Gość: Arnold IP: 213.186.78.* 13.03.03, 10:54 www.slonsk.de/Slonsk/Abni/Dokumenty/NaTleStarejEuropy.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niklot_swarozyc Re: Dokument 13.03.03, 10:59 No Arnold przeciez Slazacy to Czesi jeszcze w 19 wieku wszyscy na Slasku mowili po Czesku tylko Polska i Niemiecka propaganda sprawila ,ze ludzie mysla, ze to byl jezyk polski Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Kronika Thietmara 13.03.03, 12:25 "Boleslaw tymaczasem dowiedziawszy sie ,ze cesarz obral inna droge powrotu,niz te,ktora przybyl umocnil na wszelki sposob SWOJE TERYTORIUM nad Odra .A gdy zawiadomiono go ,ze cesarz juz sie wyniosl ,wyslal wielka liczbe pieszych do miejsca ,w ktorym obozowolo wojsko,z rozkazem ,by starali sie choc czesc tego zniszczyc,jezeli nadarzy sie do tego korzystna okazja" Kronika Thietmara Boleslaw wyslal swoje odzialy ,zeby odciac odwrot wojskom cesarskim ,co sie jednak nie udalo,gdyz ,jak nas inforuje kronikarz ,cesarz wyniosl sie ,czyli zdolal szczesliwie przeprawic sie przez Odre Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Kronika Thietmara 13.03.03, 12:32 "Po tych wypadkach Slowianie zniszczyli klasztor sw.Wawrzyncaw miescie Kalbe,a nastepnie scigali naszych uciekajacych jak pierzchliwe jelenie.Nasze bowiem grzechy przydawaly nam strachu ,a im mestwa .Ksiaze Obodrzycow Msciwoj spalil i spustoszyl Hamburg ,gdzie niegdys byla siedziba biskupia" Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Kronika Thietmara 13.03.03, 12:35 No i pięknie, niklocik. Tylko co z tego wynika poza Twoim dobrym samopoczuciem? Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Kronika Thietmara 13.03.03, 12:37 slezan napisał: > No i pięknie, niklocik. Tylko co z tego wynika poza Twoim dobrym samopoczuciem? Z tego wynika tylko tyle ,ze nawet niemiecki kronikarz zauwaza ,ze cesarz wyniosl sie do siebie czyli za Odre!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Kronika Thietmara 13.03.03, 12:39 Gero (ok. 900-965), margrabia Marchii Wschodniej od 937. W wyniku kolejnych wypraw na plemiona słowiańskie powiększył terytorium Marchii. W 963 po podboju Łużyc, dochodząc do Odry (poglądy, że zdołał on wówczas narzucić swoje zwierzchnictwo Mieszkowi I są kwestionowane). Sukcesy swe zawdzięczał nie tylko przewadze orężnej, ale i licznym podstępom (m.in. znana opowieść kroniki Widukinda o otruciu 30 książąt słowiańskich zaproszonych na ucztę). Utraciwszy w bojach jedynego syna Zygfryda Gero oddał się dewocji. Po jego śmierci cesarz Otto I podzielił Marchię Wschodnią na kilka części (966). Gero uchodzi za symbol niemieckiego Drang nach Osten. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Kronika Thietmara 13.03.03, 12:44 Rozumiem, że kronikę Thietmara czytałeś w oryginale i ręczysz za wiarygodność polskiego tłumaczenia. Mniejsza z tym, kronikarz mógł sobie zauważać co chciał w czasach, kiedy o tym kto gdzie był u siebie decydowała tylko i wyłącznie sprawność militarna. Na tej samej zasadzie Hitler był u siebie w Polsce, przez parę ładnych lat. Zastanów się zanim zaczniesz nas zamęczac podobnymi pierdołami, bo Twoje wnioskowanie nie wychodzi poza poziom rozhisteryzowanego nastolatka. Jeżeli chcesz dyskutowac o historii - to trzymaj się tematu, jeżeli o współczesności to daruj sobie teksty kronikarzy sprzed tysiąca lat. Legitymizacja współczesności przez historię i to tak odległą to już dość anachroniczny chwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Kronika Thietmara 13.03.03, 12:49 slezan napisał: > Rozumiem, że kronikę Thietmara czytałeś w oryginale i ręczysz za wiarygodność > polskiego tłumaczenia. > Mniejsza z tym, kronikarz mógł sobie zauważać co chciał w czasach, kiedy o tym > kto gdzie był u siebie decydowała tylko i wyłącznie sprawność militarna. Na tej > > samej zasadzie Hitler był u siebie w Polsce, przez parę ładnych lat. > Zastanów się zanim zaczniesz nas zamęczac podobnymi pierdołami, bo Twoje > wnioskowanie nie wychodzi poza poziom rozhisteryzowanego nastolatka. Jeżeli > chcesz dyskutowac o historii - to trzymaj się tematu, jeżeli o współczesności > to daruj sobie teksty kronikarzy sprzed tysiąca lat. Legitymizacja > współczesności przez historię i to tak odległą to już dość anachroniczny chwyt. Wiesz Sledzian ty tylko potrafisz szczekac tyle ,ze z twojego szczekania nic nie wynika Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 12:51 Powala mnie siła Twej argumentacji! Czuję się przytłoczony. A na marginesie - kiedy poczytamy w Twoich postach coś poza cytatami. Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 12:57 slezan napisał: > Powala mnie siła Twej argumentacji! Czuję się przytłoczony. > A na marginesie - kiedy poczytamy w Twoich postach coś poza cytatami. Sledzianie przestane cytowac innych kiedy mi sie to znudzi .Pozatym do dzisiaj nie udowodniles ,ze wierzenia poganskie sa bardziej prymitywne od chrzescijanskich.Powala mnie sila Twojej chrzescijanskiej argumentacji! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 13:02 Wiara nie potrzebuje argumentów. Taka jej uroda. Dysput teologicznych prowadził z Tobą nie będę, bo forumowicze mogliby czuć się nieco znużeni, gdybym idąc w Twe ślady zaczął wklepywać tu teksty np. Grzegorza z Nazjanzu. Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 13:08 slezan napisał: > Wiara nie potrzebuje argumentów. Taka jej uroda. Dysput teologicznych prowadził > > z Tobą nie będę, bo forumowicze mogliby czuć się nieco znużeni, gdybym idąc w > Twe ślady zaczął wklepywać tu teksty np. Grzegorza z Nazjanzu. No to wierz sobie w garbate aniolki i niepodlegly Slask co innego Ci zostalo.Po smierci spotka Cie nagroda bedziesz jednym ze 144 tys wybranych, ktorych czeka zycie wieczne! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 13:15 Niezmiennie liczę na Twe nawrócenie. Jeżeli nie okażesz skruchy, Twa buta wypalona zostanie w ogniu piekielnym. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
niklot_swarozyc Re: Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 13:21 slezan napisał: > Niezmiennie liczę na Twe nawrócenie. Jeżeli nie okażesz skruchy, Twa buta > wypalona zostanie w ogniu piekielnym. Amen! Mnie nie ma z czego nawracac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Niklocik - cytuję więc jestem IP: 194.55.237.* 13.03.03, 13:52 Niklocik pisz sto razy "JESTEM IDIOTA" moze wtedy zrozumiesz Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Niklocik - cytuję więc jestem 13.03.03, 19:52 niklot_swarozyc napisał: > Mnie nie ma z czego nawracac ! Faktycznie, ślepa uliczka, no way out. Odpowiedz Link Zgłoś