kavasz Re: Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka 17.10.06, 16:21 Miną kolejne cztery lata i tak nic się w tej sprawie nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt a reszta autorow? IP: 83.70.180.* 17.10.06, 17:57 A gdzie sa nazwiska mlodych architektow zaproszonych do wspolpracy z kol. Koniorem? Jak zwykle po macoszemu... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze żona skomentowała projekt krótko: 17.10.06, 19:21 "a idź" Co uważam za wypowiedź niemal doskonałą, co do formy i treści:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: żona skomentowała projekt krótko: 17.10.06, 19:30 a po co zawracasz głowe żonie, przecież nic tam nie powstanie i nic się nie zmieni, może za jakieś 150 lat chodniki wyremontują, ale jest mała szansa na to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theodorus55 Re: Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka IP: *.pools.arcor-ip.net 17.10.06, 19:44 Pamietam z mojego dziecinstwa (pozne lata 1950-te)broszure p.t. "Katowice miasto nasze". Stamtad: "Za kilka lat bedziemy w Rawie ryby lowic"... Katowice nie potrzebuja nowego Rynku, ale duzo pieniedzy na wyremontowanie starego i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~?~ Re: Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka IP: *.proxy.aol.com 17.10.06, 20:17 Projekt to jest wielkim skandalem. Moze ten projejt jest nic innego jak wielka prowokacja. Czyzby przyszla moda na co jadniejsze to rozpier.... . KOmu przeszkadza ta przeszczen? To jest nic innego jak jakis wielki /idiotyzm/.Uszok czy Ty q ... musisz bazowac na idiotyzmach. Na opiniach ludzi co chca wszystko rozpier... .Bo ta jest prokomunistyczne i to jest fuj. Niewiem komu sie w ..h poprzestawialo? Wez przebuduj "Stare miasto" w W-wie, Czy w Krakowie.A moze jeszcze zostal dziedziniec na wzgorzu Wawelskim , Tam postaw wiezowiec. Przeciez ten pasaz "Rynek-Spodek" jest piekna linia widokowa. Przeciez to daje efekt pewnej wiekosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Zagraniczne biura architektoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:44 Ciekawe dlaczego się niezgłosiły renomowane zagraniczne biura, w końcu to dość duże przedsięwzięcie, ale może wiedzą że nie warto się wysilać aby kolejny projekt trafił do szuflady i stanowił wymówkę Uszoka że jednak coś robi, żałosne on nie umie zacząc remontu Dworcowej , gdzie wszystko już jest tylko trzeba wyremontować. ale tak przynajmniej Konior sobie zarobił, ciekawe czy coś musi komuś odpalić. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Zagraniczne biura architektoniczne 17.10.06, 20:47 ale to byl przeciez tylko projekt urbanistyczny. od takiego projektu, ktory zawiera tylko ogolne pomysly, bedace podstawa do planu zagospodarowania, jeszcze szalenie daleka droga do realizacji konkretnych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
tpolar1 HIerarchia potrzeb 17.10.06, 23:05 Czego Katowice potrzebuja? Przeciez nie kilku nowych budyneczkow w rynku!!!! Obwodnicy, dobrych drog dojazdowych-wylotowych, porzadnych tramwajow, krotko: INFRASTUKTURY godnej XXI wieku! Jak to bedzie i ludzie beda mieszkac lub wracac do tego miasta (miasto traci mieszkancow wiec po co przebudowa rynku? dla prestizu urzednikow UM i pana prezydenta?) to i miejsca spacerowo-handlowe powstana (juz sa tylko ze teraz jest to syficzny parking np. Dworcowa i ponure gmnaszyska po PKP). Sama idea konkursu to zmarnowany grosz publiczny i czysty chwyt polityczny niezaleznie ile m szerokosci ma Korfantego (dziury zlikwidowac to juz zadanie niewykonalne co?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton ratusz dla krasnoludków - czy pan architekt był IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:41 w ogóle na Rynku w Katowicach? Czy wymierzył odległość między Zenitem a Domem Prasy? Wstawienie tam wychodka dla urzędników jest po prostu jednym wielkim nieporozumieniem. A potworka zasłaniającego Bank Śląski na rogu ul.Mickiewicza to mu pewnie 5-cio letnia córka z przedszkola wrysowała. Jeden wielki knot i bezmózgowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski wizjoner Mi sie nie podoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 23:14 Nastawiają nikomu nie potrzebnych(dla biurokracji) kanapek. Za ciasno 3xneoelita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cude Re: Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka IP: *.e-wro.net.pl 18.10.06, 08:42 idealne płaskie dachy. skądś to znamy, prawda? gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Po co Uszok budował swój tunel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:02 Jeśli zabudują Korfantego to praktycznie zlikwidują ruch kołowy . Rondo jako rozwiązanie komunikacyjne przestanie być potrzebne a jako detal architektoniczny będzie zbyt kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Po co Uszok budował swój tunel? 19.10.06, 09:54 tak się od wczoraj lampię na ten projekt i cały czas myślę, co mi w nim nie pasuje. I po trzeciej porannej kawie już wiem - wszystko mi w nim nie pasuje. Wnerwia mnie zasłonięcie jednego z najładniejszych budynków centrum, czyli siedziby Banku Śląskiego i zniszczenie jedynej i niepowtarzalnej schodkowej perspektywy jaka generuje ta budowla. Drazni mnie pomysł ustawienia Chorzowskij 50 bis w samym centrum 'rynku'. Kompletnie nie mam pojęcia, bo z wizualizacji to nijak nie wynika, jak panowie architektowie poradzili sobie z tramami? Te budowle na środku dzisiejszego torowiska będą na filarach, i to takich co najmniej 6 metrow w górę, żeby tram mógł przemknąć pod spodem? Bo jesli tak, to te budyneczki beda musiały byc całkiem duże, co spowoduje, że z dośc jasnej przestrzeni Korfantego zrobi sie Zaułek Mroków, w którym trza będzie zaiwaniac w górniczym kasku z lampką, zeby se pyska o coś nie rozbić, nawet w samo południe. Zasłonięcia Spodka i osi widokowej spowoduje, że nie będzie kompletnie w centrum na czym oka zawiesić - efekty podobnego myslenia widzimy juz teraz, patrząc od Ronda na Sosnowiec, bo cąłkiem zgrabny widok na Gwiazdy, utonął w jakis paskudnych ekranach (tymczasowych ponoć, czyli pewnie za 50 lat ktoś pomysli, by je zmienic). Do tego dochodzą obawy natury kolorystycznej, powodowane codziennym obserwowaniem SCC - znajac kozacką fantazję dzisiejszych inwestorów, pewnie jeden z drugim nie odmówią sobie przyjemności by te Lego na Korfantego walnąc w jakis sympatycznych pastelkach typu róż i błękit i wtedy bedzie cudownie po prostu, szczególnie jak już się człowiek wydostanie z tego cukierkowatego tunelu Miłości i stanie oko w oko z Czarnym Spodkiem i Jeszcze Bardziej Czarną Superjednostką. Prócz tego kilka jeszce pytań: Gdzie są q.. jakieś drzewa? Niby gdzie w tym projekcie jest miejsce na rynek, chocby i drobnomieszczański - bo jak na razie wyglada to na zdehumanizowaną przestrzeń, w której bedzie się w pospiechu wyskakiwac z tramwaju i spieprzac w bardziej przyjazne rejony miasta, tak jak ma to miejsce i dziś. Jedyna roznica, to to, że od czasu do czasu wpadną Bracia-Kilofy poryceć sobie pod Ratuszem, co skutecznie odstraszy od tej przestrzenie reszte mieszkańców i na pewno po kilku razach wyeliminuje takie fanaberie jak knajpiane ogródki, bo kto bedzie ryzykował saczenie piwa w otoczeniu naszych kochanych górników? Co niby ma się mieścić w tych klockach ustawionych na Korfantego? P:) Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Po co Uszok budował swój tunel? 19.10.06, 16:35 Pod opinię braitnera mogę sie podpisać. Nie wiem, co stało sie w głowach ludzi z komisji, która wybrała nagrodzony projekt. Nie wiem, jakie maja oni poczucie piękna, estetyki, po prostu ich nie rozumiem. Wybrany projekty Kaniora jest straszny, odhumanizowany, brzydki, pospolity. Miało być przecież tak pięknie; odsłonięta, czysta rzeka przepływająca przez centralny plac w mieście, Rzeka symbol - szczęśliwego miasta. Tramwaje miały być przesunięte pod dom prasy, przez co miał powstać duży plac, na którym byłaby zieleń, ogródki piwne, fontanna. Miejsca zaciszne, romantyczne, do których chciałoby sie przyjść. Ulica Mickiewicza miała zostać połączona z ul Warszawską tunelem, tak samo tunelem pod rynkiem miały jeździć tramwaje na osi wschód zachód. (Ciekawe, dlaczego tej opcji nie popiera urząd miasta). Ruch samochodowy zostałby w ten sposób w centrum wyciszony. Atmosfera na rynku mogłaby być równie przyjemna, jak na rynku w Krakowie. Oaza spokoju. Wielki zielony plac z rzeką, kwiatami, ładnym oświetleniem i ciekawą zabudową naokoło. Tymczasem proponuje się nam szkło, stal i beton.. Ciasne uliczki, po których dodatkowo jeździć będą tramwaje (może jeszcze pozostanie ruch samochodowy), Czym to się będzie różniło od SCC, nie wiem. Chyba tym, że w SCC w zimie będzie przyjemniej. To, co jest niesłychaną wartością miasta – ładna panorama w centrum zniknie. Ciasna zabudowa pochłonie wszystko. Zostaniemy przytłoczeni przez zwykłe budynki. Perspektywa przebudowy centrum, a właściwie jego całkowitej zabudowy jest porażająca. Jeżeli zostanie zrealizowana w proponowanym kształcie to będzie katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Ludzie jesli dla was nowoczesne budynki to Rynek IP: *.nott.cable.ntl.com 19.10.06, 09:59 to jesteście w błędzie. Tkanka miejska musi zostać dogęszczo a bo obecnie jest poszarpana. Układ urbanistyczny nie tworzy zwartej pierzei. A zamiast budować 19wieczny Rynek którego nie było powinniśmy skupić się na budowie friedrichplacu na ksztalt potzdamerplatzu. Widok na spodek to jest doprawdy śmieszne - Kraków wiezowców nie buduje bo tam też znaleźli się głupole którzy drobno mieszczańską panorame Krakowa chcą "ocalić". Odpowiedz Link Zgłoś
nivalina Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka i.. 19.10.06, 20:35 katowice są wredne obrzydliwe i syfiate jak nie wiem co wątpie czy takie inwestycje cos zmienią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka i.. IP: *.devs.futuro.pl 19.10.06, 21:35 Ludzie komu to się podoba, chyba tylko gorolom żeby zniszczyć to miasto....., a gdzie drzewa itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowicka mówka To jest okropne IP: *.chello.pl 20.10.06, 13:41 Wcale mi się to nie podoba :( Betonowo-szklana dżungla , ohyda:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p oczywiste to nie naiwne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:30 Cały czas popełnia się pewien błąd związany z nierozróżnianiem rzeczy czytelnych - i dobrych (jak plakat) od naiwnych. Dlaczego w Katowicach wieżowiec nie może być czarny? Bo to nie tłumaczy jeszcze "naiwności". Nie jest to poważna krytyka architektoniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archicon Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka i.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:14 W dalszym ciągu wzorcem jest idea Karty Ateńskiej i model architektury "śródziemnomorskiej". Uwarunkowania naszej strefy klimatycznej powodują przy takim podejściu zwiększenie kosztów eksploatacji, co nie jest brane pod uwagę na etapie podejmowania decyzji, podobnie jak wiele innych czynników. Mamy czuć się w centrum Katowic jak w Paryżu ALE KATOWICE TO NIE PARYŻ. Istnieje krytyka konstruktywna i destruktywna, dobrze że konkurs się odbył i że wogóle coś wybrano. Szkoda że zabrakło prac uwzględniających elementy tożsame dla Śląska, pominięto możliwość komunikacji wielopoziomowej, nie wzięto pod uwagę Ronda Słonecznego, zignorowano Dworzec. Jeżeli wogóle dojdzie do realizacji to będzie ona boleśnie weryfikowana przez rzeczywistość, ale za pięć lat nikt nie przypomni sobie jak miało być na początku bo i po co? Dobrze że konkurs się odbył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Katowice jutra: domknięty rynek, czysta rzeka i.. IP: *.p.pppool.de 09.05.07, 19:43 SLASK BYL TYLKO DOBRY I WARTOSCIOWY JAK DAWAL PRACE CALEJ POLSCE.TERAZ RZAD LEJE ZA PRZEPROSZENIEM NA NAJWIECEJ ZALUDNIONY OKREG POLSKI,NIEWIADOMO CZEGO SIE WSTYDZA......TAM NA SLASKU BYLA JEST I BEDZIE ZAWSZE DOBRA PILKA: Odpowiedz Link Zgłoś