arnold7 12.07.12, 14:44 Za pare lat bedzie 10 000! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mr. Normalny Re: Autonomiści przemaszerują przez Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 14:53 Sobota dniem normalności w Katowicach! Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Po co maszerujemy? 12.07.12, 15:21 Odpowiedzią Górnoślązaków na wieloletnią polonizację nie jest śląski nacjonalizm, a świadoma obywatelskość. Dziś to my wyciągamy rękę i proponujemy rządzącym, aby na nowo przemyśleć relacje pomiędzy centralą a województwami. Prezentujemy wzorowany na zachodnioeuropejskim model państwa regionalnego, który daje gwarancje większej gospodarności i szybszą modernizację. Trafnie zauważył Zbigniew Kadłubek, że Górnoślązacy umieją cenić państwo i w niż żyć, gdyż lubią zorganizowanie i przejrzystość. Jeśli dziś ze Śląska kierujemy wołania o autonomię to tylko po to, aby państwo polskie było bardziej transparentne i uczciwe. W odpowiedzi nie chcemy jednak słyszeć obraźliwych epitetów i słów na temat anachronizmu i egzotyczności tego rozwiązania. Chcemy prawdziwej debaty i w tym celu maszerujemy. Źródło: Marsz Autonomii, manifestacja regionalnej odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 tak powiedział p.Gorzelik razu pewnego... 12.07.12, 20:37 Nie odczuwam, bo żywię go do mojej nacji. Można mówić o związku z różnymi aspektami polskości czy niemieckości. W warstwie językowej z pewnością bliżej mi do Polaków. Jeśli chodzi o inne elementy kultury, bliżej mi do kultury niemieckiej, ale też czeskiej (...) Patriotyzm to umiłowanie ojczyzny. A moją ojczyzną nie jest Polska, tylko Górny Śląsk. ...a ja tak powiedziałem kiedyś mej żonie,kocham część ciała twego pewną,która jest mi przyjemną ,reszta mnię mniej interesuje. A żona ma na to spakowała mi walizki i wystawiła...,za drzwi jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 post scriptum 12.07.12, 20:42 wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plotki/Jerzy-Gorzelik-Nie-odczuwam-sentymentu-do-Polski?page=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Kto bedzie? IP: *.zone2.bethere.co.uk 12.07.12, 21:26 Czy ktos kto jest blisko koryta w RASiu wie kto przyjedzie na to spotkanie? Czy hufce zakonne przybudowek RASiowych z Ukrainy tez beda? Chodza sluchy ze wynajeto kiboli z Ukrainy, maja przyjechac z ukrainskimi flagami a przed wjazdem na Slask maja je do gory nogami przekrecic, zeby sie do tlumu latow im bylo wmieszac. Podobno tlum maja robic i zwiekszyc liczebnosc RASiu o 50%. Nie wiem tylko czy ci nowi RASiu poborowi spod Balegostoku juz wtym roku zostali zaproszenie czy jeszcze nie gdyz nie sprawdzili sie w scian malowaniu napisami RASiowymi w stylu "gorole raus" Podobno pani Steunbach ma dac wolne RASiowym na ten weekend od zbierania szparagow i innych warzyw na swojej plantacji, to liczba powinna tez wzrosnac na na zebraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Kto bedzie? 12.07.12, 21:33 Podobno jak sie jest gorolem ze Sosnowca i robi sie na brytyjskim zmywaku, to trzeba znac swoje miejsce w szeregu. My mamy radosne swieto w sobote, a co pan wtedy bedzie mial? Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Kto bedzie? 12.07.12, 22:55 Pewno wpadną wszyscy (5) jak ostatnio: KampaniaNaZywo.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Kto bedzie? 12.07.12, 22:57 Sorki, link mi się pomieszał. Tu prawidłowy: www.youtube.com/watch?v=zQ7niPqIGxs Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Kto bedzie? 14.07.12, 17:25 arnold7 napisał: > Podobno jak sie jest gorolem ze Sosnowca i robi sie na brytyjskim zmywaku, to t > rzeba znac swoje miejsce w szeregu. My mamy radosne swieto w sobote, a co pan w > tedy bedzie mial? > > Podobno jak się jest hanysem farbowanym na dojcza i pracuje się za konserwatora krasnoludków w niemieckich ogródkach, to też trzeba znać swoje miejsce, które nie jest za daleko od końca tej społecznej drabiny w Bundystanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Kto bedzie? 12.07.12, 22:44 Złość i nienawiść zalewa ci rozum. Zatem uważaj, bo ci żyłka może strzelić. Co do flag zaś, to Ukraińcy nie muszą nic obracać. Każdy średnio wykształcony wie, że barwy niebiesko-żółte zostały nadanie Ukrainie przez Władysława Opolczyka w XIV wieku. Są to po prostu odwrócone kolory Księstwa Opolskiego czyli nasze, górnośląskie. W odróżnieniu od polskiej flagi, której kolory zostały ustalone kilkaset lat później, bo Konstytucją 3 maja (BTW: wcale to nie była pierwsza konstytucja w Europie ani druga na świecie). Jako światłemu człowiekowi, pewno rok jej uchwalenia doskonale jest ci znany, zatem nie będę cie obrażał, przytaczając go tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Kto bedzie? IP: *.zone2.bethere.co.uk 13.07.12, 08:54 tak, tak, my dobrze wiemy ze wy macie duuuuuzo wspolnego z narodem ukrainskim, poczwszys od waszego wodza ktory sie spod Przemysla z jednej wiosek po ukrainskiej stronie wywodzi. ale cala wasza ta organizacja pomieszana i poplatana, pewnie jeszcze wsparcie kiboli ukrainskich by wam sie przydalo i po cichu o tym marzycie, ale to by juz bylo zbyt jawne przyznanie sie do preferencji zawierania przyjazni pomiedzy tymi dwoma grupami etnicznymi wiec pewnie na to sie nie zdobedziecie. Na razie to tylko autonomii sie zachciewa, a po cichu oderwania od Polski, ale o tym otwarcie nie mozna mowic, bo sie inni zyjacy na Slasku zorientuja o co tak na prawde RASistom chodzi, na razie to tak delikatnie, ze "my niby chcemy tylko wlasnej samorzadnosci". Wy naprawde macie ludzi na Slasku za baranow o takim samym pozimie inteligencji jak wasza? Ludzie wiedza co kombinujecie i dlatego jestescie na rowno pochylej zjadu w dol z waszym poparciem i poza te 360 tys nie macie szans wyjsc, co oznacza okolo 7% poparcia na Gornym Slasku, Opolskie nie chce miec z wami nic wspolnego i to samo jest na Podbeskidziu. Komu wy chcecie wmowic ze jest inaczej? chyba tylko samych siebie tak na okroglo przekonywac ze jest jednak lepiej niz w rzeczywostosci. ale, my tu gadu, gadu a wy przeciez musicie sie do defilady przygotowywac, odebrac transport ukrainskich flag i na patykach je do gory nogami przekrecic, bo jak nie to sie wstydu najecie. Milego dnia na defiladzie zycze Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Kto bedzie? 13.07.12, 09:18 I tyle ci borku zostało, że tutaj popłaczesz trochę i poobrażasz innych. :) A to wypowiadanie się w imieniu innych ludzi, pomieszane z totalnym bełkotem o wszystkim i o niczym. Szkoda czasu na czytanie tego. Ale dzięki za życzenia. Miejmy nadzieję, że bandy polskich faszystów nie będą za bardzo zakłócać marszu, jak i późniejszych koncertów. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4-4 Re: Kto bedzie? 13.07.12, 10:41 MAM dość polski i polaków zet o ze od 1920 Śląsk traktowany niczym DOJNA KROWA i nic w zmian i tylko DAJ ,DAJ do tego to pozostała po Niemcach jest systematycznie niszczone i dewastowane !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie po to NIEMCY przez niemal 650 lat budowali wielkość ŚLĄSKA zęby Polacy po 90 latach wszystko zniszczyli po polak taki już najlepiej wszystko zniszczyć zdewastować i po sobie pozostawić BRUD ,SMRÓD ,I UBÓSTWO OT CAŁY polska katolik !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Kto bedzie? IP: *.zone2.bethere.co.uk 13.07.12, 11:28 zaraz zaraz, kto tu jest faszysta? Chyba cos ci sie synek w tej cisnej poniemieckiej glowce poprzestawialo. Zbyt duzo czasu na sloncu spedziles u pani Steinbach na szparagach. Kto faszystowskie hasla na wszystkich murach wypisuje z najslynniejszym " gorole raus"? Ci ludzie ktorzy sie wam jutro przeciwstawia maja wsparcie kazdego uczciwego i logicznie myslacego czlowieka na Slasku, wy z RASiu jestescie takimi odszczepiencami, ktorzy chca tylko zeby im ciagle daj i daj. Za duzo spedziles czasu na wakcja ch w bylym NRD gdzie bezrobotnym i niechcacym sie wziac do roboty zachodnie niemcy placa zapomogi, tobie tez takie zapomogi za nic nierobienie sie snia, tak? Jak tak ci zle to dlaczego sie nie zbierzesz z kolegami z RASiu i nie zrobicie czegos dobre dla Slaska, dla swojej lokalnej spolecznosci, dla swojego osiedla nawet? Wy zamiast cos konkretnego robic, wolicie dzielic i klocic ludzie mieszkajacych w jednym regionie, ktorzy nie chca miec z wami nic wspolnego, ktorzy nie chca zmieniac stanu rzeczy i dzielic Polski w ktorej sklad Slask wchodzi na kawalki. Co ci przeszkadza robic teraz cos dobrego dla tego regionu? To, ze poszczegolne, wojewodztwa, gmony, miasta powinny byc bardziej odpowiedzialne za swoje finanse, to co im wplywa z podatkow i co wyplywa to kazdy ci w Polsce przyzna racje, do tego nie trzeba autonomii, ktora kazdy zdrowo myslacy ocenia na rowni z oderwaniem od tego Polski, i nawet nie staraj sie macic wody i przekonywac ze jest inaczej , bo nie jestes na zebraniu RASiowym gdzie ludzie wierza w takie pierdoly. 93% mieszkancow Gornego Slaska nie chce miec z wami nic doczynienia, im szybciej sobie to uswiadomicie tym lepiej dla was samych Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Kto bedzie? 13.07.12, 12:44 Widzisz, jak się różnimy. Ja jestem u siebie i mam prawo w demokratycznym kraju manifestować swoją wizję rozwoju mojej ojczystej ziemi. Ty potrafisz tylko rzucać inwektywami. Ja piszę w swoim imieniu. Ty podpierasz się jakimiś "ludźmi", tłumem. Ja komentuję twoje wypowiedzi, ty jedziesz ad personam. Ale baw się dalej. Twoje pisanie świadczy tylko o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Kto bedzie? IP: *.zone2.bethere.co.uk 13.07.12, 12:56 chyba cos ci sie synek w glowce poprzestawialo, jak juz nie jestes w stanie sie zorientowac kto tu inwektywami i bluzgami rzuca. Sami gorole sobie na sciana wymalowuje "gorole raus" tak? Sami gorole na siebie krzycza na ulicach inwektywy? Ty tu jestes u siebie? A co ci daje prawo pisania o byciu u siebie , moze chcesz mi wmowic ze ja nie jestem u siebie? Albo zaczniesz uzywac logicznego myslenia kiedy chcesz cos napisac, albo zawsze bedziesz yakich zawiedzionym szlejzerem, ktory z nieczego nie jest zadowolony. Nie chce sie pracowac i na bezrobociu w niemczech placa wiecej niz w Polsce, to cie boli, fajtlapo o dwoch lewych rekach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezgryźliwy Re: Kto bedzie? ...zenki ze zmywaka bedum IP: *.play-internet.pl 13.07.12, 13:56 www.youtube.com/watch?v=0PlVVZxZ-xI Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: tak powiedział p.Gorzelik razu pewnego... 12.07.12, 21:18 Zaklada pan, ze ci... Rosji jest tam gdzie tzw. Polska? Czy moze odbyt, bo nie znam do konca panskich preferencji? Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 o moje preferencje... 13.07.12, 07:18 ...nie ma powodu martwić się pan,są całkowicie normalne,nikomu nie mam zamiaru zaglądać do d..y,sąsiedzi ani też inni nie winni mieć obaw takowych. Proszę pilnować swoich preferencji i kupić walizki. Odpowiedz Link Zgłoś
vonjakob Autonomiści przemaszerują przez Katowice 12.07.12, 15:31 byda byda, z cerom, fatrem i opa tyz bedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo jo tyz byda IP: *.zone2.bethere.co.uk 12.07.12, 17:52 Jo tyz byda. czlonkowie RAS spod Przemysla (po ukrainskiej stronie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Którędy przejdzie Marsz Automoto ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 19:28 Może by tak do Chorzowskiego ZOO, zobaczyć pradawnych mieszkańców Górnego Slunska i wysłuchać prelekcji dr.Gorzelika "Wpływ porostu paprotników i rozmnażanie się gadów epoki jurajskiej na rozwój narodu slunskiego w przełomie 20 i 21 wieku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jo tyz byda IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 21:38 Do garów, gasterbeiterze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenus zza Buga Re: jo tyz byda IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.12, 23:35 O ile mi wiadomo, to zmywak (np. w UK lub innych krajach CYWILIZOWANEGO swiata) jest domena przedstawicieli tej chrystusowej nacji, pospolicie zwanej rowniez polaczkami... Nie rozumiem wiec Twego komentarza. Popracuj prosze nad soba (wlasna wiedza na tematy aktualne) i dopiero udzileaj sie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo gwno wiesz chopie IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.12, 02:27 zanim bedziesz szufladkował ludzi zacznij od siebie bo robisz wioche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: jo tyz byda IP: *.zone2.bethere.co.uk 13.07.12, 08:37 tak, tak my to wiemy. Wy szlejzery zadna praca raczek nie zbrudzicie, dlatego wam tak zle. Dla was dzien bez narzekania to zmarnowany dzien. sidziec na bezrobociu calymi miesiacami czy latami, i narzekac ze wszystko zle dookola. Juz nawet Steinbach sie zorientowala ze z was lewusy i nawet nie chce do niemiec na szparago zapraszac, to sie wam teraz pochodow zachciewa. Gorzelik zeby zaoszczedzic na kasie to flagi ukrainskie na ten pochodz pokupowal, bo jaki problem przekreci sie tylko do gory nogami, bo mentalnosc podobna Odpowiedz Link Zgłoś
queserasera Autonomiści przemaszerują przez Katowice 13.07.12, 23:50 O godz. 12 z placu Wolności na plac Sejmu Śląskiego. Spieszmy się zanim nam Plac Wolności nie przemianują na Plac Piłsudskiego (tego facia który otruł Rozwadowskiego a Śląsk miał "w dupie", że pozwolę sobie na cytat z jego wielce literackiej prozy) a Plac Sejmu Śląskiego na Plac Dmowskiego czy innego Grażyńskiego. Jak wiadomo wszyscy oni się wybitnie Śląskowi i Ślązakom zasłużyli. LOL! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Zdrajcy przemaszerują przez Katowice 14.07.12, 00:01 Lepiej przyjść tu: Porozumienie Środowisk Patriotycznych zaprasza na manifestację w obronie Polskości Śląska, która rozpocznie się dnia 14 lipca (w sobotę) o godz. 11.30 na Placu Miarki w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w ślązakowcy przemaszerują przez Katowice 14.07.12, 00:06 Wzmianki zapisane przez średniowiecznych kronikarzy były inspiracją dla austriackiego zaborcy. kiedy Południowo-wschodnia Polska została włączona do Austrii, potrzebne było jakieś historyczne uzasadnienie tego. W Dokumencie Praskim (X wiek) zapisano iż Biała Chorwacja jest częścią Czech. Kiedy Austria zajmowała Polskę, Czechy już były integralną częścią Austrii. Więc, jeśli Czechy są częścią Austrii, a w przeszłości czeskie państwo obejmowało też Białą Chorwację to... :) Austriacy chcieli osłabić polską tożsamość. Negowali polskość. Propagowano nową narodowość: białochorwacką ) Tylko na podstawie mglistych wzmianek w kronikach. Ta propaganda była jedną z przyczyn rabacji galicyjskiej. Austriaccy urzędnicy wydawali dokumenty z fikcyjną narodowością. Podobno, nawet matka Karola Wojtyły miała to w metryce. W USA odnotowano 100 000 imigrantów z Poł-Wsch Polski z dokumentami z fikcyjną narodowością "białochorwacką" Ta stara mapa jest pod wpływem tej austriackiej idei historycznej, To mapa wczesnego średniowiecza, ale mapa ich "Białej Chorwacji" jest identyczna jak granice zaboru austriackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 kiedyś dawno próbowali... 14.07.12, 07:10 ...ją usunąć ze Śląska Austriacy i Niemcy a teraz próbują slonzakowcy,niechaj sobie próbują ich prywatna sprawa. Czy i u nas może się to zmienić? Moją ideą jest to, aby takich ludzi było coraz więcej. Każdy, kto koło domu postawi maszt i z należną czcią i szacunkiem wywiesi flagę Rzeczypospolitej Polskiej będzie mógł dołączyć do naszego grona. Mam nadzieję, że z czasem będzie nas coraz więcej. Oczywiście przez eksponowanie polskiej flagi nie staniemy się od razu superpatriotami, pamiętajmy o starannym przestrzeganiu norm życia społecznego, miłości do wspólnoty duchowej i materialnej wszystkich przeszłych i ży- jących pokoleń, o tradycji, obyczajach i kulturze, które warto przekazać naszym dzieciom. Nasz patriotyzm przejawiajmy w tradycjonalizmie i spokojnej, pewnej siebie dumie z naszej ojczyzny. Nie pozwalajmy na obrazę naszego kraju. Wychwalajmy jego wspaniałą przyrodę, polską gościnność, niepowtarzalne obyczaje. Nie wstydźmy się bycia obywatelem swojej ojczyzny i przynależności do swego narodu. Przez całoroczne eksponowanie naszej flagi narodowej manifestujmy swoje przywiązanie do ojczystej kultury i tradycji. Pokażmy, że jesteśmy Polakami i mie- szkamy w Polsce. Grzegorz Chachuła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezgryźliwy Re: Autonomiści przemaszerują przez Katowice IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 08:37 erko_adamy mit gorolen schwanzparade.... www.youtube.com/watch?v=Hds3_ke551k&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Autonomiści przemaszerują przez Katowice 14.07.12, 08:54 Gupie te ludzie,no nie ? www.youtube.com/watch?v=I-NUX01XZG8&feature=related p.s. co to byłoby za życie gdyby jej zabrakło,tylko nie pijćie jej na tej paradzie autonomicznej cobyście za daleko nie zaszli. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Autonomiści przemaszerują przez Katowice 18.07.12, 18:54 arnold7 napisał: > Za pare lat bedzie 10 000! > > Być może w sumie tyle będzie, jeżeli ten prorok z Przemyśla będzie was prowadzał po Katowicach czterdzieści lat. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Autonomiści przemaszerują przez Katowice 18.07.12, 22:23 firiduri napisał: > Być może w sumie tyle będzie, jeżeli ten prorok z Przemyśla będzie was prowadz > ał po Katowicach czterdzieści lat. Od pana nic w tym temacie nie zalezy, ani nikt sie panskimi opiniami nie przejmuje. Ale w swojej bezsilnosci zawsze moze pan dalej tupac nozkami i wycierac sline skapujaca z ust. Odpowiedz Link Zgłoś