Dodaj do ulubionych

MOPS chce wychować tatę

IP: 64.208.49.* 20.12.10, 05:56
Szkoda, że pochwalił się o planach wyjazdu, bo może mieć teraz z tym kłopot, bo w takich sprawach urzędniczki znajdą czas i bardzo szybko skierują sprawę do Sądu Rodzinnego a człowiek będzie mieć problem z opuszczeniem naszej pięknej ojczyzny. A swoją drogą, taka "szkocka" lekcja jest facetowi bardzo potrzebna...
Obserwuj wątek
    • Gość: pracownik socjalny Re: MOPS chce wychować tatę IP: *.stk.vectranet.pl 20.12.10, 07:48
      Radzę komuś kto napisał ten artykuł przeczytać ustawę o pomocy społecznej. Może wtedy zrozumie, że pracownicy muszą stosować się do prawa, które nie pozwala na dawanie zasiłków w momencie porzucenia pracy.
      • Gość: Grażyna Sabik Re: MOPS chce wychować tatę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 11:27
        A ja radzę stosować zapisy ustawy zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.Potraficie przyznawać pieniądze tym którzy je trwonią,tylko dlatego że potrafią przedstawić odpowiednie papierki. Te kobiety wyrzuciłabym na zbity pysk.Brak odpowiedniego podejścia do drugiego człowieka.Rozumiem ze praca nie polega na wydarciu sobie serca i daniu go drugiej osobie ale tez i nie widać żeby MOPRy,MOPSy czy jak tam gdzie sie nazywają,robiły cokolwiek żeby zmienić,polepszyć sytuacje osób w tym kraju.To tylko zwwykli ludzie piszą do tych porąbanych władz o swoim życiu,o tym co jest złe.Tylko że zwykłych ludzi jakoś nikt nie chce słuchać. PUP nie potrafią znaleźć pracy dla swoich bezrobotnych,natomiast namnożyło się firm pośredniczących które owszem,pracę znajduj a ale na umowę zlecenie gdzie dostaniesz tyle ile przepracujesz godzin i przepisy kodeksu pracy nie mają zadnego zastosowania. Przykład? proszę bardzo,kasjer- 5,50/h minus oczywiście podatek,składki emerytalno-rentowe,składka zdrowotna.Gwarantuję że przepracowanych godzin jest mniej niż obowiązujące w danym miesiącu.Więc panie pracowniku socjalny,ustawa oczywiście ale zdrowy rozsądek też jest a może przede wszystkim potrzebny.Ojciec miał pracować i co?kraść żeby opłacić zobowiązania? Czy może ma oddać dzieci do domu dziecka? Nie pozwala dawać dla tych co porzucili pracę? a pozwala gnoić człowieka,upokarzać go?on nie zostawi dzieci jak matka,on się nimi zajmuje i to waszym obowiązkiem jest mu pomóc a nie rzucać kłody.Odkładać ?nie rozśmieszaj mnie człowieku.Sama dostaje dodatek mieszkaniowy gdzie jest napisane ile z tego jest na węgiel. Tyle tylko ze ja jeszcze muszę dopłacić ponad 130zł do dodatku. Dobrymi radami piekło wybrukowane.Korzystamy ze wszystkich możliwych przepisów obowiązujących w UE ale tylko tych które dają państwu możliwość ściągania z obywatela wszystkich należnych świadczeń.Natomiast jeśli chodzi o danie obywatelowi tego co jest w innych państwach to niestety ale u nas jest to niemożliwe. 351zł na osobę w rodzinie. Gdy zliczy się dodatek plus alimenty to wyjdzie że właściwie człowiekowi nic się nie należy.
    • Gość: tata MOPS chce wychować tatę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.10, 07:59
      Są ludzie, którzy mają ciężko i sobie radzą. Są też ludzie, którzy czekają by ktoś inny ich utrzymywał. Mam wśród współpracowników ludzi dorabiających po godzinach pracy, by utrzymać rodzinę. Sam na początku zarabiałem niewiele, dokształcałem się, awansowałem i nigdy nie sięgałem do kogoś po pieniądze. Zakładając rodzinę wziąłem na siebie cieżar utrzymania, moja żona nie musi pracować, ale pracuje bo jeśli ja stracę pracę to będziemy żyć z jej wypłaty, skromnie ale będziemy. Ten Pan uważa wg swojej logiki, że opłaci mu się siedzieć w domu, a opieka powinna mu dać na życie.
      • Gość: gość Re: MOPS chce wychować tatę IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.10, 08:15
        a mnie zastanawia co innego. murarz - tynkarz bez pracy? coś mi tu nie gra!! przecież rynek pracy notorycznie cierpi na braki w tym zawodzie!!!! mam sąsiada : wychodzi przed 5 wraca po 17 - tynkarz na etacie. żona nie pracuje , a i tak dał radę kupić nowiuśką octavię. znaczy się da! a to , że jest sam? przestańcie : nogi mam , ręce też - niech się postara o nową mamę dla pociech! no chyba , że ma inny problem którego szczerze nie przedstawił.....np. alkohol, może lenistwo, dwie lewe ręce do pracy.....
        • Gość: toni Re: MOPS chce wychować tatę IP: *.kwsa.pl 20.12.10, 11:29
          Te Wasze komentarze są do niczego, każdy doradza, ale ze swojego punku widzenia, ze mu się robić nie chce, niech poszuka sobie nowej mamy dla pociech i tym podobne, ale nikt z Was nie był w takiej sytuacji jak jest ten gość. Moja żona zginęła i zostałem z dwójka malutkich dzieci i tez przechodziłem coś podobnego, tylko ze ja pracowałem i szanowne panie socjalne chciały mi zabrać dzieci za ich zaniedbywanie, a poszukać sobie kobietę dla siebie jest łatwo, ale matkę dla dwójki cudzych dzieci to nie jest proste, dlatego komentując ten temat zastanówcie się co piszecie, bo od czytania durnych komentarzy to głowa boli, i jeszcze jedno nie życzę Wam, aby spotkało Was to samo.
      • Gość: Honoratka Re: MOPS chce wychować tatę IP: 213.139.155.* 20.12.10, 17:21
        Co za pacany.

Miej ty dzieci i chora albo martwa zone.

Abstrahujac od faktu, ze ta cala historia jest przykladem gender-dyskryminacji:
        gdyby to byla mamusia z malymi dziecmi, to wszyscy by zaakceptowali i dawali.

A ze facet (ktoremu i z ktorym wspol-czuje), to zaraz fe itp.
        Te "pracowniczki"(naprawde?) socjalne sa kilka dekat nazot w mysleniu, nieladnie.
        Ja tego Pana podziwiam, w kazdym razie nie widze szcz. powodu
        Go jakos za cos niedobrego krytykowac ! To jakies wielkie nieporozumienie.

• Gość: Honoratka Re: MOPS chce wychować tatę IP: 213.139.155.* 20.12.10, 17:22
          > dekat
          dekad
    • irus6 MOPS chce wychować tatę 20.12.10, 09:00
      najlepiej kopac leżącego :( inny ojciec może by oddał swoje dzieci i miał by pare problemów z głowy a tu zamiast mu pomoóc to sie mu kłody pod nogi kładzie moze któraś z pań urzędniczek zaprosi go wraz z dziecmi na wigilie.
    • Gość: zenek murarz-tynkarz z zagłąbia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.10, 11:17
      w tle widać jego możliwości - nic dziwnego że ma problem
      • Gość: yolane Re: murarz-tynkarz z zagłąbia IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 12:31
        @ zenek, w tle widać twoje możliwości, dlatego takie idiotyzmy wypisujesz,
        wiesz coś o tym człowieku ?
        ja też o tobie nic nie wiem, dlatego dla mnie jesteś "padalec"
        pozdrawiam.
        • Gość: Honoratka Re: murarz-tynkarz z zagłąbia IP: 213.139.155.* 20.12.10, 17:23
          popieram
    • firiduri MOPS chce wychować tatę 20.12.10, 12:31
      Przed laty miałem okazję oglądać pracę MOPS-u w Sosnowcu przy ulicy Grota-Roweckiego. Rozdawano tam przeróżne dobra ludziom, którzy miejsce w kolejce torowali sobie siłą, albo korupcją. Dochodziło tam do awantur, bijatyk, wyrywania sobie darów. Po czym obdarowani od razu sprzedawali te dobra za cenę kilku win owocowych. Natomiast ludzie na prawdę potrzebujący bali się nawet podejść do tej kolejki, albo nie byli w stanie. Okoliczni mieszkańcy pisali skargi, ukazało się parę artykułów na ten temat.
      Nie wiem jak to wygląda teraz, ale sądząc po artykule, to dalej MOPS jest instytucją dalece nieskuteczną i konserwą z czasów PRL. Jak pisał Mrożek: - "wy nam tu mówicie Europa, a u nas dalej strzygi latają, krasnoludki szczają do mleka, że strach wyjść za stodołę".
    • Gość: MAMUT MOPS chce wychować tatę IP: *.146.249.208.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.12.10, 13:53
      TA SWOLOCZ URZEDNICZA-BEZDUSZNA SFORA ZERUJACA NA BIEDNYCH

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka