Dodaj do ulubionych

RAŚ - rozczarowanie

IP: *.chello.pl 17.02.04, 22:37
RASowcy - co sie z Wami dzieje, na litosc boska?! Nie umiecie z godnoscia
przyjac werdyktu Trybunalu? Dzis, po Waszych reakcjach, az mi sie Was zal
zrobilo. Przeciez oczekiwaliscie tego wyroku w ogromnym napieciu, z ogromna
nadzieja. Teraz, kiedy wyrok nie jest po Waszej mysli, nie umiecie z
godnoscia go przyjac. Wymyslacie rozne bzdety na wytlumaczenie takiego stanu
rzeczy, zamiast pokornie spuscic glowe, podwinac ogon i na jakis czas sie
oddalic.
Rozczarowujecie mnie bardzo. Myslalem, ze jestescie konsekwentni, a Wy
zachowujecie sie (po tym wyroku) jak bezglowe kurczaki. Jeden bredzi, ze to
Polska jest przegrana, inny, ze Trybunal to banda niekompetentych idiotow,
inny, ze to rywalizacja Francji z Niemcami, jeszcze inny, ze Polska zostala
ponizona i uznana za kraj niedostatecznie demokratyczny.
Czy Wy sie slyszycie? Czy przezywacie jakas traume zwiazana z tym wyrokiem,
ze nie potraficie trzezwo myslec? Ja wiem, ze niektorzy z Was maja tak
zawsze, ale sa tez tacy, ktorych mialem za osoby w miare rozumne, ktore dzis
po prostu belkocza. Moze po prostu przespijcie sie z tym, nie piszcie na
razie nic na forum, bo po prostu nie jestescie w formie.
Ja rozumiem frustracje zwiazana z werdyktem Trybunalu, ale zeby tak go
interpretowac?
Czlowiek myslacy, nawet sympatyzujacy z idea autonomii Slaska, albo
narodowsci slaskiej, niechybnie musi sie od Was odwrocic plecami, slyszac
jaki merytoryczny poziom dzis reprezentujecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.02.04, 22:45
      > RASowcy - co sie z Wami dzieje, na litosc boska?! Nie umiecie z godnoscia
      > przyjac werdyktu Trybunalu? Dzis, po Waszych reakcjach, az mi sie Was zal
      > zrobilo. Przeciez oczekiwaliscie tego wyroku w ogromnym napieciu, z ogromna
      > nadzieja. Teraz, kiedy wyrok nie jest po Waszej mysli, nie umiecie z
      > godnoscia go przyjac. Wymyslacie rozne bzdety na wytlumaczenie takiego stanu
      > rzeczy, zamiast pokornie spuscic glowe, podwinac ogon i na jakis czas sie
      > oddalic.

slazacy potrafia. polacy w 1921 po przegranym plebiscycie od razu za pomoca
      ziomkow z glebokiej polski rozpoczeli agresje zbrojna zwana "3-ie powstanie
      slaskie"!

> Rozczarowujecie mnie bardzo. Myslalem, ze jestescie konsekwentni, a Wy
      > zachowujecie sie (po tym wyroku) jak bezglowe kurczaki. Jeden bredzi, ze to
      > Polska jest przegrana, inny, ze Trybunal to banda niekompetentych idiotow,
      > inny, ze to rywalizacja Francji z Niemcami, jeszcze inny, ze Polska zostala
      > ponizona i uznana za kraj niedostatecznie demokratyczny.

polska dostala slask pod swoja administracje i bardzo zle (mnie niz
      niedostateczny) sie z tego zadania wywiazala.

> Czy Wy sie slyszycie? Czy przezywacie jakas traume zwiazana z tym wyrokiem,
      > ze nie potraficie trzezwo myslec? Ja wiem, ze niektorzy z Was maja tak
      > zawsze, ale sa tez tacy, ktorych mialem za osoby w miare rozumne, ktore dzis
      > po prostu belkocza. Moze po prostu przespijcie sie z tym, nie piszcie na
      > razie nic na forum, bo po prostu nie jestescie w formie.
      > Ja rozumiem frustracje zwiazana z werdyktem Trybunalu, ale zeby tak go
      > interpretowac?
      > Czlowiek myslacy, nawet sympatyzujacy z idea autonomii Slaska, albo
      > narodowsci slaskiej, niechybnie musi sie od Was odwrocic plecami, slyszac
      > jaki merytoryczny poziom dzis reprezentujecie.

polacy nabuzowani tzw "romantycznoscia" juz pare godzin temu wypowiedzieliby to
      tak typowo polskie zdanie...

;-)

za szabelke i na konika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

;-))
    • slezan Re: RAŚ - rozczarowanie 17.02.04, 22:57
      No i o to chodzi. RAŚ nie jest rozczarowany a Ty jesteś. Powinieneś się nad tym
      zastanowić. Słuchałem dzisiaj wielu wypowiedzi w radiu i TV. Nerwowość zdradzał
      Roczniok (ten gośc co był w trybunale). Gorzelik zachował zupełny spokój. Swoją
      drogą ciekawe, dlaczego nie pojechał na ogłoszenie wyroku - spodziewal się
      takiego werdyktu? Stwierdził, że kilka lat procesu ZLNŚ to sukces, bez względu
      na wynik ostatniej ropzrawy. I trudno się nie zgodzić. Wystarczy spojrzeć iloma
      umysłami zawładnęła ta sprawa.
      • dada40 Re: RAŚ - rozczarowanie 17.02.04, 22:58
        slezan napisał:

Wystarczy spojrzeć iloma
        >
        > umysłami zawładnęła ta sprawa.

Jak szatan.
      • Gość: aqua Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 11:02
        Tak, przyznaję, odniśliście sukces, ale jak na mój gust ten sukces był do
        przewidzenia.

slezan napisał:

> Wystarczy spojrzeć iloma umysłami zawładnęła ta sprawa.

Fakt jest was paru.

• slezan Re: RAŚ - rozczarowanie 18.02.04, 11:03
          Rozumiem, że chciabyś zbagatelizoać tę sprawę. Bardzo dobrze, zwłaszcza, ze tak
          postępuje większość przeciwników ZLNŚ. To ułatwi sukces.
          • Gość: aqua Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 11:12
            Przecież sprawy nie ma. Już dawno zgodziłem się z Waszą argumentacją, że ten
            naród istnieje, lecz powinien nazywać się schloonski, albo jakoś tak.
          • Gość: polishAM Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 18.02.04, 11:13
            Ślęzan, my Polacy Gierkowi chcemy teraz pomniki stawiać. Co jest z wami. Z kim
            wy będziecie piwo pić. Z Bawarczykami. Na wakacje, będziecie omijać Beskidy,
            Tatry, Bałtyk. Jak to sobie wyobrażasz?
      • Gość: rops9 Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 22:36
        No właśnie. Iloma?? 3% ludności województwa w 7 lat to dużo?? Samoobrona robi
        to o wiele szybciej.
        A że zawładnęła umysłami to prawda, mamy tu kilka klinicznych przypadków.
        • slezan Re: RAŚ - rozczarowanie 18.02.04, 22:49
          Owszem, kilka przypadków zakompleksionych polskich szowinistów, którzy pewnie
          stracili oupów na Ostfroncie i teraz zgrywają bardziej katolickich od papieża.
          173 tysiące w 7 lat to bardzo dużo. A spis to nie wybory. Samoobrony już nie
          będzie, a ludzie dalej będą deklarować narodowość śląską.
      • Gość: arcykr Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.univ / *.univ-st-etienne.fr 31.03.04, 12:41
        Stwierdził, że kilka lat procesu ZLNŚ to sukces, bez względu
        > na wynik ostatniej ropzrawy. I trudno się nie zgodzić. Wystarczy spojrzeć
        iloma
        >
        > umysłami zawładnęła ta sprawa.
        Czyli nie chodzilo o sprawiedliwosc, ale o propagande. Tak wyglada slaski
        szacunek dla prawdy i dla sadu.
    • silesius Re: RAŚ - rozczarowanie 18.02.04, 22:48
      Gość portalu: korn napisał(a):

> RASowcy - co sie z Wami dzieje, na litosc boska?! Nie umiecie z godnoscia
      > przyjac werdyktu Trybunalu?

A co sie z Wami dzieje i dzialo, Polacy? Nie umiecie przyjac z godnoscia, ze
      ktos nie chce byc, nie czuje sie jednym z Was? Cala sprawa rejestracji
      Stowarzyszenia byla sprawa marginalna, dopiero Wy i Wasze wladze uczyniliscie z
      niej wielki problem, dzieki czemu sprawa stala sie glosna i wielu ludzi
      zdecydowalo sie zadeklarowac swoja slaskosc. Wasze gazety trabia farmazony i
      przekrecaja sens i tresc orzeczenia, wolaja: nie ma narodowosci slaskiej, jakby
      to bylo przedmiotem sprawy w Trybunale, a przeciez tylko was, Polakow moga tym
      zaslepic, zabalamucic, gdyz Slazacy bea sie czuli Slazakami tak z jak i bez
      rejestracji tego stowarzyszenia, przemysla sprawe, wyciagna wnioski i rozpoczna
      nowe, zmodyfikowane dzialania na rzecz swej odrebnosci.
      Czyzbyscie naprawde, szanowni Polacy, uwazali, ze czyjas tozsamosc, czyjas
      swiadomosc narodowa zalezna jest od sadowej procedury i jej wyniku? Ojcowie
      waszego narodu w grobach sie przewroca....

Silesius
      • Gość: karlik Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.187.49.208.porchlight.ca 19.02.04, 02:48
        Slazacy jak kazda inna grupa narodowosciowa ma prawo sie organizowac czy to w
        stowarzyszeniach czy swoich pArtiach,i tego nikt nie powstrzyma,wszystko zalezy
        od woli danych ludzi,wyrok ten nic nie konczy ,ale zaczyna nastepny rozdzial w
        organizowaniu sie ludnosci Slaskiej,problem jest i pozostal nie
        rozwiazany,bedzie pecznial dalej,dla nas to znak ze musimy jeszcze bardziej sie
        przylozyc do sukcesu,bardziej uswiadomic naszym kim sa naprawde,wszystko przed
        nami panowie,nie zalamywac rak ,nie panikowac,przegralismy tylko jedna
        bitwe,ale wojna trwa dalej!!!do zwyciestwa,pyrsk.
      • Gość: polishAM Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 19.02.04, 03:12
        Ależ nikt nigdy nie zaprzeczał, że Ślązacy są, byli i będą. Jak ja jadę na
        Śląsk to mówię, że jadę na Śląsk. Z tym, że 92,5% Ślązaków czuje się Polakami.
        Czy można im tego zabronić?
        • arnold7 Re: RAŚ - rozczarowanie 19.02.04, 08:20
          Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Ależ nikt nigdy nie zaprzeczał, że Ślązacy są, byli i będą. Jak ja jadę na
          > Śląsk to mówię, że jadę na Śląsk. Z tym, że 92,5% Ślązaków czuje się
          Polakami.
          > Czy można im tego zabronić?

Gdzie zaczyna sie ten Slask ktory masz na mysli?

Poza tym nie wydaje mi sie, zeby 92,5% tych, ktorzy zadeklarowali narodowosc
          slaska, czulo sie Polakami:))
          • wilym Re: RAŚ - rozczarowanie 19.02.04, 09:08
            Ja tam nie czuje sie rozczarowany. Moze deko poirytowany, ze ktos stara mi sie
            wtloczyc swoja jedyna niepodwazalna prawde o tym kim jestem, albo o tym kim nie
            mam prawa byc, ale generalnie niczego to nie zmienia.
            Bylismy
            Jestesmy
            Bedziemy
            Cytujac klasykow pewnego narodu.
            • Gość: polishAM Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 19.02.04, 09:31
              Jesteś zdecydowanie Ślązakiem. Nie zaprzeczam temu. Masz prawo do swojego
              języka i tradycji. Ale na dwumilionową rzeszę Ślązaków, zdecydowana większość
              czuje się Polakami. Chcesz ich ignorować? Przecież w poznańskim może powstać
              podobna sytuacja, że pewien procent ogłosiłoby się Wielkopolanami. Co to
              zmienia? W tym wszystkim przyznaję, że Ślązacy są bardziej zintegrowani niż
              inne grupy i mają większą motywację.
              • wilym Re: RAŚ - rozczarowanie 19.02.04, 09:38
                Ale ja nie zamierzam nikogo ignorowac. Kazdy ma prawo do swojej tozsamosci,
                choc nam akurat jej sie odmawia.
                • Gość: polishAM Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 19.02.04, 10:25
                  Dlatego ja się nie wypowiadam na temat tego wyroku. Z prostej sprawy. Nie znam
                  skutków prawnych, nie znam szczegółów, nie jestem ekspertem. Ja po prostu
                  jestem tu na pogawędce. Również nie mam żadnych antypatii. Czytam to i tamto.
                  Gdzieś wpadł mi artykuł, że w RAŚ są jednostki związane z mniejszością
                  niemiecką. Z drugiej strony wątpię żeby Kazimierz Kutz wdawał się w coś takiego
                  jeżeli byłaby to prawda. Dlatego przyszłem zobaczyć. Podobno niemieckie media
                  również się do tego mieszają. Kiedy będę miał konkretne informację na pewno
                  przyjdę sie tu na forum zapytać. Każdy tam do czegoś dąży.
                  • wilym Re: RAŚ - rozczarowanie 19.02.04, 11:20
                    Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Dlatego ja się nie wypowiadam na temat tego wyroku. Z prostej sprawy. Nie
                    znam
                    > skutków prawnych, nie znam szczegółów, nie jestem ekspertem. Ja po prostu
                    > jestem tu na pogawędce. Również nie mam żadnych antypatii. Czytam to i tamto.
                    > Gdzieś wpadł mi artykuł, że w RAŚ są jednostki związane z mniejszością
                    > niemiecką. Z drugiej strony wątpię żeby Kazimierz Kutz wdawał się w coś
                    takiego
                    >
                    > jeżeli byłaby to prawda. Dlatego przyszłem zobaczyć. Podobno niemieckie media
                    > również się do tego mieszają. Kiedy będę miał konkretne informację na pewno
                    > przyjdę sie tu na forum zapytać. Każdy tam do czegoś dąży.

Zgadzam sie.
                  • psie.pole Re: RAŚ - rozczarowanie 30.03.04, 16:01
                    A nie masz wrażenia że Kutz już sam nie wie o co mu chodzi i kogo popiera ?
                    • Gość: kaźmjyrz RAŚ - oczarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 23:50

Idzie Mu uo Szlónzek i sie Niym frasuje.

Mo staranie uo Szlónzoków, co Mu leży na sercu.

Uón poznou sie nojlepi na "macosze"!
                      • Gość: Woland Re: RAŚ - oczarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 09:42
                        Przyszloscia RAS jest jest skupienie swych srodowisk wokol ideii restytucji
                        rzeczywistych wartosci GS ktore byly tu obecne przed plska administracja
                        okupancza, badzmy ambasadorami naszych sasiadow za Odry to nasza jedyna sznasa
                        w erze globalizacjui tylko silni maja racje itylko silni przetrwaja, mimo ze
                        rozumie rozterki RAS to jedyna wlasciwa i rzeczywista idea.
                        • Gość: Pioter Re: RAŚ - oczarowanie IP: *.wozniki.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 12:25
                          Poza pokazywaniem naszej niemieckiej czy pruskiej przeszłości nie możemy
                          zapomnieć również o pokazywaniu o naszej przeszłości w granicach Czech, Austrii
                          czy Polski. To wszystko musi mieć miejsce. Tak więc nie zgadzam się, że RAŚ ma
                          być tylko przybudówka dla DFK, czy wręcz (jak to wynika z Twojego postu)
                          elementem mającym na celu wyłącznie przyłączenie Provinz Oberschlesien do
                          Reichu. Choć w polityce nie można niczego wykluczyć.
                          • Gość: Woland Re: RAŚ - oczarowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 16:00
                            Kwestia tkwi w szczegolach zgadzam sie bo twoje propozycje sa bardzo
                            szczegolowe co do pozycji RAS na OS ale obecnie to nie ten etap, obawiam sie ze
                            RAS zaprzedaje stary tradycyjny etos na rzecz czegos nowego niezdefiniowanego
                            nie do konca wlasciwego co gorsza RAS daje sygnaly do warszwy ze czesc naszej
                            tozsamosci jest kwestia targu. A na to godzic sie nie wolno.
      • Gość: arcykr Re: RAŚ - rozczarowanie IP: *.univ / *.univ-st-etienne.fr 31.03.04, 12:43
        silesius napisał:

> A co sie z Wami dzieje i dzialo, Polacy? Nie umiecie przyjac z godnoscia, ze
        > ktos nie chce byc, nie czuje sie jednym z Was?
        A ja sie nawet ciesze, ze taki typki jak arnold itp. nie uwazaja sie za
        Polakow. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka