Dodaj do ulubionych

Matematyczny pogrom maturzystów

IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:14
"Jestem humanistką i konieczność zdawania matematyki była dla mnie koszmarem."

Aniu nie jesteś żadną humanistką tylko zwykłym matołem i piszę to z pełną świadomością. Ktoś kto nie jest w stanie zaliczyć tak prostego materiału na chociaż 30%(!!!) nie powinien otrzymać świadectwa dojrzałości. Z drugiej strony sprawa dotyczy tzw. "umysłów ścisłych", którzy nie potrafią poprawnie skonstruować prostego zdania, a wyrazy w których nie popełnili błędów można policzyć na palcach jednej ręki.
Matura w żadnym wypadku nie szykanuje ani "humanistów" ani "umysłów ścisłych", odsiewa tylko matołów i analfabetów. Po to ów egzamin został wprowadzony.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 20:28
      Nic dodać, nic ująć.
      • Gość: (.)(.) ta niezdana matura to dla nich przysluga IP: *.beskidmedia.pl 05.07.11, 22:13
        skoro nie moga zdac prostego egzaminu z podstaw matematyki na minimum 30/100 (a powinno byc 50/100) to ci mlodzi ludzie nadaja sie jedynie do zaocznych wyzszych szkol plukania czeresni produkujacych masowo bezrobotnych lub kasjerow do tesco. humanista zawsze sobie poradzi, ale musi to byc prawdziwy humanista czyli osoba myslaca o szerokich horyzontach, a nie idiota nie pojmujacy podstaw matematyki.
        to jest dla nich szansa. zamiast isc na gowniane studia niech przejrza na oczy i zdobeda jakis zawod w szkolach dla doroslych. juz sa do tylu w stosunku do konczacych zawodowki ale i tak beda do przodu wobec absolwentow politologii, administracji, kulturoznastwa czy marketingu i zarzadzania
        • Gość: matematyk Re: ta niezdana matura to dla nich przysluga IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 22:28
          Merytorycznie zgoda, ale postaraj się jeszcze rozpoczynać zdanie wielką literą, kończyć je kropką i traktować litery takie jak ą, ę, ó itp. na równi z innymi literami polskiego alfabetu.
          • Gość: Zibi Re: ta niezdana matura to dla nich przysluga IP: *.3s.pl 06.07.11, 06:42
            Bo gość z tych co 30% nie dali rady wyciągnąć:)
        • lewica_sk Re: ta niezdana matura to dla nich przysluga 05.07.11, 22:53
          i teologii.
        • Gość: humanista Re: ta niezdana matura to dla nich przysluga IP: *.146.194.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.07.11, 14:21
          "humanista zawsze sobie poradzi, ale musi to byc prawdziwy humanista czyli osoba myslaca o szerokich horyzontach, a nie idiota nie pojmujacy podstaw matematyki"
          No tak, uwielbiam takie komentarze... Dlaczego tylko humanista ma mieć "szerokie horyzonty"? Jak to jest, że humanista, który ma problem z maturą z matematyki jest uznawany za idiotę, debila i co tylko, a "ścisłowiec", który nie potrafi sklecić poprawnie jednego posta żyje sobie spokojnie i pyszni się swoją ignorancją w zakresie każdego zagadnienia spoza swojej dziedziny? To każdy humanista ma być omnibusem, a ścisłowiec jest geniuszem dlatego, że jest ścisłowcem? Człowiek inteligentny wie, że obie te dziedziny to nie siły przeciwstawne tylko uzupełniające się, do zrozumienia i opisania świata potrzebujemy jednego i drugiego.
          Co do matury: cieszę się, że nie zdawałam NOWEJ matury. Po pierwsze: to czego mnie uczono na matematyce, a przede wszystkim JAK mnie uczono skutecznie zablokowało by mi drogę na studia. Po drugie: na języku polskim i historii opisałam świat własnymi słowami, na podstawie tego czego się nauczyłam i wniosków, które sama z tej wiedzy i z obserwacji wyciągnęłam. Ominęło mnie "wciskanie" w szablon.
    • Gość: GS No ja takie czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 21:08
      nojlepiyj szpilac w sloneczka na lekcjach, zredykowac czos zajec w szkolach do 3 dni, przedluzyc weekend, zlegalizowac dopalacze i rozpoczonc okres dolce vita.

Anii niy potrzebno je matematyka, czyli wnioskuja, ze 3 lata w LO spedzila na uczeniu sie niyprzydatnego przedmiotu. Sorry ale to je matematyka i podstawowo znajomosc na pewno sie przydo. To niy je chemia, po czy religia z kierych pozytku niy ma.

Jo sie zastanawiom po co w ogole lazic do szkoly, kej sie slyszy, ze ludzie w ogole lektur niy czytajom, maty niy zdajom, zycie na facebooku i imprezach sie niy konczy :/
      • Gość: d Re: No ja takie czasy IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 22:00
        "kej sie slyszy, ze ludzie w ogole lektur niy czytajom, maty niy zdajom, zycie na facebooku i imprezach sie niy konczy :/"
        przestań się wydurniać wieśniaku pisz normalnie nie jak olisabebe po zawale
        • Gość: Bretonczyk Re: No ja takie czasy IP: *.w2-11.abo.wanadoo.fr 06.07.11, 00:14
          Może to Ślązak, więc ma prawo do Chorzowianki pisać po ślonsku.
          • Gość: cenzor Re: No ja takie czasy IP: *.silesiamultimedia.com.pl 06.07.11, 10:27
            Żeby to jeszcze było po ślonsku to by było dobrze...
    • Gość: inż. KKK Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.123.201.53.jotanet.pl 05.07.11, 21:19
      A ja jako "umysł ścisły" musiałem zdawać 2 języki, wyryć na pamięć wszystkie nuuudne lektury i umieć napisać rozprawkę ! Dziękuje dobranoc, jest jednak sprawiedliwość na tym świecie !
    • Gość: inż. KKK Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.123.201.53.jotanet.pl 05.07.11, 21:24
      Poszli "na żywioł", bo matura im się przecież należy i polegli !
      Bachory myślą, że im się wszystko należy !
    • Gość: mlody Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 21:28
      Rany, przecież ta matura była B A N A L N A !!! Czytałem zadania typu ile wynosi pełna cena produktu gdy 19% to 240 pln i inne kwiatki. Sorry, ale to trzeba być albo debilem albo nieukiem i leniem, innego wytłumaczenia nie ma.
      A potem taki "humanista" od siedmiu boleści płacze, że kredyt wysoki a on nie wiedział, że odsetki nalicza się co roku i inne kwiatki :)
      • palec1 Re: Matematyczny pogrom maturzystów 06.07.11, 14:04
        Powaznie takie banaly ???
        A ja (dawno temu) musialem sie meczyc jakas tam trygonometria w przestrzeni,
        tzn. m.in. jakies tam zasr.... wektory i tego tam, takie linie przecinajace plaszczyzne.
        No i matryce, kombinatoryka i gtym podobny szajs.

To z tymi 19 procentami, to naprawde prawdziwa prawda ?
        Takie wyzwanie to "za naszych czasów" rozwiazywalo sie w wieku ok. 10 latek. :)
    • Gość: Ewald Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.telpol.net.pl 05.07.11, 21:38
      Jestem doktorem nauk humanistycznych. W 1992 zdawałem maturę z matematyki w I LO (Katowice) - na własne życzenie. Dostałem bdb. Dziękuję. Dobranoc.
      • Gość: d Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 21:57
        zabieg z tegoroczną maturą był zaplanowany . za dużo jest na rynku absolwentów kierunków humanistycznych . zdewaluował się przez to prawie zupełnie tytuł mgr . to było przykre ale konieczne
        • bartoszcze Re: Matematyczny pogrom maturzystów 06.07.11, 11:57
          Gość portalu: d napisał(a):

> zabieg z tegoroczną maturą był zaplanowany . za dużo jest na rynku absolwentów
          > kierunków humanistycznych . zdewaluował się przez to prawie zupełnie tytuł mgr

To teraz już tytuł mgr za maturę dają?
    • Gość: Lopez Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 05.07.11, 21:59
      Kiedyś humanista - osoba interesująca się naukami humanistycznymi, dziś humanista - głąb z matematyki. Pamiętam jak chodziłem do liceum (parę lat temu), to spośród tych, co wybierali klasy humanistyczne sporo wybrało je nie dlatego, że interesował ich polski/historia/WOS/etc. ale dlatego, że "nie lubili matmy", "byli słabi z matmy". Tym, co narzekają na "trudną" maturę chciałbym przypomnieć podstawową rzecz: matura nie jest obowiązkowa.
      • Gość: ffff Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 22:07
        przysługe wielu osobom wyświadczyli ,tak poszli by na politologie , historie , stosunki miedzynarodowe - a po nich prosto na bezrobocie- a tak być może zdobędą konkretny zawód , pójdą do pracy nabedą doświadczenia . ogólnie sytuacja na plus
    • lewica_sk Re: Matematyczny pogrom maturzystów 05.07.11, 22:42
      true true.
    • Gość: Rysio Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.joynet.3s.pl 05.07.11, 22:57
      Całe szczęście, że panna Anna tej matury nie zdała, Dlaczego tak uważam? Otóż ta panna mogłaby zostać np. dziennikarką i wciskać nam kit, że za minimalną pensję można utrzymać rodzinę. Mogłaby też się skusić na kredyt we frankach a za kilka lat płakałaby, że nie wiedziała, co podpisała. Porównałem zadania z tymi, które ja miałem na maturze komunistycznej i pusty śmiech mnie ogarnął. Z takim poziomem, to za kilka lat nie będzie komu kija do szczotki zaprojektować,
      • Gość: remik Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 23:15
        Żeby zdać tegoroczną maturę z matmy na 30% wystarczyło skończyć gimnazjum - na takim poziomie była ponad połowa zadań. Krótkie proste zagadnienia, gdzie wszystko co potrzebne do rozwiązania zadania wypisane jest na arkuszu. Konkluzja nasuwa się sama - rośnie nam pokolenie debili. Wszystko czego nie da się zakuć, ściągnąć lub kupić w necie (vide ustna z polskiego) będzie dla naszej złotej młodzieży nie do przejścia. Smutne...
        • Gość: humanista Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.146.194.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.07.11, 14:33
          To dotyczy nie tylko matematyki. Smutne, ale wiedza z zakresu przedmiotów humanistycznych nieubłaganie osiąga dno. Zauważyłam to już na studiach (10 lat temu obroniłam magisterkę), mniej więcej połowa moich kolegów studiowała (powiedzmy) to co studiowała, bo nic innego im nie wyszło, bo nie wiedzieli co ze sobą zrobić, bo tu podobno jest łatwiej... I tym podobne. Ale czemu się dziwić, skoro "Jestem Polakiem, więc nie czytam". Niedawno w GW pisano na ten temat. Tyle tylko, że na temat upadku humanistyki mało kto pisze... Po co? Humanistyka (umiejętność czytania ze zrozumienie, wysławiania się, ogólna wiedza o świecie i człowieku) nie jest potrzebna. Teraz w cenie są nauki ścisłe, ścisłe umysły, technika, informatyka, itd. Smutne, bo najwięksi odkrywcy w historii byli jednocześnie filozofami... To ta niezwykle ezoteryczna dziedzina, łącząca w sobie Logikę, Etykę i Estetykę. Mądrość-Piękno-Prawda. Nic dodać, nic ująć.
    • Gość: ja Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.rdns.sun-net.pl 05.07.11, 23:31
      Powoli dochodzimy do pożądanego punktu, gdzie człowiek z maturą to ktoś na jakimś przyzwoitym poziomie intelektualnym.
      Te wszystkie dziunie, których największym wysiłkiem intelektualnym był wybór słitaśnego zdjęcia na fejsa nareszcie sobie uświadomią, że matura to nie coś co im się należy, tylko coś na co trzeba sobie zapracować. To jest egzamin dojrzałości, a dojrzały człowiek powinien kumać na co go stać, a na co nie i jaką drogą życiową powinien wybrać, ostatecznie nikt nikomu matury mieć nie każe. To dla tych wychowanych w beztrosce młodzieniaszków cenna nauka, że czasem trzeba w życiu zapier,dalać na swój sukces, przyda im się to na pewno.
      • Gość: robert Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 23:47
        Obyś miał rację, choć obawiam się, że pójdzie to raczej w stronę obniżania wymagań i zamiany matury w farsę - tak jak się to stało z ustną z polskiego, gdzie tematy się kupuje (nieraz u nauczycieli), zakuwa i recytuje. Za kilka lat po takich pogromach pod zadaniami z matmy będzie można pewnie znaleźć 3 odpowiedzi (z czego prawidłowa podkreślona - żeby "humanistom" też dać szansę).
        • Gość: ja Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.rdns.sun-net.pl 06.07.11, 00:35
          Istnieje takie niebezpieczeństwo ale z drugiej strony nie musiano wprowadzać obowiązkowej matematyki, a jednak to zrobiono. Cóż, no mam nadzieję, że matura w końcu przestanie być "klasówką" z obietnicą zdania.
    • Gość: Bretonczyk Pani Aniu z Chorzowa! IP: *.w2-11.abo.wanadoo.fr 06.07.11, 00:11
      Matura ma za zadanie sprawdzenie podstawowej wiedzy, którą powinna posiadać osoba ze średnim wykształceniem. Matematyka jest takim przedmiotem, której znajomość musi być na jej podstawowym poziomie znana każdej osobie ze średnim wykształceniem. Tłumaczenie się zdolnościami humanistycznymi jest nie na miejscu, bo czy w takim razie osoby ze zdolnościami w matematyce miałyby zdaniem Pani nie zdawać egzaminu dojrzałości z języka polskiego? Nie! Matura to test podstawowej wiedzy bez której trudno powiedzieć, że osoba "jest dojrzała". Niestety poziom matematyki na maturze obecnie jest żenujący, w ogóle test z matematyki jest nie na miejscu. Dlatego niech raczej Pani przysiądzie bo do 'poprawki' z matury jeszcze trochę czasu zostało.
    • Gość: Binio Problem polega też na podejściu do nauczania IP: *.famur.com.pl 06.07.11, 08:21
      W Polsce ciągle pokutuje system nauki polegający na wkuwaniu informacji, dat, wzorów, regułek. Nie ma nauki samodzielnego myślenia. Ucznia się uczy, ucznia się tresuje, zamiast uczyć jak zdobywać wiedzę, gdzie szukać informacji i jak weryfikować ich poprawność.

Te zadania z matematyki podobno wcale nie były dużo trudniejsze, tylko podane w trochę innej formie niż standardowo. I z tym właśnie spora część miała problem. Byli nauczeni, że zadanie jest takie a takie, to stosuje się taką a taką metodę, taki a taki wzór. A tu na początku trzeba było trochę się zastanowić i dla niektórych to już było nie do przeskoczenia.

Poza tym zgadzam się z większością opinii. Jeżeli ktoś chce mieć średnie wykształcenie ogólne, to musi posiadać jakieś minimum wiedzy ogólnej. Z przedmiotów humanistycznych i ścisłych. Trudno.
      • palec1 Re: Problem polega też na podejściu do nauczania 06.07.11, 14:07
        Niestety te polskie studia tez czesto wlasnie tak wygladaja.
        Zero samodzielnego myslenia.
    • Gość: No i bardzo dobrze Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 08:25
      Matura zobowiązuje! Cieszę się bardzo,że wreszcie jest jakaś selekcja. Te magistry i inżyniery .... Wysiało ich jak grzyby po deszczu, a rowy kopać nie ma komu....
      • Gość: Artur Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.marat.com.pl 06.07.11, 08:38
        Matematyka zmusza do myślenia. A z myśleniem w tym kraju jest coraz gorzej... I bardzo dobrze, że tylu poległo na maturze z matematyki. Bo bezmyślni są.
      • ppoplawski Re: Matematyczny pogrom maturzystów 06.07.11, 09:31
        Czy z maturą, dyplomem, tytułami czy bez i tak większość z nich nie będzie potrzebowała tych kwalifikacji ponieważ będzie wykonywała proste prace. Matematyka przyda im się co najwyżej do liczenia funtów w UK albo Euro
    • Gość: Gosia Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 08:33
      Prawda, nie każdy musi zdać maturę. 30 % to nie jest dużo, żeby zdać.
    • Gość: zaza Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 09:03
      więcej religii i historii a wyniki w przyszłości będa lepsze
    • Gość: smokk Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: 195.150.224.* 06.07.11, 09:20
      Racja. Sam jestem tzw. humanistą, ale uważam, że każdy abiturient winien w miarę poprawnie używać języka polskiego, porozumiewać się w języku obcym i znać podstawy matematyki. Skoro matura ma dopuszczać do studiów to nie może być trywialnie łatwa. Nie każdy nadaje się na studia. A z osób które się nadają, nie każdy nadaje się na magistra, tak jak nie każdy magister nadaje się na doktora.... Krzywa Gaussa jest nieubłagana....
      Na obronę maturzystów mogę tylko powiedzieć, że (chyba) nadal matematyka jest źle nauczana... ale problem funkcjonowania naszego szkolnictwa to na inną dyskusję.
    • Gość: gość72 Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.11, 09:30
      cieszę się że wreszcie jest wiele osob myślacych o maturze jak ja ,martwi mnie jednak to ,by mieć maturę to trzeba miec tylko 30% wiadomości ,jaką bedziemy mieć marną " inteligencję " w przyszłości, czyżby nie jakość ale ilość
      • Gość: ry proponuję najpierw zdefiniować poprawnie humanistę IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 09:44
        a potem bredzić do gazety
    • Gość: angrusz1 Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 10:06
      Matematyka jest kolejnym przedmiotem eliminującym nieuków .
      Nieuków, bo nawet mało zdolny jak solidnie pracuje to uzyskuje wyniki . Próg 30 % nie jest jakimś wysokim progiem i.
      A skoro jest 25 % ( to średnio , a przecież w dobrych szkołach zdają wszyscy ) nieuków, to jak przebiegają lekcje w tych szkołach , jakie maja warunki uczniowie w tych kiepskich technikach , gdzie jest połowa nieuków, ba !! zwykłych chuliganów, takich samych jak stadionowych .
    • Gość: cho Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.11, 11:29
      Brawo. Fantastyczny komentarz, podpisuję się całą klawiaturą.
      Wprowadźcie jeszcze równie restrykcyjną i wymagającą odrobiny myślenia maturę z polskiego i angielskiego, a wtedy Anie tego kraju zrozumieją, że Seth ma rację.
    • palec1 Re: Matematyczny pogrom maturzystów 06.07.11, 13:59
      Ania, czyli co: ktos, kto planuje studiowac matematyke, chemie, fizyke czyinformatyke
      nie potrzebuje angielskiego, niemieckiego, polskiego ? Historii i geografii tez nie ?
      • Gość: mały śląski adolf Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 14:46
        do gazu !!! z tymi co nie mieli nawet 30%!! do gazu!!!
    • Gość: inż. KKK Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.123.201.53.jotanet.pl 06.07.11, 15:07
      Dawno nie czytałem takich jednomyślnych komentarzy !!! Brawo !!!
      Niech dziennikarze skończą użalać się nad "biedną młodzieżą, która nie rozumie matematyki" !!
      Rośnie nam pokolenie tak beztroskie i alternatywne, że rzygać się chce...
      • Gość: punkt widzenia Re: Matematyczny pogrom maturzystów IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 15:14
        a tu na zwykłego przedstawicela i asystentke sekretarki chcą min licencjat i co z nimi będzie? kto za nich zapłaci podatki? kolejni na emigracje czy do grupy przestępczej?
    • angrusz1 Podobne są 06.07.11, 19:15
      wyniki chyba i w Katowicach .

www.oke.wroc.pl/images/library/File/pdfy/6_wybrane%20przedmioty112.pdf
      40 % oblało podstawowy angielski .
      Co robił taki absolwent technikum przez 4 lata , że nie potrafił nauczyć się angielskiego , by takie minimum - 30 % - zaliczyć .

Ano , grali w karty z tyłu klasy , o ile byli w szkole .
    • Gość: wowo Fatalny system szkolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 20:27
      Po ukończeniu gimnazjum przytłaczająca większość młodych ludzi musi iść do liceum. Zawodówki praktycznie zlikwidowano, technika zdegradowano. Uczeń, który nie radzi sobie z przyswajaniem wiedzy (niezdolny/ leniwy/ niedojrzały) jest wtłaczany do liceum, gdzie męczy się, bo nauczyciele są beznadziejni, rodzice czepiają się, a koledzy są wredni. Koszmar. Dla nauczycieli i rodziców również. Młody Polak zamiast zdobywać umiejętności zawodowe, żeby po dwóch, trzech latach zarabiać i płacić podatki, słucha o amebach, całkach, wektorach i innych fenolach, które go nudzą i do niczego się nie przydadzą. A wszystko po to, żeby zdać maturę na 30% i dalej się kształcić na ... bezrobotnego. Należy zauważyć, że te licea, technika i uczelnie są utrzymywane z naszych podatków. Same koszty i mierne efekty. Kto to zmieni?
      Czy Polskę stać na kształcenie magistrów, którzy sprzedają marchewkę czy kopią rowy? Po co utrzymujemy setki uczelni, które kształcą na poziomie szkoły policealnej?
      I te wymagania przy rekrutacji do pracy: ekspedientka w sklepie z ciuchami - wykształcenie wyższe, biegła znajomość angielskiego i niemieckiego; goniec (jakkolwiek go nazwą w firmie)- wykształcenie wyższe; ...
      • Gość: angrusz1 Re: Fatalny system szkolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 07:24
        Taak wowo ,
        Zawodówki to już samo dno a nie nauka zawodu . Bo do zawodówek idą już tylko lenie, nieuki , i osoby mało , bardzo mało zdolne . Z takich ludzi nie będzie fachowców .
        Za to do techników idą i ci , którzy chcą zdobyć zawód ale ... i ci , którzy wstydzą się iść do zawodówek ale na naukę , solidną naukę też nie mają ochoty i dlatego te technika zostały zdegradowane ... przez samych uczniów , bo to oni obniżyli ich poziom - dowodzą tego wyniki matur a wyniki egzaminów zawodowych jeszcze bardziej .
        Ale .. ale żeby to zmienić to trzeba odsunąć od władzy ludzi typu hantkich , radziwiłłowych i dzierżawskich . Bo ich pomysły były takie , że teraz nie ma fachowców a pełno bezrobotnych maturzystów .
        No i trzeba odsunąć od władzy nad oświatą ludzi typu hallówy , która nawet i w szkole średniej pozwoliła na decyzję rady pedagogicznej o promocji do następnej klasy nawet i temu uczniowi , który nie zdał egzaminu poprawkowego. Teraz tak można od zerówki aż do matury . I to nie jest wcale rzadka praktyka .
        • Gość: Ada Re: Fatalny system szkolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 17:46
          Gość portalu: angrusz1 napisał(a):
          ... Bo do zawodówek idą już tylko lenie, nieuki , i osoby mało , bardzo mało zdolne ...

Nie, do zawodówek można się dostać tylko przez protekcję, bo zazwyczaj jest to jedna lub dwie szkoły na 200 tyś. miasto. ;) I trzeba mieć zamożnych rodziców, którzy opłacą praktykę zawodową, bo ministerstwo edukacji cofnęło fundusze na ten cel i rzemieślnicy rozwiązali umowy, a w konsekwencji uczniowie zostali usunięci ze szkoły. Teraz zostali zdani na licea i technika. :(
          • Gość: d Re: Fatalny system szkolenia IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 16:44
            i trzeba mieć wrodzone zdolności manualne - często talent . jest w społecznestwie zły stereotyp od wieków
        • angrusz1 Re: Fatalny system szkolenia 09.07.11, 16:04
          Oto opinia absolwenta zawodówki o innych uczniach

forum.gazeta.pl/forum/w,55,126807760,126832011,Re_Koniec_naboru_znowu_wszyscy_chcieli_do_liceo.html?wv.x=2
    • slonecznik002 Matematyczny pogrom maturzystów 09.07.11, 12:31
      jakoś jak kiedyś była obowiązkowa matura z matmy też nikt nie narzekał i każdy musiał się uczyć, teraz po to się idzie do liceum żeby się uczyć i zdawać maturę, i tak mamy się lepiej bo kiedyś mogło się dopiero po roku zdawać ponownie oblaną maturę, a ona teraz i tak jest łatwiejsza niż kiedyś więc nie pozostaje nic innego jak tylko się uczyć, albo poprosić kogoś o pomoc, a nie zwalać ze jest się humanistą i się nie umie matmy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka