grba 31.05.04, 21:20 Spyro, Potężny katalog dzielnych żołnierzy ze Śląska nam tu publikujesz. Dobrzy żołnierze Adolfa Hitlera. Może masz w zanadrzu ŚLĄSKI katalog: OFFIZIERE GEGEN HITLER grba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grba Re: Do Spyry 31.05.04, 21:33 Gość portalu: GERO napisał(a): > TEZ TACY BYLI !! To zacznijcie od tych. A nie od rycerzy króla Adolfa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero Re: Do Spyry IP: *.g.pppool.de 31.05.04, 21:39 Z tych tez jestesmy dumni!! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Do Spyry 31.05.04, 21:42 Kolego Spyra, jaki sens ma zamieszczanie tych wszystkich linków ? Czemu to ma służyć ? Ja nie widzę w tym, żadnego sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Do Spyry IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.04, 22:56 No wlasnie ... Chyba ze chodzi tu o prowokacje ? Bo nie chce mi sie wierzyc by dla zdrowo myslacego czlowieka tego typu kariery Slazakow stanowily powod do dumy ?! Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: Do Spyry 31.05.04, 23:07 Tyż tak kiedyś myślołech. Ale tefiłech sie we szynku na takiego opy co broł udział we desancie na kreta. Dużo nom naopowiadoł. Wojna je wojna. To niy ma nic dobre. Żyjymy w genau inkszych czasach i przinależy sie szacunek do tych wsziskich zoldatów. Niy ważne czy byli we niymieckich abo polskich mundurach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Do Spyry IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.04, 23:18 Mie niy idzie o szeregowych wehrmachtowcow ! Oba moje Opy tyz byli dabei ! Ale niy widza grumtu zeby sie asic jakims tam gyneralem - chocby i aus OS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Do Spyry IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.04, 23:40 Wybocz ... Jo rozumia co je forum i ze kozdy moze miec inne powody do dumy ... Nie mogac pogodzic sie z wybiorczym interpretowaniem historii G.Slaska i prze- milczaniem niewygodnych dla Polakow faktow nie moge jednoczesnie zachlystywac sie duma ze jakis tam Oberschlesier dosluzyl sie wysokiego stopnia w SS !!! Godej mi o naszych karlusach co np. grali i grajom w fußbal w D.Nat.Manschaft a bydymy oba mogli sie poasic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Do Spyry IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 02.06.04, 23:13 Autor: Gość: pp IP: *.dip.t-dialin.net Data: 31.05.2004 23:40 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Wybocz ... Jo rozumia co je forum i ze kozdy moze miec inne powody do dumy ... Nie mogac pogodzic sie z wybiorczym interpretowaniem historii G.Slaska i prze- milczaniem niewygodnych dla Polakow faktow nie moge jednoczesnie zachlystywac sie duma ze jakis tam Oberschlesier dosluzyl sie wysokiego stopnia w SS !!! Godej mi o naszych karlusach co np. grali i grajom w fußbal w D.Nat.Manschaft a bydymy oba mogli sie poasic !!! nu ja!, ty moszch powo`d!, jo niy!?, ino wiela tyn twoj powo`d je worty?, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Do Spyry IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.04, 23:28 ilu polakow bylo przeciwko polskim nacjonalistom w latach 30-tych? czy byla przynajmniej jedna proba zamachu na tych polskich nazioli wsrod polskiego spoleczenstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: Do Spyry IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 23:31 A o co chodzi ? Troszkę wyjaśnij . Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Do Spyry 01.06.04, 22:49 Gość portalu: Legniczanin napisał(a): > A o co chodzi ? Troszkę wyjaśnij . Jeszcze kilka miesiecy temu mozna bylo sobie poogladac "ciekawe" zdjecia na tej stronie www.nop.org.pl/ wsrod ktorych byly m.in.: zdjecia z pogrzebu Dmowskiego na ktorym uczestnicy mieli uniesione w gore rece w charakterystyczny, nazistowski sposob a takze wspolczesne zdjecie z Rumunii, gdzie zwolennicy NOPu rowniez mieli uniesione w gore rece (to tak dla twojej informacji jakby ci sie wydawalo ze dzis nie ma nazistow wsrod Polakow). Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Do Spyry 02.06.04, 08:29 anita58 napisała: > Gość portalu: Legniczanin napisał(a): > > > A o co chodzi ? Troszkę wyjaśnij . > > Jeszcze kilka miesiecy temu mozna bylo sobie poogladac "ciekawe" zdjecia na tej > > stronie www.nop.org.pl/ wsrod ktorych byly m.in.: zdjecia z pogrzebu > Dmowskiego na ktorym uczestnicy mieli uniesione w gore rece w > charakterystyczny, nazistowski sposob a takze wspolczesne zdjecie z Rumunii, > gdzie zwolennicy NOPu rowniez mieli uniesione w gore rece (to tak dla twojej > informacji jakby ci sie wydawalo ze dzis nie ma nazistow wsrod Polakow Chłopcy mieli faszystowskie inklinacje. Bliższy był im faszyzm włoski. W całym Twoi mwywodzie brakuje faktu, że nie mieli władzy. Nie byli monopartią rządzącą jak NSDAP. Wczoraj na ulicy spotkałem grubasa w wojskowych spodniach i czarnej koszulce. Na tej koszulce miał napis: 100% aryan blood. Gwarantuję Ci, że Adolfa H. kocha, nazizm kocha, faszyzm kocha i jest antysemitą i wrogiem wszelkiej innej rasy oprócz White. Młodzieniec ten jednak nie rządzi. On i jego koledzy nie decydują o polityce zagranicznej, wewnętrzej, gospodarce itd. Ten chwyt był często stosowany w prasie PRL. Kilka zdjęć z manifestacji nazistów w BRD, jak pokazują ile śniegu spada zimą w Bawarii i gotowy artykuł z uogólnieniem: Niemcy w BRD to naziści. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Do Spyry 02.06.04, 19:29 grba napisał: > Chłopcy mieli faszystowskie inklinacje. Bliższy był im faszyzm włoski. > W całym Twoi mwywodzie brakuje faktu, że nie mieli władzy. Nie byli monopartią > rządzącą jak NSDAP. > Wczoraj na ulicy spotkałem grubasa w wojskowych spodniach i czarnej koszulce. > Na tej koszulce miał napis: 100% aryan blood. Gwarantuję Ci, że Adolfa H. > kocha, nazizm kocha, faszyzm kocha i jest antysemitą i wrogiem wszelkiej innej > rasy oprócz White. Młodzieniec ten jednak nie rządzi. On i jego koledzy nie > decydują o polityce zagranicznej, wewnętrzej, gospodarce itd. > Ten chwyt był często stosowany w prasie PRL. Kilka zdjęć z manifestacji > nazistów w BRD, jak pokazują ile śniegu spada zimą w Bawarii i gotowy artykuł z > > uogólnieniem: Niemcy w BRD to naziści. Przede wszystkim odpowiadalam Legniczaninowi na pytanie "A o co chodzi ? Troszkę wyjaśnij". Natomiast co do "braku wladzy". Czasem nie potrzeba miec wladzy jak NSDAP by komus skutecznie zatruc zycie. Na terenach jednolitych etnicznie szowinisci czy partie faszyzujace nie sa az tak bardzo dokuczliwe jak analogiczne dzialania na terenach zroznicowanych. A wlasnie m.in. tacy "misjonarze odwiecznej polskosci Slaska" dali tak w kosc Slazakom (kilkanascie lat polskich rzadow), ze ci ostatni wkraczajace wojsko niemieckie w '39 traktowali jako wybawienie, co oczywiscie przez owych "misjonarzy" zostalo odczytane jako "zdrade". No bo prosciej jest zrzucic wine na slabszego niz samemu przyznac sie do popelnionych grzechow. Dzis, w mojej okolicy, w jednym z kosciolow, kilku takich "prawdziwych patriotow" doprowadzilo do tego, ze na Pasterce w Boze Narodzenie nie ma juz "Stille Nacht" czy "Leise rieselt der Schnee", a przeciez teoretycznie nie maja wladzy. Na koniec podam tez "mala ciekawostke". TVP2 puszczala ostatnio we wtorki serial "Nazizm - moze sie powtorzyc" czy jakos tak (niestety nie udalo mi sie zobaczyc wszystkich odcinkow :( ), gdzie bylo pokazane z jakim poparciem i w jaki sposob, wykorzystujac biede i bezrobocie, do wladzy doszla partia ktora wczesniej byla traktowana jako dziwaczny folklor. Polska dzis ma tez problem z bieda, bezrobociem. Nic nie bede pisac o poparciu partii. "Lepper wychwala Hitlera" serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34375,2020844.html "Pewnego razu Andrzejowi Lepperowi wymsknęło się, że czytał książkę Goebbelsa na temat propagandy, Lepper doradzał też wtedy jej przeczytanie wszystkim politykom. - To prawda. A co w tym złego? - powiedział nam Lepper." serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34375,2094366.html Odpowiedz Link Zgłoś
grba Bełtanie w łbach 02.06.04, 21:41 Anito, To co piszesz nie jest przekonywujące. W Polsce przy różnorakich lepperiadach, jaruzelach, stalinach, nie jest możliwa władza podobna do Adolfa Hitlera. Przyczyna leży w charakterze naszego narodu, któremu brak dawnej niemieckiej wierności, posłuszeństwa. Moim ulubionym politykiem niemieckim jest Konrad Adenauer, który nienawidził szczerze Prusaków. Prusy, tak myślę, są wrogiem Polski i paradoksalnie Niemiec. Kiedyś czytałem jak Adenauer objeżdżał BRD pociągiem, prowadząc kampanię wyborczą. Jego sekretarz zapisał, że bodaj w Hamburgu na dworcu tłum w flagami fetował Adenauera. Adenauer wstrząśnięty powiedział: to straszne, te wierne oczy. W Polsce każdy polityk, każdy program polityczny ma zwolenników i oponentów. Nigdy nie będziemy "chodzić w nogę". Niemcy długo będą traktowani z nieufnością. Ostatnie 300 lat zrobiło swoje i każda nieszczerość w stosunkach będzie budzić reakcje. Na koniec cytat: "My Niemcy stanowimy pod wieloma względami dziwny naród. Zawsze, dgy nasze dzieje wkraczają na drażliwe dla nas tory, urządzamy się wygodnie, twierdząć, że winę ponoszą inni" Walter Goerlitz, Die Welt 03.02.1960. grba Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 21:48 Radziłbym poczytać Walickiego i nie powtarzać bajek o rzekomym polskim idywidualizmie. Polska tradycja (i to właśnie ta szlachecka, którą uważa się potocznie za anarchiczną) jest w dużej części kolektywistyyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:07 slezan napisał: > Radziłbym poczytać Walickiego i nie powtarzać bajek o rzekomym polskim > idywidualizmie. Polska tradycja (i to właśnie ta szlachecka, którą uważa się > potocznie za anarchiczną) jest w dużej części kolektywistyyczna. Obywatelu, Walicki Walickim, teorie teoriami, a w praktyce... Dzisiaj poznałem kolektywizm Polaków, byłem na zebraniu spółdzielni. grba Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:11 Walicki analizuje praktykę. W życiu publicznym Polacy kierują się z reguły instynktem stadnym. Przekonanie, że jednostka powinna podporządkować się interesowi zbiorowości jest powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:14 slezan napisał: > Walicki analizuje praktykę. W życiu publicznym Polacy kierują się z reguły > instynktem stadnym. Przekonanie, że jednostka powinna podporządkować się > interesowi zbiorowości jest powszechne. ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:22 Polakom obca jest tradycja liberalna. Wolność pojmowana była w Polsce jako wolnośc polityczna, a nie wolność od polityki. Wolność ta polegała na uczestniczeniu w kolektywie sprawującym władzę. Zwracam uwagę na to, jak chętnie używa się w Polsce słów zdrajca, renegat, zaprzaniec. Bardzo często owi renegaci to po prostu ludzie myślący samodzielnie i nie poddający się dyktaturze większości. W Polsce takich ludzi się nie ceni. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:25 slezan napisał: > Polakom obca jest tradycja liberalna. Wolność pojmowana była w Polsce jako > wolnośc polityczna, a nie wolność od polityki. Wolność ta polegała na > uczestniczeniu w kolektywie sprawującym władzę. > Zwracam uwagę na to, jak chętnie używa się w Polsce słów zdrajca, renegat, > zaprzaniec. Bardzo często owi renegaci to po prostu ludzie myślący samodzielnie > > i nie poddający się dyktaturze większości. W Polsce takich ludzi się nie ceni. Mylisz się Kolego, trzeba być niezwykle liberalnym, żeby takie posty spokojnie czytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:28 slezan napisał: > Polakom obca jest tradycja liberalna. Wolność pojmowana była w Polsce jako > wolnośc polityczna, a nie wolność od polityki. Wolność ta polegała na > uczestniczeniu w kolektywie sprawującym władzę. > Zwracam uwagę na to, jak chętnie używa się w Polsce słów zdrajca, renegat, > zaprzaniec. Bardzo często owi renegaci to po prostu ludzie myślący samodzielnie > > i nie poddający się dyktaturze większości. W Polsce takich ludzi się nie ceni. Slezanie erudyto, Zdrajca to stara inwektywa w sporach politycznych w Polsce. Zdrajców, renegatów w historii Polski był legion. Nie powiesz, że Branicki, Potocki, myśleli samodzielnie na carskie ruble. Znany mi powstaniec warszawski mawiał, że powstanie zlikwidowali "rodacy" Rokossowski i Zelewski. Takie gorzkie żarty po kieliszku. grba Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:35 No i widzisz. Doskonały przykład targowiczan. Niby zdrajcy, bo dogadywali się z jednym z zaborców. A tzw. obóz patriotyczny dogadywał się z drugim i oferował mu np. Gdańsk (który wcale nie palił się do wcielenia do Prus). Wśród targowican były bardzo rózne potawy i na pewno nie wszyscy brali pieniaze za swą działaność. Niektózy mieli dużo ciekawszą wizję państwa od tzw. patriotów (po części jakobińskiej swołoczy załugującej na stryczek). Pięknie potwierdziłeś tezę Walickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:43 slezan napisał: > No i widzisz. Doskonały przykład targowiczan. Niby zdrajcy, bo dogadywali się z > > jednym z zaborców. A tzw. obóz patriotyczny dogadywał się z drugim i oferował > mu np. Gdańsk (który wcale nie palił się do wcielenia do Prus). Wśród > targowican były bardzo rózne potawy i na pewno nie wszyscy brali pieniaze za > swą działaność. Niektózy mieli dużo ciekawszą wizję państwa od tzw. patriotów > (po części jakobińskiej swołoczy załugującej na stryczek). > Pięknie potwierdziłeś tezę Walickiego. Mój lać potwierdza tezę Walickiego, aha i zółwik na monitorze. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:46 Spodziewałem się równie merytorycznej odpowiedzi. Myślałem jednak, że będzie bardziej oryginalna. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:56 slezan napisał: > Spodziewałem się równie merytorycznej odpowiedzi. Myślałem jednak, że będzie > bardziej oryginalna. Slezanie, Szkoda pracy. Ja mam pisać, argumentować, a ty jak zaklęty: "to potwierdza tezę Walickiego". grba Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 02.06.04, 22:59 Bo dokładnie w Twej ocenie Targowicy zadziałal instynkt stadny. Bezrefleksyjne potępienie, bo potępiają wszyscy. A sprawa wcale nie jest taka prosta i jednoznaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 03.06.04, 00:57 slezan napisał: > Bo dokładnie w Twej ocenie Targowicy zadziałal instynkt stadny. Bezrefleksyjne > potępienie, bo potępiają wszyscy. A sprawa wcale nie jest taka prosta i > jednoznaczna. Gaspadin Sliezan pałucił miedajlu: Ljubitielia Targawicy i bojca z polskam miatieżom. Ura! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 03.06.04, 07:23 No i po raz kolejny piszesz pod Walickiego i moją tezę. Dziękuję za tak piękną egzemplifikację zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 03.06.04, 08:28 slezan napisał: > No i po raz kolejny piszesz pod Walickiego i moją tezę. Dziękuję za tak piękną > egzemplifikację zjawiska. Slezanie, Gdybyś lepiej znał dzieje Polski, wiedziałbyś, że Targowica pokonała obóz patriotów i zdobyła władzę w Rzeczpospolitej. Wszystko miało wrócić do dawnego ustroju, program Targowicy zwyciężył, sąsiedzi usatysfakcjonowani. Targowiczan spotkała niestety przykra niespodzianka: rozbiór kraju numer dwa. Egzemplifikuj sobie Waćpan dalej, tylko zręczniej. grba Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 03.06.04, 14:25 A jaki to był program Targowicy? Bo wyobraź sobie, że poszczególni członkowie konfederacji mieli zupełnie odmienne poglądy na państwo - niektórzy o wiele bardziej sympatyczne niż jakobińska banda w stylu Kołłątaja. Obalenie konstytucji 3 maja to rozsądna decyzja - konstytucja wprowadzała fiskalizm, centralizm i, nie wiedzieć po co, dziedziczność tronu. A gdyby wygrał tzw. obóz patriotyczny to rozbioru by nie było? Prusy okazałyby się lepszym sojusznikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Bełtanie w łbach 03.06.04, 16:39 slezan napisał: > A jaki to był program Targowicy? Bo wyobraź sobie, że poszczególni członkowie > konfederacji mieli zupełnie odmienne poglądy na państwo - niektórzy o wiele > bardziej sympatyczne niż jakobińska banda w stylu Kołłątaja. Obalenie > konstytucji 3 maja to rozsądna decyzja - konstytucja wprowadzała fiskalizm, > centralizm i, nie wiedzieć po co, dziedziczność tronu. A gdyby wygrał tzw. obóz > > patriotyczny to rozbioru by nie było? Prusy okazałyby się lepszym sojusznikiem? Slezanie, Fiskalizm, centralizm, armia, dziedziczność tronu - jak w Prusiech Slezanie, jak w Prusiech. Ejże, ależ ty udowadniasz, że Prusy miały strasznie zacofany rząd i dziedzicznego króla. grba Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Bełtanie w łbach 03.06.04, 20:08 Bardziej odpowiada mi amerykanski republikanizm, pochalany przez niektórych Targowiczan. A Prusy i tak były w stosunku do polskich "patriotów" do przodu - wystarczy spojrzeć na sprawy wyznaniowe i kwestię przywilejów stanowych. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Muzyka i Slezan 03.06.04, 20:13 Jak się otwiera Kolego Slezan wątek /muzyczny/ , to może należałoby chociaż się dopisać, jak myślisz ? Odpowiedz Link Zgłoś