Dodaj do ulubionych

Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ...

• Gość: potrzebuję odmiany dr Łęcki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 20:44
      dr Łęcki = dyżurna wyrocznia...
    • kain_brat_abla Narodziła się nowa świecka tradycja... 01.05.10, 21:11
      i przy okazji pozdrawiam pierwszych komunistów :)
    • Gość: torunianka Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.zone2.bethere.co.uk 01.05.10, 21:13
      W Toruniu to także jest normalne. Nie wiem czy we wszystkim parafiach ale na
      pewno w wielu. Ja sama też przystąpiłam do sakramentu Pierwszej Komunii
      Świętej w sobotę kilka lat temu, jak również moi bracia. Nie wiem dlaczego
      robić z tego taki hałas? I tak pójdą do komunii w niedzielę z rodzicami więc
      czemu robić z igły widły?
    • wanda43 Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... 01.05.10, 21:36
      A po co to komu? Co ma wspolnego z chrzescijanstwem? NIC! To tylko biznes!
    • Gość: gość Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.subscribers.sferia.net 01.05.10, 23:44
      W Radomiu była w wielki czwartek.I co wy na to?U nas proboszcz
      prosi zeby zmieniać na tą niedziele mszę.Czyli jak nie mamy
      zaproszenia na komunije to idziemy na inną msze.
    • Gość: Asia Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.icpnet.pl 02.05.10, 00:57
      ale co wy się ludzie dziwicie? przeciez to katolicyzm, tutaj nie idzie
      się zgodnie ze "świętością" a z czasem. kościól katolicki jest bardzo
      uniwersalny i giętki. nie pasuje niedziela, bo niewygodnie - ksiądz
      jest Bogiem i niech zadecyduje o zmienie terminu! czemuż nie. takich
      przykładów można by wiele podawać, ale po co obrażać czyjąś religię.
      kazdy wierzy w co chce, wcisnąć komuś kit i uwierzy - jego sprawa. taka
      wolność osobista.
    • Gość: gosc Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: 91.176.76.* 02.05.10, 01:05
      A w Belgii Pierwsza Komunia jest w czwartek , 13 maja, swieto
      wniebostąpienia
      • Gość: Jużtamniemieszkam Re: Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 01:54
        Piontek skutecznie odstrasza od Kościoła.To, że zamiast w niedzielę, komunia
        będzie w sobotę, to małe miki, wobec tego, o czym miałam zamiar napisać do kurii
        ;)Mieszkałam parę dobrych lat na "Alternatywach" i to, co ten gbur tam wyrabiał
        bezkarnie, woła o pomstę do nieba ...nawet moja teściowa mając wątpliwy zaszczyt
        uczestnictwa na kolędzie powiedziała , cytuję "takiego księdza nie wpuściłabym
        za próg"(sic)
        Jest już późno, nie chce mi się opisywać "wesołych"przygód , pyskówek i plotek
        nt. w/w. Księdza Piontka powinien zaintrygować fakt, że gro osób maszeruje przez
        całe miasto, tylko po to, by być na mszy odbywającej się w "starym" kościele.
        Tam są księża z prawdziwego zdarzenia! Z "Piontkowej" parafii pamiętam bardzo
        sympatycznego księdza Jacka (Wikary?)i sympatyczne twarze innych kapłanów.Tak,
        jak pisałam na wstępie, Dyrektor Piontek skutecznie obrzydził mi tą instytucję
        i mam nadzieję, że tak, jak z Żor został oddelegowany, trafi na pierwszą
        ekspedycję na Marsa:)Cud, że jeszcze wiary nie straciłam, choć w uczciwość
        kleryków piątkowych nie wierzę...a kościoły tylko zwiedzam.
    • Gość: Beau Monter Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: 69.149.179.* 02.05.10, 01:49
      W mojej diecezji (w ukochanych przez Polaków USA)Pierwsza Komunia
      jest celebrowana od lat na specjalnej Mszy Św. w sobotę, aby dodać
      specjalnego znaczenia tej uroczystości i sakramentowi. Nikt nigdy
      nie wspominał o wygodzie. Wręcz przeciwnie, zamiast spieszyć się w
      niedzielę, komunikanci mają nie tylko uroczystość do woli ale i
      bankiet po Mszy w sobotę.
    • Gość: ja Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.mikemi.net 02.05.10, 10:28
      kuria nie ma danych o innych parafiach?? 2 km dalej - Czuchów (dzielnica CZ-L)
      juz od kilku ładnych lat komunia jest w sobotę mało tego nie w maju lecz w
      kwietniu (ostatnio było to 24 kwietnia).
    • Gość: Max Heiliger Rodzina Adamsów IP: *.range86-154.btcentralplus.com 03.05.10, 00:11
      "kiedy, tak jak ja i jego tata, przyjmie ciało Pana Jezusa"

KANIBALE !?!?!?!
    • plus_minus_zero głupota a przede wszystkim woda na młyn KK i 03.05.10, 06:40
      dojenie, dojenie, dojenie durniów!
    • plus_minus_zero głupota i woda na młyn KK slużąca indoktrynacji 03.05.10, 06:57
      dzieci a przede wszystkim dojenie, dojenie, dojenie durniów!!!
      • jarsons70 Re: głupota i woda na młyn KK slużąca indoktrynac 03.05.10, 08:31
        Przede wszystkim to problem chyba jest gdzie indziej. Wydaje mi się, ze to
        jednak zainteresowani rodzice powinni mieć decydujący głos, kiedy komunia ma
        być. Nie ma żdnych religijnych problemów z dowolnym dniem tygodnia, wobec tego
        niech oni mają głos, a nie łaskawie im panujacy ksiądz proboszcz. Jeśli chcą
        koniecznie w niedzielę, to niech będzie w niedzielę. Według wszelkich tekstów w
        Piśmie i nie tylko, kapłan to miał być sługa, a nie pan i władca. Niestety w
        Polsce parafianie są tylko dojną trzódką, mająca bezwględnie słuchać,
        niezależnie, czy to co pan nakaże pochodzi z przesłań nadprzyrodzonych, czy też
        zupełnie ziemskich.
        A to co dzieci z tego rozumieją i co jest dla nich najważniejsze w tym dniu, to
        już zupelnie inna historia.
    • Gość: hanna Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: 94.254.204.* 03.05.10, 09:26
      kogo to obchodzi?,to jest już całkowicie kościelne państwo.Nie
      można tego naprawdę wytrzymać. W YVP ciągle od rana o komunii,prasa
      o komunii. Ludzie poza ta komunią jest jeszcze normalne zycie w
      którym naprawdę o wiele ważniejsze i ciekawsze rzeczy się dzieją.
      Niechsobie urządzaj,a kominię kiedy chcą i z kim chcą i na którą
      godzine chcą.Nie jest to sprawa ogółu społeczeństwa, żeby ich
      katować tymi informacjami.Eźcie sie lepiej za coś konkretnego. Np.
      jak tam śledztwo w spr.przetargu samolotów dla wojska i czy
      komorowski jest w związku z tym czysty? jak śledztwo w spr.
      katastrfy smoleńskiej oraz wybory na prezydenta RP, kto ma i jakie
      szanse w wyporach parlamentarnych itp. to nas najbardziej interesuje
      anie spr. kościelne.
    • sallly Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... 03.05.10, 12:17
      W sobotę najlepiej, w niedzielę każdy przecież musi odespać kaca a księżulo
      najbardziej...
    • Gość: Matka chrzestna Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.syrion.pl 03.05.10, 17:56
      Owa Pani, którą razi komunia w sobotę miala sporo czasu, by zaprotestować.
      Chyba, że dopiero zbudziała sie z ciężkiego snu, bo u NAS w kościele od kilku
      lat komunia jest w sobotę. Pewno wczesniej chodziła do kościoła tylko na
      pasterke a może i też nie a komunia Jej dziecka bedzie znów ostatnim pobytem w
      kościele aż do...za kilka lat gdy dziecko będzie brało ślub. Skoro ta Pani
      miala tę bezczelność mówić w imieniu reszty rodziców, powinna też mieć więcej
      odwagi, by TYCH RODZICÓW PRZEPROSIĆ!!!!!
      Naprawdę nie macie Państwo innych problemów?!!

Matka chrzestna
      • Gość: gość Re: Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobi IP: 94.232.33.* 10.05.10, 20:39
        Zgadzam się z Matką chrzestną. To ta Pani która miała odwagę wypowiedzieć się w
        imieniu rodziców powinna ich przeprosić , bo to właśnie Owa Pani umniejsza
        podniosłość tej WIELKIEJ UROCZYSTOŚCI!! siejąc zamęt
    • Gość: zbuntowany Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 19:01
      Księżom już się w głowach przewraca.Zapomnieli,że Kościół to ich WIERNI!!!!!!!To nie średniowiecze,że ostatnie słowo było duchownego.Gdzie są Biskupi, nie widzą,czy nie chcą widzieć co ich PRACOWNICY WYPRAWIAJA
    • Gość: 1m2e3d4p0 Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.syrion.pl 03.05.10, 20:20
      Jako rodzic dziecka przystępującego do komunii w tejże parafii w pełni zgadzam
      się z powyższym komentarzem
    • Gość: funia Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.syrion.pl 03.05.10, 20:28
      A ja podpisuje się pod opinią matki chrzestnej.
    • Gość: 1m2e3d4p0 Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.syrion.pl 03.05.10, 21:55
      Oj! sorry za pomyłkę...ja również zgadzam się z matka chrzestną..?tyle już
      tych komentarzy czytałam.......i podpisałam się nie pod tym ,co chciałam. Z
      całym szacunkiem dla p.Ani ,wydaje mi się ,że dla jej syna /jak i dla każdego
      innego dziecka/ to akurat żadna różnica czy to sobota czy niedziela-dla mnie
      najważniejsze jest to ,że moje dziecko od tej pory w pełni będzie mogło
      uczestniczyć we mszy ,a czy stanie się to dzień wcześniej czy później.......?!
      • Gość: Matka Chrzestna Re: Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobi IP: *.syrion.pl 05.05.10, 21:24
        DZiękuje tym ktorzy zgadzają sie ze mną. Apeluje do tych zbuntowanych - pewno szczujecie przeciw Ks. Piątkowi, bo tak naprawdę boicie sie mu sprzeciwić.Jeśli jednak zylibyście w zgodzie z Proboszczem, to wiedzielibyście, że to nie On jako jedyny był pomysłodawca sobotnich komunii. Jesli napotkałby opor ze strony rodziców to dostosowałby sie do tego!Więc nie siejcie zamętu drodzy "niedzielni" rodzice a takich jest sporo, bo tak się słada, że znam Was w wiekszości i wiem, że msza niedzielna jak i inne sa Wam obce! A poza tym cześć dzieci idzie do komunii bo chcą tego ich babcie a nie rodzice...Więc sami widzicie, ze nie ma sie co przejmowac rodzicami posyłającymi swoje pociechy do komunii, bo wypada!!! Życzę wszsytkim miłego przezywania tak donisłej chwili jaką jest Komunia Święta, szczególnie Waszym dzieciom!
    • Gość: gość Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.czarnet.pl 08.05.10, 21:47
      Pięknie przygotowane nabożeństwo przez wikarego i dzieci.Proboszcz swoim
      gburowatym zachowaniem wszystko zepsuł zamiast podziękować podzielił parafian.
      co wywołało ogólne zdziwienie [delikatnie powiedziane].nic tylko współczuć
      parafianom takiego proboszcza,lepiej gdyby się wcale nie pokazywał.pamiętałbym
      piękną uroczystość a nie złośliwy i obrażony proboszcz.
      GOŚĆ komunijny.
    • Gość: inga Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.syrion.pl 10.05.10, 18:52
      co te paniusie opowiadają za głupoty ksiądz na pierwszym spotkaniu z rodzicami
      mówił że komunia będzie w sobotę to co one spały na tym spotkaniu? ja jestem
      akurat zadowolona z takiego rozwiązania.
      • Gość: gość Re: Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobi IP: 94.232.33.* 10.05.10, 20:19
        To prawda że rodzice byli pytani przez proboszcza o zdanie.Więc jeśli którejś łaskawej pani coś nie pasowało miała to powiedzieć głośno wtedy , a nie teraz aferę robić.Ma odwagę w gazecie smarować I się z nazwiska nie przedstawić. Jak się nie podobało trzeba było mówić głośno na spotkaniach, no chyba że nie chodziła z dzieckiem.
    • Gość: gość_wwa Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: 212.244.185.* 13.05.10, 09:44
      Ja też miałem komunię innego dnia niż w niedzielę a mianowicie w Wielki
      Czwartek, byliśmy ubrani w alby a nie w garnitury i sukienki i było nas ok. 50
      a nie 350.. Poza tym wszystko robiliśmy sami (w sensie nie było ministrantów
      ani scholi ani organisty tylko ksiądz grał na gitarze a my śpiewaliśmy, etc)
      to ciekawy jestem co by ta matka powiedziała na taką komunię:) a dodam że to
      było 15 lat temu i że był to normalny kościół rzymsko-katolicki. A tak na
      marginesie to nie ważny jest dzień tygodnia, przecież to tylko umowna sprawa
      jest. A komunia to przeżycie duchowe przede wszystkim więc co za różnica czy
      się będzie przeżywało ją w poniedziałek, wtorek czy niedzielę? Dla mnie nawet
      i popielec może być we wtorek a ta kobieta niech się lepiej zastanowi co jest
      ważniejsze w życiu: duchowość, czy otoczka.
    • Gość: Marzena Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.pcnet.com.pl 13.05.10, 10:20
      Sądzę, ze nie jest intencją proboszcza jakies tam wygodnictwo i nie uważam by
      było to obniżenie rangi sakramentu . Eucharystia jest zawsze ta sama i taka
      sama niezależnie od dnia tygodnia, bo podczas każdej Eucharystii przeżywamy tą
      samą śmierć i to samo zmartwychwstanie Jezusa. Jeśli, ktoś tego jeszcze nie
      wie to proponuję ponowną katechizację.
    • Gość: Mama komunisty Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: 85.128.62.* 13.05.10, 10:23
      U nas też jest w sobotę, od wielu lat. Przynajmniej goście mają gdzie usiąść i
      mieszczą się w kościele :)
    • Gość: jacek Pierwsza Komunia w sobotę, bo wygodniej zrobić ... IP: *.chello.pl 13.05.10, 11:07
      A gdyby na całą kwestię spojrzeć z innej strony: Sobota jest lepsza
      na uroczystość pierwszej komunii świętej, bo wtedy dzieci, ich
      rodzice i przyjaciele mogą się w pełni skupić na tej uroczystości,
      która jest dla nich, wtedy jest spokojniej. W niedzielę msze
      odprawiane są dla wszystkich parafian. W kościele jest tłok,
      duszno, dzieci mdleją. W mojej parafii od lat pierwsze komunie są w
      soboty i wszyscy sobie chwalą. W niedzielę, dzień święty, dziecko
      może przystąpić do komunii razem ze wszystkimi,już jako dojrzały
      chrześcijanin. Przeniesienie uroczystości na sobotę w niczym nie
      umnienjsza rangi uroczystości. Przecież równie dobrze mogłaby się
      ona odbyć w jakikolwiek inny dzień tygodnia. Mało kto wie, że przez
      stulecia do pierwszej komunii dzieci przystępowały indywidualnie,