Dodaj do ulubionych

Śląski pisany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 21:50
Często na tym forum wypowiadają się osoby usiłujące pisać po śląsku. Moim
zdaniem wychodzi to fatalnie. O ile wiem nie istnieją zasady pisowni
śląskiej. W szkołach uczono pisać po polsku lub niemiecku, a w domach nikt w
pisanie się nie bawił. Powstają więc fonetyczne dziwolągi i czytający musi
się domyślać, co autor wypowiedzi miał na myśli. To bogactwo słów - zlepków
liter - jest bardzo wielkie, bo gwara śląska różni się poszczególnych
rejonach: w Katowicach, Pszczynie, Bytomiu, Raciborzu czy Rybniku. Czemu więc
służy tworzenie tego bełkotu?
Obserwuj wątek
    • Gość: XxX Re: Śląski pisany IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.06, 21:53
      tradycji frelcio
      • Gość: Nowa tradycja Re: Śląski pisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:12
        To chyba nowa tradycja, synku. Gdy przegląda sie stare listy, to są one pisane
        po polsku lub niemiecku. Czasem jest wtrącone śląskie słowo, ale raczej z
        powodu trudności w znalezienia odpowiednika.
        Im dalej w przeszłość tym analfabetyzm powszedniejszy, więc o pisaniu też mowy
        nie ma.
        • Gość: XxX Re: Śląski pisany IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.06, 22:18
          a niech ci bydzie nowo gorolku zadowolony?
    • Gość: van deer Zapytac u zrodel IP: *.icm.edu.pl 04.09.06, 22:18
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33547
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=18230490
      • Gość: Ada Re: Zapytac u zrodel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:53
        Dziękuję. Nie sądziłam, że ten problem był już poruszany.
        Muszę jednak stwierdzić, że jest to zabawa dla pasjonatów. Posłanie dziecka na
        naukę śląskiej pisowni traktowałabym jako stratę czasu. Zbyt mało osób włada
        tym językiem, aby miało to być przydatne.
        • arnold7 Re: Zapytac u zrodel 04.09.06, 23:03
          Jeszcze mniej wlada islandzkim. Powiesz to samo piszacemu w tym jezyku?
          Druga sprawa - Slazacy pisza roznie, ale zawsze sie rozumieja, no prawie zawsze,
          ale wy Polacy, z dawno skodyfikowanym pismem, uczonym w szkolach, tez macie taki
          problem.
          A poza tym zajmijcie sie swoimi sprawami.
          • Gość: NieWasz Marjanek Re: Zapytac u zrodel IP: 217.153.83.* 05.09.06, 07:25
            W calym kraju "hanys" jest synonimem chama, brudasa i polanalfabety. Belkoczacego polanalfabety.

• peterp Re: Zapytac u zrodel 05.09.06, 13:58
              A Polak to brzmi dumnie - zwłaszcza za zachodnią granicą......
            • Gość: hanys Re: Zapytac u zrodel IP: *.m.pppool.de 05.09.06, 18:29
              O jakim kraju ty sam piszesz- bo w moim kraju jest inakszyj my mieli i momy
              takie zdanie o wos.Przezyli my to przez ostatnie 60 lot po wojnie -jak sie wos
              sam najecholo co do pierona i przywiozlo nom sam ta samo kultura jak np: sloma w
              botach,abo gazeta zamiost podkoszulka .Co do reszty epitetow twoich, to trza sie
              bylo ino isc 15 kozdego miesiaca pod "wulc"- czyli dom robotniczy ludnosci
              naplywowej- (jkbys niy wiedziol) i zoboczylbys jak wyglondajom twoi pobratyncy
              szerzacy pelna kulture .15 smarowali okna leberwurstym ,a od 16 do nastympnego
              15-to dobrze , ze kopalnia flaps dowala bo by z glodu w przodku zdechli te
              pieronskie pracusie .

• Gość: y666 Re: Zapytac u zrodel IP: 217.96.15.* 06.09.06, 11:55
              I jeszcze jedna uwaga do "NieWasz Marjanek":

Na całym Górnym Ślonsku to właśnie "gorol" jest synonimem brudasa, złodzieja
              i "kurwującego" nieroba!
          • Gość: Ada Zapytać u źródeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:42
            Nie wiem kogo nazywasz "wy Polacy". Ja swoje korzenie mam na Śląsku. Niektórzy
            moi przodkowie walczyli w powstaniach śląskich, a inni byli po drugiej stronie
            barykady. Tak to już bywa na pograniczu. Więc nie mów mi co jest moją sprawą, a
            co nią nie jest. Niektóre pseudośląskie wpisy są żałosne. Nie wierzę, że
            wszystkie słowa zapisane fonetycznie są zrozumiałe. Dopiero po przeczytaniu
            całego zdania człowiek wie, co autor dziwacznego zapisu miał na myśli.

Nie interesuje mnie język islandzki. Podobnie jak jego mieszkańcy jest mi
            zupełnie obojętny.
            • Gość: XxX Re: Zapytać u źródeł IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.06, 13:54
              ales mu frelcio dala Brawo
            • sloneczko1 Re: Zapytać u źródeł 05.09.06, 22:01
              Gość portalu: Ada napisał(a):

> Nie wiem kogo nazywasz "wy Polacy". Ja swoje korzenie mam na
              Śląsku.

korzyń korzyniowi niy równy,widać to po Ciebie dziołcha
    • Gość: pas'ikoon'ik Re: Śląski pisany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 17:45

To co je przed Wous jyny misz-maszym,
      wjela mjanuje ... Jynzykym Naszym! :-)

Hoc' przeboocoone, jak indijanery,
      poo N'ym poznoomy kjery je kjery.
    • Gość: hanys Re: Śląski pisany IP: *.m.pppool.de 05.09.06, 18:44
      Ada to niy wypada tak sr...c do swojego gniozda!
      Skoro mosz slonskie korzynie i wyglondosz na dosc inteligyntno frelka to
      powinnas zadbac o to by tyn jynzyk zaistniol nareszcie tyz w pisowni, i na
      papiorze, i byl jedyn, wspolny i jednaki dlo nos wszystkich hanysow .On niy
      istniol jeszcze na papiorze bo nikt mu na to niy pozwolol- ani jedne , ani drugie !
      Czy pomyslalas co zostawisz swoim dzieckom?
      Czy poradzom przinajmij jeszcze godac ? , abo juz ino mowiom .
      A piszesz nom sam , ze mosz korzynie ,ale jakie ? Czy aby lone sie w grobie niy
      przewracajom po takich wywodach .
      • cirano Re: Śląski pisany 05.09.06, 19:16
        A moze paniusia wstydzi sie swojigo pochodzynia, jynzyka rodzicow(?), jes
        dumno, ze jej dzieci ino po Polsku godajom, Slonskim sie brzidzom?
        Znom take, tysz z dziada pradziada Slonzoczki - wstyd
        • Gość: hanys Re: Śląski pisany IP: *.m.pppool.de 05.09.06, 19:42
          Mosz racja takie som niykere !!
    • Gość: coby ńy zemrzou škryflany ślůnzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:09

Terozki źdźebko egzotyki. Wjerš naškryflany we godce uod Aztekůw, nale zdo mi
      śe, iže tymat je taki, co by go můg tyž naškryflać jaki Ślůnzok:

Moctezuma Xocoyotzin

Ihcuac tlahtolli yemiqui

Ihcuac tlahtolli ye miqui
      mochi in teoyotl,
      cicitlaltin, tonatiuh ihuan metztli;
      mochi in tlacayotl,
      neyolnonotzaliztli ihuan huelicamatiliztli,
      ayocmo neci
      inon tezcapan

Ihcuac tlahtolli ye miqui,
      mochi tlamantli in cemanahuac,
      teoatl, atoyatl,
      yolcame, cuauhtin ihuan xihuitl
      ayocmo nemililoh, ayocmo tenehualoh,
      tlachializtica ihuan caquiliztica
      ayocmo nemih.

Ihuac tlahtolli ye miqui,
      quinihcuac motzacua
      nohuian altepepan
      in tlanexillotl, in quixohuayan.
      In ye tlamahuizolo
      occetica
      in mochi maniihuan yolo in tlalticpac.

itlazohticatlahtol,
      imehualiz eletemiliztli ihuan tetlazotlaliztli,
      ahzo huehueh cuicatl,
      ahnozo tlahtolli, tlatlauhtiliztli,
      amaca, in yuh ocatcah,
      hueliz occepa quintenquixtiz.

occequitin ye omiqueh
      ihuan miec huel miquizqueh.
      Tezcatl maniz puztecqui,
      netzatzililiztli icehuallo
      cemihcac necahualoh:
      totlacayo motolinia.

Moctezuma Xocoyotzin

Kedy umjyro jakoś godka

Kedy umjyro jakoś godka,
      boske zachy,
      gwjozdy, suůńce i mjeśůnček,
      zachy čowjeka,
      myślyńy i uodčuwańy,
      ńy uodbijajům śe wjyncy
      we tym zdřadle.

Kedy umjyro jakoś godka,
      wšycko, co je we śwjeće,
      mořa i řyki,
      gadźina i źeliny,
      ńypomyślane sům i ńywypedźane
      ańi znakym, ańi dźwjynkym,
      bo uůnych ńy ma juž.

Kedy umjyro jakoś godka,
      zapjyrajům śe dźwjyře i uokno
      lo wšyckich ludźůw we śwjeće,
      možebność pokozańo,
      jak inakšy zamjanować
      zachy boske i zachy čowjeka,
      to, co śe tyko byćo i žyćo na źymi.

Kedy umjyro jakoś godka,
      suowa přůńo,
      intůnacyje bůlu i ńyžnośći,
      wjeřa tyž downe śpjywki,
      bojki, mowy, poćyře,
      žodyn juž žodnymu uůnych
      ńy bydźe poradźůu zaś pedźeć.

Kedy umjyro jakoś godka,
      wtynčos mocka umjyro
      i mocka umře zańyskoro,
      zdřadua juž zowdy potřaskane,
      ćyńe guosůw juž dycki ćiche,
      ludźe stowajům śe bjydńyjše,
      kedy umjyro jakoś godka.
      • broneknotgeld Re: škryflany ślůnzki 05.09.06, 21:15
        Tuplikować niy trza wcale
        Gryfny we łoryginale.
        • fafloczka Re: škryflany ślůnzki 06.09.06, 10:01
          Aztecka wersja przy głośnym czytaniu troszkę zapętliła mi język, ale też mi się
          podoba! Myślę, że wszyscy tu mają swoje racje. Jeżeli emocje odłożymy na bok,
          to chyba wielu przyzna, że w tym, co pisze Ada, jest też sporo prawdy. Sama z
          racji tego, nad czym pracuję, mam dużo kłopotu z "tłumaczeniem" polskiego i
          śląskiego w obie strony. Pomagają mi filolodzy-Ślązacy, a razem trafiamy na
          słówka nieprzetłumaczalne, albo i takie, które należą do archaizmów, znanych
          teraz wśród bardzo wąskiej grupki osób. Niektórzy z Was wiedzą, o czym mówię,
          niektórzy może niedługo się dowiedzą. Ciekawe, czy wtedy i na moją głowę polecą
          takie pomyje, jakie się tutaj zdarzają?
          PS. A tak przy okazji proszę o radę wszyskich, szkryfających po śląsku - co
          można zrobić z kompem, żeby do upojenia nie poprawiał pisowni?
          Pozdrawiam, fafloczka
          • broneknotgeld Re: škryflany ślůnzki 06.09.06, 10:58
            Godka ciyngym se bogaci
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=44523329
            Kto w proficie tyn niy traci.
    • Gość: y666 Re: Śląski pisany IP: 217.96.15.* 06.09.06, 11:50
      Zgadzam się z tym, że obecnie nie ma zasady pisowni śląskiej, ale dlaczego nie
      może takowa się wytworzyć poprzez próbę zapisywania swojej gwary przez coraz to
      szersze grono "Ślonzoków"?

Katać łobcy bydom nom zabroniać pisać po swojymu...!
      FORZA GÓRNY ŚLONSK!
    • Gość: y666 Re: Śląski pisany IP: 217.96.15.* 06.09.06, 11:57
      Sorry, tu to miało być:

I jeszcze jedna uwaga do "NieWasz Marjanek":

Na całym Górnym Ślonsku to właśnie "gorol" jest synonimem brudasa, złodzieja
      i non-stop "kurwującego" nieroba!
      • Gość: sorry? ty buraczku... IP: 217.153.83.* 06.09.06, 12:59
        To sie nazywa "makaronizm". Slaski jest tak biednym "jezykiem", ze trzeba go wzbogacac angielskim "sorry". Zenujace.
        • Gość: y66 Re: ty buraczku... IP: 217.96.15.* 06.09.06, 13:22
          Widać że tępy jesteś, bo nie odróżniasz j. polskiego od gwary śląskiej!
    • Gość: Ada śląska kultura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:40
      Czyżby zacietrzewienie niektórych forumowiczów wynikało ze świadomości, że nic
      nie robią dla rozwoju śląskiej kultury? Może wyobrażają sobie, że przelewanie
      gwary śląskiej na ekran jest największym przejawem patriotyzmu lokalnego. Więc
      każdy, kto uważa, że w ten sposób szkodzą śląskości jest postrzegany jako
      zabójca narodu.
      Na ilu imprezach przygrywają śląskie kapele? W jakiej knajpie ludzie spotykają
      się przy śląskiej muzyce? Może komuś wystarczy Radio Piekary. Mnie nie -
      repertuar jest zbyt monotonny, a teksty piosenek banalne.

Kiedy ostatnio uczestniczyliście w imprezach propagujących śląską kulturę?

Może ktoś widział filmy ukazujące problemy Ślązaków? Święta wojna to chyba
      jedyna współczesna ekranizacja ukazująca Ślązaków, szkoda, że w tak
      niekorzystnym świetle.

Może ktoś czytał jakąś ciekawą książkę? Który współczesny pisarz zajmuje się
      problematyką naszego regionu?

Jak to jest, że absolwenci śląskich szkół tak rzadko w swojej twórczości
      ukazują nasz region? Górale potrafili przebić się ze swoją kulturą. Dziś nikogo
      już nie razi ich folklor, a my potrafimy tylko narzekać, że jesteśmy tłamszeni
      i niedoceniani przez Polaków. Dlaczego telewizja regionalna nie kręci
      telenoweli o śląskich rodzinach, ich radościach i problemach?
      Co się zaś tyczy gwary śląskiej, to na ulicach dużych miast i w centrach
      handlowych jest mało słyszalna. Częściej można usłyszeć, że dana rzecz jest
      zajebista, niż szykowna. Może po prostu innym językiem posługujemy się w domu,
      a innym na zewnątrz.

Jest jeszcze problem ludności napływowej, której odmawia się prawa decydowania
      i wypowiadania na temat Śląska i jego przyszłości. A przecież ludzie byli tu
      przesiedlani od zawsze. Zarówno Niemcy, Czesi, jak i Polacy, werbowali tu
      ludność w celu umocnienia swojej pozycji. I czy się nam to podoba, czy nie,
      ludzie ci mają swój wkład w obraz dzisiejszego Śląska. Był więc czas, żeby
      przywyknąć do obcych i zacząć ich akceptować.
      • Gość: XxX Re: śląska kultura IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.06, 17:12
        Hut ab frelcio
        • Gość: Hanys Re: śląska kultura IP: *.m.pppool.de 06.09.06, 17:33
          XXX -zesie chyba zakochol tak skwolosz i skwolosz ino : frelko, frelciu dyc
          szkryflnij sam co od siebie i dej poznac Twoj mainong.
          • Gość: XxX Re: śląska kultura IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.06, 18:08
            man a cos taki nerwowy grosych klap to tu genug a dziolcha dobrze godo
            (pisze),znosz jakis szynk z zurem i buchtami a bez pieroszkow,godka na ulicy
            slychac seltyn,pizniety Bercik w TV.Cosik mi sie zdowo ze:Duzo godki malo picia
            to nie ino gorolsko cecha,zjechac dziolcha z gory na dol(Cyrano)my byc coll
            oder was?
      • Gość: hanys Re: śląska kultura IP: *.m.pppool.de 06.09.06, 18:15
        Poleku , poleku - jak juz Ci sam napisolech inteligyntno to Ty zes jest, bo
        cieplas nom sam zas elaborat , ze jedyn ,to aze hut przed Tobom sciongo.
        Jak to krakowioki godajom : niy odrazu Krakow zbudowano .
        Jak sie myslisz czy te lata w ktorych wrycz zabronione bylo godac po naszymu niy
        mialy wplywu na obecno sytuacja .Som przezylech w 60 latach jak mi pani od
        polkiego paluchy piornikiym obila bo : w szkole bedziesz mowil , a niy godol.
        Inteligencja slonsko : do dobrego tonu w 70 latach nalezalo: mowic bo z
        sekretarzy wszyscy tylko mowili.
        Wymiyszali nos wtedy z tom ludnosciom naplywowom i to byl tyn gwozdz do truly.
        Moje starki mieli 6 synow i 5 corek i zodyn z nich sie niy spaprol.
        Kapela slonsko grala zawsze na wszystkich weselach ,a na urodzinach same my
        grali do tanca tyn na gitarze , tyn na bymbnach inny na akordyonie reszta zos na
        lyzkach , abo talyrzach .W Barborka przed koscilym budzila wszystkich orkestra
        z gruby ,a starzik wieczor przilazili obwieszona oplerkami i colo familio
        swiyntowala szczynsliwie przerobiony rok .
        Tradycje slonskie egzystujom ino trza je pielyngnowac- frelko.
        Ksiazki , wiersze- moze dlo Ciebie jest ich malo ,ale juz som zadej se trud i
        poszukej w necie a sama sie zdziwisz.
        Radio- jest juz tyz pora -tyz np w necie bo na wiyncyj niy pozwolom napewno.
        Telewizjo - jak zaczli godac po naszymu na 3 -to sie wszystkie gorole obuzyly .
        ITD , ITD - ale tyn glos o przywrocenie Slonskowi jego slonskosci jest coroz
        donosniejszy ,a ze jest dymokracjo to mozno go wto uslyszy.
        • Gość: rob śląska "kultura" IP: *.tvtom.pl 06.09.06, 22:41
          Wychodze z pracy, a pracuje jako obsluga informatyczna na kopalni, dzien - piatek. Pod brama budka z piwem. Zazwyczaj oblegana. Nie w piatek. W piatek za brama stoja kohorty, tabuny szlezjerow co skonczyli wlasnie fedrunek. Wszyscy chlaja lapczywie, nie oblegaja juz budki. Chleja wszedzie - na parkingu, na samochodach flaszki, polprzytomni gentlemani siedza na krawezniku. Nie da sie przejsc. Podnosza sie spiewy na "slaska nute". Odor piwska, cuchnace oddechy wasatych panow w sweterkach a`la telefoniada. Wszyscy, jak jeden maz belkocza w slangu familokow. Jak smiecie, szlezjery puste, mowic nam - Zaglebiakom i reszcie Polakow - ze jestescie "kulturalni"? Etos gornika i slazaka. Jak jeszcze tam zabawie dluzej, to w nastepny piatek strzele foto na dowod tego, ze sobie nie wymyslilem. Niestety "piesni" slaskich o zyci, cycach i piwsku nie nagram, nie mam na czym.

Odkad jestem w tych "goscinnych" stronach nabralem obrzydzenia do waszej plugawej mowy i fatalnych manier. Doradzam mycie raczek po wyjsciu ze sraczyka, zadnego autochtona jeszcze nie przylapalem na tej czynnosci. Czego ja wlasciwie oczekuje? Po co ja to pisze? Moze faktycznie trzeba by wam dac autonomie... Zanizacie srednia.

Pyrsk, cro-magnony.

• sloneczko1 Re: śląska "kultura" 06.09.06, 23:36
            boroku,wiynkszość tych chopow to je przijezdnych,a że godajom po naszymu to niy
            nasza wina,nauczyli sie tego,jak sam tak dugo żyjom,i zrob te fotki,chyntnie
            je pooglondomy,tysz mie obrzidzynie biere jak widza ta hołota pijano
          • mrowka_76 Re: śląska "kultura" 07.09.06, 00:03
            ... no to moze Panu Zaglymbiakowi i polskiymu inteligencie o wysokyj kulturze
            powiym taki trocha inny prziklad na tymat prawdziwych "Polakow" ... w
            Niemcach .... w ostatnio niydziela wybrol zech sie z mojom zonom na spacer do
            Centrum Essen.... idonc drogom widzieli my czech cornych i zasyfialych chopow,
            kerzy pili piwo, a widzonc tyn samlung flaszek no podlodze, bylo to niy yno
            jedne. Mordy (bo innego okreslenio niy mom) przepite na amyn, a z daleko bylo
            slychac co druge slowo to K..wa.... Jak my niy som kulturalni, to jo niy wiym
            co ci byli... ci "Polacy"

Pozdro
            Slonzok z dziada pradziada, niy pusty, z domu zowdy czysty,
            A jak bys byl taki kulturalny i inteligynty to bys moze probowol nos zrozumiec
            a nasza mowa tak niy gnojil!
          • Gość: Alojzik Re: śląska "kultura" IP: *.m.pppool.de 07.09.06, 18:53
            Drogi ROBIE , abo BOBIE , abo jak sie tam zowiesz - oto zas wylazi z jednego
            gorola jego gorolsko natura - otoz chopie przijecholes na nasz Slonsk za chlebym
            a jezes jak tyn falsche hund ,co pana w rynka bajso .
            Jak ci to dyc tak zas niy pasuje to trzamu sam jeszcze siedzisz, dyc mocie tam w
            zaglymbiu tyla grubow z tak wspanialymi kulturalnymi gornikami, ktorzy po szychcie
            przy lampce czewonego wina truskawkowego w amfiteatrach sluchaja koncertow
            Chopina na bebnach .
            Momy wszyscy wielko nadziejo ,ze jednak sam dlugo niy zabawisz i wrocisz za
            Przymsza nazot.Takij wysokij ,srednij- kultury jak twoja my sam niy potrzebujymy
            , bo tom srednio wysokom kulturom to juz zescie ostatnie 60 lot nos nasycili,a
            ci co ich chcesz zfotogrfowac to som te- co na wulcu miyszkajom i po szychcie
            niy majom kaj isc , a same na wulcu niy chcom siedziec .
            no to pyrsk zaglembiaku
            • Gość: XxX Re: śląska "kultura" IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.06, 19:10
              nie ma sie co nerwowac lone to maja w genach sa inksze zle z natury wadzenie
              maja we krwi ino z czym nerwi:autonomia bydzie nom dowol gorol dziubany!bydzie
              tak daleko to sie same weznymy cepie z umytymi raczkami
      • broneknotgeld Re: śląska kultura 06.09.06, 20:31
        Łoj Ada, Ada. Yno dej pozor cobyś se we tym niy zapyńdziyła jako ktosik z
        inkszego forum
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38695&w=47471413&a=47955605
        Hmm, widzisz zaciekawiyłaś mie z inkszy strony.
        Czamu se bijesz w cudze piersi?
      • Gość: autochtonka Re: śląska kultura IP: *.f.ppp-pool.de 06.09.06, 23:48
        posuchej Ado, jo zech jest co najmnij dwa ale moze i trzi razy starszo lod
        ciebie. Ty znos ino taki Slonsk jaki lon jest dzisioj. Jo za to przezola jak
        gorole zaczyni na Slonsk przyjyzdzac. Jo widzialach jak wulce przyjechali, jo
        miala strach przed tom polskom kulturom co nom wyrywala sztachyty ze potow i
        moja godka zbogaciola lo take slowa jak kur.a, ci.l, jeb.c i jesce inne. Jak
        zes jest tako mondro, to sie ino wylobroz, co ty bydzies pamiyntac z ty
        twoji "polskij kultury" jak na szejscdzesiont lot wyjedzes na Sybir i ci Rusy
        niy dajom po polsku godac. Juz cie widza, jak tam ta posko kultura rozwijos.:))
        Teroz Slonzoki muszom zaczonc ta swoja kultura rozwijac lod poczontku a
        poczontki som ciynszke i bez to "banalne i monotonne". I jak natrefiom na tako
        dziolcha ze "slonskymi korzyniami" jak ty, co niy pomogo ino wysmiywo i
        krytykuje to jym to jesce ciynzy idzie. A tak po prowdzie, ty sie ino wlyz do
        autobusa i pojedz trocha dali, tam kaj zyjom te ludzie, co niy wstompiyli do
        partii, te niy musieli cysto po polsku w doma godac i swoja godka zachowali do
        dzisioj. To prowda, malo wto pise ksionzki po slonsku. Pisol Morcinek, pisol
        Ligon, pora wydalo zbiory slonskich wicow, tych co tero pisom niy znom bo zech
        za rzodko je na Slonsku. Ale tyz wto mo pisac, jak wszyskym do lebow we
        szkolach ino ciymnota lo Slonsku wciskali, a markotne zycie slonskich rodzin i
        tak zodnego niy lobchodzi bo wszyjscy klepiom ta samo biyda.
        Musza ci tyz pedziec, ze to ze Gorale zachowali swoja goralsko kultura wziono
        sie stad, ze tam gorole (wulce) ino na urlop jechali i za dwa tydnie juz jich
        tam nie bolo. Co zas do "ludnosci naplywowej" to pocytej sie na forach co loni
        lo Slonzokach pisom - to po co loni na tym Slonsku siedzom, cymu niy jadom
        nazod. Slonzoki zawdy wszyskich na Slonsk przijmowali i zodnymu krziwdy niy
        robiyli, ale cymu majom jesce tera lod tych co na Slonsk przijechali sie dowac
        w gymba pluc i potym godac ze dysc leci?
        Umialach by ci to wszysko napisac po polsku, ale sie tak pomyslalach, jak jo
        cie umialach zrozumiec to ty sie "Polko ze slonskymi korzyniami" tyz mozes
        trocha pogimnastykowac (z dodatkowym utrudnieniem - bo jo niy mom polskij
        klawiatury). Pyrsk!
        • Gość: gosc 66 Re: śląska kultura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 09:04
          autochtonka
          chyba masz jakies kompleksy
          dla mnie zyd ,slazak,lewak,pedal,prawicowiec ,mowiacy po slasku
          angielsku,poprawna polszczyzna itd
          nic nie mowi ....wazne jest jakim jest czlowiekiem
          dobrze ze sa ludzie probujacy odtworzyc gware slaska
          i chwala im za to
          mam znajomego ktory wydaje juz 3 ksiazke po slasku
          niestety nie ma chetnych ktorzy by je kupowali
          szkopul w tym ze naogol ci ktorzy mowia na codzien gwara
          nie lubia czytac
          filologowie maja tez rozne spojrzenie na pisownie slaska
          a bibliteki niechetnie kupuja te ksiazki
          [na marginesie autor tych ksiazek jest sam sobie sponsorem]
          pozdrawim slazaczka

• Gość: autochtonka Re: śląska kultura IP: *.f.ppp-pool.de 07.09.06, 12:20
            hallo gosciu66, kompleksow niy mom, choc po rusku przeszlo trzidziesci lot niy
            godalach to jesce umia sie z Rusami casym dogodac, angelskigo ucol mie
            amerykanski zyd, a jego oma pochodziola abo ze wsodnij Polski abo juz zza Buga,
            do pedalow tyz nic niy mom bo to fajne i wesole chopy, moja nojlepszo kamratka
            w liceum pochodziola z Zoglymbio i moga ci pedziec ze z Polokami tys po polsku
            godom ale nerwuje mie, ze na siola Poloki godajom, ze Slonzoki nie majom trocha
            innego charakteru jak loni. Poza tym sami godajom "Jak sie wpadnie miedzy wrony
            trzeba krakac tak jak one" to cymu na siola nie chcom uznac slonslij godki? Jo
            niy powiym som tyz inne - mojigo szwagra lojce przijechali zza Buga ale lonego
            lod Slonzoka niy lodroznis a lon som ani tak richtik po polsku niy godo. Znom i
            takich co majom corno skora i takich co majom skosne locy i do nich tyz nic niy
            mom fajne ludzie bo moz racjo wazne jakymi som ludzmi.
            No slazaczko jestes zadowolona z mojej odpowiedzi. Oczywiscie jezeli wszystko
            zrozumialas pomimo, ze moja klawiatura nie ma polskich liter. Jezeli czytam te
            polskie fora, to mam wrazenie, ze Polacy to najmniej tolerancyni ludzie
            probujacy wszyskim narzucic swoje zdanie, nie tolerujacy ani odrebnych kultur,
            ludzie co sami przeklinaja chrzescijanstwo a jednoczesnie nie toleruja innych
            wyznan. Mam czasem wrazenie, ze szukaja oni miejsca na ziemi, ktorego nie moga
            znalezc, bo takie miejsce po prostu nie istnieje, dlatego sa wiecznie ze
            wszyskiego niezadowoleni i obarczaja wina wszytkich innych ludzi. Ja mieszkam
            za granica. Mam wielu znajomych, naprawde z roznych krajow a to, ze jestem
            Slazaczka pozwolilo mi na bardzo szybka integracje w obcym kraju. Pozdrawiam
            autochtonka
      • cirano Re: śląska kultura 07.09.06, 16:43
        Ada.
        Ten wpis, to niestety troche zbyt polowiczne spojrzenie na ostatnia historie
        naszego Slaska. Osstatnie 60(!) lat slaska kultura byla przez panujacych
        Polakow rygorystycznie niszczona. Wmawiano nam wiele rzeczy, falszowano
        historie, naginano nas gwaltem do polskiego sposobu myslenia, zycia. Wielu z
        nas poddalo sie presji spolszczania wychodzac z zalozenia, ze jakikolwiek opor
        jest niypotrzebny, a moze byc szkodliwy (niy bez racji).
        Uzywanie dzisiaj gwary slaskiej jest jak najbardziej objawem lokalnego
        patriotyzmu, Inne kraje pielegnuja swoja stara kulture, rozwijaja ja, i biada
        takiemu, ktory probowalby to zmienic. Pamietam jeszcze lot bajtla, kobiety na
        Slasku noszace na codzien ludowy stroj. Szybko zostal zlikwidowany metoda
        wysmiewania go przez polskich "gosci"
        Muzykalny kiedys Slask, poprzez roznego rodzaju erzace tez skutecznie
        zlikwidowano. Muzyka Slaska (mamy dzis fajna)do obecnej chwili jest dla Polakow
        czyms czego oni nie chca, przy kazdej okazji slyszy sie, ze smierdzi Niemiecka.
        Kultura Gorali nie byla nigdy tak tepiona jak nasza, a wrecz przeciwnie-
        faworyzowana.
        Ludnosc naplywowa na Slask zawsze byla, tylko, ze w tych brudnych czasach
        stawiana ona byla ponad tubylcza. Oni mieli wszystko - my nic poza ciezka
        robota.
        Duzo by tu pisac, temat bogaty. Faktem jest, ze do degradacji naszej kultury
        czynnie i czesto przyczynily sie takie jednostki wsrod nas jak panska.
        Jest czego zalowac
    • rico-chorzow Re: Śląski pisany 07.09.06, 10:07

> Często na tym forum wypowiadają się osoby usiłujące pisać po śląsku. Moim
      > zdaniem wychodzi to fatalnie. O ile wiem nie istnieją zasady pisowni
      > śląskiej. W szkołach uczono pisać po polsku lub niemiecku, a w domach nikt w
      > pisanie się nie bawił. Powstają więc fonetyczne dziwolągi i czytający musi
      > się domyślać, co autor wypowiedzi miał na myśli. To bogactwo słów - zlepków
      > liter - jest bardzo wielkie, bo gwara śląska różni się poszczególnych
      > rejonach: w Katowicach, Pszczynie, Bytomiu, Raciborzu czy Rybniku. Czemu więc
      > służy tworzenie tego bełkotu?

Służy do myślenia i przemyślenia,że śląski język egzystuje,możemy się też zająć
      polskim bełkotem u swych podstaw,który bardzo podobny był czeskiemu,prawie nie
      do odróżnienia,wiąc Polacy też zaczynali swój język,nie chcę obrażać,od bełkotu.
      • sss9 Re: Śląski pisany 07.09.06, 10:14
        jak na wiek narodów, to długo się tego języka uczycie. a końca nie widać. :)
        • rico-chorzow Re: Śląski pisany 11.09.06, 02:36
          sss9 napisał:

> jak na wiek narodów, to długo się tego języka uczycie. a końca nie widać. :)

A swój Pan widzi?,chyba nie specjalnie:)
    • Gość: alojzik Re: Śląski pisany IP: *.m.pppool.de 07.09.06, 19:14
      Drogi ROBIE , abo BOBIE , abo jak sie tam zowiesz - oto zas wylazi z jednego
      gorola jego gorolsko natura - otoz chopie przijecholes na nasz Slonsk za chlebym
      a jezes jak tyn falsche hund ,co pana w rynka bajso .
      Jak ci to dyc tak zas niy pasuje to trzamu sam jeszcze siedzisz, dyc mocie tam w
      zaglymbiu tyla grubow z tak wspanialymi kulturalnymi gornikami, ktorzy po szychcie
      przy lampce czewonego wina truskawkowego w amfiteatrach sluchaja koncertow
      Chopina na bebnach .
      Momy wszyscy wielko nadziejo ,ze jednak sam dlugo niy zabawisz i wrocisz za
      Przymsza nazot.Takij wysokij ,srednij- kultury jak twoja my sam niy potrzebujymy
      , bo tom srednio wysokom kulturom to juz zescie ostatnie 60 lot nos nasycili,a
      ci co ich chcesz zfotogrfowac to som te- co na wulcu miyszkajom i po szychcie
      niy majom kaj isc , a same na wulcu niy chcom siedziec .
      no to pyrsk zaglembiaku
      • Gość: bob rob Re: Śląski pisany IP: *.tvtom.pl 07.09.06, 21:38
        Więc jeśli pod kopalnią stoi banda nachlanych roboli, to pewnikiem są to przyjezdni? Owszem, przyjechali. Z Katowic do Bytomia. Z Siemianowic do Bytomia. Z Chorzowa do Rudy Śląskiej. I tak dalej. Wątła wasza kondycja, mości szlezjery.

Nadal obstaję za autonomia dla was. Najlepiej w Bytkowie, gdzie można by was pozamykać w "śląskim raju, krainie wiecznej popijawy". Moglibyście wówczas sobie kolektywnie pośpiewać: "jo mom zawsze czyste gacie, a uroda mom po tacie..." etc. Żonki niech polerują kryształy na meblach, a mężowie niech sobie pobełkoczą po waszemu ;)
        • Gość: Johannes Re: Śląski pisany IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.09.06, 19:41
          Jako rodowity slonsok z Bytomia a mieszkajoncy od 35lat w RFN chcialem wam moi
          rodacy wyjasnic jak ta sprawa wyglondo unos: a wiec w kazdym landzie mowi sie w
          gwarze ale pisze sie Deutsch! I jak czasami czytam te bazgroly pisane w gwarze
          slonskiej to te bazgroly jako Hanys to mom problemy to przeczytac a wiec godac
          po slonsku tak ale nie pisac! Glückauf aus Essen Johannes! Pyrsk!
          • Gość: autochtonka Re: Śląski pisany IP: *.f.ppp-pool.de 08.09.06, 21:32
            Johannes, to niy idzie lo to coby w amtach po slonsku godac, ale lo to coby tak
            bola ta slonsko godka na Slonsku utrzimywano jak plattdeutsch w Norden i
            bayerisch w Süden. Tschüss
            • cirano Re: Śląski pisany 08.09.06, 21:50
              Na 35 lot w Niymcach powiniynes wiedziec, ze prawie w kozdym landzie panuje
              inkszy dialekt, i to, ze lokalne cajtongi czynsto w tych gwarach niyftore
              rzeczy drukujom, z cztaniym jich, jo, po 26 latach mom jeszcze pieronowe
              trudnosci
          • Gość: Ada Śląska gramatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 15:21
            Przegladając wpisy z tego wątku można zauważyć jak wiele pracy przed tymi,
            którzy będą opracowywać śląską gramatykę. Jak to jest, że to co pisze
            Autoktonka jest zrozumiałe (mimo, że nie ma polskiej klawiatury - może pomoże
            jednoczesne naciśnięcie przycisków: lewy "Alt" i np."Z" ), a gdy czyta się
            ciekawy wiersz przetłumaczony na j.śląski, człowiek zastanawia się, czy już
            wykorzystano w nim więcej znaków niż w języku chińskim. A niektóre wpisy
            koniecznie muszą czytać dwie osoby: jedna czyta, a druga słucha nie patrząc na
            monitor i mówi co tam jest napisane.
            • broneknotgeld Re: Śląska gramatyka 09.09.06, 15:31
              Toż bier se za to
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=48046432&a=48171120
              Duszo sagato.
            • Gość: ara Re: Śląska gramatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 15:30

> Przegladając wpisy z tego wątku można zauważyć jak wiele pracy przed tymi,
              > którzy będą opracowywać śląską gramatykę. Jak to jest, że to co pisze
              > Autoktonka jest zrozumiałe (mimo, że nie ma polskiej klawiatury - może pomoże
              > jednoczesne naciśnięcie przycisków: lewy "Alt" i np."Z" ), a gdy czyta się
              > ciekawy wiersz przetłumaczony na j.śląski, człowiek zastanawia się, czy już
              > wykorzystano w nim więcej znaków niż w języku chińskim. A niektóre wpisy
              > koniecznie muszą czytać dwie osoby: jedna czyta, a druga słucha nie patrząc
              na
              > monitor i mówi co tam jest napisane.
              dajesz wrazenie osoby ograniczonej umyslowo.Kazdy jezyk bez wyjatku zapisany
              nawet bez "narodowych" znaczkow bedzie zrozumialy dla osob poslugujacych sie
              tym jezykiem pisanym na codzien. Slaski nawet po skodyfikowaniu bedzie ciezko
              ci przeczytac chocby z faktu ze nie bedziesz biegle pisac wiec Twoj komentarz w
              tym wypadku swiadczy jedynie albo o Twoim szowinizmie i zarozumialstwie albo
              glupocie, ale tu chyba jest wszystko razem. a tak przy okazji czy wiesz ze
              liczba znakow w obecnej wersji slaskiego jest zblizona do liczby znakow w
              polskim? Jestes tak butna ze nawet tego nie zauwazylas - to moze polski ma
              wiecej znakow niz chinski?
              • sas12 gramatyka nieslonska 18.09.06, 21:11
                jaka jest obecna wersja slaskiego i jaka jest gramatyka slaska -chyba arowata
                jezyk polski i wszystkie europejskie zapisuje sie literami a nie znakami jak w
                sanskrycie./znaki fonetyczne są miedzynarodowe /.ara i tobie podobne slonskie
                papagaje mozecie se gibko zrobic gramotyko a kodyfikacyjo-wystarczy wyciepnonc
                ze waszej godki te polskie slowa ktore nagminnie pozyczacie i przekrecacie
                a zostanie woma ze 1500 slow, a bez niemieckich sztrajheclow i richtigow moze
                ze 800 a wtedy dwa tydnie ,dwie halby i mocie jenzyk na wosz muster- moze na
                niedziela w bytkowie i slonsko listo przebojow styknie. ara obrazajac bez
                powodu innych dajesz kolejny dowod niskiej slonskej kultury,zrob se wreszcie
                tyn jenzyk i godej do takich jak ty.
                • Gość: ara Re: gramatyka nieslonska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:46
                  Bez powodu? To może taki tekst jaki napisała Ada napiszemy o polskim? Ciekawe
                  czy dalej będziesz twierdzić że wszystko jest w porządku.
                  Poza tym widać że ze śląskim jest podobnie jak z polskim. Jakby z polskiego
                  wywalić wszystkie makaronizmy to ciekawe ile by zostało. Oczywiście usuwanie
                  należy zacząć od germanizmów np. garnek, sznur,burmistrz, ratusz... Wtedy to
                  wam zostanie 500 słów i wódka bo my pijemy raczej piwo.
                  A słowo "znaki" użyła Ada (czytaj uważniej!) więc to jej rób wykład a także
                  wykład o kulturze choć z tym ostatnim to zacznij od siebie.
                  • Gość: Ada Klub osób ograniczonych umysłowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:56
                    Ara pisze:
                    "dajesz wrazenie osoby ograniczonej umyslowo.Kazdy jezyk bez wyjatku zapisany
                    nawet bez "narodowych" znaczkow bedzie zrozumialy dla osob poslugujacych sie
                    tym jezykiem pisanym na codzien. Slaski nawet po skodyfikowaniu bedzie ciezko
                    ci przeczytac chocby z faktu ze nie bedziesz biegle pisac wiec Twoj komentarz w
                    tym wypadku swiadczy jedynie albo o Twoim szowinizmie i zarozumialstwie albo
                    glupocie, ale tu chyba jest wszystko razem. a tak przy okazji czy wiesz ze
                    liczba znakow w obecnej wersji slaskiego jest zblizona do liczby znakow w
                    polskim? Jestes tak butna ze nawet tego nie zauwazylas - to moze polski ma
                    wiecej znakow niz chinski?"

Witaj, Aro, w Klubie osób ograniczonych umysłowo, do którego mnie zapisałaś.
                    Ponieważ żadna z osób czytających ten wątek, łącznie z Tobą , nie odpowiedziała
                    na pytanie zadane przez Banam, więc , w Twoim mniemaniu kwalifikuje się na
                    członka tego klubu. Ciebie proponuję na prezesa naszego klubu, bo wiesz
                    co "świadczy jedynie (...)o szowinizmie i zarozumialstwie albo głupocie"
                    lub "wszystkim razem".

Różnica pomiędzy pisaniem po polsku i śląsku jest taka, że polskie "ogonki i
                    kreski" zdążyły wrosnąć w zasady pisowni. Śląski pisany dopiero powstaje i
                    wiemy, że można obejść się bez znaków tzw. narodowych. Uważam, że tak będzie
                    lepiej i mam prawo wypowiedzieć swoje zdanie. Jeżeli Twoje jest inne, to je
                    przedstaw, pozostawiając moją kulturę i intelekt w spokoju. Tylko czy Twoja
                    kultura na to pozwoli?
                  • sas12 Re: gramatyka nieslonska 20.09.06, 21:31
                    nie napiszemy "takiego tekstu" po polsku,bo niema powodu ,Polacy szanują swoją
                    pisownie i nie wydziwiaja tak jak wy.słowo garnek nie jest germanizmem /po
                    niemiecku garnek-topf/ ,kartofel tez nie jest pochodzenia germanskiego -o czym
                    nie wszyscy slazacy wiedzom / dla wos kazde obce slowo -to przeca mniemiecko/
                    500 slow - to tyle ile przecietny slonsok moze przyswoic w ciagu calego żywota -
                    nie rozumiejac ich zreszta do konca. Slownik jezyka slaskiego /wybrałem w necie
                    ten najobszerniejszy / litera - a - słow razem 24 , litera e - jedno
                    słowo ,dalej nie piszę z litosci nad arą -szkoda papugi /Slownik slaski i
                    dzieje slaskiej kultury to najciensze ksiazki w ksiegarni/.Każdy jezyk
                    europejski zyje , zapozycza slowa od innych , w polskim
                    przybywa slow anglosaskich ,ubywa francuskich / kto jeszcze wie co znaczy kajet
                    czy szofer/ slonsko godko tez sie zmienia zamiast pieronie -mówicie q-wa.
                    Piwo to slonsacy pijom jak zabraknie im geldu na gorzałe.kilka dni po geldtagu.

• rico-chorzow Garnek- jest 21.09.06, 13:13
                      germanizmem:)
                    • Gość: ara Re: gramatyka nieslonska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:47
                      "Powód" jest. Wystarczy że jakiś cudzoziemiec znający polski tylko z mówienia
                      będzie próbował przeczytać polski tekst to się zapłacze nad tymi myślnikami nad
                      literkami, haczykami czy kropkami że o połączeniach "zwykłych"liter typu "szcz"
                      nie wspomnę. I wtedy też może pojawić się porównanie z chińskim.
                      Zastanów się też nad używaniem słowa "wydziwiają" bo z punktu widzenia
                      dowolnego cudzoziemca to Polacy właśnie wydziwiają ze swoją pisownią. Więc
                      jeśli chcesz by szanowano polską pisownie to uszanuj też cudzą. Ślązacy nie
                      mają obowiązku dostosowywania swojej pisowni do polskiego punktu widzenia
                      i "widzimisie" sas12.
                      Nic na to nie poradzę że szukaz książek w księgarniach dostosowanych do swojego
                      poziomu. Może jak napiszą w wersji "dla opornych" to będziesz mieć grubą
                      książkę :) Podobnie z resztą jak ze słownikiem. Czy akurat znalazłeś ten
                      najobszerniejszy?wąpię bo ten www.republika.pl/zedowice/slownik_ah.html
                      jest moim zdaniem ubogi a ma więcej słów niż ty znalazłeś. A swoją drogą to
                      moje gratulacje za wyciąganie "obiektywnych" wniosków na podstawie amatorskich
                      linków.
                      Ciekawa jest też jeszcze jedna rzecz. Najpierw wyśmiewasz śląski że bez
                      zapożyczeń byłby ubogi jednak kiedy wytknie się że z polskim jest to samo to
                      obracasz kota ogonem i twierdzisz że każdy język ma zapożyczenia.
                      Słowo garnek jest germanizmem - garen, gären; i w czym ty teraz biedny
                      germanofobie będziesz gotować?:)
                      I na koniec, statystyczny Ślązak potrafi się dogadać bez problemu minimum po
                      polsku i śląsku a ty w ilu się dogadasz?
                      ps.może ara to inicjały imienia i 2 czlonowego nazwiska?

UWAGA!!Podobno szanujesz polską pisownię a jednak zeszmaciłeś polską gramatykę.
                      Ślązacy pisze się z dużej litery!!!! Wstyd!!!O częściowych brakach "ą, ę, ś"
                      itd. nie wspomnę. Sas12 lepiej odpuść sobie pisanie na forum bo wstyd
                      przynosisz polskiej pisowni!!!!
                      • Gość: Jan Re: gramatyka nieslonska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:10
                        ara napisała:
                        "Słowo garnek jest germanizmem - garen, gären; i w czym ty teraz biedny
                        germanofobie będziesz gotować?:)"

Podobnie jak wielu Polaków - w baniaku.
                      • sas12 Re: gramatyka nieslonska 21.09.06, 23:56
                        polacy mają stabilne zasady pisowni i nie musza nic wydziwiac,w
                        przedziwienstwie do was szlezierów którzy przebijacie się,przedrzezniacie w
                        pomyslach na szkryflonie po waszymu.Cudzoziemcy jesli zdecyduja sie nauczyc
                        polskiego to sobie radza i to calkiem dobrze przyklad - Stefen Mueller.
                        Slazacy ze wzgledu na wspolne korzenie jezyka polskiego i dialektu slaskiego
                        nie mają wielkiego pola do manewru i musza przyjac pewne zasady gramatyki i
                        pisowni polskiej bo je na codzien stosuja i nawet o tym nie wiedzą.
                        do twojego slownika mozesz dorzucic jeszce podobno slaskie erteple-ziemniaki /
                        co i tak nic nie zmieni,nie pogrubi twojego słowniczka / do slownika do jeszcze
                        wam daleko /Slowo garnek nie jest germanizmem ,znane bylo juz w XIIIw-garszok,
                        garnec ,garniec u wschodnich slowian ktorzy nie mieli kontaktu z germanami
                        /zainteresuj sie etymologia języka polskiego -o ile to nie za trudne dla
                        slazaka./ PO polsku i slasku to kazdy potrafi sie dogadac , po kaszubsku juz
                        troche trudniej.Interpunkcji nie stosuje -bo mi sie nie chce.Na drugi rok w tej
                        samej klasie juz mnie nie zostawią.
                        • rico-chorzow Re: gramatyka nieslonska 22.09.06, 09:10
                          sas12 napisał:

> polacy mają stabilne zasady pisowni i nie musza nic wydziwiac,w
                          > przedziwienstwie do was szlezierów którzy przebijacie się,przedrzezniacie w
                          > pomyslach na szkryflonie po waszymu.Cudzoziemcy jesli zdecyduja sie nauczyc
                          > polskiego to sobie radza i to calkiem dobrze przyklad - Stefen Mueller.
                          > Slazacy ze wzgledu na wspolne korzenie jezyka polskiego i dialektu slaskiego
                          > nie mają wielkiego pola do manewru i musza przyjac pewne zasady gramatyki i
                          > pisowni polskiej bo je na codzien stosuja i nawet o tym nie wiedzą.
                          > do twojego slownika mozesz dorzucic jeszce podobno slaskie erteple-ziemniaki /
                          > co i tak nic nie zmieni,nie pogrubi twojego słowniczka / do slownika do jeszcze
                          >
                          > wam daleko /Slowo garnek nie jest germanizmem ,znane bylo juz w XIIIw-garszok,
                          > garnec ,garniec u wschodnich slowian ktorzy nie mieli kontaktu z germanami
                          > /zainteresuj sie etymologia języka polskiego -o ile to nie za trudne dla
                          > slazaka./ PO polsku i slasku to kazdy potrafi sie dogadac , po kaszubsku juz
                          > troche trudniej.Interpunkcji nie stosuje -bo mi sie nie chce.Na drugi rok w tej
                          >
                          > samej klasie juz mnie nie zostawią.

Co było pierwsze,język śląski,czy dialekt polski(XVI wiek),w wcześniejszych
                          wiekach nie był do odróżnienia od czeskiego,zaś Rosjanie-uczeni XIX wieku nic
                          innego nie mówią i piszą,że polski jest dialektem rosyjskiegp:)?

A garnek,ratusz,dach,żur,szlaban,jarmark,myto,czynsz i bardzo wiele innych słów
                          w dialekcie polskim są zapożyczyniami germańskimi,nie wspomnę o rusycyzmach i
                          bohemizmach:),ciekawe,co?,polski dialekt bazuje na ok.60% zapożyczeń,Panie sas
                          12,ale proszę się nie przejmować,też inne dialekty na podobnych podstawach bazują:)

Słowian samych już nie zapytamy,bo ich nie ma,ale pozwolę sobie tezę - Słowianie
                          są potomkami,kuzynami Germanów -,i z pewnością mieli z Germanami kontakt:)
            • broneknotgeld Re: Śląska gramatyka 10.09.06, 15:54
              Niy idzie spokopić
              -Chroboka trza topić?
    • Gość: hanys Re: Śląski pisany IP: *.m.pppool.de 10.09.06, 10:38
      Ino te co niy poradzom godac potrzebujom dwuch do czytania slaskij godki.
      Chocby sam niywiym kere pisaly i z bele jakimi znakami- to syns i logika kozdego
      wyrozu i zdanio , kozdy hanys zrozumie.
      No mozno niy
      • arnold7 Re: Śląski pisany 10.09.06, 12:08
        Zauwazcie, jak wielu znajacych skodyfikowany jezyk polski, po ilus tam latach
        nauki w szkole, nie jest w stanie zrozumiec tresci napisanej w tym jezyku.
        • broneknotgeld Re: Śląski pisany 10.09.06, 15:02
          We anglizmach żłość topiom
          Za ubogi - tym se tropiom.
          • broneknotgeld Re: Śląski pisany 10.09.06, 15:04
            A my - przeca niy łofulom
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=44523329
            Zabawiymy se krojculom.
      • Gość: banam Re: Śląski pisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:06
        Widzę, że mam do czynienia ze znawcą. Co w takim razie znaczy słowo "banam"?
        • rico-chorzow Re: Śląski pisany 11.09.06, 21:25
          Gość portalu: banam napisał(a):

> Widzę, że mam do czynienia ze znawcą. Co w takim razie znaczy słowo "banam"?

W polskim?
          • Gość: banam Re: Śląski pisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:42
            Śląskim, oczywiście.
            • rico-chorzow Re: Śląski pisany 12.09.06, 21:33
              Gość portalu: banam napisał(a):

> Śląskim, oczywiście.

Będę ostrożniejszy z Panem,w polskim:)
        • Gość: Ada Re: Śląski pisany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:00
          Wiem co to znaczy. Właśnie ta kombinacja liter, powtórzona w dwukrotnie,
          sprowokowała mnie do rozpoczęcia tego wątku. Nie sądzę, aby wiele osób
          wiedziało o co chodzi dopóki nie przeczytają całego zdania.
    • broneknotgeld Re: Śląski pisany 17.09.06, 11:03
      Ze wierzbowy asty
      Grucha se urwała
      Wszyndy balakwasty
      Kaj yno kulała.
      • Gość: pas'ikoon'ik Re: Śląski pisany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 13:37

Cy s'e kej dokulo do colus'ki Prowdy?
        Co we Prawje w Szloonzku, Szloonzouk ban'dz'y zouwdy?!
        • broneknotgeld Re: Śląski pisany 18.09.06, 19:22
          Kto ślonski godki we zocy niy mo
          Niychej se kaczki za kuper czimo.
    • broneknotgeld Re: Śląski pisany 19.09.06, 16:51
      Ślonzoki niy kaczki
      Tako i niy kwaczom
      Swoji godce pszajom
      Ze niom wiyncy znaczom.
      • Gość: pas'ikoon'ik Re: Śląski pisany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:35
        N'yhej Ci tak ban'dz'y, n'yhej tak uostan'e,
        za tym przeca stoji szczworte Przikouzan'e!
        • broneknotgeld Re: Śląski pisany 19.09.06, 22:47
          Ano z Dekalogym roztomajcie bywo
          Toż w 3/4 RP niyjedyn se dziwo
          Czy cosik łostanie ze pszonio bliźniego
          jak już i z Kuronia zrobiyli "tyntego"?
    • Gość: linker Re: Śląski pisany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:57
      Przed Wos je już prziszykowany portal po śląsku:

www.portal.katowice.pl/index-sil3.php?id=fotografie/_lista-sil
      • broneknotgeld Re: Śląski pisany 19.09.06, 23:12
        Ano - kryńci sie ciekawie
        Bydzie Ślonzok jeszcze w prawie.
        • Gość: bronek Re: Śląski pisany IP: 217.153.83.* 22.09.06, 13:21
          Stary, ty masz jakas nerwice natrectw? Ten belkot czytam juz setny raz, spamujesz i nudzisz.
        • Gość: pas'ikoon'ik Re: Śląski pisany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:18

Bydz'e w Prawje, bo byc' mus'i!
          Tym s'e Polok c'yngjym ... dus'i?
          • Gość: linker Śląski pisany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 23:17
            Teraz także fragmentarycznie w sztuce:

www.prus.art.pl/document.php?id=31
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka