Dodaj do ulubionych

Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach j...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 22:54
A może zamiast budować kolejne parkingi, warto pomyśleć o sprawnej
komunikacji z większych miast Śląska i Zagłębia?
Katowice mają swój autobus, inne miasta wciąż czekają. Czy nikt nie widzi w
tym biznesu? Jeśli z lotniska korzystać bedzie 1,5 mln ludzi, to może to być
ok. 1,0 klientów rocznie. Trzeba to pomnożyć przez 15 - 20 zł i otrzymamy
ocenę rynku. Tyle można zarobić ok. 15 - 20 mln. (minus koszty)
Obserwuj wątek
    • Gość: LOL farma IP: 83.16.105.* 18.07.04, 23:54
      i tak dla gosci z zagranicy port wyglada jak farma :-D Nawet GW kiedys pisala o pierwszych wrazeniach studentow amerykanskich- jeden sie zalamal ze farma a druga zaczela plakac ;-p
      • Gość: onl Re: farma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 01:31
        Fajnie, że sie to rozwija. Ale z dojazdem kiepsko.
        • Gość: Bartek Dojazd IP: 80.51.103.* 19.07.04, 10:09
          Budowana jest trasa szybkiego ruchu laczaca lotnisko z Sosnowcem, Bedzinem i
          Katowicami, co do masowego dojazdu, czyli autbusy itp. to tylko kwestia czasu,
          tylko jak dlugo trzeba czekac ? :/
      • settembrini Re: farma 19.07.04, 21:24
        ci "amerykanscy" studenci medycyny sa z jakiejs wsi w kalifornii, w ktorej poza
        LAX w L.A. lotniska wcale nie sa imponujace, a lotnisko w long beach jest
        wielkosci pyrzowic, tez bez rekawow, z jednym terminalem. tak wiec kolego nie
        przesadzaj. tamtejsze lotniska wyrozniaja sie jedynie doskonala skomunikowaniem
        z centrami miast, ale i tak sa ta w duzej mierze tzw. coache- a wiec prywatne
        minibusy, a nie komunikacja miejska. o 3 pasach w jedna strone wspominac nie
        musze ;) ale tego nie ma nigdzie w polsce
    • Gość: Frequent Flyer Re: Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 10:13
      Standard tej "nowej" inwestycji jest zenujacy. Prosze zobaczyc jak wyglada
      lotnisko w Krakowie. W tej chwili w realizacji sa tam rekawy do samolotow.
      Pyrzowice byly, sa i pozostana wiejskim lotniskiem. Szkoda. Jaki pan taki kram.
      • bartoszcze Re: Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach 19.07.04, 14:54
        Leciałem w czerwcu z Balic. Takiej wsi, jaką tam odstawili, to nawet w Afryce
        nie spotkałem.. Kolejki ustawione bezmyślnie przez całą halę, tak że jednej od
        drugiej nie odróżnisz, a pięc minut po godzinie odlotu jeszcze nie wiedzieli, w
        jakiej kolejności samoloty będą odprawiane na bramce..
        Patron wszystkiego nie załatwi!
      • wiolonczelista1 Re: Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach 19.07.04, 20:54
        Gość portalu: Frequent Flyer napisał(a):

> Standard tej "nowej" inwestycji jest zenujacy. Prosze zobaczyc jak wyglada
        > lotnisko w Krakowie. W tej chwili w realizacji sa tam rekawy do samolotow.
        > Pyrzowice byly, sa i pozostana wiejskim lotniskiem. Szkoda. Jaki pan taki
        kram.
        >

taaa, Kraków od lat mógł liczyć nie tylko na przychylność LOT-u, który
        Pyrzowice miał i ma gdzieś, ale na ogromną kasę z budżetu państwa. Pyrzowicom
        też coś od czasu do czasu kapało, ale w porównaniu z Balicami, to okruchy z
        pańskiego stołu. A jak na okruchy, wcale nie jest źle i lotnisko wygląda ok
        • Gość: krakus Re: Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach IP: *.interclik.pl / 82.160.28.* 19.07.04, 22:45
          A to ciekawe stwierdzenie z tą przychylnością LOT-u dla Krakowa, bo w Krakowie
          mówi się że Pyrzowice to maja dobrze bo nie zależą od Warszawy, a w krakowskie
          Balice to w 80% należą do MPL (firma warszawska)która ciągle blokuje rozwój
          Krakowa żeby za bardzo nie urósł.
    • egon17 Re: Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach 19.07.04, 10:14
      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Katowice mają swój autobus

Tylko że nikt nim nie jeździ. W zeszłym tygodniu przejechałem nim całą trasę
      jako jedyny pasażer.
    • Gość: Dropa Re: Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach IP: *.esilco.pl / *.crowley.pl 19.07.04, 10:17
      Po latach blokowania rozwoju lotniska w Pyrzowicach przez lobby z miasta na W
      wreszcie sie cos rusza. Przypomne atuty tego portu lotniczego: doskonałe
      warunki meto - najlepsze z wszystkich lotnisk w Polsce i dobre polozenie w
      stosunku do miast Slaska i Zaglebia. Wada - to brak drogi dojazdowej. Ta
      budowana skomunikuje dobrze Zaglebie i ew. Katowice, inne miasta Slaskie beda
      miały dojazd dookola nadkladajc do 20 km. Zagraniczni goscie chwala sobie to
      lotnisko za kameralnosc i szybkosc odprawy. A co do opinii amerykanskich
      studentow medycyny to ich amerykanskość jes bardzo swiezej daty, a szereg
      amerykanskich lotnisk o podobnych parametrach, ma budynka przypominajace stara
      fabryke, wiec bez kompleksów. No i zeby ruszyl ten tramwaj czy pociag do
      Pyrzowic.
      • Gość: Londyn_pyrzowice Standard Lotniska w Pyrzowicach IP: *.homechoice.co.uk 19.07.04, 14:49
        Często latam Ryanair i moge porównać stan lokalnych lotnisk. Jak zwykle
        najlepsze lotniska sa w Szwecji, pieknie zaprojektowane i czyste. Pamiętam zaś
        lotnisko pod Wenecją do którego lata Ryanair. Standard hali przylotów, dorównuje
        dworcowi PKS w Zapyziałej Dziurze. No i co z tego? Ważne, że do Wenecji
        doleciałem Ryanair za 50 funtów w obie strony!!!!
        W Pyrzowicach byłem w zeszłym grudniu, gdy przylciałem air polonia z moim
        angielskim kolegą. Lotnisko czyste i schludne. Byłem zadowolony. Jedynie moj
        kolega przezył szok, gdy w drodze powrotnej na lotnisko, mój brat pomylił
        kierunki i jechał na lotnisko prze wioskę Pyrzowice. Droga cała we zaspach,
        wązitka. Zaczeliśmy się obawiać, że samolot pwenie też musi się przedzierać
        przez zaspy...
        Powiem krótko HURRA Pyrzowice!!! Oczywiście, ze lotnisko w Krakowie jest
        ładniejsze, ale dla mnie za daleko!!! Zresztą wolę tani bilet na samolot niz
        super nowoczesne lotnisko.
        • Gość: daft punk Re: Standard Lotniska w Pyrzowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 21:13
          Będzie dobrze, za 7 lat będziemy najwięksi w Europie Wschodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka