Dodaj do ulubionych

70% Niemcow przeciwko roszczeniom

IP: *.chello.pl 08.08.04, 10:29
jezeli watek na ten temat juz byl, to przepraszam

info.onet.pl/961568,12,item.html
tym razem wyjatkowo nie skomentuje tego newsa

Obserwuj wątek
    • fiodorus Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 11:34
      Z pozostałych 30% wiekszość, jak się wydaje, siedzi na tym forum!
      Pozdro!
      • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 11:42
        fiodorus napisał:

> Z pozostałych 30% wiekszość, jak się wydaje, siedzi na tym forum!
        > Pozdro!
        >
        Lukas, to co mysli wiekszosc Niemcow, nie ma znaczenia.
        Wazne jest to, co stwierdza sady. Polskie sady na pewno odrzuca zadania Niemcow - wtedy oni odwolaja sie do Strasburga. Co postanowi Trybunal ? Nie mozna tego przewidziec....
        P.S. Jak tam doktorat na UJ? :-)
        • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 12:21
          Gość portalu: Kolega Fiodorusa napisał(a):

> fiodorus napisał:
          >
          > > Z pozostałych 30% wiekszość, jak się wydaje, siedzi na tym forum!
          > > Pozdro!
          > >
          > Lukas, to co mysli wiekszosc Niemcow, nie ma znaczenia.
          > Wazne jest to, co stwierdza sady. Polskie sady na pewno odrzuca zadania
          Niemcow
          > - wtedy oni odwolaja sie do Strasburga. Co postanowi Trybunal ? Nie mozna
          tego
          > przewidziec....
          > P.S. Jak tam doktorat na UJ? :-)
          Widzę, że się obudziłeś :)
          Niech się dowołują, takie ich prawo. W Strasburgu, marnie widze ich szanse.
          Zazdrościsz Koledze doktoratu ? oj, nieładnie......
          • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 12:40
            > Niech się dowołują, takie ich prawo. W Strasburgu, marnie widze ich szanse.
            Czas pokaze...
            > Zazdrościsz Koledze doktoratu ? oj, nieładnie......
            Zazdroszcze? Znowu widzisz cos, czego nie napisalem?
            Poza tym,Fiodorus nie ma doktoratu, tylko go robi(podobno) - dlatego sie pytam jak tam doktorat...
            Przy okazji, znalazles juz ten cytat w ktorym bylem nieuprzejmy ? ;-)
            • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 13:05

> > Niech się dowołują, takie ich prawo. W Strasburgu, marnie widze ich szans
              > e.
              > Czas pokaze...
              > > Zazdrościsz Koledze doktoratu ? oj, nieładnie......
              > Zazdroszcze? Znowu widzisz cos, czego nie napisalem?
              > Poza tym,Fiodorus nie ma doktoratu, tylko go robi(podobno) - dlatego sie
              pytam
              > jak tam doktorat...
              > Przy okazji, znalazles juz ten cytat w ktorym bylem nieuprzejmy ? ;-)
              Ale "piła" z Ciebie:) Widać, że nowy jesteś na forum. Wcześniej podawano, że
              robi doktorat w Getyndze :)
              Nie szukałem Twoich cytatów, bo doszedłem do wniosku, że być może nie jest to
              nieuprzejmość, tylko ironia. I pewnie mam rację:) Coś ten Twój Kolega
              Fiodorus ,nie chce z Tobą prowadzić dialogu:)
              • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 15:10
                > Coś ten Twój Kolega
                > Fiodorus ,nie chce z Tobą prowadzić dialogu:)
                Moze Fiodorus siedzi teraz w szuwarach nad Odra i wypatruje dywersantow Eryki....
                • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 15:17

> > Coś ten Twój Kolega
                  > > Fiodorus ,nie chce z Tobą prowadzić dialogu:)
                  > Moze Fiodorus siedzi teraz w szuwarach nad Odra i wypatruje dywersantow
                  Eryki..

A lubi przyrodę ?:) Wzrok ma niezły?:)
                  • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 15:23
                    > A lubi przyrodę ?:) Wzrok ma niezły?:)
                    Czy to ma jakies znaczenie? On to robi dla ojczyzny...
                    A gdy nie siedzi nad Odra, to patroluje Katowice, wypatrujac nastepcow Neulinga...
                    • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 15:29

> > A lubi przyrodę ?:) Wzrok ma niezły?:)
                      > Czy to ma jakies znaczenie? On to robi dla ojczyzny...
                      > A gdy nie siedzi nad Odra, to patroluje Katowice, wypatrujac nastepcow
                      Neulinga
                      > ...
                      Jak coś się robi dla Ojczyny, to chyba dobrze ?:)
                      I jeszcze doktorat pisze? To facet musi być bardzo zorganiazowany !
                      • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 15:48
                        > Jak coś się robi dla Ojczyny, to chyba dobrze ?:)
                        > I jeszcze doktorat pisze? To facet musi być bardzo zorganiazowany !
                        Dla Fiodorusa Salus Reipublicae Suprema Lex Est :-)
                        • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 16:00
                          Zapomnialem dodac, ze Fiodorus kopie rowniez nowe okopy i rowy przeciwczolgowe pod Wieza Spadochronowa...
                          • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 16:56
                            Jakbyś mi jeszcze napisał, czy bije czasem żonę i wrzeszczy na dzieci, to obraz
                            byłby pełen:) Oj Kolego, pomieszał Ci się real i wirtualny świat!
                            • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 17:05
                              > Jakbyś mi jeszcze napisał, czy bije czasem żonę i wrzeszczy na dzieci, to obraz
                              >
                              > byłby pełen:) Oj Kolego, pomieszał Ci się real i wirtualny świat!
                              Czyli, jak mozna wywnioskowac z Twojej wypowiedzi, milosc ojczyzny to rzecz naganna, porownywalna z biciem zony i dzieci ?
                              • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 17:16

> > Jakbyś mi jeszcze napisał, czy bije czasem żonę i wrzeszczy na dzieci, to
                                > obraz
                                > >
                                > > byłby pełen:) Oj Kolego, pomieszał Ci się real i wirtualny świat!
                                > Czyli, jak mozna wywnioskowac z Twojej wypowiedzi, milosc ojczyzny to rzecz
                                nag
                                > anna, porownywalna z biciem zony i dzieci ?
                                Co za wnioski ? Zaskakujesz mnie. Można kochać ojczynę i tłuc żonę, można nie
                                kochać ojczyzny i nie bijać połowicy. Nie doszukuj sie czegoś, czego nie
                                napisałem.
                                Moje stwierdzenie miało na celu uświadomienie Ci, jak bardzo ingerujesz swoimi
                                wypowiedziami w cudze życie.
                                • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 17:30
                                  > Co za wnioski ? Zaskakujesz mnie. Można kochać ojczynę i tłuc żonę, można nie
                                  > kochać ojczyzny i nie bijać połowicy. Nie doszukuj sie czegoś, czego nie
                                  > napisałem.
                                  Ja pisze o milosci ojczyzny a ty o biciu zony. Wiec moge domniemywac, ze porownujesz te dwie rzeczy...
                                  > Moje stwierdzenie miało na celu uświadomienie Ci, jak bardzo ingerujesz swoimi
                                  > wypowiedziami w cudze życie.
                                  Pisanie o kims z sympatia i niewinne zarty z niego nazywasz ingerencja w cudze zycie?
                                  • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 17:35

> > Co za wnioski ? Zaskakujesz mnie. Można kochać ojczynę i tłuc żonę, można
                                    > nie
                                    > > kochać ojczyzny i nie bijać połowicy. Nie doszukuj sie czegoś, czego nie
                                    > > napisałem.
                                    > Ja pisze o milosci ojczyzny a ty o biciu zony. Wiec moge domniemywac, ze
                                    porown
                                    > ujesz te dwie rzeczy...
                                    > > Moje stwierdzenie miało na celu uświadomienie Ci, jak bardzo ingerujesz s
                                    > woimi
                                    > > wypowiedziami w cudze życie.
                                    > Pisanie o kims z sympatia i niewinne zarty z niego nazywasz ingerencja w
                                    cudze
                                    > zycie?
                                    To zależy, jak odczuwa to osoba o której piszesz.
                                    • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 17:44
                                      > To zależy, jak odczuwa to osoba o której piszesz.
                                      Skad wiesz, co czuje Fiodorus? Sam pisales, ze go nie znasz...
                                      • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 17:49

> > To zależy, jak odczuwa to osoba o której piszesz.
                                        > Skad wiesz, co czuje Fiodorus? Sam pisales, ze go nie znasz...
                                        Ja tu nikogo nie znam/chociaż nie wiem, co rozumiesz przez znam/. Skąd wiem co
                                        czuje ?
                                        Fiodorus jakoś Ci nie odpowiada, a na forum- był. To chyba nie chce, czy się
                                        mylę ?
                                        • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 17:55
                                          > Fiodorus jakoś Ci nie odpowiada, a na forum- był. To chyba nie chce, czy się
                                          > mylę ?
                                          Moze nie ma humoru z jakichs zupelnie niezaleznych powodow... ( Zaglebie Sosnowiec przegralo, Kijonka opoznia wydanie kolejnego tomiku swoich wierszy itp)
                                          • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 18:06

> > Fiodorus jakoś Ci nie odpowiada, a na forum- był. To chyba nie chce, czy
                                            > się
                                            > > mylę ?
                                            > Moze nie ma humoru z jakichs zupelnie niezaleznych powodow... ( Zaglebie
                                            Sosnow
                                            > iec przegralo, Kijonka opoznia wydanie kolejnego tomiku swoich wierszy itp)

Powodów do "nie mania humoru " mamy tysiące. Może masz rację. Ja jednak
                                            obstawiam, że pomyliłeś osoby. Ponieważ Twoim następnym pytaniem będzie,
                                            dlaczego tak uważam, to już Ci odpowiem. Zbyt wiele pisze się i pisało
                                            wcześniej o Fiodorusie. Facet: prostował, zaprzeczał, śmiał się czasem złościł.
                                            Tak robiłby każdy z nas. To jest forum anonimowe. Jeśli nawet, ktoś napisał o
                                            Nim prawdę, to jego prawem jest - nie życzyć sobie osobistych wycieczek. I ja
                                            to rozumiem.
                                            • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 18:13
                                              > Ja jednak
                                              > obstawiam, że pomyliłeś osoby.
                                              Fiodorus-Lukas jest zbyt charakterystyczny, aby mozna go bylo z kimkolwiek pomylic...
                                              Domniemuje rowniez, ze Slezan to Gorzelik, ale 100% pewnosci nie mam - tak gdzies 80% ;-)
                                              • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 18:19

> > Ja jednak
                                                > > obstawiam, że pomyliłeś osoby.
                                                > Fiodorus-Lukas jest zbyt charakterystyczny, aby mozna go bylo z kimkolwiek
                                                pomy
                                                > lic...
                                                > Domniemuje rowniez, ze Slezan to Gorzelik, ale 100% pewnosci nie mam - tak
                                                gdzi
                                                > es 80% ;-)
                                                Nie mam pojęcia czy Lukas to Fiodorus, a Fiodorus to ktoś inny. Tak jak Ci
                                                napisałem, to forum jest anonimowe. Nie widze potrzeby zagłębiać się w to , kto
                                                jest kim.
                                                Nawet do głowy by mi nie przyszło, zastanawiać się kim jest Slezan. Slezan to
                                                Slezan i już. A Ty kim jesteś ?:)))))))))))))
                                                • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 18:25
                                                  >Tak jak Ci
                                                  > napisałem, to forum jest anonimowe. Nie widze potrzeby zagłębiać się w to , > kto jest kim.
                                                  Ciekawosc jest odwieczna ludzka cecha :-)))
                                                  > Nawet do głowy by mi nie przyszło, zastanawiać się kim jest Slezan. Slezan to
                                                  > Slezan i już.
                                                  Znalem troche Gorzelika i mam podstawy przypuszczac, ze Slezan moze byc Gorzelikiem. Ze Slezanem mozna sie nie zgadzac w wielu sprawach ale trudno zaprzeczyc, ze ma ogromna wiedze...
                                                  • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 18:32

> >Tak jak Ci
                                                    > > napisałem, to forum jest anonimowe. Nie widze potrzeby zagłębiać się w to
                                                    > , > kto jest kim.
                                                    > Ciekawosc jest odwieczna ludzka cecha :-)))
                                                    > > Nawet do głowy by mi nie przyszło, zastanawiać się kim jest Slezan. Sleza
                                                    > n to
                                                    > > Slezan i już.
                                                    > Znalem troche Gorzelika i mam podstawy przypuszczac, ze Slezan moze byc
                                                    Gorzeli
                                                    > kiem. Ze Slezanem mozna sie nie zgadzac w wielu sprawach ale trudno
                                                    zaprzeczyc,
                                                    > ze ma ogromna wiedze...
                                                    Nie zastanawiałem się nad tym. Gorzelika też nie znam. Co do wiedzy, znacznie
                                                    bardziej imponuje mi Fiodorus :))) A poza tym, Slezan jest upierdliwy, a
                                                    Fiodorus- nie:))))
                                                    To kim jesteś Kolego ?:))))

• Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 18:38
                                                    > Nie zastanawiałem się nad tym. Gorzelika też nie znam. Co do wiedzy, znacznie
                                                    > bardziej imponuje mi Fiodorus :))) A poza tym, Slezan jest upierdliwy, a
                                                    > Fiodorus- nie:))))
                                                    Twoje powyzsze stwierdzenie to temat do dluzszej dyskusji - nie mam teraz czasu, dokonczymy rozmowe jutro lub we wtorek :-)

> To kim jesteś Kolego ?:))))
                                                    Zapytaj Lukasa-Fiodorusa :-)
                                                  • carrramba Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 18:46

> > Nie zastanawiałem się nad tym. Gorzelika też nie znam. Co do wiedzy, znac
                                                    > znie
                                                    > > bardziej imponuje mi Fiodorus :))) A poza tym, Slezan jest upierdliwy, a
                                                    > > Fiodorus- nie:))))
                                                    > Twoje powyzsze stwierdzenie to temat do dluzszej dyskusji - nie mam teraz
                                                    czasu
                                                    > , dokonczymy rozmowe jutro lub we wtorek :-)
                                                    >
                                                    > > To kim jesteś Kolego ?:))))
                                                    > Zapytaj Lukasa-Fiodorusa :-)
                                                    To był żart:))))) Wcale nie chcę, wiedzieć kim jesteś:)))))
                                                    No chyba, że Panem Roczniokiem, to wtedy nie odpuszczę:))))
                                                    Gdybyś mnie zapytał kim jestem , to odpowiedziałbym : wysokim brunetem 186 cm
                                                    wzrostu, 86 kg wagi, w okularach:))))
        • roody102 Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom 08.08.04, 19:39
          To, co myśli większość Niemców ma znaczenie. Kiedy słyszę w Polsce, jak
          demagodzy mówią, że za zachodnią granicą czekają te złowrogie hordy, to mogę
          podać wyniki takich badań i choć trochę osłabić te nasze wzajemne uprzedzenia.
          A to, że poparcie dla idei spada jest w moim odczuciu efektem ubocznym działań
          pani Steinbach – wcześniej miała poparcie, bo Niemcy słabo wiedzieli o co jej
          chodzi, więc pytani o poparcie popierali, bo też czemu mieli nie poprzeć? A
          dziś mają większą wiedzę i poparcie spada. Słowem, nie jest tak źle jakby
          niektórzy nasi demagodzy chcieli, żeby było.

"Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie
          umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na
          ich odgadywanie."
          • Gość: Kolega Fiodorusa Re: 70% Niemcow przeciwko roszczeniom IP: *.cm128.senpd.supercable.es 08.08.04, 20:26
            > To, co myśli większość Niemców ma znaczenie.
            W przypadku sadow nie ma znaczenia. Sedzia kieruje sie prawem a nie opinia publiczna. Dla niego nie ma zasady "vox populi - vox dei"
    • silesius Manipulacja, manipulacja 08.08.04, 12:49
      Najpierw tytul:

"70 proc. Niemców: Roszczenia nieuzasadnione"

A zaraz potem juz cos innego:

"70 procent Niemców uważa za nieuzasadnioną działalność Pruskiego Powiernictwa
      zmierzającego do uzyskania od Polski na drodze prawnej odszkodowań za utracone
      mienie."

Moze to ozaczac, ze :
      a) nie chca aby Powiernictwo zajmowalo sie sprawa, co nie wyklucza poparcia dla
      indywidualnych postepowan,
      b) nie chca odszkodowan, gdyz chca zwrotu

Wyjasnienie znajduje sie nieco dalej:

"Utworzone w 2003 roku Powiernictwo gromadzi dane o majątku utraconym przez
      Niemców przymusowo wysiedlonych po II wojnie światowej z Europy środkowej i
      wschodniej. Szef Powiernictwa Rudi Pawelka zapowiedział, że jego organizacja
      jeszcze w tym roku złoży w sądach polskich i europejskich pozwy w sprawie
      zwrotu dawnej własności."

Tak wiec Powiernictwo tez nie chce tego, czego rzekomo nie chce 70% Niemcow:
      odszkodowan. Powiernictwo chce zwrotu mienia, a o to ankieta nie pytala.

W zakonczeniu zdanie bez znaczenia dla sprawy:

"Kanclerz Niemiec Gerhard Schroeder zapewnił podczas wizyty w Warszawie 1
      sierpnia, że rząd niemiecki nie będzie wspierał indywidualnych roszczeń
      wypędzonych i że takie stanowisko będzie prezentował także przed
      międzynarodowymi sądami."

I juz jest elegancka manipulacja.

• Gość: silencio Manipulacja silesiusa IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.04, 16:08
        silesius napisał:
        Moze to ozaczac, ze :
        a) nie chca aby Powiernictwo zajmowalo sie sprawa, co nie wyklucza poparcia dla
        indywidualnych postepowan,
        b) nie chca odszkodowan, gdyz chca zwrotu

hehe zgrabna nadinterpretacja w wykonaniu silesiusa , typowa dla
        kogos kto boi sie statystycznej prawdy.

Zeby zakompleksiony silesius lepiej zrozumial te wersy o Schroederze
        dokleje watek z niemieckiego dziennika Der Spiegel

"Schröder erteilt Entschädigungsforderungen klare Abfuhr"

www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,311147,00.html
        • silesius Re: Manipulacja silesiusa 08.08.04, 19:14
          Gość portalu: silencio napisał(a):

> silesius napisał:
          > Moze to ozaczac, ze :
          > a) nie chca aby Powiernictwo zajmowalo sie sprawa, co nie wyklucza poparcia
          dla
          >
          > indywidualnych postepowan,
          > b) nie chca odszkodowan, gdyz chca zwrotu
          >
          > hehe zgrabna nadinterpretacja w wykonaniu silesiusa , typowa dla
          > kogos kto boi sie statystycznej prawdy.

Dlaczego wyciales czesc mojego tekstu? Zeby moc mi sugerowac nadinterpretacje?

>
          > Zeby zakompleksiony silesius lepiej zrozumial te wersy o Schroederze
          > dokleje watek z niemieckiego dziennika Der Spiegel
          >
          > "Schröder erteilt Entschädigungsforderungen klare Abfuhr"

Schröder moze sobie udzielac co chce. Do prywatnych roszczen jemu nic.

Silesius

• grba Re: Manipulacja silesiusa 08.08.04, 19:27
            silesius napisał:

> Gość portalu: silencio napisał(a):
            >
            > > silesius napisał:
            > > Moze to ozaczac, ze :
            > > a) nie chca aby Powiernictwo zajmowalo sie sprawa, co nie wyklucza poparc
            > ia
            > dla
            > >
            > > indywidualnych postepowan,
            > > b) nie chca odszkodowan, gdyz chca zwrotu
            > >
            > > hehe zgrabna nadinterpretacja w wykonaniu silesiusa , typowa dla
            > > kogos kto boi sie statystycznej prawdy.
            >
            > Dlaczego wyciales czesc mojego tekstu? Zeby moc mi sugerowac
            nadinterpretacje?
            >
            >
            > >
            > > Zeby zakompleksiony silesius lepiej zrozumial te wersy o Schroederze
            > > dokleje watek z niemieckiego dziennika Der Spiegel
            > >
            > > "Schröder erteilt Entschädigungsforderungen klare Abfuhr"
            >
            > Schröder moze sobie udzielac co chce. Do prywatnych roszczen jemu nic.
            >
            > Silesius
            >
            >

Jeżeli tak, to jak będzie z Królewcem, Tylzą, itd.?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka