marta773 15.04.09, 13:14 Witam mam termin na początek czerwca i chcialam rodzic w Bogucicach ale nie wiem czy ten szpital juz przyjmuje pacjentki do porodów i czy jest jak dawniej czy są jakieś nowe wymogi. Proszę o opinie. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
all-ena Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 15.04.09, 14:52 Ja tez miałam różne obawy ale moja lekarka która tam pracuje uspokoiła mnie, że oddział już funkcjonuje normalnie. Mało tego, mają nowy, nowoczesny sprzęt z najwyższej półki, nowe wyposażenie sali porodowej itp. Jednym słowem, ma być jeszcze lepiej niż było. Co do wymogów, procedur itd. to nie znam szczegółów, ale zamierzam sie tam wybrać na "rekonesans" przed porodem; termin mam na sierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
marta773 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 16.04.09, 11:54 Dzięki troche mnie uspokoiłaś. Ja też chodze do ginekolog która tam pracuje. Może to ta sama lekarka ja chodzę do Gajdeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
majlena Marta 23.04.09, 18:56 Zetknęłam się z panią doktor Gajdeczką- niestety wrażenia niezbyt pozytywne. A Ty zadowolona jesteś? Czemu wybrałaś właśnie szpital w Bogucicach? Ja pierwsze dziecko rodziłam w Świętochłowicach i drugie też tam zamierzam urodzić, ale szukam jakiegoś szpitala "na zapas", gdyby mnie odesłali ze Świętochłowic (co, mam nadzieję, sie nie stanie!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
marta773 Re: Marta 24.04.09, 11:52 Witaj wybrałam ten szpital bo od lat ma dobre opinie pozatym właśnie tam pracuje moja ginekolog,co do niej samej nie jest może zbyt wylewna i przymilska ale za to bardzo fachowo podchodzi do wszystkiego. Ogólnie jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
all-ena Re: Marta 24.04.09, 14:25 Cześć. Ja też chodzę do Gajdeczki i w pełni podzielam twoją opinię. Pierwszą ciążę też mi prowadziła i byłam zadowolona. A poza tym chodzę do przychodni bezpłatnie co sobie cenię. Starszą córeczkę urodziłam w Bogucicach 1,5 roku temu i byłam bardzo zadowolona więc teraz też tam chcę urodzić. Nie ze względu na lekarkę, bo tak naprawdę z nią w szpitalu prawie wcale nie miałam do czynienia. Poza tym do tego szpitala mam najbliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
marta773 Re: Marta 29.04.09, 11:26 Dziewczyny wiecie może co szpital zapewnia na czas porodu i pobytu później w szpitalu a co trzeba mieć swojego? Odpowiedz Link Zgłoś
majlena Re: Marta 30.04.09, 15:53 Ja wiem, ale na temat szpitala w Świętochłowicach, a o to Ci pewnie nie chodzi. Ogólnie: wszystko swoje Odpowiedz Link Zgłoś
monia_mama Re: Marta 06.05.09, 10:09 Ja też mam zamiar rodzić w Bogucicach na początku czerwca. Byłam kiedyś w tym szpitalu, żeby sprawdzić, czy funkcjonuje już normalnie i dowiedzieć się o możliwość porodu. Szpital zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie- personel baaardzo sympatyczny i przyjaźnie nastawiony, rzeczywiście jest nowowyposażona sala do porodów rodzinnych (ale tylko z jednym łóżkiem), no a reszta czysto i schludnie -standard zwykły bez fajerwerków Z tego, co się dowiedziałam trzeba mieć rzeczy dla dziecka (chociaż w czerwcu możliwe, że będą już ubranka szpitalne), dla siebie podkłady poporodowe i podkłady na łóżko. Gdybyście miały jakieś dodatkowe informacje, to dajcie znać Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sp-12 Re: Marta 11.05.09, 08:27 Ja leżałam ostatnio w Bogucicach 3x ( w sumie 36 dni), choć termin porodu mam dopiero na pażdziernik. Położne są przemiłe, nowe usg, nowe łóżka do rodzenia (w sumie 3). Co do lekarzy to dr Kośmider i dr Etmański są w porządku, polecam ich, a miałam z obojgiem już dużo do czynienia. Wcześniej 2 x rodziłam na Raciborskiej, było ok, ale teraz wybrałam Bogucice ze względu na Etmańskiego. Jeden minus - podobno w Bogucicach nie ma znieczulenia zewnątrzoponowego, ale ma się to zmienić, nie wiem kiedy, trzeba pytać. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
monia_mama Re: Marta 29.05.09, 13:19 Znieczulenia nie ma dlatego, że nie podpisali jeszcze umowy z anestezjologiem, ale to informacja, którą dostałam na początku maja. Może teraz już jest? Czy ktoś ma aktualne wieści i czy znieczulenie w tym szpitalu jest płatne? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Marta 18.08.09, 15:21 Dowiedzialam sie wczoraj ze maja juz podpisana umowe z anestezjologiem, a docelowo ma ich byc 4 ZZO juz jest dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkawj Re: Marta 10.09.09, 11:10 Witam, ja rodziłam w tym szpitalu jeszcze przed remontem-w listopadzie 2008r., wcześniej leżałam tam bo niestety nie obyło się bez problemów w ciąży (( Teraz mam śliczne zdrowe maleństwo i miłe wspomnienia z porodu, chociaż odbył się przed terminem i trwał prawie dobę. Polecam ten szpital ze względu na atmosferę. Szpital jest mały byłam jedyną rodzącą więc personel miał dla mnie czas.Nie było żadnych zastrzeżeń do obecności męża na sali. Położne bardzo miłe-zarówno te opiekujące się ciężarnymi, jak i te od noworodków.Dla dzidziusia miałam wszystko swoje,ale to z wyboru, bo ubranka i rożki szpital ma. Trzeba mieć własne pampersy i kremik do pupy. Dla siebie potrzebowałam podkłady na łóżko i pieluchy poporodowe, chociaż można dostać ligninę. Dzidziusia można zabierać i oddać kiedy się chce (np. na drzemkę). Położne pozwalają też samemu przygotować dziecko do kąpieli,co dla pierwszorazowych mam jest ważne. Polecam placówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tupa80 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 30.05.09, 12:30 Czesc no to bedziemy razem rodziły w tym szpitalu ja też mam termin na sierpien...miło mi Cie poznac A o którą lekarkę ci chodzi?Ja właśnie 19 czerwca zaczynam tam Szkołe Rodzenia...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tupa80 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 30.05.09, 12:36 Te pierwszy post był do All-eny, nie doczytałam prowadzi się dr. Gajdeczka, ja chodzę do Kośmider Ja jeszcze nie byłam w tym szpitalu tylko na chirurgii 2x u Cedrycha mam nadzieje że po Szkole Rodzenia wszystkiego sie dowiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
all-ena Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 01.06.09, 13:27 ooo, to przy tym szpitalu jest szkoła rodzenia? Wiem że była kilka lat temu, ale jak rodziłam w 2007 r. to wtedy już nie działała. Nie wiedziałam że znowu jest. A czy zajęcia są odpłatne? Odpowiedz Link Zgłoś
tupa80 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 01.06.09, 13:45 A no niestety odpłatne...200zł. za 8 godzin rozbitych na 4 dni ...Ale idę bo kurka to mój pierwszy poród i chciałabym zobaczyc jak funkcjonuje porodówka i wogóle informacje z pierwszego żródła zawsze najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 04.08.09, 19:43 napisz jak wrazenia ze szkoly rodzenia, bo wlasnie zamierzam sie tam zapisac za miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 04.08.09, 19:40 all-ena i jak tam? jeszczxe pewnie nie rozpakowana,ale moze bylas juz na rekonesansie? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_mama Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 22.06.09, 15:14 Rodziłam w tym szpitalu 17 czerwca. Szczerze polecam!! Super opieka, personel bardzo przyjazny, pomocny i sympatyczny. A co najważniejsze - respektowane jest zdanie pacjentek: bardzo zależało mi na uniknięciu nacinania krocza i dzięki wspaniałym paniom położnym udało się Naprawdę polecam Wam ten szpital! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 30.06.09, 18:33 monia_mama napisz prosze cos jeszcze o odczuciach po porodzie w tym szpitalu? Ktora polozna bys polecila, czy umawialas sie z nia wczesniej, jakich lekarzy omijac, co zabrac dla siebie i bobaska, czy ubranka maja ichniejsze, co ze znieczuleniem? Z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
monia_mama Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 02.07.09, 11:48 przy moim porodzie były dwie położne - pani Małgosia i pani Kasia. obie świetne i bardzo fajne - pomogły mi urodzić bez nacinania krocza. nie umawiałam się z nimi przed porodem i nie wiem, czy w ogóle jest taka możliwość. zresztą wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby, bo podczas pobytu w szpitalu nie spotkałam wśród personelu nieprzyjemnych osób. nie mam też zastrzeżeń do lekarzy, z którymi miałam do czynienia (ginekolodzy i pediatrzy) - udzielali informacji, odpowiadali na pytania. można rodzić rodzinnie w jednoosobowej sali porodowej, lub jeśli ta jest zajęta na wspólnej sali z dwoma łóżkami. w moim przypadku akurat mąż nie zdążył dojechać przed rozwiązaniem, ale ogólnie panująca pozytywna atmosfera w szpitalu sprawiła, że czułam się pewnie i pod dobrą opieką. poza tym to był mój drugi poród, mąż był ze mną za pierwszym razem, a teraz już wiedziałam, czego się spodziewać, więc obecność męża nie była dla mnie niezbędna. jeśli chodzi o rzeczy do szpitala, to dla siebie (poza rzeczami osobistymi) trzeba mieć podkłady na łóżko, podpaski/podkłady Bella. nie ma zakazu noszenia majtek (jak w niektórych szpitalach), tylko na czas obchodu trzeba zdejmować. z doświadczenia nie polecam jednak zwykłych majtek - lepiej zaopatrzyć się w siateczkowe, przewiewne majtki, które można prać. dla dzieciaczka ubranka, pieluchy tetrowe i rożki zapewnia szpital (ja używałam pół na pół swoich i szpitalnych). trzeba wziąć dla dzidzi pampersy, chusteczki mokre do pupy, krem do pupy (np sudokrem jest dobry wg mnie). oprócz tego polecam wzięcie do szpitala wody mineralnej - w czasie porodu i zaraz po wypiłam prawie całą butelkę. a na czas pobytu radzę zorganizować sobie regularne dostawy jedzenia i picia, ponieważ szpitalne jest ohydne i dają marne porcje. nie wiem, czy każdy ma takie odczucia po porodzie, ale ja umierałam z głodu i ciągle musiałam coś pałaszować, więc mąż ciągle mi coś przynosił. i właściwie kuchnia szpitalna to jedyna rzecz, do której mogę się przyczepić. no ale z tym można sobie jakoś poradzić aha- nie wiem, co ze znieczuleniem , bo sama zdecydowałam się na poród bez znieczulenia i nawet nie pytałam o to. ale myślę, że telefonicznie można uzyskać informacje na ten temat. jeśli wszystko jest OK z mamą i dzieckiem, wypuszczają po 48 godzinach od porodu. wpisy ok. 12. to chyba tyle. mam nadzieję, że informacje się przydadzą życzę udanego i szybkiego porodu! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 02.07.09, 19:18 monia_mama - serdeczne dzieki za obszerny opis Odpowiedz Link Zgłoś
tupa80 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 10.07.09, 13:50 Dzięki za opis i mi sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 20.07.09, 20:37 moze ktos teraz na dniach tam przebywal i jakies swieze wiesci posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 04.08.09, 11:51 Podłączam sie do pytania, zastanawiam sie nad tym szpitalem i bede wdzieczna za wiecej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 04.08.09, 19:45 a mozez podac nazwiska poloznych ktore byly przy Tobie podczas porodu? albo chociaz imiona, zeby mozna bylo je rozpoznac Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 04.08.09, 19:46 oj, nie zauwazylam reezty wątku, sorki, juz odpowiedzialas na to Odpowiedz Link Zgłoś
marta773 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 08.08.09, 10:07 Witajcie,ja jestem już po,niestety z przyczyn zdrowotnych miałam cesarke ale rodziłam w Bogucicach bo tam miałam lekarza prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
all-ena Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 13.08.09, 16:37 Urodziłam 1 sierpnia. Na szpitalu się nie zawiodłam. Położne bardzo życzliwe, przebieg porodu taki jak chciałam, udało się ochronić krocze. Opieka po porodzie też na 5. Nawet jedzenie było znośne Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 19.08.09, 09:34 dziewczyny a co ze znieczuleniem? Mozna sobie zazyczyc, czy jest platne? Mialyscie jakies oplacone polozne czy nie ma takiej potrzeby? i czy ciuszki dla dzieciaczka daja szpitalne czy trzeba brac ze soba na caly okres pobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 20.08.09, 08:22 dowiem sie wszystkiego od mojego lekarza gdzies za miesiac, bo zamierzam tam rodzic i Wam napisze ide tez na szkole rodzenia a rodzi któraś z Was tam moze tez w najblizszym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 20.08.09, 20:58 hej wczoraj bylam w szpitalu w celu rekonesansu poki co - sale moze nie zachwycaja ale rozmawialam z b. mila pania polozna. Co do zoo to jeszcze nie maja zakontraktowanych anestezjologow aby stalo sie to normalna procedura - tak czy inaczej zdarza sie, ze pacjentki sa znieczulane kiedy anezstezjolodzy maja akurat czas. Ja bede prawdopodobnie rodzic w okolicy polowy wrzesnia - mam nadzieje, ze to bedzie dobry wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 21.08.09, 15:09 a w takiej syt ze oni podejmuja decyzje o ZZO sami z siebie to ono jest bezplatne wtedy? Bo wlansie ciekawi mnie ile kosztuje. A tak w gole to dziwne, bo mi lekarz tam pracujący powiedzial ze mają juz anestezjologa i jest ZZO, no i ze ma ich byc wiecej za chwile, to sie moze zalapiesz Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 22.08.09, 22:08 hej mnie lekarz powiedzial to samo - moze mamy tego samego dr Rafala S? tak czy inaczej nie jest to jeszcze uregulowane i dopiero sie wszystko klaruje - zmienil sie ordynator i pewnie powoli wprowadza nowe porzadki Z tego co mowila ta polozna zzo bezplatne ale tak jak juz pisalam moze sie sporo zmienic jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 31.08.09, 18:32 tak, to ten sam lekarz za 2 tyg ide na wizyte, moze sie czegos dowiem wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 02.09.09, 14:11 z ostatniej chwili - znieczulenie podobno kosztuje ok 300zl - platne oficjalnie w kasie szpitala, na kiedy masz termin? ja formalnie 15.09 ale moze byc pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 08.09.09, 19:04 dzieki za info ja mam okolo 20 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 06.10.09, 11:22 jestem juz po..wrazenia ze szpitala naprawde super, personel przemily i fachowy a spedzilam tam 2tyg wiec mialam niezly przekroj znieczulenie podobno jednak nieplatne (ja mialam cesarke), w razie jakichs pytan piszcie na gazetowego, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 10.10.09, 14:58 napisałam na gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
rebeka79 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 12.10.09, 11:30 Z całego serca polecam szpital Zakonu Bonifratów w Katowicach na ul.Markiefki.( były Rydgier) Położne, lekarze REWELACYJNI!!! Urodziłam tam synka kilka dni temu i szczerze mówiąc- wychodząc z tego szpitala rozpłakałam się..Poród i pobyt tam będę zawsze BARDZO miło wspominać.. Odpowiedz Link Zgłoś
enid84 szkoła rodzenia u Bonifratów 19.11.09, 09:34 Ja w grudniu wybieram się tam na szkołę rodzenia.. myślę, że będę tam rodzić. Moze jakieś nowe opinie? dot. porodów rodzinny i znieczulenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna4321 Re: Katowice-były Rydygier,ktoś rodził ostatnio! 23.11.09, 08:13 Ja juz jestem PO Znieczulenie bylo bezpłatne. Calosc oceniam na piątkę (szóstka by byla jakby zzo bylo mocniejsze, a jakos tak nie podziałało na mnie za bardzo, wiec nie wiem czy dawkę dają małą czy srodek taki). Sam porod miałam na oxy wiec poszlo piorunem, położne super, bardzo pomocne i mile, nie wkurzyly sie nawet jak nie bardzo współpracowalam z bolu Co najwazniejsze, to dzieki nim porod przebiegł sprawnie i nie bylam nacinana. Na noworodkach panie rewelacyjne, wszsytkie pomocne, nie trzeba sie prosic o pomoc, same sie interesuja i przychodza sprawdzac, jak ktos nie wychodzi z pokoju. Jesli chodzi o warunki w szpitalu to szczegolnie bylam zadowolona z nowych, wygodnych lozek, z wygodnym materacem, bo jednak przy lezeniu to jest najwazniejsze zeby kregosłup nie bolał. Sprzet na porodowce jest nowy, widac ze wszystko wymieniaja po zmianie wlasciciela. Jednym slowem- POLECAM i jesli kiedys bede rodzic drugi raz to na pewno tam Odpowiedz Link Zgłoś