Dodaj do ulubionych

MADAlińskiego - jaka jest teraz sytuacja?

12.03.08, 14:00
dziewczyny, czy któraś z Was rodziła niedawno na Madalińskiego? Termin mam za
12 dni i zastanawiam się jaka jest tam teraz sytuacja - czy szpital przeżywa
takie oblężenie jak Żelazna i Karowa? czy któraś z Was została stamtąd odesłana?
i jak jest na poporodowym - czy remont w pełni?
Obserwuj wątek
    • souli Re: MADAlińskiego - jaka jest teraz sytuacja? 12.03.08, 16:06
      Madalińskiego to szpital miejski, tam zawsze jest miejsce....
      • andy322 Re: MADAlińskiego - jaka jest teraz sytuacja? 12.03.08, 18:31
        no nieprawda ze zawsze jest miejsce, podobno było takie obłożenie ze odsyłali,
        ale to we wszystkich szpitalach tak się może trafic...nawet był artykuł w
        wyborczej... mnie tez interesuje jaka jest teraz tam sytuacja, a ponadto, co
        trzeba zabrac dla dziecka bo nie mam bladego pojecia... pzdr
        • mamahuhu co zabrać dla dziecka: 12.03.08, 18:57
          oto lista którą podała mi położna:
          -2 ręczniki (w jeden zawijają Maleństwo od razu po porodzie, drugi potrzebny do
          kąpieli)
          -3szt. body z długim rekawem
          -3 pajacyki
          -paczka pampersów
          -paczka chusteczek nawilżonych
          -2 czapki smerfetki (jedna bedzie uzyta od razu po porodzie)
          -skarpetki i ewentualnie łapki
          -10 pieluszek tetrowych
          -spirytus lub waciki lekko
          -kocyk/rożek
          dla mamy:
          -2 koszule (w tym 1 do porodu) + szlafrok
          -biustonosz do karmienia
          -wkładki bella poporodowe
          -majtki jednorazowe
          -mydło szare Biały Jeleń lub płyn do higieny intymnej do pielęgnacji krocza
          -ręcznik papierowy
          -klapki pod prysznic
          -przybory toaletowe
          -wkładki laktacyjne
          -woda niegazowana, batoniki czekoladowe
          -tabl. żurawinowe by uniknąć problemów z pęcherzem

badania:
          -oryginalna grupa krwi
          -HBs - ważny 3 miesiace
          -posiew z kanału szyjki macicy
          -USG z 36tc
          -ostatnie badanie morfologii i moczu
          dokumenty:
          -dowód osobisty
          -karta ciąży
          -ksiażeczka ubezpieczeniowa z aktualna pieczątką

Na Madalińskiego mają miły zwyczaj po porodzie - Maleństwo kładą na brzuch mamy
          na 2h. Dopiero po tym czasie pediatra bada dzidziusia. Dlatego potrzebne są
          dodatkowy ręcznik i czapeczka.
          - ewentualnie mały "jasiek" wygodny do karmienia
          • mamahanki1 Dziewczyny, w jakiej części W-wy mieszkacie? 12.03.08, 21:16
            Mamy chyba bliskie terminy. Kto wie, może się spotkamy na Madalińskiego. Ja mieszkam na Natolinie.

Pozdrawiam i życzę nam wszystkim spokojnych porodów.

• 2grabka Re: Dziewczyny, w jakiej części W-wy mieszkacie? 13.03.08, 00:07
              Ja jestem z ursynowa i też wybieram się na Madalińskiego... termin 20 kwietnia
              smileMam wielką nadzieję, że będą miejsca! Niestety sytuacja w warszawskich
              szpitalach nie jest za fajna... podobno czasem odsyłają za warszawe.
              • andy322 kabaty 13.03.08, 08:36
                mam termin na 26 maj jestem z kabat... dzięki za listę, jest dosc długa moze 3
                torby jak któras pisała to przesada, ale rzeczywiście nie jest mało.. czy ciąże
                prowadzi Wam lekarz z madalińskeigo?pozdrawiam wszystkie mamuśki
                • angie44 Re: kabaty 13.03.08, 09:35
                  ja również z kabat - termin na 22 kwietnia - więc tym bardziej jestem ciekawa
                  sytuacji na Madalińskiego... nie wyobrażam sobie, że mnie stamtąd odsyłają...wink

lista rzeczy jest na stronie szpitala - ale pewnie się pokrywa z tym, co powyżej!
                  • mamahanki1 Re: kabaty 13.03.08, 11:54
                    Jak rozmawiałam 2 tygodnie temu z położną, to powiedziała, że zdarza się, iż
                    odsyłają, ale tylko w sytuacji wyraźnego przepełnienia. Mam nadzieję, że nawet
                    jeśli trafię na taki moment, to znajdzie się miejsce dla nas, gdyż mam mieć
                    poród nadzorowany ze względu na nisko schodzące łożysko. Rodziłam tam 4 i pół
                    roku temu i byłam zadowolona z opieki podczas porodu. Rzetelna też była opieka
                    nad noworodkiem. O wszystkim mnie informowano. Panie położne pomagały we
                    wszystkim. Miałam opłaconą pojedynczą salę i do porodu i później. Było świetnie,
                    a podobno teraz jest jeszcze lepiej. Ufam, że tak właśnie jest.

Skoro mieszkamy blisko, to może się jakoś spotkamy po naszych porodach. Mam tu
                    dużo znajomych, ale jestem towarzyska i chętnie zawieram nowe znajomości.
                    Gdybyście miały chęć na spotkanie, to napiszcie: mamahanki1@yahoo.com

Pozdrawiam
                    • andy322 Re: kabaty 13.03.08, 12:46
                      nie ma problemu jesli chodzi o spotkanie... możemy nawet spotkać się przed
                      porodemwinkjak cos piszcie na maila.
                    • 2grabka Re: kabaty 13.03.08, 12:53
                      mnie niestety nie prowadzi lekarz z madalińskiego..w ogóle mam problem z
                      lekarzem prowadzącym.... a raczej jego brakiem. Tułam się juz miesiąc od jednego
                      do drugiego smile Niestety znienawidzony medicover sie do tego przyczynia (terminy
                      kosmiczne lub kilkakrotnie odwoływali moje wizyty).

Mimo to.. mam wielką nadzieję, ze nas przyjmą, sama sie tam urodziłam.
                      Terminy miałam podawane od 20 kw do 23 kw.. więc może się spotkamy smile
                      • marcia2108 Re: kabaty 13.03.08, 13:39
                        Rodziłam tam miesiąc temu, z miejscami było krucho, ale ja
                        przyjechałam z pełnym rozwarciem i nie bardzo mogli mnie odesłać,
                        położne wyprosiły dziewczynę z sali porodowej, bo u niej akcja była
                        mniej zaawansowana. podobno rzadko odsylaja co najwyżej czeka sie na
                        bloku porodowym na korytarzu aż zwolni sie sala porodowa. ja sobie
                        bardzo chwalę pobyt w tym szpitalu, polożne na porodówce super, na
                        położnictwie też ok, dodam że nie miałam opłaconej ani położnej ani
                        sali o podwyższonym standarcie. jedyny minus to taki że niestety
                        trwa tam remont i w tygodniu jest dość głośno, no i przez to że
                        rzadko odsyłają przepelnine sale, ja lerzałam w trzyosobowej, ale
                        dostawili czwarte łóżko ciężko bylo sie ruszyć, ale dało się przeżyć
                        przecież to tylko dwa dni.
                        • mamahuhu dzięki za info 13.03.08, 15:28
                          z innego źródełka też słyszałam że jest strasznie krucho z miejscami. Nie mają
                          gdzie "upychać" dziewczyn po cesarce, na IP dzikie tłumy. A w ostatnia sobotę
                          było 19 porodów!
                          • andy322 to masakra jakas!! 13.03.08, 15:55
                            19 porodów? to straszne, wypraszaja z sali zeby zrobić miejsce... jakoś mi się
                            to w głowie nie mieści... a jak słyszę na maj szykuje sie prawdziwe oblężenie...
                            pracujecie jeszcze czy siedzicie na L4? jak wyprawka .. przyszykowana?
          • sylwia-76 Re: co zabrać dla dziecka: 21.03.08, 14:32
            Jak przeznaczacie jedna koszule do porodu to jedna dodatkowo to mało. Przeciez
            bedziecie w niej caly czas. Bedzie nieswieza po 1 dniu.
            Osobiscie polecam pizamy, wygodniejsze sa do karmienia
            • muminki211 Re: co zabrać dla dziecka: 23.03.08, 22:48
              To ja się udziele dalej smile Koszul dobrze mieć dużo, biustonoszy do karmienia
              też.. U mnie powódź zaczęła się po 3 dniach, ale my byliśmy w szpitalu
              długo....a nir zwykłe 3 dni.
        • muminki211 Re: MADAlińskiego - jaka jest teraz sytuacja? 23.03.08, 22:43
          He he, jak teraz czytam zapytania co zabrać dla dziecka do szpital to się
          troszkę śmieje. Ale sama wcześniej ten temat uważałam za aryważny smile. U nas się
          złożyło tak, że z wrażenia nie zabraliśmy torby z rzeczami dla dziecka do
          szpitala smile. Dopiero jak się urodził, zapytali w szpitalu męża gdzie ma
          pieluszki i ciuchy (ja miałam cc nieplanowane). Mały leżał najpierw owinięty w
          pieluchy tetrowe i pożyczony pampers (na szczęście lipiec 2007 był wtedysmile.
          Teśiowie dowozili nam torbę po fakcie wink. A z rzeczami to wygladało później tak,
          że maż mi codziennie coś dowoził dla dziecka i zabierał brudy. Ale my leżeliśmy
          z małym prawie 7 dni na Madalińskiego. Syn miał żółtaczkę (to jest to o co
          trzeba się martwić sad. Wcale łatwo nie było zmusić małego, żeby polubił 2 dni po
          porodzie leżenie na fotolampie raz na brzuchu raz na plecach.
    • mamahuhu czy ktoś ma świeże wieści?? 21.03.08, 13:09
      zostały mi +-3 dni
      • idewi Re: czy ktoś ma świeże wieści?? 21.03.08, 21:14
        Byłam tam oglądać oddział i wszystkie sale porodowe były zajęte
        przez kobitki które już urodziły bo nie było ich gdzie przenieść.
        Podobno jeśli ma się opłaconą położną to nie odsyłają - w sumie nic
        dziwnego, zależy im na kasie.
        • 2grabka Re: czy ktoś ma świeże wieści?? 22.03.08, 20:18
          Również byłam odwiedzić porodówkę. Wszystkie sale zajęte sad
          Jak już wyszłam to zaczęłam sie zastanawiać......
          Jest tam pięć sal 1-osobowych i jedna 2-osobowa.
          No właśnie... i to wszystko??
          Z tego wszystkiego nie zapytałam czy nie ma w tym szpitalu sali ogólnej ? Czy ta
          2-osobowa jest zaliczana do takiej... wiem, ze za nią się nie płaci.

W sumie jak na taki szpital.. 7 rodzących w jednym momencie to trochę mało!
          • marcia2108 Re: czy ktoś ma świeże wieści?? 07.04.08, 14:20
            Są dwie sale płatne o podwyższonym standardzie tzn jedna ma prysznic
            z hydromasażem, a druga wanne, ale jak brakuje miejsc to nie trzeba
            za nie płacić.
    • songoflove Re: MADAlińskiego - jaka jest teraz sytuacja? 06.04.08, 21:12
      a co teraz słychać? Ja ma termin za miesiac. czyli ten oblezony
      maj smile Dziewczyny, ktore tam rodzily w ostatnim czasie: dajcie znac
      prosze!
      • aga_sama Re: MADAlińskiego - jaka jest teraz sytuacja? 07.04.08, 08:55
        nie rodziłam, koleżanka w ubiegłym tygodniu została odesłana karetką pod
        warszawę, chociaż miała lekarza prowadzącego z tego szpitala i założoną już
        dokumentację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka