Dodaj do ulubionych

Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. odcinek

13.03.06, 21:15
Kojarzycie przybudówkę z tyłu biurowca na placu grunwaldzkim? Mojemu lubemu majaczy mu się w głowie, że kiedyś, jako przedszkolak, chodził tam na jakieś przedstawienia. Czyli miałoby to mieć miejsce w latach osiemdziesiątych. Wiecie coś na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie,

Basia
Obserwuj wątek
    • b999 Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 14.03.06, 08:28
      Mnie też się kojarzy to miejsce z teatrem. Chyba to był teatr lalki i aktora -
      ale nie jestem na 100% pewien.
      • scoutek Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 14.03.06, 10:45
        Kino Elektron bylo najpierw, potem teatr
        • basiorra no no... a jednak. 14.03.06, 13:35
          Ale fajnie :-) Czyli wrażenie nie było mylne.
          Dzięki za odpowiedź.
          Pozdrawiam serdecznie,

Basia
          • nerusia Re: no no... a jednak. 14.03.06, 13:36
            Na 100% tam był teatr,chodziło sie na przedstawienia lalkowe.
            :))))
            • scoutek Re: no no... a jednak. 15.03.06, 08:19
              teatr byl pozniej, dopiero w latach 80
              w latach 70 bylo kino, kino, w ktorym puszczano filmy takie jak "Winnetou i
              Apanaczi", "Winnetou i krol nafty"....
              nazwa Elektron jak podalam, ale to bylo pozniej, najpierw nosilo jeszcze inna
              nazwe, nie pamietam teraz...
              • scoutek Re: no no... a jednak. 15.03.06, 08:20
                brat mi podpowiedzial:
                najpierw Elektron
                potem Carbon
                a potem Teatr Mlodego Widza
                • darkuss Re: no no... a jednak. 17.03.06, 23:45
                  Dokładnie.. Nazwa się zgadza.. też pamietam, że byłem tam kiedyś na jakimś przedstawieniu, jak byłem przedszkolakiem z przedszkola nr 48... a do "ogniska artystycznego" (teraz chyba Dielnicowy Dom Kultury - Koszutka) na bajki..... hehehe Reksio, Bolek i Lolek i inne takie... to były czasy... miło powspominać.... ;)))))
                  • basiorra SOArt i MDK 18.03.06, 10:13
                    Na Grażyńskiego, dawnej Tyszki, mieści się w jednym budynku i Społeczne Ognisko Artystyczne, i Miejski Dom Kultury Koszutka. Trwają w symbiozie kilka ładnych lat.
                    Pozdrawiam,

Basia (absolwentka SOArt :-)
                    • scoutek Re: SOArt i MDK 18.03.06, 10:22
                      i Miejska Biblioteka Publiczna tez - tzw. filia mlodziezowa...
                      • darkuss Re: SOArt i MDK 18.03.06, 23:36
                        Pamiętasz tą babkę z biblioteki? fajna była... trochę nawiedzona jeśl chodzi o regulamin, ale bardzo dobrze Ją wspominam...
                      • bartoszcze Re: SOArt i MDK 21.04.06, 13:12
                        już nie filia młodzieżowa, tylko zwykła
                        • scoutek Re: SOArt i MDK 24.04.06, 10:26
                          bartoszcze napisał:

> już nie filia młodzieżowa, tylko zwykła

wiem, ze juz nie
                          kiedys byla
                          a zwykla byla na Morcinka
                          tam gdzie teraz jest sklep czynny 24h
    • nerusia Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 14.03.06, 13:43
      Nawiasem mówiąc zabawy w krzaczorach przed rzeczonym biurowcem,bieganie po tych
      schodkach,itp,itd,......ehhh....to były czasy.Byliśmy bezpieczni,pogodni i
      beztroscy :))))))))
      • alleks Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 22.03.06, 23:09
        kolo biurowca chodzilismy na orzechy laskowe,a na tylach kolo garaży odbywaly
        sie slawne mecze w hokeju na wrotkach pomiędzy Dunikowskiego+podkowa na
        galeriowiec i Broniewskiego,a kto pamięta lasek na aszy?,teraz zostalo tam
        tylko parę drzewek,ogniska w lecie,fajnie bylo.
        • bruno_taut Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 24.03.06, 09:27
          Ja pamiętam.
        • darkuss Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 25.03.06, 13:00
          Ja również pamiętam ten lasek... te ogniska. Nawet przyznam się do spożywania na tych ogniskach, w tym lasku tych tanich alkoholi... ;))) Co prawda, gitary to niebraliśmy... ale dużo rozmawialiśmy o różnych sprawach, problemach wieku dojrzewania... Mam chyba nawet jakieś zdjęcie z tamtego cudownego okresu...
    • darkuss Co z tym kościołem ??? nikt nie wie??? 14.03.06, 21:36
      no co jest z WAMI ??? nie wierzę.... :(
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32345&w=37569544
      • belzebub0 Koszutka 20.04.06, 20:20
        A czy ktoś pamięta basen kąpielowy na Koszutce?
        • darkuss Re: Koszutka 21.04.06, 00:18
          Też mi basen... HIHIHI
          Ale pamiętam... za garażami na osiedlu Ducha...
          A kto pamięta tory kolejowe??? przy magazynie robiło się ogniska i popijało się winka... ?
          • siostraheli Re: Koszutka 24.04.06, 09:34
            basen byl obok szkoly 59 (po lewej stronie), w miejscu gdzie stoi nowy budynek
            uniwersytetu.
            • alleks Re: Koszutka 24.04.06, 22:56
              tak, byl tam basen,ja chodzilem tam tylko do pierwszej klasy,potem nas
              przeniesli do 57,a kto pamięta woznego z 59 nazywali go uszatek,on sie
              opiekowal tez basenem,rocznik 68
              • cedory Re: Koszutka 29.05.06, 17:27
                alleks napisał:

> tak, byl tam basen,ja chodzilem tam tylko do pierwszej klasy,potem nas
                > przeniesli do 57,a kto pamięta woznego z 59 nazywali go uszatek,on sie
                > opiekowal tez basenem,rocznik 68

No to chyba jasne dlaczego go tak nazywali! 1,50 wzrostu i tyle samo
                szerokości - ale tylko na wysokości uszu!! Porządny chłopina był prawdziwy
                woźny co to żadnemu nie przepuścił. Wiejaczka miał na nazwisko.
            • darkuss Re: Koszutka 25.04.06, 19:05
              Z tego wynika, że były dwa baseny na Koszutce. Ja jednak pamiętam basen(ik) za toram przy wejściu na osiedle Ducha.
              • alleks Re: Koszutka 25.04.06, 21:12
                na os ducha był mały okrągły brodzik,kolo 59 duzy basen glębokosc do 150 cm
                skakalo sie tam z gelendrów tzn metalowych plotkow ktorymi otoczony byl basen
                • filc1957 Re: Koszutka 26.04.06, 17:01
                  Witajcie! Coś mi sie wydaje, że jestem najstarszy z Waszego szanownego grona,
                  tak sądzę po opisach, którymi sie dzielicie. Mój nick mówi, który jestem
                  rocznik. Przwinąłem się przez przedszkole położone niedaleko obecnego gimnazjum
                  przy Grażyńskiego (dawna Tyszki), pośród budynków. Potem zaliczyłem 4 klasy
                  szkoły podst nr 59 oraz kolejne 4 już w szkole 57. Skończyłem również IX LO,
                  wtedy im. Kawalca (matura-rocznik 1976). Na Koszutce, najcudowniejszej
                  dzielnicy Katowic mieszkam już - ho ho, aż żal liczyć 47 lat! I powiem Wam, nie
                  zamieniłbym jej na żadną inną.
                  Wspominacie gry w piłkę za biurowcem przy pl. Grunwaldzkim. A ja pamiętam, jak
                  w tym miejscu nie było jeszcze szeregu garaży! Wtedy tam było nawet niewielkie,
                  bo niewielkie, ale zawsze, żwirowe boisko, ze słupkami do siatkówki.
                  A jeszcze wcześniej pamiętam, jak dobudowywano ostatnie piętro biurowca (bystry
                  obserwator pewnie zauważy nawet teraz, że to ostatnie piętro nieco inaczej
                  wygląda. Ile wtedy było zabawy...
                  Basen przy 59 ... Pewnie, że był! I z tego, co pamietam chyba nawet miał
                  większą głębokość niż 150cm.
                  Asza... A czy ktoś pamieta, że było tam boisko do hokeja, z bandami?! I powiem
                  wiecej! W zimie tam było zawsze lodowisko (no, oczywiście gdy mróż pozwalał).
                  Ile sie tam człek na łyżwach najeździł i w hokeja pograł...
                  Asza to też był teren, ne którym rozbijał sie cyrk (to było w miejscu, gdzie
                  jeszcze do niedawna był taki asfaltowy plac z hustawkami, zjeżdżalnią w
                  kształcie rakiety).
                  Kupa wspomnień... Jeśli jest ktoś z przyblizonego rocznika na forum, to niech
                  sie odezwie, powspominamy...
                  • scoutek Re: Koszutka 27.04.06, 10:33
                    filc, jestem troche mlodsza ale tez to wszystko pamietam
                    musielismy sie mijac... albo nawet znac z widzenia....
                    zalezy gdzie mieszkales...
                    pytanie dodatkowe: czy mowi Ci cos nazwa "Pradła"?
                    ;))
                  • ollo2005 Re: Koszutka 04.05.06, 22:46
                    Przedszkole nr 45 o ile się ni emyle. fajnie tam było (lata 60.)
                  • dziad_borowy Filc 05.05.06, 08:36
                    pamietasz moze w ktorym roku nadbudowano ostatnie pietro biurowca?
                    Dzierżżż!!!
                    • filc1957 Re: Filc 08.05.06, 11:39
                      Witaj. Na 100% nie pamiętam. Wydaje mi się, że mogło to być w latach 1963-1968.
                      Pamietam to jak przez mgłę, jak jako małe bajtle bawiliśmy sie wśród materiałów
                      budowlanych, wielkich kup piachu...
                  • siostraheli Re: Koszutka 17.05.06, 11:55
                    też uczyłam się tam jezdzic na łyżwach, pamiętam to lodowisko doskonale. I
                    stadiona za szkoła 59, jak jeszcze był cały i miał kompletne trybuny.
                  • cedory Re: Koszutka 29.05.06, 17:35
                    Filc!
                    Moja siora jest rok budowy 1957, do 59-tej chodziła lat osiem a potem
                    wylądowała w Micku (III LO). A mieszkaliśmy w Podkowie.
                    • filc1957 Re: Koszutka 12.06.06, 12:15
                      Jak pisałem wyżej do 59-tej chodziłem tylko 4 lata. Ale na pewno, skoro
                      mieszkaliście na "podkowie", to znamy sie z widzenia. Często graliśmy w piłke
                      na tym placu na środku którego była piaskownica z taką betonową zjeżdżalnią w
                      kształcie żaby.
                  • mbk Re: Koszutka 26.10.06, 14:43
                    Ja jestem starsza ale mam siostre z 57 roku
    • alleks Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 26.04.06, 22:05
      filc1957,z twojego rocznika jest moj brat Andrzej,mam jeszcze siostre Grażyne
      ale roczni58 chodzili do 59 ul Dunikowskiego moze znasz?pozdrawiam hej

• filc1957 Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 08.05.06, 11:35
        Witaj. Wiesz, po tylu latach trudno tak, szczególnie gdy tylko podane jest
        imię. Pewnie, że znam Andrzeja, z którym chodziłem do jednej klasy w szkole nr
        59. Ale to chyba nie ten, bo on nie miał rodzeństwa. Z innych roczników nie
        bardzo sobie przypominam, szcsególnie, że bardziej w pamieci mi utkwiły osobu
        juz z 57 i liceum. Na pewno z widzenia sie znamy, skoro tyle lat mieszkamy obok
        siebie... Fajnie tak powspominać.
        • belzebub0 Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 08.05.06, 21:27
          A czy ktoś pamięta piłkarski klub KS Koszutka który grał w B klasie? hehehe
          • support.agent Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 09.05.06, 12:51
            Poważnie? ;)

Proponuje reaktywacje!

Co jeszcze było a nie ma?
            Nie do końca nie ma, ale na miejscu salonu mody męskiej i damskiej mamy PKO SA,
            czy ktoś jeszcze pamięta?

Pozdrawiam,
            SA
            • nerusia Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 13.05.06, 00:22
              Jasne,ze pamietam,dom mody z jednej strony była chyba Beata dla pan i Karol dla
              panów,czy jakos tak:))
    • yunia Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 13.05.06, 00:40
      Ja pamiętam ten Teatr Młodego Widza i przedszkole 48 , sama tam chodziłam.
      Pamiętam dużo z tego okresu. I na bajeczki chodziłam do Domu Kultury, a do
      ogniska na plastykę, do takiej fantastycznej pani, która mieszka na KOszutce.
      Pamiętam taką panią z biblioteki co chodziła w jakiś futerkowych butach. A w
      czytelni były komiksy obcojęzyczne i chodzilismy oglądać obrazki. A basen
      kojarze jeden, jak się szło do Bogucic. Starsi chłopcy łapali tam małe żabki i
      dmuchali je słomką. I pamiętam te dwa sklepy co nerusia pisze i w ogóle
      wszystko pamiętam. Fajnie tam było bardzo wtedy. Ale żabek mi szkoda było...
      • darkuss Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 15.05.06, 21:14
        Kurcze.. Yunia !!! Ja też chodziłem do Przedszkola Nr 48... Hmm napisz mi na maila - który jesteś rocznik... co ? hmm ???
    • siostraheli Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 30.05.06, 19:38
      a pamietacie, jak jeszcze nie było ogniska koło OPEC, tylko wynajmowało
      pomieszczenia w szkole 59? Tam chodziłam na rózne zajęcia - plastyka, angielski.
    • palilia Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 31.05.06, 14:40
      Hmmm ja też to wszystko pamietam jak przez mgiełkę - było tam kino i wspaniałe
      poranki.......Plac zabaw na Rowie Wełnowieckim - bajer ...udało mi się tam dośc
      dotkliwie spaśc z hustawki ..ups...Mieszkałam na przełomie Centrum i Załęża ale
      udzielałam się towarzysko wszędzie gdzie było fajnie:)Kino Przyjażń czy
      pamietacie!!!.Może jest ktoś z Podstawówki 4 z Dąbrówki.
      Miło powspominać :)
      • rosicx Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 21.06.06, 00:05
        Nawet nie wiedziałem, że tyle ciekawostek jest w tej dzielnicy. Juz tu trochę
        mieszkam - 22 lata - od urodzenia, ale w przeciagu tego czasu, zadne wieksze
        rewelacje sie nie wydazyly. A tu prosze... basen, kino inne niz Kosmos itp.
        Ciekawe co jeszcze, bo to zapewne nie wszystkie 'atrakcje'.
      • ollo2005 Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 18.10.06, 21:02
        a pamętacie zjeżdżalnie-rakietę i to boisko z wysokimi bandami?
        • bartoszcze Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 19.10.06, 00:23
          ollo2005 napisała:

> a pamętacie zjeżdżalnie-rakietę i to boisko z wysokimi bandami?

Wow. Takich zjeżdżalni dzisiaj już nie ma, to se ne vrati:(
          • zbysio1954 Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 10.02.14, 19:15
            Pamiętam czas budowy tej rakiety , jej jaskrawe kolory.A boisko z bandami służyło do gry w piłkę hokeja itp.Przed budową boiska i parku , w tym miejscu była tak zwana Diablina. miejsce prawie jak na wsi. stały tam stare domki. Na diablinie było małe jeziorko ( bajorko ) w którym kąpały się starsze dzieci,i pływały na drewnianych tratwach. ja tam kiedyś poszedłem za starszymi chłopakami i prawie utopiłem się w czarnym błocie. na szczęście wyciągnięty zostałem przez starszych chłopców i żyję do dziś.
            • filomena1 Re:Diablina czyli Tajemnic Koszutki nast. od 19.02.14, 18:19
              A Diablina zimą to była frajda. Lodowisko i tor saneczkowy z ulicyy na dół do tego bajorka zamarzniętego. Wielu tam wpadało, bo lód był słaby. Miałam absolutny zakaz wchodzenia na Diablinę szczególnie o zmroku. Ale oczywiście tam byłam.
    • rosicx Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 21.06.06, 01:28
      Znam pewna zapomnianą tajemnicę Koszutki.

Otóż przystanek autobusowy koło byłej OPTY był kiedyś pętlą na której zawracała
      linia 21. Ponieważ pętla była mała linia obsługiwana była tylko przez autobusy
      krótkie.

Czy ktoś to pamięta ?
      • support.agent Re: Co tam było, czyli Tajemnic Koszutki nast. od 09.12.06, 21:28
        JA nic nie wiem o tej pętli, ale jak twierdzi mój ojciec to "wysoce
        prawdopodobne".

Moje pytanie dotyczy "podkowy" ew. zbliżonej zabudowy w tym rejonie. Jak
        wyglądają mieszkania na ostatnim piętrze? Pytam bo ostatnie piętra odcinają się
        chociażby rozkładem niektórych okien od niższych kondygnacji.. jakieś mega
        apartamenty? ;)

Pzdr,
        sa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka