Dodaj do ulubionych

Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski?

IP: *.1and1.pl 01.12.10, 18:14
Wspaniale! Na Stadionie Śląskim górnośląskie barwy! :) O tym marzę!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kris74xxl Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.sileman.net.pl 01.12.10, 18:15
      No ja mam nadzieje ze tak będzie.Dlatego głosowałem na RAŚ.
      Poradzymy!
      • Gość: zeta super wiadomość - pokażmy POwiakiom że na Śląsku IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 20:24
        to ślązacy są u siebie
        • Gość: znawca ale te POwiaki się właśnie zgodziły... IP: *.xdsl.centertel.pl 01.12.10, 21:05
          Więc może też są u siebie?
          • Gość: a kuku może jednak nie są.... IP: 93.159.164.* 02.12.10, 00:05
            oni reprezentują Zagłębie i Częstochowę...
            • bratwody Re: może jednak nie są.... 02.12.10, 14:33
              Prowokujcie dalej, a nic z tego nie będzie. ;-) Barany.
    • Gość: Rudzianin Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 18:19
      Jeszcze nie było pierwszego posiedzenia a RAŚ już się wziął do roboty ;) Oby tak dalej.
    • Gość: SI Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: 89.72.63.* 01.12.10, 18:25
      Bardzo dobra wiadomosc,Autonomia 2020 ! PORADZYMY !
    • Gość: hyt Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.centertel.pl 01.12.10, 18:28
      Wspaniale! Kluczowy problem województwa rozwiązany!
      Strach sie bać co będzie dalej...
      • settembrini Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk 01.12.10, 18:36
        Zbędne ironizowanie. Nikt nigdy nie twierdził, że takie czy inne barwy Stadionu Śląskiego są dokuczliwym problemem dnia codziennego, nie zmienia to jednak faktu, że dla wielu mieszkańców regionu, w tym jak można się domyślać wyborców ponad 120.000 wyborców RAŚ, obecność barw regionalnych w przestrzeni publicznej jest istotna. A że nie niesie to ze sobą żadnych kosztów, to można to szybko załatwić.
        • polsz Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk 01.12.10, 20:30
          niesie koszty i to nie małe, jakieś 30% drożej za każde krzesełko
          • settembrini Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk 01.12.10, 20:32
            haha, a skąd ta kalkulacja? :D krzesełka czerwone są tańsze od niebieskich o 1/3?
            • Gość: bolo Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk IP: 89.79.128.* 02.12.10, 07:50
              czerwony to dla plastików kolor podstawowy, za każdy inny trzeba dopłacić
              • settembrini Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk 02.12.10, 10:36
                Wymysliles to podczas porannej toalety? Popatrz jak rozrzutni są w Gdansku, Poznaniu, Wroclawiu, tam nigdzie nie ma czerwonych krzeselek.
      • Gość: Oma Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk IP: *.altec.pl 01.12.10, 21:28
        Najważniejsze, żeby dyskusja o kolorach stołków
        nie była głównym tematem dyskusji panów w sejmiku przez 4 lata.
        Załatwić to w 10 minut i do roboty !
    • operon99 Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk 01.12.10, 18:32
      Adam Lutostański (adam81w) właśnie zesrał sie w swoje biało-czerwone majtki, po przeczytaniu tego :)
      • Gość: OS Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 20:28
        hahahaha! Synek mo blank slunskie nazwisko ino gorole mogom tak pokrecic litery :D
      • Gość: załamek Adam L. i Polski Śląsk IP: 212.160.172.* 02.12.10, 09:58
        A to ten działacz Polskiego Śląska. Przecież człowiek jest z Zawiercia i z tego co wiem w ogóle nie mieszka w woj. śląskim a w Warszawie. Trzeba zadać wreszcie fundamentalne pytanie. Kto finansuje działania pana Lutosta<cośtam>skiego i jego kolegów z Polski Śląsk? No kto? Jestem przekonany, że idzie to z partyjnych pieniędzy PiS, czyli naszych podatków. Skandal. ;)
    • kpp_ppr_pzpr Brawo RAŚ 01.12.10, 18:44
      tak trzimoć
    • kpp_ppr_pzpr Muzeum śląskie 01.12.10, 18:53
      tyż żółto modre
      • Gość: veneziano RAŚ zajmie sie podobnymi głupotami IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 19:04
        i na to liczy PO !
    • Gość: tak trzymac Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.hsi2.kabelbw.de 01.12.10, 19:22
      Stadion Slaski - Narodowy bedzie zolto-niebieski. Jest ok.
    • Gość: ron i tak nic nie będzie na zapyziałym stadionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 19:30
      więc teraz rozumiem dlaczego kolory krzesełek są tak ważne. No bo wieksze imprezy,koncerty, mecze będą miały miejsce w Warszawie.Wrocławiu,Poznaniu i Gdańsku. Stadion Śląski będzie pusty...
      • Gość: b Re: i tak nic nie będzie na zapyziałym stadionie IP: *.hsi2.kabelbw.de 01.12.10, 20:31
      • Gość: ojek Re: i tak nic nie będzie na zapyziałym stadionie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:35
        No więc jak będzie pusty, to będzie lepiej krzesełka widać. Tym bardziej muszą być żółto/niebieskie.
    • Gość: m_w_k Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.xdsl.centertel.pl 01.12.10, 19:33
      Nie popieram RAŚ, ale też uważam, że Stadion Śląski powinien być w barwach śląskich - żółtym i niebieskim.
    • Gość: autochton Brawo! Ślązacy ! Od wieków tu sobie radzimy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 19:58
      to i teraz damy radę.

Ale...

Najważniejsze to dobry podręcznik do OBOWIĄZKOWEJ nauki historii regionu w szkołach.
      BEZ BIAŁYCH PLAM !
      • Gość: veneziano każdy dzień nauki obowiązkowo IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 20:08
        ZACZNIE SIĘ OD ŚLĄSKIEGO HYMNU...ŻADNE TAM MAZURKI CZY INNE ROTY !
        www.youtube.com/watch?v=RjjftvvWGnQ&NR=1
      • traged0000 Re: Brawo! Ślązacy ! Od wieków tu sobie radzimy, 01.12.10, 20:22
        Co w tym podręczniku, poza RAŚpropagandą ?
        • Gość: autochton Re: Brawo! Ślązacy ! Od wieków tu sobie radzimy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 20:46
          prawdziwa historia
        • Gość: tak tzrymać! prawdziwa historia Śląska! IP: 93.159.164.* 02.12.10, 00:10
          z koroną Św. Wacława w tle i chwałą Prus! oraz z historią o bratobójczej wojnie 1919 - 1922 i obozach "filtracyjno-koncentracyjnych" w Łambinowicach czy Mysłowicach za ten bez "ogra na ogierze" z przed Urzędu Wojewódzkiego i tym podobnych "bohaterów od Chrobrego"
    • madam81w Jako Polak protestuję! 01.12.10, 20:42
      Jako Polak i ślązak nie życzę sobie innych niż polskie barw na Stadionie Narodowym (Narodu Polskiego bo śląskiego przecież nie ma). Niech sobie raś-iści jadą na u-krainę malowac staidony na żółto-niebiesko. Barwy Śląska to barwo Polski, Biel i Krwista Czerwień.
      • Gość: opa Re: Jako Polak protestuję! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 20:53
        Chyba dostaniesz sracki.
      • Gość: SA Re: Jako Polak protestuję! IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.10, 20:56
        Ale Ty głupi jesteś. To znaczy, że wszystkie stadiony w Polsce mają być biało-czerwone? Naród śląski istnieje, w najbliższym spisie się o tym przekonasz. Taki z Ciebie Ślązak, jak z koziej dupy trąba.
      • bopos Re: Jako Polak protestuję! 01.12.10, 22:38
        Jaki tam z ciebie Ślązak - ty pożal się boże "dziennikarzu obywatelski" z Warszawy.
        Odpir**l się od NASZEGO Śląska Polaczku!
        • bratwody Re: Jako Polak protestuję! 02.12.10, 14:40
          Prowokuj rasisto dalej, nic z waszych aspiracji nie będzie, mów i siej zgorszenie wśród ludzi. ;-)
      • Gość: tak tzrymac! madam81? z Priwislinskiego Kraja? IP: 93.159.164.* 02.12.10, 00:18
        to wracaj tam - tak sobie może wszystko wytapetować na biało-czerwono. wasz Łukaszenka będzie zachwycony
    • Gość: Piotr Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.jav.pl 01.12.10, 21:02
      Kraj w którym to nie projektant, ale politycy decydują o kolorze krzesełek na stadionie, czy kolorze kładek nad drogami nie jest normalnym krajem.
      • Gość: czyżby? Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.10, 23:26
        No to trudno będzie znaleźć normalny kraj. Juz widzę jak jakiś architekt narzuca swoje wizje kibicom klubów i robi stadion Rangersów na biało-zielono. Klupnij się, bo o stadionach masz zerowe pojęcie.
      • Gość: giles Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk IP: *.igw1.bebit.de 02.12.10, 09:19
        tyz tak to widza.....
    • Gość: HH Gryfnie! Bydzie gold-blau! IP: *.silesiamultimedia.com.pl 01.12.10, 21:50
      Jeronie, ale mom frojda.
    • adam81w Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? 01.12.10, 23:21
      Żeby była jasność bo niektórzy tu zaczynają tworzyć. Nie jestem wrogiem barw śląskich. Wręcz przeciwnie. Barwy śląskie to barwy jednego z polskich regionów więc nie mogę ich nie lubić. To tak jakbym nie lubił barw Wielkopolski czy Mazur albo Gdańska. Chciałbym by także i w drugą stronę co poniektórzy Ślązacy szanowali barwy naszego wspólnego kraju.

Co do stadionu narodowego to ja uważam, że w Polsce nie powinno być jednego stadionu narodowego. Reprezentacja powinna grać w różnych polskich miastach. Stadion w Warszawie powinien się nazywać Stadion Mazowiecki.
      • Gość: tak tzrymać! "wspólny"? ja i mój pies mamy po trzy nogi? IP: 93.159.164.* 02.12.10, 00:15
        nie mam nic do barw Wielkopolski, ale Mazury a nawet Gdańsk to ziemie niedawno zagarnięte z prezentu Stalina w Jałcie. więc może nie ma co przesadzać z tą "wspólnotą" zwłaszcza jeżeli Jałta była be?
      • Gość: Ślązaczka Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 09:42
        Adamie ..po co więc była ta prowokacja z barwami biało-czerwonym (też je szanuję) ,skoro inne stadiony miały prawo do swoich barw regionalnych lub klubowych. Miej pretensje o ten fakt ,tylko do siebie i Spyry ,bo to w takich jak wasze głowy, narodziła się ta prowokacja !!! Chciliście pokazać, Nam Ślązakom , po raz n-ty z koleji ,gdzie Nasze miejsce....miejsce ludzi zniewolonych , podporządkowanych,niemych...choć w demokratycznej Polsce... w środku postępowej Europy .
    • Gość: mic Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: 212.160.188.* 02.12.10, 00:34
      a ilu faszystów jest w tym raś-u????
    • c-64 Pójdźmy dalej: proponuję niebieską murawę 02.12.10, 07:59
      z żółtymi liniami. A może zamiast bramek postawić pomniki zasłużonych Ślązaków?

Jedno jest pewne: politykierzy nie powinni wtrącać się w rzeczy o których nie mają zielonego pojęcia!
      • Gość: on Re: Pójdźmy dalej: proponuję niebieską murawę IP: 192.168.10.* 02.12.10, 11:44
        a co moze mamy stawiac pomniki zasluzonych Polakow?
    • Gość: Śąazaczka Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 08:08
      Prowokacją było ,narzucanie barw biało-czerwonych na stadzionie Ślaskim ,skoro pozostałe stadiony w Polsce mają kolory regionalne . Kolor żółto-modry to odpowiedz na tę prowokacjy. w demokratyczny państwie . Nie prowokujcie ,a nie bedziecie prowokowani !!!!
    • jacgg Czyżby nadchodził czas na czerwoną kartkę dla po? 02.12.10, 08:09
      Do niedawna uważałem kwestię koloru krzesełek na Stadionie Śląskim za czwartorzędną, ale ponieważ w ostatnich miesiącach przyjrzałem się bliżej "Schloonskij ferajnie" (jak się sami określają, bardzo trafnie) z RAŚ - to obecnie jestem zdeklarowanym zwolennikiem utrzymania już ustalonej kolorystyki jednego z dwóch stadionów NARODOWYCH w Polsce. To całe PełO chyba powinno zobaczyć jedną, dużą, CZERWONĄ kartę! W Sejmie, a nie sejmiku! Wręczoną przez przedstawicieli 38 milionów!
    • Gość: chorzowianin Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:09
      Czyli będzie w kolorach UKRAINY . Brawo RAŚ!!!
    • Gość: piksel SRAŚ musi się opamiętać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:13
      -
      • Gość: Ślązaczka Re: SRAŚ musi się opamiętać IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 09:16
        Będziemy mieć stadion w kolorach górnoślońskich !!!
        • Gość: piksel SRAŚ-owych a nie górnośląskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:18
          i Ukraińskich.
          • Gość: Cila Gůrnyślůnskiy farby IP: *.dhcp.reno.nv.charter.com 02.12.10, 09:26
            Wola take niz te forsowane przez przeciepa Spyrola. Mogom w Poznaniu, mogom we Gdansku, mogom we Wroclawiu i Krakowie ino zas u nos polakowcy sie chcom szarogynsiyc!
          • Gość: ja Re: SRAŚ-owych a nie górnośląskich IP: 192.168.10.* 02.12.10, 11:52
            jestes ignorantem czy zwyklym durniem?
        • Gość: Ślązaczka Re: SRAŚ musi się opamiętać IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 09:21
          Złoto-modre to Nasze barwy górnośląskie !!! .....ale skoro ty widzisz inaczej ,to twój poroblem !!!!
      • Gość: AR Re: SRAŚ musi się opamiętać IP: *.comarch.com 02.12.10, 13:57
        jesteś idiotą! a może wolisz w barwach Monako?
    • Gość: Piorun RAŚ chce ukraińskich barw dla Stadionu Narodowego! IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 09:59
      Ale jaja! Większość ludzi popierających żółto-niebieskie barwy jest wpuszczona w niezły kanał! Jak już, zgodnie z heraldyką, barwy powinny być złoto-niebieskie. Cała ta hucpa z ukraińskim oznaczeniem polskiego, czy jak kto woli śląskiego stadionu jest śmiechu warta.
      • cirano Re: RAŚ chce ukraińskich barw 02.12.10, 10:15
        Przypadkiem mamy na Ślonsku te same herbowe farby co i Ukraincy, i co z tego? Zagrają sąsiady kiedyś u nas na "Śląskim", poczują się jak u siebie w domu...nasza będzie chwała!
        • Gość: Ślązaczka Re: RAŚ chce ukraińskich barw IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 10:20
          To ich problem ,co widzą,lub czują. Nasze barwy to złoto-modre ,a że ujadają ....no i co z tego !!!Czy Ja mam prentensje o fakt ,że barwy białe i czerone są też barwami w innych karajach ?? Nie ,bo to nie Mój problem !!
    • Gość: figa Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebieski? IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 10:41
      mieszkam na Śląsku ponad 50lat i też głosowałem na RAŚ ale nie popieram głupiego szowinizmu z walki o barwy regionalne w każdym miejscu! Bo dojdziemy do absurdu w stylu "krzyży na Krakowskim Przedmieściu". Kolor czerwony dla krzesełek na tak dużym stadionie jest zdecydowanie cieplejszy w odczuciu wizualnym. Dopatrywanie sie biało czerwonych barw (krzesełka/czerwone+zadaszenie/białe) jest bardzo naciągane dla szowinistów, bo dach będzie półprzeżroczysty a po paru miesiącach będzie SZARY od czynników atmosferycznych. Można też dopatrywać się barw biało/czerwony/zielony bo trawa na murawie. Przy pełnym stadionie kolor krzesełek jest nie istotny bo kibice zasłaniają ten szczegół. Lepiej by było aby bieżnia stadionu była niebieska z żółtymi liniami bo to zawsze będzie widać w kamerach w trakcie transmisji a nie upieranie sie co do regionalnego koloru krzesełek. Tym bardziej ze jak pisał wcześniej ktoś koszt czerwonego krzesełka jest 15%tańszy od innych kolorów to przy 55000szt. chyba ma ekonomiczne przełożenie dla tematu. Za tą kase lepiej zamontować ileś tam flag-śląskich wokół stadionu. POMYŚL!-bo fanatyzm jest gorszy od faszyzmu.
      • settembrini Re: Stadion Śląski jednak będzie żółty i niebiesk 02.12.10, 10:51
        Czy regionalne barwy krzesełek na stadionach w Poznaniu czy Gdańsku są twoim zdaniem, analogicznie do barw na Śląskim, również wyrazem szowinizmu? Skąd pomysł, że krzesełka inne od czerwonych są droższe? Przecież to jakaś wyssana z palca bzdura. Nim każesz myśleć innym, pomyśl sam ;)
    • Gość: rodowity slazak Stadion Śląski a moze stadion ukrainski? IP: *.psv.aber.ac.uk 02.12.10, 11:09
      Do konca swiata wszyscy na zachodzie beda mysleli ze nasz stadion jest na Ukrainie. Barwy slaska nikt nie zmieni ale trzeba przyznac ze sa paskudne! stadion w którym krzeselka beda czerwone a dach bialy doda splendoru temu miejscu, nie mowiac o walorach wizualnych. Jestescie sobie w stanie wyobrazic zolty dach i niebieskie krzeselka, albo na odwrot? Moze jeszcze bialu dach i niebiesko-zolta szachownica na trybunach... koszmar! Nie podobaja mi sie te wszechobecne ciagoty autonomiczno-niepodleglosciowe RAS'u.
      • arnold7 Re: Stadion Śląski a moze stadion ukrainski? 02.12.10, 11:13
        Gość portalu: rodowity slazak napisał(a):

> Do konca swiata wszyscy na zachodzie beda mysleli ze nasz stadion jest na Ukrai
        > nie.

A dlaczego nie w Dolnej Austrii?

pl.wikipedia.org/wiki/Dolna_Austria
        • arnold7 Re: Stadion Śląski a moze stadion ukrainski? 02.12.10, 11:20
          I jeszcze troche bardziej na poludnie:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Friuli-Venezia_Giulia-Flag.png
          Ani Polska nie ma mnopolu na barwy bialo czrwone, ani tez Ukraina na niebiesko-zolte (nie zolto (zloto)-niebieskie, jak nasze, ale za to najprawdopodobniej Ukraina ma je w spadku po pewnym gornoslaskim ksieciu, ale zeby to wiedziec, trzeba troche czasu zainwestowac w edukacje)
      • settembrini Re: Stadion Śląski a moze stadion ukrainski? 02.12.10, 11:21
        Ale koloru dachu nikt nie będzie zmieniał. Zasadniczo żółto-niebieski stadion ma wyglądać w sposób zbliżony do tego. A barwy górnośląskie tak samo mogą się kojarzyć z ukraińskimi, jak polskie z indonezyjskimi.
        • Gość: veneziano mo recht !ino gupio godo IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 11:25
          barwy ślaskie i ukraińskie są identyczne, a polskie i indonezyjskie-odwrotne...ale rozumiem,że to nieuctwo wynika z braku edukacji w prawdziwie śląskiej szkole...
          • settembrini Re: mo recht !ino gupio godo 02.12.10, 11:59
            Gość portalu: veneziano napisał(a):

> barwy ślaskie i ukraińskie są identyczne, a polskie i indonezyjskie-odwrotne...
            > ale rozumiem,że to nieuctwo wynika z braku edukacji w prawdziwie śląskiej szkol
            > e...

Veneziano, boroku. Barwy ukraińskie i barwy górnośląskie.
            Ja bym ci polecał edukację nie tyle, jak piszesz, w prawdziwie śląskiej szkole (cokolwiek to znaczy), co w jakiejkolwiek szkole. Barwy górnośląskie i ukraińskie mają sie tak samo jak polskie do indonezyjskich. Przepisz 100 razy na tablicy, może zapamiętasz.
            • Gość: veneziano twoja wiedza wpojona tego rodzaju metodami IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 12:52
              nie jest niestety duża, w odróżnieniu od pewności siebie...
              pl.wikipedia.org/wiki/Ukrai%C5%84ska_Republika_Ludowa
              • Gość: . Re: twoja wiedza wpojona tego rodzaju metodami IP: *.centertel.pl 02.12.10, 13:12
                Nie osmieszaj się sieganiem do Ukrainskiej Republiki Ludowej, z tego co zauważyłem mowa jest o współczesności, a nie 2 letnim epizodzie. Ja rozumiem, że Zaglebiacy maja swoje ciągoty, ale miej miarkowanie. Poza tym zrób sobie dokształt o prawdopodobnym pochodzeniu barw ukraińskich.
                • Gość: veneziano nie wiem, jakich zagłębiaków masz IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 13:21
                  na myśli ? a jeśli powtarzasz to, co piszą w wikipedii o Władysławie Opolczyku, to za czym to jest argument? nawet jeśli to prawda? Indonezja tez swoje barwy zaczerpnęła od polskiego księcia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka