Dodaj do ulubionych

Polityczne frykasy

IP: *.coig.pl 15.07.05, 09:33
Tak, Cimoszewicz - jesli wygra- bedzie mocnym prezydentem, z charakterem.Nie
bedzie staral sie dac "dla kazdego cos milego" jak robi to Kwasniewski.A przy
tym jego osoba w palacu przy Krakowskim Przedmiesciu daje gwarancje
zachowania w Polsce balansu politycznego.Z pewnoscia prawica ( PiS PO i ew.
ktos jeszcze) zwyciezy w wyborach parlamentarnych i utworzy rzad.Dobrze, zeby
im patrzyl na rece ktos z przeciwnego bieguna politycznego.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawski nowy Hamlet po polsku IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 15.07.05, 12:02
      No wreszcie jest to felieton reżysera a nie nudnego polityka !
      Nie dziwię się, że reżyserowi spodobał się ten Cimoszewicz - bo robi spektakl
      godny Szekspira!
      Akt I.
      Hamlet się waha:
      -Być albo nie być? ( prezydentem) I mówi: - Nie! Odchodzę. Do polskiej puszczy,
      między moje żubry i jelenie. ( Jak Piłsudski, Napoleon,inny emigrant wewnętrzny
      z czasów junty generała)
      -Ach nie! Ach nie! -tak lud woła zatroskany, a Makbet ( Kaczor) zaciera łapki
      (fajne ujęcie, lubię patrzeć w telewizorze, jak z troską o mnie zaplata je na
      brzuszku, w krótkawej marynareczce, z I Komunii? )
      Żubry chrumkają z zadowolenia a jelenie ogłaszają okres godowy(?)To taki
      pistolecik - wypali na końcu. No i musi być troche seksu. Jednego jelenia może
      zagrać Żebrowski, a sarenkę któraś kobitka z serialu, pełno ich tam...Chyba że
      Łukaszewicz? I Łucia Kowolik po przejściach? )
      Akt II
      Sabat ( Komisja)
      -No to kto go wrzuci do kotła? Ja czy Ty? - naradzają się Straszni Czarownicy
      (Giertych & Macierewicz & Miodowicz). Z zarośli przyglądają się sępy, kruki i
      wrony ( Rokita & Tusk )Nawet krecik ( Borowski) przestał kopać swoje
      korytarzyki i też wystawił łepek.
      - Precz podstępni zdrajcy! Niegodniście słów moich! Nie chce mi sie z wami
      gadać ( Hamlet wyciąga gnata, jak Linda)
      -Ale my chcemy cię zbóju zapytać tylko czyś ty przypadkiem nie pedofil, zdrajca
      i ruski szpieg ?
      ( teczka nr 12, skororoszyt 36, brulion 278, i zeszyt 391. Oraz zeznanie
      kaprala Erwina Wypukoła po sześciu piwach w barze "U Alojza")
      - Ide bo se biere na barki te moje ojczyzne! A wy pocałujta w d... wójta! -
      mówi Hamlet ( kolokwialnie,czyli po ludzku, bo bedzie kandydował na Prezydenta
      wszystkich Polaków i musi dotrzeć z propagandą zarówno do analfabety, jak i
      zwyczajnego profesora- bo oni mają po jednym głosie w wyborach...Demokracja
      psia mać...)
      Akt III
      Polandia. Pola, lasy, kłosy, tłumy. Spracowany lud, przaśni chłopi, ramię w
      ramię z chudymi naukowcami w okularach, robotnicy z kielnią i młotem.Spasieni
      emeryci i renciści oraz bezrobotni szukający puszek po piwie sponsora imrezy:
      Browary tyskie. Oczywiście jest dr Kulczyk i bankowcy Balcerowicza w
      kamizelkach ze złotych zegarkiem. Po niebie Unia rozsiewa gwiazdki, Wielki Brat
      patrzy przez lornetkę zza oceanu. W tłumie szwenda sie "niewidzialna ręka
      rynku", dziwnie żółta i jakby troche skośna.
      Koronacja Hamleta na prezydenta.
      -Jak juz tak bardzo chcecie to będę tym prezydentem, ale tylko od poniedziałku
      do piątku,bo w weekendy jestem w puszczy! - mówi Hamlet, a żubry dalej
      chrumkają z radości. Bo są chronione, a jelenie nie chrumkają, bo zajęte są
      prokreacją w ramach okresu godowego.Prezydent lubi polować i muszą szybko
      zwiększyc swoje pogłowie.Przyjadą Schreader( jak futboliści niemieccy, wygra
      tak czy owak), Chirac i Putin ( Macierewicz widział ich jak pili razem w
      Komsomole i ZSP)
      Na to wszystko zza chmury wychyla się Nasz Papież ! Lud pada na kolana.Miller
      na jedno a Urban na żadne, bo znów pojechał na weekend na Bali.
      Ta chwila będzie potem przedmiotem sporów i interpretacji wśród historyków,
      polityków, w sejmie i senacie.Opozycja twierdzić będzie, że Papież miał coś
      dziwnie skwaszoną minę,a SLD, że się usmiechał od ucha do ucha...Kościół jak
      zwykle będzie milczał. Da wykładnię w XXII wieku.

Kurtyna.
      Fajne by z tego było kino, nie? Ale jakby co , to copyright "ciekawski" ! No..!
    • Gość: harc mistrz Re: Polityczne frykasy IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 15:23
      "Pamiętasz, zamek ów na Wzgórzu Ciszy...
      Róg głośno wzywa, jakby NAS wołał z daleka."
      (coś a,la z Eichendorffa
      - chyba niezbyt dokładnie?)

Dziwię się, że jeszcze do tej pory, sztandarowy kandydat SLD-owskiej lewicy,
      nie wykorzystał w kampanii wyborczej, leśnego białowieskiego ostępu i słynnej
      postaci zwalistego żubra).
      Może się doczekamy?!
      (HKP)
      ...
      CZUWAJCIE!!!
      Róg (myśliwski) głośno wzywa, jakby MNIE wołał z daleka...
      A za rogiem jest "ŻUBR"!!!
      Idę na piwo...
      • Gość: ciekawski Re: harc mistrz IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 15.07.05, 16:55
        Ja wrócisz z piwa to może pomyśl, czy zachwyt Pana Reżysera nad wymytym dworcem
        to nie jest jakiś pomysł? Posprzątać, pomalować, wyrzucić te budy, naprawić
        estakadę i starczy tej całej przebudowy, modernizacji, itp. kosztownych głupot?
        Pare lat temu Szwedzi chcieli go nam zbudować i przebudować za darmo, tylko
        wojewoda miał wtedy dwa biegi w myśleniu, oba wsteczne.Zanim się namyślił to
        Szwedzi poszli na piwo i wócili przez Bałtyk do domu.
        Idę też na piwo.Lotto mi to wszystko...
        • Gość: harc mistrz Re: harc mistrz IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 17:58
          Zachwyty Pana Reżysera KUTZA nad wymytym i czystym katowickim dworcem NIE SĄ
          DLA MNIE ŻADNYM ZASKOCZENIEM. (z wielu zresztą względów)
          Od początku całą tę DYSKUSJĘ NAD PRZENIESIENIEM, WYBURZENIEM DWORCA PKP I
          ESTAKADY - uważałem za I D I O T Y C Z N Ą oraz niepotrzebną.
          Jedyna z niej korzyść, to ta, że objawiła się nam nieznana architektka z
          Wiednia, Julia Nuler - zakochana w TYM dworcu oraz to, że wreszcie dyrekcja
          kolei (DOKP) wzięła się na ambicję i... umyła ten nieszczęsny i zaniedbany
          dworzec PKP w Katowicach.
          Jaki morał z tego dla Kutza i wszystkich innych?

Że wystarczy TYLKO zwykłe mydło i zwykła woda,
          Aby spod warstwy brudu wyszła na wierzch URODA.

Sanacja jest nam potrzebna, he, he, he...!
          Z czarnych snów pana K.K.
          • Gość: harc mistrz CZUWAJ, CIEKAWSKI !!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 18:02
            ps.
            A te kramy w hallu dworca bym zostawił.
            Przynajmniej jakiś ruch tam jest i ludzie się do tego przyzwyczaili.
            (HKP)
            ...
            JESZCZE RAZ, CZUWAJ!!!
    • Gość: ja Re: Polityczne frykasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 21:11

"Najwyżej, bo na drugim miejscu w swojej dziedzinie, ulokował się Wydział Nauk
      Społecznych UŚ, za którym stoi prof. Szczepański. Tak, to jest firma!"

w jakim sensie za wns uś stoi prof. Szczepański? przyznam szczerze, że nie
      bardzo rozumiem czemu akurat on ma być fundamentem wydziału
      • Gość: ciekawski pytanie do "ja" IP: *.unregistered.media-com.com.pl 16.07.05, 10:45
        Hej! "Ciekawski" jestem, to powiedz dlaczego może nie lubisz prof
        Szczepańskiego? Tak wyczułem, może się mylę.To przecież jeden z naszych
        dyżurnych medialnych, prasowych i telewizyjnych socjologów - komentatorów
        świata: prof.prof. Wódz i Szczepański.
        Spoko skomentują i nazwą "naukowo" wszystko: od wojen, terroryzmu, po seks,
        modę, politykę, obyczajność, ba, nawet ci wyjaśnią, dlaczego, jak sie klupniesz
        w palec młotkem, to rzucisz k....
        Taka jest teraz moda w mediach -redaktorek stawia tezę, a naukowiec ją
        usztywnia, żeby stała prosto i wyglądała godnie. Weź taki przykład. Redaktorek
        pisze:

"Wczoraj na Śląsku padało.Wielu mieszkańców Katowic nosiło z sobą parasole.
        -Bardzo nie lubie nosić z sobą parasola na zakupy, zwykle go gubię -
        powiedziała nam Genowefa Guzik z Osiedla Paderewskiego.
        ( obok w ramce)

- Jest to dyskomfort, szczególnie dla osób nie mających podzielności
        uwagi,rozkojarzonych,zatopionych w myślach. Jesteśmy bowiem wręcz bombardowani
        informacją, myślimy o wielu rzeczach na raz, to efekt globalizacji świata.To
        zjawisko będzie miało tendencję wzrostową!
        -powiedział prof. Jacek Wódz...(tytuły naukowe, funkcje, itp).

I juz na drugi dzień redaktorek pisze w gazecie tak:
        "Gazeta Wyborcza ogłasza nową akcję: - Znalazłeś parasol? Pomyśl o kimś kto go
        zgubił! Utwórzmy w naszym mieście punkty zbierania zgubionych parasoli.Masz w
        domu stary parasol? Przynieśc go naszej redakcji. Będzie służył bezdomnym, dla
        nich to wręcz jedyny dach nad głową. Zbierzmy tez parasole dla dzieci
        sczególnej troski z domów dziecka. Do naszej redakcji zgłosiła się dziś rano
        pani Genowefa Guzik , która wczoraj zgubiła parasol.
        - Znalazłam go, ale przekazuje redakcji. Niech słuzy dzieciom i ludziom
        potrzebującym pomocy.Mam w domu jeszcce jeden!
        ( pod spodem w ramce)
        "Nasze społeczeństwo potrafi zmobilizować się w chwilach kryzysu, wyzwala wtedy
        w sobie pokłady altruizmu...itd.
        Podpis: prof. Szczepański ...tytuły i zaszczyty.

Kumasz teraz ?

• Gość: ja odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 13:14
          tak jest psze pana
          :)))))
        • Gość: Feloks Re: pytanie do "ja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 21:02
          Dyżurny DD, czyli Feloks znowu zawitał. Znowu frustracja, ponownie
          nieudacznictwo. Do roboty Darek
    • Gość: hz Re: Polityczne frykasy IP: *.s.dial.de.ignite.net 16.07.05, 13:21
      kutzu bylem pelen podziwu,dla ciebie.,ale popierajac Cimoszke,staciles moje
      poparcie.Siedz sobie w Warszawie i nie zabieraj juz glosu na temat
      Slaska.zabrzanin rodowity
      • Gość: avi Re: Polityczne frykasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 18:51
        Kutzowi to juz sie calkowicie w gaciach pomieszalo. Co tam w Warszawie nie wymysla to on to lyka. Ja tam do Wawy nic nie mam ale kto z nas czyta Życie Warszawy?? Wiec niby dlaczego ten ranking uczelni ma byc punktem odniesienia dla nas? Moze Radio Pierary zrobi swoj ranking:)(niehc pomtysle:1m.Nie uczcie sie tylko idzcie na grube)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka