Dodaj do ulubionych

Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesikiem

IP: *.devs.futuro.pl 12.03.07, 14:20
Pan Gorzelik pisze, że Okrzesik nie chce się "zmierzyć się z racjami
oponentów" tylko żyje w wyimaginowanym świecie. Ale w całym tekście Gorzelika
nie znalażłem ani jednego racjonalnego argumentu - same emocje. Tymczasem
Okrzesik w swym wywiadzie podał przynajmniej kilka racjonalnych dowodów na
poparcie swoich tez.
Obserwuj wątek
    • Gość: slazak Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.dyn.optonline.net 13.03.07, 01:38
      Prosz o informacje gdzie i z czego p.Okrzesik zrobil doktorat!!!! po jego
      wypowiedziach widac ze nie zna dobrze jezyka polskiego! a nieznajomosc histori
      Slaska kompletnie go dyskwalifikuje w poruszanym temacie.Proponuje zeby przed
      takimi spotkaniami dobrac osoby znajace historie zeby nie dochodzilo do takiej
      publicznej kompromitacji .
    • Gość: ferrum Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 08:10
      Przecież Gorzelik napisał, że nie chodzi mu o polemikę z głównymi tezami, ale o
      sposób jej prowadzenia. I trafił w sedno, bo Okrzesik nawet broniąc godnych
      tego racji stosuje zawsze tę samą przejrzystą taktykę dyskredytowania
      przeciwników, którzy często nie są wcale przeciwnikami. Nie inaczej jest w tym
      przypadku.
      • jan_hus Gorzelik - Okrzesik: 1-0 13.03.07, 08:14
        Dziękuję Panu Gorzelikowi za mądrą wypowiedź. Obok będących w przewadze
        Bielszczan identyfikujących się z Podbeskidziem, w naszym mieście żyją
        Bielszczanie (w tym ja) deklarujący narodowość śląską. Uważam, że będąc
        rodowitym Bielszczaninem mam prawo do takiej tożsamości. Szanuję osoby, które
        nie mają w naszym mieście korzeni starszych niż powojenne i tworzą wizję
        Podbeskidzia. Oczekuję jednak od nich szacunku dla mnie i dla innych, którzy
        nie chcą być wrzucani do jednego worka zatytułowanego "Podbeskidzie". Niestety,
        Pan dr Okrzesik, dopuszcza się takiego uproszczenia.
        • mcmaxim Re: Gorzelik - Okrzesik: 1-0 13.03.07, 12:33
          jan_hus napisał:

> Szanuję osoby, które
          > nie mają w naszym mieście korzeni starszych niż powojenne i tworzą wizję
          > Podbeskidzia. Oczekuję jednak od nich szacunku dla mnie i dla innych, którzy
          > nie chcą być wrzucani do jednego worka zatytułowanego "Podbeskidzie".

<brawo>
          nic dodac nic ujac
          </brawo>
    • albrecht1 Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik 13.03.07, 09:48
      Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Pan Gorzelik pisze, że Okrzesik nie chce się "zmierzyć się z racjami
      > oponentów" tylko żyje w wyimaginowanym świecie. Ale w całym tekście Gorzelika
      > nie znalażłem ani jednego racjonalnego argumentu - same emocje.

Tu się nie zgodzę. Jerzy Gorzelik napisał, ze nie polemizuje z głównymi tezami
      Janusza Okrzesika- Bielszczanie maja prawo czuc sie tymi kim sie czują i tworzyć
      swoją tozsamośc i jak to ładnie napisano, wspólnote wyobrażeniową. To pozostaje
      poza wszelka dyskusją. Inna rzecz na jakich fundamentach jest to oparte i czy
      przy okazji nie usuwa sie tożsamości o dłuższym i innym od podbeskidzkiego
      rodowodzie. I tu sobie przypominam dyskusję na tym forum sprzed paru lat, kiedy
      pan Okrzesik chciał pod "wspólny beskidzki parasol" zmieścic wszystkie
      tozsamosci wystepujące w naszym mieście i okolicach. Tylko, że taki front
      jednosci narodu nie jest nikomu potrzebny.
      Natomiast w tekście chodzi o zarzut jaki Janusz Okrzesik postawił RAŚ: autonomia
      Slaska jest antypolska i wymierzona w dobro państwa polskiego.
      Dlatego nalezy pamietać- cele Ruchu zostały zapisane w statucie organizacji i
      zatwierdzone przez niezawisły polski sąd. Nie są więc sprzeczne z polskim
      porządkiem prawnym i nie godzą w dobro tego państwa.
      Co więcej, cel uzyskania autonomii odnosi się do tradycji polskiego państwa
      okresu miedzywojnia. Autonomia to przeciez pomysł polski.
      I na koniec, nie mozna kłaść znaku równosci miedzy niepolskoscią, a antypolskością.
    • Gość: Janusz Okrzesik Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesikiem IP: 195.116.105.* 13.03.07, 16:13
      Witam, informuje że katowicka Gazeta Wyborcza odmówiła opublikowania mojej
      odpowiedzi na tekst Jerzego Gorzelika (prawdopodobnie w ramach swobodnej debaty
      na temat Śląska), zatem muszę skorzystać z tej formy i zabrać głos tutaj.
      Jerzy Gorzelik odniósł się w swoim obszernym tekście do jednego zdania w moim
      wywiadzie. Przytocze je w całości: "Nie boję się autonomii, ale w wersji
      lansowanej przez RAŚ jej najsilniejszym (a może jedynym) motywem jest radykalna
      niechęć do państwa polskiego i do polskości w ogóle". Podtrzymuję to zdanie
      nadal, a agresywne reakcje na moją wypowiedź potwierdzają moją diagnozę. Uważam
      że nastroje zwolenników autonomii i RAŚ dość dobrze oddają wypowiedzi na
      różnych forach internetowych, które zapewniając anonimowość sprzyjają wyrazistej
      ekspresji swoich pogladów. Radykalny antypolonizm jest niestety chlebem
      powszednim dyskusji z udziałem ludzi, którzy sami deklarują się jako zwolennicy
      RAŚ. Nie ma sensu przytaczać tych wszystkich obelg pod adresem Polski, tych
      "małp bawiących się zegarkiem" itp., każdy rzetelny dyskutant (a innymi nie ma
      się co przejmować) przyzna, że zetknął sie z tym niejednokrotnie. Jeśli trzeba
      będzie, to mogę zamieścić tutaj szereg cytatów, ale przecież i Gorzelik i inni
      adwersarze dokładnie wiedzą gdzie ich szukać. Zdaję sobie sprawę, że RAŚ i
      osobiście Gorzelik nie ponosi za te wypowiedzi bezpośredniej odpowiedzialności,
      ale z kolei oni muszą sobie zdawać sprawę jakie nastroje towarzyszą ich
      działaniom i stanowią dla nich polityczne paliwo. O ile w sensie formalnym
      musimy brać pod uwage jedynie oficjalne dokumenty RAŚ, o tyle w debacie
      publicznej i w polemice politycznej (a to przecież obaj robimy) takie nastroje i
      wypowiedzi stanowią jeden z najistotniejszych elementów oceny danego ruchu czy
      organizacji.
      Niestety, mam wrażenie że Jerzy Gorzelik nie chce brać odpowiedzialności, za
      nastroje które sam rozbudza. Historyk sztuki może prezentować takie stanowisko,
      ale polityk - a w takiej roli Gorzelik działa publicznie - musi taka
      odpowiedzialnośc przyjąć. Nie uniknie jej tym bardziej, że w istotny sposób sam
      sie do rozbudzenia takich nastrojów przyczynia, np. deklarując otwarcie brak
      lojalności wobec państwa polskiego lub nawiązując do tradycji Józefa Kożdonia,
      który w imię "śląskości" odmówił uznania w 1918 roku polskiej władzy na Śląsku
      Cieszyńskim.
      Apeluję przy tym do swoich oponentów o zrozumienie istoty tego sporu: jestem
      gotów bronić waszego prawa do wyrażania w granicach prawa swoich poglądów i
      lansowania koncepcji politycznych, ale w zamian oczekuje że po wyrażeniu swojej
      negatywnej opinii na temat waszych pomysłów i działań nie będę musiał znosić
      ataków histerii oraz steku obelg.
      Pozostaję w gotowości do rzetelnej dyskusji, w której nie będzie mi od razu
      przydzielona rola chłopca do bicia.
      Janusz Okrzesik
      • aliveinchains Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik 13.03.07, 16:55
        Panie Okrzesik ma Pan u mnie 100% poparcia w tej kwestii. Zwolenników
        Podbeskidzia- regionu na pozór sztucznego, aczkolwiek nie odchodzącego od dawnej
        historii tych ziem...już kiedyś o tym pisałem...jest znacznie w Polsce więcej
        niż zwolenników RAŚ. Może to być smutne dla tej grupy autonomistów, ale
        prawdziwe. RAŚ pokazał, że w ostatnich wyborach samorządowych nic nie znaczy. I
        tego się trzymajmy. Szanowny Panie Okrzesik, polemika z marginesem nie ma sensu.
        Zwłaszcza w BB, gdzie o wiele więcej osób należy do fanklubu zespołu rockowego
        Pearl Jam, niż ma cokolwiek wspólnego z RAŚ. Jedyną osobą jaką znam, wirtualnie
        oczywiście, jest nasz piekny moderator:-)

A to że wyborcza w kółko publikuje tę egzotyczną gwiazdeczkę jakim jest
        Gorzelik, tylko źle świadczy o tej tzw "bielskiej - znaczy katowickiej" wstawce,
        która u mnie zazwyczaj ląduje jako podpałka na ognisko na działce. Pora może
        napisać list do głównej redakcji w Wa-wie by wreszcie dała sobie spokój z
        promowaniem RAŚ a promowała tych Ślązaków i Goroli którzy coś dla tego dziwnego
        regionu/województwa chcą zrobić coś dobrego.
      • Gość: Adek Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.chello.pl 13.03.07, 17:10
        Panie Okrzesik nie wiem jakie fora Pan czyta, może 'silesianę', którą większość
        członków RAŚ omija i nazywa "rynsztokiem"? Na pewno rzeczy o jakich Pan pisze
        nie przeczytał Pan na forum RAŚ a tylko wtedy miał by Pan prawo przypuszczać, że
        są to wypowiedzi aprobowane przez nasze stowarzyszenie(choć też nie do końca bo
        dostęp do forum jest otwarty dla wszystkich, nie tylko członków RAŚ.
        Na wielu forach internetowych miałem okazję czytać, że Ślązacy to 'chamy, lenie,
        oszołomy, volksdojcze, szleziery', że 'mamy ohydną "gwarę"', że 'cały dzielny
        lud Polski na nas pracuje' itd. Ja na takie wpisy nie odpowiadam, albo
        odpowiadam argumentami. Są jednak zapewne tacy, w których krew wtedy wrze i na
        zasadzie odwetu bluzgają na Polaków i Polskę. Ale na Boga, czy to wina RAŚ?
        Gdyby Pan znał choć kilku członków RAŚ to wiedziałby Pan, że my własnie staramy
        się tłumić takie nastroje i apelujemy by nie odpowiadać chamstwem na chamstwo.
        Nie chcemy naszej tożsamości budować na awersji do 'polskości' tylko na naszych
        własnych wartościach i dorobku. Pozdrawiam i zachęcam do większej życzliwości
        • Gość: aliveinchains Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:13
          wYSTARCZY POCZYTAĆ I NIEKTURE "OPINIE" Z OFICJALNEJ STRONY raś BY DOJŚĆ DO
          PROSTYCH WNIOSKÓW...CHŁOPCY ROBIĄ Z IGŁY WIDŁY.

Przestańcie robić halo wokół RAŚ. Organizacja ma nikłe poparcie, a robi z
          siebie "jedynych sprawiedliwych".

Generalnie jak już jesteśmy w tym dziwnym województwie to wywalczmy jak
          najlepszą pozycje. i wykozystajmy bliskość Silesi.
          • Gość: analityk Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 07:31
            Odwiedziłem rzeczoną stronkę i znalazłem szereg jaskrawych przejawów
            antypolonizmu: apel o ratowanie jakichś familoków w Knurowie, teksty o śmierci
            komendanta stalinowskiego łagru, perypetiach związanych ze Stadionem Śląskim, o
            ekologicznej bombie w Tarnowskich Górach, o ... dyskusji z udziałem pana
            Okrzesika, o atakach na Bractwo Księstwa Cieszyńskiego. I wiecie co? Coś mi się
            widzi, że te dwa ostatnie teksty wywołały fobię naszego radnego.
      • Gość: Ubaw po pachy Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 21:20
        Uuuuu, i nerwy puściły naszemu ex-senatorowi, a chyba o to właśnie Gorzelikowi
        chodziło. Pojechał po Panu zdrowo i przynam, że nie chciałbym być na Pana
        miejscu. Tym bardziej dziwię się, że nie wyciagnął Pan wniosków z tej lekcji.
        Mało konkretów w tej Pana ripoście. Szkoda, że jej nie wydrukują, bo pewnie
        byłby ciąg dalszy.
      • Gość: Igor Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.centertel.pl 14.03.07, 01:35
        Dzieje się rzecz dla mnie nie do pojęcia. Osoba poważna, ze stopniem naukowym,
        na poparcie swoich, poważnych przecież, zarzutów, powołuje się na wpisy na forum.
        Pisze pan: "Radykalny antypolonizm jest niestety chlebem powszednim dyskusji z
        udziałem ludzi, którzy sami deklarują się jako zwolennicy RAŚ."
        Antypolonizm, którego doświadczył pan, z tego co zostało tu napisane jedynie na
        forum. Albo nie zna pan forumowych realiów, gdzie każdy może posiadać dziesiątki
        tożsamości, a pozostając anonimowym może napisać wszystko przeciw wszystkim,
        albo jest pan jednak niepoważny. Dobrane argumenty (ich brak w tym konkretnym
        przypadku) wskazują wyraźnie, że cierpi pan na zwykłą fobię. Ja nie odważyłbym
        się na równie poważne, publicznie zaprezentowane oskarżenia względem
        kogokolwiek, mając na poparcie tegoż oskarżenia jedynie coś tak mało znaczącego,
        jak schizofreniczne wpisy forumowe bliżej niezidentyfikowanej grupy ludzi, która
        nieraz dokonuje zwykłych prowokacji, mając w istocie poglądy narodowe w wydaniu
        polskim.
        Ja, przykro mi to mówić, się załamałem.
        Czy oglądając w telewizji migawki z manifestacji feministycznych, łączy pan i
        utożsamia okrzyki młodzieżówek prawicowych ze stanowiskiem rządu RP? Bo mniej
        więcej taka jest analogia, którą usiłuje pan nam wcisnąć w swojej wypowiedzi.
        • Gość: Taki gość Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: 217.96.34.* 14.03.07, 15:11
          Igor napisał: "Czy oglądając w telewizji migawki z manifestacji
          feministycznych, łączy pan i utożsamia okrzyki młodzieżówek prawicowych ze
          stanowiskiem rządu RP? Bo mniej więcej taka jest analogia, którą usiłuje pan
          nam wcisnąć w swojej wypowiedzi" - ależ oczywiście, że rząd ponosi
          odpowiedzialność za zachowania młodzieży wszchpolskiej. Przecież to własnie
          rząd zachęca tych łysych do aktywności i to właśnie z rządu płyną sygnały,
          które pozwalają im liczyc na bezkarność ich działań. Przykład Igora w sposób
          niezamierzony doskonale się nadaje jako ilustracja tezy, która postawił
          Okrzesik, że Gorzelik i RAŚ ponoszą odpowiedzialność polityczną za antypolskie
          nastroje, tak jak Giertych ponosi odpowiedzialnośc za zachowania wszechpolaków.
          Zreszta Giertych też odciął się od swojego zaplecza i twierdzi, że nie ma nic
          wspólnego z tym co wypisują w prawicowych gazetkach. Na waszym miejscu
          spokojnie bym się zatsanowił nad tym co pisze Okrzesik, bo tak was wielu ludzi
          postrzega, a jest stare powiedzenie, że jak ci trzecia z rzędu osoba mówi że
          jestes pijany, to - nawet jesli nie tknąłeś alkoholu - idź się wyspać :-)
          • Gość: radośnik Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 15:35
            Żydom nawet więcej niż trzech z rzędu wmawiało, że są podludźmi.
            Wciąż nie podano przykładów tych antypolskich zachowań, którymi straszy
            Okrzesik. Propozycję uznania za takowe wypowiedzi na forach (które
            teopretycznie mogą być wypowiedziami samego Okrzesika wcielającego się w rolę
            polakożercy) przyjmuję jako żart z szacunku dla pana Okrzesika.
          • Gość: Igor Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.centertel.pl 14.03.07, 22:39
            Mylisz się. Przy całej masie zarzutów pod adresem obecnego rządu i sporej
            liczbie oszołomów i zwykłych kretynów w partiach koalicyjnych, nie można
            przypisać mu winy za zachowania tzw. młodzieży zrzeszonej w ONR podczas marszów
            wszelakiej maści. Tym bardziej, że do chłopaków w glanach może dołączyć byle
            patałach i rzucić butelką w tłum. Życzę bardziej logicznego myślenia.
      • Gość: nadir Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:20
        Szanowny Panie Januszu!
        Z wielkim zinteresowaniem przeczytałem Pana odpowiedź na polemikę dr Gorzelika w "Gazecie Wyborczej" i z wielkim zdziwieniem przyjąłem rzekome "antypolskie" wpisy na forach, które automatycznie zostały przez Pana skojarzone z RAŚ. Specyfika każdej organizacji objawia się m.in. tym, że internet zapewnia anonimowość i w związku z tym każdy może powołać się na członkowstwwo/sympatię z daną organizacją, tylko po to aby zrobić jej tzw. "czarny PR". Podobnie jak Adek zapraszam Pana do śledzenia i oczywiście uczestnictwa w "naszym" forum: www.rasopole.org/phpBB2/index.php gdzie naprawdę trudno znaleźć antypolskie wpisy, bowiem dominuje merytoryczna dyskusja na tematy ważne i bliskie każdemu Ślązakowi. Oczywiście zawsze znajdzie się pewien margines, wynikający z zapewniania przez nas każdemu uczestnikowi forum swobody wyppowiedzi w granicach określonych prawem i dobrym smakiem, lecz zwracam uwagę, że na tym forum znajdzie Pan nie tylko wpisy "polakożercze" ale też wiele wpisów "śląskożerczych".
        Pozdrawiam.
        • Gość: patty Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:36
          A co powiecie na to:
          "Jestem Ślązakiem, nie Polakiem. Moja ojczyzna to Górny Śląsk. Nic Polsce nie
          przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem. Państwo zwane Rzeczpospolita Polska,
          którego jestem obywatelem, odmówiło mi i moim kolegom prawa do samostanowienia
          i dlatego nie czuje się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa" - Jezry
          Gorzelik, lider Ruchu Autonomii Śląska
          • Gość: Igor Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.centertel.pl 14.03.07, 22:34
            Życzyłbym wszystkim mieszkańcom tego przaśnego państwa równie niezależnego myślenia.
          • Gość: korektor Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:02
            W wersji gazetowej jest mowa nie o "samostanowieniu", ale o "samookreśleniu".
            Każdy liberał podpisze się pod wypowiedzią Gorzelika. Etatyści i nacjonaliści
            będą się natomiast oburzać.
            • Gość: patty Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:02
              A co w tej wypowiedzi jest liberalnego? Jest to demonstracja niechęci do
              określonego państwa, która wcale nie jest spowodowana ideami liberalnymi.
              Gorzelik w tej wypowiedzi nie jest ani liberałem ani etatystą, lecz stroną
              konfliktu politycznego o podłożu etnicznym.
              • Gość: korektor Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:09
                Stroną konfliktu o podłożu etnicznym byłby deklarując, że nie poczuwa się do
                lojalności wobec państwa, które jako państwo polskie a nie śląskie nie jest
                jego państwem. Jeżeli jednak twierdzi, że nie poczuwa się do lojalności
                dlatego, że państwo odmawia mu prawa do samookreślenia, to jest to juz spór o
                zakres kompetencji władzy. I w tym sporze Gorzelik reprezentuje opcję
                liberalną, sugerując, że państwo swą ingerencją narusza wolność jednostki i
                dając do zrozumienia, że obywatel nie jest zobligowany do lojalności wobec
                zachłannego państwa.
                Pozostanie w sferze domysłów na ile szczera jest ta wypowiedź, ale sama w sobie
                jest ona liberalna.
                • Gość: sonik Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: 217.96.34.* 16.03.07, 14:29
                  Jesli juz, to raczej libertariańska. Liberał jest lojalny wobec państwa, dąży
                  natomiast do ograniczenia ingerencji państwa w poszczególne sfery życia. Sądowa
                  kontrola działalności stowarzyszeń i ocena zgodności ich celów i metod
                  działania z konstytucją jest jak najbardziej elementem liberalnego państwa.
                  • Gość: korektor Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 20:08
                    Po pierwsze deklaracja "nie poczuwam się do lojalności" nie jest równoznaczna
                    z "nie jestem lojalny". Bo w czym ten brak lojalności miałby sie przejawiać?
                    Po drugie w orzeczeniu dotyczącym ZLNŚ, które z zainteresownaiem przeczytałem,
                    jest mowa o tym, że jednostki czasem muszą poświęcić swoje prawa w imię racji
                    wyższych. Czyli prawa jednostki zostały naruszone, stwierdza ETPCz.
                    Kto powiedział poza tym, że liberał jest lojalny wobec państwa? Liberał
                    warunkuje lojalność wobec państwa tym, jakie to panstwo jest. Madison nie był
                    lojalny wobec korony.
                    Sądowa kontrola nad stowarzyszeniami jest elementem każdego państwa,w którym
                    wolno się stowarzyszać, nie tylko liberalnego. A Polska liberalna na pewno nie
                    jest.
      • Gość: miglance Re: Jerzy Gorzelik polemizuje z Januszem Okrzesik IP: 212.106.166.* 21.03.07, 19:11
        Podtrzymuję to zdanie
        > nadal, a agresywne reakcje na moją wypowiedź potwierdzają moją diagnozę.

To sie nazywa projekcja. To Pan zachowuje sie agresywnie ale przypisuje pan te
        ceche Gorzelikowi. Jego teksty natomiast sa wywazone i merytoryczne.

Nie ma sensu przytaczać tych wszystkich obelg pod adresem Polski, tych
        > "małp bawiących się zegarkiem" itp., każdy rzetelny dyskutant (a innymi nie ma
        > się co przejmować) przyzna, że zetknął sie z tym niejednokrotnie.

To jest pseudoargument. "Kazdy wie" "Powszechnie, wiadomo". Tego typu
        stwierdzenia nie maja mocy merytorycznej. Sa natomiast wyrazem stereotypow.

O ile w sensie formalnym
        > musimy brać pod uwage jedynie oficjalne dokumenty RAŚ, o tyle w debacie
        > publicznej i w polemice politycznej (a to przecież obaj robimy) takie nastroje
        > i
        > wypowiedzi stanowią jeden z najistotniejszych elementów oceny danego ruchu czy
        > organizacji.

Organizacja ponosi odpowiedzialnosc tylko za wlasne dzialanie, a nie za
        wypowiedzi osob trzecich.

> Niestety, mam wrażenie że Jerzy Gorzelik nie chce brać odpowiedzialności, za
        > nastroje które sam rozbudza. Historyk sztuki może prezentować takie stanowisko,
        > ale polityk - a w takiej roli Gorzelik działa publicznie - musi taka
        > odpowiedzialnośc przyjąć. Nie uniknie jej tym bardziej, że w istotny sposób sam
        > sie do rozbudzenia takich nastrojów przyczynia, np. deklarując otwarcie brak
        > lojalności wobec państwa polskiego lub nawiązując do tradycji Józefa Kożdonia,
        > który w imię "śląskości" odmówił uznania w 1918 roku polskiej władzy na Śląsku
        > Cieszyńskim.

Blad. Gorzelik nie rozbudza tych nastrojow. One istnieja niezaleznie od
        Gorzelika i od dosc dawna.

Apeluję przy tym do swoich oponentów o zrozumienie istoty tego sporu: jestem
        > gotów bronić waszego prawa do wyrażania w granicach prawa swoich poglądów i
        > lansowania koncepcji politycznych, ale w zamian oczekuje że po wyrażeniu swojej
        > negatywnej opinii na temat waszych pomysłów i działań nie będę musiał znosić
        > ataków histerii oraz steku obelg.

Znowu projekcja. Nie widzialem zadnej obelgi ze strony Pana Gorzelika pod
        panskim adresem.

Coz Pan chce mieszac Gorzelik i jego zwolennikow z reakcjami anonimowych
        frustratow. Ten retoryczny chwyt ma pana zdaniem pokazac slabosc RAS i idei
        autonomii Slaska. Jest Pan w bledzie. Slabosc pogladow mozna pokazac jedynie
        poprzez argumentacja. A arguemtnow Pan nie podal zadnych.

Panska retoryke mozna odwrocic i stwierdzic, ze polskosc to tylko antysemityzm i
        ksenofobia. Na poparcie tej tezy mozna zrobic tak jak Pan to wyzej zrobil i
        orzec enigmantycznie o jakis anonimowych wypowiedziach zwolennikow polskosci,
        przeczytanch gdzies w internecie. Ja moge tak w kazdej chwili zrobic i
        osmieszylbym w oczach Slazakow polskosc dokladnie tak samo jak pan osmiesza
        slaskosc i idee autonomii.

Moge tak zrobic, bo mieszkajac i studiujac na Slasku znam niewielu Slazakow
        ktorzy sa otwarcie przeciwni idei autonomii Slaska. Znam ludzi wyksztalconych,
        kulturalnych i trzewo myslacych zgadzajacych sie z Gorzelikiem. Znam tez mnostwo
        frustratow ktorzy epatuja polskoscia, ktora wyraza sie glownie w ksenofobi i
        anstysemityzmie, jak rowniez i polskosc bez tych dodatkow. Dlatego panskie
        chwyty retoryczne sa bezplodne.
    • Gość: sewo Polemiki , dyskusje , narady , obrady , narady itd IP: *.c31.msk.pl 13.03.07, 20:31
      Kadencja jakoś leci . A gdyby zamiast dyskutowac wziąśc sie za robienie porządku w mieście . Gadanie i patrzenie na bajzel i dyskusje to ma być program działania ? .
      • Gość: konrad.ludwik02 Re: Polemiki , dyskusje , narady , obrady , narad IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.03.07, 10:20
        Nie ma szans, praca organiczna niemodna jest, należy rwać - czyli bogacić się
        sposobem, mnożyć struktury synekuralne, wyprzeć ze świadomości stare
        przysłowia: "uczciwością i pracą, ludzie się bogacą", "kto rano wstaje, temu
        Pan Bóg daje" itd.itd. Zaczął tę wyliczankę (po odzyskaniu wolności!) prof.
        Buzek ze swymi pseudoreformami, których ofiarą padło m.innymi Województwo
        Bielskie ze swą pozytywistyczną tradycją. Później już było tylko gorzej i tylko
        przykro, że skądinąd wartościowi ludzie, tracą siły na ataki ad personam,
        zamiast zebrać siły dla wyjścia z impasu i Gónego Śląska, i naszego Miasta. Bo
        Warszawa nie pomoże, tak jak nigdy ani Bielsku, ani Śląskowi nie pomogła!
        • Gość: sewo Zbliża sie sezon , czy bajzel zniknie ? IP: *.c31.msk.pl 15.03.07, 10:58
          Czy będzie można dojechac w ciekawe miejsca po drodze bez dziur , muld . Czy będzie porzadek na poboczach , chaszcze wycięte , znaki drogowe widoczne i czyste .Bo same dyskusje i nawijanie makaronu na uszy tego nie zrobią .
    • Gość: sewo Dziury załatane ? Wyboje zlikwidowane ? IP: *.c31.msk.pl 14.03.07, 15:40
      Barierki , znaki na drogach pomalowane ? Ławki w parkach naprawione ? Chaszcze na poboczach wycięte ?
    • Gość: sewo Mam pomysł na taka dyskusje ... IP: *.c31.msk.pl 16.03.07, 15:37
      Jest już ciepło , zamiast dyskutowac i biadolić to proponuje wziąść sie za robote . Najpierw zacząć od robienia porządków w miescie . I tak , trzeba dziury wszystkie porządnie załatać , ale tak żeby były bez fałd i pralki . Potem trzeba sie zabrać za pobocza , wyciąć chaszcze .I wreszcie znaki drogowe pordzewiałe odnowić .Wtedy jak bedzie czysto , nikt nie powie że jest syf .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka