Gość: sceptyk Półdupek i Vagina City Center - pomniki sołtysa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 20:23 mister blaszok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podłamana Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 20:44 Obejrzalam zdjęcia projektowanej galerii. To jednak jest straszne. Naprawdę. Galerie handlowe bywają w centrach miast, ale wtedy wpisane są w architekturę sąsiedztwa skalą, detalem itp. Czasem ulokowane są w kamienicach,połaczonych pasażami.Po prostu architekt moze zaprojektować wszystko. Jesli świadomy inwestor mądrze określi warunki i cel, jak chce osiągnąć, ma szansę otrzymać dobry projekt od dobrego architekta. Tylko tyle i aż tyle. Ile z powyższych warunków zostało spełnionych przy projektowaniu galerii przy dworcu? ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR PKP-to zwierciadło polskiej gospodarności!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:05 PKP-to zwierciadło polskiej gospodarki i gospodarności!!! Smutne to ale prawdziwe. A to przecież inwestor! To także sprzedawca starego dworca w Katowicach.A właścicielem PKP jest państwo,które ma w dupie Śląsk co nam już 90 lat temu powiedział ten "Jeżdziec na koniu",co Sejmu Śląskiego pilnuje!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.stk.vectranet.pl 31.03.10, 21:16 Ale chłam... Dajcie sobie spokój z takim projektem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slomka Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:21 Co autor artykułu ma za to, że tak krytykuje ten projekt ? Odpowiedz Link Zgłoś
jalat Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... 31.03.10, 21:35 Szanowna Pani Iwono Nie kojarzę Pani, więc sprawdziłem, o czym Pani pisze. W ostatnim miesiącach o kielichach i przęsłach stalowych w Supersamie. Skąd u kobiety taki dziwne zainteresowania? Żelbet i stal. Jakoś tak mi się przypomniało: Julian Tuwim - "Śląsk śpiewa" Słyszycie, jak huczą młoty, Turbiny turkotem trajkocą? Pracują dniem i nocą Wre głuchy rytm roboty. Dymią się bure kominy, Piece hutnicze płoną Dudnią, dudnią maszyny, Łuną palenisk czerwoną Czarna zasnuwa się dal. Śląsk śpiewa, Głos ma węgiel i stal. Ja rozumiem, że Pani gazeta nie ma specjalnego sentymentu do naszej ziemi. Kaczor czy Michnik, jedna żoliborska pseudointeligencka ferajna, ale pozwólcie nam proszę żyć u siebie po naszemu. Swoją "publicystyką" (jest jeszcze jakiś Pani kolega, też wielki fan kielichów) staracie się zepchnąć Katowice na peryferia Europy. Mam nadzieję, że tylko trochę podrażnicie ludzi, bo opiniotwórczy na szczęście za bardzo nie jesteście. Ale po co ludzi drażnić? Kielichy, Supersam, Skarbek i Zenit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutach ja tez jej nie kojarze ale to nie ma znaczenia IP: 83.143.99.* 01.04.10, 21:24 ona pop prostu pierdoli od rzeczy. niech sobie sama kupi te kielichy i postawi na swojej dzialce i za swoje remontuje jak jej sie tak podobaja. dla mnie zarowno dworzec, supersam, skarbek i zenit to sa potwory. wyjebali nam komuchy fajne obiekty w kosmos - bo przemyslowych katowic nie lubili. niech warszawa spierdala stad, nie maccie wody. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... 31.03.10, 22:00 Co niektórzy są przekonani, że jak wyburzą "stare" i postawią sobie szklano-blaszaną kluchę, to automatycznie będą w tej zachodniej Europie. Tym czasem dworzec w Katowicach jest paskudny nie z powodu architektury, ale z powodu zwykłego brudu. Trzeba sprzątać i myć się dokładnie to będzie bardziej europejsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha a podobno.... IP: *.chello.pl 31.03.10, 22:11 A podobno samych peronow nie beda remontowac. Wiec jaki jest sens w ogle sie tego ruszac.!!!! dokaldnie,zrobic akcje Domestos....szczotki w lape i dawac. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: a podobno.... 02.04.10, 11:49 Ty słyszałeś, że "podobno peronów nie będą remontować". A ja wiem, że "na pewno będą remontować". Szkoda, że nie zbudują przy okazji hali peronowej - to byłoby coś z punktu widzenia komfortu i wizerunku, bo dziś funkcjonują tylko trzy hale w Polsce (Bytom, Wrocław, legnica). W każdym razie tunele, perony i budynek os trony pl. OMP będą remontowane. Co do samej Vaginy, to z oceną najlepiej poczekać do zakończenia prac. Efekt może być korzystny lub beznadziejny, póki co tego nie wiemy. Abtrahując od formy galerii jej utworzenie wraz z podziemny dworcem autobusowym i wpuszczeniem Dworcowej w tunel są zdecydwanie korzystne z punktu widzenia funkcjonowania miasta. Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z PKP, istną małpą z brzytwą, dobrze, że inwestycja przybiera taki obrót. Smok_sielski napisał, że od obecnego stanu pl. Szewczyka lepsza byłaby nawet Biedronka i ta kuriozalna wizja w przypadku turbodziadowskich PKP nie jest wcale taka niezwykła. Na innym forum komentując ten artykuł ktoś słusznie zwrócił uwagę, ze Gazeta manipuluje ilustracjami. Wizualizcja okazuje ciemną Vaginę, gdy blacha perforowana ma być przepuszczalna dla światła i budynek bdzie nocą oświetlony od wewnątrz. I jeszcze ku rozwadze: dziś wielu ludzi broni obecnej hali (z grubsza rzecz biorąc słusznie i ja też chciałbym zachowania kielichów ale nie bezwarunkowego) i krytykuje projekt Vaginy jako niepasujący do otoczenia, pseudonowoczesny itp. Ale przecież dokładnie to samo 40 lat temu inni ludzie mówili o dzisiejszej hali. Być może nasze wnuki będą protestować przeciw wyburzeniu zabytkowej i unikalnej Vaginy? Takie jest selawi, że wszystko pantarej, monopolu na rację nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 ??????? IP: *.chello.pl 31.03.10, 22:16 "Żaden z pełniących istotną funkcję i eksponowanych budynków nigdy nie przysparzał miastu wstydu" Że jak??? A ten śmierdzący strup witający przyjezdnych to niby chluba miasta?? No gratuluję autorowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrr Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.chello.pl 31.03.10, 22:26 Jestem ciekaw kto placi GAZECIE na te codzienne ataki na Neinver, czyzby jakas inna firma bardzo chciala zbudowac dworzec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Na widok obecnego dworca rzygać się chce IP: *.net-serwis.pl 31.03.10, 22:39 a zapach powala. Trzeba byc ostro walnietym w bambus zeby bronic tego smrodu. Co w tym unikalnego? kilka bzdetów zrobionych z betonu. Wiekszosc kladek wykonanych jest z betonu - kazda jest unikalna, bo stoi w innym miejscu, innych okolicznosciach przyrody i co? one tez sa zabytkami? SYF SYF SYF. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Na widok obecnego dworca rzygać się chce 02.04.10, 12:01 Nie należy utożsamiać brudu, zaniedbań i syfu z brzydotą. Wrocławski dworzec też jest brudny śmierdzący i obsadzony menelami (w każdym razie ostatnio jak tam byłem tak wyglądał) co nei zmienia faktu, że sam budynek jest ładny. W przypadku dworca w Kato chodzi o same kielichy, które są ciekawą i niebanalną formą. Nie chodzi o "tymczasową" estakadę, niefunkcjonalne schody czy sztukowane, brudne okna. To wszystko można zlikwidować i nikt protestować nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nostromo8 modernizm 31.03.10, 22:48 Zastanawiam się skąd jest tylu obrońców modernizmu. Oczywiście można znaleźć wsród budowli z tego okresu arcydzieła, ale trzeba pamiętać, że powstało wtedy mnóstwo betonowych potworów nieprzyjaznych ludziom nawet zaraz po zbudowaniu. Czy wyremontowany dworzec stałby się arcydziełem? Jakoś w to wątpię. Secesyjne kamienice nawet brudne i odrapane mają swój urok... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: modernizm 02.04.10, 12:04 sa, niestety nieliczni w Polsce, ludzie wyznajacy zasade "Mniej jest wiecej". Modernizm byl niczym innym jak odpowiedzia na sececje: nadmiar ozdob zastapila czysta jasna forma podporzadkowana funkcjonalnosci. Nie wiem o wyremontowaniu, ktorego dworca mowisz, bo obydwa sa w oplakanym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: modernizm 02.04.10, 12:06 Brutalizm i modernizm to nie to samo i uprasza się o niemieszanie pojęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astor Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 23:13 Może CBA zainteresuje się aktywnością bezstronnych pismaków z GW torpedujących każdą inwestycje w Katowicach. Gazeta lgnie do forsy jak Żyd do cebuli, tak więc pytanie czy i ewentualnie od kogo bierze kasę za ten sabotaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamor Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.ip.netia.com.pl 31.03.10, 23:16 To ludzei ksztaltuja oblicze miasta, nie budynki. Obroncy dworca zapominaja, ze budynek ten nei pelni zadnej dodatniej roli w zatrzymaniu mieszkancow w centrum. To ze nasze spoleczenstwo uwielbia spedzac czas w CH to nei wina tego inwestora. Jakbysmy wszyscy lubili grac w hokeja, to powstaloby tam lodowisko. proste? A najlepsze sa teksty ze dw.pkp cudnownei wpisuje sie w otoczenie. ja sie pytam ktore? Odpowiedza mi przyjezdni ktorzy innego miasta nie pamietaja. Dla mnie gdy budowali rondo sztuki to byla porazka. ale widac ze trzeba miec dobrego zarzadce i ciagle cos sie dzieje i mnie to miejsce nie razi kompletnie i powoli staje sie symbolem imprez w k-ce. Nie podoba sie to ludziom w samochodach, w drodze do SCC(bo tylko tyle dotykaja miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Nowy Projekt dworca mi się podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 23:34 Stary dworzec należy w 90 % wyburzyć - zostawić jeden kielich na pamiątkę :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.itcomp.pl 01.04.10, 09:30 A mnie się podoba ten projekt i już:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.microchip.net.pl 01.04.10, 13:38 patrząc na jakość otaczającej przestrzeni coraz więcej ludzi nie ma pojęcia o czymś taki jak estetyka. Tu nie chodzi o to że coś jest ładne lub nie jest, ale o to czy jest estetyczne. Propozycja hipermarketu jest po prostu mierna ze względu na brak jakiejkolwiek wartości poza stworzeniem kolejnej świątyni komercji. Inwestycja ta jest zagrabienie przestrzeni dotąd publicznej i jeśli ludzie tego nie rozumieją to nie będą nigdy stroną, która ma na przestrzeń wpływ Jakakolwiek promocja niszczenia dziedzictwa kulturalnego i wartości miastotwórczych wydaje się karygodna . Hipermarket nigdy nie będzie miejscem kulturotwórczym a takim miejscem mógłby być plac wokół rynku. Hipermarket w centrach niszczą idee ulicy handlowej zamykanie się w blaszanych klatkach sklepów jest ulubionym spędzaniem czasu coraz bardziej tępych mas. A głupota nie boli Niech dobry Bóg zlituje się nad głupotą wielbicieli hipermarketyzmu a władze Katowic niech trzymają się z daleka od idei stolicy kultury \ponieważ preferują niszczenie kultury i schlebianie niskim gustom co z kulturą nie ma nic wspólnego. Pozostaną tylko blokowiska z wielkiej płyty i kolorowany styropian pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipermarketdebile Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.microchip.net.pl 01.04.10, 13:52 jak na razie to tych obrońców jest jak na lekarstwo ( czytaj ludzi zrównoważonych) Debilizm fanów sklepów powala śwoją walcowata niszczycielską siłą. Jesteście skazani na nijakośc bo nie macie nic do zaproponowania brak wiedzy,umiaru itd. Jesteście niewolnikami pieniądza i produktu a wasza przyszłość to zmywak w chinach albo miejsce przy taśmie w chińskiej fabryce. wyobraźcie to sobie robicie wszystko żeby być nikim ludzmi bez kultury \ szara masa maź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oscar Witte Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do IP: *.gwardii.osi.pl 01.04.10, 15:16 Można podzielić dyskutantów na dwa obozy... pierwszy obóz gdzie zwycięża racjonalne podejście do spraw ważnych... ludzie którzy wolą uprać brudne ubranie i wydać pieniądze na inne przyjemności ... i na zwolenników notorycznych zakupów w markecie... na bazarze ... spod lady... którzy jak im się coś zabrudzi to wyrzucają brud do śmieci... ale zapominają wziąć prysznic i zastępują całą swą higienę tanim kosmetykiem ;] Tu nie chodzi o kielichy o inne ciekawe założenia architektoniczne czy ogólnie estetyczne ... ale o bezmyślne niszczenie czegoś co byłoby prawdziwą i dobrą wizytówką miasta o tak wybujałych aspiracjach jak Katowice. Jak ktoś słusznie zauważył ... inwestor nawet palcem nie kiwnie by wyremontować przy okazji perony i przejścia ... bo to już nie jest dobry biznes... więc skończy się na tym że przed ruinami dworca stanie blaszak niezbyt podobny do prezentowanego na kolorowych prezentacjach inwestora... a problem smrodu, biedy i brudu dworcowego zostanie taki jak dziś jeśli nawet nie większy. Boże broń nas przed takimi "dobroczyńcami" jak ci pseudo-inwestorzy Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbin Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do IP: *.broker.com.pl 01.04.10, 23:53 Inwestor nie będzie remontował peronów bo one należą do PKP. Wiec twoje teorie są funta kłaków warte. Skończcie już z ta propagandą. Dworzec wraz z kielichami to koszmarek i nic tego niw zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do 02.04.10, 12:23 Galeria nie stanie "przed ruinami dworca", bo jej budowa w ruinę tenże dworzec obróci. Jak widać wielu dyskutantów nie wie jak się sprawy mają i czego projekt dotyczy, kukneli na wizki i się wypowiadają. Otóż informuję, że obecna hala dworca zostanie całkowicie wyburzona. Pod nią powstanie tunel ulicy Dworcowej i dworzec autobusowy, a obok niego podziemny parking i poziom minus jeden galerii (zdaje się, ze wynajęty już przez Euro RTV AGD cyz tam Saturna). Potem nad tunelem powstanie zupełnie nowa hala dworca wraz z blaszaną pi..ą z przodu. Tunele, perony i budynek od strony pl.OMP wyremontuje PKP. Więc gadanie o dostawianiu galerii do ruiny dworca jest bez sensu i zdradza nieznajomość zagadnienia. A to narzekanie, że świątynia konsumpcji itp. politpoprawne pierdoły mają się nijak do potrzeb ludzi. A ludzie głosują nogami i czy komuś się to podoba czy nie w większości właśnie tego chcą. Vagina będzie pękać w swach, powstanie tak czy inaczej i radziłbym raczej skoncentrować się na kwestii remontów bezpośredniego otoczenia. Miasto guzdra się z deptakiem na 3 Maja, kwestia Rynku to kpina urzędników z mieszkańców i na tych tematach Gazeta powinna się skoncentrować. Zeby to wszystko a: w końcu wyremontowano, b: żeby to wizualnie współgrało ze sobą i małym placem koło Vaginy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do 02.04.10, 23:45 Swoboda, jak zwykle jesteś nieźle przygotowany i sprawiasz, że warto zaglądać na katowickie forum. Być może dałoby się jeszcze zmusić Jego Świątobliwość Inwestora do przeprojektowania tego przeklętego blaszaka w celu odsunięcia go o co najmniej dalszych pięć lub więcej metrów od pierzei kamienic tam, gdzie będzie przedłużenie Stawowej do dworca. Tak, by chociaż było widać jakiś większy kawałek głównego dworca największego miasta największej aglomeracji w Polsce (cały napis na nim: Katowice :))) - a przede wszystkim, żeby było tam dość miejsca na ławki, odrobinę zieleni i ogródki kawiarniano-piwne (plus pomnik Uszoka? :))). Ponadto przynajmniej zmusić NEIN-ver/Vaginę do udostępnienia DARMOWEGO parkingu w czasie godzin urzędowania tego molocha. Rybnicki Focus wraz z Plazą (przede wszystkim DUŻO mniejsze od Vaginy - co jest bardzo ważne, a także absolutnie nie zatykające żadnego dworca - Focus musiał ponadto wyremontować cały plac Wolności w Rybniku służący między innymi jako autobusowe minicentrum przesiadkowe i postój taksówek, z którego nie zabrał ani metra kwadratowego - poza kawałkiem, gdzie postawił fontannę) mają darmowe parkingi non stop! Kielichów mi nie żal ani na jotę, ponieważ są najzwyczajniej w świecie paskudne i żadne historyjki o unikatowym betonie cienkościennym w zabytku na skalę światową porównywanym do piramid egipskich tego nie zmienią. Podobnie, jak epickie opowieści na temat nieprawdopodobnej maestrii konstrukcji Supersamu, który z zewnątrz jest zwykłą przysadzistą budą (barakiem) i akurat tam projekt Koniora zdecydowanie powinno się zrealizować (od początku jestem jego zwolennikiem, podoba mi się bardzo). Jeżeli trasę z dworca via Vagina-Stawowa jakoś się zrewitalizuje (dobrze by było, gdyby naprawdę Vaginę tam odsunęli, robiąc szeroki deptak - plac!) - to będzie ruch PIESZY między Vaginą (niestety dużo za dużą) a Supersamem (wbrew popularnej nazwie zupełnie umiarkowanych rozmiarów nawet po rozbudowie) z drugim zrewitalizowanym i szerszym jeszcze placem (jak na wizualizacji projektu). Reasumując: jak najszerszy trakt od dworca przez Stawową na jeszcze szerszy plac przed zmienionym Supersamem. Ławki, zieleń, po fontannie na obu placach (fontanna z żabką na Stawowej może być już nadmiarem - może ją np. przenieść na któryś z tych placów, jako że Stawowa - będąc w tej sytuacji najwęższym odcinkiem - powinna zostać w pełni drożna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx odezwał się brutalista-onanista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:13 jakbyś nie wiedział to komunizm juz się skończył Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: odezwał się brutalista-onanista 02.04.10, 12:25 Brutalizm z komunizmem nie ma nic wpsólnego. Największe budynki w tym nurcie i w największej ilości powstały w Anglii i Indiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacio6 To nie budujmy niczego IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 14:46 Przez takie osoby jak Pani pisząca artykuł, Katowice są jednym z najbrzydszych miast w Polsce. W końcu udało się, ktoś zdecydował przebudować dworzec pkp, który aktualnie wita każdego mieszkańca swoją brzydotą, syfem, smrodem. Każdy wchodząc do Katowic ma już zatem wyraźnie wyrobione zdanie na temat tego miasta, potem jest stopniowo coraz gorzej. Teraz możemy mieć coś nowego, nowoczesny, funkcjonalny, schludny dworzec będący wizytówką miasta. Ale nie. W końcu lepiej jest tak jak teraz. Lepszy jest w końcu dworzec będący na pierwszych miejscach rankingów najgorszych dworców, wyśmiewany przez wszystkich przechodzących przez niego, ale będący przedstawicielem brutalizmu. Jak mnie wkurza to pieprzenie, tak samo z Supersamem - kogo obchodzi że te to architektoniczne cudo jest całe zawalone reklamami, a sama architektura ma znaczenie tylko dla snobów ala autorka tekstu. Mogłoby to być nowoczesne, funkcjonalne centrum handlowe z parkingami, co rozwiązałoby naprawdę spory problem miasta, ale wg niektórych owy budynek będzie musiał tam stać do końca świata - bo tak. Przy takim podejściu to przyszłości dla Katowic nie widzę, zamieniamy Katowice w muzeum jakiś pieprzonych fikcyjnych stylów architektonicznych czy w nowoczesną metropolię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień Najlepiej zatrudnić jakiegoś starego inżyniera IP: 91.150.139.* 01.04.10, 15:06 który projektował budynki w czasach PRL-u. On dopiero postawiłby arcydzieło pasujące do reszty Katowic - z betonu i blachy. Wszyscy znawcy by się zachwycali i w końcu uznano by je za perełkę architektury światowej. Po prostu ręce opadają jak się czyta teksty broniące PRL-owskie potwory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Polska to architektoniczny syf IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 15:21 przecież to coś z trawnikami na dachu i szklanym wężem jest okropne! Kto w ogóle projektuje takie oślizgłe obłe kształty??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witt 100% racji IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:16 Funduje nam sie kolejny blaszak. na obrzezach miasta mozna przymknac na taka tandete oko, ale w centrum Katowic jesli nie moze powstac cos naprawde wybitnego to niecj to bedzie chociaz architektura stonowana i wlasnie jak autorka zauwazyla, pokorna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek to nie jest wizualizacja inwestora!!!! IP: *.net-serwis.pl 01.04.10, 22:19 widac, ze Gazeta Wybiorcza celowo zmanipulowala fotę. We wszystkich artykulach galeria katowicka wyglada tak: www.katowicethecity.com/wp-content/uploads/2009/07/katowice_station2.jpg we wszystkich artykulach, architekci mowia, ze elewacja w nocy ma przepuszczac swiatlo z wewnatrz i moim zdaniem to jest fajny pomysl. Kolejna ohydna manipulacja wyborczej! Odpowiedz Link Zgłoś
design7676 Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... 06.04.10, 11:47 Wszystkie wielkie miasta maja niekonwencjonale rozwiązania czy to Paryż czy Venecja czy Berlin. Tak mozna wyliczać bez końca jeśli nie mamy sie czym pochwalić to najlepiej krytykować. Zabytki zabytkami życie się zmienia z dnia na dziń i juz nigdy nie bedzie takie jak wczoraj chocbyśmy nie wiem jak tego chcieli. Konserwy do puszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giles Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: *.igw1.bebit.de 07.04.10, 15:16 obecny dworzec wyglada makabrycznie i trzeba cos z nim zrobic. niemniej uwazam, ze zaproponowany projekt centrum handlowego z wcisnietym na zapleczu dworcem kolejowym jest nie do przyjecia. z kilku wzgledow: I architektura: - widoczna z 3maja czesc dworca z wejsciem glownym przypomina bardziej stacje kolejki miejskiej w jakiejs podmiejskeij dzielnicy. gdzie w tym projekcie jest miejsce dla tysiecy podroznych, ktorzy codziennie beda sie przewijac przez to miejsce? odnosze wrazenie, ze architekci projektujac przestrzen przyszlego dworca bardziej mysleli o maksymalizacji powierzchni sklepowych a mniej o wygodzie pasazerow, ktorym przyjdzie przebijac sie w scisku. domyslam sie, ze wszystko zostalo tak pomyslane abysmy skierowali sie do, ktoregos z zaplanowanych sklepow - na wizualizachach neivera brakuje mi (najlepiej podziemnego) parkingu na kilkaset aut/podjazdu dla samochodow podwozacych i odwozacych podroznych/miejsc parkingowych dla wypozyczalni samochodowych. zorganizowanie postoju taxi wylacznie na placu andrzeja jest moim zdaniem nie do przyjecia. - wygodna przesiadka z pociagu do tramwaju czy autobusu miejskiego w obrebie dworca tez bedzie niemozliwa, ale jak rozumiem w katowicach wszyscy przyzwyczajili sie do tego, ze trzeba przejsc po estakadzie do 3maja i nikt nie zawraca sobie glowy takimi drobiazgami. - 3-kondygnacyjny charakter centrum handlowego przy 3maja pasuje do jakiegos powiatowego miasteczka a nie stolicy wojewodztwa, w ktorym wytwarzana jest spora czesc polskiego GDP. wielkomiejskosc to miedzy innymi WIELKIE sklepy (zobacz skarbek/zenit) i PRZESTRONNE dworce :- ))) jak dla mnie to ten budynek powinien miec conajmniej jedno pietro wiecej. - dzisiaj nowoczesna architektura to rowniez zastosowanie przyjaznych srodowisku rozwiazan i technologii (termoizolacja, regeneratywne zrodla energii, naturalne i nadajace sie do recyklingu materialy wystepujace lokalnie, rezygnacja z drewna z drzew rosnacych w tropikach, tropikalnego egzotycznych ktore dzisiaj w przypadku budynkow publicznych w niemczech, szwajcarii czy holandii sa standardem. nigdzie nie znalazlem wzmianki o tym, ze nowe centrum handlowe z dworcem na zapleczu ma spelniac jakiekolwiek standardy srodowiskowe. - finansowanie: odnosze wrazenie, ze projekt cetrum handlowego z dolaczonym dworcem to takie "mogelpackung" sluzace do obejscia procedur przetargowych i wylonienie inwestora, ktory zrealizuje projekt po takiej cenie jaka wyniknie z jego wlasnych, nie zweryfikowanych przez rynek kalkulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Galeria przy dworcu PKP w ogóle nie pasuje do m... IP: 155.94.78.* 10.04.10, 01:01 Dlaczego nie buduje sie budynkow w starym stylu - mozna by wybudowac dworzec noweczesny z fasada secesyjna. Mamy technike bardziej zaawansowana niz kiedys a mimo to budujemy obiekty coraz mniej ciekawe, pozbawione ciekawych detali, sztuki... Odpowiedz Link Zgłoś