Dodaj do ulubionych

Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 10:13
to wszyscy mieszkancy Katowic mają mieszkania? Nie ma kolejek do mieszkan komunalnych? Z mieszkania 140 metrowego można zrobic 2 lub 3 mniejsze mieszkania i juz 3 rodziny mialyby swoj dach nad glową.
W calej Europie sa mieszkania komunalne dla ubozszej grupy mieszkancow.U nas nie ma takiej potrzeby?
Obserwuj wątek
    • Gość: MIK Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 10:22
      pomysł średni, Lepiej było by do akademików na Ligocie w lesie dobudować Campus za SLUM aż do akademików. Kiedyś były podobne plany. A teraz studenci są wszędzie i tylko biegają zajęcia w sosnowcu WF w Katowicach zajęcia na AE a tu nagle zajęcia w budynku M na Paderewskiego albo na koszarowej bo kawałek pomieszczeń dostali.
      A rozwiązaniem problemu komunikacyjnego było by 500 metrów torów od Piotrowic do akademików. I co by się zwróciło przez same oszczędności w kzkgopie.
      W zasadzie jest to ostatni momenty na zagregowanie gdzieś studentów. Jak się Katowice studentami wypełnią to za 10 lat będzie wielkie g bo zostaną puste.
      Katowic nikt nie wyburzy i nie wybuduje na nowo a studenci tam będą się zawsze kisić.
      • Gość: MIK Re: Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 10:25
        Miało by to również ten plus ze cześć infrastruktury ślum i US mogła by zostać silnie uwspólniona.
        • brain_bitch_project Re: Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamien 28.04.12, 11:14
          taaaak. jak zamienimy akademiki na lokale socjalne to na bank na Ligocie zapanuje spokój i cisza. Pani radna chyba nie ma pojęcia KTO zamieszkuje tego typu miejsca.
    • Gość: Ligota Nie dla socjalnego getta w Ligocie!!!! IP: *.sileman.net.pl 28.04.12, 14:09
      To poroniony pomysł, który zniszczy życie w tej dzielnicy!!!!
    • Gość: gosc Debilny pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 14:20
      Kamienice we własnosci miasta, ze względu na swoje warunki, wysokie stropy, obszerne pomieszczenia i bardziej niż w blokowisku "domowe" środowisko, powinny być przeznaczone na mieszkania. Pomysł sprowadzenia studentów z Ligoty Jest idiotyczny, bo żaden student, znając czas dojazdu z centrum na uczelnie, nie skusi sie na to. Zdecydują sie tam na mieszkania ci, co mają uczelnie w centrum, czyli i tak tu są. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieszkania dla student ów zrobić w pobiurowych budynkach, często znajdujących się w podwórkach, a miasto nie mając pomysłu na nie podnajmuje na hurtownie, jakieś lumpeksy itp.
      Za to, jak czytam o kolejnych kamienicach do wyburzenia na Wojewódzkiej, to juz wiem, że zadne akademiki tam nie powstaną – Mariacka się kłania, gdzie cała kamienica będaca własnoscią miasta miała być centrum kulturalno-rozrywkowym, o czym głosno zapewniał Uszok przez chyba dwa lata, ale „czekają na opracowania”, potem gruchnęła wieść, ze powstanie tam szalet, czyli na wszystkich piętrach będą kible dla imprezowiczów (nawet nie wierzę, ze to piszę, a oni (UM)naprawdę ogłosili to w mediach), teraz miasto sprzedaje pod browar.... Po prostu wyć sie chce, bo nie dosć, ze śmierdzi uryną, to jeszcze pojedzie browarem, który powstaje w centrum miasta pod oknami mieszkańców. Teraz kolejna Wojewódzka! Jeśli miasto przeznaczyło dwa lata temu budynki pod akademiki, to dlaczego nie są już wyremontowane i zamieszkane? Na co UM czeka? Teraz wiemy, nie ma przekazania, budynki trzeba było opróżnić, więc pretekst był, bo akademiki, teraz można wyburzyc i zrobić parkingi dla Capitolu i dworca.
      Jak tych skorumpowanych urzedasów z Uszokiem na czele, z wyobraźnią i kreatywnością główki od szpili nie pogonimy, to wszystko co najciekawsze zniknie z Katowic bezpowrotnie. Dla tych ograniczonych baranów nie ma żadnej świętości. Nie wiem czy ktoś pamięta jak Uszok kiedyś bąknął, ze może trzeba będzie Spodek wyburzyć, bo on planuje tam nowoczesne centrum. Było to jakiś czas temu i pewnie szybko mu ktoś wytłumaczył, zeby sie zamknął, ale słowa padły. Ot, myślenie ignoranta z Kostuchny, który załatwia nam kilkaset lat tradycji, podsypuje żwirem i stawia tablice z napisem parking.
      • Gość: Tutej dobry pomysł IP: *.welnowiec.pl 28.04.12, 21:01
        Wszyscy studenci Uniwerku Ekonomicznego i Śląskiego i duża rzesza Akademii Medycznej na co dzień muszą cisnąć się w kierunku centrum na swoje wydziały lub żeby jakoś dojechać na zajęcia w szpitalach klinicznych, tak więc nie fanzol, że nikt sie na to nie skusi.
        Za to wzorem niemal wszystkich cywilizowanych miast mieszkania socjalne nie istnieją w centrum, a studenckie owszem, często.
        Tak więc studenci do centrum, a mieszkania socjalne z centrum na peryferia, zwłaszcza że dojazd na dzień dzisiejszy z tamtych okolic, to gorsza sprawa niż z niejednego sąsiedniego miasta oddalonego dalej.
      • Gość: baziu Re: Debilny pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 21:25
        Mieszkania w centrum otrzymywali często niegdysiejsi urzędnicy,znajomi królików i jeszcze wcześniej ci , którzy sobie zajęli siłą tzn różni ludzie w różnym czasie.
        piszesz gościu:
        > Jak tych skorumpowanych urzedasów z Uszokiem na czele, z wyobraźnią i kreatywno
        > ścią główki od szpili nie pogonimy, to wszystko co najciekawsze zniknie z Katow
        > ic bezpowrotnie. Dla tych ograniczonych baranów nie ma żadnej świętości.

Czyżbyś miał już gotowy kierdel ,który chcesz wyprowadzić na wiosenny redyk?
        Jakośi ci nie dowierzom hej!
        • Gość: gosc Re: Debilny pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 13:34
          Co mnie obchodzi, kto kiedyś otrzymywał mieszkania w centrum. Komuna się skończyła dosć dawno, a mnie szczęsliwie tylko liznęła.... Zresztą...., mówisz, ze mieszkania otrzymywali znajomkowie, a coś sie w tym względzie zmieniło? Chyba tylko na gorsze, bo teraz, jak bys był przy Uszokowym korycie, mógłbyś nabyć którąś z pięknych kamienic na własność już za 100 tysiecy. Nie mówie przecie o mieszkaniach socjalnych w kamienicy, ale przecież miasto może jak każdy właściciel sprzedać mieszkania i administrować kamienicą lub przyjąc inną formę spożytkowania lokali. Akademik jest idiotyczny, bo szkoda fajnych lokali na tymczasówkę, a studenci są na tyle otwartymi ludźmi, ze mieszkanie w niebanalnych przestrzeniach są dla nich o wiele atrakcyjniejsze od normalnej lokalówki. Tylko ktoś musiałby ruszyć łbem, a to już w UM jest nieosiągalne...

Mówię o tym co tu i teraz.
          • Gość: tempus Re: Debilny pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 14:26
            piszą w artykule:>mieszkanie zostanie podzielone na pięć dwuosobowych pokoi.
            A tzn ,10 *(300-390) =3000-4000 zł/mc (pewne i bez problemów).
            Studenci to pewny klient,pewniejszy od agencji, która dziś jest , a jutro jej nie ma.
            Widzisz lepszy interes ?? to napisz ,na co nie szkoda 'fajnych lokali' w centrum miasta ,które dysponuje tymi mieszkaniami tu i teraz (??)
            • Gość: gposc Re: Debilny pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 20:52
              Posłuchaj, tu nie oto chodzi, zeby teraz poddawać pomysły UM, jak spożytkować miejskie dobra, a na pewno nie tym władzom, bo równie skutecznie można rzucać grochem o ścianę. Siedzi tam kilkunastu radnych, biorą 2000 msc bez podatku, niech zapracują na tą kasę, są też wydziały i wydzialiki, ale ktokolwiek zna strukturę UM, to wie, ze tam decyzje podejmuje sie jednoosobowo, od tego jest Uszok, a reszta ma przytakiwać. Tyle że Uszok z myśleniem mają nie po drodze. Obecna współpraca z miastem, to strata czasu, no chyba że o inną "|współpracre" chodzi:)) Piszesz "mieszkanie zostanie podzielone na pięć dwuosobowych pokoi" - po co dzielić coś, co ma dobrze zaprojektowaną przestrzeń. Wiesz, to jest takie działanie, ze tu sie dzieli, zeby zrobić małe, a w tym samym czasie w innym sie burzy, zeby zrobić duże. Zarządzanie całością, dobre zarządzanie, powinno polegać na tym, żeby funkcje tych budynków zamienić, i w tedy nie trzeba ani dzielić, ani burzyć, bo wszystko jest w sam raz. Nie podaje ci rozwiazania zagospodarowania tej kamienicy, bo nie chce palic swoich pomysłów, z tego żyję, ale powiem ci, ze jest sporo miejskich lokali, które nie nadaja sie na mieszkania, miasto nie wie co z tym zrobić, a dla studenckiej braci byłyby idealne, poza tym ich obecność ożywiłaby pustawe zakątki centrum. Teatralnej akurat ożywiać nie trzeba.
              • Gość: tempus Re: Debilny pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 21:52
                To nie ja piszę
                > )) "mieszkanie zostanie podzielone na pięć dwuosobowych pokoi"
                to w artykule który komentujemy tak pisze.

Mój udział w dyskusji wziął się pod wpływem postu , w którym gość 'abc' pisze,
                to wszyscy mieszkancy Katowic mają mieszkania? Nie ma kolejek do mieszkan komunalnych? Z mieszkania 140 metrowego można zrobic 2 lub 3 mniejsze mieszkania i juz 3 rodziny mialyby swoj dach nad glową.
                W calej Europie sa mieszkania komunalne dla ubozszej grupy mieszkancow.U nas nie ma takiej potrzeby?

Mieszkania w centrum powinny mieć cenę i stać się inwestycją miasta.
                Pewnie są różne sposoby inwestycyjne, ale póki co komentujemy ten ze studentami.
                Ja jestem na TAK, pan(pani) na NIE , dla mnie TEN 'sposób' jest dobry, Ty znasz lepsze, ale nie powiesz .
                Pozostaje Ci krytykować ad usrandum
    • Gość: gość z ligoty Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.12, 16:34
      Brawo dla pani radnej!!!! niezły pomysł na getto, co? pozamykać na studenckiej, odgrodzić szlabanem i będzie spokój.... Cóż za świetny pomysł!!!! Myślę, że tej pani już podziękujemy.
    • Gość: Patriota mieszkania socjalne IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.12, 18:59
      Heh, mieszkańcy narzekali na hałaśliwy styl życia studentów, to tera będą mieli mieszkania socjalne i meneli. Gratuluje pomysłu i jestem za wywaleniem meneli z centrum.
      • Gość: to tamto Re: mieszkania socjalne IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 19:57
        W jednym mieszkaniu zamieszka co najmniej 6 studentów przykładowo w M 3-pokojowe.
        Każdy student zapłaci minimum 300zł ,to masz 1800-2500 co miesiąc do kasy miasta z jednego mieszkania.
        Studenci powinni być zadowoleni i najemca (miasto) również.

Wszystko teraz zaczyna mieć swoją cenę.
        Mieszkanie w centrum miasta również.
        Mieszkanie komunalne, zwane niegdyś kwaterunkowym, jest to lokal przyznawany przez gminę osobom i rodzinom o niskich dochodach .
        Tu nie ma to tamto ,komuna se ne vrati.

• Gość: O w centrum, mieszkań socjalnych w Europie nie ma. IP: *.welnowiec.pl 28.04.12, 20:16
    • Gość: Anna Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:14
      Na czas studiów - doskonały pomysł. Potem jak najdalej od tej "metropolii".
      • Gość: katowiczanka Re: Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamien IP: *.centertel.pl 29.04.12, 08:39
        3 maja taczki dla oszuka i wypad na KOSTUCHNĘ.
    • Gość: qwerty Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic... IP: *.waldex.3s.pl 29.04.12, 08:32
      Wermińska jest radną z Ligoty i jako taka zamiast studentów chce wprowadzić do dzielnicy, którą reprezentuje meneli, bezrobotnych z wyboru i podobny element, który nawet najlepszą dzielnicę zamieni w getto. Radna Wermińska zajmuje się pierdołami jak jakieś tam dodatkowe przystanki na Panewnickiej czy też wyłączenie lamp na rondzie w Starej Ligocie, tymczasem dojazdu do Ligoty z Centrum właściwie nie ma, dworzec (największy w Katowicach po głównym) staje się meliną kiboli i menelstwa, natomiast buduje się kolejne Lidle osiedla bez dojazdu i stawia światła powodujące jeszcze większe korki. SKARANIE BOSKIE Z TAKĄ RADNĄ, niech zamieszka na tych swoich osiedlach socjalnych. Ciekawe to co Wermińska robi w sprawie planów wybierania węgla "na zawał" pod Ligotą - na pewno nic! Chyba już czas na emeryturę Pani Radna - to będzie najlepsze rozwiązanie dla Pani wyborców i mieszkańców Ligoty.
    • shroeder1970 Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic... 29.04.12, 08:55
      "Mamy już projekt, jednak nie zaakceptowało go PKP."

A ja bałwan składałem projekty do Wydziału Architektury i Nadzoru Budowlanego UM Katowice... a trzeba było złożyć do PKP...

• Gość: nigdy więcej Re: Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamien IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 09:23
        napisali:
        Mamy już projekt, jednak nie zaakceptowało go PKP. Oba budynki są blisko torów kolejowych, musimy wybudować je w większej od nich odległości

To pewnie na okoliczność wypadku , który może się zdarzyć tam gdzie jeżdżą lub stoją pociągi. Wiem coś o tym bo mieszkałam na Mariackiej, a tuż za ścianą jechały pociągi po pierwszym torze.Drgania ,huki,hamowania ,iskry to koszmar 24h/dobę.
        Niech wybudują tam sobie izbę posiedzeń RM i nie unieszczęśliwiają studentów przed startem.

• Gość: gość_z_ligoty Studenci "pilotażowo" wprowadzą się do kamienic... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.12, 10:20
      po likwidacji akademików i powstaniu na ligocie osiedla lokali socjalnych nikt z mieszkańców oczywiście nie będzie narzekał. będzie cud, miód i orzeszki. Jestem zdruzgotany tym pomysłem. To całkowity upadek ligoty. Załęże to będzie uzdrowisko w porównaniu z ligotą. Kto głosował na radną wermińską????
    • Gość: tomek Akademiki Uniwersytetu muszą być blisko wydziałów IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 15:41
      Ich lokalizacja w lesie na Zadolu jest bez sensu. Odległość z Katowic do sąsiednich uniwersytetów w Krakowie i Opolu nie przekracza 100 km. Tzn ,że przeciętnie, student z akademika UŚ nie mieszka dalej niż 50 km od Katowic a średnio ok 40 km. Co tydzień jedzie te 40 km do domu, a codziennie musi jeździć autobusami miejskimi tam i spowrotem około 30 km. Paranoja nie spotykana w innych miastach uniwersyteckich. Przez 50 lat UŚ, dopłaty ok 1.50zł do ulgowych biletów autobusowych dla 4 tysięcy studentów przez 200 dni w roku 2 razy dziennie = 1.5x 2x200x50x 4000= 120 mln złotych. Byłoby za to kilkanaście akademików.
      Do tego trzeba doliczyć ok 2 godziny dziennie straconego czasu przez tysiące młodych ludzi przez tyle lat.
      To oczywiście nie znaczy,że teren atrakcyjnej dzielnicy należy zasiedlic lumpami i menelami.
      Na mieszkanie w atrakcyjnej lokalizacji, trzeba sobie zapracować i zasłużyć.
    • pracownikzwyczajny pytanie do ludzi z ligoty 29.04.12, 22:13
      Jak mogliscie glosowac na Werminska?
      Kto ja zna nie moze sie dziwic jej pomyslom...
      mam nadzieje ze degredacja LGT nie przejdzie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka