Dodaj do ulubionych

Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi!

• mln79 Gdynia... 13.06.07, 09:44
      ...miasto z morza i marzeń (oficjalny slogan miasta), ale Gdynia Główna Osobowa
      to dworzec z koszmaru. I nie chodzi tylko o smród, stan techniczny budynków i
      bezdomnych śpiących na ladach kas biletowych albo nagabujących kupujących
      bilety. Nie mam pojęcia, jak niepełnosprawni dostają się tam na perony - pewnie
      w ogóle. Bo o windach, schodach ruchomych czy podjazdach nikt tu nie słyszał.
      Zresztą niepełnosprawni nie mają po co na peron wchodzić, bo i tak polskie
      wagony nie są dla nich przystosowane.

Wszystkie perony w Gdyni są odkryte, podróżni czekają więc w skwarze albo na
      deszczu, a najgorszy jest lodowaty wiatr od morza jesienią i zimą. Ale może to
      i lepiej, bo przynajmniej na peronie smrodu nie ma. Trzeba tylko jakoś przeżyć
      drogę na peron przez halę kasową i zasikany tunel.
    • mlody2200 gdyni nic nie przebije 13.06.07, 09:44
      Najgorszy dworzec jaki widziałem to gdynia.taki syf ze az wstyd sie
      przyznać.taki duzy toi toi gdzie połowa oswietlenia nie działa a z sufitu lecą
      kasetony w trakcie deszczu (nie wspominając o deszczówce).
      Jak wam centralny przeszkadza to możemy się zamienić...
    • Gość: Loa Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.akademiki.uni.torun.pl 13.06.07, 09:46
      ja mam 22 lata, a pkp od wsze bedzie mi sie kojarzyc ze smrodem. jak bylam mała
      to śmierdziała mi dworzec w PILE, a teraz śmierdzi mi dworzec w Toruniu.
    • Gość: ad Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: 81.219.218.* 13.06.07, 09:51
      To chyba jednak nie tak. 30 lat temu wrocławski Dworzec Główny był wizytóą
      miasta i napewno nie śmierdział. Wprost przeciwnie.A teraz ciężko nawet bilet
      kupić mimo że nie ma kolejek - tak cuchnie.
      • januszz4 Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! 13.06.07, 11:23
        Pamietam, ja kiedys żeby wejść na peron trzeba było kupić peronówkę. W
        Wrocławiu przed wejściem do tunelu peronowego były bramki, przy których
        siedzieli kolejarze sprawdzający bilety i peronówki osób wchodzącycyh na
        perony. Odbierali także bilety podróżnym wychodzącym z peronów. Tak było
        dawniej na wszystkich dworcach, także w małych miejscowościach.
        • Gość: tralalalala Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 14:17
          ale weź rozlicz delegację jak nie masz biletu...
    • Gość: askola Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:52
      noto,jest prawda ze dworce smierdza cuchna ,przez meneli ale sami ludzie to
      robia sa brudasami bo wychodza z zalozednia a cotam ,to niemoje to moge
      nabrodzic, a wc jest juz i pociagi czysciejsze ,jerzdze juz pare lat pkp,i
      stwierdzam fakt ze jest lekka poprawa w ttym tylko zmienic musimy mentalnosc
      ludzi do tego wymagamy ale sami musimy byc w porzadku.
    • Gość: Artur Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.bydg.pl 13.06.07, 09:54
      Najbardziej mną wstrząsnęło post scriptum...
    • Gość: tg Gazeta smierdzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:57
      ... od lat i nikt nic z tym nie robi !?!?
    • Gość: michal_ludwik Podnieście ceny o 100% to przestanie śmierdzieć IP: *.aster.pl 13.06.07, 10:10
      Za darmo nic nie ma. Ktoś musi za to zapłacić. Chcesz jeździć czystym pociagiem? Płać tyle, żeby ktoś
      mógł wysprzątać te dziesiatki setek przedziałów.
    • Gość: łodzianka Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.06.07, 10:12
      zapraszam na Fabryczny do Łodzi! Straszny brud, przebywanie na tym dworcu jest
      jak udział w Fear Factor!
    • aniaz9 Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! 13.06.07, 10:18
      To niesamowite, że mycie się, jest ciągle u nas czymś drugo jeśli nie
      trzeciorzędnym. Mało tego, panie i panowie zapominają również o tym, by oprócz
      zmiany bielizny, zmieniać także okrycia wierzchnie co jakiś czas- (najlepiej
      codziennie):-)To normalka, że panowie chodzą w przepoconych koszulach i
      garniturach( bo u nas nie ma kultury regularnego prania garniturów), a panie
      noszą znoszone często garsonki.. O płaszczach obu płci nie wspomnę.. itd itp..
      Nie wiem kiedy, jeśli kiedykolwiek.. zaczniemy dbać o siebie i o to co jest
      wokół nas. Wstyd mi zapraszać do Polski kogokolwiek z moich zagranicznych
      znajomych, bo czarne strupy brudu na siedzeniach w autobusach, czy
      wszechogarniający smród i brud w środkach komunikacji miejskiej albo na ulicach-
      jest mało atrakcyjny dla turystów, a ja nie potrafię tego nijak wytłumaczyć.
      • jk270805 Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! 13.06.07, 10:25
        NIESTETY.WYCHODZI Z POLAKÓW BURACTWO.NAWET W W TAK MOCZYWISTEJ KWESTI JAK
        DBANIE O CZYSTOŚĆ..NAWET MOJI NIEKTÓRZY ZNAJOMI NIE DZIWIĄ SIĘ, ŻE BIORĘ
        PRYSZNIC DWA RAZY DZIENNIE.DLA NICH TO COS DZIWNEGO..NIE ROZUMIEM TYLKO KOBIET,
        KTÓRE SĄ Z TAKIMI KOLESIAMI..PRZECIEŻ ONI PO PROSTU ŚMIERDZĄ!!!
    • Gość: aga Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.bonair.com.pl 13.06.07, 10:18
      nieprawda, bo we Włoszczowej nie
      • marian.gr włoszczowa 13.06.07, 11:13
        Gość portalu: aga napisał(a):

> nieprawda, bo we Włoszczowej nie

Jeszcze nie?
    • Gość: Jerzy Re: Gdynia tez IP: *.171.49.148.crowley.pl 13.06.07, 10:19
      Gdynia osobowa tez smierdzi a Redłowo tylko wtedy jak otwieraja sie drzwi
      pociagu !!!!!!!!!!

• Gość: Jose Arcadio Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:29
      Caly ból polega na tym, że o ile na całym świecie miasta dbają o dworce
      kolejowe na swoim terenie to u nas pozostawia sie to PKP. Zeby na przyklad
      zrobic remont Centralnego, PKP potrzebuje zgody miasta. Skoro miasto nie
      dokłada do tego typu przedsięwzięć, to powstają piękne restauracje dwórców -
      jak choćby zeszłoroczna dworca Powiśle. Kontrast widać w ścisłym centrum -
      mieszkańcy północ - południe jeżdżą pięknym metrem (które się udało nam w końcu
      zbudować po 80 latach planowania). Metrem, którego stacje są zamykane na noc,
      pilnuje go zawsze 10 strażników uzbrojonych w pałki i jest zmywane wózkiem co
      pół godziny. Obok Śródmieście, stacja położona na linii średnicowej, która
      funkjonowała już gdy całe to metro było planowane. Do tego dworca miasto nie
      dokłada, Śródmieście po zeszłorocznym remoncie też zaczyna już śmierdzieć,
      niebawem ktoś połamie ławki i powybija okna kas. Co jest naszym największym
      polskim absurdem? To, że nigdy kolej nie mogła się u nas dogadać z miastami.
      Dlaczego dopiero teraz mamy wspólny bilet ZTM-KM? I dlaczego poki co i tak żeby
      dojechać z jednego końca Warszawy na drugi trzeba dopłacać, bo gdzieś się
      kończy jakaś strefa i NIGDZIE nie jest o tym napisane? Dlaczego mamy w
      Warszawie DWA mosty kolejowe a ludzie chcą kopać metro pod Wisłą? Dlaczego
      metro nie może wyjeżdżać na ziemię w okolicach dworca Gdańskiego i przez most
      Gdański jechać na Bródno? Co w tym jest nierealnego? Dlaczego ludzie w
      Warszawie nie wiedzą o tym jak najszybciej dostać się z Ursusa czy Włoch na
      Pragę i jeżdzą autobusami? Bo kolej jest dalej sprawą PKP, a miasto nie postara
      się nawet o to, żeby oświetlić wejścia do dwórców. Chociaż stacje metra świecą
      się całą noc jak przysłowiowe psie jajca. Ciekawe ile czasu upłynie zanim
      Polacy dowiedzą się czym jest wizytówka.
    • Gość: POlka Kraków Główny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:29
      Boże Ciało, ludzi dużo się kręci a w kącie przed wejściem jakiś menel - dopija
      winko, rzuca butlę na bruk, butla się rozpryskuje w drobny szklany mak, menel
      wyjmuje fujarke, załatwia się w kącie (a wokół tabuny ludzi i każdy tę fujarkę
      dokładnie ogląda) - zero reakcji, menel chowa fujarkę w zafajdane spodnie i
      wchodzi sobie spokojnie do budynku dworcowego - nie wiec co sie dzieje dalej z
      menelem, ale slad na budymku schnie wydzielając znajomą "dworcową" woń a my
      pozostajemy obojętni.

komu mam to zgłosić? czy powinam tego menela zlapac za kark i czekac na
      policjanta? kto pilnuje porządku na dworcach? jaka jest procedura?

oczywiście pomijam wątek upominania meneli - raczej nietrafiony pomysł, można
      zostać potraktowanym jak te gołębie przy chorzowskim dworcu
      • ludwigvanbeethoven MENELE!!!!! 13.06.07, 13:02
        To nie powinien byc problem.Proponuje wysylac ich do gazu bo i tak jest ich
        tylu,ze nie odczujemy poprawy na poczatku.Skoro panstwo polskie produkuje taki
        odpad i nic nie robi,aby zapobiegac to spoleczenstwo powinno wziac sprawe w
        swoje rece.A moze na poczatek wyprobowac z menelami system jaki sie stosuje do
        psow i kotow:jak naszczy to za morde i nosem w siki...Gwarantuje,ze oduczyloby
        to szybko szczania po dworcach i poszla by fama w swiecie menelskim o
        praktykach...Reszta sama sie wyklaruje.
    • marian.gr ***Sanepid*** 13.06.07, 10:31
      Ktoś rzucił świetny wątek. Co na to Sanepid?! Który skądinąd przypieprza się do
      najmniejszej bzdury wizytując prywatne kanajpy itp.
    • Gość: Wesoły SOKista Kolejarze też tak śmierdzą więc w czym problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:35
      Dworzec Zachodni w Warszawie pozwiedzajcie. Szczególnie podziemia ale nie tylko.
      Tam filmy o latach 60-tych XX wieku można kręcić bez zmiany scenerii.
      Tylko smród może przeszkadzać.
      Kibel jest jeden.
      Syf tam taki, że ja się pytam: Gdzie jest Sanepid?
      Kto i dlaczego toleruje taki bajzel?

W pociągach zimą w kiblach stoją konwie z wodą zamiast wody w kranie.
      Przeważnie jednak nie ma wody i konwi.
      W podmiejszczakach zamiast klopa w kiblu jest po nim dziura w podłodze.
      Ubikacje nie zamykają się ale straszliwy smród w nich odstasza nawet depserstów.
      W przedziałach śmierdzi, siedzenia lapią się, z powodzeniem można tam wszy
      złapać.
      Pociągi międzynarodowe z naszymi wagonami też są takie.
      Do tego tak brudne, że przez szyby niewiele co widać.
      Personel brudny, zamulały jakiś jakby ich wszystkich ściągnęli z Ząbkowskiej i
      całych Szmulek.
      Do tego złodzieje, kieszonkowcy i skolegowani z nimi konduktorzy.
      I opie...jący się po zakamarkach SOKiści.
    • Gość: Maciek w Elblągu nareszcie zmiana pozytywna IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.06.07, 10:37
      W moim kochanym mieście Elblągu od mniej więcej dwóch lat dworzec PKS i PKS
      schludny, wyremontowany i oświetlony pod stałym nadzorem milicji (sic!:) więc
      pozytywna transformacja. Kiedyś było inaczej nie przeszedł byś przez dworzec po
      22:00 bo odrazu buła w pysk i dziesiona, smród szczochem powalający i
      wszechobecny syf, nawet komendę milicji na dworcu ze strachu zlikwidowali !!!
    • Gość: Magda Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.wholesale.rp80.se 13.06.07, 10:38
      W Rzeszowie dworzec stary i brudny,smród okrutny a władza zajmuje sie zupełnie
      czym innym!
    • Gość: kiddy Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.zimex.org 13.06.07, 10:40
      Słuchajcie, prawda jest taka, że sikają nie tylko bezdomni. Wczoraj koło 18
      wracając do domu widziałam na moim osiedlu pana, który dosłownie na środku
      trawnika oddawał się tej miłej czynności fizjologicznej. Nie był pijany, zwykły
      facet koło 50. Czemu się dziwić, skoro od dziecka ludzie sa uczeni, że odlać
      się można wszędzie, jak zwierzę. Telepie mnie, jak mamusia wysadza dzieciaka na
      trawniku, czy (widziałam na własne oczy) przy kamienicy na Starym Mieście.
      Nasze miasta (może poza Poznaniem, Szczecinem, które w porównaniu np. z
      Warszawą czy Łodzią są lśniące) są sa brudne, śmierdzące, bo ludzie siedzą
      mentalnie w XIX wieku.

• Gość: Pistacja Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.07, 10:43
      Zburzyć i wybudowac nowe - na miarę XXI wieku. I precz z menelami! Słuzby
      porządkowe,straż miejska powinna usuwać takich osobników. Na dworcu powinni
      przebywać tylko ci,którzy korzystają aktualnie z usług PKP.
      • Gość: władze róbcie coś Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.aster.pl 13.06.07, 10:58
        Dzieci są wysadzane na trawnikach bo w mieście brakuje toalet
        Bezdomni w taki gorący dzień poprostu wypędzają z autobusów ludzi ,
        Gdy jeden wszedł połowa ludzi z przodu uciekła , druga połowa z tyłu została bo tak bardzo na końcu nie śmierdziało . W upały duszący odór bezdomnych , którzy grzebią w śmietnikach jest porażający.
        Miasto powinno wprowadzić latem prysznice dla takich ludzi żeby mogli umyć sie i wyprać swoje rzeczy , lub chociaż zmyć smród wodą . Naprawde dużo pieniędzy nie trzeba na takie coś. Prysznice wylącznie dla bezdomnych bo zwykły obywatel mógłby się czymś zarazić. Widziałem u jednego z nich spuchniętą i zakażoną nogę pokrytą jakimś grzybem , pogotowie powinno się tym zająć , przecież płacimy składki na służbe zdrowia. Również na różne służby które mogłyby zająć się śmierdzącymi bezdomnymi żeby zmiejszyć ich uciążliwość dla mieszkańców.
        Tak niewiele potrzeba a miasto sobie nas olewa bo jeździ władza limuzynami a nie autobusami miejskimi w których jest sauna i coraz częściej smród.
        Aż wstyd że bedziemy organizować Euro 2012,jaką wizytówką jest śmierdzący dworzec centralny ? Poprostu wstyd !!!
        • robert.zimnicki Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! 13.06.07, 11:29
          Gość portalu: władze róbcie coś napisał(a):

> Dzieci są wysadzane na trawnikach bo w mieście brakuje toalet

niech sobie beda, tyle ze w krzakach - kiedys na modlinskiej (konwaliowa) w
          stolicy, paniusia wysadzala coreczke zaraz za kreweznikiem na oczach
          oczekujacych na autobus, pech chcial, ze w tym miejscu byl piach, bo trawe
          wydeptano, a piec metrow dajek stoi kiosk i budka z kwiatami, skutecznie
          zaslaniajace widok na przystanek

a wiec nie kwestia kibla, tylko kultury, po 50 metrow dalej jest mak donald (w
          tym nie trzeba miec rachunku, zeby wejsc do kibelka)

> Bezdomni w taki gorący dzień poprostu wypędzają z autobusów ludzi ,

co do bezdomnych, toopieka spoleczna i tak sie wziela wraz ze straza miejska, na
          dworcu wschodnim sie wyludnilo, ale spotyka sie staczy-wyludzaczy.... na
          szczescie nie smierdza
      • Gość: Neron Druzus Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.toya.net.pl 13.06.07, 12:46
        Dworzec w Katowicach to niekwestionowany choc niekoronowany "król" odrażającego
        smrodu fekaliów i wywołującego odruchy wymiotne wszechobecnego lepkiego brudu.
        Bylo mi strasznie głupio a moje zażenowanie zawsze sięgało zenitu, kedy musialem
        sluchac opowiesci o wrazeniach ludzi, którzy pierwszy raz po przyjezdzie do Kato
        zetkneli sie z ta cuchnącą szambem "perełką" prl-u. Brud i Fetor odchodów,
        którym jest zainfekowane to miejsce powoduje podrażnienie spojówek. Przejście
        pod 4 peronem (od wejscia przy poczcie do ul. Kościuszki) to misja dla
        prawdziwych twardzieli. Trzeba miec mnostwo odwagi by pokonac ta trase bez
        niewymuszonych mdlosci i wrazenia czajacego sie za rogiem niebezpieczenstwa.
        Poruszanie tematu bezdomnych i narkomanow grozi utratą apetytu na caly dzien.
        Kiedys podobno znikneli (narkotransy) na klka miesiecy z dworca. Kilka lat temu
        sluzbu porzadkowe wywlekali (raz dziennie) jednego delikwenta i spuszczali mu w
        jakims ciemnym zaułku ostry wpier...ol pałami (nie wiem czy to ochrona czy inna
        milicja ale konczylo sie rozchodzaca sie wiescia o krucjatach agresywnych
        zastepow. Problem udalo sie zazegnac ale polowicznie( bezdomni alkoholicy sa
        plaga do dzis). Heroinisci panicznie boja sie pobytow na dworcu.
    • misia_85 Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! 13.06.07, 10:45
      To prawda, że na dworcu jest okropnie. Ja jestem tam codziennie, bo rozdaję pod
      dworcem gazety i przed pracą czekam tam. Jest okropnie, nawet koło bramy dworca
      czuć ten smrodek uryny :(
    • Gość: Podróżnik Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: 80.240.166.* 13.06.07, 10:50
      Dzięki za poruszenie tematu.Czasami korzystam z PKP -po prostu się brzydzę ,no
      moze z wyj. Intecity ,którymi podrózowałam do Wiednia.
      Podobny problkem jest w STOLICY na dworcach autobusowych-Dworzec Stadion-horror.
      mam nadzeję,że ten komunistyczny śmierdziuch zostanie zlikwidowany w ramach
      przygotowań do EURO 2012.
    • Gość: Dziodzio Smród to polski problem, a nie tylko PKP IP: 213.199.198.* 13.06.07, 10:51
      Smród i brud to polski problem, a nie tylko PKP. Równie dobrze możnaby
      przywalić w MPK, PKS, bary, ulice itd. itp., ale rozumiem, że kolej to
      wdzięczny chłopiec do bicia.
      Podobnie nie tylko panowie "dbają" o siebie, z wieloma paniami bywa podobnie.
    • Gość: pafos Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.timplus.net 13.06.07, 10:52
      Kolejarze tego nie widzą, bo sami śmierdzą. Mam czasami wątpliwą przyjemność
      jechać pierwszą klasą z kolejarzami wracającymi z pracy. Przepocone, nigdy nie
      prane mundury, faceci myjący się raz na tydzień. Smród prawie jak u bezdomnych.
      Jak takie fleje mają dbać o czystość?
      PKP PIERWSZA KLASA? FUJ....
      Oj przydałoby się tam trochę porządku...

• Gość: KAC Re: Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 11:00
        W długi weekend jechałem do Katowic pośpiechem załadowanym na maksa ale był
        jeden wolny przedział z kartką dla matki z dzieckiem do lat 4.Poszedłem więc do
        Pani konduktor z prośbą o otwarcie bo żona czeka z dzieckiem na ręku.Usłyszałem
        że zara będe ale nie przyszła(na szczęście dla niej).
    • Gość: Leszko Panowie, zróbcie coś, bo śmierdzi! IP: *.sst.pl 13.06.07, 10:57
      Eee tam, mieć nadzieję to za mało.
      Proponuję opierd.... ciarachów przy każdej nadarzającej się okazji, masowo!
      Tak by powstał bodziec w kierunku zmian na lepsze.
      Na razie PKP tylko marnotrawią bez żadnego efektu dotacje z budżetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka