Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma być...

28.02.13, 08:51
Bardzo dobry pomysł! W ten sposób budowa kolei nie będzie służyć tylko lotnisku, ale przyczyni się do budowy zintegrowanego systemu transportu w północnej części metropolii, a dodatkowo będzie bardziej rentowna. Nic tylko brać i budować!
Obserwuj wątek
    • holtze to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:04
      to naprawde dobry pomysl. tylko kolej ktora jednoczesnie bedzie sluzyla mieszkancom ma racje bytu. nawet jesli podroz do pyrzowic z katowic bedzie trwala ponad godzine to biorac pod uwage ilosc pasazerow, komfort i pewnosc przejazdu linia ta bedzie strzalem w dziesiatke.

trzymam kciuki bo szybki pociag to slepa droga, ktora powinnismy zaczac rozwazac dopiero kiedy pyrzowice odprawia 5 milionow pasazerow rocznie...
      • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:15
        Czegoś chyba nie rozumiesz. Jeśli będę jechał do Pyrzowic dłużej niż 30 minut to wybiorę Balice. Koniec, kropka. Czy tak trudno to zrozumieć?
        • Gość: mieszkaniec Skąd te 450 tys. IP: *.net 28.02.13, 09:21
          "W dodatku nasz wariant oznacza, że zwiększy się o 450 tys. liczba potencjalnych pasażerów kolei - mówi burmistrz Arkadiusz Czech. "
          Skąd dodatkowe 450 tysięcy jak TG mają tyle samo co Piekary (ok. 60 tys.)? Coś się komuś pomyliło.
          No i jak linia nie będzie szybka (tj. około 30-35 minut) to nie ma sensu ona :/
          • tanebo Re: Skąd te 450 tys. 28.02.13, 09:25
            No właśnie. Chcę dojechać na lotnisko przede wszystkim szybko i punktualnie. Bo mam tam dotrzeć na konkretną godzinę. Jeśli się spóźnię to nie polecę. A każdy kolejny przystanek i wydłużanie trasy zwiększa ryzyko spóźnienia. No i co mi z tego że pojadę dłużej? Spędzę na lotnisku kupę czasu więc nie chcę dokładać jeszcze tej godziny w pociągu. Powiem zatem tak: mam w odbycie kwestię tego że będą dodatkowi pasażerowie. Nic mnie to nie obchodzi.
            • Gość: obserwator Re: Skąd te 450 tys. IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 10:02
              To co wymyślacie ludzie to jedna wielka bzdura.Co z punktualnością ma inny przebieg trasy kolejowej?,przecież wiem o której mam wyjechać aby zdążyć!!!!!
              Jednak chciałem zaznaczyć,że kiedyś było połaczenie kolejowe między Tarnowskimi Górami a Zawierciem!.Warto by się zastanowić czy nie zrobić po prostu trasy okrężnej Katowice,Bytom, Tarnowskie Góry,Pyrzowice,Zawiercie Katowice!!!!!!!!!Wtedy pociągi mogły by kursować w odpowiednich odstępach czasu obsługując bardzo dużo podróżnych . (nie tylko te 450 tys.)
              Czyżby prostota pomysłu jest tak trudna do zaakceptowania? a być może wtedy ktoś nie otrzyma "należnego" wynagrodzenia za bzdurne pomysły?
              • Gość: xyz Re: Skąd te 450 tys. IP: *.c193.msk.pl 28.02.13, 10:07
                Z Pyrzowic do Tarnowskich jest autostrada A1 - jeśli ktoś chce szybko i punktualnie to wybierze auto.
                • Gość: gość Re: Skąd te 450 tys. IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 28.02.13, 12:34
                  jak się chce dojechać punktualnie na lotnisko to nie wybiera się dróg szybkiego ruchu , autostrad . jedzie się normalną drogą bez zakazu zawracania i z możliwością uniknięcia korków. mieszkam w takim miejscu , że zarówno wariant a4 -dk 86 , jak i dtśka - dk86 , a4-a1 , jak i a4- wschodnia obwodnica gopu są dla mnie równoważne i łatwo dostępne , to i tak wybieram wariant : chorzów stary , maciejkowice , piekary i polami......bo jadąc na 16 na lotnisko jest to jedyna droga dająca gwarancję dotarcie na czas.
                  oczywiście byłoby pięknie gdyby było stać nas na linię kolejową tylko na lotnisko, nawet wariant przez tarnowskie góry wg prezydenta jest ok., ale ja nie wierzę w 40 minut przez tarnowskie góry na lotnisko!!!! jeszcze lepszym wariantem byłaby linia połaczona : chorzó-piekary-lotnisko-tarnowskie góry, bytom , lub nawet przez zawiercie i pociągi w obie strony....ale pomarzyć można. poza tym ta linia jest dobra tylko dla mieszkających w centrum katowic i po drodze , oraz przyjezdnych z zewnątrz. jeśli pyrzowice mają konkurować z balicami i ostrawą nie mają wyjścia , ale czy ma sens konkurować z lotniskiem w balicach? moze pozostać przy rozbudowie cargo i czarterach , a loty z turystami do krakowa i z gastarbaiteram do londynu czy irlandii pozostawić balicom? a ćwierć miliarda złotych na linię i kojne pół dużej bańki wpompować w transport dla nas, dla tubylców?
              • Gość: Rekin Re: Skąd te 450 tys. IP: *.static.3s.pl 28.02.13, 10:42
                > Jednak chciałem zaznaczyć,że kiedyś było połaczenie kolejowe między Tarnowskimi
                > Górami a Zawierciem!

Było i się zbyło. To czego złomiarze jeszcze nie rozebrali ma likwidować PLK w grudniu 2013.
                A marszałek siedzi i dłubie w nosie.
              • Gość: minos Re: Skąd te 450 tys. IP: *.ingbank.pl 28.02.13, 12:58
                >>Warto by się zastanowić czy nie zrobić po prostu trasy okrężnej Katowice,Bytom,
                >> Tarnowskie Góry,Pyrzowice,Zawiercie Katowice!!!!!!!!!

Nie da się techniczne. Na tej dawnej linii pociągi miały wjazd do Zawiercia jak na Częstochowę. Łącznik w stronę na Łazy jest, ale wtedy pociąg pomijałby Zawiercie. No chyba, że wjeżdżałby do Zawiercia, tam zmieniałby czoło i jechałby do Katowic.
                Ale ten pomysł linii okrężnej mi się nie podoba, a poza tym wymagałby rewitalizacji odcinka Pyrzowice - Zawiercie, a to dodatkowe koszty. Najtaniej jest puścić linię przez TG i odnowiony odcinek do Pyrzowic. Przez Piekary byłoby oczywiście szybciej - nie wiem, jaki jest status budowy linii, czy plany już zostały zatwierdzone i wydatki zaplanowane - jeśli ak, to niech TG się starają o... uruchomienie drugiej linii, a zaniedbany odcinek odnowią za własne (powiatowe) finanse.
                • Gość: Rekin Re: Skąd te 450 tys. IP: *.static.3s.pl 28.02.13, 14:47
                  O ile pamiętam, to TG nie mialy jak na razie kasy nawet na remont wąskotorówki, a co dopiero zabierać się za dużą kolej. Fakt - rewitalizacja jednotorowej linii kolejowej bez trakcji elektrycznej to koszt rzędu 1,5 mln złotych za kilometr, więc dużo mniej niż np. budowa drogi powiatowej. Ale 40 minut to będzie kłopot z samych Katowic do Tarnowskich Gór wydusić na tej linii, tam w najlepszych czasach przeloty były blisko godzina.
              • Gość: Klamra Absurdalny pomysł IP: *.dynamic.lte.plus.pl 03.04.13, 11:30
                Przecież w jaki sposób niby nagle ma przejąć PKP klientów KZKgop, przecież ta linia na odcinku TG-Katowice istnieje i jakoś nie ma zainteresowania, trzeba było wręcz obcinać kursy. Ile to ludzi podróżuje z TG do Katosów, przecież same TG to nie jest jakieś wielkie skupisko, a promil podróżujących do KAtowic to się w 3 busach w godzinach szczytu zmieści.

Czas 10 minut dłuższy do tego wymieszanie ruchu lokalnego z ruchem biznesowym i turystycznym jaki to ma sens. Trasa PKP jest o wiele bardziej racjonalna, ja nie widzę najmniejszego sensu prowadzenia tej trasy takim objazdem, bo wtedy ona nie będzie miała całkowicie racji bytu. Bo szybciej się dojedzie autobusami, samochodem czy wręcz do Balic niż tłuc się taką objazdówkom
        • Gość: hawkmoon Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.191.246.94.ip4.artcom.pl 28.02.13, 09:21
          Z Katowic do Balic pociągiem będziesz jechał dwie i pół godziny. Na pewno wybierzesz Balice?
          • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:28
            Tak, wybiorę Balice. Autostradą pojadę tam z godzinę. Ale jest jeszcze jedna ważna kwestia. Z Balic mam większy wybór lotów. Jeśli Pyrzowice chcą konkurować z innymi lotniskami to muszą mieć jaką wartość dodaną. Bo teraz w zasadzie jest to lotnisko na które nie ma dojazdu.
            • holtze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:42
              nikt nie mowi ze szybka kolej nie jest potrzebana - kiedys byc moze przyjdzie na nia czas. jak na razie pyrzowice spadly na 4 miejsce w polsce i sa tylko drugorzednym portem lotniczym tak wiec transport lokalny dla aglomeracji powinien byc wazniejszy niz obsluga drugorzednego portu lotniczego szybka koleja...

• tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:49
                Więc dlaczego mowa o tym w kontekście lotniska? Pyrzowice to jakiś poroniony pomysł. Po pierwsze - zbudowano je na zadupiu. Takie lotniska mają sens gdy latają z nich tani przewoźnicy a transport na lotnisko jest drogi. Lotnisko zarabia nie na lotach a na transporcie. Tymczasem Pyrzowice pozbywają się transportu. Pomysł o kolei upada. Kierowców zniechęca się likwidując darmowy przystanek - wiem, będzie z tego jakaś kasa ale w podliczeniu okaże się że ludzie zrezygnują z jazdy samochodem. Dlaczego? Bo jedno to dać się pomacać na randce a drugie to dać się zerżnąć. Zostaje autobus. Który jedzie dłużej i kosztuje więcej niż transport na konkurencyjne lotniska...
                • holtze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 10:14
                  mowa o tym w kontekscie lotniska chyba dlatego ze mozna upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
                  budowa miejskiego pociagu bedzie bodzcem do rozwoju osiedli i miast lezacych na jego trasie a jednoczesnie zapewni komfortowy dojazd na lotnisko...
                • Gość: Albin Siwak Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: 91.230.58.* 28.02.13, 11:56
                  Zbudowano je tam gdzie zbudowali je Niemcy i niecałe 30 min. z Katowic samochodem to nie jest żadne zadupie, zobacz ile się jedzie na lotniska w cywilizowanych krajach, na pewno nie krócej. Nie wiem tez czemu ludzie mieliby zrezygnować z dojazdu samochodem, bo chyba nie z powodu opłaty 5 zł. Myslisz, że w Krakowie parking jest za darmo? 20 zł zapłacisz za samą autostradę...
            • Gość: koko Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.static.macrologic.3s.pl 01.03.13, 14:22
              Pieprzysz bez sensu - z Katowic do Pyrzowic samochodem czy to kombinacją autostrad A4+A1 czy z drugiej strony A4(lub S86) + S1 dojedziesz w max. 30-40 minut a nawet szybciej. I to na dokładkę za free bo do Balic musisz bulić na A4.
              Nadal wybierasz Balice ze względu na łatwość dojazdu ? czy wyłączyłeś myslenie ( nie kwestionuje gestości siatki połączeń lotniczych na lotniskach )
              • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 01.03.13, 14:25
                Zumi nie kłamie. Do Pyrzowic 48 min. do Balic 51 min.
                • Gość: koko Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.static.macrologic.3s.pl 01.03.13, 14:28
                  Zumi mam gdzies - mieszkam w okolicy Pyrzowic i codziennie jeżdzę do Katowic różnymi drogami ( do innych miast aglomeracji śląsko-dąbrowskiej też ) - rzadko zajmuje mi ta droga więcej niż 30 minut - chyba że jadę lokalnymi drogami przez Piekary czy Bytom
                  • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 01.03.13, 14:34
                    Kolejny który nie czyta moich postów. Co mi K U R W A po Katowicach? Ja nie mieszkam w Katowicach jak wielu pasażerów Pyrzowic. Muszę więc doliczyć jeszcze czas dojazdu do Katowic!!!
                    • Gość: koko Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.static.macrologic.3s.pl 01.03.13, 14:38
                      Ależ czytam - ale własnie po raz ostatni. Kolej ma jeździć na trasie Katowice - Pyrzowice i o tym się toczy dyskusja. A to że ty mieszkasz gdzieś tam w innym miejscu jest nieistotne - do pociagu na dworzec katowicki i tak musisz się jakoś dostać.
                      A jak chcesz sobie podyskutować na temat miejsca w którym mieszkasz to idź do sąsiada i S P I E R D A L A J
                      bez pozdrowien
                      • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 01.03.13, 14:46
                        No to jeśli pociąg pojedzie przez Tarnowskie Góry to nim nie pojadę. Bo nie będzie mi się to opłacać. Koniec kropka. Taki pociąg będzie opłacalny tylko i wyłącznie dla pasażerów z Katowic i z miejscowości po drodze. Dla reszty nie. A to za mało. Skończy więc z tymi mrzonkami o kolei do Pyrzowic. Pociąg do Tarnowski Gór to zupełnie inna kwestia. Natomiast przedłużenie go do Pyrzowic to poroniony pomysł.
        • holtze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:34
          jakos w londynie miliony ludzi wybieraja metro choc jada 70 minut...
          wiec zycze powodzenia w balicach...
          • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:41
            Ale co mnie obchodzi Londyn? Nie ma w Polsce takiego miasta. Poza tym o którym z siedmiu bodaj londyńskich lotnisk mowa?
            • holtze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:47
              heathrow - jedyne lotnisko obslugiwane linia metra w londynie...
              podroz z polnocnych dzielnic londynu trwa okolo 70 minut...
              miliony pasazerow z przyjemnoscia korzystaja z tej trasy...
              tak naprawde nie liczy sie czas (bo co to za roznica 30 minut czy 50 minut). w transporcie liczy sie bardziej czestotliwosc kursowania. metro jedzie co 2-3 minuty. szybki pociag bedzie jechal raz na 2 godiny wiec de facto podroz 'szybkim' pociagiem bedzie trwala 2 godziny i 30 minut...
              • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 09:51
                Jak to co za różnica? Ano taka że będę musiał wcześniej wyjść z domu.
              • Gość: Silesia Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.c193.msk.pl 28.02.13, 10:08
                Co nas obchodzi Lądek? Nie pracujemy na zmywaku.
                • holtze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 10:20
                  ladek jak piszesz powinien obchodzic naszych saskich decydentow. dlatego ze jest akademickim przykladem doskonale funkcjonujacego transportu publicznego. miasta takie jak sztokholm, berlin czy paryz kiedys w przeszlosci zamiast wymyslac wlasny schemat funkcjonowania komunikacji publicznej kopiowaly rozwiazania zastosowane przez londynczykow. nie musze wspominac ze dobrze na tym wyszly...
                  • Gość: Rekin Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.static.3s.pl 28.02.13, 14:51
                    Zgadza się, kopiowali też głupie rozwiązania - polikwidowali tramwaje (w berlinie na szczęście tylko w zachodniej części), teraz je budują od nowa w kazdym z tych miast...
        • Gość: Puziol Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.ip.netia.com.pl 28.02.13, 10:19
          dokładnie, albo szybka kolej, albo zwiedzanie gmin i miasteczek!
        • bartoszcze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 12:44
          tanebo napisał:

> Czegoś chyba nie rozumiesz. Jeśli będę jechał do Pyrzowic dłużej niż 30 minut t
          > o wybiorę Balice. Koniec, kropka. Czy tak trudno to zrozumieć?

Tak, wiemy, masz prywatną linię kolejową, która Cię dowozi do Balic w 38 minut. A może to helikopter, bo zapomniałem?
          • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 12:49
            Czegoś chyba nie rozumiesz. Nie wszyscy mieszkają w Katowicach. Ja do tych 30 minut do Pyrzowic muszę doliczyć drugie tyle do Katowic. I w sumie wychodzi mi tyle co do Balic. A w Balicach przynajmniej jest gdzie wysiąść gdy ktoś mnie podrzuci. W Pyrzowicach narażam takiego ktosia na płacenie. Tak więc do Balic wychodzi czasami szybciej.
            • bartoszcze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 17:41
              tanebo napisał:

> Nie wszyscy mieszkają w Katowicach. Ja do tych 30 minut do Pyrzowic muszę doliczyć drugie tyle do Katowic. I w sumie wychodzi mi tyle co do Balic.

Jak powszechnie wiadomo, jadąc do Balic z innego miasta niż Katowice nie trzeba doliczać czasu dojazdu do Katowic, a jadąc z innego miasta do Pyrzowic trzeba doliczyć koniecznie. Nie każdy mieszka na peryferiach Mysłowic czy Jaworzna.
              Naprawdę nikt nie ma pretensji, że lubisz Balice, ale to żaden argument.
              • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 17:44
                Wg zumi do Balic ma 51 minut a do Pyrzowic 48 minut. Mieszkam na zachód od Mysłowic.
                • bartoszcze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 19:26
                  Więc zauważ, że przeciętny mieszkaniec Górnego Śląska nie ma bliżej do Balic niż do Pyrzowic.
                  • tanebo Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 20:07
                    No i okazuje się że zaliczam się do mieszkańców śląska drugiej kategorii...
                    • bartoszcze Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 21:11
                      A to już Ty powiedziałeś.
      • poborowy102 Re: to jest bardzo dobry pomysl 28.02.13, 10:18
        zbudują, a za 10 lat rozbiorą. Tyle linii sie rozbiera obecnie, wiec nie wiem dlaczego miałoby być inaczej w tym wypadku.
      • Gość: polskie litery IP: *.centertel.pl 28.02.13, 13:46
        brak. Kończ WAŚĆ.
      • Gość: jac Re: to jest bardzo dobry pomysl IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 18:46
        Proponuję jeszcze Częstochowę włączyć w ten projekt.Linia będzie wykorzystana jeszcze lepiej
        co wiąże się z większymi dochodami !!!! :):):)
    • Gość: Szczypioen Żałosny tytuł bufonów z GW IP: *.v-net.com.pl 28.02.13, 09:28

Dla np. mieszkańców TG i Radzionkowa podróż tą trasą będzie krótsza, no ale dla GW Katowice to pępek świata.
      • Gość: Robert Re: Żałosny tytuł bufonów z GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 09:34
        TG i Piekary mogą sobie jeździć samochodami bo mają blisko. Ta trasa jest robiona specjalnie pod katowice ameryki nie odkryłeś:P
        • poborowy102 Re: Żałosny tytuł bufonów z GW 28.02.13, 10:23
          same Katowice utrzymania lotnisku nie zapewnią. A dojazd do Katowic z wielu kierunków jest do bani.
    • Gość: Pn11 Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.ip.netia.com.pl 28.02.13, 09:32
      Nareszcie! Jeszcze powinna być kontynuacja przez Siewierz, Dąbrowę G. i Sosnowiec, wtedy oprócz lotniska obsługujemy setki tysięcy mieszkańców miast. Zastanawia mnie natomiast bardzo niewielka (30 mln) różnica - przy tym wariancie mamy modernizację istniejącego torowiska plus odbudowę od Miasteczka. Żadnych wykupów gruntów czy wielkich robót ziemnych. Myślę, że powinno być znacznie taniej niż z budową od zera od Piekar.
      • Gość: Michał Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.clubnet.pl 28.02.13, 09:48
        Doskonały pomysł! I trzeba go PILNIE realizować, bo na szybką kolej w pierwszym kształcie - nie ma nawet co liczyć!
        A co do prędkości - modernizując taką linię, nie można jej "przyśpieszyć" - w sensie dostosować torowisko do większej prędkości? Tylko pytam.
        • Gość: mad Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.play-internet.pl 28.02.13, 10:05
          dokladnie. To jest jedyna racjonalna opcja. Szybka kolej woziła by powietrze
          • Gość: Tom Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 21:49
            jeżeli są za ostre łuki to nie można przyspieszyć
    • amadeus99 Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma być... 28.02.13, 09:49
      A może tak jeszcze przez Częstochowę lub Opole....??
    • Gość: xyz Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.c193.msk.pl 28.02.13, 10:05
      Może od razu z Pyrzowic przez cały Górny Śląsk? Od Tarnowskich na Opole, potem Nysa, Racibórz, Cieszyn i dopiero do Kato? ;-)
      • Gość: el_fuego Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 10:16
        No fakt, więcej ludzi by wtedy korzystało ;)
        • tanebo Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b 28.02.13, 10:21
          Tylko że nie byłoby wśród nich pasażerów z Pyrzowic...
    • czefan Do Pyrzowic w Małopolsce... 28.02.13, 10:39
      Najśmniejszejsze jest to, że Pyrzowice leżą w Małopolsce, a nie na Śląsku. Prędzej ten port lotniczy powinien nazywać się CZĘSTOCHOWA, a nie nosić nazwę od granicznego z Małopolską miasta Katowic. Oczywiście każde duże miasto powinno mieć lotnisko, ale dlaczego Katowice szukają go za granicą Śląska?
      • tanebo Re: Do Pyrzowic w Małopolsce... 28.02.13, 10:50
        Z pretensjami do Hitlera. To Niemcy zbudowali Pyrzowice jako lotnisko zapasowe. Potem przejęli je Rosjanie i oddali nam. Tak więc Uszok żadnego lotniska nie zbudował. Śląsk potrzebuje lotniska miejskiego. Od dawna trwają przepychanki z Muchowcem. I raczej z tego nic nie będzie. Ale może wypali lotnisko w Bielsku lub Pszczynie.
        • czefan Re: Do Pyrzowic w Małopolsce... 28.02.13, 10:58
          Ja oczywiście nie mam żadnych pretensji, chciałem tylko przypomnieć gdzie leżą Pyrzowice i dlaczego nie powinny nosić nazwę Katowice, które to skąd inąd lotnisko mieć powinny. Pozdrawiam.
          • montenero Re: Do Pyrzowic w Małopolsce... 28.02.13, 14:46
            @ czefan. Jak już to Będzin Airport albo Zagłębie Airport w końcu lotnisko leży w Zagłębiu ; ))
            • czefan Re: Do Pyrzowic w Małopolsce... 28.02.13, 15:08
              Oczywiście masz rację. Ale też żyję złudzeniami, że razem stworzymy województwo zachodniomałpolskie. Bo wbrew pozorom i Sosnowiec i Będzin i Częstochowa mogą się dalej rozwijać, a Katowice już nie mają miejsca.
            • Gość: kalmar1967 Re: Do Pyrzowic w Małopolsce... IP: 195.205.237.* 13.03.13, 11:18
              A dokładniej - z angielska:
              BEDZIN AIRPORT, ZAGLEBIE AIRPORT.

Zaglebie jest prawie jak zadupie. Ale niech Bedzin...
    • j-230 Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b 28.02.13, 11:31
      TO SA STARE PO NIEMieckie plany !!!!!!!!!!
    • tomasz.opara Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma być... 28.02.13, 11:49
      A może po prostu dodać jeszcze taki krótki Bypass przez Piekary i wszyscy zadowoleni będą :) Tylko transport ma sens, jeśli będzie trwał do 1 godziny. Taki standard europejski, bo większości miast tyle właśnie się jedzie:)
    • londonerr Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma być... 28.02.13, 12:15
      Brawo TG! W koncu jakis normalny pomysl!
    • Gość: ba Re: Nowy pomysł na kolej do Pyrzowic. Podróż ma b IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 17:55
      najlepiej puśćmy od razu przez Wrocław i Łódz wtedy te miasta tez bedą miały dostep do lotniska ....Paranoja
      • Gość: tomek Koncepcja jest całkowicie bez sensu. IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 23:52
        Kto tego nie rozumie na podstawie załączonej mapy, temu trudno będzie pomóc.
        Koncepcja może być korzystna dla T. Gór. Ich władze są prawdopodobnie świadome korzyści jakie daje miastu status kolejowego węzła pasażerskiego. Mają też obowiązek troszczyć się o własne miasto. Ale władze wojewódzkie i władze kolejowe mają obowiązek tworzyć warunki harmonijnego rozwoju z korzyścią dla większości mieszkańców województwa. Z całym szacunkiem , T. Góry to miasto 60- tysięczne, czyli mniej więcej takie duże jak Piekary Śl, a są już węzłem łączącym miasta konurbacji z liniami na Poznań i na Bydgoszcz , Trójmiasto, podczas gdy Piekary Śl są jednym z największych w Polsce miast wogóle pozbawionych pasażerskiej linii kolejowej. Ale argument o korzyściach koncepcji PLK dla Piekar Śl. to jeszcze pikuś. Istotniejsze są inne argumenty np:
        1. Proponowana trasa jest długa i kręta jak wąż boa. Z mapy widac ,że odcinek z Rozbarku do Pyrzowic przez T.Góry i Nakło jest ponad 2 razy dłuższy niż przez Piekary, Bobrowniki, Ożarowice.
        2. Dla kolejowego połączenia T.Gór z Katowicami i wogóle dla szybkich pociągów wewnątrz konurbacji nie jest potrzebna trasa omijająca Bytom, który jest od T.Gór 3 razy większy. Ta trasa, przez taką metropolię jak Rojca, została dobudowana przed wojną, bo Bytom został po niemieckiej stronie. Gdyby po wojnie miała ona dla ruch pasażerskiego jakikolwiek sens, to byłaby użytkowana.
        3. Podobnie jest z dawnym połaczeniem T.Gór przez Miasteczko i Pyrzowice do Zawiercia. Gdyby pasażerska linia kolejowa ta miała tam jakiś ekonomiczny sens, to byłaby użytkowana przynajmniej za komuny, w czasach gdy auta były luksusem.
        4. Trasa na lotnisko przez Piekary i Rozbark jest w oczywisty sposób najkrótsza, zarówno dla pociągów np z Sosnowca przez Katowice, Chorzów, jak i dla pociągów z Gliwic przez Zabrze, Bytom . A są to w sumie miasta ok 20 razy więsze od Tarnowskich Gór.
        5. Kto twierdzi , że linia na lotnisko, omijając Piekary i Bobrowniki , a przejeżdżając przez T. Góry i Nakło, zyskuje 450 tys potencjalnych pasażerów, ten jest zwykłym oszustem. A ten kto mu wierzy jest zwykłym idiotą.
        6. Kto twierdzi , że utrzymanie pokręconej linii ponad 2 razy dłuższej będzie tańsze, niz prostej linii ponad 2 razy krótszej, ten jest zwykłym oszustem. A ten kto mu wierzy jest zwykłym idiotą.
        7. Kto twierdzi , że jazda na lotnisko przez T.Góry , będzie trwać tylko 10 min dłużej t.j 40 minut, ten jest zwykłym oszustem. A ten kto mu wierzy jest zwykłym idiotą. Przy okazji dyskusji w podobnym wątku sprawdziłem kiedyś wg rozkładu jazdy czas przejazdu ekspresu ( bodajże Viking czy jakoś tak). Na trasie z Katowic do T.Gór. staje tylko w Chorzowie i Bytomiu , a jedzie godzinę. Wynika z tego, ze podróż z T. Gór do Pyrzowic, przez Nakło i Miasteczo Śl. trwać będzie minus 20 minut.
        8. Przy kosztach 252 mln , 30mln oszczędności to zaledwie ok 12%. To wielokrotnie mniej niż wartość współfinansowania inwestycji z UE. A korzyść dla prawie całej dwumilionowej konurbacji, jest w ogóle nieporównywalna z korzyścią dla samych T.Gór i Nakła.

Oczywiście, rozwiązania korzystne dla tysięcy, a szkodliwe dla milionów, są już polską tradycją na Górnym Śląsku. Ale to nie znaczy, że mają sens.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka