Dodaj do ulubionych

Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m...

• Gość: sceptyk Półdupek i Vagina City Center - pomniki sołtysa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 20:23
      mister blaszok.
    • Gość: podłamana Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 20:44
      Obejrzalam zdjęcia projektowanej galerii. To jednak jest straszne.
      Naprawdę. Galerie handlowe bywają w centrach miast, ale wtedy
      wpisane są w architekturę sąsiedztwa skalą, detalem itp. Czasem
      ulokowane są w kamienicach,połaczonych pasażami.Po prostu architekt
      moze zaprojektować wszystko. Jesli świadomy inwestor mądrze określi
      warunki i cel, jak chce osiągnąć, ma szansę otrzymać dobry projekt
      od dobrego architekta. Tylko tyle i aż tyle.
      Ile z powyższych warunków zostało spełnionych przy projektowaniu
      galerii przy dworcu? .....
      • Gość: OBSERWATOR PKP-to zwierciadło polskiej gospodarności!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:05
        PKP-to zwierciadło polskiej gospodarki i gospodarności!!! Smutne to ale
        prawdziwe. A to przecież inwestor! To także sprzedawca starego dworca w
        Katowicach.A właścicielem PKP jest państwo,które ma w dupie Śląsk co nam już 90
        lat temu powiedział ten "Jeżdziec na koniu",co Sejmu Śląskiego pilnuje!!!
        Pozdrawiam.
    • Gość: Marcin Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.stk.vectranet.pl 31.03.10, 21:16
      Ale chłam... Dajcie sobie spokój z takim projektem...
    • Gość: Slomka Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:21
      Co autor artykułu ma za to, że tak krytykuje ten projekt ?
    • jalat Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... 31.03.10, 21:35
      Szanowna Pani Iwono

Nie kojarzę Pani, więc sprawdziłem, o czym Pani pisze. W ostatnim miesiącach o
      kielichach i przęsłach stalowych w Supersamie. Skąd u kobiety taki dziwne
      zainteresowania? Żelbet i stal. Jakoś tak mi się przypomniało:

Julian Tuwim - "Śląsk śpiewa"

Słyszycie, jak huczą młoty,
      Turbiny turkotem trajkocą?
      Pracują dniem i nocą
      Wre głuchy rytm roboty.
      Dymią się bure kominy,
      Piece hutnicze płoną
      Dudnią, dudnią maszyny,
      Łuną palenisk czerwoną
      Czarna zasnuwa się dal.
      Śląsk śpiewa,
      Głos ma węgiel i stal.

Ja rozumiem, że Pani gazeta nie ma specjalnego sentymentu do naszej ziemi.
      Kaczor czy Michnik, jedna żoliborska pseudointeligencka ferajna, ale pozwólcie
      nam proszę żyć u siebie po naszemu. Swoją "publicystyką" (jest jeszcze jakiś
      Pani kolega, też wielki fan kielichów) staracie się zepchnąć Katowice na
      peryferia Europy. Mam nadzieję, że tylko trochę podrażnicie ludzi, bo
      opiniotwórczy na szczęście za bardzo nie jesteście. Ale po co ludzi drażnić?
      Kielichy, Supersam, Skarbek i Zenit
      • Gość: kutach ja tez jej nie kojarze ale to nie ma znaczenia IP: 83.143.99.* 01.04.10, 21:24
        ona pop prostu pierdoli od rzeczy. niech sobie sama kupi te kielichy i postawi
        na swojej dzialce i za swoje remontuje jak jej sie tak podobaja. dla mnie
        zarowno dworzec, supersam, skarbek i zenit to sa potwory. wyjebali nam komuchy
        fajne obiekty w kosmos - bo przemyslowych katowic nie lubili. niech warszawa
        spierdala stad, nie maccie wody.
    • firiduri Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... 31.03.10, 22:00
      Co niektórzy są przekonani, że jak wyburzą "stare" i postawią sobie szklano-blaszaną kluchę, to automatycznie będą w tej zachodniej Europie. Tym czasem dworzec w Katowicach jest paskudny nie z powodu architektury, ale z powodu zwykłego brudu. Trzeba sprzątać i myć się dokładnie to będzie bardziej europejsko.
    • Gość: hahaha a podobno.... IP: *.chello.pl 31.03.10, 22:11
      A podobno samych peronow nie beda remontowac. Wiec jaki jest sens w
      ogle sie tego ruszac.!!!! dokaldnie,zrobic akcje
      Domestos....szczotki w lape i dawac.
      • swoboda_t Re: a podobno.... 02.04.10, 11:49
        Ty słyszałeś, że "podobno peronów nie będą remontować". A ja wiem,
        że "na pewno będą remontować". Szkoda, że nie zbudują przy okazji
        hali peronowej - to byłoby coś z punktu widzenia komfortu i
        wizerunku, bo dziś funkcjonują tylko trzy hale w Polsce (Bytom,
        Wrocław, legnica). W każdym razie tunele, perony i budynek os trony
        pl. OMP będą remontowane.

Co do samej Vaginy, to z oceną najlepiej poczekać do zakończenia
        prac. Efekt może być korzystny lub beznadziejny, póki co tego nie
        wiemy. Abtrahując od formy galerii jej utworzenie wraz z podziemny
        dworcem autobusowym i wpuszczeniem Dworcowej w tunel są zdecydwanie
        korzystne z punktu widzenia funkcjonowania miasta. Biorąc pod uwagę,
        że mamy do czynienia z PKP, istną małpą z brzytwą, dobrze, że
        inwestycja przybiera taki obrót. Smok_sielski napisał, że od
        obecnego stanu pl. Szewczyka lepsza byłaby nawet Biedronka i ta
        kuriozalna wizja w przypadku turbodziadowskich PKP nie jest wcale
        taka niezwykła.

Na innym forum komentując ten artykuł ktoś słusznie zwrócił uwagę,
        ze Gazeta manipuluje ilustracjami. Wizualizcja okazuje ciemną
        Vaginę, gdy blacha perforowana ma być przepuszczalna dla światła i
        budynek bdzie nocą oświetlony od wewnątrz. I jeszcze ku rozwadze:
        dziś wielu ludzi broni obecnej hali (z grubsza rzecz biorąc słusznie
        i ja też chciałbym zachowania kielichów ale nie bezwarunkowego) i
        krytykuje projekt Vaginy jako niepasujący do otoczenia,
        pseudonowoczesny itp. Ale przecież dokładnie to samo 40 lat temu
        inni ludzie mówili o dzisiejszej hali. Być może nasze wnuki będą
        protestować przeciw wyburzeniu zabytkowej i unikalnej Vaginy? Takie
        jest selawi, że wszystko pantarej, monopolu na rację nie mamy.
    • Gość: kato28 ??????? IP: *.chello.pl 31.03.10, 22:16

"Żaden z pełniących istotną funkcję i eksponowanych budynków nigdy nie
      przysparzał miastu wstydu"
      Że jak??? A ten śmierdzący strup witający przyjezdnych to niby chluba miasta??
      No gratuluję autorowi...
    • Gość: arrr Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.chello.pl 31.03.10, 22:26
      Jestem ciekaw kto placi GAZECIE na te codzienne ataki na Neinver, czyzby jakas inna firma bardzo chciala zbudowac dworzec?
    • Gość: tomek Na widok obecnego dworca rzygać się chce IP: *.net-serwis.pl 31.03.10, 22:39
      a zapach powala. Trzeba byc ostro walnietym w bambus zeby bronic tego smrodu.
      Co w tym unikalnego? kilka bzdetów zrobionych z betonu. Wiekszosc kladek
      wykonanych jest z betonu - kazda jest unikalna, bo stoi w innym miejscu,
      innych okolicznosciach przyrody i co? one tez sa zabytkami? SYF SYF SYF.
      • swoboda_t Re: Na widok obecnego dworca rzygać się chce 02.04.10, 12:01
        Nie należy utożsamiać brudu, zaniedbań i syfu z brzydotą. Wrocławski
        dworzec też jest brudny śmierdzący i obsadzony menelami (w każdym
        razie ostatnio jak tam byłem tak wyglądał) co nei zmienia faktu, że
        sam budynek jest ładny. W przypadku dworca w Kato chodzi o same
        kielichy, które są ciekawą i niebanalną formą. Nie chodzi
        o "tymczasową" estakadę, niefunkcjonalne schody czy sztukowane,
        brudne okna. To wszystko można zlikwidować i nikt protestować nie
        będzie.
    • nostromo8 modernizm 31.03.10, 22:48
      Zastanawiam się skąd jest tylu obrońców modernizmu. Oczywiście można znaleźć wsród budowli z tego okresu arcydzieła, ale trzeba pamiętać, że powstało wtedy mnóstwo betonowych potworów nieprzyjaznych ludziom nawet zaraz po zbudowaniu. Czy wyremontowany dworzec stałby się arcydziełem? Jakoś w to wątpię. Secesyjne kamienice nawet brudne i odrapane mają swój urok...
      • mara571 Re: modernizm 02.04.10, 12:04
        sa, niestety nieliczni w Polsce, ludzie wyznajacy zasade "Mniej jest wiecej".
        Modernizm byl niczym innym jak odpowiedzia na sececje: nadmiar ozdob zastapila
        czysta jasna forma podporzadkowana funkcjonalnosci.
        Nie wiem o wyremontowaniu, ktorego dworca mowisz, bo obydwa sa w oplakanym stanie.
      • swoboda_t Re: modernizm 02.04.10, 12:06
        Brutalizm i modernizm to nie to samo i uprasza się o niemieszanie
        pojęć.
    • Gość: astor Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 23:13
      Może CBA zainteresuje się aktywnością bezstronnych pismaków z GW
      torpedujących każdą inwestycje w Katowicach. Gazeta lgnie do forsy jak
      Żyd do cebuli, tak więc pytanie czy i ewentualnie od kogo bierze kasę
      za ten sabotaż?
    • Gość: zamor Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.ip.netia.com.pl 31.03.10, 23:16
      To ludzei ksztaltuja oblicze miasta, nie budynki. Obroncy dworca zapominaja, ze budynek ten nei pelni zadnej dodatniej roli w zatrzymaniu mieszkancow w centrum. To ze nasze spoleczenstwo uwielbia spedzac czas w CH to nei wina tego inwestora. Jakbysmy wszyscy lubili grac w hokeja, to powstaloby tam lodowisko. proste?
      A najlepsze sa teksty ze dw.pkp cudnownei wpisuje sie w otoczenie. ja sie pytam ktore? Odpowiedza mi przyjezdni ktorzy innego miasta nie pamietaja.
      Dla mnie gdy budowali rondo sztuki to byla porazka. ale widac ze trzeba miec dobrego zarzadce i ciagle cos sie dzieje i mnie to miejsce nie razi kompletnie i powoli staje sie symbolem imprez w k-ce. Nie podoba sie to ludziom w samochodach, w drodze do SCC(bo tylko tyle dotykaja miasta)
    • Gość: mieszkaniec Nowy Projekt dworca mi się podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 23:34
      Stary dworzec należy w 90 % wyburzyć - zostawić jeden kielich na
      pamiątkę :)

Pozdrawiam
    • Gość: Gość Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.itcomp.pl 01.04.10, 09:30
      A mnie się podoba ten projekt i już:)
    • Gość: JA Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.microchip.net.pl 01.04.10, 13:38
      patrząc na jakość otaczającej przestrzeni coraz więcej ludzi nie ma pojęcia o
      czymś taki jak estetyka.
      Tu nie chodzi o to że coś jest ładne lub nie jest, ale o to czy jest
      estetyczne. Propozycja hipermarketu jest po prostu mierna ze względu na brak
      jakiejkolwiek wartości poza stworzeniem kolejnej świątyni komercji.
      Inwestycja ta jest zagrabienie przestrzeni dotąd publicznej
      i jeśli ludzie tego nie rozumieją
      to nie będą nigdy stroną, która ma na przestrzeń wpływ
      Jakakolwiek promocja niszczenia dziedzictwa kulturalnego i wartości
      miastotwórczych wydaje się karygodna .
      Hipermarket nigdy nie będzie miejscem kulturotwórczym
      a takim miejscem mógłby być plac wokół rynku.
      Hipermarket w centrach niszczą idee ulicy handlowej
      zamykanie się w blaszanych klatkach sklepów jest ulubionym spędzaniem czasu
      coraz bardziej tępych mas.
      A głupota nie boli
      Niech dobry Bóg zlituje się nad głupotą wielbicieli hipermarketyzmu
      a władze Katowic niech trzymają się z daleka od idei stolicy kultury \ponieważ
      preferują niszczenie kultury i schlebianie niskim gustom
      co z kulturą nie ma nic wspólnego.
      Pozostaną tylko blokowiska z wielkiej płyty
      i kolorowany styropian
      pozdrawiam
    • Gość: hipermarketdebile Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.microchip.net.pl 01.04.10, 13:52
      jak na razie to tych obrońców jest jak na lekarstwo ( czytaj ludzi zrównoważonych)
      Debilizm fanów sklepów powala śwoją walcowata niszczycielską siłą.
      Jesteście skazani na nijakośc bo nie macie nic do zaproponowania
      brak wiedzy,umiaru itd.
      Jesteście niewolnikami pieniądza i produktu a wasza przyszłość to zmywak w
      chinach albo miejsce przy taśmie w chińskiej fabryce.
      wyobraźcie to sobie
      robicie wszystko żeby być nikim ludzmi bez kultury \
      szara masa maź
      • Gość: Oscar Witte Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do IP: *.gwardii.osi.pl 01.04.10, 15:16
        Można podzielić dyskutantów na dwa obozy... pierwszy obóz gdzie zwycięża
        racjonalne podejście do spraw ważnych... ludzie którzy wolą uprać brudne ubranie
        i wydać pieniądze na inne przyjemności ... i na zwolenników notorycznych zakupów
        w markecie... na bazarze ... spod lady... którzy jak im się coś zabrudzi to
        wyrzucają brud do śmieci... ale zapominają wziąć prysznic i zastępują całą swą
        higienę tanim kosmetykiem ;]
        Tu nie chodzi o kielichy o inne ciekawe założenia architektoniczne czy ogólnie
        estetyczne ... ale o bezmyślne niszczenie czegoś co byłoby prawdziwą i dobrą
        wizytówką miasta o tak wybujałych aspiracjach jak Katowice.
        Jak ktoś słusznie zauważył ... inwestor nawet palcem nie kiwnie by wyremontować
        przy okazji perony i przejścia ... bo to już nie jest dobry biznes... więc
        skończy się na tym że przed ruinami dworca stanie blaszak niezbyt podobny do
        prezentowanego na kolorowych prezentacjach inwestora... a problem smrodu, biedy
        i brudu dworcowego zostanie taki jak dziś jeśli nawet nie większy.

Boże broń nas przed takimi "dobroczyńcami" jak ci pseudo-inwestorzy

Amen
        • Gość: Qbin Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do IP: *.broker.com.pl 01.04.10, 23:53
          Inwestor nie będzie remontował peronów bo one należą do PKP. Wiec twoje teorie
          są funta kłaków warte. Skończcie już z ta propagandą. Dworzec wraz z kielichami
          to koszmarek i nic tego niw zmieni.
        • swoboda_t Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do 02.04.10, 12:23
          Galeria nie stanie "przed ruinami dworca", bo jej budowa w ruinę
          tenże dworzec obróci. Jak widać wielu dyskutantów nie wie jak się
          sprawy mają i czego projekt dotyczy, kukneli na wizki i się
          wypowiadają. Otóż informuję, że obecna hala dworca zostanie
          całkowicie wyburzona
          . Pod nią powstanie tunel ulicy Dworcowej i
          dworzec autobusowy, a obok niego podziemny parking i poziom minus
          jeden galerii (zdaje się, ze wynajęty już przez Euro RTV AGD cyz tam
          Saturna). Potem nad tunelem powstanie zupełnie nowa hala dworca wraz
          z blaszaną pi..ą z przodu. Tunele, perony i budynek od strony
          pl.OMP wyremontuje PKP
          . Więc gadanie o dostawianiu galerii do
          ruiny dworca jest bez sensu i zdradza nieznajomość zagadnienia. A to
          narzekanie, że świątynia konsumpcji itp. politpoprawne pierdoły mają
          się nijak do potrzeb ludzi. A ludzie głosują nogami
          i czy komuś się to podoba czy nie w większości właśnie tego chcą.
          Vagina będzie pękać w swach, powstanie tak czy inaczej i radziłbym
          raczej skoncentrować się na kwestii remontów bezpośredniego
          otoczenia. Miasto guzdra się z deptakiem na 3 Maja, kwestia Rynku to
          kpina urzędników z mieszkańców i na tych tematach Gazeta powinna się
          skoncentrować. Zeby to wszystko a: w końcu wyremontowano, b: żeby to
          wizualnie współgrało ze sobą i małym placem koło Vaginy.
          • jacgg Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do 02.04.10, 23:45
            Swoboda, jak zwykle jesteś nieźle przygotowany i sprawiasz, że warto zaglądać na
            katowickie forum.

Być może dałoby się jeszcze zmusić Jego Świątobliwość Inwestora do
            przeprojektowania tego przeklętego blaszaka w celu odsunięcia go o co najmniej
            dalszych pięć lub więcej metrów od pierzei kamienic tam, gdzie będzie
            przedłużenie Stawowej do dworca. Tak, by chociaż było widać jakiś większy
            kawałek głównego dworca największego miasta największej aglomeracji w Polsce
            (cały napis na nim: Katowice :))) - a przede wszystkim, żeby było tam dość
            miejsca na ławki, odrobinę zieleni i ogródki kawiarniano-piwne (plus pomnik
            Uszoka? :))).

Ponadto przynajmniej zmusić NEIN-ver/Vaginę do udostępnienia DARMOWEGO parkingu
            w czasie godzin urzędowania tego molocha. Rybnicki Focus wraz z Plazą (przede
            wszystkim DUŻO mniejsze od Vaginy - co jest bardzo ważne, a także absolutnie nie
            zatykające żadnego dworca - Focus musiał ponadto wyremontować cały plac Wolności
            w Rybniku służący między innymi jako autobusowe minicentrum przesiadkowe i
            postój taksówek, z którego nie zabrał ani metra kwadratowego - poza kawałkiem,
            gdzie postawił fontannę) mają darmowe parkingi non stop!

Kielichów mi nie żal ani na jotę, ponieważ są najzwyczajniej w świecie paskudne
            i żadne historyjki o unikatowym betonie cienkościennym w zabytku na skalę
            światową porównywanym do piramid egipskich tego nie zmienią.

Podobnie, jak epickie opowieści na temat nieprawdopodobnej maestrii konstrukcji
            Supersamu, który z zewnątrz jest zwykłą przysadzistą budą (barakiem) i akurat
            tam projekt Koniora zdecydowanie powinno się zrealizować (od początku jestem
            jego zwolennikiem, podoba mi się bardzo). Jeżeli trasę z dworca via
            Vagina-Stawowa jakoś się zrewitalizuje (dobrze by było, gdyby naprawdę Vaginę
            tam odsunęli, robiąc szeroki deptak - plac!) - to będzie ruch PIESZY między
            Vaginą (niestety dużo za dużą) a Supersamem (wbrew popularnej nazwie zupełnie
            umiarkowanych rozmiarów nawet po rozbudowie) z drugim zrewitalizowanym i
            szerszym jeszcze placem (jak na wizualizacji projektu).

Reasumując: jak najszerszy trakt od dworca przez Stawową na jeszcze szerszy plac
            przed zmienionym Supersamem. Ławki, zieleń, po fontannie na obu placach
            (fontanna z żabką na Stawowej może być już nadmiarem - może ją np. przenieść na
            któryś z tych placów, jako że Stawowa - będąc w tej sytuacji najwęższym
            odcinkiem - powinna zostać w pełni drożna).
      • Gość: wsx odezwał się brutalista-onanista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:13
        jakbyś nie wiedział to komunizm juz się skończył
        • swoboda_t Re: odezwał się brutalista-onanista 02.04.10, 12:25
          Brutalizm z komunizmem nie ma nic wpsólnego. Największe budynki w
          tym nurcie i w największej ilości powstały w Anglii i Indiach.
    • Gość: pacio6 To nie budujmy niczego IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 14:46
      Przez takie osoby jak Pani pisząca artykuł, Katowice są jednym z najbrzydszych miast w Polsce. W końcu udało się, ktoś zdecydował przebudować dworzec pkp, który aktualnie wita każdego mieszkańca swoją brzydotą, syfem, smrodem. Każdy wchodząc do Katowic ma już zatem wyraźnie wyrobione zdanie na temat tego miasta, potem jest stopniowo coraz gorzej. Teraz możemy mieć coś nowego, nowoczesny, funkcjonalny, schludny dworzec będący wizytówką miasta. Ale nie. W końcu lepiej jest tak jak teraz. Lepszy jest w końcu dworzec będący na pierwszych miejscach rankingów najgorszych dworców, wyśmiewany przez wszystkich przechodzących przez niego, ale będący przedstawicielem brutalizmu.
      Jak mnie wkurza to pieprzenie, tak samo z Supersamem - kogo obchodzi że te to architektoniczne cudo jest całe zawalone reklamami, a sama architektura ma znaczenie tylko dla snobów ala autorka tekstu. Mogłoby to być nowoczesne, funkcjonalne centrum handlowe z parkingami, co rozwiązałoby naprawdę spory problem miasta, ale wg niektórych owy budynek będzie musiał tam stać do końca świata - bo tak.
      Przy takim podejściu to przyszłości dla Katowic nie widzę, zamieniamy Katowice w muzeum jakiś pieprzonych fikcyjnych stylów architektonicznych czy w nowoczesną metropolię?
    • Gość: przechodzień Najlepiej zatrudnić jakiegoś starego inżyniera IP: 91.150.139.* 01.04.10, 15:06
      który projektował budynki w czasach PRL-u. On dopiero postawiłby arcydzieło
      pasujące do reszty Katowic - z betonu i blachy. Wszyscy znawcy by się
      zachwycali i w końcu uznano by je za perełkę architektury światowej.

Po prostu ręce opadają jak się czyta teksty broniące PRL-owskie potwory.
      • Gość: qq Polska to architektoniczny syf IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 15:21
        przecież to coś z trawnikami na dachu i szklanym wężem jest okropne! Kto w ogóle
        projektuje takie oślizgłe obłe kształty??!!!
    • Gość: Witt 100% racji IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:16
      Funduje nam sie kolejny blaszak. na obrzezach miasta mozna przymknac
      na taka tandete oko, ale w centrum Katowic jesli nie moze powstac
      cos naprawde wybitnego to niecj to bedzie chociaz architektura
      stonowana i wlasnie jak autorka zauwazyla, pokorna.
    • Gość: tomek to nie jest wizualizacja inwestora!!!! IP: *.net-serwis.pl 01.04.10, 22:19
      widac, ze Gazeta Wybiorcza celowo zmanipulowala fotę. We wszystkich artykulach
      galeria katowicka wyglada tak:
      www.katowicethecity.com/wp-content/uploads/2009/07/katowice_station2.jpg
      we wszystkich artykulach, architekci mowia, ze elewacja w nocy ma przepuszczac
      swiatlo z wewnatrz i moim zdaniem to jest fajny pomysl. Kolejna ohydna
      manipulacja wyborczej!
    • design7676 Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... 06.04.10, 11:47
      Wszystkie wielkie miasta maja niekonwencjonale rozwiązania czy to
      Paryż czy Venecja czy Berlin. Tak mozna wyliczać bez końca jeśli nie
      mamy sie czym pochwalić to najlepiej krytykować. Zabytki zabytkami
      życie się zmienia z dnia na dziń i juz nigdy nie bedzie takie jak
      wczoraj chocbyśmy nie wiem jak tego chcieli. Konserwy do puszek.
    • Gość: giles Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.igw1.bebit.de 07.04.10, 15:16
      obecny dworzec wyglada makabrycznie i trzeba cos z nim zrobic.
      niemniej uwazam, ze zaproponowany projekt centrum handlowego z
      wcisnietym na zapleczu dworcem kolejowym jest nie do przyjecia. z
      kilku wzgledow:
      I architektura:
      - widoczna z 3maja czesc dworca z wejsciem glownym przypomina
      bardziej stacje kolejki miejskiej w jakiejs podmiejskeij dzielnicy.
      gdzie w tym projekcie jest miejsce dla tysiecy podroznych, ktorzy
      codziennie beda sie przewijac przez to miejsce? odnosze wrazenie, ze
      architekci projektujac przestrzen przyszlego dworca bardziej mysleli
      o maksymalizacji powierzchni sklepowych a mniej o wygodzie
      pasazerow, ktorym przyjdzie przebijac sie w scisku. domyslam sie, ze
      wszystko zostalo tak pomyslane abysmy skierowali sie do, ktoregos z
      zaplanowanych sklepow
      - na wizualizachach neivera brakuje mi (najlepiej podziemnego)
      parkingu na kilkaset aut/podjazdu dla samochodow podwozacych i
      odwozacych podroznych/miejsc parkingowych dla wypozyczalni
      samochodowych. zorganizowanie postoju taxi wylacznie na placu
      andrzeja jest moim zdaniem nie do przyjecia.
      - wygodna przesiadka z pociagu do tramwaju czy autobusu miejskiego w
      obrebie dworca tez bedzie niemozliwa, ale jak rozumiem w katowicach
      wszyscy przyzwyczajili sie do tego, ze trzeba przejsc po estakadzie
      do 3maja i nikt nie zawraca sobie glowy takimi drobiazgami.
      - 3-kondygnacyjny charakter centrum handlowego przy 3maja pasuje do
      jakiegos powiatowego miasteczka a nie stolicy wojewodztwa, w ktorym
      wytwarzana jest spora czesc polskiego GDP. wielkomiejskosc to miedzy
      innymi WIELKIE sklepy (zobacz skarbek/zenit) i PRZESTRONNE dworce :-
      ))) jak dla mnie to ten budynek powinien miec conajmniej jedno
      pietro wiecej.
      - dzisiaj nowoczesna architektura to rowniez zastosowanie
      przyjaznych srodowisku rozwiazan i technologii (termoizolacja,
      regeneratywne zrodla energii, naturalne i nadajace sie do recyklingu
      materialy wystepujace lokalnie, rezygnacja z drewna z drzew
      rosnacych w tropikach, tropikalnego egzotycznych ktore dzisiaj w
      przypadku budynkow publicznych w niemczech, szwajcarii czy holandii
      sa standardem. nigdzie nie znalazlem wzmianki o tym, ze nowe centrum
      handlowe z dworcem na zapleczu ma spelniac jakiekolwiek standardy
      srodowiskowe.

- finansowanie: odnosze wrazenie, ze projekt cetrum handlowego z
      dolaczonym dworcem to takie "mogelpackung" sluzace do obejscia
      procedur przetargowych i wylonienie inwestora, ktory zrealizuje
      projekt po takiej cenie jaka wyniknie z jego wlasnych, nie
      zweryfikowanych przez rynek kalkulacji.
    • Gość: Pawel Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: 155.94.78.* 10.04.10, 01:01
      Dlaczego nie buduje sie budynkow w starym stylu - mozna by wybudowac
      dworzec noweczesny z fasada secesyjna. Mamy technike bardziej
      zaawansowana niz kiedys a mimo to budujemy obiekty coraz mniej
      ciekawe, pozbawione ciekawych detali, sztuki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka