Dodaj do ulubionych

Katowice są tylko karykaturą miasta gdzie do ESK ?

22.06.11, 20:54
Mój interlokutor często ze mną polemizujący zrekapitulował całość w staraniach o ESK jednym zdaniem .
Katowice są karykaturą miasta - Faktycznie tak jest - ,że też mi samemu to do głowy nie przyszło .
Pomysły tej samej grupy wydrwigroszów żeby ciągnąć to dalej aż do samozwańczo nadanego tytułu Katowice Metropolią Kultury 2015 pachną z daleka podejrzeniem o defraudację środków lub próbą wyprania tych które głupio wydano .
Gdyby teraz rzecz zakończyć trzeba by się także rozliczyć i poszukać sobie nowej roboty.
Pieniądze moim zdaniem trzeba przeznaczyć na to żeby miasto przestało w sporej części przypominać dom wariatów , dopiero potem można myśleć o stolicach kultury.
Obserwuj wątek
    • Gość: mutu Re: Katowice są tylko karykaturą miasta gdzie do IP: *.252.13.87.internetia.net.pl 22.06.11, 23:57
      Tadeuszu tak czytam Twoje posty i muszę powiedzieć jedno: zgadzam się w całej rozciągłości z poglądem, że Katowicom tytuł ESK w żadnej mierze się nie należał. Zdarzało mi się zaglądać na Mariacką (i okoliczne ulice) i to co tam zobaczyłem tylko mnie w tym utwierdziło. W oczy uderzył mnie głównie wszechobecny brud i śmieci, zatkane punkty wodne z przelewającą się wodą i zaniedbane rośliny(dopiero co posadzone). Podsumowując kapituła ESK podjęła dobrą decyzję nie wybierając Katowic. Nie chcę się tutaj rozpisywać, ale w skali miasta jest ogrom takich niezagospodarowanych problemów.
      • Gość: Hann-a Re: Katowice są tylko karykaturą miasta gdzie do IP: *.centertel.pl 23.06.11, 06:49
        To jeszcze pomieszkaj w Centrum ,to zobaczysz jaką gehennę zgotowano mieszkańcom.
        Oszuk robi wszystko,żeby nie rozliczać się teraz z wydanych pieniędzy.
        Czy to RM podjeła uchwałę o tym,ze Katowice są KMK, czy oszuk ?
        • tadeusz542 Prokuratura powinna się temu przyjrzeć 23.06.11, 11:57
          To mi wygląda na niegospodarność wielkich rozmiarów- Uszok jak każdy człowiek prosty był przekonany ,że sorońskie posunięcia są naprawdę dziełami skali światowej.
          To co to całe biuro ESK wyprawiało i jeszcze przekonało Uszoka żeby dodał im 20 milionów
          zakrawa jeśli nie na kpinę ze zdrowego rozsądku to na celowe działanie.
          To, że Katowice bez gruntownych przemian nie mają szans nawet na tytuł miejscowej stolicy kultury to było wiadomym .
          Jeszcze mogli Tyjater Szloński szprayem rypnąć na grund i byłoby richig jak we stolicy kultury
          • Gość: specjalista Re: Prokuratura powinna się temu przyjrzeć IP: *.1and1.pl 23.06.11, 13:24
            Sadziłem,że osoby skupione wokół projektu ESK po jego zakończeniu (właśnie się skończył) powiedzą sobie dziękuję i na tym ich współpraca zakończy się. Tymczasem informuje się nas,że oto w mieście dokonała się cudowna przemiana kulturalna i należy ją kontynuować. No cóż....ja jakoś tej przemiany miasta nie zauważam... Remont Mariackiej i postawienie tam sceny, to ma być ta przemiana? Acha...i ta wspaniała koncepcja Katowice - Miasto Ogrodów. Koncepcja ta jest zakręcona bardziej niż splątany sznurek i choć już kilka razy tłumaczono mi jej przesłanie, to jakoś wciąż nie mogę spamiętać: o co tam chodzi? Też tak macie? Bywając na Mariackiej i przechadzając się po okolicy klimatu ogrodu nie poczułem nawet przez moment. Widziałem natomiast wiele rzeczy, które są przeciwieństwem ogrodu.
            • Gość: . Re: Prokuratura powinna się temu przyjrzeć IP: *.c201.msk.pl 23.06.11, 13:33
              Czemu się czepiasz? Skoro Tusk mógł sobie zatrudnić 70 tys. urzędasów a trybunał nie pozwolił mu zwolnić nawet 10% to Uszok też ma swoje prawa. Wszak to człowiek solidarności o nieposzlakowanej opinii co może potwierdzić AWS albo to co z niej zostało. Podwyższy podatki od nieruchomości, ceny biletów komunikacji miejskiej, cenę wody, itd i jakoś wykarmi te dodatkowe gęby w magistracie. Najważniejsze, że są to swojskie gęby a nie z importu.
              • mathias_sammer Re: Prokuratura powinna się temu przyjrzeć 23.06.11, 21:43
                :)
                m.s.
        • Gość: Katowiczanin Re: Katowice są tylko karykaturą miasta gdzie do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 01:38
          Bo uszok myśli, że jak da Katowiczanom wódę i zabawę do rana to już jest kultura. Tyle tylko, że to nie ludzie, rozryczane bydło wyszło na ulice. Jak taki mądry jeden z drugim to niech przynajmniej miesiąc pomieszka w centrum na Mariackiej lub 3 Maja w szczególności w weekendowe noce. Wtedy zobaczy miasto ogrodów w całkowitym rozkwicie.

SYF kiła i mogiła.
          • Gość: qltura z kulturą bo się może skończyć źle gdy ....... IP: *.c201.msk.pl 05.07.11, 09:49
            Katowiczanin napisał(a): >.....rozryczane bydło wyszło na ulice...... Niestety to nie jest problem ścisłego centrum. Identycznie jest w każdym zakątku tej wsi o aspiracjach wielkomiejskich. Tutaj jedyną kulturą jest kultura ryczących, nawalonych buraków z wykształceniem co najwyżej gimnazjalnym kibicujących wzorem premiera jednej z lokalnych drużyn (do wyboru GKS i RUCH). Niezależnie od pory nocy zabawiają się popijając z gwinta i nawołując innych do wspólnej zabawy np jeb.ć Ruch Siły porządkowe raczej takich miejsc unikają (oczywiście poza oficjalnymi festynami) aby nie prowokować i nie przeszkadzać w zabawie a spóźnieni przechodnie przemykają "opłotkami" bo zbliżenie może skończyć się ciężkimi obrażeniami oraz utratą gotówki i wszystkich wartościowych przedmiotów.
            • Gość: gość Re: z kulturą bo się może skończyć źle gdy ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 15:38
              łączę dwa tematy forum: Powyższy i kiedyś tam: "co pokazać gościom w Katowicach?"
              W dyskusji na temat "metropolii" pt. Katowice bierze na tutejszym Forum kilka osób. Kilkanaście a może kilkadziesiąt to czyta bez zabierania głosu. A reszta? Nie mają komputerów?, czasu? Mają, ale mają też w nosie, jak wygląda i żyje ich miasto. Dają temu wyraz każdorazowo oddając głos w wyborach na tych, co też to mają gdzieś. Ile z osób "władnych" mieszka w centrum lub niedalekiej okolicy? Dziś potrzeba (po roku) zmusiła mnie do przyjazdu do centrum Katowic - kurde - jak tam jest brzydko, nadal ten niby targ warzywny szpeci starymi skrzynkami i takimi samymi w nich badylami. A może to są te ogrody? Mamy wielkie szczęście, że udało nam się stamtąd wyprowadzić. Współczuję WAM.
              • Gość: harc mistrz =----> Tak ze 3,14 x oko = około 7 osób pisze w tym wątku IP: *.1000lecie.pl 05.07.11, 17:16
                ... zaś może około kilkudziesięciu internautów, to (CO TU PISZECIE) czyta... a kilkaset tysiącom Katowiczan... to zwisa "kalafiorem z ogrodu-miasta" - i mają to głęboko w d...!!!
                (HKP)
                ...
                PRZESTAŃCIE, QRVA, BIADOLIĆ NA FORUM, BO KU... "KULTURALNIE" BIJECIE W DU... DURCZOKA!!! KAMILA, TAKIEGO JAK KUTZ... Z KATOWIC.

Bijecie, qrva też, jak nie w jakiś "upie...ny" (i wyśniony)...
                www.youtube.com/watch?v=W479P3zXukk&NR=1
                ... to w całkiem "czyściuteńki" (katowicki, ogrodowy)... "stół":
                www.youtube.com/watch?v=-3w6aiuTfKc
                PS: - Sett, spróbuj ino tylko to skasować, to wiesz co... (!!!)
                ;-(((((((((((
                • Gość: .,,,. Re: Tak ze 3,14 x oko = około 7 osób pisze w tym IP: *.c201.msk.pl 05.07.11, 20:31
                  A ja na to www.youtube.com/watch?v=qHqTTSjWBvg
                  • tadeusz542 znalazłem te ogrody 05.07.11, 22:22
                    Znalazłem te ogrody którymi miasto Katowice tak się chwali.
                    Bo my określenie "Ogród" rozumiemy jako pokryty zadbaną roślinnością obszar pełen ławek ,kwiatów z parkami zakochanych tu i ówdzie i takie są nazywane działkami ale to za proste żeby było prawdziwe więc szukam dalej a tymczasem tu chodzi o zwykłe ogródki z warzywami dla uproszczenia poukładanymi na różnych deskach i wyciepniętych stołach .
                    takie ogrody mamy pod Zenitem i obok przychodni na Mickiewicza kolorowe mieniące się czerwienią , zielenią żółcieniem i i tam takimi innymi kolorami płodów rolnych.
                    Jest też ogród tego typu na placyku pomiędzy Ordona a Katowicką .
                    • Gość: harc mistrz & HKP Re: znalazłem te ogrody IP: *.1000lecie.pl 05.07.11, 23:38
                      Nie musisz, Tadeuszu 542, szukać daleko tych ogrodów w mieście metropolitalnym Katowicach.
                      Przyjedź na Tauzen, czyli na nasze Osiedle im. Tysiąclecia Państwa Polskiego (na jubileuszowe 1000 lat z hakiem: "od Mieszka I-go do... mieszka pustego").
                      Zobaczysz na własne gały prawdziwe MIASTO W OGRODZIE. Zieleń, drzewa i krzewy, dla zakochanych par ławeczki, jeżyny, dużo owocowych drzew: orzechy, wiśnie + czereśnie, jabłonie i grusze, śliwki, a nawet na psie ku...py specjalne kosze i skrzyneczki...

Trzeba tylko (jak w tym filmo-dysku Czesława) uciec z zapyziałych śródmiejskich podwórek oraz oficyn; z tych secesyjnych i zasyfionych familoków do >>> Osiedla Tysiąclecia bloków, tonących w zielono-owocowym ogrodzie Katowic (czyli w dawnym, choć na krótko... Stalinogrodzie:-))))))
                      I konsumować, i miażdżyć lubieżnie te owoce miejskiego ogrodu ze straganów i natury:
                      www.youtube.com/user/Czeslawm#p/a/u/2/qX7TlB7ksaI
                      (HKP)
                      ...
                      "PAMIĘTAJCIE O OGRODACH, PRZECIEŻ STAMTĄD PRZYSZLIŚCIE"...[spiew]
                      PS:
                      Kiedyś pudrowali mnie w telewizji przed udziałem w programie "Obserwatorium" Kamila Durczoka, przy podobnie "upierd...nym" w studio stole. Jak mi ta pani asystentka zaczęła pędzelkiem kosmetycznym jeździć koło oczu i nosa... to nagle tak mocno kichnąłem, że tej pani wizażystce przedprogramowej... pędzelek wypadł z ręki, a mnie wyrwało się [*****] bardzo niecenzuralne i znane słowo. Ludzka to w TV rzecz... kurdebalans!
                      Zresztą TU na FORUM też mi się niekiedy wyrywa. Jak to w ogrodzie. ;-)))))))
                      C201.msk.pl, dzięki za piękną i "na czasie" piosenkę Czesława. Kulturalnie rewanżuję się.
                      • Gość: (*_6_*) Re: znalazłem te ogrody IP: *.c201.msk.pl 06.07.11, 11:52
                        harc mistrz & HKP napisał(a): > aleś się rozmarzył! Tylko patrzeć jak z drzew zaczną zchodzić człekokształtni www.youtube.com/watch?v=xs5jo-ZkAtg&feature=related
    • danielburg Re: Katowice są tylko karykaturą miasta gdzie do 07.07.11, 15:41
      Popieram w zupełności. Mieszkam tu, więc powinienem być przyzwyczajony do tego wszystkiego, a i tak jestem nieraz w szoku, jak przechadzam się po okolicach mariackiej. Zwykła melina, eksperci z ESK z pewnością byli w szoku, widząc to wszystko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka