Gość: Max IP: *.pools.arcor-ip.net 31.01.10, 22:32 Moze sie znajdzie jaks dobra osoba ktora ma mozliwosci mu podarowac uzywany laptop.Dziecko tak cierpi pomozmy mu.Gdyby byla mozliosc zlozenia sie na laptop wplacilbym pewna sume. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Obama Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.chello.pl 31.01.10, 23:24 Straszne:( współczuję chłopakowi! trzeba zawsze doceniać to co się ma w danej chwili. Jutro tam pojade i przynajmniej podaruje mu jakaś maskotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi 31.01.10, 23:33 Jeżeli dobrze rozumiem tekst to Chłopiec dostał laptopa od pewnej fundacji. Gdzie jest ten laptop? Cieszą sie nim pozostałe dzieci "zastepczej" matki? Dołączam sie do przedmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi 31.01.10, 23:39 Miałem na myśli Maxa. Jeszcze jedno mnie trapi. Kto sie OBECNIE zajmuje tym dzieciem? Bo jeśli nie robi tegozastepcza matka (A NIE ROBI) to chyba nalezaloby odebrac jej dziecko? Nie wiem jakie przepisy reguluja te sprawy - ale dziecko powinno wrocic pod opjeke odpowiednich, przygotowanych do tego służb. Przeciez nie moze tego robic szpital!! Co robi sąd, rzecznik praw dziecka i inni? To jest chore. Mamy 21 wiek przecież w jednym z najbogatszych Państw na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi77 Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: 88.199.113.* 02.02.10, 13:20 Państwo może jest bogate, chociaż nie wiem skąd to stwierdzenie. Tylko obywatele są jacyś biedni. Szkoda też, że niektórzy z nich są okrutni i źli! A rozwiązania systemowe? Chyba za 100 lat będzie się załatwiać ludzkie sprawy tak jak nakazuje człowieczeństwo i to pod warunkiem, że będą tu rządzić Marsjanie. Nikt nic nie potrafi w naszej ojczyźnie! Odpowiedz Link Zgłoś
maryna70 Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi 01.02.10, 15:01 To jest kryminalna sprawa, fundacja powinna zglosic kradziez laptopa przez te macoche! Odpowiedz Link Zgłoś
besos2 ok,nie oceniajmy,zastanowmy sie co mozemy zrobic 01.02.10, 23:14 dla tego chlopca, ktos powiedzial o odwiedzaniu go,nie jestem z Katowic, gdzie w katowicach mozna by zorganizowac jakies pospolite ruszenie dla tego chlopca,moze jacy wolontariusze mogliby pospedzac z nim troche czasu? Macie jakeis pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: 213.227.111.* 31.01.10, 23:36 Dziś Dominik został przeniesiony na Oddział Intensywnej Opieki Medycznej. Respirator pomoże mu oddychać. Mam nadzieję, że wróci. To przesympatyczny chłopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.10, 01:05 > posiedzieć pracownik socjalny, chociaż w Polsce to brzmi kosmicznie skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoza Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.toya.net.pl 01.02.10, 08:24 W naszym okregu pomoc spoleczna to fikcja, od gminy po wojewodztwo.W Wojewodzkim Ośrodku Pomocy Społecznej pdległym wojewodzie niereformowalni urzednicy.Globalnie pomoc spoleczna wymaga glebokiej reformy łacznie z pracownikami socjalnymi.Sa to ludzie. ktorym przyswieca paragraf, a nie człowiek. Pomoc społeczna to misja,a nie siedzenie za biurkiem i wypalnianie tabelek dla wojewody.Człowiek to podmiot ,a nie przedmiot pracowniku socjalny.Chyle czoło przed GCZDz.To jest misja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YSABELL Altruizm IP: *.chello.pl 01.02.10, 09:24 naprawdę,że dla wielu ludzi ważniejszy jest ten laptop i myszka niż uśmiech umierającego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Altruizm IP: 66.230.230.* 01.02.10, 10:46 Ty nie rozumiesz ze ten laptoop pomoze temu dziecku sie smiac w tej ciezkiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Altruizm IP: *.chello.pl 01.02.10, 20:47 On się śmieje i rozrabia. A przynajmniej robił to, kiedy jeszcze kilka dni temu był w nieco lepszej kondycji. W tej chwili jest w OIT, gdzie pewnie został zwiotczony i zaintubowany (tak podejrzewam)... Przedwczoraj bawił się puszczając piosenki z pożyczonej komórki, ale sam twierdził, że czuje się kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnJa Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 10:04 zajmowanie się niepełnosprawną córką na pewno zajmuje tej Pani sporo czasu... ale proszę zapytać tej Pani, której jedynym zajęciem jest opieka nad dziećmi, o wysokość wsparcia finansowego, które otrzymuje na każde z adoptowanych dzieci? Myślę, że na nianię raz w tygodniu naprawdę wystarczy! Poza tym Pani ma córkę w gimnazjum - na pewno mogłaby jej pomóc! Rodzice w szpitalach walczyli o to, żeby mieli gdzie zostawać na noc, żeby dłużej być z dziećmi... przemierzają codziennie kilkadziesiąt kilometrów, żeby towarzyszyć dzieciakom! A jej nie stać na odwiedziny chociażby raz w tygodniu! Do swojej biologicznej córki też przyjeżdżała by dwa razy w miesiącu? Poza tym laptop należy do chłopca! Nie do niej! Fundacja dała laptopy już wielu dzieciom i wszystkie mają je właśnie w szpitalu, żeby leząc cały dzień w łóżku miały kontakt ze światem! Jak sama nazwa wskazuje lap (kolana) top (na) wskazuje, że jest to komputer do używania BEZ stolika! Odpowiedz Link Zgłoś
maryna70 Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi 01.02.10, 15:05 tak ta macocha zastepcza to jakis gluptas... i zly do tego Odpowiedz Link Zgłoś
maryna70 Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu 01.02.10, 15:02 Ludziska w Katowicach zbierzcie sie i odwiedzajcie Malca!!!!! Trzeba znim rozmawiac czytac mu i moze ktos przekze uzywany laptop. Wierze w Wasze wielkie serca, Slązacy. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi77 Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: 88.199.113.* 02.02.10, 13:10 Ja czegoś nie rozumiem. Przecież laptop był dla chłopca, w ramach spełnienia marzeń. Jakie ma znaczenie to, że może spaść czy się uszkodzić wobec tego co jest nieuniknione /niestety, tak wynika z artykułu/. Czy to urządzenie nie zostało przywłaszczone przez panią, która ma pełnić rolę matki /po prostu ukradzione?/. A stolika nie może mu skombinować na ten laptop, nawet takiego specjalnego, szpitalnego? Dziwne wymówki i dziwna sprawa! W ogóle bardzo przykra sprawa i smutny los dzieciaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnJa Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:16 Nawet nie chodzi o to, żeby mu podarować nowego laptopa.. on już laptopa z bezprzewodowym internetem ma. Jedynie trzeba przewieźć komputer z domu do szpitala! P.S. Wrócę jeszcze do tego, że tej Pani jest ciężko. A czy szukała pomocy? Myślę, że gdyby poprosiła na pewno znalazłby się ktoś, kto raz w tygodniu by jej pomógł i zajął się dziewczynką z porażeniem mózgowym... Niestety jest wiele osób, które sprytnie grają na emocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ../.. Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: 89.25.148.* 01.02.10, 19:12 Do AnJa. Jesteś chętna do pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnJa Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 22:01 OCZYWIŚCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuba Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 19:33 Ta matka to szmata Odpowiedz Link Zgłoś
aga999929 Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu 01.02.10, 23:03 Są unine środki na programy asystenta rodziny i asystenta osoby niepełnosprawnej. Ośrodek pomocy społecznej musiałby się jednak wysilić i taki program poprowadzić. Jestem przeciwna ocenianiu matki nawet jeżeli się poddała i nie ma już sił zajmować dzieckiem z tak trudnym schorzeniem. Proacowałam jako asystent rodziny i sama mam niepełnosprawne dzieci. Zdoświadczenia wiem,że do oceniania są pierwsi Ci któzy dla niepełnosprawnych nie zrobili nic i nie zostaliby z takim dzieckiem nawet godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: *.leon.com.pl 02.02.10, 22:03 8 stycznia mały był przyjęty do szpitala, spędziłam tam ok. 4 godz. i to na pewno nie były 15 min. odwiedzinyto tylko jedna z wielu nieścisłości w tym napisano jak znaleźć sensację tam gdzie jej nie ma? - nakłamać ile się da, tylko po co? nie poddałam się, odejście męża nie jest powodem aby oddać dzieci, które mnie kochają, nie są temu winne, potrzebują mnie ostatnio gdy z synkiem było bardzo źle, w szpitalu w Rabce, pożegnał się ze mną najpiękniej jak potrafił mówiąc że zawsze marzył o takiej mamie jak ja i że zawsze będzie mnie kochał, nawet jeśli odejdzie i to jest dla mnie cenne, dałam mu tyle ile mogłam przez 3 lata, kocham bardzo mojego synka i chcę by codziennie grał na swoim laptopie w domu, chciałabym tylko by wyzdrowiał i to jest też jego największe marzenie - zdrowie a nie laptop, to jedno z niewielu dzieci, które nie są uzależnione od komputera, lubi grać ale wtedy gdy dobrze się czuje w szpitalu nie było warunków aby mu zostawić taki sprzęt spokojnie bez nadzoru gdy był tak słaby i z dusznościami że wszystko wypadało mu z ręki, jestem samotną matką, w domu mam jeszcze dwoje dzieci w tym jedno niepełnosprawne(mieszkam 60 km od szpitala), które wymaga opieki dlatego nie mogę być z nim cały czas nad czym ubolewam, mój synek to rozumie bo to najmądrzejszy i najdzielniejszy malec jakiego znam, ocenianie mnie przychodzi tym, którzy nie znają mojej sytuacji a wierzą w bzdury jakie wypisała pani Małgorzata Goślińska po 5 min. telefonicznej rozmowy ze mną, to czego nie wiedziała to sobie wymyśliła, posklejała kilka wypowiedzi róznych osób bez żadnej autoryzacji i udało jej się zabłysnąć sensacyjnym artykułem (ciekawe ile GW zapłaciła Pani za te "sensacje"?) daję z siebie tyle ile mogę, nie jestem robocopem tylko mamą, która kocha każde moje dziecko, nie rozumiem dlaczego pani z Fundacji "Mam Marzenie" szantażowała mnie że jeśli nie dam laptopa do szpitala to powstanie niemiły artykuł, dałam go a i tak to napisano, tylko komu to ma pomóc?? synek leży w śpiączce farmakologicznej, walczy o życie zanim ocenicie pomyślcie czy mój synek, gdyby był w Domu Dziecka miałby przydzieloną opiekunkę 24/h w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danula Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: 195.116.179.* 03.02.10, 17:24 Rozumiem cię Mamo-mama która też mam dziecko chore na mukowiscydozę. Akurat tam ggzie jeżdże z córką sa super warunki i dla dziecka i dla rodzin przebywających tam non stop jak ja.Młodszym synkiem ma się kto zająć a tak musiałabym tez ją zostawic samą, ale jeszcze na szczęście nie musiałam tego zrobić. A kradzieże? Nikt się nie martwi jak cos zginie? Przecież jak się wyjzie np. na rentgen to się laptopa nie bierze ze sobą a sali nikt nie zamyka , każdy może wejść i wziąść. My akurat nie mamy laptopa ale Mamie się nie dziwię. A tak w ogóle to Mamie współczuję, ja często drżę o zdrowie mej córki. boję się pogorszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Festus Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.Red-88-12-241.dynamicIP.rima-tde.net 01.02.10, 23:31 przeciez do takiego przypadku to potrzeba caly sztab ludzi i wolontariuszy, co oni tylko matka i matka, a moze juz zbierac pieniadze na przeszczep? Nie rozumie tego durnego podejscia w Polsce, jest fundacja i kupuje laptopa a gdzie wsparcie na codzien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajomy Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: *.leon.com.pl 02.02.10, 16:37 Znam osobiście tą rodzinę i nie wierzcie w magię dziennikarzy którzy tylko polują na sensację a nawet nie zadają sobie trudu sprawdzenia jak to jest w rzecywistości. Zapewniam że nie znajdziecie drugiej tak ciepłej i kochającej kobiety, jak właśnie ta "szmata" i "głupia" jak Ją nazwaliście tutaj, nie poświęcając nawet krzty czasu na zrozumienie. Tak, Patryk jest często w szpitalu, jego nieszczęście polega tylko i wyłącznie na tym w tym wypadku że trafił do Katowic a nie do Rabki gdzie zwykle jeździ, gdzie personel ma zdrowe podejście, gdzie pielęgniarki i lekarze są z powołania! Ktoś napisał żeby Patryka skierować zpowrotem do placówki! Byłeś w takim zakładzie? Ja byłem widziałem na własne oczy smród, brud, brak zainteresowania dziećmi! Patryk nie był leczony, był zawożony do szpitala dopiero w krytycznym stanie. Dlaczego tym się nikt nie zainteresuje?! Zakłąd jest w JAstrzębiu Zdroju, wszyscy rozkładali ręce bojąc zadrzeć się z kościołem. Ale nie u tym tu piszemy... Proszę tylko o to żeby zanim kogoś zaczniecie oceniać, pomyśleć też o tym że dziennikarze to nie wyrocznie i różne koleje losu rządzą naszym życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajomy Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: *.leon.com.pl 02.02.10, 16:44 Uważasz że laptop załatwi sprawę? Czytałem tu o pomysłach żeby go odwiedzać ... coś Wam powiem, Patryk był kilka tygodni temu także w ciężkim stanie, mama zastępcza była przy nim cały czas ... teraz jest zaszczuta przez personel chyba najgorszego szpitala w jakim byłem! Wiem że każdy wyjazd dla niej to jak pójście na tortury i to nie ze względu na stan Dominika, wiedziała od początku że tak będzie, tylko właśnie na personel. Ktoś wspomniał o pieniądzach które dostaje, zapraszam bardzo po te pieniądze, 700zł/miesięcznie plus zasiłek pielęgnacyjny 150zł ... są chętni do ubicia interesu?! Proszę się zgłaszać do swoich PCPRów. Koszty dojazdów i leków są o wiele wyższe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 18 Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.leon.com.pl 02.02.10, 21:58 Dziennikarze potrafią w tak szybki sposób zniszczyć życie rodziny, zamiast oczerniać matkę, może ktoś zaproponowałby wsparcie, pomoc, a nie wytykanie błędów, czy ktoś przez chwilę zastanowił się w jakiej sytuacji jest ta kobieta! Ile ma siły w sobie żeby zajmować się tymi dziećmi, nie mówcie mi, że robi to dla pieniędzy, czy ktoś przez dzień zajmował się takim dzieckiem????Brak słów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danula Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: 195.116.179.* 03.02.10, 17:15 Moja córka prawie 10 letnia choruje na mukowiscydozę. I mnie dzieje się odwrotnie; mimo,że mam warunki w spzitalu przebywac z córką i jestem z nią to jakby niemile jestem widziana tam non stop. Dojazdy drogo by mnie kosztowały a młodszy synek jest wtedy pod opieką babci. Dlatego dziwię się. Jednak też była dziewczynka która co 3 m- ce jest wciąż sama w pokoju, tylko rodzice ją przywożą i odwożą na całe 2 tygodnie, ona nie ma nic (laptopa) ,tylko telewizor szpitalny (jak się uda). Juz cierpi na chorobę sierocą a ma 12 lat. Nie mogłam jej za wiele pomóc bo musimy byc oosbno w izolatkach ze względu na groźne bakterie ,które nasze dziewczynki mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mama Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: 89.25.148.* 05.02.10, 18:27 Czy ktoś Ci pomógł lub zaoferował pomoc? (może ktoś z forum?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mama Do "mama" IP: 89.25.148.* 05.02.10, 21:57 Czy nadal jesteś sama z tym problemem? Pytam, bo tu się ktoś oferował. Oczywiście nie sądzę, żeby to były osoby, które tak się nad Tobą pastwiły. Pozdrawiam Cię z nadzieją, że Patrykowi uda się wrócić jak najszybciej do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpitalu IP: *.c201.msk.pl 17.02.10, 14:36 ....kilka dni temu Patryk odszedł.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: Dziesięcioletni Patryk samotnie umiera w szpi IP: *.pools.arcor-ip.net 18.02.10, 11:40 mam uzywany leptop. Jezeli otrzymam adres przesle natychmiast. Prosze o adres ww-innovation@web.de. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś