Dodaj do ulubionych

Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zaranna!

25.04.04, 12:30
Pani Ola zawzięła się jednak, żeby dalej pisać. Cieszy nas to ogromnie bo juz
nam nudno było. A tu proszę taki oto kwiatek pani Ola ofiarowała swiatu:
"To najlepszy czas, żeby pokazać, że Polaków i Niemców łączy coś więcej niż
tylko przygraniczne sąsiedztwo: również cywilizacja, kultura, sztuka i
postrzeganie świata jako rzeczywistości ponad sztucznymi podziałami"
Mysl ta, nieuczesana, oznajmia światu, że Germanie i Słowianie braćmi są.
Braćmi w miłości, w wierze, w kulturze, w tradycji, we wszystkim. Czyli że
tacy sami, ze jedni to własciwie drudzy, a drudzy to ci pierwsi. A wszystko
co dzieli to sztuczne jest. I to że języki inne sztuczne i to że umilowanie
do porzadku z jednej strony i umiłowanie do wielkich patriotycznych zrywów z
drugiej tez sztuczne. Kaine gretzen!!! Ale najfajniesze jest to, że Polaków i
Niemców łaczy postrzeganie świata jako rzeczywistości ponad sztucznymi
podziałami. Kalambur ten słowny długo nam nie dawał spokoju ale w końcu
zrozumielismy: chodzi o to, że Niemcy i Polacy postrzegaja świat jako
rzeczywistość. I to jest to co ich łączy. Uff, nareszcie możemy spokojnie
zasnąć.
PS. Wszystkich fanów informujemy, że znowu wracamy do spotkań fan klubu tam
gdzie zawsze o tej samej porze. Tym razem będzie pogadanka o miłości
bliźniego i konkurs polsko niemieckich koronczarek!
Obserwuj wątek
    • psie.pole Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar 26.04.04, 13:07
      Faktycznie ten artykuł jest straszny. Zobaczcie sobie ten przypis do niego po
      prawej i to co jest na samym dole napisane. Kto uczy tych dziennikarzy roboty
      to wiemy ale swobodnego myślenia to już zagadka. W dodatku jak można napisac że
      Eichendorff jest numr 4 !!!
      Toz to obraza dla wszystkich Ślązakowców!!! Aha, a co do tego podziwiania jego
      poezji przez cały świat to juz przemilczę. Wątek nazistowski ciekawy, szkoda ze
      nie pociągnięty. Właśnie takie rzeczy są fajne które pokazują manipulacje a nie
      jakies łzawe historie o tym jak biegał za naszymi szwornymi dziołchami. Za to o
      tym kamieniu to już sama GW chyba pisała 3 razy. Ja wiem że się na Śląsku nic
      nie dzieje ale bez przesady.
      • Gość: alo alo Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 23:09
        Psie pole prosze cie nie masturbuj sie publicznie !! to porżadne forum
        • psie.pole Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar 27.04.04, 08:39
          Dziekuję Pani redaktor oli oli za kulturalne ustosunkowanie się do mojej
          wypowiedzi.
          • aqua Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar 27.04.04, 08:47
            Witajcie wszyscy poranni forumowicze i ty psie pole w szczególności.
            zauważyliście zapewne, że Arnold siódemkowy spadł z głównej strony katowickiego
            forum. Czyżby forum zmierzało do normalności, czyżby admini w przededniu
            wejścia do Unii zabrali się do roboty. Spadło jeszcze jedno dziwne podforum.
            • psie.pole Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar 27.04.04, 08:51
              cześć aqua. Mogę tylko "tajemniczo" napisać, że "kropla drąży skałę".
              • aqua Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar 27.04.04, 09:21
                No toś rzeczywiście tajemniczo napisał, dziwi mnie tylko że w podforum region
                Śląski wstawiono wszystkie niemieckie teksty. To podforum powinno się
                nasywać "Niemcy w Polsce".
    • mr.superlatywny Re: Pani red. Ola błyszczy nam niczym gwiazda zar 27.04.04, 13:35
      podaj link do artykulu, dzieki
      • Gość: :-) Link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 12:14
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,2038983.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka