Dodaj do ulubionych

Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku

IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.11, 15:40
Jestem za polskimi nazwami pociagow Polskich Kolei Panstwowych :
osobowy, pospieszny, ekspresowy ( OSOB, POSP, Ex )
Obserwuj wątek
    • Gość: adi Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku IP: *.tktelekom.pl 08.03.11, 16:46
      postawienie bramek na górnośląskiej doprowadzi do paraliżu GOP
    • Gość: xyz Nie będzie darmowych autostrad IP: *.c193.msk.pl 08.03.11, 17:29
      1. Wojewoda Zygmunt Łukaszczyk mieszka w Równiu, gdzie dziwnym trafem kończy się aktualnie A1.
      2. Miasta z ROW leżą daleko od A1 (Rybnik przynajmniej 15-20km), więc niby dlaczego mają nie płacić?
      3. Bramki nigdy nie staną na A4 przebiegającym przez Katowice, bo zbyt wiele jest tam węzłów.
      4. Dlaczego wojewoda i inni mieszkańcy Rybnickiego Okręgu Węglowego (Żory, Racibórz, Wodzisław, Jastrzębie itd.) rozpętali prywatną kampanię na rzecz darmowych przejazdów dopiero teraz?
      5. Równie dobrze darmowych autostrad mogą żądać mieszkańcy Jaworzna, Mysłowic, Chrzanowa, Trzebini, Krakowa, Tarnowa, Wrocławia, Poznania i innych miast leżących bezpośrednio przy autostradzie.
      6. Wyjściem jest budowa dróg ekspresowych jako obwodnic czy dróg dojazdowych do aglomeracji - Warszawa na odcinku miejskim ma S2 (zamiast A2), Toruń S10 (zamiast A1), a Trójmiasto S6 (zamiast A1).
      7. Trzeba planować z rozmysłem, a nie organizować protesty w roku wyborczym, gdy chodzi tylko o głosy mieszkańców regionu.
      • gelynder_blues Re: Nie będzie darmowych autostrad 08.03.11, 19:42
        Gość portalu: xyz napisał(a):

> 2. Miasta z ROW leżą daleko od A1 (Rybnik przynajmniej 15-20km), więc niby \
        > dlaczego mają nie płacić?

10km a nie 15 czy 20. Chyba po to do jasnej anielki zrobili 3 pasy na tym odcinku,
        by puścić ruch lokalny. Z doświadczenia widzę, po uruchomieniu odcinka A1 z Bełku do Żor,
        że spadł ruch na 81. Niech zrobią płatne, to znowu na 81 się zwiększy.
      • Gość: ja Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 19:46
        WINIETY !!!!!!
        • Gość: Gość portalu Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.ghnet.pl 08.03.11, 20:00
          Ja powiem to jeszcze głośniej W I N I E T Y !!!
          jedno i dziesięciodniowe, miesięczne i roczne.
          Uważam, że uczciwa cena za roczną winietkę to poziom 400 PLN
          • maryskacomamiska Re: Nie będzie darmowych autostrad 09.03.11, 13:30
            Uczciwa cena była by na poziomie 100-120 zł/rok dla samochodu, którego właścicielem jest osoba prywatna i około 200 zł za samochód osobowy zarejestrowany na firmę. 400 zł to lekka przesada, zwłaszzca ze państwo kosi pieniadze w akcyzie na paliwa. Wariant winietkowy oczywiscie zlikwidował by sens istnienia bramek a także utrzymania koncesjonariuszy
        • Gość: xyz Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.c193.msk.pl 09.03.11, 09:22
          Winiety są stosowane tylko w małych krajach - Czechy, Słowacja, Austria, Szwajcaria.

Większość płatnych autostrad na świecie to systemy z bramkami:
          en.wikipedia.org/wiki/Toll_roads_around_the_world
      • Gość: mk Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:16
        daleko od A1 leżą miasta ROW? Tak się składa, głąbie, że A1 biegnie przez Żory, a Żory graniczą z Rybnikiem, zaś węzeł w Mszanie będzie leżał pomiędzy Jastrzębiem a Wodzisławiem.
        • Gość: xyz Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.c193.msk.pl 09.03.11, 09:28
          Wypraszam sobie inwektywy. Naruszenie dóbr osobistych jest karalne.

Co z tego, że A1 przebiega między miastami, które wymieniłeś?
          A4 przebiega między Jaworznem-Mysłowicami, Trzebinią-Chrzanowem itd. - oni płacą.
          • Gość: mk Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:18
            A4 do Krakowa jest koncesjonowana, a A1 państwowa to po pierwsze, po drugie stosując twoją logikę to i Gliwice powinny płacić za obwodnicę.
            • Gość: mk Re: Nie będzie darmowych autostrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:39
              Czy Polska ma się rozwijać czy ma się nie rozwijać? Bo jeśli takie gęsto zaludnione, bogate i silne ośrodki jak ROW i GOP mają być odcinane od siebie płatnymi drogami z alternatywą w postaci dróg zakorkowanych to chyba znaczy, ze na rozwoju nikomu zbytnio nie zależy.
              Kolej polikwidowanoo stawiajac żekomo na rozwój dróg, tylko, ze dróg płatnych?
    • Gość: swoboda_t Idiotyczny pomysł warszawskiego urzędnika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 17:46
      I jak ktoś może się dziwić postulatom autonomii regionów wobec takich sytuacji? Jakiś urzędas popatrzał na mapę, powymyślał sobie bramki gdzie mu się uwidziało i cześć. A to, że propozycje są skrajnie głupie, niefunkcjonalne i nielogiczne? No co, przecież na mapie tak fajnie wygląda, węzeł tu, węzeł tam. Jak po IWŚ, gdy polsko-niemiecka granica dzieliła między kraje nie tylko miejscowości, ale poszczególne gospodarstwa, a nawet budynki (z jednej izby do drugiej szło się za granicę). A1 i A4 muszą być bezpłątne i pozbawuone bramnek na odcinkach wewnątrzaglomeracycyjnych, a więc od przedmieść Gliwic do Mysłowic i od Knurowa do lotniska. Kwestia połączenia z ROW jest już może dyskusyjna, ale być nie powinna. W przypadku płatnej A1 ruch, jaki jest między obiema aglo będzie dalej rozjeżdżał dzielące je miasteczka i wioski.
    • Gość: # Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.03.11, 19:09
      ...ciekawy bajzel na tym Śląsku Ślązaków.
      • gelynder_blues Re: Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śl 08.03.11, 19:28
        Gość portalu: # napisał(a):

> ...ciekawy bajzel na tym Śląsku Ślązaków.

Dokładnie. Zaczął się po 1921.
        Przewidział go w 1919 angielski premier George Lloyd mówiąc:
        "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek."
        • Gość: (.)(.) Re: Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śl IP: *.beskidmedia.pl 08.03.11, 19:49
          kilka wycinkow z biografi pana lloyda goerga (za wiki)

"Przed I wojną światową zwolennik przyjacielskich stosunków z Niemcami, a jako minister skarbu przeciwnik zbrojeń brytyjskiej floty wojennej."

"Był przeciwnikiem utworzenia silnej Polski i oddania Polakom Górnego Śląska (uważał, że przekazać prymitywnym Polakom Śląsk to tak, jakby dać małpie złoty zegarek[1]), pomysłodawcą plebiscytów w okręgach Allenstein i Marienwerder w Prusach Wschodnich."

"We wrześniu 1936 roku spotkał się w Berchtesgaden z Adolfem Hitlerem publicznie wyrażając wielki entuzjazm do osoby Hitlera oraz niemieckiego programu gospodarczego. Po powrocie w dzienniku Daily Express nazwał Hitlera największym z żyjących Niemców oraz George'em Washingtonem Niemiec."

nie dziwie sie wiec, ze taki czlowiek jest wielkim idolem dla potomkow slaskich volksdeutschow
          • gelynder_blues Re: Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śl 08.03.11, 19:58
            Gość portalu: (.)(.) napisał(a):

> kilka wycinkow z biografi pana lloyda goerga (za wiki)

Cycki, Nie wiem, co chcesz udowodnić, ale dawno już podejrzewałem,
            że Wikipedis to wszystko, na co cię stać.
            Poszukaj zatem tam fragmentów o tym jak skolegowani z władzami IIRP
            hitlerowscy bonzowie polowali na żubry w Puszczy Białowieskiej,
            albo o wyścigu 'przyjaźni' Berlin - Warszawa. Oczywiście o tym z lat 30
            a nie z czasów NRD.
        • bartoszcze Re: Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śl 08.03.11, 20:17
          gelynder_blues napisał:

> Gość portalu: # napisał(a):
          >
          > > ...ciekawy bajzel na tym Śląsku Ślązaków.
          >
          > Dokładnie. Zaczął się po 1921.
          > Przewidział go w 1919 angielski premier George Lloyd mówiąc:
          > "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek."

A to było kiedy już odróżniał Śląsk od Cylicji, czy wcześniej?
    • Gość: Slask Sorry Slasku ale .... IP: *.adsl.alicedsl.de 08.03.11, 19:19
      Ja mieszkam na wsi niedaleko autostrady A2. Dlaczego ja musze placic za autostrade a Slask nie musialby. Ludzie mieszkajacy w wielkich aglomeracjach maja i tak wiele korzysci w porownianiu ze mna. Wiec moze wprowadzmy darmowe bilety do kina czy teatru dla ludzi ze wsi, bo musza wszedzie dojezdzac, a dzieci musza placic za dojazd do szkoly itp. Co za bezsens. Albo placa wszyscy albo nikt. Wszystko inne jest niesprawiedliwe.
      • gelynder_blues Re: Sorry Slasku ale .... 08.03.11, 19:47
        Gość portalu: Slask napisał(a):

> Ja mieszkam na wsi niedaleko autostrady A2. Dlaczego ja musze placic
        > za autostrade a Slask nie musialby.

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale popatrz sobie na ilość alternatywnych dróg na Śląsku.
        Wprowadzą opłaty, to wszystkie okoliczne DK będą zawalone jak teraz, za to na autostradach będzie można na wrotkach jeździć. A1 od Sośnicy do Żor ma trzy pasy. To po co aż 3? Jeśli będą opłaty, to 2 w zupełności by wystarczyły. Znowu ktoś nie pomyślał a miliardy poszły?
      • Gość: oop Winiety to cywilizowane rozwiazanie "sory Śląsku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:42
        Ogłupiony jesteś? Ani Ty ani Śląsk nie musi być skubany.
    • ubudubu4 Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku 08.03.11, 20:11
      Nie wszyscy chcą darmowych autostrad.
      PO nie chce i to wystarczy. He HE He!
    • Gość: ? Ja chcę płatnych, czyli nie wszyscy :-) IP: 77.236.16.* 08.03.11, 20:28
      Ja chcę płatnych

czyli tytuł artykułu to NIEPRAWDA :-)
      • Gość: ? Re: Ja chcę płatne, czyli nie wszyscy :-) IP: 77.236.16.* 08.03.11, 20:29
        Płatne, :-)
        • Gość: em Boś jest wymoczek ze StaleXportu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 20:39
      • Gość: ? Re: Ja chcę płatnych, czyli nie wszyscy :-) IP: *.syrion.pl 08.03.11, 21:12
        A ja jestem twoim drugim ja, które zmądrzało i już teraz chcę darmowych...
    • Gość: em Włos sę jeży jak czytam o poborze na Murckowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 20:38
      kiedy dokładnie 9 km dalej jest gotowy punkt poboru haraczu w Mysłowicach. Widzę to tak; gość jadący z Katowic do Krakowa buli na bramce Murckowska za wjazd, 8 km dalej za wyjazd, a po 1 km wpada na bramki Stalexportu (tfu). W piątek w godzinę zrobi po A4 10 km. Oczywiście... za miliard albo pięć zrobią pobór elektroniczny... a Państwo zgadną kto za to zapłaci? ŻĄDAMY WINiET jak w krajach cywilizowanych np Czechy, Słowacja.
    • Gość: Marta To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: *.multi-play.net.pl 08.03.11, 20:39
      Najpierw Ci co chcą jeździć po tych autostradach niech się nauczą jeździć. Szlak człowieka trafia jak trzeba z prawego skrajnego pasa, który jest pusty zjeżdżać na trzeci lewy żeby wyprzedzić tych wszystkich osłów jadących rekreacyjnie środkowym pasem, bo tak wygodnie. W ostatnią niedzielę na autostradzie szarów -kraków to jakaś plaga była. Na śląsku podobno też.
      • Gość: oi Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: *.cable.smsnet.pl 08.03.11, 21:31
        wytłumaczę łopatologicznie

LEWY - Szybka jazda ŚRODEK - Wolniejsza PRAWY - wolna i przygotowanie do zjazdu (sic!)

Jak ktoś jedzie długą trasę i nie chce pędzić, to najlepiej i najbezpieczniej jest dla niego jechać pasem środkowym.
        • gelynder_blues Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! 08.03.11, 21:41
          Gość portalu: oi napisał(a):

> Jak ktoś jedzie długą trasę i nie chce pędzić, to najlepiej i najbezpieczniej
          > jest dla niego jechać pasem środkowym.

Czyli ryzykować 200 PLN mandatu i 2 punktami. Przeczytaj 16 art Kodeksu o Ruchu Drogowym.
          Ale czemu tu się dziwić, że taka kultura jazdy w narodzie, jeśli Warszawa jest chyba jedyną stolicą w Europie, do której nie można, do dziś, dojechać autostradą. A pierwszą autostradę Polska uzyskała dzięki przejęciu Dolnego Śląska po 45. Pierwsze skrzyżowanie autostrad to 24 grudzień 2009. Sośnica A4 (poniemiecka) i A1 na Południe.
          • bartoszcze Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! 09.03.11, 09:08
            gelynder_blues napisał:

> . Pierwsze skrzyżowanie autostrad to 24 grudzień 2009. Sośnica A4 (poniemiecka)
            > i A1 na Południe.

To Niemcy wybudowali jakąś autostradę w Sośnicy? Pora wrócić do rzeczywistości.
          • Gość: xyz Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: *.c193.msk.pl 09.03.11, 09:32
            III Rzesza nie zbudowała odcinka A4 w Sośnicy - dociągnęli autostradę do Bytomia-Miechowic (dzisiejsza DK4/88), północna obwodnica Gliwic.
        • Gość: Marta Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: *.multi-play.net.pl 08.03.11, 22:06
          Zgoda

Tyle, że w tym konkretnym przypadku sytuacja często wyglądała tak:
          PRAWY - pusty (zer tirów itp), żadnych zjazdów, ŚRODEK - jazda wolna a trasa raczej nie długa bo ten odcinek ma chyba nieco pow. 20 km.
          Nie uwierzyłabym jakbym nie widziała. Rozumiem, że "nie chce pędzić" znaczy dla Ciebie z prędkością z jaką jedzie się (120-130) na autostradzie, bo chyba po to się m.in z niej korzysta.

Chyba problem pogłębia się, skoro zaczęli za to wlepiać mandaty i jakiś rekordzista jechał 50 km/godz LEWYM bez absolutnej chęci zmiany pasa. Zresztą na dwupasmówkach często to widać. Sam byś się wkurzył.
          • Gość: Marta Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: *.multi-play.net.pl 08.03.11, 22:21
            No i przepisy oczywiście się kłaniają...
        • Gość: sq bla! IP: *.rdns.sun-net.pl 08.03.11, 23:41
          Bla bla bla. Jeśli prawy pas jest wolny, to masz zakichany obowiązek nim jechać, wszystkie pozostałe pasy służą do WYPRZEDZANIA.
        • Gość: el Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: 64.31.191.* 09.03.11, 08:10
          to zart, prowokacja czy serio tak?
          jesli to ostatnie to odloz lepiej prawko do skrytki w banku, poczytaj przepisy, zapisz sie na jakies doksztalcajacy kurs i dopiero potem siegnij po kluczyki...
          przykro mi, ale nie dosc ze nie zgodne z przepisami to jeszcze GLUPIE rozumowanie i ich interpretacja
          za przeproszeniem, masz zasrany obowiazek trzymac sie prawego pasa i basta

w cywilizowanym kraju , jakbys tak sie przejechal troche, staosujac te zasade, po 10 minutach jest telefon, policja sciaga z autostrady i laduje drakonski mandat
      • Gość: sq prawy IP: *.rdns.sun-net.pl 08.03.11, 23:07
        A kto ci broni na 3-pasmowej drodze wyprzedzać prawym pasem? Oczywiście to nie zmienia faktu, że to oni powinni się go trzymać.
        • Gość: el Re: prawy IP: 64.31.191.* 09.03.11, 08:29
          to ze na AUTOSTRADZIE nie wolno wyprzedzac prawa strona kapisz?
          kur.. pozniej sie dziwia ze w tym kraju tyle wypadkow, ofiar i rannych
          • Gość: Albin Siwak Re: prawy IP: 62.29.174.* 09.03.11, 08:59
            Wolno. Jeżeli uważasz inaczej to podaj konkretny przepis, który zabrania. KD jest jasny: poza terenem zabudowanym na jezdniach jednokierunkowych o więcej niż jednym pasie ruchu (czyli autostrada), dopuszczalne jest wyprzedzanie z prawej.
          • Gość: swoboda_t Re: prawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:28
            Gość portalu: el napisał(a):

> to ze na AUTOSTRADZIE nie wolno wyprzedzac prawa strona kapisz?
            > kur.. pozniej sie dziwia ze w tym kraju tyle wypadkow, ofiar i rannych

Oczywiście, że wolno. I jak tu się dziwić, że wypadki i ofiary, jak kierowcy przepisów nie znają :D
      • Gość: swoboda_t Re: To dopiero na środkowym pasie będzie korek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:26
        1. Mówi i pisze się "szlag"

2. Po co zjeżdżać z prawego na lewy? Wyprzedzanie z prawej jest w Polsce dozwolone również na autostardach. Wypadałoby znać p.o.r.d. :)
    • Gość: max sorry slasku IP: *.170.pn.adsl.brightview.com 08.03.11, 20:52
      wszyscy chca darmowych autostrad w calym kraju, niestety jestesmy krajem III swiata i tak nie bedzie, autostrady to pralnia pieniedzy i okazja do ograbienia biednych polakow i transferu zyskow za granice
      • Gość: gosc Wole płatną autostradę IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.11, 09:26
        Niż tzw. "darmową" i benzynę po 6-7 zł. Jak w Belgii czy Holandii. Bo nie ma darmowych autostrad. Są jedynie albo te opłacane przez ich użytkowników albo przez wszystkich. Nie mam zamiaru dorzucać się do śląskich dróg
    • Gość: haha Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:24
      Akcja A1 za darmo! jest prowadzona od miesiąca przez Dziennik Zachodni, TVS Radio Katowice, Nowiny Rybnickie i Radio 90. Dobrze, że panowie z Wyborczej ją wreszcie zauważyli. Szkoda, że nie informują rzetelnie o sprawie.
      • Gość: A4 DZ zajmuje się godaniem i RAŚem a nie A1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:46
    • jacgg Nie ma czegoś takiego, jak darmowy lunch 08.03.11, 22:13
      Jestem zdecydowanym zwolennikiem likwidacji bramek na autostradach (kto to w ogóle wymyślił?!?! masę pieniędzy to kosztuje i kolejki robi!) oraz zastąpienia ich systemem WINIETOWYM, jednolitym na obszarze całego kraju, równym i sprawiedliwym dla wszystkich (wolę uczciwy, jednolity dla wszystkich system oraz więcej służb na autostradach, które będą nie tylko winiety sprawdzały, ale także pilnowały bezpieczeństwa ruchu drogowego przy okazji!).

Tak skalkulowanym, żeby obywatele płacili jak najmniej, ale wystarczało to na utrzymanie infrastruktury w stanie co najmniej zadowalającym. Co do zasady (za coś trzeba te autostrady wybudować, a potem utrzymać - i tak przemysłowa część naszego regionu będzie tu miała bonus, rekompensatę za szkody górnicze - ponieważ z ich powodu utrzymanie autostrad jest u nas droższe, niż tam, gdzie ich nie ma - a będziemy kupować winiety po tej samej cenie, co wszyscy).

There's no such thing as a free lunch
      en.wikipedia.org/wiki/There_ain%27t_no_such_thing_as_a_free_lunch
      • jacgg Re: Nie ma czegoś takiego, jak darmowy lunch 09.03.11, 12:05
        Gdybyśmy mieli jednolity system winietowy, zaś państwo było właścicielem całej sieci autostrad - bez wyjątków, w jednolitym systemie - to dopiero wtedy moglibyśmy na przykład pokusić się o jakieś studium, w którym FACHOWCY oszacowaliby, jaka powinna być cena winiet w różnych wariantach systemu, takich jak:

a) winiety obowiązują bezwyjątkowo na każdym metrze autostrady;
        b) winiety nie obowiązują na obwodnicach aglomeracji (np. katowickiej czy krakowskiej);
        c) aglomeracja katowicka i rybnicka tworzą niemal jeden zespół urbanistyczny, zatem A1 i A4 w ich obrębie są niejako "drogami wewnętrznymi" tego obszaru i winiety nie obowiązują tutaj tak samo, jak na obwodnicach wielkich miast.

I można byłoby sensownie dyskutować... A tak... Macamy na oślep... Ja nie wiem, jak ten autostradowy miszmasz, który mamy obecnie w kraju, funkcjonuje i będzie funkcjonował. Z płatnymi odcinkami w obrębie całego "agregatu" rybnicko-katowickiego lub bezpłatnymi.

Można by też wtedy rozważyć na przykład system na wzór niemiecki, gdy kierowcy samochodów osobowych w ogóle nie płacą dodatkowo za przejazd autostradą gdziekolwiek - płacą tylko pojazdy powyżej 12 ton (czyli firmy transportowe de facto, i to przede wszystkim te większe) - za to także nawet na niektórych szczególnie obciążonych drogach krajowych, nie mających statusu autostrad.

stl.pl/index.php?option=content&task=view&id=474&Itemid=
        Obawiam się jednak, że system niemiecki moglibyśmy sobie zafundować dopiero po ukończeniu podstawowej sieci autostrad, ich budowa jest piekielnie droga. I oczywiście jak zwykle uważam, że bez wielkiej reformy całego systemu finansów publicznych, gdzie znikają gdzieś (głównie w wydatkach socjalnych) pieniądze z akcyzy paliwowej (także VAT-u), tym bardziej trudno cokolwiek dyskutować. Płatne autostrady, bezpłatne... Ceterum censeo Carthaginem esse delendam...
      • koga-6 Re: Nie ma czegoś takiego, jak darmowy lunch 09.03.11, 14:17
        Tak masz calkowita racje.Jedna oplata za ciagi drogowe zadnych bramek i tym podobnych polskich pomyslow.Potajemne rozmowy z TZ. staleksportem to sprawa dla polskiego TRYBUNALU.Te bagno polskie to ewenement w skali europy czy swiata.Swiat stawia na drogi szybkiego ruchu AUTOSTRADA TO POJECIE BARDZO WZGLEDNE A INFRASTRUKTURE DROGOWA TO NA DZIESIATKI LAT TAK BUDOWALI NIEMCY A WAM POLAKOM DALEKO DO TEGO.Polski podatnik placi za glupote swoja tak jest w cenie paliwa ITD. Osadza sie rzad obecny to polskie myslenie TO LATA 90 DALY PROSTA DROGE DO PRZESTEPCZEGO DZIALANIA WOBEC OBYWATELI.TYLKO WINIETY INACZEJ DROGA TEGO PANSTWA TO PRAWO PRZECIW OBYWATELOM ALE W PEWNEJ CZESCI TEGO PANSTWA.Merytoryczna odpowiedz bardzo poszukiwana.
    • Gość: Polski kierowca Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku IP: *.centertel.pl 08.03.11, 22:32
      Pamietam czasy kiedy wszyscy w Polsce krytykowali ewentualny pomysł wprowadzenia winietek ze to niby dodatkowy podatek.I teraz zamiast przykładowo 150PLN rocznie trzeba płacic za kazdy przejazd autostrada co juz sie co po niektórym nie podoba.I tak zamiast isc wzorem np.Austrii albo Słowacji(mozna sprawdzic na internecie cene i opcje tamtejszych winietek)madry Polak po szkodzie.
      • Gość: em Niejaki Pol chciał winiet na drogi normalne a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:06
        autostrady, bo tych ich nie było
      • Gość: Albin Siwak Już nie pamiętacie czego chciał Pol IP: 62.29.174.* 09.03.11, 09:03
        1. Winiety miały być też na dwupasmowe (i więcej) drogi krajowe
        2. Winiety w jego wersji NIE oznaczały zniesienia opłat na bramkach
        • Gość: gosc Re: Już nie pamiętacie czego chciał Pol IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.11, 09:30
          1. Ale tych dwujezdniowych dróg było nie za dużo. Część z nich (w tym gierkówkę) i tak przerobią na płatną autostradę.

2. g... prawda. Być może zostałyby bramki na kulczykstradzie i na a4 koło Krakowa. Na nowych autostradach bramek i opłat by nie było. Czyli na 90% pozostałych autostrad. Ale było to nie w interesie pewnych grup, stąd dziennikarze wmówili ciemnemu ludowi, że to miało być na wszystko a bramki na autostradach i tak by były. A ciemny lud to łyknął, czego jesteś najlepszym przykładem.

3. Teraz mamy podobną sytuacje. Dziennikarze wmawiają ciemnemu ludowi, jak zły jest Grabarczyk, choć dzięki niemu buduje się wreszcie drogi. I ciemny lud też to łyka
      • Gość: swoboda_t Re: Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:32
        Marek Pol aka Winietou postulował wprowadzenie winiet za korzystanie z dróg krajowych. Jak siez robił ferment, to dodał idiotyczny pomysł, że zwiniet nie trzeba by mieć na jazdę drogą w miejscowości, w której jest się zameldowanym. Autostrady miały być dodatkowo płatne na bramkach. Zresztą niekorzystne dla państwa i społeczeństwa zasady finansowania autostrad przyjął rząd SLD-UP, którego Marek Pol był ministrem.
    • maoo Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku 09.03.11, 01:34
      Zrobić tak jak w austri WINIETY!!!
    • Gość: Ahk4iePaiv8u budowniczy i właściciele też ? IP: *.net.autocom.pl 09.03.11, 09:05
      a darmowego jedzenia, spania i seksu też?
      • Gość: antyHipokryta Re: budowniczy i właściciele też ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:44
        jak darmowego ? jak placisz vat w gumkach :P
    • Gość: gosc Chcą darmo IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.11, 09:22
      To niech zapłacą. Sląsk to bogaty region. Wyznaczyć jakąś zryczałtowaną opłatę roczną, która pokryje koszty utrzymania autostrady i amortyzacji jej budowy, niech się na nią złożą śląskie miasta i drogi te będą darmo. Jestem za
      • Gość: antyHipokryta Re: Chcą darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:40
        placa i to calkiem sporo z podatkow od paliwa- tam jest oplata paliwowa na wlasnie te j22222drogi
    • and192 Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku 09.03.11, 09:35
      Nie płacić za nic, to filozofia Polaka.
      • Gość: antyHipokryta Re: Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:42
        baranie w kazdym litrze zakupionym w urzedzie skarbowym tfu na stacji paliw place na te zasrane dziurawe i popekane drogi !!
    • aliveinchains Wszyscy chcą darmowych autostrad na Górnym Śląsku 09.03.11, 09:58
      Ceny przejazdow jak we Francji czy Włoszech..a zarobki..no wlaśnie..
      Nie dobijajmy tego kraju na dorobku kolejnymi oplatami..niech ludzie, ktorzy i tak płaca relatywnie do zarobkow krocie za paliwo, nie musza byc karani kolejna oplata, za to, że chca dojechac do pracy, szkoły, sklepu...najlepiej opodatkujmy jeszcze jazde windami i poruszanie się po chodnikach...dramat:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka