Gość: Jar IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 21:33 Nowe kąpielisko a już tępe drechy musiały się szarpnąć i coś pomazać na tej białej budce... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noyoucan Przepraszam-a kto się kąpie w tym ścieku??? 17.06.11, 01:12 Przepraszam-a kto się kąpie w tym ścieku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woprowiec Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od 1... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 23:58 Tyle się w WOPRze trąbiło, że przez tą idiotyczną reformę ubędzie rąk do pracy. Dyrektor Wąsala nie powiedział całej prawdy. W rzeczywistości finansowo jest jeszcze gorzej. Kiedyś do samodzielnej pracy wystarczyło posiadać ratownika WOPR - czyli odbyć 3 szkolenia: młodszego ratownika, jakiś patent przydatny nad wodą (np. motorowodny) i kurs ratownika WOPR - spokojnie dało zmieścić się w 2 lata i w około 1500zł Jeżeli ktoś chciał pracować pod jakimś zwierzchnikiem to wystarczył młodszy ratownik - czyli około 500zł A teraz: Kurs ratownika młodszego (który NIC nie daje oprócz tego, że trzeba go zrobić żeby móc kontynuować naukę) Kurs ratownika wodnego (też nic nie daje, poza tym teraz można go zrobić od 16-tego roku życia) Kurs KPP (Kwalifikowana Pierwsza Pomoc) - około Patent przydatny w ratownictwie Kursy specjalizacyjne: ratownik morski, śródlądowy i basenowy Razem to ciężko się w 3 lata wyrobić, a kasa to 3000 jak dobrze pójdzie... Także młodych ludzi (a tylko uczniowie i studenci w praktyce są w stanie pracować na obiektach sezonowych) może to bardzo zniechęcić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wchmurach Re: Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 09:05 Wystarczy poczytać wcześniejsze doniesienia - kąpielisko miało być otwarte w ubiegłym roku. Roczny poślizg i nagle Wąsala zaskoczony jest przepisami które obowiązują od 6 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woprowiec Re: Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od IP: 192.100.112.* 17.06.11, 12:48 No tutaj z tobą się nie zgodzę. Reforma WOPR trwa już kilka lat, ale nikt do końca nie wiedział o co naprawdę w niej chodzi. Dopiero niedawno ostatecznie rozstrzygnięto jaka powinna być obsada kąpielisk i to nawet nie wiadomo do końca czy te zasady mają uzasadnienie prawne czy jest to tylko widzimisię WOPRu. Poza tym nikt nie był w stanie oszacować skali zjawiska. Doświadczeni WOPRowcy mieli szansę za niewielkie pieniądze dorobić sobie kurs KPP. W tym sęk, że doświadczeni WOPRowcy z reguły kończą już studia lub szkoły i idą pracować w innym zawodzie. Sezonowo to jest zawód praktycznie tylko dla uczniów i studentów (w naszym klimacie rzecz jasna). "Doły" ostrzegały przed skutkami reformy w WOPR, ale Zarząd Główny podjął decyzję arbitralnie nikogo o nią nie pytając - choć takie poważne zmiany moim zdaniem wymagają nawet Zjazdu Nadzwyczajnego. Do tego wszystkiego nakłada się kipisz związany z nowym prawem wodnym, który drastycznie zmniejszył liczbę strzeżonych kąpielisk w Polsce. Poprzez jakieś przerośnięte ambicje prezesa Telaka, który chce mieć wyspecjalizowane służby ratownicze, niedługo w ogóle nie będzie można bezpiecznie się wykąpać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brukowiec Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od 1... IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 11:01 to już sie za zdjęcia też nie ponosi odpowiedzialności ? ! zero przyzwoitości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincent Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od 1... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 12:12 Do tego kąpieliska bym nawet nogi nie wsadził bo by wyrosły trzy podejrzewam;-)Ciężko uwierzyć w to, że ktoś chce się kąpać w ściekach z pobliskiego cmentarza, trzeba być zdesperowanym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od IP: 93.175.66.* 17.06.11, 12:15 Rozumiem że Policji i Rumunom wstęp wzbroniony. A co z Żydami ? Mogą się chociaż popluskać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woprowiec Re: Kąpielisko w Dolinie Trzech Stawów dopiero od IP: 192.100.112.* 17.06.11, 12:51 Stare mity o cmentarzu. Skonsultuj się z Sanepidem. Przed kilkoma laty jak trenowałem kanadyjki na stawie kajakowym (który znacznie bardziej jest narażony na te "cmentarne" wody) woda miała 2 klasę czystości - spróbuj taką znaleźć w krainie Wielkich Jezior Mazurskich. Nie wiem jak jest teraz, ale nie słyszałem, żeby komuś się coś stało od kąpieli na Dolinie 3 Stawów. Będzie czysto, więc nie martwmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna78pp trzy stawy 05.07.12, 17:50 Byłam dzisiaj na trzech stawach i jestem zdziwiona zachowaniem ratowników i straży miejskiej.Nad wodą pijana i naćpana młodzież która pije piwo na oczach wszystkich ledwo trzyma się na nogach rzuca puszki prawie pod nogi ratowników,uprawia sex w wodzie!!! Myślę że to przesada ratownicy pewnie boją się odezwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joannes Paulus Re: trzy stawy IP: *.play-internet.pl 05.07.12, 20:36 Joanna78pp uprawia sex tylko w zakrystii, kościelny też boi się odezwać:D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: trzy stawy IP: *.252.60.151.internetia.net.pl 06.07.12, 18:28 O widzę że niezła mądrala!!! skoro lubisz oglądać naćpanych i jak się piep... na oczach wszystkich to mądra nie jesteś to jest miejsce gdzie jest dużo dzieci a kultura czegoś wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: trzy stawy IP: *.252.60.151.internetia.net.pl 06.07.12, 18:32 Ja uważam że joanna78pp ma rację a Joannes Paulus to prostaczka która niema kultury i nieważni są dla niej inni!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joannes Paulus Re: trzy stawy IP: *.play-internet.pl 06.07.12, 20:18 Haha, Jan Paweł to prostaczka i niema(!) kultury:D. Odpowiedz Link Zgłoś