Dodaj do ulubionych

Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto

07.10.12, 10:31
Na kanwie tego artykułu zróbcie materiał o planowanym osiedlu kontenerów w Świętochłowicach, gdzie mimo oporu mieszkańców Kostempski zawziął się, żeby takie getto (w patologicznej dzielnicy w dodatku) stworzyć.

Za kilka lat prezydent przywieziony w teczce odejdzie do Sejmu albo Europarlamentu a problem zostanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 10:47
      Menelstwo i patologia dostaje mieszkania za darmo i jeszcze im źle. A normalni ludzie muszą całe życie wynajmować albo podpisać cyrograf z bankiem, żeby móc się wyprowadzić od rodziców. Dali by te mieszkania normalnym ludziom, to przynajmniej po 10 latach wyglądały by tak jak po budowie, a nie wymagały generalnego remontu. To państwo stoi na głowie od dawna.
      • Gość: Tomasz Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 10:53
        A i pomysł z rozrzucaniem menelstwa po całym mieście równie wspaniały jak ten z budowaniem im nowiutkich mieszkań. Co tam, niech wszędzie uprzykrzają życie ludziom, którzy na nich pracują i niech utrudniają im swoimi imprezami i wybrykami codzienne wstawanie do pracy. Może i oni stracą cierpliwość i się rozpiją albo wyjadą zagranicę i już nie będzie miał ich kto utrzymywać.
        • tanebo Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 11:38
          No to co proponujesz? Przymusową eutanazję czy wywózkę na Madagaskar?
          • Gość: M Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 12:05
            Proponuję im wcale nic za darmo nie dawać.
            • Gość: asdf Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.multi-play.net.pl 07.10.12, 12:53
              Podpisuję się rekami i nogami :) Takim społecznym śmieciom nie należy dawać nic. Mieszkanie obok mnie gmina wyremontowała całe (gładzie panele nowe drzwi i okna) po czym zakwaterowali tam alkoholiczkę z córką też alkoholiczką. Skutek jest taki że mieszkanie po pół roku kompletnie zdewastowane, klatka schodowa zasrana i zaszczana przesiadują na niej jakieś podejrzane typy. Co chwilę zdarzają się uszkodzone samochody i pomalowana elewacja budynku (niedawno odnowiona za ciężkie pieniądze wspólnoty mieszkaniowej). Ja za mieszkanie musiałem zapłacić kilkaset tysięcy z remontem a taki śmieć dostaje za darmo i jeszcze uprzykrza życie innym uczciwym. Takim ścierwom społecznym nie powinno się zapewniać żadnego socjalu. Niech zdychają pod mostem.
              • professional_scoffer Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 14:45
                Zgadza się. Dla takich typów to powinno się budować jakieś baraki pod miastem. A najlepiej, żeby oni je sami budowali, może wówczas nabraliby trochę szacunku do pracy. Eksmisja nie może być nagrodą.
                • Gość: M Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 16:05
                  Menelom nic im się nie powinno budować, nawet baraków. Dając im mieszkania, zasiłki, żywność... stwarzamy im komfort picia i nicnierobienia. Taka polityka prowadzi tylko do coraz większej degeneracji społecznej.
                  • Gość: ech Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.cable.smsnet.pl 07.10.12, 17:27
                    to są efekty rządów pajaców "wrażliwych społecznie". Lewica u władzy, to zawsze musi się źle kończyć.
                    Olbrzymie dofinansowania do darmowych lokali dla nierobów i degeneratów. A kto to finansuje? Finansują to swoimi podatkami lemingi zasuwające na umowach obłożonych wszelkimi podatkami i zus-ami. Płacące vat i akcyzy w cenie zakupów. Liczących grosz do grosza, by wystarczało na raty kredytu na 30 lat, na mieszkanie zakupione za grube pieniądze (plus narzut na podatek i działkę dla notariusza-monopolisty ustawowego).

Jedynym projektem, który mógłby coś dać nierobom i degeneratom, to budowanie własnymi siłami, daleko poza miastem, na tanich terenach, baraków z pustaków i zaprawy od miasta. Takie pustaki, zaprawa i tanie panele pokryciowe kosztowałyby parę tysięcy na lokal, a ci ludzie mogliby wreszcie wykazać się pracą i pierwszy raz w życiu zaczęliby dbać o dzieło pracy własnych rąk.

• Gość: goscLA Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.lsanca.fios.verizon.net 07.10.12, 19:19
                      na tym polega polska demokracja musiz pracowac poniewaz musiz placic podatki na tych w potrzebie. Pamietam mieszkajac w Bambergu to by jeszcze RFN na obrzezach miasta bylo osiedle dla takich ludzi i to calkiem spelnialo swoja role. Uwazam ze mieszanie tych ludzi z"normalnymi "jest wlasnie glupim pomyslem
                      • Gość: dc Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.cable.smsnet.pl 07.10.12, 20:04
                        To nie "polska demokracja" na tym polega, a na tym polega lewicowa ideologia. Najpierw jedne lewicowe bzdury gospodarcze wymuszali na nas ideolodzy z Moskwy, a teraz następne lewicowe bzdury społeczne wymuszają na nas ideolodzy z Brukseli.

W Zach. i Płn. Europie jest dużo bardziej zaawansowana ta lewicowa choroba dotowania nierobów i zachowań aspołecznych. Tam głównie to dotyczy imigrantów, choć swoich nierobów też mają w milionach. Typowy Anglik, Francuz czy Szwed musi płacić równowartości tysięcy euro rocznie na dotowanie nierobów i gett imigranckich. Ten sam Anglik, Francuz czy Szwed zwykle nie ma własnego mieszkania i płaci kilkaset euro miesięcznie za wynajem. Jeśli kupił mieszkanie, to zwykle na kredyt na 30 lat.
                        To choroba lewactwa rządzącego w Europie. Do Polski tylko tę chorobę ściągają lewicowe pajace we władzach, które same odgradzają się od biedoty w zamkniętych osiedlach, ale pozostałym nakazują "bratanie się" z żulami.

• rikol Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 21:46
                          Trzeba udostepnic za darmo antykoncepcje i aborcje, zeby menele sie nie rozmnazali. Sterylizacja rowniez powinna byc promowana. Poza tym nie powinno byc zasilkow na dzieci, co najwyzej pomoc rzeczowa, darmowe posilki w przedszkolu czy szkole, darmowe podreczniki. Dzieci nie powinny byc sposobem na zarobkowanie.

Bieda niekoniecznie oznacza patologie, natomiast patologia prowadzi do biedy. Bo zwykle patologia to alkoholizm i wielodzietnosc.
                      • Gość: Nink Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 22:24
                        Masz rację, tylko żeby nie mieszali biednych, ale spokojnych ludzi z przestępcami. Strasznie mi żal pani Jadwigi i pani Marii. Znam przypadek, gdzie emerytowani, niepełnosprawni nauczyciele trafili do bloków socjalnych z hałastrą. Masakra!

Poza tym zgadzam się z większością forumowiczów, raka trzeba wyciąć, niech pracują albo figa z makiem i pozwolą nam żyć (wiem, co mówię, bo w przeciwieństwie do pań i pańciów urzędasów przeżyłam piekło na ziemi po tym jak nad moim mieszkaniem zrobiono lokal socjalny... wcześniej było to mieszkanie komunalne, gmina wykupiła je i umieściła z nim zwykłych żuli. Cóż, ja stamtąd uciekłam, ale co zrobią bohaterki artykułu?).
                • Gość: krystek Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.246.130.0.rev.vline.pl 07.10.12, 19:21
                  czyli pomysł przesiedlania ich do kontenerów jest sensowny. ja też go uważam za dobry
              • drkoby Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 19:07
                Kryminalisci powinni miec swoje osiedle.

Matki z dziecmi zas oddzielne, aby nie narazac dzieci na kontakt z elementem kryminogennym.

Tworzyc male osiedla , aby bylo latwiej je kontrolowac.

Robic tylko remonty utrzymujace wlasciwy stan techniczny, jak remont cieknacego dachu, naprawa instalacji C.O., wymiana cieknacej rury czy kranu.

Malowanie tylko przed wprowadzeniem.
              • drkoby Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 19:18
                Menel tez czlowiek. Ma prawo do zycia. Jednak nie powinien miec lepiej niz czlowiek pracy.

Ja gdybym nie wyemigrowal mialem szanse zostac menelem, bo Gmina Warszawa-Srodmiescie zreprywatyzowala moje mieszkanie, nie zapewniajac zadnej ochrony przed pazernym kamienicznikiem. Czynsz 10 procent w gore co 6 miesiecy. Dzieki temu nie bylo mnie stac na czynsz, mimo pracy na calym etacie.

Tym paniom z Urzedu, serdeczne dzieki.

Mam nadzieje, ze lapoweczka wynagrodzila im moja krzywde.

Tylko one wziely a ja mam krzywde. Gzdie tu Prawo I Sprawiedliwosc. Gdzie Obywatelska, gdzie Sojusz Demokratyczny.
                • drkoby Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 19:25
                  Czy wspomnialem tez, ze stracilem dorobek calego zycia: meble, dywany, firanki, karnisze, lampy, szafki kuchenne, kredens, wyposazenie lazienki, ksiazki, telewizor, lodowka, pralka, wszystko wystane i zdobyte cieskim nakladem pracy w czasach kryzysu. Wszystko przepadlo gdy bylem zagranica.

Podobna historie slyszalem od pana Ryszarda, ktory wyemigrowal z Polski w czasach glebokiej komuny.
                • pall.mall Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 23:09
                  Trzeba było się wyprowadzić i wynająć inne mieszkanie, albo wziąć kredyt - jak setki tysięcy innych osób - i kupić coś swojego. Pazerny kamienicznik ? No sorry, ale właściciel kamienicy to nie instytucja charytatywna żeby dokładać do interesu. Nieruchomość to poważna inwestycja i musi przynosić niemałe zyski by miała się zwrócić w jakimś rozsądnym okresie czasu.
            • Gość: Joka Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 07:45
              A ja proponuję coś im jednak na koszt Państwa dać:

MASOWĄ STERYLIZACJĘ
          • pm36.2 Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 12:51
            Nie wiem tylko czy madagaskarskie lemury wytrzymałyby takie towarzystwo (poza tym czym ci one podpadły, żeby je tak doświadczać?).
          • Gość: sask Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.man.tk-internet.pl 07.10.12, 13:02
            ZERO socjalu dla tych zwyrodnialców. Nic. Jeśli urzędnik ma podstawy stwierdzić, że socjal nie idzie na podstawowe potrzeby - zabrać wszystko.
          • Gość: + Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.12, 14:05
            ...proponuję eutanazję oczywiście ze mną na czele :):):)
          • Gość: Lenin Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.kielce.vectranet.pl 07.10.12, 20:05
            Proponuję żeby żuli, meneli i złodziej wprowadzić do Ciebie. Niech się socjalizują z wyższą inteligencją. Byle nie za moje pieniądze.
        • Gość: wawiak Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 13:16
          W Warszawie ludzie uciekają ze starych dzielnic do nowych domów, bo mają dosyć sytuacji, gdy w prawie każdej kamienicy jest przynajmniej jeden "specyficzny sąsiad" mieszkający tam zgodnie z zasadą "mieszania różnych ludzi". Efekt? Centrum zaczyna przypominać getto biedy i marginesu. Podobna sytuacja jest w nowych budynkach we Francji. Normalni ludzie zrobią wszystko by nie musieć uczestniczyć w wątpliwym, przymusowym programie resocjalizacji
          • Gość: Mi Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.aster.pl 07.10.12, 13:27
            Bez przesady, mieszkam w starej kamienicy na Mokotowie gdzie dwa mieszkania naleza do Miasta i jakos nie ma ZADNEJ patologii. To, ze samotna matka, ktora bil maz i ktora sama wychowuje dzieci, dostanie mieszkanie od miasta nie oznacza, ze do jej domu beda przychodzic alkoholicy a dzieci beda przestepcami. To jakas bzdura i stereotypy, ze bieda = patologia + nieszczenie wspolnego mienia. Osobna kwestia jest budowa dzielnic jak opisana powyzej. Juz dawno miasta odchodza od tego typu rozwiazan na calym swiecie, bo tworza sie dzielńice, do ktorych strach zajrzec nawet w ciagu dnia. Dzielnice, gdzie brak wzorcow i perspektyw na lepsze zycie.
            • Gość: Mi Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.aster.pl 07.10.12, 13:30
              I pamietajmy, ze mieszkania socjalne to rowniez starsi ludzie, niepelnosprawni, samotni rodzice etc., ktorych dotychczasowe budynki mieszkalne stanowia zagrozenie lub zostaly zniszczone (np.wybuch gazu, pozar, osuwanie fundamentow etc.). To nie jest patologia!
            • Gość: eh Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 16:58
              Mieszkasz w budynku z Kasią Figurą?
        • morhile Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 14:41
          Tyle, że razem z recydywą i menelstwem wstawiono tam ubogich.
          Każdemu może się obecnie noga powinąć , a ja Ci gwarantuję, że nie chciałbyś w razie problemów być w jednym miejscu z takimi ludźmi.
          No i ten obowiązek dla "absolwentów" wiezień - jest przymus oddać im lokal i tyle.
          • Gość: BB Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: 109.206.221.* 07.10.12, 19:08
            Z tym, że typowy scenariusz 'powinięcia się nogi' w Polsce to albo wódka, albo skończenie ogólniaka czy gimnazjum, poszukanie pracy przez pół roku, a potem "miałem pecha w życiu, niech mnie państwo utrzymuje przez następne 60 lat.
            • Gość: komodor Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.tel.tkb.net.pl 07.10.12, 20:08
              BB ty g...o parafialna, pewnie pracujesz u jakiegoś prezydenta miasta lub jesteś dzieckiem nowobogackiego tatusia i takie pierdoły wypisujesz. Nie tylko przez wódkę w dzisiejszej polsce można stać się bezdomnym. Obyś tego ni epoczuł na swoje skórze.
      • Gość: wiejska baba Re:nie rozdawac za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 12:42
        Tomaszu masz rację- jak im nie pasuje niech spią pod namiotem
      • reality_show Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 14:10
        W Anglii już dawno to zrozumieli. Dawali mieszkania czarnym menelom z Karaibów i teraz straszą w miastach całe puste zdewastowane bloki mieszkalne. Nawet ich nie remontują. Widziałem zniszczone mieszkania z ogrodami na piętrowych tarasach będące siedliskiem czarnych narkomanów. Obecnie budynki te rozebrano i postawiono nowe dla normalnych ludzi. Jeden zdewastowany i zniszczony blok w centrum odnowiono i wprowadzono tam w większości Polaków. Jeszcze straszą inne wysokie budynki, ale nie ma chętnych nawet Polaków. Przynajmniej służą jako podstawa do przekaźników telewizyjnych.
    • Gość: zenek akurat Będzin, to mogą cały ogrodzić IP: *.kg.net.pl 07.10.12, 12:08
      pod prądem
    • Gość: Jaro Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 12:29
      Proponuje Panu Maciejowi Borsa przyjąć pod swój dach kilku "gorszych". Z chęcią przyjmą jego propozycję i na pewno się "podciągną" w jego obecności. Czyny nie słowa Panie Macieju!
      • Gość: gruba Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.nplay.net.pl 07.10.12, 13:20
        Akurat wymieszanie meneli razem z normalnymi ludźmi daje lepsze efekty niż getta. Za komuny się to sprawdzało.
        • Gość: Jaro Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 13:50
          forum.gazeta.pl/forum/w,760,139418604,139421727,Pan_Borsa_jest_w_bledzie.html --> rzeczywiście sprawdzało się w PRL-u, raczej sprawdza się do dzisiaj...
        • albwu Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 17:04
          "za komuny sie sprawdzało..". Za komuny menele bali się milicji. A dzisiaj policja boi się meneli.
        • Gość: Nink Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 22:34
          Wiesz co, ja jestem ofiarą takiego "mieszania". Po sześciu latach piekła przeprowadziłam się do nowego bloku. Z utrwaloną bezsennością, nerwicą i pokrzywką na tle nerwowym. Menele się nie "podciągnęli" jakoś słuchając stukotu mojej klawiatury przy pracy między swoimi libacjami. Stukot policji w drzwi trzy razy dziennie też mieli w nosie. Humory rozumu parujące z mojego regału z książkami też jakoś przez sufit nie przeniknęły a moje segregowanie śmieci i sprzątanie po psie nie zmniejszyło ilości potłuczonego szkła przed klatką.

Czy w ramach mieszania normalnych ludzi z błotem, żeby nie robić getta, warto było poświęcać moje zdrowie na które teraz wydawane są pieniądze z NFZ? Już nie mówię o mieszkaniu, które dostali za friko, bo to zbyt oczywiste aby się nad tym rozwodzić.
      • Gość: m Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 14:00
        100% racji. Pan "urbanista" powinien czytac tez w jakims obcym jezyku, bo wtedy dowiedzialby sie, ze takie dzialania daja najlepsze efekty i co wazne ucza poszanowania wlasnosci. Przykladem jest osiedle tego typu w rudzie slaskiej. Oczywiscie jak sie czyta klasykow z lat 60-tych [tych sami, ktorzy budowali bloki w rynkach polskich miast] to mozna miec takie wlasnie przekonania. poki co polski urbanista to specjalista - plaMista [od plam na planach zagospodarowania]. Ci "fachowcy" sa tak wielcy, ze gdybysmy uzbroili wszystkie dzialki, jakie w Polsce wskazano jako tereny inwestycyjne, to braklo by budzetu USA i Chin razem wzietych.
      • Gość: będzinianka Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 18:20
        Pan urbanista nie ma racji. Od kiedy to "gorszy" podciąga się, by dorównać "lepszemu"? Czy ktoś to widział? W sąsiednim bloku - blisko mojego - mieszkają właśnie tacy "gorsi", a "lepsi" umierają ze strachu. Są bezkarni. Zdewastowane klatki schodowe, ukradzione drzwi wejściowe, pijackie wrzaski, wyrzucanie śmieci przez okno. Współczuję mieszkającym tam porządnym ludziom. A miasto? Dokwaterowuje nowych "gorszych", bo im się należy.
        Emilia
    • kixx co jest lepszym rozwiazaniem? 07.10.12, 12:54
      zgrupowanie menelstwa w jednym miejscu,w ktorym zycie zatruwali by tylko sobie nawzajem,czy zatrucie zycia kilkudziesieciu rodzinom,ktorym do budynkow dokwaterowano by ta dzicz?
      Odpowiedz jest oczywista,ta trzecia-demolujesz to won z komunalnego
      • professional_scoffer Re: co jest lepszym rozwiazaniem? 07.10.12, 14:48
        Postawić baraki pod miastem oraz zapewnić nieograniczony dostęp do alkoholu i problem szybko sam się rozwiąże.
        • Gość: Nink Re: co jest lepszym rozwiazaniem? IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 22:37
          Vide osiedle "Meksyk" przed laty w Nowej Hucie, już nieistniejące (został po nim jedynie przydrożny bar o takiej nazwie). Milicja wjeżdżała tam tylko po to, żeby dostarczyć cysterny z piwem.
    • stasiek-the-best Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 12:56
      "Łodzianie notorycznie nie płacący czynszów za mieszkania komunalne od przyszłego roku będą eksmitowani do kontenerów - zapowiedział wiceprezydent Arkadiusz Banaszek. Ta hiobowa wieść - póki co - nie zmobilizowała dłużników do uregulowania choć części zadłużenia. Skonsolidowała za to opozycję, bo radni SLD i PiS murem stanęli za pokrzywdzonymi, grzmiąc o urąganiu ludzkiej godności, przypominając, że mamy XXI wiek i... podsuwając pomysły na bardziej ludzkie - ich zdaniem - rozwiązanie tego problemu. Na wiceprezydencie Banaszku te gromy nie zrobiły większego wrażenia, trwa przy swoim i już szuka gminnych gruntów, na których można by te 25 kontenerów ustawić. Zlecił także pracownikom pomocy społecznej "diagnozę sytuacji życiowej dłużników". Ta diagnoza ma dać odpowiedź skąd wzięły się długi poszczególnych najemców, jakie są szanse na odzyskanie choć części pieniędzy i w jakim stopniu rokują oni na przyszłość."
    • lkr666 Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 13:04
      Nasi urzędnicy wiedzą lepiej jak budować osiedla. Razem z naszymi wspaniałymi deweloperami zapełniają kraj gettami apartamętowców. Są po prostu awangardą europejskiej urbanistyki.
    • mieszaniec-zopola To są od dawna znane procesy. 07.10.12, 13:08
      Zresztą nawet nie trzeba kończyć socjologii, tylko czytać gazet i mieć trochę wyobraźni.
      Tak się po prostu nie robi, bo się tylko pogarsza sytuację.
      Warto zauważyć, że urzędnicy praktycznie wszędzie mają podobne pomysły, co prowadzi w prostej drodze do rozwiązań brazylijskich. Na początek należy ustawowo zakazać grodzenia osiedli w granicach miast.
      • Gość: Antoni Re: To są od dawna znane procesy. IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 13:14
        Skoro tak się nie robi, zaproś z jedną - dwie takie rodziny do siebie.
        • mieszaniec-zopola Mam takich sąsiadów 07.10.12, 13:29
          Więc sytuację znam z własnego doświadczenia. Kosztuje nas to trochę nerwów i pieniędzy, ale wprowadziliśmy monitoring, co wyczyściło klatki schodowe, zaś rezultaty wandalizmu usuwamy na bieżąco, co zniechęca do dalszej dewastacji. Jest dużo lepiej.
          Ponieważ mam trochę lat, pamiętam, że za komuny był przymus pracy i ludzie z marginesu zawsze byli jakoś zagospodarowani, co zniechęcało ich głupot.
          Balecerek Józef, syn Stanisława z bloku przy Alternatywy 4 był dość prawdziwym przykładem takiego menela z czasów komuny, który musiał się jakoś do norm społecznych przystosować.
          Można sobie wyobrazić 2 alternatywy. Pierwsza to robienie faveli (gett), druga to rozwadnianie marginesu. Ta druga ze społecznego pkt. widzenia jest bardziej korzystna.
          Jeśli zaś chodzi o uciążliwość dla sąsiadów, to mogę sobie wyobrazić n.p. gratyfikacje finansowe dla osób mieszkających w blokowiskach.
          • Gość: orient Re: Mam takich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 15:47
            Chyba nie masz tych paru lat albo Bilobil by ci sie przydał. Był wprawdzie nakaz pracy dla kończących studia ale ci kończący studia raczej do meneli się nie zaliczali. Oprócz tego, krótko, w stanie wojennym, wprowadzono wprawdzie przymus pracy, ale w całym kraju objął on, uwaga, uwaga, dwadzieścia kilka osób które zawieziono na Żuławy i dano do ręki łopaty. A ponieważ były to osoby w ostatniej fazie alkoholizmu, na wiele się im nie przydało. W PRL było co innego. Polityka całkowitego zatrudnienia przy zerowym socjalu dla osób niepracujących. BTW Balcerek to może być przykładem ludowości miejskiej a co najwyżej lumpenproletariatu a nie prawdziwego marginesu społecznego.
          • Gość: r-mi[off] Komunistyczne brednie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 15:53
            Zakazać ogradzania osiedli, dokwaterować każdemu po menelu do bloku a później podwyższyć VAT do 30% i zatrudnić 20 tysięcy urzędasów do dzielenia pieniędzy, żeby za to "zapłacić". Wow, genialne.

Trzeba tylko wprowadzić ustawę. Obowiązkowo, 2 złodziei, 1 pedofil i 5 pijaczków na każde 500 m2.

"Rozwadnianie marginesu" gadaj po naszemu, równy podział bydła. Niech ludzie mieszkają wśród innych na podobnym poziomie. Ja nie chciałbym mieć w sąsiedztwie meneli i przestępców. Niech sobie tacy mieszkają wśród siebie a tacy "postępowi" lewacy jak chcą to niech sobie otworzą za swoje pieniądze przedszkole dla kryminalistów i na nich chuchają.

I o co ci "biedacy" z osiedli socjalnych mają pretensje? Sami piją, kradną, latami nie płacą czynszów. Trochę tolerancji, dla ludzi takich samych jak oni. Może to ich czegoś nauczy.
            • Gość: Nink Re: Komunistyczne brednie. IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 22:42
              Lokale socjalne niech sobie będą, ale dla spokojnych osób - niepełnosprawnych na przykład, spoko. Ale nie dla żuli. Prawo do lokalu socjalnego powinno się tracić po pierwszej libacji i pod most. A kto ma o tym decydować, że tak uprzedzę pytania idealistów? Niezawisły sąd.
              • Gość: siostra nieM Re: Komunistyczne brednie. IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 07:28
                Gość portalu: Nink napisał(a): >Ale nie dla żuli. Prawo do lokalu socjalnego powinno się tra
                > cić po pierwszej libacji i pod most. A kto ma o tym decydować, że tak uprzedzę
                > pytania idealistów? Niezawisły sąd.

Spod mostu też prowadzi droga i to niekontrolowana , wprost tam 'gdzie się podoba'.
                Rzecz w tym aby nie rozłaziło się bractwo po okolicy i nie wprowadzało w niej swoich praw.
                A kto ma mostu pilnować . Niezawisły sąd??

Boże ty widzisz i nie grzmisz?
          • Gość: będzinianka Re: Mam takich sąsiadów IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 18:25
            Jakie gratyfikacje? O czym Pan pisze? To kolejne mrzonki, przecież to jest nie do zrealizowania.
          • flamengista żartujesz 07.10.12, 22:17
            "trochę nerwów i pieniędzy"

Od 10 lat jestem w zarządzie wspólnoty - kilkadziesiąt mieszkań, w tym większość własnościowe. Niestety, w dwóch klatkach - w tym w mojej - mamy 2 menelskie mieszkania.

To, co się u nas dzieje trudno opisać. Też się naczytałem o "broken windows theory" i jako entuzjasta działań społecznych (jestem nauczycielem akademickim, działam w ngosie zajmującym się działalnością charytatywną) potraktowałem tą sytuacje jako wyzwanie;)

Naprawialiśmy wszystko na bieżąco, sprzątaliśmy co tydzień, wymienialiśmy stłuczone szyby i wkręcaliśmy ukradzione żarówki w piwnicach i z lamp przed wejściami.

Po 10 latach stwierdzam, że byłem maksymalnie naiwny. Moja córka dorasta i po prostu boję się tu mieszkać, w dodatku nic się nie zmienia na lepsze. Dla tych ludzi nie ma ratunku, oni się nie zmienią. Powiedziałem "pas", na wiosnę wyprowadzamy się.
    • pj.pj Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 13:21
      Urbanista Maciej Borsa: - Społeczności powinno się mieszać. Dzięki temu ci "lepsi" podciągają "gorszych".

To byłby jedyny przypadek, gdzie nie działa prawo Kopernika-Greshama. Ale obawiam się, że urbanista jest idealistą: zazwyczaj jest tak, że jeśli w danej okolicy zamieszka zbyt wielu "gorszych", to "lepsi" się wyniosą gdzie indziej i prawo jednak zadziała. Poprawić byt "gorszych" można tylko długotrwałym wysiłkiem mającym na celu zmianę w ich postrzeganiu świata i własnego życia, danie im motywacji, aktywizację społeczną, walkę z niezaradnością. I tak zostanie patologiczny margines, ale jednak mniejszy. Ale u nas nikomu nie chce się prowadzić na dużą skalę takich działań, bo to trudne i mało efektowne w perspektywie częstych wyborów.
      • duch_mariana Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 13:47
        > Poprawić byt "gorszych" można tylko długotrwałym wysiłkiem m
        > ającym na celu zmianę w ich postrzeganiu świata i własnego życia, danie im moty
        > wacji, aktywizację społeczną, walkę z niezaradnością.

To niestety również jest pobożne życzenie. Za dobrze znam menelstwo, żeby w to uwierzyć. Oni nie chcą żyć inaczej. Pracować w ten sposób można z dziećmi po odizolowaniu ich od patologicznego środowiska.
        • Gość: będzinianka Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 18:34
          Żadne mieszanie ludzi sytuacji nie poprawi. Może trzeba zaczynać od dzieci, póki jeszcze można na nie wpływać, bo potem, w wieku nastolatkowym idą już ścieżkami utartymi przez meneli-rodziców. I nie ma odwrotu, nie znają przecież innego życia.
      • Gość: r-mi[off] Nie dlatego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 15:58
        U nas to rzesza małych komuszków chciała by uszczęśliwiać innych czyimiś wysiłkami i pieniędzmi. Dajmy na to jestem porządny gość. Mieszkam w normalnym miejscu z normalnymi ludźmi.

To takie komunistyczne patałachy dokwaterowałyby tam jakiś element żeby życie normalnych ludzie zamienić w piekło, bo przecież "trzeba pomagać". Tylko broń Boże, żeby ten element na ich zamkniętym, strzeżonym osiedlu nie wylądował. Wtedy to byłaby katastrofa, ale inni niech pomagają, bo przecież tak się te lewactwo o wszystkich "troszczy".
        • Gość: o! właśnie ... to wypowiedź warta podkreślenia ... IP: *.cable.smsnet.pl 07.10.12, 20:53
          Gość portalu: r-mi[off] napisał(a):
          > takie komunistyczne patałachy dokwaterowałyby tam jakiś element żeby życie
          > normalnych ludzie zamienić w piekło, bo przecież "trzeba pomagać". Tylko broń
          > Boże, żeby ten element na ich zamkniętym, strzeżonym osiedlu nie wylądował.
          > Wtedy to byłaby katastrofa, ale inni niech pomagają, bo przecież tak się
          > te lewactwo o wszystkich "troszczy".
          • Gość: Andi A co robią ochroniarze??? IP: 85.222.119.* 07.10.12, 21:15
            Kto i za co płaci tym dziadkom od siedmiu boleści taką kasę??? Oni są tam od pilnowania porządku jak rozumiem to niech się wezmą do roboty!!! A jak nie to niech sp... i oddadzą kasę.
    • duch_mariana Pan Borsa jest w błędzie 07.10.12, 13:41
      Mieszanie społeczności próbowali wprowadzić komuniści mieszając w Warszawie rodziny inteligenckie z pospolitym menelstwem. I dzięki temu w roku 2012 nadal mamy lumpów w ścisłym centrum miasta. To po prostu tak nie działa. W bloku może być 40 lokali, w 39 będą mieszali ludzie normalni, a w jednym będzie melina i już wystarczy. Klatka schodowa będzie wyglądała jak chlew, pozaszczywane, zaplute, nakopcone papierochami, pozostawiane butelki i kiepy, nocne wrzaski, awantury. Tracą na tym mieszkańcy pozostałych 39 lokali, bo nie oni robią syf, a muszą w nim mieszkać. Nie oni robią burdy po nocach, ale muszą ich wysłuchiwać. Menele będą w dzień odsypiali nocne ekscesy, a ludzie niewyspani muszą iść do pracy, dzieci do szkół, przedszkoli. Menelstwo nie tylko powinno być zamykane w gettach, ale dodatkowo kastrowane i sterylizowane, a dzieci odbierane i wychowywane przez ludzi normalnych. Na osłodę życia dałbym im darmowy alkohol, niech się szybciej zachlają na śmierć. Przynajmniej nie musieliby kraść i wyłazić z getta. I tak żadnego pożytku z nich nie ma. Nic innego tu po prostu nie zadziała. Mieszkam w okolicy menelskiej. Nic się przez lata nie zmienia oprócz ekipy obstawiającej bramy i dbającej żeby utargi w pobliskich monopolowych nie spadły. Widzę kilkuletnie dzieci całe dnie spędzające na podwórkach i ulicach. Minie 10 lat i spotkam te same dzieci stojące z browarami w bramie, a za kolejne 10 lat ich dzieci będą spędzały całe dnie na podwórkach i kółeczko się zamyka. Tak właśnie to działa naprawdę. Cała reszta to tylko pobożne życzenia.
      • jml13060 Re: Pan Borsa jest w błędzie 07.10.12, 13:57
        Ten pomysł z darmowym alkholem jest SUPER !!! Podpisuję się pod projektem. Alkohol za darmo i w dowolnej ilości do konsumpcji na miejscu tj. na osiedlu.
        • Gość: maniak I ja też ja też! IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 08:00
          Tak! Alkohol świetny pomysł! Najlepiej z Czech!
          Do tego jakieś dopalacze i będzie z bańki!
      • jml13060 Re: Pan Borsa jest w błędzie 07.10.12, 14:09
        Czemu ja tego nie wymyśliłem ?!?! To genialny pomysł.

Produkcja alkoholu jest bardzo tania. Dla celów "społecznych" możnaby zrezygnować z podwyższania ceny przez likwidację akcyzy. Dystrybucja byłaby tania bo z beczkowozu przez wężyk do plastykowego kubka. Myślę, że sami mieszkańcy byliby zainteresowani bo nie musieliby po śmietnikach zbierać puszek, wozić na skup. Wszystko, czego by potrzebowali do życia mieliby na miejscu i za darmo. No, może jeszcze potrzebne ogórki do zagryzienia (też tanie). Nie wałęsaliby się po mieście, żadne gangi, śmiecenie i śmierdzenie po autobusach, sami by się chętnie zamknęli w tym "getcie". Ci, którzy by się nie załapali pisaliby podania do władz miasta o przyjęcie do osiedla.
        • duch_mariana Re: Pan Borsa jest w błędzie 07.10.12, 15:02
          > Czemu ja tego nie wymyśliłem ?!?! To genialny pomysł.

Nie ważne kto wymyślił, ważne żeby to ktoś wreszcie zrealizował. Wreszcie rozwiązałby się problem menelstwa, bo utylizowaliby się sami chętnie i z radością. Tylko jakoś to z bromem pomieszać, żeby im nie stawał, to dzieci płodzić nie będą.
          • yadire Re: Pan Borsa jest w błędzie 07.10.12, 15:17
            Jak się poczyta wasz komentarze o 'mieszaniu się', kastrowaniu i zamykaniu pod prądem - ktoś już to realizował, zaczął mniej więcej w latach 30. ubiegłego wieku, nazywał się Adolf Hitler.
            Nie wierzę, że mieszkańcy kraju, który szczyci się, jak to ratował mieszkańców polskich gett, teraz mówią i piszą takie brednie, pragną realizacji takich planów.
            Ludzie, opamiętajcie się. Dostrzeżcie wreszcie coś innego poza czubkiem własnego nosa.
            • Gość: M Re: Pan Borsa jest w błędzie IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 15:43
              Właśnie, spójrz poza czubek własnego nosa i przygarnij rodzinę takich meneli do siebie, pomóż tym biednym pokrzywdzonym "ludziom".
            • dyfly Re: Pan Borsa jest w błędzie 07.10.12, 15:43
              Widocznie nigdy nie mialas menela za sasiada i nie wiesz jak to moze uprzykrzyc zycie.
            • duch_mariana Co proponujesz? 07.10.12, 16:11
              Gdziekolwiek umieścisz patologię tam będzie burdel i syf. Kto ma dzieci nauczyć szacunku dla mienia szkolnego, czy osiedlowego? Mamusia z petem w szczerbatej mordzie, czy pijany tatuś chwiejący się w bramie? Starszy brat z wyrokiem, czy siostra tleniona na blond, z tipsami uganiająca się za karkami w BMW? Ja nie będę tu głosił politpoprawnych lewackich bredni, tylko będę pisał prawdę. A prawda jest taka, że jak dzieci menelstwa nie zostaną odizolowane od tego środowiska i nie będą wychowywane przez normalnych ludzi, to nic się nie zmieni poza ekipą obszczywającą bramy. Po co menele mają się rozmnażać? Żeby dzieci oprócz FAS miały przekazywaną tępotę umysłową i tendencje do uzależnień, a społeczeństwo normalne żeby miało z tym problem? Trzeba podjąć radykalne kroki, dzieci odizolować, a dorosłych zamknąć w gettach, dać im darmowy alkohol, niech się zachleją na śmierć. I tak nic już z nich nie będzie.
              • Gość: będzinianka Re: Co proponujesz? IP: *.play-internet.pl 07.10.12, 18:44
                Duch_mariana wygłasza radykalne sądy, mogą się nie podobać, ale pewno autor został dotknięty osobiście takim sąsiedztwem. Znam to także. Obserwuję dzieci, które, gdy są małe, są - powiedzmy - normalne, ale po kilku latach są takie same jak ich rodzice. Oni po prostu nie mają wyjścia. Skąd brać inne wzorce zachowania, no skąd? Przecież ich nie mają. Dla nich pijaństwo i menelstwo staje się chlebem powszednim. Więc tylko dzieci żal.
              • flamengista niestety, to prawda 07.10.12, 21:55
                znam to niestety z własnych obserwacji. 10 lat już muszę mieszkać w jednej klatce z menelami. Na 15 mieszkań większość komunalnych i poza tym jednym jedynym - da się wytrzymać. Większość to zupełnie normalni, sympatyczni ludzie. Nawet jak jest jakiś drobny pijaczek, to próbuje pracować i nie jest agresywny.

Cóż z tego, skoro jedna rodzina daje w palnik 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Co chwila awantury - nie tylko w mieszkaniu ale i przed wejściem do klatki, co chwila akty wandalizmu - wybite szyby, popisane ściany, drobne kradzieże (np. kradzież żarówek ze wspólnej piwnicy - często poświecą przez 2-3 godziny i "znikają"). Do tego brud i syf. Potrafią nawet wysr... psa na schodach - powaga!

10 lat działam na rzecz naszej wspólnoty mieszkaniowej, doglądam by wszystko jako-tako wyglądało. Były malowane ściany w klatce, remont elewacji, remont CO... Klatka dzięki moim staraniom jest co tydzień sprzątana.

Gdyby teorie tego lewackiego urbanisty działały, mój przykład - jestem nauczycielem akademickim z normalną rodziną i dziećmi, jeżdżę normalnym samochodem, wszystkim sąsiadom mówię dzień dobry z uśmiechem na ustach, etc, itd - powinien działać na to menelstwo. Ja takiego efektu nie widzę.

Jest efekt odwrotny: mam tego serdecznie dość, właśnie kupiłem nowe mieszkanie w nowym bloku i na wiosnę się wyprowadzam. Mieszkanie drogie, więc jest szansa że miasto nie kupi tam lokali dla menelstwa i nie uszczęśliwi mnie podobnym sąsiedztwem, jak obecnie.
            • tanczacy.z.myslami Nie porównujcie tego z gettami z IIWŚ 08.10.12, 13:20
              yadire napisała:

> Nie wierzę, że mieszkańcy kraju, który szczyci się, jak to ratował mieszkańców
              > polskich gett, teraz mówią i piszą takie brednie, pragną realizacji takich
              > planów.

Mieszkańcy polskich gett trafili tam pod obcą przemocą, za to tylko, że byli Żydami. Choć z pewnością było wśród nich wielu biedaków a pewnie i alkoholik by się znalazł, nie porównuj ich proszę z ludźmi niszczącymi wszystko wokół siebie w pijanym widzie.

Aha, i nie nazywajcie proszę alkoholizmu chorobą. Człowiek choruje niezależnie od swej woli czyli właściwie - wbrew niej. Alkoholikowi można powiedzieć: "Trzeba było nie pić":

forum.gazeta.pl/forum/w,67,138968704,138971278,Czy_alkoholizm_to_choroba_.html

Wyrazy współczucia należą się natomiast tym, których dotknęły nieszczęścia losowe, rozwody, utraty pracy i/lub zdrowia i przez to nie stać ich na płacenie czynszu - oni nie powinni być mieszani z menelstwem. Dlatego pan urbanista niech "podciąga" meneli zakwaterowanych u niego w kamienicy:
              "Urbanista Maciej Borsa: - Społeczności powinno się mieszać. Dzięki temu ci "lepsi" podciągają "gorszych"."

Czyli społeczności meneli powinno się mieszać z biednymi ale porządnymi? Zachciewa mu się "alkoholowego multikulti"? To może ma sens jeżeli w całej porządnej kamienicy zamieszka jedna taka rodzina. Ale nie osiedle meneli pół na pół z ludźmi dotkniętymi przez los.
      • Gość: buraczak 100% racji IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 15:17
        j.w.
        • Gość: buraczak Re: 100% racji IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 15:22
          oprócz tej kastracji :P
      • penible4 Primo - Polska nie była krajem komunistycznym, 07.10.12, 18:19
        secundo- jeśli mówisz o czasach powojennych, istotnie tak było, ze mieszkali koło siebie ludzie różnego pochodzenia, zawodów, wykształcenia itd. Jednak nikt, dosłownie nikt nie łaził po trwaniku do smietnika, nie rzucał niedopałków i innych śmieci przez okno. Coś stało sie w ostatnich latach ubiegłego wieku - wśród kolejnych pololeń osób juz urodzonych w Warszawie pojawiaja sie prostacy, chamy, świntuchy oddajace mocz gdzie popadnie, ..... Pytanie co się stało i jak tę tendencję odwrócić?
        • Gość: kempes ale komunizm budowala i budowała... IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.10.12, 18:58
          buchacha, pisz więcej jeszcze w to uwierzę...
          nie było syfu w blokowiskach? pomazanych klatek, awantur, śmieci pod oknami? lumpów?
          może jeszcze napiszesz, że melin w cudownym PRL nie było, szczególnie wtedy jak gorzała była na kartki albo od 13?
          • trombozuh Re: ale komunizm budowala i budowała... 07.10.12, 19:15
            PRL lat 50 i 60 to inny PRL niż lata 70 i 80. Np. w latach '60 Polska była naprawdę bezpiecznym krajem, w którym ludzie zachowywali się całkiem porządnie i kulturalnie. Pomazanych klatek naprawdę wtedy nie było ani syfu na blokowiskach (bo i blokowisk było stosunkowo niewiele). Ale chuligaństwo było naprawdę mało widoczne. Od końca lat 70 rozpoczął się triumfalny pochód chamstwa, menelstwa i kibolstwa przez Polskę, i obecnie chamstwo i menelstwo dotarło już wszędzie - do najwyższych organów państwa.
            • penible4 Trudno mi się z Tobą 07.10.12, 19:21
              nie zgodzić! Choc to przykre.
          • penible4 Wiesz, ja pamietam lata 50-te :-) 07.10.12, 19:20
            Nie było syfu! Mieszkam w tym samym domu od 59 roku - awantur nie było, pijakow na ławkach nie było, śmieci pod oknami nie było, a ówczesny dozorca, p. Edward, sadził i pielęgnował róże :-). Były ławki!!!!. Meliny - czyli miejsc gdzie mozna było kupic na lewo wódke były.
        • flamengista działo się, a jakże 07.10.12, 21:59
          takich eksperymentów społecznych było pełno. Moi dziadkowie - profesor uniwersytetu i dziennikarka - zostali uszczęśliwieni sąsiadami w postaci menelstwa. Mieli ich właśnie "ciągnąć do góry", zgodnie z ideami Pana Bursy. Działo się to w latach 60tych 20 w.

Oj, działo się. Były i śmieci wyrzucane na trawnik przed wejściem, melina w piwnicy, zarzygane schody i rozbite szyby.
    • jack20 Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 13:42
      [i]Jaki jest cel budowy takich osiedli i osiedlania tam takich TXYLKO typow. Przeciez, jet to logiczne, ze od poczatku ci ludzie i ich dzieci sa przez cale miasto OSTEMPLOWANI jako ASOCJALNi !! Gheto jest ZAPROGRAMOWANE !!
    • jml13060 Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 13:44
      Pani Patrycja Gruca-Hołota, dyrektorka będzińskiego MOPS-u powinna sama zamieszkac na tym osiedlu skoro ma takie poglądy społeczne na to osiedle i mieszkańców. Miałaby blisko do pracy - za sąsiadów alkoholików, przestępców, ....

Fajnie jest komuś wtrynić do kamienicy patologiczną osobę i sugerować wyciąganie jej z bezrobocia, bezdomności, nałogów, itd. W tym celu ludzie kupują sobie mieszkania i domy na luksusowych osiedlach chronionych, posyłają dzieci do "lepszych" szkół, lecza się w prywatnych przychodniach, ... generalnie odgradzają się płotami i ochroniarzami od patologii. Dużo i dobrze pracują, świetnie zarabiają, więc chcą chonić siebie i swoje rodziny od takiego patologicznego sąsiedztwa. To chyba zrozumiałe ?

Podane koszty utrzymania osiedla nie są wysokie. Byłyby znacznie wyższe w przypadku rozproszenia patologenów po mieście. Ale oczywiście władze miasta muszą pomyśleć o budżetowych oszczędnościach.
      • duch_mariana Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 13:55
        > W tym celu ludzie kupują sobie m
        > ieszkania i domy na luksusowych osiedlach chronionych, posyłają dzieci do "leps
        > zych" szkół, lecza się w prywatnych przychodniach, ... generalnie odgradzają si
        > ę płotami i ochroniarzami od patologii.

Dokładnie tak jest. Córka chodziła do rejonowej podstawówki, a teraz poszła do prywatnego gimnazjum. Nagle to, co w podstawówce było niemożliwe, w gimnazjum stało się możliwe. Może być papier toaletowy, może być czysto w kiblach, bo młodzież umie korzystać z urządzeń sanitarnych, a nie tylko lać pod murem. Może być ciepła woda i ręczniki papierowe, którymi nikt nie zapycha kibli, ani nie wyrzuca przez okno. Przy sali gimnastycznej może być czysta przebieralnia i działające prysznice. Pomoce naukowe mogą być dostępne, a nie zamykane na klucz, bo inaczej albo zniszczą, albo ukradną po to, by rozwalić je o najbliższy mur albo chodnik. Może być względna cisza na przerwach, bo jakoś tak dziwnie się składa, że tylko dzieci patologii i nizin społecznych muszą się "wykrzyczeć". Normalnie jakby inny świat.
    • gogo2012 Zbudowali wylęgarnię gangów i prostytucji 07.10.12, 13:53
      REWELACJA!!!
      DRODZY PAŃSTWO, OTO POWSTAŁO KOLEJNE OSIEDLE NA KTÓRYM BĘDĄ TWORZYĆ SIĘ MŁODZIEŻOWE GANGI I BĘDZIE KWITŁA PROSTYTUCJA, HANDEL BRONIĄ I NARKOTYKAMI.

ŻEBY O TYM WIEDZIEĆ I TO PRZEWIDZIEĆ NIE TRZEBA BYĆ SPECJALISTĄ DS. ZBĘDNYCH I NIEPOTRZEBNYCH CZYLI SPECJALISTĄ OD RESOCJALIZACJI.
      ŻEBY O TYM WIEDZIEĆ WYSTARCZY OBEJRZEĆ PIERWSZY LEPSZY "HAMEREKAŃSKI" FILM POKAZUJĄCY JAK SIE TO ROBI W AMERYKAŃSKICH "BIEDA-OSIEDLACH"

TERAZ CZAS NA NASZYCH
      TERAZ POLSKA
      BRAWO
      • Gość: m Re: Zbudowali wylęgarnię gangów i prostytucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 14:02
        nie denerwuj sie tak, bo Ci zylka strzel. Napisz lepiej nerwusku, jakie widzisz rozwiazanie ? Stawianie jednego jednorodzinnego budynku socjalnego co kilometr ? A moze wydzielanie w kazdym apartamentowcu po jednym mieszkanku ? Nie ma innego rozwiazania. Oczywiscie medialnie wszystko mozna lemingowi wmowic.
      • Gość: Tomo Re: Zbudowali wylęgarnię gangów i prostytucji IP: *.merinet.pl 07.10.12, 14:06
        To zaproś to menelstwo (podkreślam menelstwo, a nie tych którzy są przyzwoitymi ludźmi i nie ze swojej winy mają kłopty materialne) do siebie. Spróbuj ich "ucywilizować".
        Tylko zrób to u siebie i na swój koszt.
        Łatwo się operuje socjalistycznymi hasłami do momentu, w którym nie trzeba za to płacić i tego znosić.
      • Gość: emka buahahaaaaaa...... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 07.10.12, 14:49
        "...HANDEL BRONIĄ..."
        w Będzinie :)

faktycznie- za dużo "hamerykańskich" filmów się naoglądałeś.
    • romek8490 ja tam bym chcial zamieszkac 07.10.12, 14:04
      Ja z checia bym tam zamieszkal
    • jkredman getto od SLD 07.10.12, 14:11
      prezydentem Będzina jest Łukasz Komoniewski z tej właśnie partii - która w słowach ciągle pochyla się z troską nad biednymi
      • Gość: r-mi[off] Większość ludzi na takie mieszkania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 16:01
        Zaciąga kredyty na 40 lat. Ale żulom, debilom i innym geniuszom z marginesu nigdy nie wygodzi.

Najlepiej by ich zakwaterować w 4 gwiazdkowym hotelu z całodobowym tanim monopolem w Lobby. Przecież to idealne rozwiązanie, po prostu podwyższymy podatki.

Albo ich w Sejmie zakwaterujmy. Nawet nie zauważymy różnicy.
    • romikus No wreszcie reformy gospodarcze przynoszą efekty!! 07.10.12, 14:22
      No wreszcie reformy gospodarcze przynoszą pozytywne efekty. Getta dla biedoty to jest to co brakowało w naszym państwie, ale w końcu o take Polske w latach 80-tych walczyliśmy.
    • marek12567 To jakaś nowomowa z tymi niezamożnymi ?! 07.10.12, 14:24
      To jakaś nowomowa z tymi niezamożnymi- słowo biedni razi ?! Czy w Polsce wolnej, demokratycznej i solidarnościowej nie ma ludzi biednych (rozumiem , że biedni są w krajach wrogich naszemu ustrojowi tj. w ChRL, na Kubie czy w Socjalistycznej Republice Wietnamu?!). W demokracjach nie ma ludzi biednych są niezamożni(świat zwariował).

Gazeta.pl ostatnio to w ogóle zaczęła stosować nowomowę. Kiedyś dyskonty były dla biednych (teraz niezamożnych) a teraz robicie potrawy z produktów dyskontowych. Czyżby to działanie miało na celu wyrobienie w ludziach rezygnacji i wywołanie uczucia przyzwyczajenia do tego , że są niezamożni ?!

Faktycznie gazeta= Trybuna Ludu

Tylko ,że o tyle jest to perfidniejsze , że społeczeństwo wiedziało czym jest i jaką rolę ma spełniać Trybuna a teraz niby media są niezależne (w tym i gazeta) a chodzą na postronku władzy lepiej niż media za PRL.

z góry uprzedzam , że jestem z przekonania komunistą
      • Gość: Nink Re: To jakaś nowomowa z tymi niezamożnymi ?! IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 22:53
        No cóż, ja tam nie lubię, jak ktoś mnie nazywa "biedną", bo to przykre słowo, wolę "niezamożna". Jest delikatniejsze. Poza tym, bieda to głód, brud, chłód, dziurawa strzecha i przepocony siennik. To chyba nie pasuje do 99% mieszkańców Polski. Bieda czy ubóstwo to na szczęście pewien margines, co innego niezamożność, czyli nasza odwieczna walka o dociągnięcie do pierwszego, ale głodni nie chodzimy, internet jest, a przeważnie jakieś auto także. A problem niezamożności powszechny, dotyka przynajmniej połowy rodaków.
    • rabbinhood potrzebny system 07.10.12, 14:27
      potrzebny jest kompleksowy system kijów i marchewek, dla mieszkańców takich osiedli. Gdyby stworzyć system punktowania za jedne zachowania i odbierania punktów za inne, a po podsumowaniu po jakimś czasie dawać lepsze warunki, lub pogarszać obecne, to ludzie musieli by zastanawiać się jak postępować. Gdyby jeszcze wciągnąć ludzi do samorządu decydującego o w/w działaniach to mogłoby to być motywujące. Powinna być też szansa dla młodych chcących się wyrwać do lepszego świata poprzez pracę.
      Mieszanie ludzi z różnych warstw, a także ich segregowanie, każda z metod ma swoje plusy i minusy, jedna i druga metoda stosowana z umiarem i rozsądkiem ma swoje zalety, ale jedna i druga może się skończyć klapą.
      Problemy nigdy nie rozwiązują się same, choć czasem można je rozwiązać, ponieważ inne, które je powodowały zostały rozwiązane, co umożliwia rozwiązywanie następnych.
      Szkoła nie wychowa, ksiądz nie wychowa, rodzice nie wychowają, to kto ma wychować ? Na sąsiadów bym nie liczył. W latach 70tych ludzie pracowali po 8 godzin, wiele z osób awansujących społecznie miało możliwość być dla sąsiadów przykładem awansu, było to zjawisko masowe. Dzisiaj ludzie którzy awansowali są mniej liczni i są pracoholikami pracującymi nawet kilkanaście godzin na dobę, mniej udzielają się rodzinnie, towarzysko i społecznie, toteż nie ma takiego przełożenia jak w latach 70tych. Jest za to dzisiaj większa grupa ludzi, którzy ulegli pauperyzacji i degrengoladzie ekonomicznej, którzy są widocznym przykładem trudnych czasów, patologii i problemów społecznych.
      Inna sprawa to sytuacja że jedni nie mają na dzieci czasu, a drudzy pieniędzy...
      • Gość: akpr Re: potrzebny system IP: *.ngm.net.pl 07.10.12, 14:47
        Zgadzam się z poprzednikiem, nic w życiu nie przychodzi samo;
        - może uruchomić na takie osiedle człowieka od "aktywizacji zawodowej"?
        - bo brak pracy, bezradność, nieudacznictwo, lenistwo, rodzi patologię;
        - uruchamiać roboty publiczne - żeby mogli zapracować sobie na utrzymanie;
        - dofinansować im opłaty czynszowe;
        - wspomagać bonami żywnościowymi - żeby nie przepili pieniędzy;
        - ograniczyć finansowanie wypasionych biskupów.
        • professional_scoffer Re: potrzebny system 07.10.12, 14:59
          Takie programy są tylko, że nie można nikogo zmusić do pracy. Tzw. patologa po prostu nie chce pracować i nic nie zrobisz. Kiedyś w Łodzi chciano 'parkingowym' dać legalne zatrudnienie, to oni się oburzyli, bo 2 tysiące złotych to poniżej ich godności.
          • Gość: bezsens Re: potrzebny system IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.12, 16:26
            jeśli nie można zmusić patologii do pracy, to jakim prawem funduje się im mieszkania?

nie mówię tutaj o ludziach biednych, którym się powinęła noga i wymagają pomocy państwa bo o dzieci bardzo dbają, nie piją, tylko np. nie mają aż tak wysokich zarobków, aby to wszystko utrzymać i 'darmowe mieszkanie' to dla nich jak wygrany los na loterii.

Pijaństwo, menelstwo, głęboka, rodzinna patologia - pod most i niech zdycha. JAk chcą pracować, to proszę bardzo - dostanie pomoc, ale jak się stawi do roboty pijany albo nie stawi się (wykorzysta cały przysługujący mu urlop etc) to na bruk i niech zdycha.

Takie osiedle to dla mieszkańcow naprawdę wytchnienie, a pani od MOPSu się oburza, bo niestety teraz ma 'sporo' pracy, a tak to inni ludzie pomagali i sama się nie musiała zajmować. Bo ktoś się zlitował i szczyny oraz wymiociny z klatki posprzątał, bo ktoś dziecku dał ciepły posiłeke itd. A Pani z MOPSu grzała tyłek pijąc kawusię. Na takie zachowanie się nie zgadzam. Codziennie powinna być banda urzędników na tym osiedlu pilnująca 'resocjalizacji'. Bo jak nikt tam nie zagląda, to co się dziwią. A pani z MOPSu polecam zamieszkać na klatce z żulem, zaraz obok alkoholiczki - poczuje, jak to jest 'wrzucać' innym problem i zamiatać go pod dywan. Pani za swoją wypowiedź powinna dostać wypowiedzenie w trybie natychmiastowym (za brak zrozumienia tematu, brak działań i demoralizujące zdrowe społeczeństwo zachowania - czy ta pani wie, że pijaństwo jest zaraźliwe? Że kradzież wynikająca z potrzeby zakupu alkoholu przeważnie dotyka ludzi, którzy ciężko na coś pracowali - uczciwie? Nie wie, bo to nie jest jej problem. Ona ma w głowie podręczniki a nie realne życie. Do każdego człowieka trzeba podejść, porozmawiać, zobaczyć jak mu można pomóc, ale wtedy się kawki nie napije w ciepłym biurze i nie posiedzi na facebooku -> nie chce się zarówno jej jak i jej podwładnym - ergo wszystkich wywalić - może zakosztują 'biedy' i trafią do takiego osiedla - wtedy ciekawe, czy będą mieli podobne zapatrywania na ten problem).

Dopóki tacy ograniczeni ludzie będą pracować w pomocy społecznej, tłumacząc, że mają związane ręce, brak pieniędzy etc - dopóty taka sytuacja nie będzie zdrowa. W norwegii jest olbrzymi socjal, ale nawet tam alkoholika nikt nie trzyma za państwowe pieniądze na dożywotnim 'free-żarciu' - trzeba chodzić do psychoanalityka, wykazywać działalność kreatywną - aktywne poszukiwanie pracy, umowy o dzieło etc) - wtedy to ma sens. U nas - urzędnicy pierdzą w stołek i myślą, że jak w rubryczkach wszystko się zgadza to jest dobrze. Na to idą nasze podatki (każdy z tych urzędników dostaje od państwa pensję, a do tego premie i dodatki) - i co? I nic. Problem jest i nikomu niespieszno go rozwiązać, a przecież jest już prawie idealnie - osiedle dla tych, co są biedni - w jednym miejscu, ładnie ogrodzone, z ochroną - wystarczy podejść i porozmawiać. Zblazowanie tych pań (z kierowniczką na czele) jest porażające.
      • Gość: ktostam Re: potrzebny system IP: *.static.korbank.pl 07.10.12, 22:08
        Nie trzeba wynajdować koła. Wystarczy wyrzucać na bruk tych ludzi, oni i tak nie docenią tego co dostają. Pomaganie im jeszcze bardziej ich demoralizuje.
    • Gość: g Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.itime.pl 07.10.12, 14:37
      I znów zawinili urzędnicy. Kiedy wreszcie Polska przejrzy na oczy i zlikwiduje tę bandę pazernych, leniwych darmozjadów, którzy prawo interpretują jak im się chce, a petent musi się liczyć z ich humorami? Miało być mniej urzędasów, mniej biurokracji, urzędnicy mieli odpowiadać za swoje BŁĘDY i opieszałość. I co? Jakoś tego nie widać. Ciągle za błędy urzędników płacą ludzie, którym rzekomo urzędnicy mieli pomóc. Niech wreszcie ten ciemnogrodzki kraj, ostatni bastion ciemnoty w Europie, zrozumie, że to urzędnik jest dla człowieka, a nie odwrotnie.
    • maniakon Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 14:39
      my tak w kazdej dziedzinie 20 lat za Europa, tam po bledach takich osiedli juz sie buduje mieszane i wtlacza na powrot tych ludzi w spoleczenstwo u nas sie izoluje, niby jestesmy w tej unii a w zadnej dziedzinie niczego sie nie uczymy, zatwardzialy prlowski beton nadal rzadzi w wypacza ludzkie umysly, jak mamy miec normalne panstwo skoro wszystko opiera sie na strukturach z przeszlosci, niby wszystko sie zmienilo a nie zmienilo sie nic!
      • duch_mariana Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 15:00
        > my tak w kazdej dziedzinie 20 lat za Europa, tam po bledach takich osiedli juz
        > sie buduje mieszane i wtlacza na powrot tych ludzi w spoleczenstwo u nas sie iz
        > oluje

Czy wiesz co oznacza obecność dzieci tej całej patologii w szkole? Oznacza to porozwalane kible, pourywane krany, zlewy, powybijane szyby, okopcone sufity, pomazane ściany i terror łysych pał w dresach.
        Czy wiesz co oznacza obecność menelstwa na osiedlu? Oznacza to poobszczywane mury i klatki schodowe, pomazane sprayem i markerami ściany, syf, naśmiecone wszędzie, dresiarzy drących mordy po nocach, złodziejstwo i złażenie się menelstwa i hołoty z innych osiedli.
        Albo będą getta dla patologii, albo będą getta dla tych, którzy nie chcą się z tym tałatajstwem integrować, ani nie chcą, żeby ich dzieci się z tym dziadostwem zadawały.
      • Gość: Anika Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: 188.141.54.* 07.10.12, 17:34
        Bzdura! w Irlandii próbowali zintegrować scumbagów ze społeczeństwem, w efekcie mieli poniszczone lokale, ludzie normalni im pouciekali z budynków, a patusów z powrotem przesiedlili do socjalnych.
    • Gość: xyz Re: Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto IP: *.c193.msk.pl 07.10.12, 15:14
      A co to za różnica czy nie płacą czynszu tam czy gdzie indziej? Nigdy nie płacą...
    • grachamek Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 15:28
      Pomoc dotarła do 48 rodzin, koszt 5 mil. bo nie liczę tego dofinansowania - czyli określenia jak te 2 bańki + 5 mają byc spożytkowane. A gdyby pomyślec, że można inaczej tą samą piątkę wydac, aby tym ludziom naprawdę pomóc. Mamy jednak koncepcję, co dla tych ludzi jest najlepsze. Skończmy z naszą wiedzą, jak inni mają życ a pozostawny otwarte i wrażliwe serca. Rozwiązanie samo przyjdzie ku zadowoleniu naprawdę wszystkich.
    • waledziak70 Ważne są kryteria dostępu do mieszkań socjalnych 07.10.12, 15:29
      Przykład z niewielkiej miejscowości pod wrocławiem, zbudowano nowy blok komunalny, śliczny. Kryteria przydziału mieszkań to w pierwszej kolejności brak zadłużenia w ciągu ostatnich 2 lat chyba, potwierdzona przez policję dobra opinia, oraz dobry stan mieszkania, które lokator będzie zdawał.
      Są też mieszkania socjalne, co ciekawe między tzw blokami spółdzielczymi a nowym osiedlem domów jednorodzinnych, zamieszkują głównie ludzie ubodzy. Nikomu nie wadzą ani oni ani ich dzieci. Z czasem sami się niektórzy wyprowadzają, kiedy poprawi się sytuacja materialna.
      Menelstwo ma postawione na końcu tego osiedla mieszkań socjalnych kontenery mieszkalne, tych na prawdę "złych" ludzi nie jest aż tak wielu i każdy ma sznasę wyjść z tego środowiska. Ich libacje na nikim wrażenia nie robią. Niestety są też kamienice, w których zamieszkują indywidua z grupy menelskiej. Ale nic na siłę, zaległości w czynszu i do kontenera...
    • marne Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 15:29
      TAKIE ROZWIĄZANIA OD DAWNA STOSUJE SIĘ W NIEMCZECH FRANCJI BELGII I HOLANDIA to czemu nie w Polsce???
    • tokabout Tanie osiedle socjalne zmienia się w getto 07.10.12, 15:30
      No bez przesady, moze jeszcze każdemu wille wybudować. Wszędzie jest mieszane towarzystwo w każdym bloku .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka