Gość: Ślązaczka IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 18:17 Jest Nas 3 milion.y..jakby dobrze policzyć !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
settembrini Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 18:35 To teraz tylko trzeba wysłać liczydło do Warszawy, skoro sobie z elektronicznymi terminalami nie radzą :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qla Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 19:18 Klasyka. Znowu więcej zdjęć niż uczestników RAŚ-istowskiego eventu. Mniej ich coraz... Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 19:52 To był happening, a nie impreza masowa, jaką jest Marsz Autonomii. Warto rozróżniać pojęcia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 19:22 Czy ktoś się orientuje czy zeszłoroczny spis był powszechny tzn. obejmował wszystkich? Do mnie i do wielu znajomych żaden rachmistrz nie zawitał, więc jestem trochę zdziwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 19:52 Spisem zostało ostatecznie objętych 20% gospodarstw domowych. Nieznana część populacji dokonała tzw. samospisu i spisu drogą telefoniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
rawahecht "Wiela nas jest naprawdę, niy wiadomo -... 16.02.12, 19:57 - podkreślali organizatorzy happeningu." Albo tego TAK nie podkreślali organizatorzy tego happeningu, albo za rzecznika mają gorola ("oswojonego")? Po ślonsku "leci" to tak: "Wiela nos jes, richtig (łod biydy może być; naprowda, poprowdzie) niy wiymy". ŻODYN Ślonzok ani Ślonzoczka niy ĄUJE ani niy ĘUJE! "am" i inksze ślonskie ekszperty z GW, poradzicie sie to zmiarkować?! Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 20:17 Tylko trzy ? Jest wos 5 milionuff, ze gorollami durna frelo. Ino schlyzjerów jest może ze tego gó....na ino 10 %. Parsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 23:03 Jest Nas 3 miliony...3 miliony Ślązaków !!!!!, "momdry męęęęższczyzno" ,bardzo "mondry męęęższczyzno". Prawda tak cię zabolała ???? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:20 A jakich Ślązaków? Bo mieszkańców Śląska jest ok. 8 milionów. Tzw. etnicznych Ślązaków (pnioków) będzie może ze 3 miliony, ale m.in. dzięki Kucowi i RAŚ ostatnio zaczynamy się dzielić... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 20:21 Niemądre zdanie, jest niemądrym zdaniem (można próbować zwalić na redaktora). Wstępne wyniki spisu zostały ogłoszone w zapowiedzianym terminie, w grudniu zeszłego roku. GUS nie obiecywał danych o narodowości w tym terminie, a są one priorytetem dla jakichś 3% respondentów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 20:49 Skąd wziąłeś te 3%? Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit [...] 16.02.12, 20:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:01 A, cześć, Pit, kiedyś bywałeś przynajmniej zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:07 Możesz odpowiedzieć, skąd Ci się wzięło te 3%, bo zrobiłem się ciekawy? Mnie wyszło 0,05% (uwzględniłem te 175 tys. z poprzedniego spisu). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:10 Pomyłka, 0,45% wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:40 Ty patrz, a GUS-owi wyszło 1,23%. Nie licząc tych, którzy się narodowo nie określili. www.stat.gov.pl/gus/5840_4520_PLK_HTML.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:55 Uwzględniając sumę "niepolskich" to się zgadza. Ja myślałem początkowo, że chodzi Ci o mniejszość "śląską". Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:13 Skoro GUS-owi "wyszło" 1,23% to jakim cudem Tobie "wyszło" te 3%? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:15 jacgg napisał: > Skoro GUS-owi "wyszło" 1,23% to jakim cudem Tobie "wyszło" te 3%? :))) Haha, idiota:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:25 Bartoszcze nie jest idiotą, w przeciwieństwie do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:29 jacgg napisał: > Bartoszcze nie jest idiotą, w przeciwieństwie do ciebie. Tylko idiota by nie zauwazyl, ze nie cytowalem Barta. Bart podal wyniki GUS z poprzedniego spisu i zaprognozowal obecne wyniki. Teraz nawet idiota powinien zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:55 Każdemu wolno się w proroka bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamliner88 Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:11 Wiesz co, a Ty kiedyś miałeś coś, co nazywa się honorem. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:05 Założyłem, że wszystkich narodowości "niepolskich" będzie z grubsza milion, i zaokrągliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:16 bartoszcze napisał: > Założyłem, że wszystkich narodowości "niepolskich" będzie z grubsza milion, i z > aokrągliłem. Ja myślę Bartoszcze, gdyby uwzględnić poprawkę relatywistyczną, to będzie tego ze 12 milionufff. Parsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizo_pitok Liczydło dla GUS-u, z liczmanami IP: *.static.sitel.net.pl 16.02.12, 21:07 www.youtube.com/watch?v=YF1GNVHoGlk Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 21:31 Ile przyszło tych pajaców, było choć ze dwudziestu?...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁowcaKretynów Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple IP: *.static.sitel.net.pl 16.02.12, 22:00 Był jeden pajac....ty, kretynie..Reszta ...to byli zwykli ludzie, w większości mieszkańcy Katowic, przybysze i autochtoni , którym nikt w spodnie i podniebienia nie zaglądał, jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:03 Ale chamidło z ciebie, typowy RAŚ-ista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁowcaKretynów Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple IP: *.static.sitel.net.pl 16.02.12, 22:10 jakie posty, takie masz riposty, zdziwiony prostaku! Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:15 Wcale nie jestem zdziwiony. Pełno tu takich szumowin, zaśmiecających internet swoimi bluzgami. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:17 Dla nas to tylko forumowy troll. Trzeba wspolczuc rodzinie, to nie jest przyjemna choroba dla najblizszych... Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:20 Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Przybywają pajace z RAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:30 (czujecie się w tym rynsztoku, jak ryby w wodzie) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:41 Drugie "ja" dalo glos:) Ciekawe, czy pierwsze slyszy, ponoc dosc rzadko tak jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:42 Jesli to bedzie 3%, to to jest wiecej, niz miedzy Tuskiem i Kaczynskim bywalo. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:48 arnold7 napisał: > Jesli to bedzie 3%, to to jest wiecej, niz miedzy Tuskiem i Kaczynskim bywalo. I to twój głos i Jerzego Ździsława Gorzelika przesądził o zwycięstwie Tuska. A tak na marginesie Pietraszyńskegp posadziłeś do pierdla za obrazę schloonckiego 'narodu ' ? Bo nic na ten temat nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojo Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 22:52 Nie karmić trolla !! Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:29 Bo gdy niejaki jacgg obraża, to w jego ocenie jest wszystko ok, gdy natomiast ktoś używa takich metod pod jego adresem, to wielkie oburzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 22:57 Przywróć lepiej m.in. mój post, który wykasowałeś bez śladu (głos Małego Ślązaka). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 16.02.12, 23:05 Tu masz przykład, jak wasz guru chowa się za immunitetem przed odpowiedzialnością karną za swoje słowa (pomówienia): wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11163413,Ochronili_Kutza_przed_uchyleniem_immunitetu___Wyrafinowany.html?lokale=katowice Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Głos Małego Ślązaka 16.02.12, 22:59 Jeszcze raz to, co skasowano na tym forum bez śladu: www.youtube.com/watch?v=vDzVaEOVw2k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁowcaKretynów Nie słyszałeś, to posłuchaj IP: *.static.sitel.net.pl 16.02.12, 23:05 www.youtube.com/watch?v=-Cs6h44A_Q4&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle GUS mataczy 19.02.12, 20:17 O główne zarzutach stawianych GUS-owi pisze Maras w tekście Czy Główny Urząd Statystyczny mataczy? Warto poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Liczydło dla GUS-u, dla przechodniów kreple 31.03.12, 02:04 Komentarz na temat reakcji po spisie powszechnym Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 Ogłoszenie wyników spisu powszechnego zgodnie z przewidywaniami sprowokowało kolejną falę dyskusji o śląskiej tożsamości. Przypomnijmy – według Głównego Urzędu Statystycznego 809 tysięcy osób zadeklarowało narodowość śląską, w tym 418 tysięcy w odpowiedzi na pierwsze z dwóch pytań dotyczących narodowości. Dla 362 tysięcy identyfikacja ta jest wyłączną, pozostali wskazali ją jako jedną z dwóch – w przypadku 415 tysięcy obok polskiej, w pozostałych głównie obok niemieckiej. Większość komentatorów wyniki spisu uznała za sukces Ruchu Autonomii Śląska. Wyjątkiem są publicyści związani z nacjonalistyczną prawicą. W ich opinii dla RAŚ spis miałby być plebiscytem, a fakt podania przez liczną grupę mieszkańców regionu podwójnej, śląsko-polskiej identyfikacji, oznacza porażkę autonomistów. Wzrost liczby śląskich deklaracji w stosunku do spisu z 2002 r. (wówczas narodowość śląską podało 173 tysiące respondentów), nawet przyjmując jedynie liczbę deklaracji wyłącznie śląskich ponad dwukrotny, jest, zdaniem owego środowiska, niewielki wobec rzekomej wielkiej kampanii medialnej rozpętanej w regionalnych mediach. Tymczasem same wyniki spisu trudno rozpatrywać z perspektywy RAŚ w kategoriach sukcesu czy porażki. W przeciwieństwie do dziennikarzy warszawskich mediów czy wyobcowanych z górnośląskiej społeczności polityków ogólnopolskich partii, zdajemy sobie sprawę ze złożoności śląskiej tożsamości. Wiemy czym winien być spis powszechny. Znamy też wyniki badań socjologów, prowadzonych po roku 1989, wskazujących na istnienie, obok Ślązaków łączących śląskość z polskością lub niemieckością, licznej grupy deklarującej wyłącznie śląskość. I, jeżeli w czymkolwiek upatrywać sukces, to w tym, że grupa ta poczuła się na tyle bezpiecznie, by swoje poczucie odrębności zamanifestować w spisie. Jeśli RAŚ, prowadzący skromną kampanię informacyjną pod hasłem „Masz prawo deklarować narodowość śląską” (wbrew sugestiom części polityków, którzy prawa tego chcieliby odmówić), w jakimś stopniu zachęcił do szczerych deklaracji, możemy mieć powody do satysfakcji. Liczba deklaracji wskazuje nie tylko na renesans śląskości, ale także na jej nową jakość. Przestaje ona być czymś nieraz wstydliwym bądź zastrzeżonym dla sfery prywatności. W tym kontekście wyniki spisu cieszą, sygnalizują bowiem ogromny potencjał obywatelskiej energii. Nie sposób jednak przejść do porządku dziennego nad metodą przeprowadzenia spisu. Nie otrzymaliśmy od GUS wyjaśnień, w jaki sposób otrzymano opublikowane liczby. Na podstawie jakich kryteriów wyselekcjonowano próbę badawczą, którą poddano spisowi? W tych kwestiach będziemy z uporem domagać się wyjaśnień. Wiele wskazuje na to, iż instytucja państwowa, jaką jest GUS, zawiodła. To budzi niepokój. Cieszy natomiast, że Ślązacy coraz bardziej mogą i pragną być sobą. Tego procesu nie powstrzyma zaklinanie rzeczywistości przez narodowo-prawicowych polityków i publicystów, usiłujących narzucać w swym mniemaniu jedynie słuszny i dopuszczalny model tożsamości. Tym ostatnim możemy jedynie sugerować, by energię zużywaną na beznadziejny wysiłek kształtowania Ślązaków na swoją modłę, spożytkowali na próbę poznania fenomenu śląskości. Jerzy Gorzelik Odpowiedz Link Zgłoś