Dodaj do ulubionych

Stan techniczny śląskich autobusów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:58
img222.imageshack.us/img222/5117/zdjcie000cs8.jpg
Takim autobusem miałem przyjemność podróżować dziś rano na trasie Tarnowskie
Góry - Bytom (linia 820).

Jak można taki autobus wypuścić w trasę ???
Obserwuj wątek
    • peacock79 Re: Stan techniczny śląskich autobusów 08.09.06, 13:17
      Heh, jo nim dziennie do roboty jeżdża! A w tym samym czasie Unia Europejsko
      przekazuje gigantyczne sumy na modernizacja komunikacji miejskiej Poznania i
      Łodzi! Co jakiś czas autobusy, keremi jeżdża wybuchają, zaczynają sie polić
      albo stają w pustkowiu, podróżując śląską komunikacją miejską można sie poczuć
      jak James Bond.
    • reksio.84 Re: Stan techniczny śląskich autobusów 09.09.06, 00:08
      to jest autobus od PKM Świerklaniec sprowadzony z Poznania. niestety KZK GOP
      tyle płaci swoim przewoźnikom takie grosze więc nowych autobusów mamy jak na
      lekarstwo.
      • Gość: darek Re: Stan techniczny śląskich autobusów IP: 128.107.86.* 09.09.06, 03:43
        Dozo zalezy od dotacji miasta, w ktorym dziala PKM. Wez pod uwage, ze jest
        przepasc pomiedzy jakoscia taboru poszczegolnych przewoznikow: z jednej strony
        PKM Katowice, PKM Gliwice czy PKM Tychy (jezdzi poza KZK) z calkiem niezlym
        taborem jak na polskie warunki, a z drugiej PKM Świerklaniec czy PKM Bytom z
        taborem jak na zalaczonym zdjeciu.
        • reksio.84 Re: Stan techniczny śląskich autobusów 11.09.06, 22:35
          za świadczone usługi powinno się otrzymać odpowiednią zapłatę, tak żeby
          wystarczylo na naprwę bieżącą lub remont kapitalny. kupno nowych
          autobusów/tramwajów powinno być już w gesti miast (właścicieli). a KZK GOP i
          MZKP powinni konrolować jaokość zleconych przez siebie uslug. ale po co?
          przecież trzeba by wyjsć z za biurek. komu by sie tam chciało.
    • Gość: sil Re: Stan techniczny śląskich autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 03:40
      820 podchodzil pod PKM Bytom, ktory splajtowal.
      postbytomskie linie upycha sie obecnie "bele czym" zeby w ogole byly obslugiwane
      - przypominam, ze KZKGOP mial doslownie kilka godzin na zorganizowanie
      komunikacji w miejsce Bytomia.
      Taka sytuacja potrwa do konca roku, potem Bytom bedzie musial o komunikacje
      zatroszcyc sie sam.
    • mieszko966 Re: Stan techniczny śląskich autobusów 09.09.06, 11:04
      Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem wpisywania do przetargów organizowanych
      przez KZK GOP wymogów odnośnie autobusów wykorzystywanych do realizacji
      przetargu. Dzięki temu rynek się skondensuje i zostaną na nim tylko ci
      przewoźnicy, którzy naprawdę mają zaplecze do prowadzenia takiej działalności.
      Podstawowa sprawa to wiek taboru, przystosowanie do przewozu niepełnosprawnych
      i aktualne przeglądy, ale przydałoby się też i kilka innych reguł, np. zakaz
      zaklejania okien reklamami - to nie wygląda zbyt fajnie.
      • Gość: lancer7 Re: Stan techniczny śląskich autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 11:53
        co z tego że w przetargu wymagają jak potem nie kontroluja tego co faktycznie
        jeździ
    • Gość: Ada z wózkami nie wsiadać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 16:37
      Dzisiaj chciałam jechać autobusem nr 850 z Gliwic do Bytomia. Podjechał
      elegancki, nowoczesny. Szkoda, że nie mogłam do niego wejść, bo poręcz
      ustawiona na środku schodów podzieliła wejście tak, że rozstaw kół wózka
      dzieciecego był szerszy. Wybierając ten kurs kierowałam się znaczkiem na
      rozkładzie jazdy. miał podjechać autobus niskopodłogowy.
    • kapitan.kirk Re: Stan techniczny śląskich autobusów 11.09.06, 16:48
      Fajne - zamiast klimy pewnie świetnie się latem sprawdza...
      Pzdr
    • peterp Re: Stan techniczny śląskich autobusów 11.09.06, 17:05
      O stanie technicznym autobusów KZK GOP zakupionych w głównej mierze na szrocie
      pisał niedawno Michał Smolorz. Miałem okazję jechać rozklekotanym Ikarusem linii 37
      Mikołów - Katowice, gdzie okna były szczelnie zamknięte /brak możliwości ich
      otwarcia/, a silnik tak rzęził, że po 30 minutach jazdy dostałem silego bólu
      głowy i choroby lokomocyjnej /spaliny/
      Ciekawe kto dopuszcza takie pojazdy do ruchu !?
      • zenone1 Re: Stan techniczny śląskich autobusów 12.09.06, 00:57
        Ech, "kochana" linia 37. Pomyśleć że od października znów będę zmuszony z niej korzystać (i jeszcze z "klimatyzowanego" 820 :/). Stan autobusów na linii 37 pozostawia wiele do życzenia, pozostaje pocieszyć się że zawsze może być gorzej.
        W przypadku linii 820, po przejęciu jej przez PKM Świerklaniec, i tak miał miejsce duży skok cywilizacyjny. Uszkodzenia takie jak na zdjęciu to nic w porównaniu z tym co jeszcze parę miesięcy temu serwował PKM Bytom. Kiedy w czerwcu zmienił się przewoźnik, ciężko było pryzwyczaić się do jazdy autobusem w którego wnętrzu widoczność nie jest ograniczona do 1 m przez unoszące się spaliny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka