cep_0 Re: To państwo niw jwst chore, jest .............. 18.06.10, 20:30 Tylko autonomia Śląska da nam oddech od porąbanych umysłów. Niech Polska odda nam to co odebrała KOMUNA, czyli samodzielność, CZYLI AUTONOMIĘ. ZA PODATKI ODPROWADZANE PRZEZ NAS WYBUDOWANE ZOSTANĄ NIE DWIE AUTOSTRADY, ALE UPORZĄDKOWANE ZOSTANĄ WSZYSTKIE ZALEGŁOŚCI POWSTAŁE ZA RZĄDÓW nibysolidaruchów. Solidarność jest tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: łapy precz od Śląska - wracajcie za Brynicę IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.06.10, 20:37 Jak dla mnie to spoko-odłączajcie się, ale do górników sami sobie dopłacajcie, ja tam mogę palić węglem z Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: łapy precz od Śląska - wracajcie za Brynicę 18.06.10, 22:21 Gość portalu: ja napisał(a): > Jak dla mnie to spoko-odłączajcie się, ale do górników sami sobie > dopłacajcie, ja tam mogę palić węglem z Rosji Na ok. 4 miliony mieszkancow Gornego Slaska przypada jakies 100 000 placacych stosunkowo wysoki ZUS gornikow. To jest zaledwie 2,5% mieszkancow, ale mieszkancow generujacych rownoczesnie niezly popyt, tu, na miejscu :) Dlatego wiesniaki z calej Polski bija sie o miejsce na gieldach warzywnych na Slasku i o dostawy do slaskich masarni. Prawda jest taka, ze nikt obecnie nie doplaca do gornikow. A tym bardziej do reszty mieszkancow Slaska. Na przyklad tych produkujacych Fiaty, Ople, energie, koks, silniki Isuzu, nawozy azotowe dla wiesniakow, automatyke przemyslowa, wyroby metalowe, artykuly budowlane, narzedzia, wyroby przemyslu chemicznego i wszystko inne, bardzo to dluga lista, czego polskie pole nie urodzi, a na czym polski wiesniak sie nie zna. Za to w lubelskim jest delikatnie liczac 50% rolnikow, jak nie 70%, ktorym doplacasz do KRUSu, ktorzy kombinuja jak moga z podatkami, a raczej z ich nieplaceniem, i ktorzy nie dadza na sobie zarobic sprzedawcom kartofli itp. Od lat zyjecie z calego Slaska, nie tylko z Gornego, bo Dolny to tez przemysl i gornictwo, II Albanio wspolczesnej Europy. PS. I wcale nie najbardziej wkurza to, ze jak te miliony dobrze zarabiajacyc ludzi ze Slaska dzwonia do siebie, bo stac ich na telefony i dlugie rozmowy, a skomplikowane procesy produkcyjne rowniez wymagaja dlugich rozmow - koordynacji dzialan, nadzoru, kontroli, obslugi procedur przetargowych itp., to w stolycy kreuje sie zysk. W siedzibie operatora telefonicznego, ktory wystawia faktury za rozmowy, net i fax. Najbardziej wkurza fanzolenie nawiedzonego wiesniaka, ktory ma w stodole furmanke po dziadku i mysli, ze zrobi swietny biznes jak pojedzie po 2 tony wegla do Rosji. Niech jedzie, pomyslnej podrozy zycze. A potem sie dziwia, ze sa posmiewiskiem nie tylko Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flam Re: łapy precz od Śląska - wracajcie za Brynicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 08:45 i ok palcie sobie węglem rosyjskim i żyjcie sobie jak chcecie, tylko spadajcie stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrns Taka wiadomość przed wyborami! 18.06.10, 20:41 Jak PO coś obiecuje, to... obiecuje, tak? To pewnie będzie kosztować kilkaset tysięcy głosów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j z nl Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.upc-g.chello.nl 18.06.10, 20:42 K***wy i złodzieje nic więcej nie moge napisać o polskim rządzie aktualnie mieszkam w holandi i chociaż kraj ten nie jest idealny ale przynajmniej autostrady są darmowe ,obwodnice jak się patrzy , niestety tylko korki są gigantyczne . Mam taki pomysł to niech ci z rządu za przejazd autostradami płacą podwójnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
my.fair Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A 18.06.10, 23:20 Ci z rządu /a raczej nierządu/ już tak się nażarli przy korycie, że opłata za przejazd to dla nich pikuś. Do więzienia, na przymusowe roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
