Dodaj do ulubionych

Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej

28.06.11, 12:18
A u nas na Mazowszu pełna kultura, konduktorzy życzliwi i uśmiechnięci.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 12:25
      Odmieniajcie poprawnie ...
      Nie "z Łazów", tylko "z Łaz"
      Pociąg z Łaz, małżeństwo z Łaz, jechali z Łaz do Dąbrowy Górniczej !!
      • Gość: misiek Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 12:30
        nawet w słowniku PWN jest odmienione.
        Droga Redakcjo, ODMIENIAJCIE POPRAWNIE !!
        so.pwn.pl/lista.php?co=%B3azy
        • Gość: jurek pan Bartosz coś kręci... IP: *.etop.pl 29.06.11, 10:08
          Mam tam teściów i czasem u nich śpimy albo z Łaz do Dąbrowy Górniczej zabieramy się autem ze znajomymi - pan Bartosz coś kręci...
        • Gość: Anna Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.06.11, 10:33
          Misiek to nie taki straszny błąd. W nazwach miejscowości można "wtopić" dlatego, że mieszka się w innej części kraju i taka sama lub podobna brzmieniowo, nazwa miejscowości odmieniana jest inaczej. Profesor Miodek podawał przykład trzech miejscowości o nazwie Borki w których (bodajże na Mazowszu) mieszkańcy mówią "z Bork" w innych częściach kraju " z Borek" i " z Borków". Tak samo jest z nazwiskami- decyduje posiadacz. W tym przpadku mieszkańcy ŁAZ. Ja też raz popełniłam błąd mówic " z Żorów" poprawiono mnie - "z Żor". Dla mnie to brzmi nienaturalnie, ale skoro tak mówia mieszkańcy to staram się pilnować (z różnym skutkiem)
      • Gość: aron Obsesja odmieniania wszystkiego co się da IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 10:58
        I domagaj się tu od człowieka z zagranicy, żeby się uczył takiego durnego języka.
        Najlepszy jest bułgarski - właściwie nie istnieje tu odmiana rzeczowników - w polskim dojrzeliśmy już chyba do wykopania zbędnej deklinacji, nie? Łazy, w Łazy, z Łazy. Bo przecież nie wiadomo jakiego są rodzaju.
    • Gość: heniek Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 12:38
      Wiadomo dzicz ze śląskiego zakładu - ci ludzie nie nadają się do kontaktów z normalnymi ludźmi, ponad 99 procent ma conajwyżej zawodowe wykształcenie w tym wielu podstawowe wydaje się im że "na pociągu" są panem i władcą - do kieszeni pieniązki chętnie wezmą nie wydając biletu ale jak ktoś odmówi to wyczyniają takie rzeczy. To nie pierwszy i nie ostatni przypadek gdy konduktor napada na pasażera lub twierdzi że pasażer nie miał biletu. Panie Marszałku proszę nie brać tej dziczy z Przewozów Regionalnych do Kolei Śląskich. Niech zostaną tam gdzie ich miejsce w brudnych śmierdzących pociągach w swoich przepoconych koszulach i wymiętych śmierdzących mundurach.
      • Gość: hej Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 15:06
        na szczęście powstają ("w bulu", ale jednak) koleje Śląskie SA - tam się tych niegrzecznych przeniesie i będzie spokój w PKP.
    • rangerek Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej 28.06.11, 12:57
      co najmniej jedna rzecz się kupy nie trzyma:
      "Dodaje, że pasażerowie nagminnie oszukują kolej, wykupując bilet na jedną strefę, który jest o połowę tańszy, z zamiarem przejazdu odcinka w drugiej strefie. Czy tak było w przypadku Głąbów?" - mówi pani Tosza.... jakiej strefie :) - Łazy nie są w strefie

"Jedyny konduktor, równocześnie kierownik pociągu, szedł od tyłu, sprawdzając bilety. Jak twierdzą, czekali na niego. Gdy konduktor dotarł do Głąbów, postanowił wypisać karę."

skoro czekali na niego i chcieli zapłacic za bilet to nie rozumiem za co kara?

no że o dochodzieniu a dlaczego pasażer kupił bilet miesięczny tam a nie gdzie indziej nie wspomne - jego sprawa - mógł bez biletu jeździc i liczyć że go nie złapią - konduktor jest od tego żeby mu ten bilet sprzedać albo kare wlepić z usmiechem na ustach a nie od pyskówek i szamotaniny
      • Gość: Tomasz Tomiasty Kolejny obrońca oszustów. IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 22:07
        i po co czowieku bronisz oszustów. Kolega widział całą tę akcję. Te dwie osoby zostały złapane bez biletu w środku pociągu na odc. Gołonóg -Ząbkowice z biletem na strefę do Gołonoga z Katowic za 3 zł. W każdym pociągu przy drzwiach jest napisane jak dla wołu - pasażer bez biletu ma zgłosić się po zakup biletu w pierwszych drzwiach pierwszego wagonu licząc od czoła pociągu. Przy takich oszustów kasują pociągi, bo pociągi są deficytowe z powodu gapowiczów. Za odmowę dana dokumentów do biletu kredytowego te osoby powinny zostać ukarane karą 500 zł za zatrzymane pociągu + kredytowy. Wtedy na przyszłość by nie udawali głupa, gdy zwyczajnie po prostu są oszustami.
        • Gość: ktos Re: Kolejny obrońca oszustów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 11:40
          A kolega będzie świadkiem czy tylko za posrednictwem "kolegi" na forum się udziela? Bo jak nie jest świadkiem, to wiesz, gdzie może sobie swoją relację włożyć?
    • felucjan Powiedzmy sobie szczerze. Koleje, to brud, 28.06.11, 12:57
      brak organizacji i chamstwo.
      • Gość: tadek04 Re: Powiedzmy sobie szczerze. Koleje, to brud, IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 14:55
        To jeszcze nic. Więcej tego typu historii znajdziesz na : tiny-url.pl/supergigant_blox
    • Gość: Mr Perfect Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 13:20
      Pewnie to był ten sam konduktor co mnie w marcu chciał pobić w pociągu. Dałem mu 5 zł za bilet, a on mi wmawiał, że nie zapłaciłem. Zaczął mnie szarpać i dzwonił na policję. Jestem ciekaw czy to był ten sam konduktor. Pisałem w tej sprawie skargę do PKP, ale oczywiście nic nie załatwili. Ale tego dryblasa to do dziś pamiętam.... Pracownicy Przewozów Regionalnych mają też kłopot z biletami strefowymi. Na szczęście teraz kupuję bilet na komórkę. Mam nadzieję, że jakiś szalony konduktor nie wyrzuci mi komórki przez okno i mi nie zarzuci, że jeżdżę bez biletu:)
      • czarny_rojek Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej 28.06.11, 14:05
        Pewnie ten sam. Za bilet płaciłem banknotem 50 zł, najpierw dryblas się czepiał, że powinienem mieć odliczoną kwotę, potem stwierdził, że w takim razie nie ma mi jak wydać i zabrał całe 50 zł jako zapłatę za bilet warty 4,20. Gdy nalegałem na zwrot zrobił się agresywny, złapał mnie za ubranie i wyrzucił ze swojej służbówki. Świadków nie było, facet był dwa razy większy niż ja więc wolałem odpuścić tę zatrzymaną resztę niż skończyć na przydrożnym słupie trakcyjnym, jak mi to obiecał.
        • gyor pisalem 28.06.11, 14:22
          juz sto razy i radze waaadzom kolejowym oraz ministrowi, by sie dobrze przyjrzeli mojej deklaracji

NIE MA takiej sily, ktora wsadzialaby mnie w polsce do pociagu

gdyby to zalezalo ode mnie, kolei polskiej dawno by nie bylo
          bylyby CUDOWNE europejskie pociagie jezdzace miedzy gdanskiem i krakowem w ciagu trzech godzin i cudowna obsluga z bezplatnymi napojami (itd, sami wiecie)

ale przede wszytstkim ten "pan" konduktor zgnilby w rawiczu lub wronkach
      • majek-1348 Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej 28.06.11, 14:28
        A to pech, przez tą nieszczęsną prywatyzacje kolej dostała się w ręce bandziorów. majek
    • Gość: gosc Kolej dusi Głąbów w obronie koniecznej IP: *.net.upcbroadband.cz 28.06.11, 14:15
      Pan Głąb ma kancelarie prawniczą i firmę windykacyjną a "zapomniał" zapłacić 2,5 zł za bilet dla małżonki... Może i wyglada jak "gó...arz", ten Głąb...
      • Gość: as Re: Kolej dusi Głąbów w obronie koniecznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.11, 14:53
        Widać, że nie jeżdzisz nigdy pociągiem. Przecież jak wsiada się w ostatniej chwili to bilet można kupić u konduktora.

No chyba, że konduktorem jest bandyta, taki jak ten opisany w artykule. Jeżeli już Cię zaatakuje, lub będzie chciał okraść to należy go możliwie bezkrwawo poskładać na ziemię, poczekać na stację, zaciągnąć ręczny, zeby pociąg nie ruszył i dzwonić na psy. Nie polecam wyciągania buraka z pociagu na peron bo zaraz rzucą mu się na pomoc inni "kolejarze" i im też trzeba będzie w obronie własnej przyłożyć.
    • Gość: lenient Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.mtvk.pl 28.06.11, 14:17
      86 rocznik i już ma kancelarię prawniczą - szybko mu poszła ta aplikacja ;)
      • Gość: cho Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 15:45
        no i właśnie taki z niego prawnik, że na miejscu nie umiał odpowiednio zareagowac, tylko pobiegl z płaczem do gazety...
        • Gość: ktos Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 11:45
          To, że pobiegł do gazety, to akurat najmądrzejsze, co zrobił. Z bandziorami w mundurach (kolejarzem czy policjantem) nie musi się już użerać, bo prawo zaczyna działać tylko wtedy, gdy w sprawą zainteresuje się dziennikarz. Gdyby nie zainteresowanie gazety, okazałoby się, że nie tylko napadł i pobił kolejarza, ale i znieważył policjantów.
    • donek.com Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej 28.06.11, 15:04
      Nie no, to skandal, czy ten konduktor ma moze Niesiołowski na nazwisko?
    • sk2001 Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej 28.06.11, 15:38
      Polskie koleje zacofanie nie tylko pod względem sprzętu ale i mentalności. Za punkt odniesienia podam Southern Railway w UK, gdzie u konduktora można zapłacić za bilet gotówką lub kartą a kara to ostateczność bo nikt nie wychodzi z założenia, że pasażer to złodziej i cham. Wystarczy się zachować z kulturą i nie trzeba iść do czoła pociągu tylko zająć miejscę i czekać bo oczywiste jest, że konduktor przyjdzie i sprzeda nam bilet bez dopłaty.
      Oczywiście jeżeli nie zdążymu kupić biletu to nie mamy się z czego cieszyć bo na wyjściu z peronów są bramki i trzeba wrzucić bilet aby wyjść albo uiścić karę w wysokości bodajże 20 funtów. Także zakup biletu leży też w naszym interesie. Wszystko z kulturą, czystko i na spokojnie. W pociąch są kamery i nikogo to nie grzeje ani nie ziębi za to jest czysto miło i przyjemnie. Da się? szkoda jednak, że nie w w Polsce.
    • Gość: Tomasz Tomiasty Wyborcza broni kolejowych oszustów IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 22:00
      Mój kolega jechał tym pociągiem. Sytuacja dotyczy dwójki gapowiczów, którzy jechali na strefówce do Gołonoga oczywiście z myślą o Ząbkowicach (różnica w cenie biletu chyba 5 zł od osoby). I konduktor ich złapał, a oni nie chcieli zapłacić kary, tylko kupić biet za 3 zł Gołonóg-Ząbkowice. Kierownik się wkurzył ich bezczelnym kłamstwem i powiedział, że ich bez kary nie wypuści z pociągu. I tyle kolejnej rewelacji Wyborczej \"zawsze po stronie słabszych\", czytaj nieuczciwych.
      • bglab Re: Wyborcza broni kolejowych oszustów 29.06.11, 10:32
        Witam
        W odpowiedzi na Pana kolegi:
        Miło by było poznać nazwisko Pana kolegi, gdyż ja osobiście posiadałem bilet relacji Łazy-Katowice i posiadam go nadal(jako dowód do sprawy sądowej)żona posiadała bilet miesięczny z Dąbrowy Górniczej.
        Całą trasę znajdowaliśmy się na samy początku pociągu,więc pewnie kolega pomylił pociągi.
        • Gość: ktos Re: Wyborcza broni kolejowych oszustów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 11:46
          Albo "kolega" jest kolegą konduktora.
    • Gość: Grabarz Kolej dusi pasażera? Brawo, oklaski i kwiaty !!! IP: 77.222.234.* 29.06.11, 09:10
      Polska "obywatelska" tak samo dusi wielu obywateli. Na śmierć
    • Gość: marceli_39 Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.warszawa.mm.pl 29.06.11, 10:36
      Osoby które użalają się na obsługę pociągu stosują starą zasadę "Łapaj złodzieja"a tu porostu trzeba wykupić bilet.
    • tbarbasz Takie są te lokalne koleje! 29.06.11, 10:49
      Jeżdżę dość często Intercity na trasie Kraków - W-wa i z powrotem
      Często w Warszawie wsiadam bez biletu. Jak przyjdzie konduktor proszę o wypisanie biletu, a konduktor grzecznie pyta czy płacę gotówką czy kartą.
      Zdarzyło mi się kiedyś wsiąść do pociągu Kolei Mazowieckich na stacji Olszynka Grochowska - o ironio byłem tam służbowo w Instytucie Kolejnictwa. Nim zdążyłem się rozejrzeć za konduktorem (jak wygląda stacja Olszynka Grochowska warto zobaczyć - smród, gnój i i ubóstwo zasmarowane bazgrołami) napadł mnie "kanar" z firmy wynajmowanej przez Koleje Mazowieckie i zażądał kary pomimo, że pierwszy poprosiłem o sprzedaż biletu!
      Cóż, inny świat, inna spółka, inna firma, outsourcing. Co z tego, że zapłaciłem za bilet Intercity sporo ponad stówę w jedną stronę - na pewno chciałem "naciągnąć" szanowne Koleje Mazowieckie na klika złotych. Taki ze mnie złodziej!
      Jeśli nie macie miesięcznego, albo nie kupiliście biletu w automacie na Śródmieściu unikajcie Kolei Mazowieckich jak ognia! To nawet nie trzeci - to CZWARTY lub PIĄTY ŚWIAT.
      • Gość: kirdan1 Re: Takie są te lokalne koleje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.11, 11:07
        To niestety prawda. Przewozy Regionalne i inne koleje lokalne powinny działać jak Intercity - to nie pasażer z wywalonym jęzorem ma biegać za panem konduktorem a by ten mu sprzedał bilet. To konduktor, kontrolując przecież w założeniu 100% pasażerów, ma sprzedać bilet tym którzy nie mają go przy sobie (droższy o 6 zł za wystawienie biletu w pociągu). Pociąg to nie tramwaj, gdzie z zasady bilet trzeba mieć zawsze przy tyłku.
    • Gość: aron Niepodległy Ślunsk IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 10:55
      Czym byłby niepodległy Ślunsk? Typowym Chamówkiem. Trzymać za mordę i krótko ten region prostaczków.
      Kolej musi paść.
    • Gość: latko Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.11, 10:58

Cudzoziemcy, którzy przyjadą na jełro wywiozą ciekawe wspomnienia - niektórzy z nich dostaną w pociągu po pysku dodatkowo za udawanie greka.

A jak się wezwany pan polski policjant zdenerwuje że udając że nic nie rozumieją tak bezczelnie robią pana policjanta w konia to ich może rzuci twarzą na polsko-czystą pociągową podłogę, uszkodzi kolanem kręgosłup i skuje ręce na plecach. A następnie oskarży o napaść na funkcjonariusza.

To zadziwiające jak bardzo wielu Rodakom się podoba, że mamy takie dzikie obyczaje. To niepojęte, że można coś takiego uważać ża adekwatne.
      • asdyx Re: Kolej dusi pasażera w ramach swego cwaniactwa 29.06.11, 11:48
        Kolej w Polsce to poprostu wstyd i chamstwo na calej linii. Bez wzgledu no to czy polnoc czy poludnie ,od wschodu po zachodnie krance CHAMSTWO i cwaniactwo ze strony koleji.Nic nie oferowac ale wszystkiego wymagac np.dlaczego na kazdej stacji brak okienka z biletami ?ale po wejsciu do pociagu to juz cwaniactwo.Cwaniactwo koleji az nadto znane po slynnych akcjach z rozkladami jazdy.
      • Gość: ktos Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 11:52
        Lata trzymania prawie całego społeczeństwa za mordę: wieki poddaństwa chłopów, zabory, "wolna Polska" ze swoimi zawirowaniami, a potem PRL. Niektórzy są jeszcze przyzwyczajeni do tego, że się ich za mordę trzyma i chcą, żeby innych też trzymać, żeby im za dobrze w życiu nie było. Innego świata po prostu nie umieją sobie wyobrazić. Widocznie w Kolejach taką mają mentalność.
        • janonet4-4 Re: Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej 29.06.11, 12:13
          za dozo "wolności i wolnego " woda sodowa uderza do głowy to jest polskie koleje państwo-prywatne- czyli wielkie GÓWNO NA TORACH!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: bb Nie zdziwi mnie, jeśli okaże się że kondutor jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 12:14
      stałym bywalcem jakiejś lokalnej siłowni. To nie dopalacze są problemem, ale szajs rozprowadzany po siłowniach i sklepach sportowych. Dostępny dla każdego bez względu na wiek i stan psychiczny.
    • Gość: Hanys Panie bartoszu jesteśmy z panem!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 12:24
      trzeba walczyć z komunistycznymi kolejami!! Do sądu ich!!
    • Gość: pekape Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.tcd.ie 29.06.11, 12:57
      'najlepsze' jest to, ze w polskich kolejach opisana sytuacja jest niemalze norma. ja sam juz tyle razy powtarzalem sobie, ze NIGDY wiecej nie wsiade to tego gow...a, ale niestety nie zawsze mam wybor, a koleje zdajac sobie sprawe z faktu, ze ludzie sa na nich skazani, maja jakiekolwiek standardy w doopie.
      moze gazeta powinna otworzyc rubryke pt 'polskie koleje' do ktorej czytelnicy wrzucaliby swoje doswiedczenia kolejowe, np jak wyglada kontrola i informacja na temat sprzedazy biletow, bo np 'okienko' nie widzi nic zlego w tym, ze sprzedaje bilet pierwszej klasy na trase, w ktorej jedyne miejsca zostaly na dachu, - 'no skad smy miely wiedziec, ze tlok jest?! chce w pie..dol?!' a zwrot kosztow w pociagu za 'pierwsza klasa na korytarzu' to mrzonka; albo jak reaguje obsuga pociagu jak ktos zakrwawiony trafia do przedzialu - przciez to norma, ze tlum napie...dala do juz przepelnionego pociagu, a kolej nie dolacza wagonow ('a po kiego, co nie zmieszczo sie?!' stac nie umio?!chce w pie...dol?!!'). niektorzy nieprzyzywczajeni do takich standardow laduja na betonie, albo na torach (juz nie mowiac o ergonomii i bezpieczenstwie w pociagach i wielu dworcach - 'uergo-czego?! chce w pie..dol?!!'), a pierwsza reakcja obslugi to 'odszkodowania nie bedzie!!' o opatrunku mozna zapomniec, a 'urzadzen sanitarnych' w 'toalecie' lepiej nie uzywac, bo gangrena albo kila pewne; albo jak w zimie MASA sniegu jest w srodku pociagu - 'loj tam, przeca nikt sie jeszcze nie poslizno, a co, moze my sprzatac bedo?!!chce w pie..dol??!!'; albo naje...ana do nieprzytomnosci mlodziez i doroslosc tarasuje przejscia i 'toalety', albo piluje mega chamsko mordy i zaczepia innych, ale ochrony wtedy nie widac - smiga natomiast odwaznie w prawie pustych skladach; albo jak pociag spoznia sie o godzine, ('a co, czekac mu sie nie chce?? chce w pie..dol??!'); albo jak pokonuje 2.5 godzinna trase w 4 godziny - przeca nie wolno ruszac zabytkowych torow co to jeszcze XIX pamietaja!!; itd, itd, itd, juz nie mowiac o informacji, tj gdzie pociac jedzie, na jakiej jest stacji, gdzie sie zatrzymal...
      JEWROPA...
    • Gość: gapowicz Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: 89.191.147.* 29.06.11, 13:02
      rowniez czasami jezdze pociagiem.zdarza sie na gape i wtedy roznie kombinuje.zdarza sie ze kupuje bilet juz na dworcu,ale nigdy nie zdarzylo mi sie isc do 1 wagonu by tam czekac na kanara.zawsze kiedy on przychodzi sprawdzic bilety ja od niego je po prostu kupuje i tyle.wielkie mi halo.
    • Gość: ciuchciuch Z koleją nikt nie wygra IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.11, 19:05
      To stare powiedzenie, jak widać, jest nadal aktualne. Teraz jeszcze doszło szydercze - pasażer jest najważniejszy.
    • fatsamu Mi powiedzieli,jak jechac bez biletu - konduktorzy 23.08.11, 15:42
      Mnie nie dusili, choc na poczatku milo nie bylo. Powiedzieli mi za to, jak jezdzic bez biletu legalnie ;))Dasz wiare? kliknij ;)
    • Gość: Duch Kolej dusi pasażera w obronie koniecznej IP: *.217.146.194.generacja.pl 29.09.11, 19:14
      Co za bzdura!!! Bo konduktor czy kierownik, o niczym innym nie marzy, tylko sprać pasażera.
      Z tekstu wynika że jednak chcieli wysiąść, nie uiszczając opłaty za bilet. - Jazda na gapę.
      Jeżdżą często, czyli są znani przez drużyny konduktorskie. - Pewnie wielokrotnie jeździli na gapę. Nie mają szans w sądzie, więc łzy w gazecie wylewają że, zapłacili wreszcie konkretną kwote za bilet. :)) Nie wolno się stawiać w pociągu, bo przyjdzie duży kierownik i spierze. :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka