Dodaj do ulubionych

Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką syna...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:18
To byl przepiekny budynek. I cale zycie marze, zeby go ktos odbudowal. Gdyby
tylko sue udalo spelnilo by sie jedno z moich marzen. Popieram!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Rene To wspanialy pomysl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:18
      Oby tylko sie udal!!
      • Gość: pompka Re: To wspanialy pomysl IP: *.welnowiec.net 25.07.05, 00:12
        Na poczatek niech odratuja stary zydowski cmentarz na Kozielskiej. To pokaze
        czy dalsze plany sa realne.
        • Gość: olo Re: To wspanialy pomysl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:16
          Kupię cegiełkię.
        • Gość: kamyczek Re: To wspanialy pomysl IP: *.j.strato-dslnet.de 26.07.05, 01:09
          Popieram najpierw cmentarz na ul. Kozielskiej
          • Gość: pompka Re: To wspanialy pomysl IP: *.welnowiec.net 26.07.05, 23:12
            O tym jakby ucichlo .:)
            • Gość: pompka Re: To wspanialy pomysl IP: *.welnowiec.net 26.07.05, 23:13
              Moze to dla nich zadne wyzwanie? :)
              Ale trzy mam kciuki.
    • amoremio Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy 25.07.05, 01:49
      Ino bez przesady.....!

• Gość: AlexK Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 07:52
      No, nareszcie jakiś fajny pomysł.
      To "targowisko" to jedna obrzydliwość. A taki wspaniały budynek dodał by centrum
      miasta uroku i klimatu.
      Oby się udało!!!
      • Gość: AMIN Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy IP: *.emag.pl 25.07.05, 08:11
        Jestem ZA!!!
        Nawiązująca do ceglanej arcitektury pobliskiegto liceum synagoga byłaby
        wspanialym akcentem tej części miasta.
        A warszawiacy ani myślą odbudować przepiękną synagogę,na miejscu której stoi
        teraz tzw "błękitny wieżowiec"
        Katowice górą????
    • dyszkin Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy 25.07.05, 08:54
      doskonaly pomysl pod warunkiem ze bedzie to wierna kopia zniszczonej synagogi,
      bo budynek jest przepiekny.
      • jens11 Powoli! Pomiędzy liceum a łaźnią stoi dziś "Ślązak 25.07.05, 09:53
        i przychodnia, a od strony przystanku - kioski. Z tymi to akurat nie problem,
        ale co z resztą? Synagogi w dawnym kształcie po prostu nie da się tam wepchnąć.
        Brak miejsca. Co dalej, panie Banyś? Tak w ogóle - widział pan w ogóle to
        miejsce? Jak i wszyscy pozostali entuzjaści?
    • Gość: hanyska2 Trzymam kciki! Wspaniala idea! IP: 193.82.240.* 25.07.05, 10:02
      • Gość: tomek Re: tez bardzo popieram IP: *.2.12.vie.surfer.at 25.07.05, 18:29
        .
    • lech.walesa1 w Polsce stoi jeszcze bardzo dużo synagog 25.07.05, 19:25
      i dobre są takie wysiłki ekumeniczne

tu także trzeba pomóc:
      sowa.blogg.de/eintrag.php?id=511
      job - Arbeit - praca w Unii - 14. - YES - POLAND - 9.

gross - kliknij

Stowarzyszenie Europejskie PONS GAULI, działające od stycznia 1999 r.
      ponsgauli.wizytowka.pl

pragnie odbudowy synagogi z XIX w. stojącej w Dąbrowie Tarnowskiej przy ul.
      Berka Joselewicza.

Fotografia wykonana została przez Jurka Rzeszuto w 1988 roku; Jurek nie żyje
      już, ale są jeszcze - nie tylko w Dąbrowie Tarnowskiej - Ludzie, którzy
      rozumieją wartość i potrzebę ochrony tej części polskiej kultury narodowej jaką
      są NASZE JUDAICA.

Do Rozumnych odwołuje się, kiedy potrzebna jest pomoc.

Stefan Kosiewski
      Prezes Zarządu
      Stowarzyszenie Europejskie PONS GAULI

sowa.blogg.de/eintrag.php?id=511

• Gość: Kark Chyba was chłopcy pogrzało. IP: *.net26.pl / *.r1.chr26.1000lecie.pl 26.07.05, 22:15
      Odbudujmy jeszcze wiszące ogrody i kościół w Trzęsaczu. Nie mam nic do Żydów,
      ale pomysł raczej bardzo kosmicznie nierealny...
      • Gość: Przechodzień Re: Chyba was chłopcy pogrzało. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 01:51
        Trzęsacz rozsypał się (resztka jego jeszcze stoi) z przyczyn przyrodniczych-
        brzeg podmywany przez morze nie wytrzymał w końcu.
        W Katowicach nie ma morza i nie było w ciągu ostatnich stu lat(tak mi się
        wydaje) ale za to byli hitlerowcy i to jest jednak pewna różnica.
        Tak powaznie to idea odbudowy synagogi w Katowicach jest bardzo rozsadna i
        piękna. Jak tylko ruszy odbudowa, wielu Ślązaków przyjdzie z pomocą.
        • Gość: m Re: Chyba was chłopcy pogrzało. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 04:29
          ...i wielu zapuści w związju z tym brody i w soboty z domu nie będzie
          wychodziło!:)
          Żart, a poważnie to popieram.
          Śląsk był kiedyś wielokulturowy - to juz niestety nie wróci, ale...warto
          skansen chociaż mieć, nie samym złotym, dolarem, czy barlerkowiczem człowiek
          żyje, również wrażeniami estetycznymi, wspomnieniami, historią itp. itd,
          reasumując - w tym miejscu mozna wybudować drapacz chmur, można nawet dochodowy
          sracz, ale......może lepiej synagogę odbudować i cieszyć ducha i oko???
          • arnold7 Re: Chyba was chłopcy pogrzało. 28.07.05, 17:40
            Gorny Slask nadal jest wielokulturowy.

• mr.superlatywny Re: Chyba was chłopcy pogrzało. 28.07.05, 18:48
          O naiwnosc(i) ! :

Prawie wszyscy gornoslascy Zydzi byli niemieckojezyczni,
          w wiekszosci proniemieccy (dobrowolni w I.WS, aktywisci w mniejsz.niem),
          czesciowo nawet antypolscy,

a jedyne polskie, co kochali,
          to handel z krewnymi w Sosnowcu i Otwocku.

Nawet nie wiecie, co piszecie.

Notabene:
          1) Ja tez generalnie nie mam nic przeciwko Zydom.
          2) Ale nie chce, bo nie widze sensu - a nawet problemy.
          I te dwa punkty wcale sie nie wykluczaja.

No, a teraz sie na mnie rzuca (w tym prawdopodobnie
          tez tych wielonickowych pieciu zydowskich nakrecaczy
          tego watku, hehe, pozdrowienia!).
          • Gość: no name Odpowiedź autorowi ps. Mr.Superlatywy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 01:49
            Mocno przeginasz chłopcze. Chyba,że masz z 80 lat i sam mozesz zaswiadczyc pod
            przysięgą, że paru twoich sąsiadów żydowskich w Katowicach przed ostatnią wojną
            było "proniemieckich i niemieckojęzycznych", że służyło , jak
            piszesz "dobrowolnie w I W(ojnie) S(wiatowej)" i że bylo "aktywistami w mniej
            (szości) niem(ieckiej)".Dobrze roziwnąłem twoje skróty?

Posuwasz głodne kawałki, a ten twój głód to pewnie głód wody na jakieś twoje
            oczywiscie-nie-antysemickie "kolo młyńskie", biedny spragniony śląskiego
            antysemityzmu sieroto bez ziemi. Skąd ty się tu na Śląsku w ogóle wziąłeś?
            Mieszkaj sobie tu w pokoju ale nie wciskaj innym swoich uprzedzeń, wziętych z
            księzyca.

Proponuję ci abyś krzewił pogląd, że Żydzi zamieszkujący przez wiele wieków
            środkową Europę, a więc Niemcy, Polskę itd. świadomie, z premedytacją i
            przebiegle rozwinęli swój język, zwany jidisz i oparli go w głównej mierze
            gramatycznie i leksykalnie na niemieckim bo chcieli z miłości do Niemiec i ich
            bogactw materialnych podszyć sie pod rodowitych Niemców i przejąć całą władzę i
            stworzyć żydowski Reich- czytaj erec- na rdzennie żydowskiej ziemi niemieckiej.
            PODOBA ci się? Fajne, co? popropaguj sobie, popropaguj a moze zostaniesz
            Gebelsem.
            Czy musisz sie wypowiadac na tematy , o ktorych nie masz zielonego pojecia?
            Masz problemy, to pisz do "Przyjaciółki".

A idea odbudowania synagogi katowickiej jest godna poparcia. To będzie trudne
            dzieło ale tu , na Śląsku wykonalne dzięki etosowi śląskiej pracy i tutejszemu
            szacunkowi dla innowierców i przybyszów.
            A ja jestem stąd.
            Pozdrawiam wszystkich chcących tej odbudowy.
            Ciebie też, malkontencie.

• palec1 Re: Odpowiedź autorowi ps. Mr.Superlatywy 30.07.05, 15:51
              Pieprzysz wprawdzie ladnie (matura?), ale pierprzysz.

A co pisol mister, to sie zgadzo: niy znosz slonskiyj gszichty.

Powiym ino: Grünfeld w latach 20/30tych byl szefech MN.
              A dobrowolnych i inie zasluzonych w I.WS bylo masa.

Nic przecif odkrywaniu i piylyngnowaniu historii regionalnyj,
              ale to dziwno moda, naiwno, nawet smiyszno forma.

A pomiyndzy biole a czorne je jesze tysz ine,
              Wielki Retoryku Moralisto Pseudoswiynty.......
              • Gość: no name Re: Odpowiedź autorowi ps. Mr.Superlatywy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:33
                Masz chłopie jakieś kompleksy i jaskrawo z ciebie wychodzą.
                Nie rób krzywdy Śląskowi, który próbujesz łamanym ślaskim reprezentować w tej
                dyskusji.
                Poczytaj jeszcze raz, powoli co napisał ktoś pod pseudonimem "Mr.Superlatywny",
                pomyśl spokojnie nad tym co u mnie przeczytałes, spróbuj odrzucic swoje
                kompleksy raz na zawsze i rano świat ujrzysz piękniejszy.
                Dłużej pożyjesz i się ślaskiego nauczysz lepiej.
                Ten Śląsk zaskakuje pomysłem odbudowy synagogi. Jest to śmiały pomysł, trudny w
                realizacji ale do odważnych świat należy.

Żydom, nie tylko śląskim, przedwojennym i powojennym, będzie tu wreszcie jak w
                domu, a Katowice i Górny Śląsk, to był i jest także ich dom.
                Nie gniewaj się, "palcu" na mój pstryt ton na początku. I tak jestw miarę
                łagodny po twoim przekleństwie i niektórych poglądach.
            • palec1 Re: Odpowiedź autorowi ps. Mr.Superlatywy 30.07.05, 15:54
              > Czy musisz sie wypowiadac na tematy , o ktorych nie masz zielonego pojecia?
              Ino malo ludzi je tak samokrytycznych jak Ty - respekt :)

I niy pier... o Goebelsach, jak ftos
              chce dyskutowac, a mo tysz -inne- argumynty.
    • Gość: harc mistrz Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:00
      No, to pięknie, że wreszcie taka wola odbudowy katowickiej synagogi zaistniała.
      W pełni ją popieram, choć mam obawy, czy uda się szybko zebrać odpowiednio
      wielkie fundusze na taką kosztowną inwestycję.
      Forsę, mówiąc bez ogródek, powinni wyłożyć na odbudowę tej synagogi potomkowie
      tych, co ją spalili i zburzyli (tak jak kilka lat potem rozpierniczyli do
      fundamentów gotowy gmach Muzeum Śląskiego w Katowicach), czyli... Niemcy, a
      konkretnie: państwo niemieckie.
      Tego wymaga elementarne poczucie prawa, uczciwości i sprawiedliwości.
      ...
      Kiedyś rzuciłem nietypowy pomysł, aby w tym właśnie miejscu, na Placu Synagogi,
      za pomocą artystycznej i lekkiej konstrukcji stalowej, odtworzyć nad
      istniejącym miejscem ZARYS KSZTAŁTÓW BYŁEJ SYNAGOGI ŻYDOWSKIEJ, o zmroku
      iluminowany tysiącami drobnych światełek.
      Taki niepowtarzalny i oryginalny, przywołujący historię i wspomnienia - POMNIK
      KATOWICKIEJ SYNAGOGI.
      Ponawiam przeto ów pomysł, jako relatywnie niekosztowny, i jako wstępną, będącą
      I etapem, realizację ODBUDOWY ZNISZCZONEJ W 1939 ROKU SYNAGOGI.(!)
      ...
      CZUWAJ!!!
      Architekci, artyści, projektanci - ruszcie głową!...
    • fyrlok Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy 30.07.05, 15:58
      macewy i inne symbole: ja
      synagoga: niy!!!
      • skun2 Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką sy 31.07.05, 12:11
        a czemu nie?
        To mogłaby być n.p. atrakcja trurystyczna, których w Katowicach wiele nie ma.
    • marta84kat Re: Fundacja Or Chaim chce odbudować katowicką 24.05.14, 20:56
      Wątek sprzed dziewięciu lat. Od tego czasu niestety nic nie było słychać o ewentualnych planach odbudowy a szkoda, ponieważ Synagoga była przepięknym, monumentalnym budynkiem. Nie ukrywam, że jest to również jedno z moich marzeń. Niestety, niezmiennie cały czas widać w tym miejscu tylko tandetne stragany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka