powodzenia!
      Polecam zabrac sporo wody mineralnej w butelkach z "dziubkiem", biszkopty,
      sucharki. Powinno sie tez miec własny kubek i sztucce (ze względu na higiene, bo
      mogą Ci dać szpitalne). Mnie przydały sie zwlaszcza w pierwszej dobie husteczki
      do demakijazu i mala woda termalna.
      Na początku dzidziusia ubieraja w ciuszki szpitalne, a potem to już ty
      decydujesz. Jesli bedziesz miala klopoty z karmieniem to pros polozne o pomoc i
      pytaj ile trzeba. One bardzo pomagaja i mozna uniknac wielu stresow w domu.

pozdrawiam,
      rak
      • aanna6 Re: pampersy duzzo 05.09.07, 14:21
        wez cala paczke bo daja tylko na 1 przewiniecie po kapieli (
        rodzilam w lutym ) jak ci zostanie to wezmiesz do domu bo masz je
        przy sobie beda ci potrzebne chusteczki nawilzone dla
        dzidzi ,masc do pupy daja .ubranka jak chcesz miec swoje to tak a
        jak nie to ubieraja w swoje . dla siebie wez kubek i sztucce (bo
        nie daja) i jakis suchy prowiant bo jedzenie ochyda wez sok
        jablkowy i mineralna przybory toaletowe duze podpaski ja mialam
        pieluhy bella ( w aptece dadza ci jak powiesz ze po porodzie ) duze
        i wygodne mi poszlo w szpitalu ok 3 paczki plyn do chigieny
        intymnej , reczniki i z 3 -4 koszule szlafrok , i jak
        bedziesz chciala ogladac telewizor to 2 zlotowki . POWODZENIA
        jak masz jakies pytanie to pisz , pierwszego syna rodzilam w 2004
        roku i byly takie same wymogi
        • dzagaa20 Re: pampersy duzzo 06.09.07, 15:03
          Ok dzięki... dwie butelki po 1,5l mineralnej wystarczą? I powiedzcie czy można
          pić podczas porodu? No i co z prowiantem dla męża? Pewnie coś muszę zrobić w
          domu bo mu nie dadzą no nie?
          Jedzenie szpitalne zawsze jest ohydne, więc nie nastawiam sie na jakies pyszności big_grin
          Te pieluchy bella już mam.. kupiłam 3 paczki - mam nadzieje, że wystarczy. A czy
          lekarze mają jakieś ale jak sobie ubiorę po porodzie bawełniane majtki czy
          raczej ubrać jednorazowe? I myślę wziąć jedną piżamę - koszul mam 2, szlafrok i
          piżamę, a już żal mi kasy na następne koszule, bo i tak ich później nie będę
          używać - w domu śpię w satynowych big_grin
          Telewizora pewnie nie będę oglądać, no bo założę się, że nie bedzie jak i kiedy
          smile Zresztą biorę mp3 i powinno mi wystarczyć.
          A o zwolnienie dla męża na opiekę poprosić lekarza w szpitalu? I którego, tego
          który będzie przy porodzie czy byle którego?
          • kipika1 Re: pampersy duzzo 06.09.07, 20:20
            Hej, ja rodziłam w maju - i tak - weź sobie napewno z 3 koszule rozpinane z przodu- przy porodzie conajmniej jedną zniszczyszsmile, majtki jednorazowe, albo siateczkowe , podkałdy belli, możesz pić i jeść podczas porodu- zabierz nawet więcej wody mineralnej i biszkoptysmile
            Ja miałam jeszcze patent na podmywanie się - bo po porodzie krwawisz przez kilka tygodni - bez sensu było chodzić pod prysznic po każdym wysuikaniu się, więc brałam taką buteklkę z dziubkiem po wodzie mineralnej i za pomocą tej butelki myłam sobie krocze w toalecie, Jak masz możliwośc to poroś, by ktoś Ci przuynosił jedzenie, bo w szpitalu dostajesz jeść o 8.00 śnaidanie, 12.00 obiad i 16.00 k,olacja, a potem już nic, więc umierasz z głodu, weź sobie też herbatkę, bo u pielęgniarek możesz dostać wrzątek.
            Dla dziecka tylko pampersy, bo ubranka dają i kremik też.
            Trzyma kciuki za poród smile
            • aanna6 Re: pampersy duzzo 06.09.07, 20:35
              majtki preferuja jednorazowe siateczkowe co do zwolnienia to moj
              maz dostal od mojej lekarki niewiem czy szpital wydaje nie pytalam
              ja przy obydwoch porodach pilam wode mineralna niegazowana , dla
              meza jedzenia napewno niedostaniesz a jak urodzisz w porz kiedy
              rozdaja jedzenie to dostaniesz a jak potem to nie (1 syn urodzony o
              o 15-35 pora kolacji to mi dali drugi na porodowce od 12 syn
              urodzony o 18-35 nie dostalam nic do jedzenia maz musial szukac
              otwartego sklepu bo umieralam z glodu )na oddziale nalegaja na
              koszule bo do badania podnosisz i jest im wygodniej podczas
              obchodu ale mozesz sprobowac z pizama .
            • dzagaa20 Re: pampersy duzzo 07.09.07, 15:03
              kipika, czyli w żeromskim nie dają żadnej szpitalnej koszuli do porodu?
              • kipika1 Re: pampersy duzzo 19.09.07, 13:13
                Nie wiem jak jest z koszulami, ja tam miałam swoje, i nawet nie
                wpadłam na to, z e mogą coś mieć takiego.Weź sobie najlepiej taką
                mocno zużytą, bo i tak ciężko ją będzie uprać po porodzie, a szkoda
                kupować nową, po to tylko by zaraz ją wyrzucić >
    • dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 07.09.07, 11:58
      dzięki dziewczyny za rady smile Bardzo mi pomogłyście. Wygląda na to, że będe
      musiała dokupić co najmniej jeszcze jedną koszulę. No i zaopatrzyć się w jakiś
      suchy prowiant dla mnie i męża, no ale przynajmniej wiem to teraz przed faktem i
      nie będę się tak stresować w czasie porodu dodatkowo smile
      Jeszcze raz wielkie dzięki, jak mi przyjdą jeszcze jakie pytania do głowy, to
      podniose wątek smile
      • sha1 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 08.09.07, 00:39
        Zamiast kupować jeszcze jedną koszulę, którą będziesz musiała wyrzucić po
        porodzie, bo nie będzie sie do niczego nadawała, lepiej weź jakiś stary,
        obszerny i przydługawy podkoszulek np: męża
        • dzagaa20 Re: żeromski w krakowie,poród rodzinny?badania? 10.09.07, 14:18
          W sumie racja... 30zł (tyle dawałam za koszule) piechotą nie chodzi i zawsze to
          paczka pieluch ;/
          dzieki za rade sha1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka