Dodaj do ulubionych

Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada

IP: *.streamcn.pl 01.07.07, 22:20
To że PKM a raczej jego ubezpieczyciel powinien zapłacić odszkodowanie to jest oczywiste nawet dla studenta prawa z II roku. Kłania się zasada ryzyka z uwzględnieniem przesłanek egzoneracyjnych ale ja ich tu nie widzę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciaki Re: Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada IP: 217.153.84.* 02.07.07, 00:38
      O ile się nie mylę, to zleceniodawca odpowiada za to (w większości wypadków KZK GOP)- oczywiście jeśli ten PKM jeździ na zlecenie.
      Bilet jest nie tylko opłatą za przejazd ale także zawarte jest w nim ubezpieczenie pasażera.
      Niestety nie dysponuje wiedzą co w związku z pasażerem który ma ustawowy bezpłatny przejazd środkami komunikacji miejskiej.
    • Gość: adwokat Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 01:03
      Kraj bandytow, zlodzieji, dziwek i alfonsow. Tacy rzadza tym krajem.
      • Gość: Piter Re: Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada IP: *.opera-mini.net 02.07.07, 01:10
        A co mają rządzący krajem do Sosnowca?
    • bartoszcze jak zwykle w przypadku dziennikarzy 02.07.07, 01:29
      liczy się tytuł, a że nie ma on sensu, to co za problem

oczywiście, że PKM będzie odpowiadało za złamane udo, jeżeli zostanie
      potwierdzone, w jakich okolicznościach doszło do złamania - bo gdyby babcia
      potknęła się wstając z siedziska w stojącym autobusie, to na wiele by liczyć nie
      mogła

a że ubezpieczyciel się broni jak może? normalka, w końcu dane o ilości
      przewałów ubezpieczeniowych też mówią swoje..
      • bartoszcze PS 02.07.07, 01:31
        niejaki prawnik Krupanek ma niezły pas transmisyjny do dziennikarzy, o prawie
        każdej jego sprawie napiszą:))
        a dzięki temu być może szybciej się uda wydębić kasę od drugiej strony, no i
        publicity rośnie..
        • Gość: M Re: PS IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.07, 08:35
          Też zauważyłem, że dziennikarze "Wyborczej" mają swoich ulubieńców. Cóż, robią
          po prostu w małej skali, to samo co ich szefowie.
          • Gość: MKM Re: PKM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 11:19
            Czy aby na pewno PKM odpowiada ? Skoro doszło do gwałtownego hamowania to winę
            mógłaby ponosić osoba, która to hamowanie spowodowała - kierowca, który zajechał
            autobusowi drogę albo jakiś pieszy...
    • bigos_kk Re: Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada 02.07.07, 12:27
      Miałem podobną sytuację jakieś 4 lata temu - wyjeżdżałem samochodem osobowym z
      bramy na ulicę, na poboczach której rosło wysokie na metr zielsko ograniczające
      widoczność. Żeby widzieć, czy coś nie nadjeżdża z lewej strony, gdzie ok. 100
      metrów dalej jest lekki łuk i wzniesienie, wychyliłem się moim samochodem poza
      krawędź jezdni. Pech chciał, że akurat nadjeżdżał autobus miejski, a z
      przeciwka drugi samochód osobowy. Ulica była wąska, więc kierowca autobusu nie
      mając możliwości bezpiecznego ominięcia mnie, gwałtownie zahamował. Do kolizji
      z moim samochodem nie doszło, ale jedna z pasażerek (siedząca) poleciała do
      przodu i uderzyła głową w pionową rurkę. Na szczęście obrażenia okazały się
      niegoroźne - została zatrzymana w szpitalu na obserwacji na 1 dzień.
      Kilka tygodni później dostałem pismo z PZU, że uznali mnie za sprawcę ww.
      zdarzenia z polisy OC mojego samochodu wypłacili odszkodowanie ww. kobiecie
      (bodajże 80 zł), a mi zmniejszyli zniżkę. Na nic zdały się moje tłumaczenia, że
      głównym sprawcą jest Urząd Miasta w Piotrkowie Trybunalskim, który nie
      utrzymywał podlegającej mu ulicy w należytym stanie. PZU odpowiedział coś w ten
      deseń, że skoro mają mnie, to z mojej polisy najłatwiej i najprościej ściągnąć
      odszkodowanie z mojej polisy. Musiałem więc zmienić ubezpieczyciela.
    • zbigniew_wos Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada 02.07.07, 14:57
      A co na to Pan Minister Ziobro - taki obrońca uciśnionych ?????
    • wenussa Jak im się udaje wywinąć?! 02.07.07, 17:30
      Dla mnie to nie pojęte! Wina oczywista, ale cicho sza, niedługo się sprawa
      przedawni czy co tam, a kobiecina cierpi.
      • Gość: krupanek Re: Jak im się udaje wywinąć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:47
        spokojnie, nie wywiną się...
    • Gość: Mariusz Re: Za złamane udo pasażerki PKM nie odpowiada IP: *.rudanet.pl 23.03.08, 23:01
      Pierwsza sprawa czemu starsza kobieta stoi w autobusie ?druga w tym wieku to mozna potknac sie o byle co i noga zlamana zawsze jakby nie bylo kierowca winien powinna siedziec i tyle ale mlodzi wola siedziec bo sa zmeczeni przeciez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka