Gość: hmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:02 Ja tam jestem dumny z Katowic! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gre Nie jesteśmy dumni z Katowic! IP: *.chello.pl 25.02.07, 21:04 Znów jakis kretyński tytuł artykułu. Przecież wyniki ankiety nie są takie złe. Nie można było napisac : "Nie jest tak źle"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Nie jest tak źle Nie jesteśmy dumni z Katowic! IP: *.imperiumpw.pl 08.03.07, 12:09 Czyli chcesz takie coś - taki nowy tytuł proponujesz: "Nie jest tak źle. Nie jesteśmy dumni z Katowic". Ten Twój tytuł bez sensu chyba... nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romix Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:32 Na początku lutego ankieterzy ruszyli na ulice.(...) Źródło: PBS DGA, badanie telefoniczne na 300-osobowej próbie mieszkańców Katowic w wieku 25-40 lat, przeprowadzone 3-18 lutego 2007 Krzyk-wyć się chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie tak Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:48 ankieter dzwonił do mojej 80 letniej mamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anila To chyba o Gliwicach?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:42 Gliwice to miasto brudne, toczace sie ku ruinie. Tak wlasnie rzadzi nim Zygmunt Frankiewicz, do niedawno pospolu z Moszynskim/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: To chyba o Gliwicach?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:54 taaa? katowice, gliwice, tychy, sosnowiec - inne miasta w gopie to tylko doczepki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Znowu płytka propaganda GW IP: *.chello.pl 25.02.07, 23:27 Nie jest przecież tak źle, dlaczego od razu taki tytuł? Mnie się to podoba. Jak się GW nie podoba to nie musi prowadzić dodatku katowickiego, a siedzibę przenieść do Sosnowca. Aha i zapomnieliście napisać, że to wszystko wina braci Kaczyńskich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sess Kopla tez trzeba wywalić IP: *.telpol.net.pl 25.02.07, 23:29 z Chorzowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 25.02.07, 23:39 Możesz też usiąść na "czyściutkich" miejskich ławkach,podziwiać chorą,zmutowaną przyrodę oraz niepowtarzalne elewacje w kolorze czarnym,dodatkowo udekorowane szpetnym grafiti,wdychając przy okazji odór palonego węgla,a następnie udać się do domu chodnikiem ułożonym ze szkaradnej tandetnej szarej kostki betonowej,przysypanej brudnym piachem,żużlem i wszelkimi nieczystościami,po czym wrzucić do pralki dopiero co ubraną odzież,ubabraną czarną sadzą jaka po drodze spadła Ci na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 26.02.07, 08:56 taak. O co te pretensje, ze iby ludzie mają piece, w których palą? W końcu tam sa zabytkowe budynki! Widzę że głównym okazem zmutowanej przyrody jesteś ty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Re: To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 26.02.07, 22:36 Gość portalu: gre napisał(a): > taak. O co te pretensje, ze iby ludzie mają piece, w których palą? W końcu tam > > sa zabytkowe budynki! Widzę że głównym okazem zmutowanej przyrody jesteś ty:) Obawiam się że niska emisja zmutowała Ci mózg.Na świecie są setki miast starszych od Katowic,w których węgla do ogrzewania i owszem używano,ale w XIXw. "Zabytkowe" wg Ciebie nie mogą podlegać żadnej modernizacji,tak? Ubikacje na podwórkach,a co najwyżej na półpiętrach,chlewiki na podwórzach,piece na węgiel,o to Ci chodzi? Ocknij się,bo przez takich jak Ty odstajemy już nie tylko od Europy,ale nawet od trzeciego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 27.02.07, 11:25 To ty swoim pierwszym postem dałeś do zrozumeinia że masz zmutowane spsostrzeganie rzeczywistości, jeżeli widzisz tylko to o czym piszesz. Co do niskiej emisji - ufunduj wszystkim założenie CO, to będziez miał prawo ją krytykować. Tak, najlepiej powiedzieć, ze nic sie nie podoba, i zeby w końcu ktoś coś ztym zrobił (ktoś inny niz ja sam), bez wzgledu czy to o czym mówię jest mozliwe do realziacji w przeciagu 2 lat, czy 20, ale jak nie zrobia natychmiast to i tak będę narzekać - bo ja mam racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 27.02.07, 11:35 A co w Warszawie nie ma niskiej emisji? W Krakowie takowej tez nie ma? A może w Toruniu też w ogóle jej nie ma? Tylko my na Ślasku jesteśmy tak zacofani, ze ciągle tu jest. A co do innych miast w Europie- jedź na wschód i stwierdź że tam jest z reguły gorzej niż tu. A jeśli mówisz o Zachodzie to ci uświadamiam, ze oni nie mieli 50 lat słusznego ustroju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 27.02.07, 11:48 o.k. z tymi 50 latami przesadziłem - ok. 45:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: To idź potarzać się w brudzie. IP: *.chello.pl 25.02.07, 23:47 Ja nie muszę się tarzać, bo mieszkam na południu Katowic. Kogo nie stać to może się potarzać. Mi się podoba w moim Podlesiu. I pamiętaj: Katowice to nie tylko centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph Jestem dumny z GKS !! IP: *.welnowiec.net 26.02.07, 00:21 to trzyma mnie przy zyciu w tym miescie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: Jestem dumny z GKS !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 09:48 Grunt to nie za wysokie aspiracje. Nie ma w Polsce chyba innego miasta powyżej 300 tysięcy mieszkańców, któe miałoby klub w tak niskiej klasie rozgrywkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATOWICZANIN WSTYD!!! IP: *.welnowiec.net 26.02.07, 01:25 panie uszok , do roboty!!! czy ma pan klapki na oczach?? czy nie chodzi pan ulicami swojego miasta i nie widzi tych zaniedbanyh kamienic?? tego wszechobecnego syfu?? czy nigdy pan nie zauwazyl psiego lajna na chodniku?? czy niewidzi pan ile rzeczy w tym miescie nalezy zmienic natychmiastowo?? jaki katowice maja wierunek?? pora dzialac !! ale tez i my mieszkancy dzialajmy , bo marudzic to potrafimy a wyrzucic papierek do smietnika to juz nie. :| nie wpominajac juz o posprzataniu lajna po swoim czworonogu . nie wyobrazam sobie katowic w obecnym stanie jako przyszlej metropolii zwiazku miast slaskich . a co do zabytkow to mielismy takowe ale "ktos" pozwala na ich niszczenie ,mam na mysli wszelkie budynki poprzemyslowe , ktorych nie brakuje na calym slasku a ktorych z kazdym dniem ubywa. oby bylo lepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Prywatyzacja Al. Korfantego IP: *.imperiumpw.pl 26.02.07, 10:54 Teraz trzeba w Katowicach sprywatyzować Al. Korfantego. Prezydent nie ma czasu zajmować się terenami, których nie widzi z okna i które są nieatrakcyjne dla Wielkich Inwestorów. To jest priorytet. Jak wejdą na plac budowy na terenie Alei Korfantego robotnicy od razu mówić będzie się tylko o tym i inne lokalizacje przestaną być istotne. We wszystkich miastach mamy to samo - Wielki Sojusz Władz tj. Prezydentów z Biznesem a plebs... może porządzić ale najwyżej na internetowym forum - innego forum w naszych miastach już nie ma. Dam Wam przykład jak ta Maszynka działa: Po ostatniej dyskusji nt. Centrum Katowic, w właściwie nie na temat Centrum ale na temat Centrum jakie zostało już zaprojektowane i zdecydowane, z ludzmi, najczęściej niestety tylko architektami, prezydent Uszok zaprosił obecnych na nastepne spotkanie "na wiosnę" 2007. Jakoś tak się udało im (Władzom) tym organizacyjnie zamotać (konkurs i jego wynik), że nie rozmawiamy już o Centrum w sensie ogólnym ale o Centrum jakie jest realizowane (sporządzanie planów, które wprowadzą zabudowę w Al. Korfantego.wg. zwycieskiego projektu) - taki dla mieszkańców mały "Fakt dokonany" - Czy wszyscy na pewno macie tego śwaidomość? Problem tylko w tym, że następne spotkanie na ten temat odbyło się nie na wiosnę 2007 ale chyba za dwa dni i była to konferencja prasowa na ten temat w ALTUSIE. Widzicie teraz. Musimy zrozumieć - oni, Władze są "Pomiędzy", z silnym wskazaniem na jedną ze stron - pomiędzy zwykłymi ludzmi a Globalnym lub ewentualnie Lokalnym Biznesem i nie mam wątpliwości co "wybierają". "Wybierają" najlepsze kąski (jak Al. Korfantego w Katowicach) i podsuwają je Wilekiemu Biznesowi - oni ładnie pachną, nie wykrzykują, ale są mili i zawsze zadowoleni, roztaczają nieograniczone horyzony... i będą pamiętać. Natomiast władze utrzymują nas w neoliberalnym Wielkim Micie: Dostaniecie tylko tyle, ile spadnie ze stołu przy którym siedzimy my - wasi demokratycznie wybrani Prezydenci z Biznesmenami i innej drogi nie ma... a przecież jest. Czy nie można zmusiś Biznesu, żeby trochę się wysilił i w myśleniu o mieście zrobił coś dla Społeczności miasta zanim dostanie od tej społeczności właśnie coś na własność? Nie. Żadnego wysiłku - na talerzu. My, Prezydenci Wilekich ŚLąskich Miast, bierzemy na siebie pokonanie niepokornych "Obywateli". Mamy procedury, przepisy, ich podzielenie i brak reprezentacji, którą w końcu sami stanowimy, więc tego możemy akurat być pewni. Nigdy się nie domyślą, że zabił ich ten "Obywatelski letarg" - że nie mają reprezentacji. Radni? - Randych zostawcie nam. Wy Biznesmeni wejdziecie z kasą - nasze Śląskie miasta ruszą. Zadajcie sobie pytanie czy nasze Obywatelskie Uczestnictwo wykracza poza internetowe fora. I czy coś da się z tym zrobić? Co zrobić? Przed 1989 i zaraz po były jeszcze szanse na wypełnienie tego środka pomiędzy Władzą a ludzmi w jakiejś sformalizowanej formie - była nią Solidarność - to był ogień ale przygasł. Uwierzyliśmy, że "jesteśmy wreszcie w swoim własnym domu" - pamiętacie? Potem byliśmy atomizowani. Dzieleni i rządzeni i rozsprzedawani. Wraca to co było za komuny. Brak Obywatelskiego środka i powstaje publiczne pustka. Pustka jaką dla niektórych niestety symbolicznie jest np. Al. Korfantego... i zobaczcie jak w tą niby pustkę łagodnie wchodzi na naszych szarych, zwykłych oczach ten Wielki Sojusz... Władz z Biznesem. Uważajcie na "Złodziei Przestrzeni". Jeżeli w waszym otoczeniu znajduje się jakaś niby pustka, czyli kawałek atrakcyjnej publicznej przestrzeni to uważnie obserwujcie co się z nią dzieje. Pamiętajcie że to symboliczna pustka - to miejsce, które należy do Was i to co się z nim stanie to znak w jak sposób wypełniacie tą decyzyjną, Obywatleską pustkę, która powstaje pomiędzy Wami - zwykłymi ludzmi a Władzami w Sojuszu z Biznesem. Czasem ten grunt zostanie nazwany "Aport Miasta po Inwestycę", czasem ktoś zaryzykuje i może nie pójdzie siedzić pomimo, że wszyscy wiedzą, czasem zostanie rozpisany konkurs i rezultaty "nieoczekiwanie" przestrzeń tę przeznaczą pod komercyjną zabudowę, zmieni się zapisy w planach a następnie rozpisze przetarg... Sami wiecie - możliwości są. Pozdrawiam pustkę - wzięty pod supermarket Plac Kościuszki w Bytomiu, niby pustkę w Glwicach wziętą pod DTŚ, w którą wkrótce Totalitarny Prezydent wprowadzi drogę dojazdową do supermarketów (Focus, Forum) bo to jedyna jej racja bytu, a mogłaby ta niby-pustka być wypełniona inaczej... i inne miejsca na Śląsku - jesli znacie inne to wpiszcie. I pamiętajcie o złotej zasadzie z Biznesem: Najpierw OFFSET a potem kontrakt. Wiele w tych dniach mówimy o naszych Śląskich miastach. Chciałem dorzucić i swój głos. Martwi mnie ta pustka - ta Obywatelska i Przestrzenna. Chyba trzeba pamiętać, że ci, którym udało się w nią w ten czy inny sposób wejść wnoszą w nią swój kształt. Po tych kształtach ich poznajemy w Przestrzeni - czy to blaszane pudła supermarketów, banki, komercyjne mieszkania czy z drugiej strony parki i obiekty użyteczności publicznej. Obecnie tereny, których właścicielem jest Miasta są mocno atakowane i chciałem tylko pokazać na przykładzie np. Alei Korfantego, jak zmiana właściciela może działać. Co do śladów jakie pozostawiają na poziomie Obywatelskim - widać to po sposobie ich prowadzenia - np. marginalizowania i wypychania poza nawias przez władze miejskie Obywateli (np. przeciwnicy DTŚ w Gliwicach), którzy chcą czegoś bronić. Powiecie, że innej drogi rozwoju nie ma? No właśnie jest ale to ta trudniejsza droga. PS. Kto wie, będę wdzięczny za o wpis lub link, jakie sprawy poza "Doliną Rospudy" i "DTŚ w Gliwicach" zostały z Polski zgłoszone do Unii Europejskiej wcelu ich obalenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.chello.pl 26.02.07, 09:00 ja tez! ale z calej aglomeracji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 09:40 Oczywiście, nigdy z Katowic nie byli i nie będą zadowoleni ludzie, którzy stąd nie pochodzą i od jakiegoś czasu tutaj mieszkają, tzn. czująsię tutaj obco, bo lokalny folklor jest im obcy. Ślązacy takich problemów nie mają. To typowe. A cóż takiego mają inne miasta ? Ja nie widzę żadnej różnicy. W tych niby pięknych miastach, życie przeważnie skupia się w małych starówkach przy piwie. Też mi rewelacja. Kraków np. jest bardzo blisko Katowic, często tam jeżdżę ale jakoś nie rzuca mnie na kolana. Ot, po prostu stare miasto i już. Miło jest zwiedzić Wawel, Rynek, Kazimierz i pobyć tam przez chwilę, ale Krakusy psują tę atmosferę. Natomiast Katowice powoli stają się jednym z najnowocześniejszych miast w Polsce. Tak, taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.chello.pl 26.02.07, 09:57 Podpisuje się pod tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Davz Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.asystent.ds.polsl.pl 26.02.07, 10:43 Katowice stolicą Górnego Śląska? To chyba Gazeta Wyborcza sama sobie tak ustaliła? Katowice są stolicą województwa nazwanego - nie wiedzieć czemu - śląskim, choć połowa jego terytorium to NIE są ziemie śląskie. A stolicą historycznego Górnego Śląska było i pozostaje Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.chello.pl 26.02.07, 10:46 ha, ha, ha - Jak juz pisałem nie ma nic gorszego niż argumenty historyczne. Na ich podstawie mozna udowodnić dosłownie wszystko! Co zresztą niektórzy robia to na forum. Lepiej powiedz jakie to obecne przesłanki są według ciebie do tego żeby Opole było tą stolicą? Wielkosc miasta, znaczenie administarcyjne, rozwiniety przemysł- zdaje sie ze żadne z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.chello.pl 26.02.07, 10:56 Żebysmy sie dobrze zrozumieli- mój śmiech nie dotyczy twojego przekonania co do roli Opola w historii, ale mieszania ujęcia historycznego z dniem dzisiejszym. Przynajmniej ostatnie 100 lat diametralnie zmieniło oblicze regionu i jego historię. Dlatego odwoływanie sie wprost do tego co było w średniowieczu absolutnie tu nie pasuje. Co do tego, czy opole jest historyczna (to znaczy że było niegdyś) stolicą tego regionu - absolutna zgoda:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Davz Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.asystent.ds.polsl.pl 26.02.07, 11:08 Gre, miasto nie staje się stolicą regionu tylko dlatego, że mieszka w nim najwięcej ludzi. Jak pewnie wiesz "stołeczność" Katowic jest tworem całkowicie sztucznym. W 1922 na gwałt szukano miasta, które mogłoby być stolicą polskiej części GŚl., a Królewska Huta miała niepoprawną politycznie nazwę i zbyt duży odsetek ludności opcji niemieckiej. Nie podważam tego, że K-ce są stolicą województwa nazywanego śląskim (choć powinno się je nazywać "śląsko-dąbowskim" lub "jurajskim"). Ale stolicą Górnego Śląska - a to więcej niż GOP - nigdy nie były i tak też przez większość mieszkańców GŚl (od Nysy po Mysłowice) nie są postrzegane. Dla - mnie z perspektywy Gliwic - mimo mniejszej liczby mieszkańców naturalnym i ukształtowanym centrum całości GŚl pozostaje Opole. Stołeczność Katowic to symbol podziału regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.chello.pl 26.02.07, 11:25 Zgadzam sie absolutnie, że wielkosc miasta nie świadczy o tym, czy powinno byc stolicą (patrz USA i stolice poszcegolnych stanów)- ale w Polsce niestety jest tak, ze przy centralizacji to właśnie największe maista pełnią to rolę (problem naszego województwa jest taki, ze jest zbyt wiele miast o podobnej wielkosci). Po drugie- twierdzenie, ze "stołecznosć" Katowic jest symbolem podziału regionu - coś w tym jest, bo to z tego wzgledu własnie Katowice wybiły się na stołecznosć, aczkolwiek, jeśli przywołaz historię, to zadne inne miasto na Ślasku nie rozwijało sie tak gwałtownie- w ciagu dwudziestu paru lat od wsi do miasta na prawach powiatu! Myśle, ze nawet gdyby nie było owego podziału w okresie miedzywojennym, to i tak znaczenie Katowic doprowadziło by do uznania ich stołecznosci. Dzisiaj twierdzenie, ze tak nie powinno byc (biorąc pod uwage te wszystkie uwarunkowania i czasem dziwne wydarzenia jakie towarzyszyły powoływaniu Katowic do stolicy Autonomii) jest dla mnie poprostu obrażaniem sie na historię -losy potoczyły się tak, a nie inaczej- no i co z tym zrobimy- będziemy prostować meandry historii na siłę? P.S. A nazwanie województwa "jurajskim" to już absolutna przesada:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Davz Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.asystent.ds.polsl.pl 26.02.07, 12:06 Nazwanie województwa "jurajskim" to była z mojej strony oczywista prowokacja i próba zamanifestowania tego, że przy tym składzie terytorialnym województwo absolutnie nie powinno nazywać się "śląskim", bo powoduje to takie niedorzeczności, jak telewizyjne relacje "z Sosnowca na Śląsku", czy z "Myszkowa na Śląsku". Co do rozwoju Katowic - to wcale nie jest on taki wyjątkowy - przemawia przez Ciebie "katowicocentryzm": nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć Zabrze które przeszło podobny proces w podobnie krótkim czasie. I to nie jedyny przykład. Można oczywiście gdybać, ale ja osobiście jestem zdania, że gdyby nie podział w 1922 Katowice - przy całym szacunku dla tego ciekawego miasta - nie byłyby niczym więcej niż stolicą powiatu. Centrum administracyjnym pozostałoby Opole, szanse na to miałyby jeszcze Bytom i Gliwice. Katowice leżą z punktu widzenia całości GŚl. bardzo peryferyjnie, dosłownie parę kilometrów od wschodniej granicy regionu - to przemawiałoby na ich niekorzyść. Na historię się nie obrażam, ale tak długo jak nie powstanie polska jednostka administracyjna pod nazwą "Górny Śląsk" ze stolica w K-cach, obejmująca naprawdę całość górnośląskich ziem, a nie zagłebiowskie i małopolskie ścinki - mentalnie stolicą Górnego Śląska w moim mniemaniu pozostaje Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gre Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.chello.pl 26.02.07, 12:20 Witam. No i doszliśmy w zasadzie do porozumienia:) P.S. moze tylko wytłumaczę podtsawy swojego poglądu- ja patrzę na kształtowanie sie regionów w ujęciu dynamicznym - od średniowiecza tak naprawdę Ślask dokonuje w taki czy inny sposób ekspansji na ziemie Małopolski (zaczęło się o ile dobrze pamiętam od przekazania ksieciu bytomskiemu części ziem małopolskich). Dlatego ja nie widzę nic złego w tym, ze akurat województwo ma też inne "ziemie" (choć Częstochowa mogłaby się odłączyć). Co do nazwy województwa to jest ona idiotyczna (szczególnie, jeśli istnieje gdzie indzie wojeówdztwo dolnoslaskie- ale takich perełek wiecej np. podkarpackie:)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Davz Re: Gdzie jest stolica Górnego Śląska? IP: *.asystent.ds.polsl.pl 26.02.07, 12:43 Zgadzam się z Tobą, że kształtowanie regionów to proces dynamiczny. Ale zmiany terytorialne o których piszesz to średniowiecze. Wtedy nie było tożsamości regionalnej, ludzie utożsamiali się z swoim panem. Od tej pory wschodnia granica Gśl. była przez ponad 500 lat (poza krótkimi przerwami) bardzo stabilna, była de facto granicą państwową. Łączenie Gśl z innymi terenami w obecnych czasach postrzegam jednoznacznie negatywnie - uważam że jedną z głównych tego przesłanek jest próba rozmycia śląskiej tożsamości regionalnej - nieprzystającej w ogóle do polskich standardów i nie rozumianej przez większość kraju. Dlatego - to oczywiście moje osobiste zdanie - województwo śląskie z Jaworznem, Zawierciem i Zagłębiem (nie mówiąc o Żywcu i Częstochowie) to całkowita pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliko Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 14:40 To tylko ankietowani ! Ja NIE ANKIETOWANY jestem dumny z dokonań miasta w ostatnich latach ! I zaznaczam : bez zastrzeżeń !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomsit Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.centertel.pl 26.02.07, 16:04 A ja kocham Katowice! Choć nie jest to miłość bezwarunkowa i bez zastrzeżeń. Redaktor Krzyk to chyba po sobotniej imprezie pisał ten artykuł, korekto! Wstydź się. Ankieterzy wyszli na ulicę, a sondaż był telefoniczny :) to chyba ankieterzy chodząc po ulicach dzwonili z budek telefonicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Się nie dziwie 26.02.07, 15:17 Ale łatwo to zmienić, wystarczy przenieść akademiki do jednego miejsca, najlepiej w centrum, a studenci sami ożywią centrum. Zaczną powstawać bary, puby, kluby i restauracje. W kamienicach w których powstaną będą pieniądze na remonty w tym elewacji, itd. A druga sprawa to większe egzekwowanie nakazu sprzątania psich odchodów, bo to tragedia. Zawsze kiedy przechodzę koło sejmiku śląskiego, po nowo wyremontowanych chodnikach, nie mogę się oprzeć obrzydzeniu. BŁAGAM ZRÓBCIE COŚ Z TYMI KUPAMI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-ce Re: Się nie dziwie IP: *.chello.pl 26.02.07, 20:25 Jest projekt budowy akademików w okolicy ul. Wodnej, Górniczej. Choc teraz to mało ciekawa okolica, ale za to bardzo blisko US. Tak na marginesie 40 % powierzchni Katowic to lasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.aij.pl 26.02.07, 16:22 ja jestem dumna z katowic! ciesz mnie zmiany w nasyzm miescie i na pewno nie mam zamiaru wyprowadzac sie z katowic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glika Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:43 Może by tak Gazeta Wyborcza oceniła Gliwice Wszechobecny brud,śmieci,połamane krawężniki,zdewastowane kwietniki,zamienianie każdego skrawka zieleni w betonowe potworki Wpuszczanie ludziom brudnych,cuchnących TIRów niemalże wprost do sypialni.Tylko na taką ocenę nie ma niestety zlecenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrawjacek Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:31 Katowice po wielkim myciu i sprzątaniu mogą się z pewnością spodobać ale z komu na tym zależy? Przecież można by zatrudnić osoby korzystające z pomocy miasta podwyższając troszkę świadczenia.Mamy też w tym mieście Areszt i domy dla bezdomnych...4 godziny na rzecz miasta z którego pomocy korzystają mogłoby zmienić i miasto i tych ludzi a jest co sprzątać Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic 05.03.07, 12:23 Jakby Katowice Slonske boly, bylibymy dumni, bo mielibymy tam cos do powiedzynio, pielyngnowalibymy miasto jak kedys. Dzisioj, przi tyj masie goroli niy mo to synsu, bo ci niy widzom synsu we dbaniu uo obce jim miasto. Wylezie Slonzok ze mietlom na droga, patrzom na niego jak na durnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.07, 15:01 Komentarz malego, zacietrzewionego czlowieczka... Jak Ci sie zyje ze soba? Odpowiedz Link Zgłoś
mzz5 Nie jesteśmy dumni z Katowic 08.03.07, 09:18 Katowice potrzebują więcej ZIELENI w centrum oraz zmniejszenia ilości samochodów!!!!! Pomysł ograniczenia ruchu na ul. Sokolskiej i przeznaczenie wolnych pasów na parking to absurd! Za niedługo Katowice staną się miastem samochodów, nie ludzi. Proszę o poparcie sadzenia drzew na ul. 3 maja, Sokolskiej, Mariackiej!!! Dla aut natomiast podziemny parking! Bądźmy dumni z Katowic przyjaznych LUDZIOM ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 15:54 ja też jestem dumny z Katowic i z naszego prezydenta Uszoka też jestem dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Nie jesteśmy dumni z Katowic IP: *.centertel.pl 09.03.07, 15:15 BZDURA! Jestem dumny z Katowic! Odpowiedz Link Zgłoś