Gość: prezessss IP: 195.150.224.* 26.04.10, 21:35 i znowu barany jak mantre powtarzaja slaskie=Slask... dojdzie do was kiedys, ze to jednak nie to samo?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HH A po co nam na Śląsku turyści? IP: *.silesiamultimedia.com.pl 26.04.10, 22:28 Wolałbym, żeby miasto wydało tą kasę na posprzątanie miasta i reperację dziur w chodnikach, mostach itp. a nie wywalało kasę na turystykę, która tutaj nie ma większych szans zaistnienia. Najpierw sprawcie, że będzie się tu miło żyło (czyste, zadbane drogi, porządna komunikacja miejska), a potem z nudów sprowadzajcie sobie turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A po co nam na Śląsku turyści? 26.04.10, 22:51 Z takimi brakami w edukacji to sie lepiej nie odzywaj na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: A po co nam na Śląsku turyści? 30.05.10, 17:51 Poznaj Górny Śląsk w... autobusie 27.05.2010. * Czy wiesz, że... w Lisowicach, niewielkiej miejscowości w powiecie lublinieckim, w 2008 r. odkryto dobrze zachowane szkielety drapieżnych dinozaurów? Dziś istnieje tam niewielkie muzeum paleontologiczne. * Czy wiesz, że... elektryfikację linii tramwajowych w górnośląskim okręgu przemysłowym rozpoczęto w 1898 roku? Dziesięć lat wcześniej niż w Warszawie, trzy lata wcześniej niż w Krakowie. * Czy wiesz, że... hodowla żubra, zapoczątkowana przez księcia pszczyńskiego Jana Henryka XI von Hochberg w 1865 r., po I wojnie światowej przyczyniła się do odtworzenia stada w Puszczy Białowieskiej? * Czy wiesz, że... najstarszy znany dokument, w którym pojawia się pojęcie Górnego Śląska pochodzi z 1427 roku? Od końca maja sto spotów z podobnymi ciekawostkami na temat Górnego Śląska wyświetlanych jest na ekranach LCD w ponad trzydziestu autobusach PKM Katowice i Gliwice. To efekt współpracy Ruchu Autonomii Śląska z agencją reklamową DV-Box. - Współpraca, której owocem są "Śląskie Ciekawostki" wpisuje się w szereg działań mających na celu zwiększenie atrakcyjności naszego flagowego produktu jakim jest reklama na ekranach LCD w autobusach. Postawienie na emisję ciekawej i zróżnicowanej treści skutkuje podwójną wygraną. Wygrywa pasażer autobusu, któremu podróż upływa przyjemniej, ale także reklamodawca, czyli nasz klient, którego reklama skuteczniej dociera do odbiorcy. Misją naszej agencji jest zapewnienie klientom możliwie najefektywniejszej formy promocji. "Śląskie ciekawostki" sprawiają, że oferowany przez nas produkt jest jeszcze lepszy - mówi Dawid Biały, regionalny koordynator agencji reklamowej DV-Box. W najbliższych miesiącach, wraz z montażem ekranów w kolejnych pojazdach, ciekawostki przygotowane przez RAŚ trafią do kolejnych czterdziestu autobusów. Obecnie oglądać można je w autobusach linii 0, 7, 12, 13, 30, 37, 50, 66, 74, 115, 130, 133, 170, 296, 632, 653, 673, 674, 675, 688, 689, 974, 60, 120, 156, 187, 198, 259 oraz Lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: escher Re: A po co nam na Śląsku turyści? IP: *.telpol.net.pl 26.04.10, 22:53 Człowieku, tu nie chodzi o Katowice tylko o całe śląskie województwo, od Częstochowy, Jurę przez G/Śląsk po Beskidy. Ten region (4,8 mln mieszkańców) odwiedza rocznie ponad 3 mln turystów krajowych (5 miejsce na 16 województw) zostawiając tu ponad 2,6 miliarda złotych Nie mieszaj gruszek z jabłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: A po co nam na Śląsku turyści? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:59 to prawda, n.p. multum turystów przyjeżdża co weeked do Wisły, Ustronia, piją piwo, jedzą kiełbaski, zaznają także innych rozkoszy n.p. kupują ciasteczka, a większość z nich pochodzi aż z Katowic i Rybnika - moim zdaniem to sensacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: A po co nam na Śląsku turyści? 27.04.10, 01:40 > Nie mieszaj gruszek z jabłkami. To chyba do lajkonikowskiej eSKADRY, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: A po co nam na Śląsku turyści? 27.04.10, 18:53 3 mln turystów krajowych powiadasz? A jak to zbadali? Czy to turyści z Katowic jeżdżący w Beskidy? Poza tym po co turysta miałby jechać do Częstochowy? Tam jeżdżą tylko moherowe berety i tym reklama nie jest potrzebna. Jura? Taka sobie. Beskidy? Jeżdżą tam głównie mieszkańscy Górnego Śląska. Więc o co tu chodzi z tą turystyką? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: A po co nam na Śląsku turyści? 30.04.10, 21:50 G.Slask powinien byc raczej stolica elektroniki i podobnego knowhow. I na takie cele powinien isc fundusze, a nie na takie bzdurne programy. A (tu tzw.)"slaska" turystyka sobie sma poradzi. W ramach swoich mozliwosci (atrakcyjnosci i kapacytetow) sama sie rozwinie - i bez takiej infantylnej, marnotrawiacej, osmieszajacej i obrazajacej "stymulacji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:56 Śląsk jest piękny. Niestety poza Katowicami - Katowce to totalny syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: 81.15.191.* 26.04.10, 23:38 Sołtysowice - Kosmiczna Dziura !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekhem dla porównania świętokrzyskie IP: *.net.stream.pl 27.04.10, 00:24 totalnie mi się nie podoba i zalatuje amatorszczyzną i robotą na kolanie a teraz moi mili dla przykładu coś profesjonalnego czyli promocja Świętokrzyskiego :) www.youtube.com/watch?v=utYv9RIMhek i dłuższa wersja www.youtube.com/watch?v=whCH0pBgkEc jest różnica? ano jest :) miłe dla oka, zachęca do odwiedzin, pokazuje realne atrakcje i walory a nie jakiś KOSMOS :) p.s. nie jestem ze świętokrzyskiego, jestem ze śląskiego Odpowiedz Link Zgłoś
domek53 marszałkowi odbija 27.04.10, 01:26 marszałkowi odbija coraz bardziej a strony info na jego serwisie nie działają może wreszcie jakiś przetarg na usługi a nie ciocia w Eskadzie ,ma fioła na punkcie krakowa niech tam jedzie i Bóg z nim, po naszemu won Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Ogrodzieniec 27.04.10, 01:39 = Miasto położone jest na obrzeżach Zagłębia Dąbrowskiego, w środkowej części Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej, na granicy dwóch mezoregionów: Wyżyny Częstochowskiej i Obniżenia Górnej Warty (Wyżyna Woźnicko-Wieluńska). Ta Eskadra jest z kosmosu. I tam chetnie wyslalbym tez odpowiedzialnych za ta kampanie naszych(?) "slaskich"(?) politykow. :(((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM to jest zwykła propaganda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 06:25 Oni to wiedzą doskonale, świadomie wprowadzają w błąd albo raczej utrwalają to co jest. Przyznasz, że trochę dziwnie brzmi to co napisałeś: i znowu barany jak mantre powtarzaja slaskie=Slask... dojdzie do was kiedyś, ze to jednak nie to samo?? To trochę tak jakby Tybetańczyk mówił że państwo chińskie a Chiny to nie to samo. No niby nie ale póki co Tybet jest częścią Chin tak samo jak Częstochowa, Sosnowiec częścią Śląska. Utrwalacze utrwalają w świadomości bo chcą aby tak było zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_w_k Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:58 Istny kosmos... Eskadra jak zawsze kosmicznie ambitne ma pomysły ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObsMiG Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: 194.181.245.* 27.04.10, 09:25 Czy to ta sama Eskadra, która popełniła plagiat robiąc nowe logo Białegostoku oraz odwaliła "fuszerkę" na zasadzie "wytnij wklej" w materiale promocyjnym dla Górnośląskiego Związku Metropolitalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinBędzin Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: *.chello.pl 27.04.10, 10:03 Heh bardzo fajna kampania, Mi sie podoba, jestem z województwa pomorskiego mieszkam od dluższego czasu na śląsku (zagłebiu) i jako osoba z północy od razu gdy tu zamieszkałem zmieniłem zdanie, to bardzo ciekawy region, bardzo dynamiczny, otwarty, i na pewno zniszczony przez przemysł który dzisiaj jest już mniej uciążliwy niż kilka lat temu, ja zauwarzam różnice, mimo że mam 24 lata myśle iż wszystkie projekty jakie mają promować region są potrzebne, górny śląsk ma swoje bardzo duże walory :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedoszla turystka Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z IP: 83.1.100.* 27.04.10, 14:16 Zgadzam się -warto pokazać walory Śląska, ale ta reklama tego nie robi. Ty znasz walory tego regionu bo tam mieszkasz, ja nie i taka reklama miała CHYBA na celu mi je pokazać. Niestety nie wyszło... Ja wiem, że teraz "łopatologia" w reklamie nie jest na topie, ale w przypadku promocji regionów - uważam , że tylko prezentacja walorów przyrody i zabytków - miejsc, które mogę odwiedzić jako turysta trafi do odbiorcy. Taki oczywisty przekaz nie wyklucza błyskotliwego pomysłu. A tutaj ani prezentacji, ani pomysłu. Z tego co czytam, to jest jeszcze utrwalenie błędnego rozumienia słowa pasjonata. Szanująca się agencja powinna zatrudniać ludzi, którzy jednak znają znaczenie słów, którymi się posługują;/ Dla mnie to strzał kulą w płot i niestety źle wydane pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązok Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z IP: *.pnet.com.pl 27.04.10, 17:02 Zagłębie to nie Śląsk! Naucz się tego, albo giń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja, Ślązak ! Śląsk jest piękny naprawdę ! IP: 83.142.219.* 28.04.10, 23:41 Masz rację, najładniejszy śląski zamek jest w Będzinie. Tylko na Śląsku jest jedyna pustynia w Europie, Pustynia Błędowska Najlepsze skałki do wspinania znajdują się na Jurze Górnośląskiej. Promocja kuchni śląskiej odbędzie się już nie długo na festiwalu śląskie smaki w śląskim Złotym Potoku koło Częstochowy gdzie są najlepsze na Śląsku pstrągi, a najlepszą na Śląsku pieczoną gęś i kaczkę zjesz w Siewierzu. To że najważniejsze sanktuarium w Polsce, w Częstochowie jest także na Śląsku to chyba wiesz? A jak nie wiesz to niech Cię matka Boska Północnośląska ma w swojej opiece :):):):) Zawsze się jeszcze możesz o tym wszystkim dowiedzieć od Agnieszki Sikorskiej, dyrektorki Śląskiej Organizacji Turystycznej, prawdziwej ślązaczki z Myszkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 28.04.10, 23:54 > mieszkam od dluższego czasu na śląsku (zagłebiu) To gdzie w koncu mieszkasz ? W lodce na Brynicy-granicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZD Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z IP: *.net.stream.pl 29.04.10, 22:31 Wilhelm pierwszy raz muszę się z Tobą zgodzić. Z tą łódką to Ci się udało. Takie śląsko-zagłębiowskie oszołomy są najgorsze :) i pech że tym razem się jeden do Będzina przypałętał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmita Gratuluję dobrego samopoczucia. IP: 91.150.143.* 27.04.10, 10:18 Chociaż z drugiej strony krajobraz Śląska przypomina trochę krajobraz Marsa i innych dzikich planet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milleniumfalcon Re: Gratuluję dobrego samopoczucia. IP: 194.50.110.* 27.04.10, 10:43 Eee tam Marsa... bardziej alpha centauri IX:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gozdzik Tandeta IP: 57.66.197.* 27.04.10, 12:07 Zmyślony nieustannie usiłował forsować motyw koronkarki z Koniakowa. Uparcie wciskał Stemplewskiemu i spółce swoją żenującą do spodu tandetę. Po raz kolejny dał upust swojej chorej i zgrzebnej wyobraźni, w rezultacie zasilając budżet swojego reklamowego skansenu niezłą sumką w prezencie od podatników. Zmyślony, Gilu i psie Bigosie, nie idźcie tą drogą. Zęby bolą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.04.10, 12:28 Ktoś pomylił znaczenie słowa PASJA. Słowotwórstwo rodem z KOSMOSU!!!! Rzeczownik pasjonat (z łac. passionatus) oznacza człowieka skłonnego do wpadania w pasję, łatwo wybuchającego gniewem, raptusa'. Słowo to pochodziło w prostej linii od pasji, czyli silnego gniewu, furii'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedoszla turystka Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię IP: 83.1.100.* 27.04.10, 13:03 Jako potencjalna turystka stwierdzam, że w regionie śląskim nie ma NIC ciekawego. Spodek widziałam tysiąc razy, jakiś rozmyty Beskid w tle za koronczarką, skały mam wrażenie, że w ogóle nie z regionu , kosmosu nie komentuje- jest baaardzo śląski! Nie rozumiem intencji twórców- ta reklama miała promować region, pokazać jego walory, a nie pokazuje niczego! Dla mnie reklama Świętokrzyskiego jest super, piękne pokazane zabytki i przyroda regionu - nie byłam tam,ale mam wrażenie ze jest tam na prawdę ładnie! A na śląsku... no cóż, moje zdanie się w tej kwestii nie zmieniło,a raczej utrwaliło. Chyba Śląsk na prawdę nie ma się czym pochwalić skoro wydaje pieniądze na takie reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.10, 15:15 Unijne pieniądze łatwo się wydaje - nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 28.04.10, 02:51 Eskadra do szole, a przede wszystkim ich kuzyny ("decydenci") w katowickich urzedach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląscy geniusze kosmiczne śląskie debile IP: 83.142.219.* 28.04.10, 23:30 Jura Górnośląska :):):):) a reszta już bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię 28.04.10, 23:52 "zachwalaja s l a s k a ziemie" = dezinformacja, manipulacja, skandal Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię 29.04.10, 03:24 Niepotrzebne, glupie, zle zrobione i obrazajace : www.youtube.com/watch?v=xz6YPSsfSVI&feature=player_embedded Najbardziej mnie drazni ten nieslaski akcent = plastyk! Przypomina mi to ten ukrainski niby"slaski" dialekt: www.youtube.com/watch?v=HI8trEQBBno&feature=related Jak mozna promowac G.Slask w nie-tej-melodii(-ducha) ??! Odpowiedz Link Zgłoś
czefan NIE dla województwa pseudośląskiego. Do likwidacji 06.05.10, 18:39 Kolejna katowicka prowokacja. O tym co poniżej prawdziwi Ślązacy na pewno wiedzą. To tekst dla de..., kr...., i pozostałych prowokatorów próbujących nas ześlązaczyć. To województwo stworzone jest na krzywdzie i poniżeniu większości jego terytorium. Tylko 48% tego pseudowojewództwa to Śląsk. Większość to Zachodnia Małopolska! Czyli to nie jest śląskie województwo! Dlaczego pozwala się temu katowickiemu lobby tak się obrzydliwe panoszyć. Reklamować województwo, które nadaje się do likwidacji w takim kształcie jest szczytem bezczelności. PRECZ ZE "ŚLĄSKĄ" OKUPACJĄ odwiecznych małopolskich ziem: Ziemi Częstochowskiej, Zagłębia i Żywiecczyzny. Nie chodzi o biedę czy bogactwo, atrakcje czy ich brak; chodzi o naszą godność. Tak odbieramy to w Częstochowie. Pozdrawiam prawdziwych Ślązaków, rozumiejących doskonale słowa honor i godność. Pozdrawiam ŚLĄSK! Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską ziemię 17.05.10, 00:12 Psioczycie na kampanię, a ja muszę przyznać, że gdyby nie ona to bym w życiu Śląskiego za cel podróży nie obrała. Bo właśnie taki obraz miałam przed oczami - brudno, smród, kłótliwi ludzie... Ale pojechałam, poczytałam i pojechałam... I co? I bardzo mi się podobało. Świętokrzyskie ma ładną kampanię, ale jest raczej standardowa według mnie... Za to Pasjonauci zostają w pamięci... Trochę nowoczesnego podejścia do koronek z Koniakowa nikomu nie zaszkodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.k2 Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 21.05.10, 10:34 absolutnie nikomu ;) kiedyś znajoma mi zrobiła taką a'la koniakowską bieliznę i raczej się podobała wszystkim :P a jeśli chodzi o kampanię to uważam ją za bardzo dobrą, przemyślaną i ciekawą, podobają mi się spoty, konkurs i eventy, nawet ulotki nie są takie typowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 23.05.10, 23:36 A no właśnie, widziałam te ulotki :) Fajny sposób z tymi balonikami, przynajmniej zainteresował ludzi, a dokonanie tego w centrum Warszawy, gdzie zawsze z garścią pełną ulotek się idzie, to nie lada wyczyn :D Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.k2 Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 27.05.10, 16:30 no jasne, wydaje mi się, że takie niekonwencjonalne sposoby lepiej się sprawdzają niz zwykłe ulotki, których i tak nikt nie czyta... ciekawe czy w innych miastach też się odbywają takie akcje Odpowiedz Link Zgłoś
sparkle_breeze Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 30.05.10, 23:47 Słyszałam coś o Łodzi i Krakowie, ale nie wiem, czy się odbyły :) Może pojawią się jakieś relacje w końcu :) Fajnie, że działają z zaskoczenia, ale w sumie szkoda, że nie da się "na bank" trafić na któryś event... Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z 27.05.10, 20:32 Piszecie ze soba z Eskadry ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojs Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.10, 21:54 palec1 napisał: > Piszecie ze soba > z Eskadry ? :)) Noo ty wiesz jak to sie robi pra wilhelm abo amoremio abo mr.superlatywny vel palec1 i pare innych nickow ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter Re: Pasjonauci jak kosmonauci zachwalają śląską z IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.10, 22:45 A ty alfonsie-aloisie ? ty wjesz, jak sie spamuje i obraza. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio I co eskadrowcy z malopolski ? 15.01.11, 18:08 Czy kojarza nas juz z kosmosem ? :)))) Wjela to kosztowalo ? Odpowiedz Link Zgłoś