kiki1962 Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A 18.06.10, 20:45 A czym Ci ze Śląska są lepsi od ludzi np.pomorza czy Mazur,że mieliby być zwolnieni z opłat za przejazd.Żyjemy w tym samym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 18.06.10, 21:20 mam nadzieja ze tusk sie obsra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A IP: *.este.3s.pl 19.06.10, 12:26 bo to w zasadzie jedno wielkie miasto bez obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gliwiczanin Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A IP: *.eimperium.pl 30.09.10, 23:20 ale z Ciebie ograniczony tuman ; o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Niech PO nie liczy na moj glos IP: *.zamek.net.pl 18.06.10, 20:46 Dziekuje serdecznie regionalnej PO, ze wywalczyla dla Nas takie rozwiazanie. Polecam sie w zwiazku z tym w wyborach do wladz miasta i regionu. Pamietam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzok Re: Niech PO nie liczy na moj glos IP: *.ekspres.net.pl 18.06.10, 21:19 Zauważcie, że gorole w stolicy buduja sobie obwodnice jako drogi ekspresowe, a u nas i we Wrocławiu obwodnice to beda autostrady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to,m Czytam i zaczynam rozumiec... IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.10, 21:31 Racje miał S.Lem gdy pisał, że nie zdawał sobie sprawy ilu idiotów jest na świcie do czasu gdy zaczął funkcjonować internet... Miast się kłócić WY wielcy GOROLE i JESZCZE WIĘKSZE HANYSY może byście siędu kupy zebrali i na te płatne autostrady wyszli połazić po nich tak ze dwa tygodnie. Tak aby mistrzom co chcą pieniądze z was kroić przychody planowane przychody spadły na tych odcinkach, które już płatne są... Będzie efekt? Będzie, a gdyby nie było to dalej dwa tygodnie chodzić trzeba... Ludzi Ci u nas na Śląsku i Zagłębiu pod dostatkiem... Urlop na parę dni sam chętnie wezmę i choć z Sosnowca pochodzę to chętnie z HANYSAMI wspólnie te drogi przyblokuje... Razem można więcej...to do tych wszystkich tłuków sprzed i spoza Brynicy... Pozdrawiam obie strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uaa brawooo PO!!!! IP: *.chello.pl 18.06.10, 21:29 Nigdy więcej nie zagłosuje na was, NIGDY!!! koniec!! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster POPIS nie ma tu nic do rzeczy 19.06.10, 08:55 Wszystkie partie zgodziły się na to, Żeby małe firemki kolesiów mogły terroryzować całe województwo, a nawet panstwo. Za pieniądze z budżetu i UE prywatne firmy budują sobie broń masowego rażenia. Dlaczego za te środki nie buduje się normalnych dróg, dla ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uaa brawooo PO!!!! IP: *.chello.pl 18.06.10, 21:29 Nigdy więcej nie zagłosuje na was, NIGDY!!! koniec!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frodo Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.stk.vectranet.pl 18.06.10, 21:43 No i potwierdza się że politycy i urzędnicy to kłamcy i złodzieje. I jak mówią, że dla mieszkańców aglomeracji będzie przejazd darmowy to mówią. A wprowadzą i tak opłaty. Brawo: niech na powrót zapchają się centra miast i lokalne drogi. Nic tak nie przyczyni się do rozwoju regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach... IP: *.seg10.ucf.edu 18.06.10, 21:50 Panstwo polskie to zlodziej wyjatkowej klasy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko2010 Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: 80.50.235.* 18.06.10, 21:59 Głosujcie na PO a nawet za drogi lokalne będą opłaty co najmniej złotówę za kilometr. Brawo dla SAMOOBRONY ;) Odpowiedz Link Zgłoś
politol59 Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 18.06.10, 22:17 Dobry czas dla dobrych wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
fackir piepr.... rząd i ich autostrady 18.06.10, 22:31 wybudujcie i rozbudujcie drogi lokalne alternatywne do autostrad. autostradami niech jeżdżą tiry i bogacze. Odpowiedz Link Zgłoś
my.fair Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 18.06.10, 23:14 Głosujmy na Korwina - Mikke, to jedyna chyba nadzieja. A o łamaniu umów, niedotrzymywaniu obietnic, słowach bez pokrycia rządzących tu pasuje najlepiej określenie: robią nas w wała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacoo Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.ghnet.pl 18.06.10, 23:43 a w tle palownica Keller Polska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz winiety! IP: *.acn.waw.pl 19.06.10, 00:33 dosc juz tego, nie stac nas na darmowe pseudo-autostrady - tudno. niech juz beda winiety, zebym raz na rok zaplacil te 300pln i mial swiety spokoj, a nie kurs polnoc-poludnie autostradami kosztowal mniej wiecej niz benzyna, nie mowiac juz o dojezdzaniu do pracy - 1h-2h robic na przejazd to jakas paranoja (przyklad Katowice - Krakow). za przejazd pseudo autostrada A4 (50-pare km!) placi sie (o ile pamietam) 16pln, w dwie strony to 32... tyle kosztuje winieta na slowacji/w czechach na pare dni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 06:51 jak państwo roluje Polaków? czy tylko "AUTOSTRADY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.06.10, 08:10 Bramki na chodnikach postawić! Jak złodziejstwo, to na całego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: 109.243.190.* 19.06.10, 09:10 Dobrze, że ta wiadomość przed wyborami. Mocno się jutro zastanowię jaką opcję poprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHAL Niezła ściema IP: *.clubnet.pl 19.06.10, 10:04 Pamiętajcie. ONi nie wprowadzą bramek tutaj. Zrobią to inaczej. Sami mówią, że te tereny autostrady wybudowane za NASZE pieniądze są przeznaczone dla konceseriuszy jak np: STALEXPORT Katowice -kraków. Identycznie będzie tutaj tylko ciężko zrobić bramki. Za dużo zjazdów i wjazdów. Państwo nie zrobi autostrady za darmo bo musi tym z np: STALEXPORTU zapłącić kary. SO? Zrobią tak jak napisali. Będą pobierać kasę z UM miast UG i innych dupereli - czyt. z naszych podatków, a ty nieświadomy będziesz jeździć i tak płatną autostradą bo zapłacisz ją w wyższym podatku. Kto będzie koncesariuszem? Pewnie zaś ludzie ze służb specjalnych i ich dzieci. Ciepła posadka na 20 lat. Pozdrawiam uświadomionych. Wiecie już czemu DTŚ ma problemy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 11:04 "dookoła mieszka 2 mln osób i muszą one każdego dnia swobodnie się przemieszczać" - ależ mi argument. Przecież właśnie dlatego wprowadzono opłaty. Jeśli codziennie każda z tych osób wyda złotówkę na przejazd to są 2 bańki dziennie do Państwowej kasy. Tylko głupi by zrezygnował z tak łatwych zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewar Kilofy w dłuń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 11:07 Hanysy weście i przyjedzcie sam do Warszawy pod ich te Ministerstwo Infrastruktury. Pijundze to bierum, na kożdym kroku robium z nos lebrów, a na kuniec jeszcze chcum wiyncy. Naciulać tym ciulum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aldarik Re: Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A IP: *.centertel.pl 19.06.10, 11:50 W takim razie wprowadźcie też opłatę za przejazd obwodnicą Trójmiasta, postawcie bramki na wjeździe do Warszawy, my sobie postawimy na wjeździe z każdej strony na Śląsk..., tylko jedna sprawa... Wara od pieniędzy zostawianych na tych bramkach! Odpowiedz Link Zgłoś
valhala Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 19.06.10, 13:06 Codziennie jadę z Bytomia do Piekar do pracy. Szczególnie powroty są uciążliwe, Bytom staje się nie przejezdny, 9 km zajmuje mi 40 minut jazdy. Myślałem , że autostrady - obwodnice spowodują rozładowanie ruchu. Jeżeli będą płatne to mam jechać przez jakieś zadupia 15 km ???. Przestańmy się tu nawzajem opluwać - hanysy i gorole. Autostrady i utrzymanie autostrad jest z naszych pieniędzy jakby na to nie patrzeć. Bo żaden Rockefeler nam tych autostrad prywatnie nie buduje i dlatego powinny być darmowe. Argument, że gdzieś są w Europie płatne do mnie nie trafia i gó... mnie to obchodzi. Zróbmy coś wszyscy aby to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 13:28 Tak...chlopi panszczyzniani... I nic sie nie zmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Koniec marzeń o darmowych autostradach A1 i A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.10, 13:35 Skończcie pie...szyć o hanysach i gorolach. Problem leży gdzie indziej. Autostradowe obwodnice powstaną lub już powstały wokół Wrocławia, Warszawy, Poznania, Krakowa. Również wokół Śląska. Wielu samorządowców czekało na te inwestycje ponieważ zgodnie z zapowiedziami miały to być odcinki darmowe. Dzięki nim ruch z miast miał się przenieść na obrzeża. Teraz ta banda złodziei z PO pod naciskiem firm, które będą pobierały opłaty za przejazdy wycofują się z tych obietnic. Niestety czy się to komuś podoba czy nie autostrady będą częściowo bezpłatne. Jeżeli ktoś przejeżdżał przez Katowice Aleją Górnośląską będącą częścią A4 wie o co chodzi. A teraz pytanie z innej beczki. Rozumiem, że cały problem z opłatami za autostrady wynika z braku pieniędzy na ich utrzymanie. W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś policzył ile dziennie państwo traci na nie pobieraniu opłat za przejazd istniejącymi odcinkami autostrad ? Pieniądze na utrzymanie są tylko trzeba umieć odpowiednio rządzić a to Polakom wychodzi równie dobrze jak świniom podróże w kosmos.... Odpowiedz Link Zgłoś