Gość: ziko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:23 ile dajecie na wesele Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: ile w koperte na wesele 11.05.07, 21:33 to zalezy, czy jestes z rodziny bliskiej, czy dalszej, czy jestes znajomym itd.Przynajmniej rownowartosc tego co za Ciebie w knajpie zaplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojsze krakbaum po krakowsku/poznansku/zydowsku IP: 67.159.5.* 11.05.07, 22:02 przygotuj dwie koperty: - jedna z kwota 100 zl, - druga z pocietymi na wzor biletow narodowego banku polskiego kawalkami gazety, moga tez byc zabawkowe pieniadze z notesu - do nabycia w kazdym kiosku. na wypadek gdyby koperty dawano imienne lub ukradkiem tesciowie przeswietlali nad lampka albo wyciagali, przeliczali i wpisywali obecnosc do kapownika, dajesz koperte nr 1. gdyby w zaufaniu brali jak leci nie patrzac na ich zawartosc, dajesz te druga:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodzirej Re: ile w koperte na wesele IP: 217.153.81.* 11.05.07, 22:37 jednomiesięczne pobory - tak jest najprościej, chyba że jesteś kasjerką w jakiś markecie typu "stonka", to wtedy półroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raviadorka Re: ile w koperte na wesele IP: *.chello.pl 12.05.07, 13:22 Ja w kopercie od kuzyna dostałam kartkę z życzeniami.......... chyba uważał ze wystarczy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz... Re: ile w koperte na wesele IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.07, 20:45 Ludzie z klasa nie daja pieniedzy. Brawo dla twojego kuzyna. Uwazam za ponizajace dawanie komus kasy. To tak jakby byli na moim utrzymaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HFFGH Re: ile w koperte na wesele IP: *.crowley.pl 19.07.07, 13:24 ale bzdura!!!na utrzymaniu - :)))) taka jest tradycje, że się daje mnłodej parze na "start" w nowe życie......rodzina, kuzyni najmniej 500pln, chrzestny najmniej 1000pln, rodzice wiadomo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja22wiosny Re: ile w koperte na wesele 12.05.07, 13:33 a ile para młoda płaci za osobę tzn na sali? Jeśli np. 140 zł/os. a idziesz z osobą toważyszącą to razy dwa.Wyjdzie 280 zł,ale nie wypada dać tak wyliczonego,więc zaokrąglij do pełnej sumy ......300 zł no chyba że jesteś świadkiem,albo rodzeństwem,to chyba trochę więcej Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: ile w koperte na wesele 12.05.07, 19:16 Tyle, na ile mnie stać, przecież chyba nie weźmiesz pożyczki w tym celu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hfhfhf Re: ile w koperte na wesele IP: *.crowley.pl 19.07.07, 13:25 ale o tym wydarzeniu wiesz wczesniej i możesz odłożyć:)))chyba że skąpstwo przemawia, by nie dać nic!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisek Re: ile w koperte na wesele IP: *.c9.msk.pl 12.05.07, 22:19 Daje zazwyczaj dwie rzeczy.... gó.. i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttttttaaa Re: ile w koperte na wesele IP: *.chello.pl 12.05.07, 22:21 ale zaleciało wiochą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: ile w koperte na wesele IP: *.dwtele.pl 22.06.07, 22:47 daje się tyle na ile kazdego stać ... ale zazwyczaj istotne przy decyzji jest wziąc pod uwagę ile młodzi płacą za osobę np. 160 więc jeśli idą dwie osoby to ta kwota razy dwa.. i coś od siebie nadto co zjemy w prezencie dla młodych :) JA rok temu u koleżanki od pary dałam 400, w tym roku idę we wrześniu i liczymy się już z kwotą raczej 500 zł... życie jest drogie..z roku na rok coraz droższe a kwota za nas w restauracji wynosi 320 + liczymy jakieś napoje, dodatkowe ciasta, nasz transport który zapewniają i innych mase atrakcji które młodzi szykują na cześć gości np.wiemy że są zaplanowane pokazy sztucznych ogni, gadzety za zabawy itd... Nie chcę by byli "stratni" bo wiem że robią je sami za kredyt i chce by mieli c0ś od nas na noą droge a nie tylko zadłużenie w banku ... Takie jest nasze zdanie ..ale oczywiście każdego sytuacja jest inna ..Pewnie gdybym miała 3 wesela na ro to zastanowiłabym się nad kwotą 400 zł.. Ale napewno nie mniej..chyba było by mi troszkę głupio dać mniej im w tym ważnym dniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin_ch Re: ile w koperte na wesele 20.07.07, 00:52 to moze niech kazdy robi takie wesele na jakiego go stac, aby goscie nie musieli sie stresowac tym, ze para mloda popadnie w dlugi czy tez bedzie "stratna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ile w koperte na wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:47 no to w takim razie nie ide na zadne wesele, podziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
karalajna80 Re: ile w koperte na wesele 18.07.07, 12:55 Ja byłam na weselu siostry miesiąc temu, ale nie dawałam żadnej koperty z kasą w środku. Kupiłam jej elegancki komplet satynowej pościeli, ładnie opakowany i szlus. Sama zbieram na własne wesele (za rok), poza tym uważam, że liczą się szczere intencje obdarowującego nowożeńców, bo jeśli ktoś ma np. dać w kopercie pokaźną sumkę a potem biadolić i robić wyrzuty przy każdej okazji (a są tacy- nawet u mnie w rodzince...) to niech się ograniczy do czegoś w postaci podarunku, albo niech sobie da spokój i nie przychodzi w ogóle. Ludziom nigdy nie gogodzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz... Re: ile w koperte na wesele IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.07, 20:47 Najbardziej przerazaja mnie "inteligentni inaczej" dla ktorych wesele to okazja do oblowienia sie. Jak dla mnie jest to obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz... Po co od razu przekupstwo? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.07, 20:43 Czy nawet wesele nie moze odbyc sie bez lapowki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicho Re: ile w koperte na wesele IP: *.telpol.net.pl 19.07.07, 22:28 najlepiej nie idz powiedz że sie rozchorowałas a za 100 to sie pobawisz w knajpie Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin_ch Re: ile w koperte na wesele 20.07.07, 00:54 Gość portalu: ziko napisał(a): > ile dajecie na wesele kupuje prezent,ktory jest przemyslany i wiem, ze nowozencom sprawi radosc Odpowiedz Link Zgłoś
karina233 Re: ile w koperte na wesele 20.07.07, 01:08 dajesz tyle na ile cię stać Odpowiedz Link Zgłoś
kowalduchu Re: ile w koperte na wesele 20.07.07, 12:20 To proste, kliknij w ten link i zobacz s17.bitefight.onet.pl/c.php?uid=46198 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: ile w koperte na wesele IP: *.adsl.alicedsl.de 20.07.07, 14:37 A powiedzcie mi czy jako chrzestna na roczek tez pasowaloby dac tyle samo co na chrzciny? Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: ile w koperte na wesele 20.07.07, 16:38 Dla mnie to nie poważne,każdy daje takie prezenty na jakie go stać.Mój syn na roczek dostał od chrzesnej fajną zabawkę.Sama wybierma się na wesele w sierpniu,młodzi opłącają też nocleg(2noce).Muszę opłacić podróz i różne inne koszty związane z tym weselem.Sami chcieli mieć ślub w Bieszczadach to chyba nie liczą na to,że goście będą zwracać im koszty...Planuję dać 300 lub 400zł (zależy jaką sytuację będziemy mieli) i dotego przezent za 80zł,który sami wybrali.Jeśli tak to dla mnie jest to śmieszne.Ja na swoim ślubie tego nie oczekiwałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato Re: ile w koperte na wesele IP: *.chello.pl 22.07.07, 09:14 a, to jak dostaję zaproszenie na ślub, to mam się pytać ile ich kosztuje przyjęcie od osoby i mnożyć przez 2, a jak idę z narzeczonym to jeszcze raz razy dwa? Jak mam liczną młodą rodzinę, to może nie wystarczyć pensji rocznej.No ale nie wiedziałam, że wesela są formą zbierania jałmużny.A co na to młodzi żonkisie? Ciekawa jestem ile kto na ślubie zebrał i czy przyjęcia mu się zwróciły.? A może trzeba zmienić tradycje i zacząć zbierać datki przed ślubem? Jak bym od wszystkich wzięła forsę przed ślubem, to bym wiedziała za ile kupić suknię, za ile zrobić przyjęcie i czy mi jeszcze coś zostanie. Albo wynajmę salę w knajpie, a za jedzenie niech każdy gość sam płaci. Niech je za tyle na ile go stać.A może ktoś na dobry początek kupi mi mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: ile w koperte na wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 10:29 ZWYCZAJ jest taki, że pieniadze dane w kopercie mają conajmniej równoważyć wartość wydaną na 1 osobę w restauracji Łopatologicznie: - pytać sie nie musisz młodej pary, samemu wyciaga się wnioski z zaproszenia - tak, masz mnożyć razy dwa - widzisz ty masz liczną młodą rodzinę, a nie interesuję Ciebie wcale że młodzi mają wydać dość znaczną kwotę na przyjęcie - ty masz pokryć koszt w restauracji a nie oprawy weselnej BTW, nigdzie nie jest napisane że na weselu masz być ! Osobiście zatrważają mnie co poniektóre wpisy .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato Re: ile w koperte na wesele IP: *.chello.pl 23.07.07, 00:15 bywać nie muszę, ale młodzi też nie muszą urządzać takich wesel na jakie ich nie stac. Bo jeśli robią to tylko po to, żeby goście za to zapłacili to przykre. Po co wogóle robią wesele? Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin_ch Re: ile w koperte na wesele 23.07.07, 01:36 Gość portalu: Q napisał(a): > ZWYCZAJ jest taki, że pieniadze dane w kopercie mają conajmniej równoważyć > wartość wydaną na 1 osobę w restauracji nie ma takiego ZWYCZAJU, to po prostu czyjs wymysl > - pytać sie nie musisz młodej pary, samemu wyciaga się wnioski z zaproszenia o,ciekawe w jaki sposob daje zaproszenie do wyceny?:D > - widzisz ty masz liczną młodą rodzinę, a nie interesuję Ciebie wcale że młodzi > > mają wydać dość znaczną kwotę na przyjęcie owi mlodzi wcale nie musza wydawac znacznej kwoty na przyjecie -to ich decyzja za ile swoje wesele zrobia, nie ma przymusu robienia wystawnego weseliska jak kogos na nie nie stac > - ty masz pokryć koszt w restauracji a nie oprawy weselnej to dopierosmieszne, a ja myslalam, ze gosc na weselu ma sie cieszyc ze szczescia pary mlodej i dobrze bawic, uczestniczyc w waznym wydarzeniu itd a nie byc sponsorem przyjecia Odpowiedz Link Zgłoś