Dodaj do ulubionych

Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie

IP: *.tktelekom.pl 02.10.09, 20:04
o co chodzi? Że rodzinny dostanie więcej niż specjalista?- to może
nie będzie mnie odsyłał do kardiologa bo mam trochę za wysokie
ciśnienie ( i nie wiem po co mam tracić czas na bezsensowną wizytę)
a moja matka po zawale, nie będzie na taką samą specjalistyczną
wizytę (ale Jej potrzebną)czekała 5 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Miko moja mama ma guza IP: 83.143.98.* 02.10.09, 22:12
      Moja mam wykryła u siebie guza, lekarz ją skierował na USG. Gdy się
      rejestrowała na początku września usłyszała, że wyczerpał się limit z NFZ-u na
      robienie USG i musi czekać do nowego roku chyba, że sama sobie zapłaci za badanie.
      Mama zapłaciła ale ile kobiet, które odprowadzają składki co miesiąc nie mają
      pieniędzy na to żeby sobie zrobić badania kiedy słyszą tekst w okienku, że
      "skończyły się pieniądze" ?
      To jest świństwo, wielke świństwo...
    • Gość: tombaa Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: *.tktelekom.pl 02.10.09, 23:22
      Judy,a widziałaś propozycje zarządzenia prezesa NFZu dotyczących POZ na 2010 rok? Tam to jest: obowiązek wykonywania badan dodatkowych raz do roku, w przeciwnym wypadku nie ma współczynnika 3x. Jak się o czymś pisze to trzeba trochę czytac. Przynajmniej my, lekarze, tak robimy
    • anna22290 Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie 03.10.09, 06:19
      dlaczego Polska nie moze wzasc przykladu z Niemiec tu gdzie mieszkam
      dobrze dziala system zdrowotny ,a Polska jest wiecznie w agoni
      medycznej ,w Polsce to mozesz miec zapewniona smierc za duze
      pieniadze a nie leczenie .
      • Gość: --- Re: Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.09, 08:28
        Ma tylko jedno pytanie - ile płacisz idąc do lekarza w Niemczech za wizytę (mimo
        tego że jesteś ubezpieczona)?

No właśnie.
        • cirano Re: Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie 03.10.09, 08:32
          Chcieliście Polski ? No to ją macie!
          K.I.Gałczyński
        • Gość: Janina Re: Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: *.pool.mediaWays.net 03.10.09, 17:46
          10 euro na kwartal, ale jak nie ide w danym kwartale do lekarza nie place.
          Jezeli moje wydatki na leczenie i wizyty lekarskie przekraczaja 2% dochodu
          rocznego, pozniej mam bezplatne leczenie i wizyty u lekarza.
          Jezeli jestem przewlekle chora i mam orzeczenie lekarskie, musze wydac 1%
          dochodu rocznego na leczenie i wizyty lekarskie, pozniej mam bezplatne leczenie
          i wizyty u lekarza. Rowniez dotyczy to pobytu w szpitalu lub w sanatorium.
          • Gość: --- Re: Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.09, 18:47
            Owe dziesięc euro na kwartał to jakieś dziewiec razy więcej niż na diagnostykę
            takiego samego pacjenta otrzymuje polski lekarz z NFZ (20% stawki kapitacyjnej).
            Pomijam już fakt że ubezpieczenie w Polsce kosztuje ok. 40 euro miesięcznie
            (chyba że jestes rolnikiem, to wtedy 4 euro).

Organizacja pracy na pewno mogłaby znacznie poprawic wydajnośc pracy lekarza w
            Polsce, ale o kilkadziesiesiąt, nie kilkaset procet! Pewnych rzeczy przy takich
            nakładach się nie da po prostu przeskoczyc.

Przypomina mi się jak to w późnym PRL zawsze to sklepowe były inne pustych
            półek, bo się spóźniały, były niezorganizowane i kradły. Jakoś prywatyzacja te
            wszystkie problemy rozwiązała mimo że nikt już nie kontroluje książek skarg i
            wniosków...
            • bagdo A ja mam inne pytanie 11.10.09, 01:33
              skad ten pomysl placenia potrojnych stawek za pacjenta poradni rodzinnej sie
              wzial? Czy to samo sie dzieje w UK?
      • Gość: Badass Re: Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.09, 08:48
        Oczywiście, jeśli w PL też by sie płaciło 10,72eur za kwartał i
        ubezpieczało dodatkowo w komercyjnych ubezpieczeniach zdrowotnych to
        teżż pewnie nie byłoby dostępu do specjalistów i badań.
    • Gość: chora Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: 81.219.121.* 03.10.09, 14:18
      Choruję od lat na nadciśnienie. Do lekarza po recepty chodzę co 2
      miesiące, a czasem tylko proszę w kartotece o jej wypisanie.Lekarz
      przyjmujący nawet mi nie mierzy ciśnienia ani nie da skierowania na
      jakiekolwiek badania.Chora i skorumpowana służba zdrowia.
    • Gość: nibyznawca Jak NFZ marnuje miliony złotych na leczenie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.09, 12:07
      Wszystko jest jak w zegarku poukładane, każdy miesiąc to kolejne pieniądze dla
      poz. JESZCZE ZOSTAŁO TROCHĘ REZERWY w NFZ.!!!
      W przyszłym roku wszyscy będą odsyłać pacjentów, bo specjaliści nie będą mieli
      za co leczyć. A gdzie nadzór nad prawidłowym wydatkowaniem tych pieniędzy.
      Który szpital dostaje z NFZ pieniądze za zdeklarowanie, że pacjent jest na
      coś chory? JAK DŁUGO p.PASZKIEWICZ I p. KOPACZ będą marnowali społeczne
      pieniądze??!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka