Dodaj do ulubionych

Katowice przed laty. Bez Spodka, wieżowców i Pa...

17.04.13, 00:00
>- Część moich znajomych wierzy, że Silesia City Center była u nas od zawsze.

z tego wynika, że 32-latek zadaje się z idiotami... no, ale w sumie czego wymagać od użytkowników FB?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Katowice przed laty. Bez Spodka, wieżowców i IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 17.04.13, 08:20
      podobna myśl przeszła mi przez głowę.
    • kbamm Kapitalne zdjęcia, cała moja młodość :-) 17.04.13, 20:30
    • Gość: qp Re: Katowice przed laty. Bez Spodka, wieżowców i IP: *.ha2-s.us.edu.pl 21.04.13, 09:10
      Naprawdę świetne zdjęcia! Na większości z nich (z wyjątkiem tych ruin z 1945 r.) można zauważyć przepiękne Katowice: czyste, schludne, z zieloną przestrzenią wokół budynków, z panującym ładem i porządkiem. Niestety, potem przyszedł Oszuk i wszystko sp.... Proszę porównać np. zamieszczoną tu fotografię Supersamu ze stanem obecnym... Albo Superjednostkę z wielkim, zielonym placem dookoła, a tym, co tam jest dziś.
      • Gość: katowiczanin Re: Katowice przed laty. Bez Spodka, wieżowców i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 19:18
        Szacunek, komentarz 10/10 brawo, nic dodać nic ująć
        brawo
      • Gość: mizia Re: Katowice przed laty. Bez Spodka, wieżowców i IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.13, 19:42
        To było miasto, które mogło się rozwijać i rozbudowywać i byłoby piękne. Miało wszystko czego trzeba, ale nie - trzeba się nad nim znęcać, burzyć i budować tandetę. To jest fajne, bo tak se lumpy miasto wyobraziły.
    • tadeusz542 Jeszcze w 1962 23.04.13, 17:27
      Katowice kończyły sie ulicą Damrota . Potem nie było nic . Nie było Paderewy. Nie było Górnośląskiej . Nie było cmentarza komunalnego . Były czyste Sztanwajery bez spalin i smrodu daleko od miasta. Wieża Spadochronowa miała 50 metrów i stała na starym miejscu .Nie było Gwiazd. Nie było Gierkówki. Nie było Ronda. Nie było SCC i innych marketów. Telewizja miała 2 programy i była czarno -biała. Nie było komórek ani internetu tylko zwykłe telefony z których żeby dodzwonić się do innego województwa trzeba było zamawiać połączenie przez centralę międzymiastową i czekać nieraz kilka godzin na połączenie. W autobusach można było palić papierosy. Nie znali pralek automatycznych . Odkurzacze i lodówki dopiero wchodziły na rynek . Jak weszły lodówki to zaczęły się kłopoty z mięsem bo do tej pory każdy kupował na deka a jak miał lodówkę to na kilogramy .
      Ale byłem wtedy taki młody ,że nie było Uszoka i nie musiałem wysłuchać tylu pierdół na temat przebudowy Rynku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka