Dodaj do ulubionych

adwokaci bez aplikacji

IP: *.eranet.pl 30.06.05, 20:11
kiedyś po wojnie była szkoła duracz gdzie kształcono sedziów i prokuratorów.
Dziesiatki lat upłynęły nimCi ludzie odeszli na zasłuzone emerytury i zostali
zastąpieni ludzmi wykształconymi. Czy to czego nie udalo się komunie z
adwokaturą i radcami prawnym chce zrobiC PIS i im podobni. Nie wyobrażam
sobie prawnika bez aplikacji tylko po studiach udzielającego pomocy prawnej
firmom i ludziom. Nie wierze, że na koniec swojej kadencji ten sejm mógł
uchwalić taką głupotę.
Obserwuj wątek
    • Gość: hans Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:57
      No jasne,jajlepiej by było gdyby w każdym województwie było po jednym adwokacie,
      notariuszu,dentyście...itd.,to by wtedy był interes,żyć nie umierać.
      • Gość: adwokat Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.eranet.pl 30.06.05, 21:35
        konkurencja powinna byc zdrowa,ale chciałbys zeby leczył Cię ktoś kto nie ma o
        tym zielonego pojęcia, albo naprawiał twój samochód
        • Gość: Olo Re: adwokaci bez aplikacji IP: 62.233.185.* 30.06.05, 21:55
          powiem Ci jedno. To co jest teraz jest z pewnością chore.
          dostęp do zawodu jest ograniczony i chyba nie zaprzeczysz.
          Na aplikacje prędzej dostanie się mierny syn adwokata niż zdolny syn
          pielęgniarki.
          A jak idę do notariusza i wszyscy podają mi maksymalne stawki za np sprzedaż
          mieszkania i 9/10 nie chce zejść niżej, to konkurencji chyba nie ma, a jest
          zmowa.
          Czy np w USA gdzie jest gro różnej treści adwokatów uważasz, że jest gorzej niż
          w Polsce. Chyba nie.
          • Gość: hans Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:09
            Bez 100000 zł.nie masz żadnych szans żeby dostać sie na aplikację
            notarialną,uwazasz,że to jest normalne?Co do adwokatury,to w RP jest chyba
            najniższy wskaźnik ilości adwokatów w stosunku do ilości mieszkańców,10-15 razy
            mniejszy niz w Holandii,nie mówiąc o Stanach.Ciekawe dlaczego?.
        • Gość: gr Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.pke.pl 01.07.05, 07:13
          Po pierwsze dlaczego mówisz o kimś kto nie ma pojęcia ? Jeżeli tak jest, że po
          5 latach niełatwych chyba studiów ktoś nie ma pojęcia, to może zrezygnujmy ze
          studiów prawniczych w ogóle ? A po drugie czemu ktoś ma za mnie decydować ? Jak
          chcę żeby mnie leczył dentysta bez wykształcenia, czy taki mechanik naprawiał
          moje auto to jest MOJA SPRAWA i powinienem móc sobie wybrać. Po trzecie
          powiedzmy sobie szczerze większość potrzeb ludzi co do pomocy prawnej ogranicza
          się do sformułowania prostych pism czy udzielenia prostych porad, a zamknięcie
          zawodu powoduje, że takie usługi też są bardzo drogie i w konsekwencji powoduje
          to całkowite odcięcie ludzi od pomocy prawnej ( JAKIEJKOLWIEK !!! ).
    • Gość: Alfred Tylko adwokatów stać na głupote IP: *.plusgsm.pl 01.07.05, 07:07
      Czas wielki zlikwidować mafie adwokacko-prokuratorsko-sedziowskie.
      Podobnie jak dzisiejszy resord "Sprawiedliwości" działała prasa w PRL
      Wszystko było ładnie i na okrągło a brud smrud i ubustwo toczyło komune
    • Gość: Guciek Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.autocom.pl 01.07.05, 12:19
      wreszcie ktos sie zabrał za adwokackich darmozjadów i wyzyskiwaczy. teraz czas
      na sedziow i prokuratorow. czas im zabrac immunitety i ciepłe posadki i wygnac
      w teren abys zapracowali na te kase ktora wydzieraja z naszych podatkow.
    • settembrini Re: adwokaci bez aplikacji 01.07.05, 16:38
      sedzio, nie osmieszaj sie, czytales w ogole tekst tej ustawy? chyba nie. ludzie
      z "czystym" magistrem mogliby udzielac porad prawnych w prostych sprawach,
      czego zreszta sporadyczne przypadki zdarzaly sie dotychczas (biura pomocy
      prawnej). poza tym niekompetentni radcowie czy adwokaci zdarzali sie i po
      aplikacji, z czym na pewno miales do czynienia, jesli tylko twoj nick ma
      pokrycie w prawdzie. mam nadzieje, ze wiesz rowniez o tym, ze ci ludzie ponosza
      odpowiedzialnosc prawna za swoje doradztwo.
      nareszcie samorzadom odebrana zostanie decyzja w sprawie naboru!
      • Gość: olo Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:24
        Jeżeli takie matoły jak "sędzia", którzy nie wiedzą o co w ustawie idzie, mają
        mnie bronić, to ja wysiadam.
        • Gość: sędzia Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.eranet.pl 01.07.05, 21:27
          Dobrzy adwokaci i radcowie prawni i tak będą mieli swoja klientelę
          przypuszczam,że bedzie Cie stac tylko na takiego" adwokata"bez aplikacji.
          • settembrini Re: adwokaci bez aplikacji 01.07.05, 22:13
            o czym ty mowisz! przeciez nie bedzie zadnych adwokatow bez aplikacji, jesli
            nie masz ochoty przeczytac ustawy, to moze sie jednak nie wypowiadaj. chodzi
            tylko o przejecie egzaminow przez komisje spoza samorzadu i przyznanie
            magistrom prawa pewnych uprawnien (ktore przeciez w pewnym stopniu juz im
            przyznal kpc).
            • albrecht1 Re: adwokaci bez aplikacji 02.07.05, 00:22
              Otóż to! Nowa ustawa daje szerszy dostęp do aplikacji właśnie. Dotychczas było
              tak, iż na strazy interesów korporacji stali ludzie którym płacono za odrzucanie
              kandydatów na aplikacji spoza kręgu z koneksjami.
              Jak to siędziej, że w kraju uznawanym za cywilizowany jak Holandia, jeden
              adwokat przypada na kilkuset potencjalnych klientów, a w Polsce na kilku tysięcy?
              Co zrobić w sytuacji kiedy taksy adwokackie są bardziej niż wysokie, a w
              niektórych sprawach jak np. w sądach administracyjnych istnieje ustawowy przymus
              reprezentacji przez adwokata?
              • Gość: radca prawny Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.eranet.pl 02.07.05, 07:41
                czy mówisz o stawkach określonych przepisami, czy o tych ustalanych między
                adwokatem i klientem.
    • Gość: MAr Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:27
      Trzęsą portkami darmozjady, to dobry znak.
    • Gość: student_prawa Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:37
      "Sedzio" przeczytaj najpierw projekt ustawy, a dopiero potem wypowiadaj sie na
      forum publicznym. PS zmien nick, bo osmieszasz wymiar sprawiedliwosci swoimi
      wypocinami.
      • Gość: sędzia Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.eranet.pl 02.07.05, 07:37
        Nie pochodzę z rodziny prawniczej. Było mi o wiele ciężej niż moim koleżankom i
        kolegom którzy mają w rodzinie sędziów i adwokatów.dłuzej czekałam na nominacje
        i dalsza droga awansu zawodowego też była trudniejsza ale tak jest wszedzie.nie
        przypuszczam zeby mogło to ulec zmianie.Zawsze będą równi i równiejsi
        • settembrini Re: adwokaci bez aplikacji 02.07.05, 11:17
          i tutaj masz racje, zawsze beda rowni i rowniejsi, co nie znaczy bynajmniej, ze
          nalezy taka sytuacje sanować. nowa ustawa (projektem to ona byla do momentu
          przeglosowania jej w sejmie) to krok w dobrym kierunku. nareszcie skonczy sie
          zastraszanie ludzi przez waskie grono czlonkow samorzadow, majace interes w
          utrzymaniu status quo rynku uslug prawniczych.
          • settembrini Re: adwokaci bez aplikacji 02.07.05, 11:19
            oby tylko senat jej nie zepsul, a prezydent podpisal.
            • Gość: hans Re: adwokaci bez aplikacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:57
              A Kalwas już lobbuje u kwacha.
        • Gość: Alfred I dlatego powinien Pan sędzia odejśc z zawodu sedz IP: *.plusgsm.pl 02.07.05, 13:33
          Jeśli uważa Pan,że zawsze beda rowni i rowniejsi to po djabla bylo niszczyć PRL.
          Popełniono jeden zasadniczy bład,że wszystkich adwokatow ,prokuratorow i
          sędziów pochodzacych z PRL powinno sie pozbawić prawa wykonywania zawodu.
          Popelniono zasadniczy błąd zweryfikowano i wyrzucono tych najleprzych.
          • Gość: radca prawny Re: I dlatego powinien Pan sędzia odejśc z zawodu IP: *.eranet.pl 02.07.05, 16:10
            większość radców prawnych nie ma nic wsólnego z samorządem i ogranicza się do
            płacenia składek, Samorząd w niczym nam nie pomaga, jest on tylko dla działaczy
            samorządowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka