Dodaj do ulubionych

Fizjoterapia ŚLAM czy AWF ?

15.03.07, 22:36
Witam,
zacznę od tego, że jestem tegoroczną maturzystką i planuję w dalszym toku
kształcenia wybrać się na fizjoterapię. Zastanawiam się nad AWF-em a Akademią
Medyczną. Jak dotąd jeszcze nikt nie udzielił mi żadnych przydatnych porad czy
uwag, które pomogłyby mi w wyborze. Mam na myśli różnice między tymi
uczelniami. Mogłabym domyślać się, iż na Akadami jest więcej nauki, ale czy
rzeczywiście? I jak to może wyglądać w przyszłości, kiedy starać sie będę o
pracę? I oczywiście prosiłabym o Wasze zdania na ich temat. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: studentka AWF Re: Fizjoterapia ŚLAM czy AWF ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:59
      Prawda jest taka... pracy i tak nie dostaniesz, a przynajmniej trudno bedzie
      czy skończysz awf czy medyczną... ja juz od kilku miesięcy bezskutecznie
      poszukuję (jestem na 5 roku). Róznica między uczelniami jest taka: na medycznej
      fizjo traktują jak piąte koło u wozu. Wymagają bardzo dużo, łącznie z zajęciami
      anatomii w prosektorium (ja raczej bym tego nie zniosła), za to brak
      jakiegokolwiek ruchu. No i studenci z medycznej uważają się za lepszych, ale
      tak nie jest:)) (Fizjo na awfie jest od zawsze na medycznej od 5 lat). Poza tym
      ludzie na medycznej mniej mili... A na awfie: bardzo duzo zajęć fizycznych
      (zwłaszcza przed pierwsze dwa lata), ale to nie znaczy, że nie wymagana jest
      wiedza... lekko nie było, ale i tak jakbym miala wybrać jeszcze raz to
      wybralabym awf:) i ludzie jacyś weselsi...:))
      • Gość: Margol Re: Fizjoterapia ŚLAM czy AWF ? IP: *.stk.vectranet.pl 20.03.07, 10:37
        Jestem absolwentką fizjoterapii AWFu krakowskiego. Studia bardzoa fajne, ale
        nie było lekko; dużo nauki, duże wymagania, ale każdy kto się dostanie jest je
        w stanie skończyć.Są to studia medyczne z dużą dawką ruchu co je
        urozmaica.Zbierają się tam bardzo sympatyczni, rozrywkowi, empatyczni
        ludzie.Zajęcia bardzo różnorodne:pływalnie, szpitale, różne ośrodki.....itd
        Bardzo fajne akademiki przy samej uczelni (2os. pokoje z łazienkami)
        TYLKO jest jeden problem, studia, studia i co potem jak nie ma pracy!!!!!!
        Przynajamniej w Polsce.Ale łatwo się robi potem wych fizyczne podyplomowo....na
        przykład......albo inne podyplomowe na AWFie.Ja tak zrobiłam i paruje w WF i
        trochę w fizjoterapii. Niczego nie żałuję!!
        Na medycznej słyszałam że ogrom wiedzy ale bardzo słabo z praktyką....i ludzie
        nie za bardzo....
        Pozdrawiam
    • Gość: ptanga [...] IP: 149.9.0.* 25.04.07, 19:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: absolwentka ślam czy awf IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:54
        Skończyłam fizjo na ślam.Praca jest,ale na czarno lub w szkołach.Inaczej sie
        nie opłaca. Zgadzam się z przedmówczyniami.Na akademii dużo więcej nauki,
        kompletny brak zajęć w-fu. I ludzie uważają sie za lepszych.Ale rzeczywiście
        tacy są-idź do jakiegokolwiek szpitala i zapytaj jaki poziom reprezentują
        studenci awf a jaki akademii.Tam dostaniesz najbardziej obiektywną ocenę. Jeśli
        chcesz wyjechac za granicę po takich studiach nie ma najmniejszego problemu.
        Atmosfera na ślamie jest średnia. Nie tęsknię za ludźmi z roku.
        Ale na pewno nie poszłabym na awf.Ślam daje renomę.I dużo szerszą wiedzę. I
        przede wszystkim uczą myśleć ( tu ogromne podziekowania dla mgr Sołtysa),a nie
        wkuwać nazwy i regułki jak na awf.
        A że prosektorium...Jak chcesz leczyć człowieka,skoro nawet nie wiesz jak
        wygląda pod skórą?
        Ale jeśli szukasz miłych,przyjemnych studiów to ślam nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka