Dodaj do ulubionych

Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze s...

05.08.12, 18:47
eee, to pewnie syn kolegi marszałka skończył właśnie historię i zgłosił chęć dyrektorowania, albo może jakiś znajomy koalicjant ma już dość siania zboża i trzeba nowe stanowiseczko stworzyć...
Obserwuj wątek
    • wydzielina_fizjologiczna Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze s... 05.08.12, 19:13
      W październiku 1939 Niemcy w barbarzyński sposób wyburzyli nowoczesny gmach Muzeum Śląskiego. Niemcom nie tylko nie zależało na prezentowaniu polskiego punktu widzenia. Oni chcieli wszelką polskość Śląska wymazać z powierzchni Ziemi. Niemcy nienawidzili i nienawidzą wszelkich śladów polskości na Śląsku. Należy o tym pamiętać, kiedy organizuje się wystawy w Muzeum Śląskim.
      • poborowy102 Re: Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze 05.08.12, 19:29
        no tak, ale to faktycznie było muzeum propolskie w AWŚ. A Niemcy były wtedy faszystowskim państwem. Trzeba przedstawiać historię raczej obiektywnie, n.p. pokazać też zbrodnie Armii Czerwonej, niemieckie zbrodnie, zabijanie Żydów i Polaków śląskich, n.p. grenzschutz
        i ich działalność na pograniczu, czyli m.in. rozstrzeliwanie polskich Ślązaków, działalność Niemców w trakcie II wojny światowej, a i zbrodnie czeskie na Śląsku Cieszyńskim, któreych Czesi nie chcą pamiętać, nawet w Wikipedii jakieś głupoty wypisują,
        Ale też oczywiscie wkład Niemców i Czechów w historię Śląska, śląskich miast też, duzo dobrego zrobili.
        • Gość: Baba von Abba Re: Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.12, 22:27
          I wiele innych swinstw, w tym tez tych polskich: m.in. sanacyjny system appartheidu kulturowego na polskim skrawku Górnego Slaska oraz polska zbrojna wspól-napasc na Czechoslowacje (polscy socjalistyczni narodowcy cuzamyn z niemieckimi narodowymi socjalistami) - nota bene glównie z.... Katowic napadajac.
          • poborowy102 Re: Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze 06.08.12, 07:39
            ta "napoaść" odbyła sie bez jednego wystrzału, na teren gdzie lunosć w większosci mówiła po polsku i była za to prześladowana przez Czechów.
            • poborowy102 Re: Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze 06.08.12, 07:42
              a co do reszty, województwo było autonomiczne, dużo inwestycji wówczas powstało na jego terenie, nowe linie kolejowe n.p.
              • jazg1 Śląsk był polski i czeski, a nie niemiecki 06.08.12, 10:41
                Śląsk tworzyli śląscy Piastowie, których wskutek małżeństw córek Piastów zastąpili książęta poddani królów czeskich i cesarzy austriackich.

Prusy wygrywając wojnę z Austrią zagarnęły Śląsk i zasiedliły głównie Dolny Śląsk, bo tamtejsza ludność wyginęła głównie w trakcie tej wojny, dlatego masowo osiedlali się tam pruscy koloniści.

Na Górnym Śląsku mieszkali Ślązacy posługujący się różnymi odmianami gwary śląskiej, zbliżonej do gwary małopolskiej. Po I wojnie światowej podczas powstań śląskich po stronie polskiej walczyli głównie Ślązacy, a po niemieckiej sprowadzeni z Prus żołnierze (przywieziono ich 60 tys.), bo Prusacy nie ufali zniemczonym Ślązakom.

Po dojściu do władzy Hitlera, wymuszano na Ślązakach podpisywanie volkslist i traktowano jako Niemców, szczególnie podczas II wojny światowej, bo potrzebowano żołnierzy do Wermachtu.

Taka jest historia Śląska, a nie inna. Dyrektor muzeum śląskiego słusznie dostał ochrzan, bo lansuje on niemiecką, prusacką propagandę, a nie historię. On powinien zostać wyrzucony na zbity pysk, a jak się RAŚ coś nie podobna, to stoi długa kolejka chętnych na koalicję z PO w śląskim sejmiku, więc w każdej chwili można dać kopa również Gorzelikowi i innym szkopom, udających Ślązaków.
                • Gość: ... Re: Śląsk był polski i czeski, a nie niemiecki IP: *.internetia.net.pl 06.08.12, 12:13
                  nawet Kutz pokazał to w swoim filmie "Perła w koronie", po jednej stronie regularna, umundurowana armia, po drugiej chopy z familoków w koszulach, z tym co tam kto miał w ręku, żadnej pomocy państwa polskiego, a właściwie prawie żadnej, bo jest scena gdzie Olbrychski przyjechał z Krakowa z armatą "bo tu powstanie", że jakiś jeden ochotnik się trafił i to wszystko....
                  • Gość: gfdf Re: Śląsk był polski i czeski, a nie niemiecki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.12, 00:43
                    > żadnej pomocy państwa polskiego
                    Znam wszystkie filmy Kutza, myslalem - ale przecviez on nie krecil komedii i parodii.
                • alfa65 Re: Śląsk był polski i czeski, a nie niemiecki 07.08.12, 14:16
                  Piszesz posługując się pojęciami współczesnymi, a początki w czasach plemiennych nie miały nic wspólnego z państwowością tak jak dzisiaj to pojmujemy.We wczesnym Średniowieczu ziemie śląskie przechodziły spod panowania jednego księcia (polskiego bądź czeskiego) do drugiego.Nie było granic państwowych w dzisiejszym pojęciu i czyje interesy zwyciężały tego była zwierzchność.Dopiero za czasów Bolesława Krzywoustego prawie cały Śląsk przeszedł pod jego władzę.Potem wiemy co było: rozbicie dzielnicowe i Śląsk przypadł jednemu z synów B.Krzywoustego.A potem było rozbicie Śląska na księstwa śląskie i poszczególni książęta ,znajdując w tym własny interes, składali hołdy raz Czechom raz Polakom (nie były to Czechy bądź Polska w dzisiejszym pojęciu), aż nastał Kazimierz Wielki , który w pierwszej połowie XIV w. zrzekł się tych ziem na rzecz króła Czech.I tak Śląsk był poza państwem polskim do XXw.A w tak zwanym międzyczasie w siłę wzrośli Habsburgowie i oni władali ziemiami śląskimi .Potem "wojny śląskie " i większość Ślaska przeszła w ręce pruskie.
                  A w XXw. ,w wyniku powstań śląskich , Polsce przyznano 1/3 ziem śląskich.O ziemię cieszyńską , która wcześniej była pod panowaniem monarchii habsburskiej, "pożarły się " Polska i Czechy. W wyniku podziału , Polska dostała część ziemi cieszyńskiej.Przed II wojną światową powstało autonomiczne województwo śląskie.W czasie wojny włączono Śląsk do Rzeszy dołączając Zagłębie Dabrowskie, ziemie wokół Jaworzna i Chrzanowa oraz ziemię żywiecką .Jak widzimy , wybitny wkład w ukształtowanie sie województwa śląskiego miały nazistowskie Niemcy, bo w PRL-u powołano do życia województwo śląsko-dąbrowskie.To w przeogromnym skrócie.
                  A wracając do meritum , czyli pana marszałka:zacietrzewienie jest niedobrym pomysłem w podejmowaniu decyzji.
      • globalneocipienie Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 19:32
        Chyba zapominasz kolego/koleżanko co w tym czasie Polacy robili w Czechach i w jaki sposób wykiwali Hitlera w ostatnim momencie wypinając tyłek na pakt antykomitenowski podpisując dziwne układy ze śmiesznymi państwami w tym czasie typu Francja i Austria. Ciekawe jak Polacy reagowaliby na analogiczne muzea we Lwowie i na Litwie, gdyby Ukraińcy i Litwini odcięli się od związków z Polską. Polacy są największymi hipokrytami, niestety. Jeśli Muzeum Śląskie ma być centrum polskiej propagandy to ja biletu na pewno nie kupię.

otoglobalneocipienie.blogspot.com/
        • globalneocipienie Miało być Wielka Brytania a nie Austria. 05.08.12, 19:34
          Przepraszam, miało być Wielka Brytania a nie Austria.

globalneocipienie napisał:

> Chyba zapominasz kolego/koleżanko co w tym czasie Polacy robili w Czechach i w
          > jaki sposób wykiwali Hitlera w ostatnim momencie wypinając tyłek na pakt antyko
          > mitenowski podpisując dziwne układy ze śmiesznymi państwami w tym czasie typu F
          > rancja i Austria. Ciekawe jak Polacy reagowaliby na analogiczne muzea we Lwowie
          > i na Litwie, gdyby Ukraińcy i Litwini odcięli się od związków z Polską. Polacy
          > są największymi hipokrytami, niestety. Jeśli Muzeum Śląskie ma być centrum pol
          > skiej propagandy to ja biletu na pewno nie kupię.
          >
          > otoglobalneocipienie.blogspot.com/
        • wydzielina_fizjologiczna Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 19:40
          Muzeum Sląskie zostało wybudowane w okresie międzywojennym za pieniądze z Autonomicznego Skarbu Śląskiego. Miało przedstawiać Śląski punkt widzenia, w którym było miejsce i dla Polski i dla Niemiec. Ale Niemcy nienawidzili polskości na Śląsku. Przez 400 lat starali się polskość Śląska zlikwidować i im się nie udało. Dlatego we wściekłej furi rozebrali kamień po kamieniu gmach Muzeum, żeby zatrzeć polskość Śląska. Bez powodzenia na szczęście. Nie widzę teraz powodu aby za państwowe pieniądze promować niemieckość Śląska. niech sobie Niemcy to robią. Mają ten swój Dom w Gliwicach.
          • arnold7 Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 19:49
            wydzielina_fizjologiczna napisała:

> Muzeum Sląskie zostało wybudowane w okresie międzywojennym za pieniądze z Auton
            > omicznego Skarbu Śląskiego. Miało przedstawiać Śląski punkt widzenia, w którym
            > było miejsce i dla Polski i dla Niemiec.

Jest pan w bledzie. Mialo byc nacjonalistycznie polskie.

Ale Niemcy nienawidzili polskości na Ś
            > ląsku. Przez 400 lat starali się polskość Śląska zlikwidować i im się nie udało

Ciezko zlikwidowac cos, czego nie bylo.

> . Dlatego we wściekłej furi rozebrali kamień po kamieniu gmach Muzeum, żeby zat
            > rzeć polskość Śląska.

Bzdury, budynek mial stalowa konstrukcje, a stal byla potrzebna na czolgi.

>Bez powodzenia na szczęście.

To w koncu rozebrali czy nie?

Nie widzę teraz powodu aby z
            > a państwowe pieniądze promować niemieckość Śląska. niech sobie Niemcy to robią.

Co za belkot. Kto niby chce promowac niemieckosc Slaska?

> Mają ten swój Dom w Gliwicach.

Kto ma ten Dom?
            • wydzielina_fizjologiczna Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 20:01
              Na tej zasadzie co piszesz, to można powiedzieć, że Niemcy wymordowali Żydów, bo potrzebowali złota z ich zębów, do styków w radiostacjach. Muzeum Śląskie powstało na podstawie decyzji Sejmu Śląskiego wybranego przez Ślązaków. Rozumiesz więc, że miało przedstawiać śląski punkt widzenia. Decyzja o powołaniu muzeum nie została podjęta przez władze polskie, tylko przez władze autonomicznego Śląska. Niemcy to barbarzyńcy, którzy nienawidzą śladów polskości na Śląsku i posuną się do każdej podłości żeby je wymazać.
              • Gość: dampfwalca Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.12, 22:32
                A najwieksza wystawa to byla wielomiesieczna kilkupietrowa wystawa projektów pomnika Pilsudskiego oraz "Grazynskiego". :-))))))))))
          • globalneocipienie Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 19:50
            W takim razie będę cytował naszych czołowych polityków i autorytetów:
            "pokażmy, że jesteśmy lepsi".
            Skoro mieliśmy ambicje przyznać się do porażki w Jedwabnem jak żaden inny naród (a wszystkie mają coś na sumieniu), pokażmy, że nie wstydzimy się tego, że Śląskiem władał jeden z najbardziej cywilizowanych narodów przez dobre 200 lat.
            Muzeum Śląskie powinno wyjaśnić Polakom, że Śląsk nie był pod zaborami, a nie był Polski już od Kazimierza Wielkiego. Pszczyńscy Hochbergowie mogli w pewnym momencie władać znaczną częścią Europy, a niemieccy kapitaliści budowali familoki śląskim robotnikom jak żaden inny polski komunista z robotniczymi frazesami w gębie...

wydzielina_fizjologiczna napisała:

> Muzeum Sląskie zostało wybudowane w okresie międzywojennym za pieniądze z Auton
            > omicznego Skarbu Śląskiego. Miało przedstawiać Śląski punkt widzenia, w którym
            > było miejsce i dla Polski i dla Niemiec. Ale Niemcy nienawidzili polskości na Ś
            > ląsku. Przez 400 lat starali się polskość Śląska zlikwidować i im się nie udało
            > . Dlatego we wściekłej furi rozebrali kamień po kamieniu gmach Muzeum, żeby zat
            > rzeć polskość Śląska. Bez powodzenia na szczęście. Nie widzę teraz powodu aby z
            > a państwowe pieniądze promować niemieckość Śląska. niech sobie Niemcy to robią.
            > Mają ten swój Dom w Gliwicach.
            • poborowy102 Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 20:42
              nie jesteśmy na pewno gorsi, pokażmy zbronie niemieckie, zbrodnie radzieckie i zbrodnie czeskie, oraz też te obozy PRLowskie, czyli też zbrodnie polskie, ale wykonane jednak przez narzuconą władzę komunistyczną, którą to gruba kreska i michnikowszczyzna uchroniła od odpowiedzialności.
              • Gość: Rajwa Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.12, 22:34
                No tak - a np. "zbrodnie rosyjskie" nie zostaly Rosjanom itd. "narzucone" przez bolszewizm, nie, nieee. No bo Rosjanie sa feeee. Inaczej niz cacy-Polacy, mom recht ?
                • poborowy102 Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 06.08.12, 07:38
                  nie za bardzo, bo to, ze dostali przyzwolenie nie znaczy, ze musieli gwałcić i zabijać cywilów w Miechowicach czy w Przyszowicach m.in.
                  • polsz Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 06.08.12, 08:41
                    żaden Ślązak nie służył w gestapo i nie mordował innych....
                    Nawet obłuda powinna mieć swoje granicei
                    • Gość: Fafluhter2012 Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 10:16
                      www.jaskolkaslaska.eu/750/gornoslazak-w-mundurze-ss
                      polsz napisał:
                      żaden Ślązak nie służył w gestapo i nie mordował innych....
                      > Nawet obłuda powinna mieć swoje granicei

Jawohl! Tukej rodziły sie same noblisty i rici z hożofa
                    • Gość: Mikołaj Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.centertel.pl 06.08.12, 10:20
                      Acha, czyli to uzasadnia bestialskie mordowanie ludności cywilnej np. w Miechowicach? Ty nie jesteś cyniczny, jesteś po prostu prymitywny.
                      • Gość: ... Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.internetia.net.pl 06.08.12, 12:06
                        no włąśnie, radzę poczytać co się działo w Miechowicach, to była rzeź niewinnych ludzi...
          • Gość: zoRRo Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.12, 22:30
            Te muzeum "slaskie" bylo katjusza propagandy i pokozywalo ino Polska, Poloków i polsko sztuka.
            Mimo nazwy nie zawieralo i pokazywalo ono duzo stricte górnslaskich tematów czy objektów.
            Wszystko inne to klamstwo, bialo-czerwonego klamstwa ciag dalszy.
            • Gość: szwargotaniu STOP Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 23:30
              skocz mu po dwa ogórki małosolne
              stricte górnslaski
              > objekcie.
        • Gość: hej Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.internetia.net.pl 05.08.12, 20:21
          globalneocipienie napisał:

> Chyba zapominasz kolego/koleżanko co w tym czasie Polacy robili w Czechach

A co robili? Ano nic. Weszli i byli witani kwiatami, uchronili Polaków przed hitlerowską okupacją przez rok.
          A co robili Czesi w 1919?
          Ano zabijali jeńców bagnetami, dobijali rannych, doedukuj się,
          masz tu czeskie dzieło:
          www.zaolzie.org/zaolzie2006/200601/PBI200601.htm
          A tu masz jeden z pomników, pamiętamy:
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/4/4b/20120416123104%21ZebrzydowicePLmariuszjbie.jpg
          • angrusz1 Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 20:46
            Do hej ;

Warto podnieść do góry ten twój wpis , by różnym durniom pokazać jak to było .
            By jednak przypomnieć, że kiedy formowały się państwa i ich granice to Śląsk jednak był w granicach Polskiego Królestwa .
            A tylko zwykła zdrada polskiego księcia - syna Bolesława Krzywoustego - spowodowała powolne odejście Śląska od Korony .
            Nie dajmy sobie wmówić, że historia Śląska zaczyna się od rozwoju przemysły węglowego i hutnictwa .

JP 2 na Górze św Anny mówił o piastowskim Śląsku .
            • Gość: dffbdfhg Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.12, 22:35
              To akurat je wazne, co polityk(sic) JPII godol o Slonsku. Blablaaaaa, Hopie.
            • globalneocipienie Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 05.08.12, 23:57
              Mój dziadek był powstańcem śląskim i mam lepsze dane niż to co głoszą podręczniki i śląskie muzea. Za czasów sanacyjnych powstańcy mówili na siebie "posrańcy".
              W latach 30 czołowi polscy politycy pili wódkę i urządzali polowania imprezy razem z hitlerowcami, Niemcy proponowali biznes w Wolnym Mieście Gdańsk, a kiedy przyszło zadeklarować się do walki z czerwonymi (pakt antykominternowski) Polska podpisała umowy z wrogami Niemiec. Ślązacy stracili na tym potrójnie - najpierw musieli się tłumaczyć Niemcom, potem Polakom, a potem Armii Czerwonej.
              • polsz Re: Ja do propagandowego muzeum biletu nie kupię! 06.08.12, 08:48
                bo wg ciebie powinni podpisać umowę z hitlerowcami? Jesteś faszystą? A dziadek był powstańcem czy też z oprawcą z grenzschutzu?
    • Gość: xyz Re: Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze IP: *.c193.msk.pl 05.08.12, 19:16
      ,,Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego." - Po jakiemu to zdanie?
      • Gość: Błazny polskie Marszałek gani dyrektora Muzeum Śląskiego. IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 19:55
        Po "polskiemu", wg najnowszej gramatyki! :-)

Takie to są "owoce" polskiej szkoły. :-(
    • tak_bywa Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze s... 05.08.12, 19:20
      "Ło matko" ilu tu absolwentów WUMLu już się zgłosiło !!!
    • Gość: SzaraMaść Re: Artykul Krzyka, i wszystko w temacie IP: *.rudcom.pl 05.08.12, 19:21
      skoro ty rzucasz, to też jesteś w zasięgu ....rzucania, tak jak w ....e_świecie nie jesteś anonimowy. Zapamiętaj to sobie, mendo.
    • tak_bywa Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze s... 05.08.12, 19:24
      I to z z marszałkiem na czele. Marszałek oczywiście najlepiej zna historię Śląska, w końcu ani jedno z rodziców nie pochodzi ze Śląska. Wiadomo, że na naszej historii najlepiej znają się politycy - byle nie Ślązacy.
    • feszter tak jest jak marszałek woj. śląskiego jest gorolem 05.08.12, 19:50
      my mamy swoją śląską historię a pan Matusiewicz ma swoją małopolską. Niech wraca skąd przyszedł
    • queserasera Autonomia nie jest tożsama z separacją... 05.08.12, 19:53
      A może to właśnie jest błąd? Może czas się definitywnie od tych zidiociałych poltoni uwolnić, od wszelkiej maści Semików i innych śpików z Bógwiekąd czy innej Szkieletczyzny?
      • Gość: z Katowic Re:... IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 23:10
        A w jaki sposób chciałbyś to zrobić?
        Napisz, nie bój się.
    • peterp Ile jeszcze potrwa ta choroba 05.08.12, 20:11
      zwana nacjonalizmem i fobią do wszystkiego co niepolskie ?
      Czy mam szanse zwiedzić muzeum w którym będzie pokazana historia Górnego Śląska bez politykierstwa trzęsidupków i wytycznych płynących z Warszawy ?
      Pewnie nie za mojego życia....
      • poborowy102 Re: Ile jeszcze potrwa ta choroba 05.08.12, 20:44
        Wiesz, Czesi na tym Zaolziu też poustawiali pomniki Masaryka, czy to nie jest czasem antypolska fobia?
    • Gość: rw Tani cham z ciebie, na szczęscie w Anglii siedzisz IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.12, 20:12
      dobrze że ta hołota polska co by paliła i wybijała szyby wyjechała stąd.
    • bs_1976 Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze s... 05.08.12, 20:30
      Marszalkowie przychodza i odchodza.. Ten tez kiedys odejdzie.. I za wiele lat nikt juz nie bedzie o nim pamietal...
    • chorobyirozpacz Propaganda RAS 05.08.12, 22:59
      pod tym tekstem mogłby sie podpisac polityk Gorzelik znany m. in z antypolskosci i germanofilstwa. Polityk Gorzelik wszedł do komisji konkursowej muzeum więc nawet osobiscie bedzie mieć wpływ na zawartosc wystawy, poza tym bedzie tam iluś ludzi z nim zwiazanym. To się propagandzistom Wyborczej podoba
      • chorobyirozpacz Krzyk i Kortko klamią 05.08.12, 23:15
        Muzeum ślaskie nie było bastionem polskosci bo nie zdazyło nim byc, zanim zostalo otwarte Niemcy rozgrabili i zniszczyli zbiory sam budynek rozebrali. RAŚ to organizacja antypolska która wraz z innym partiami Wolnego Sojuszu Europejskiego chce faktycznej likwidacji dotad istniejacych państw europejskich i stworzenia Europy regionów. Europa regionów zamiast Europy panstw
        • Gość: wdzięczny dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 23:19
          Za to, że wyjawiłeś co cię dotknęło i nie trzeba dociekać skąd to twoje majaczenie.
        • Gość: Mikołaj Super- Sfederowane Regiony Europy! IP: *.centertel.pl 06.08.12, 10:38
          > RAŚ to organizacja antypolska która wraz z innym partiami Wolnego Sojuszu Europejskiego
          > chce faktycznej likwidacji dotad istniejacych państw europejskich i stworzenia Europy
          > regionów. Europa regionów zamiast Europy panstw

Super! Będę na nich głosował- właśnie takiej Europy nam potrzeba, żeby mieć szansę konkurowania z USA, Chinami i Rosją. W przeciwnym razie nas zmarginalizują w nieodległej przyszłości!
    • jalat To obrzydliwe... 05.08.12, 23:21
      ... Kiedy politycy pchają swoje brudne łapska do rzeczy przerastających ich rozumek.

Żenada!
      • Gość: olo Re: To obrzydliwe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 00:27
        Pan marszalek slucha sie pani Semik??:):)....biedny czlowiek! Temu panu nalezy tylko i wylacznie wspolczuc !! Panie marszalku ja sie o pana pomodle!:)
    • Gość: Bryl Publikacje historyczne dzialaczy RAS IP: 194.50.118.* 06.08.12, 03:51
      Kontrowersje wzbudziły niektóre publikacje historyczne byłych działaczy RAŚ (m.in. Dariusza Jerczyńskiego czy Bruno Nieszporka) zamieszczone m.in. na stronach internetowych. Można w nich było znaleźć twierdzenia, że historia Śląska została zafałszowana przez polskich nacjonalistów, natomiast germanizacja i walka z Polakami organizacji takich jak Hakata i Komisja Kolonizacyjna były formą obrony przed polskim nacjonalizmem[24] oraz, że Polska „walnie się przyczyniła” się do wybuchu II wojny światowej[25].

Nieszporek dokonał rewizji ustaleń historycznych dotyczących przyczyn obu wojen światowych, a zwłaszcza II wojny światowej. Za sprawcę tej ostatniej oprócz Hitlera i Stalina uznał także w dużym stopniu Żydów (zwłaszcza amerykańskich), Polaków i USA. W omawianiu przyczyn pierwszej wojny światowej w dużym stopniu posłużył się obszernymi cytatami z Adolfa Hitlera (Mein Kampf
    • Gość: Bryl Publikacje w czasopismie RAS IP: 194.50.118.* 06.08.12, 03:52
      W „Jaskółce Śląskiej” – czasopiśmie wydawanym przez RAŚ, pojawiały się artykuły postulujące powstanie „niepodległego państwa Śląsk”
      • boguslaw81 Re: Publikacje w czasopismie RAS 06.08.12, 06:04
        Ludzie zakompleksieni mają trudności z rozumieniem tego co czytają. To cytat z podręcznika psychiatrii dla studentów medycyny.
      • Gość: Mikołaj Też mi nowość, phi! IP: *.centertel.pl 06.08.12, 10:42
        Człowieku, postulaty stworzenia samodzielnego państwa śląskiego były już podnoszone w połowie XIX wieku, a także tuż po I wojnie światowej. Nihili novi sub sole.
        • Gość: Bryl Re: Też mi nowość, phi! IP: *.zone2.bethere.co.uk 06.08.12, 14:27
          Gdzie byly one podnoszone?
          Przy piwie w knajpie?
          Jak tak byly te postulaty podnoszone ze nic o nich nigdy nie bylo slychac.
          Jestes pewny ze to postulaty byly podnoszone a nie nastepne kufle piwa, lub kieliszki gorzalki?
    • Gość: Bryl Wypowiedzi kibola Gorzelika IP: 194.50.118.* 06.08.12, 03:53
      Echem odbiła się wypowiedź Jerzego Gorzelika w której następującymi słowami stwierdził: „Jestem Ślązakiem, nie Polakiem. Moja ojczyzna to Górny Śląsk. Nic Polsce nie przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem. Państwo zwane Rzeczpospolita Polska, którego jestem obywatelem, odmówiło mi i moim kolegom prawa do samookreślenia i dlatego nie czuje się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa”. Komentując później tę wypowiedź uzasadniał ją jako konieczny, choć nieco brutalny impuls do podjęcia debaty na temat roli państwa polskiego na Górnym Śląsku. Gorzelik dodał, że w perspektywie czasu taka debata faktycznie zaistniała i owocuje. Niektóre środowiska podniosły kwestię powyższej wypowiedzi przy okazji zaprzysiężenia Jerzego Gorzelika na członka sejmiku śląskiego, dzięki ich staraniom w roku 2010 każdy radny sejmiku składał tę przysięgę osobno (dotychczasową praktyką była wspólna aklamacja).
      • polsz Re: Wypowiedzi kibola Gorzelika 06.08.12, 10:20
        niczego nie przyrzekałem, nie czuję się zobowiązany do lojalności. A jako radny województwa ślubuje:
        ""Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu Polskiego, strzec suwerenności i interesów Państwa Polskiego, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny, wspólnoty samorządowej województwa i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej".
        Kiedy kłamie? Gdy ślubuje Polsce czy gdy się do niej odżegnuje? Pewnie jeszcze na koniec ślubowania dodał "Tak mi dopomóż Bóg"
    • Gość: Bryl Kontrowersyjne zdjecia z zawodow skata IP: 194.50.118.* 06.08.12, 03:56
      W 2011 roku do publicznej opinii wyciekło zdjęcie z zorganizowanego przez RAŚ w Kotorzu Małym "V Pucharu Ruchu Autonomii Śląska w SKATA". Fotografia przedstawia uśmiechniętego zwycięzce tej gry na tle dwóch skrzyżowanych flag: niemieckiej i śląskiej, oraz plakat z napisem po niemiecku "Pamięci poległym" upamiętniający ofiary II wojny światowej, nad plakatem widnieje ponadto niemiecki krzyż żelazny z datami 1939-1945. Konkurs ten został rozegrany w sali DFK Kotórz Mały; DFK to organizacja młodzieży niemieckiej w Polsce - Deutscher Freundschaftskreis
      • boguslaw81 Re: Kontrowersyjne zdjecia z zawodow skata 06.08.12, 05:59
        Jak Pana rozumieć? Czy polegli na jakiejkolwiek wojnie nie zasługują na pamięć. W mojej kulturze, a należę do kultury europejskiej jest to normalne i zrozumiałe.
    • Gość: Bryl Zalozenie klubu pilkarskiego FC Katowice IP: 194.50.118.* 06.08.12, 03:57
      Działacze RAŚ znaleźli się wśród założycieli powołanego w 2007 roku klubu piłkarskiego o nazwie 1.FC Katowice. Nazwa nawiązuje do pierwszego klubu piłkarskiego w Katowicach, założonego w 1905 roku, wicemistrza Polski w 1927 roku, zlikwidowanego przez władze polskie w 1939 roku z powodu opanowania władz klubu przez radykalnych nacjonalistów niemieckich ze środowiska Jungdeutsche Partei i reaktywowanego przez niemieckie władze hitlerowskie podczas okupacji zajętego Górnego Śląska. Powstanie tego klubu spowodowało krytyczne reakcje działaczy Ruchu Obywatelskiego „Polski Śląsk”, którzy utrzymywali, że klub ma nazistowskie korzenie
      • boguslaw81 Re: Zalozenie klubu pilkarskiego FC Katowice 06.08.12, 06:16
        Pisze Pan" klub ma nazistowskie korzenie" a w innym miejscu, że" Nazwa nawiązuje do pierwszego klubu piłkarskiego w Katowicach, założonego w 1905 roku".
        Proszę zajrzeć do podręcznika historii, w 1905 roku nikt nie wiedział nic o nazistach jakże założony wtedy klub mógł mieć " nazistowskie korzenie".
        Proponuję uprzejmie nie powtarzać różnych bzdur pisanych przez różnych pseudo działaczy.
        • Gość: Bryl Re: Zalozenie klubu pilkarskiego FC Katowice IP: 194.50.118.* 06.08.12, 07:47
          prosze przeczytac jeszcze raz ten wycinek z wikipedii, tym razem ze zrozumieniem
    • Gość: Bryl Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" prze IP: 194.50.118.* 06.08.12, 04:00

Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" przez RAS

2 lutego 2012 roku w Katowicach wyemitowano kontrowersyjny film o tytule "Polskie obozy koncentracyjne", który sugeruje, że w Łambinowicach istniał "polski obóz koncentracyjny". Projekcję filmu zorganizowało Muzeum Śląskie i Ruch Autonomii Śląska. Poseł Michał Nowak skomentował to wydarzenie słowami To były obozy odosobnienia, przetrzymywania, a mówienie o nich "polskie obozy koncentracyjne" jest haniebną manipulacją.[31] Profesor Ryszard Kaczmarek z Uniwersytetu Śląskiego stwierdził, że bardziej słusznie należałoby powiedzieć obozy koncentracyjne w Polsce", przyrównał problem ten do pytania z przeszłości - czy można mówić o polskim stalinizmie, czy stalinizmie w Polsce? "Raczej większość historyków - i słusznie - mówiła o tym, że to zjawisko ma charakter o wiele szerszy, wobec tego określenie stalinizm w Polsce jest poprawne".[32] Kino "Rialto", które wyemitowało film, jest częścią "Silesii Film", instytucji podlegającej Samorządowi Województwa Śląskiego finansowanej z budżetu państwa. Za kulturę i edukację odpowiada członek Zarządu Województwa i lider RAŚ Jerzy Gorzelik.[33] Całe zdarzenie miało miejsce w tym samym czasie, gdy Polonia amerykańska wygrała długoletnią batalię o zakaz używania przez dziennikarzy amerykańskich określenia "polskie obozy śmierci
      • boguslaw81 Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" 06.08.12, 05:51
        "Obozy odosobnienia"? Co za śmieszny eufemizm. Toż to to samo co obóz koncentracyjny!
        A że "polski"? Przecież to nie Rosjanie ani Nigeryjczycy katowali tam jeńców po 1945 roku.
        • Gość: ad boguslaw81 Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 06:42
          klub-generalagrota.pl/portal/kg/38/624/Obozy_i_inne_miejsca_odosobnienia_na_ziemiach_polskich_w_latach_19441958.html
          boguslaw81 napisał:

> "Obozy odosobnienia"? Co za śmieszny eufemizm. Toż to to samo co obóz koncentra
          > cyjny!
          > A że "polski"? Przecież to nie Rosjanie ani Nigeryjczycy katowali tam jeńców po
          > 1945 roku.

Masz link i poczytaj sobie kto przebywał w tych obozach i dlaczego.
          Jeżeli w/g ciebie oprawcy,volksdojcze i zbrodniarze wszelkiej maści wrogowie i kolaboranci
          zasługują na traktowanie szczególne i bezstresowe , to wiedz ,że w kulturze europejskiej mieściło się na tamten czas palenie ludzi w krematorium i robienie z nich mydła.
          To ,że w zamian nie potraktowano tych kultur kampf adekwatnie , świadczy tylko o miłosierdziu tych , którym wykonanie kary przyszło na bieżąco czynić.

www.1wrzesnia39.pl/portal/39p/1288/8869/1_wrzesnia_1939_piatek.html
          Potrafisz czytać ze zrozumieniem?
          Ludzie zakompleksieni mają trudności z rozumieniem tego co czytają. To cytat z podręcznika psychiatrii dla studentów medycyny. cytowany wyżej przez ciebie.

Brakuje tylko żebyś napisał, że to Polska wywołała wojnę na której zginęło
          4 633 000 żołnierzy niemieckich 2 700 000 cywilów niemieckich 160 000 żydów
          w sumie 7 293 000 Niemców tj 10,47% ogółu ludności, ale to i tak mały procent bo Polska poniosła straty 16.07 %
          Jak ci mieszczą się te procenty w twojej europejskiej głowie to nie apeluj więcej do polskiego miłosierdzia bo wszystko ma swoje granice.
          • Gość: sts21 Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" IP: *.kwsa.pl 06.08.12, 07:13
            Czyli jak Kali kogoś więzi, torturuje i doprowadza do śmierci - to oczywiście dobrze, bez sądu ale "sprawiedliwie" bo przecież jesteśmy cywilizowani, żadni tam zbrodniarze. Jak Kalemu to robiono - to oczywiscie zbrodniarze to czynili. Taka pokrętna polska moralność. A luż w Biblii pisali o tych co belki we własnym oku nie widzą.
            • Gość: O bwana kurbwa Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 07:33
              > Czyli jak Kali kogoś więzi, torturuje i doprowadza do śmierci - to oczywiście d
              > obrze, bez sądu ale "sprawiedliwie" bo przecież jesteśmy cywilizowani, żadni ta
              > m zbrodniarze.

Wa-hima zawsze ścinać niewolników.
              Stary król umrzeć – ścinać; młody król nastać – ścinać.
              Gdyby Kali nie kazać ich ścinać, Wa-hima myśleliby, że Kali nie król

• Gość: olo Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 08:59
          "Obozy odosobnienia"? Co za śmieszny eufemizm. Toż to to samo co obóz koncentracyjny!
          A że "polski"? Przecież to nie Rosjanie ani Nigeryjczycy katowali tam jeńców po 1945 roku. <<<Jencow???????? Tam mordowano cywili ,Slazakow,Niemcow ,Szwajcarow ,Holendrow.To byly obozy zaglady a bylo ich 200!!!
        • polsz Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" 06.08.12, 10:26
          wiesz ile takich obozów było w Polsce? Trafiali do nich Polacy z różnych regionów kraju. No ale Ślązacy muszą być wyjątkowi. Gotowi są zaprzeczyć faktowi istnienia takich obozów wszędzie bo przecież tylko oni byli gnębieni. Kaczyści z PiS puszczają sobie filmiki o nocnej zmianie, RAŚ-iści o polskich obozach koncentracyjnych. Jacyż oni do siebie podobni
          • Gość: olo Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 11:08
            wiesz ile takich obozów było w Polsce? Trafiali do nich Polacy z różnych regionów kraju. No ale Ślązacy muszą być wyjątkowi. Gotowi są zaprzeczyć faktowi istnienia takich obozów wszędzie bo przecież tylko oni byli gnębieni. Kaczyści z PiS puszczają sobie filmiki o nocnej zmianie, RAŚ-iści o polskich obozach koncentracyjnych. Jacyż oni do siebie podobni <<<<polsz po wojnie tak jak piszesz zginely setki tysiecy niewinnych ludzi! Nie mam zamiaru sie licytowac na obozy koncentracyjne w polsce po 1945r Ale nalezy przyjac ten fakt do wiadomosci ! Obozow na Slasku bylo 200 nie 2!! Wiesz jakm zwrotem okreslalo sie "cos takiego po wojnie na balkanach"???? Czystki etniczne!
            • polsz wow 06.08.12, 11:54
              mieliście jakąś promocję? Na pewno 200? Nie 2 tysiące? A może 20 tysięcy?
              Bo na terenie całej RP były 44 obozy....
              • Gość: dla ciekawych Re: wow IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 13:07
                siegersraum.com/pl/index_pl.php?flv=6&op=8
                Tu też jest trochę historii ,której nie możemy powiedzieć, że jej nie było, że nas nie dotyczy.
                Nie można żyć w cieniu śmierci , z bagażem doświadczeń przodków ale
                nie wolno udawać ,że co było , a nie jest ,nie pisze się w rejestr.
                Kolejne odcinki są w tzw. 'materiały filmowe' , trzeba namierzyć kolejne odcinki.
          • settembrini Re: Promocja filmu "Polskie obozy koncentracyjne" 06.08.12, 16:04
            Przyczyny dla których do powojennych obozów trafiali Polacy i Ślązacy były zupełnie różne- pierwsi trafiali za poglądy, drudzy za sam fakt pochodzenia- już samo to obala Twoje bzdury. Poza tym Ślązacy mają swój Dzień Pamięci o Tragedii Górnośląskiej 1945, wystarczy jeszcze tylko by pewnego dnia w uroczystościach wzięli udział przedstawiciele władz państwowych a fakty te trafiły do podręczników i to całkowicie wystarczy, pamięć zostanie zachowana, a nauka wyciągnięta.
    • c27-a Proponuję dwie wersje wystawy o historii 06.08.12, 07:03
      Polską i Niemiecką. Każdy zobaczy taką jak mu pasuje. Wciskanie wszystkich na siłę do jednej jest bez sensu. Sal w muzeum chyba starczy.
      • Gość: vvwwwww Re: Proponuję dwie wersje wystawy o historii IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 06.08.12, 09:44
        Nie oszukujmy się, wszystko co stanowiło o sile Śląska wiąże się z Niemcami - ich kapitałem, przemysłem, organizacją życia społecznego i kulturą. RAŚ przynajmniej nie owija w bawełnę, a marszałek lawiruje jak wiatr zawieje - typowe dla PO. Niestety przemysłowa era dobiegła już końca. Niemcy nie są już zainteresowane eksploatacją Ślaska, a Polska nie ma pomysłów i zabiera się do pracy od tego co nie ma znaczenia dla umocnienia ekonomicznej pozycji regionu: historii, muzealnictwa, kultury i politycznych gier. Tymczasem to co najważniejsze: nowe technologie, nauka, sport i biznes nikogo nie interesują. Prosta droga do zapaści w całkiem nieodległej przyszłości.
    • Gość: he Re: Artykul Krzyka, i wszystko w temacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.12, 09:17
      Groźba karalna podlega karze zgodnie z kodeksem karnym. Radzę uważać, oby Marszałek - właściciel Muzeum Ślaskiego - nie złożył doniesienia do prokuratury. IP nie jest anonimowe.
      • Gość: settembrini Re: Artykul Krzyka, i wszystko w temacie IP: *.centertel.pl 06.08.12, 10:34
        Marszałek jest właścicielem Muzeum Śląskiego? Strasznie bogaty człowiek! :-D
    • Gość: XYZ Re: Marszałku gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.12, 10:35
      I bardzo dobrze, że marszałek się tym zainteresował, szkoda, że tak późno. Życzę konsekwencji i niepoddawania się nagonce.
    • Gość: tulipan Apel do Panów Redaktorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.12, 14:20
      Apeluję do Panów Redaktorów o to, by gw starała się choć przekazywać prawdę, prawdziwe informacje, nie atakując innych. Sympatie Panów wydają się być znane, uwzględniając zaangażowanie gw w tej konkretnej sprawie. W każdej opowieści historycznej chodzić powinno o zbliżenie się do prawdy, obiektywności, ale nie przekręcanie faktów. Czyż gz Katowice nie robi aby klaki jednym, ganiąc innych? Podkreślę raz jeszcze, w oczach niektórych (wielu?) Czytelników gz zdaje się być elementem jednej ze stron, nie zaś medium, które dostarcza informacji jak najbardziej obiektywnych. A jeśli tak wygląda sytuacja w tej akurat sprawie, związanej z wystawą w Muzeum Śląskim, no to jak w innych, quasi-informacjach? Zadziwiające, jak łatwo gz przyznaje racje tylko jednej grupie; inni nie myślą pozytywnie o regionie, nie pracują na jego rzecz i nas wszystkich? GZ w Katowicach od la jest stronnicza, więc traci czytelników. Może więc Panowie Redaktorzy uderzą się (choć leciutko) we własne piersi?
      • settembrini Re: Apel do Panów Redaktorów 06.08.12, 15:57
        Oto przykład jak można napisać kilkaset znaków i nie przekazać absolutnie żadnej treści. Gdzie redaktorzy mijają się faktami?
    • alfa65 Marszałek gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze s... 06.08.12, 19:45
      Ksiądz Tischner miał rację .Homo sovieticus istnieje i to w tak młodym człowieku...
      • Gość: homo_vaticanus Re: Marszałek gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze IP: *.play-internet.pl 06.08.12, 20:33
        alfa65...a konkretnie, to o co ci się rozchodzi , jeśli twój post nie ma być ...pierdnięćiem zasrańca?
        ...............................................................
        120 r. - Pierwsze wzmianki o używaniu wody święconej do wypędzania duchów
        nieczystych
        • Gość: rozbawiony Nooo i podniosl sie Krzyk...Jozek Krzyk IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.12, 07:19
          Po co sie slazakowcy tak napinaja, wiekszosc z nich nigdy do zadnego muzeum nie wejdzie a jak juz tam trafi to tylko przypadkiem...............szukajac budki z piwem............wiec o co ten Krzyk, panie Jozefie?
          • Gość: UB_awiony Re: Nooo i podniosl sie Krzyk...Jozek Krzyk IP: *.play-internet.pl 07.08.12, 08:40
            to dla takich<rozbawionych bryną>> goroli i mischlingów jak ty kałmuku. Hanysy swoją historię znają i w domach mają.
            • pit-zeolit Re: Nooo i podniosl sie Krzyk...Jozek Krzyk 07.08.12, 10:24
              Gość portalu: UB_awiony napisał(a):

> to dla takich<rozbawionych bryną>> goroli i mischlingów jak ty kał
              > muku. Hanysy swoją historię znają i w domach mają.

W domach to wy mocie kschiwe nogi jak sr...cie, sieroto po krasnoarmiejcach.

Parsk !
              • Gość: jepifancevDoński Re: Nooo i podniosl sie Krzyk...Jozek Krzyk IP: *.play-internet.pl 07.08.12, 14:50
                pitu...a twój brat , w waszym domu....pazdrawlajet tiebia

www.youtube.com/watch?v=FEv5mUHR1i4
        • alfa65 Re: Marszałek gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze 07.08.12, 14:20
          To jest tak zwany skrót myślowy i odnosi się do osoby pana marszałka, ale widać nie nadajemy na tych samych falach. Homo vaticanus i brak kindersztuby?!
          • Gość: UB_awiony Re: Marszałek gani dyrektora Muzeum Śląskiego. Ze IP: *.play-internet.pl 07.08.12, 14:54
            Ksiądz Tischner miał rację .Homo vaticanus istnieje i to w tak młodym człowieku...ot taki sobie rozbawiony skrót ....kinder_konfesyjny, przed podniesieniem...stringów
    • queserasera Nikt przecież nie kwestionuje ani granic, ani praw 16.09.12, 22:53
      Polski do Śląska". No więc co do granic to OK, co do praw(!), to pozwolę sobie kwestionować.
      P.S. A ta Terenia Semik to skąd się w Katowicach wzięła? Z Sosnowca czy ze Lwowa?
      Tak tylko pytam, bo sobie listę genetycznych patriotów sposobię. Na wszelki wypadek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka