Dodaj do ulubionych

Śląsk przyciąga młodych Europejczyków

IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.07, 16:01
Tylko ciekawe ilu z nich pracuje za 1000 - 1500 zł.
Obserwuj wątek
    • fyrlok Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 30.10.07, 18:34
      Na prowincji zawsze jest latwiej, taniej itd.

Dlatego Polacy jada do hinskich miasteczek i wiosek uczyc
      angielskiego, ktorego sami sie jeszcze nie nauczyli. :)

Policzcie lepiej, ilu jest Szwajcarow, Amerykanow, Niemcow,
      Francuzow, ale nie mlodzikow czy "aussteigerow", tylko
      ludzi suksesu, powiedzmy managerow itp., ktorzy zostaja
      "na zawsze" na G.Slasku - i nie na kilka miesiecy
      i nie skuli partnera, no i nie dojezdzaja z Krakowa.

To jest miarodajne.
      A nie mlodziki z Hiszpanii, Meksyku i Wietnamu.
      • janekhsl Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 01.12.07, 19:13
        najbardziej mnie wk..wia gdy łysy ten leszcz przychodzi do pracy i wchodzi do
        pieca i tam spi do 8 potem chodzi z jednego hydro na drugie i ukrywa sie przed
        J.T najbardziej . Mało tego bawi sie notorycznie telefonami i przytym dzwoni z
        firmowego telefonu naciagajac firme na koszty .Jacek zastanow sie chłopie po co
        on ci jest potrzebny daj go ewentualnie na kate a jak nie bedzie chcial to go
        zwonij i tak pozytku z niego nie ma .dziekuje
        • indykhsl Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 05.12.07, 15:47
          Konrad K. to najwiekszy sciemniacz na hydro. Nic nie robi w hu*a
          leci caly dzien szuka jak najlzejszej roboty. Lize dupe
          brygadziscie.Chłopak ma lewe rece do pracy, a jak by tego malo bylo
          lata i prosi sie o podwyzke. Ciekawe za co mial by ja dostac. My
          jebiemy on w ch..a leci. Jacek zastanow sie chłopie po co
          on ci jest potrzebny daj go ewentualnie na kate niech porzuca troche
          belek a jak nie bedzie chcial to go zwonij i tak pozytku z niego nie
          ma .dzieki
          • Gość: Szczęściarz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:36
            Jeśli o bony to proponuje aby przedstawiciele poszczególnych sekcji
            przeszli się do przedstawiciela załogi i wydelegowali go do pana
            S.aby załatwił bony lub jakies paczki dla dzieci od pracowników.
            Jeśli nie wiecie kto jest przedstawicielem załogi to udajcie się na
            U.R.- tam wam powiedzą.
            • Gość: olo Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.litnet.osi.pl 20.12.07, 21:09
              Wy jesteście wszyscy poj...ni prujecie gacie sobie wzajemnie a to
              forum jak się nie myle tyczyło chyba SANTOSA który czytając te
              komentarze ma penie ubaw po pachy !!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: PSTROWSKI Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mironet.pl 21.12.07, 14:39
                olo masz racje,to jest juz chore niech zlikwiduja te forum i bedzie swiety
                spokoj,a brudy to prac w automacie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • fyrlok Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 30.10.07, 18:35
      mówi Alvaro Cerezo Aguilar z Hiszpanii, który zrobił licencjat na
      katowickiej Akademii Ekonomicznej, a teraz studiuje w Warszawie.
      Jego zdaniem na śląskich uczelniach jest łatwiej, bo nie mają aż tak
      wysokich wymagań jak uniwersytety Warszawski czy Jagielloński
      ------------------

no comment
    • Gość: adu ale naciągany tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:32
      jak można na podstawie przykładu 3 osób wyciagać wnioski, że coraz
      więcej cudzoziemców chce tu mieszkać?
      • Gość: Menschenfresser Re: ale naciągany tekst IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.07, 20:46
        No, tak jest, masz racje, w Albanii tez
        jest coraz wiecej obcokrajowcow i co z tego ?
      • Gość: Menschenfresser Re: ale naciągany tekst IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.07, 20:47
        bo latwiej
        bo taniej
        bo ciekawiej
        bo ...

i co z tego ?
        • Gość: wkurzony Re: ale naciągany tekst IP: *.ux.com.pl 30.10.07, 21:07
          żałosne, Ci dwaj panowie pracują razem jeden drugiemu załatwił prace po starej
          znajomości, polityka tej firmy jest taka, że jeżeli masz nie polski paszport to
          dostajesz 3 razy więcej pieniędzy, chociaż kompletnie na niczym sie nie znasz,
          im większą charakteryzujesz się nie kompetencją tym lepiej! pracowałem kiedyś w
          tej firmie...
          • Gość: pierog Re: ale naciągany tekst IP: *.gl.digi.pl 30.10.07, 21:26
            haha wkurzony, tez tam kiedys pracowalam! Swieta prawda!
          • Gość: rafiki Re: ale naciągany tekst IP: *.centertel.pl 30.10.07, 22:02
            Wiem o czym piszesz - zgadzam się z Tobą w 100%. Ja tam (jeszcze) pracuję.
            • Gość: gość Re: ale naciągany tekst IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 07.11.07, 18:15
              No to tylko współczuć...... Ucieczka stąd była najlepszą rzeczą w
              zyciu jaką zrobiłem......
    • Gość: rafiki Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.centertel.pl 30.10.07, 21:15
      WOW!

Po przeczytaniu tego artykułu doznałam nagłej inspiracji, aby zostać dyrektorem
      w Mongolii.

• Gość: Była Pracownica:) miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. Santosa IP: 83.136.224.* 31.10.07, 10:19
      Najbardziej udeżyła mnie część: "Praca kończy się o 16, a nie o 20,
      jak w Hiszpanii. Jest mnóstwo czasu, żeby wyjść z przyjaciółmi na
      obiad czy do pubu. W restauracjach jest tanio. Mając te same zarobki
      w Hiszpanii, mógłbym jadać na mieście najwyżej raz w miesiącu".
      Tak się słada, że byłam oddelegowana do pracy w Hiszpanii i na nasze
      wnioski o zaliczki na wyjazd padło pytanie: A PO CO WAM DODATKOWE
      PIENIĄDZE? (bo dopiero dostaliśmy wypłatę i to bynajmniej nie stawkę
      dyrektora!).
      Natomiast praca- nie ważne czy w Polsce czy w Hiszpanii - w firmie
      M* pracuje się od 8 do 20 (czasem nawet dłużej) i wymaga się od
      pracowników absolutnego poświęcenia dla dobra firmy ;):):):)
      Dzisiaj po raz kolejny uświadomiłam sobie, że rzucenie tej roboty
      było najlepszym posunięciem :) Dziękuję GW :)
      • Gość: była pracownico Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.chello.pl 01.11.07, 09:50
        Nie przesadzaj że od 8;20.00 nikt nikomu nie kazde pracować do 20.
        Ale w wielu opiniach się zgadzam. Ta firma to wyzysk , a Hiszpanie
        to pomyłka idei technologicznej, nie mają pojęcia o wielu sprawach a
        przemądrzają sie kazdego dnia. Absurd i paranoja to chleb powszedni
        szczególnie na produkcji jak i w biurach.
        • Gość: Była pracownica Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: 83.136.224.* 08.11.07, 09:50
          A jednak!! - wydruki z kadr dotyczące wejść i wyjść niejednokrotnie
          pokazywały godzinę nie tylko 20 ale też 23!
          A kiedy pewnogo dnia odważyłam się wyjść z pracy o godzinie 18!
          następnego dnia był mail z Hiszpanii z pytaniem jak to możliwe, że w
          tak ważnym okresie (który trwał od zawsze! i nigdy się nie skończył!
          za czasów mojego zatrudnienia) tak wcześnie wychodzimy z pracy...

Uwierzcie- nie przesadzam - i wiele innych osób wypowiadających się
          na tym forum dokładnie wie o czym mówi :) Pozdrowienia dla
          wszystkich byłych i teraźniejszych pracowników M*
        • Gość: sloneczna Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: 217.153.237.* 13.12.07, 22:38
          bzdura
          techniczny i pracuje do 22 a hala przez cala dobe fakt zucenie tej
          roboty to jedyny dobry krok
      • Gość: taki jeden Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.Red-83-58-153.dynamicIP.rima-tde.net 01.11.07, 13:22
        my się napewno musimy znać, też tam pracowałem dłudo
      • Gość: Pra*wnik Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.eimperium.pl 01.11.07, 15:01
        W tym artykule brakuje jednej bardzo ważnej informacji. Pan Santos po bardzo
        krótkim czasie został dyrektorem "gliwickiej" (czyt. hiszpańskiej) firmy
        produkującej regały. Wiedza, wiedzą, ale on był niejako "skazany na sukces" i
        ciężko na niego zapracował.
        • Gość: do prawnika Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.chello.pl 01.11.07, 16:38
          ...Cieżko zapracował??? hahah dobre a wiesz jak?
          "Wykolegował" swojego znajomego który miał piastować to stanowisko.
          • Gość: Donisicielka Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 19:04
            Święta prawda,
            Byłam przy tej żenadzie, porządny człowiek któremu należało się to stanowisko
            dyrektora trafił na halę właściwie bez celu pod pretekstem, że musi przejśc
            przez wszystkie działy, żeby kiedys zostac dobrym dyrektorem, który wie co się w
            firmie dzieje.
            Santos pracował tylko w dziale ksiegowości i został dyrektorem nie ze względu na
            swoją wiedze, ale dlatego, że grał jak mu Hiszpania zagrała.
            Piesek :)) figurant:
          • Gość: były pracownik Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 07.11.07, 18:07
            Zapracował na pozycję donoszeniem na dyrektora przed szefostwem
            Hiszpańskim. Facet nie miał zielonego pojęcia o tym czym się
            zajmuje, a szpanował chodząc z książką o przepisach w ręku....
            Żenada jak i cąły ten Hiszpański zakład. Spędzone tem kilka lat
            uświadomilo mi, że obozy pracy nie są w Hiszpani czy Włoszech tlyko
            w Polsce......... Firma ta przyjmuje wszystkich chętnych do rpacy bo
            wielu już ich niema.......
            • Gość: były ..uxowiec Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.07, 14:48
              Też kiedyś pracowałem w tej firmie. To była moja największa życiowa pomyłka. A ten "wielki dyrektor" "Ch*jOne" Carlos to straszna kanalia. Kapuś jakich mało i wogóle "śliski typ". Pracowałem tam w czasie gdy on był na stażu. Siedział z tyłu i donosił telefonicznie na wszystkich dyrekcji w barcelonie nie wiedząc że obok siedzą ludzie znający hiszpański... Za te zasługi został tym kim jest.
              zero szacunku.
    • Gość: Witek Po tym artykule chyba wroce IP: *.sbs.de 31.10.07, 15:38
      Slask to kraina plynaca mlekiem i miodem... dla n.p. dyrektora
      generalnego. Mlodzi cudzoziemcy zostaja, bo kto da im w n.p.
      Hiszpanii z miernym stazem takie stanowiska? Tam po kilku miesiacach
      stazu to w d.. kopna, jak sie o takie stanowiso startuje.
      Sprawa jest jasna, w Polsce szybko wysokie stanowisko i z takim cv
      dalej do EU, bo to jest juz inna rozmowa.
      • fyrlok Re: Po tym artykule chyba wroce 31.10.07, 23:48
        To sie poprostu nazywa praca pionierska w 3.swiecie. :)
        Albo myslicie moze, ze ci cali eksperci od pomocy rozwojowej itp.
        (no, ci z Hiltonu, Hyattu i Sheratonu) to prawdziwa elita ?
    • Gość: taki jeden Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.Red-83-58-153.dynamicIP.rima-tde.net 01.11.07, 19:32
      jak byscie przelecieli Maryske A też byście byli dyrektorami, tylko
      kto by miał na nią ochote
    • Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 22:12
      może pracownicy tej firmy zjednoczcie się we wspólnej sprawie ZWIĄZKI
      powodzenia
      • Gość: prawcuś Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gwardii.osi.pl 01.11.07, 22:35
        raz kiedyś był taki co chciał założyc zwiazek zawodowy w M. i na drugi dzien go
        zwolnili...
        • Gość: Hmmm Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.jota.za.digi.pl 05.11.07, 16:43

> raz kiedyś był taki co chciał założyc zwiazek zawodowy w M. i na drugi dzien go
          > zwolnili...

To raczej legenda, ale ciężko nie zgodzić sie przynajmniej z częścią zarzutów
          pod adresem firmy. Prawda jest taka, że firma duża, międzynarodowa to i
          możliwości spore. Tyle, że oddział w Gliwicach traktowany jest jak kolonia (w
          końcu firma hiszpańska), a nie równorzędna część firmy. Miało być tanio to jest
          i tyle.
          co do ciężkiej pracy to akurat bzdura. IMO hiszpanie celowo ograniczają
          oczekiwania i odpowiedzialność pracowników, żeby ci nie poczuli się zbyt istotni
          dla firmy i nie żądali więcej (czyt. pieniędzy).
          • Gość: Hmmm Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.jota.za.digi.pl 05.11.07, 16:54
            A co do artykułu to płycizna. Zaangażowanie i profesjonalizm autora jak 98%
            pracowników tej firmy :)
          • Gość: Donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 18:48
            Witam,

Cóż, pracowałam z tym klientem Santosem parę ładnych lat i chyba znam go na tyle
            dobrze, żeby wiedziec, że wszyściutko, co powiedział w artykule mija się
            szerokim łukiem z prawdą.
            Oczywiście, teraz kończą pracę o 16, bo dostało im się od różnych dobrych
            duszków, które dbają o prawa pracowników, odbyły się kontrole, które nałożyły
            kary itd, itp:)
            A teraz mały rekord: praca od 8 do 20? Pewnie, że to bzdura, dział księgowości w
            firmie M. wychodził prawie co miesiąc po 20... "Rekord" padł w ubiegłym roku w
            czerwcu - 23.15 wyjście z firmy. I niech nikt mi nie mówi, że siedzieli z
            własnej woli do tej godziny, bo sama tam byłam. Myślicie, że coś się za to
            należało? Nadgodzinki jakieś? ABSOLUTNIE NIC, trzeba było mu to wyrwac siłą....
            Jak najprawdziwszą prawdą jest FAKT, że Santos wykolegował porządnego człowieka,
            któremu należało się stanowisko dyrektora. Cóż, Hiszpanie preferują wyścig
            szczurów, a ten jest najdorodniejszym...
            Oprócz tego ma taki osobisty urok, na który leci Pani M. z Barcelony...
            Jeśli chodzi o związki... jest tam taki gośc, przedstawiciel załogi, który NA
            WSZYSTKO zgadza się, czego chce dyrektor. Jak sie nie zgodzi, to koś go zastąpi...
            Do obecnych japiszonów w dziale: nie dajcie się im omamic pięknymi słówkami, nic
            dla nich nie znaczycie...

Donosicielka
            • Gość: Była pracownica Donosicielka my chyba serio się znamy :) IP: 83.136.224.* 08.11.07, 10:03
              Zgadzam się z każdym zdaniem, które napisałaś :)
              A do tego wychodzenia po 23 możnaby dodać tekst pewnej upierdliwej
              Hiszpanki (która zatruwała życie całemu działowi księgowości) - "Go
              home, next week will be harder".... "Do you know what I mean" :):):)
              pzdr!
    • Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gmk.net.pl 05.11.07, 20:24
      dlaczego na łamach artykułów pisze się takie brednie!!!może w
      Hiszpanii pracownicy owej firmy M...mają godziwe wynagrodzenie za
      swoją prace,a tutaj pracowników traktuje się jak roboty.Gdzie są
      fundusze specjalne,premie uznaniowe godne wynagrodzenie za swoja
      prace.W tej firmie ma sie ludzi za nic na to zwróćcie uwagę i coś z
      tym zróbcie bo za taką pensję nie da się utrzymać rodziny!!!!!!!
    • Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gmk.net.pl 05.11.07, 20:32
      to żałosne jak w tej firmie ludzie sa postrzegani,za należycie
      wykonaną prace dostaje się tak marne grosze.To jest firma dobrze
      prosperująca,gdzie te pieniadze idą przecież nie na pracowników,i
      dalej w tym kierunku się nic nie robi.Firma M dziennie obraca takimi
      pieniedzmi a pracownicy swoimi rękami na to wypracowują i taką mają
      zapłate..NIC zwykłą gołą pensję.....i to koszmarnie marną!!!
    • Gość: żona pr Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gmk.net.pl 05.11.07, 20:48
      a co do opini Hmmm to dlaczego pracownicy firmy M mają być gorzej
      traktowaniod hiszpanów?! za taką samą pracę jaką wykonują to są
      ogromne różnice zarobkowe w czym my polacy jesteśmy gorsi wręcz
      przeciwnie my w odróżnieniu do hiszpanów robimy to o wiele lepiej i
      to jest wyzysk.Dlaczego nie ma funduszu socjalnego,paczek dla dzieci
      dlaczego firma się nie stara o swoich pracownków???robi wszystko by
      ich stracić!!!!
      • Gość: Donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 22:27
        ...Bo może zawsze zamieni pracownika na nowego, niewykształconego, który się
        przyuczy na M. i potem pójdzie dalej.
        Wystarczy spojrzec na rotację w dziale technicznym...
        Ludzie po studiach zaczynają w M. z uwagi na niskie wymagania i zarobki, a potem
        idą do normalnej firmy.
        Niestety, tak ta firma działa...
        Pozostaje jedynie...zmieni pracę. Polecam.

donosicielka
        • Gość: Hmm Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.jota.za.digi.pl 06.11.07, 01:14
          1. Czy ja wspominałem, że to fair, że polaków traktuje się gorzej? takie mam
          spostrzeżenia, ale od usprawiedliwiania tego jestem najdalej jak można. Inna
          sprawa, że przymuszać do pracy tam nikogo nie zamierza i pracownicy-malkontenci
          muszą mieć świadomość, że pracują za takie pieniądze (bo to główny chyba
          problem) zupełnie świadomie. Na "pocieszenie" zostaje fakt, że rotacja, o której
          wspomina donosicielka maleje, bo chętnych coraz mniej.
          2. Donosicielka - coś odnoszę wrażenie, że się znamy :)
          • Gość: pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 10:46
            taaaaak, rzeczywiście, wszyscy "świadomie" pracują za taką stawkę. Czy ktoś już
            wspominał o tym, jakie bajki opowiada się na rozmowie kwalifikacyjnej? panie od
            rekrutacji swą niekompetencją(albo właśnie kompetencją - umiejętności
            manipulacyjne?) potwierdzają,że ta firma opiera się na kłamstwach i wyzysku
            pracowników
      • Gość: karmazynowy jerz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.ccc.de 06.11.07, 02:59
        To nie prawda...
        ...że pracownicy firmy M są gorzej traktowani od Hiszpanów!!! Stawki jak w
        Barcelonie!!! (jeszcze nie w EURO ale wiem z PEWNEGO ŹRÓDŁA, że to się zmieni)

...że nie ma paczek!!! A bilety do kina he??? 2 na 700 osób ale były!!!!... A
        nie zapominajmy o FANTASTYCZNYM koncercie Bajmu!!!! To, że nie lubisz BAJMU to
        nie nasz problem!!!! A z mojego PEWNEGO ŹRÓDŁA wiem, iż w przyszłym roku
        przyjedzie zaśpiewać NORBI!!!! Na sekcji belek już ma postawioną scenę!!!! Nadal
        mało????

• Gość: donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:05
          Heeeeeeeee,

Optymista się znalazł:))) I może jeszcze Wam Wypłacił za zaległe
          nadgodziny, co obiecał?:::))))
        • Gość: wdzięczna Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 10:49
          rzeczywiście, koncert Bajmu był, nawet Kombi także, ale oba sponsorowane przez
          Urząd Wojewódzki. OBŁUDA
    • Gość: omen Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 213.227.74.* 07.11.07, 14:24
      on sie tak wypowiada bo jest hiszpanem i zarabia kupe kasy a na
      kazdym dziale jest szef i on wnioskuje o podwyżke a kto wstrzymuje
      pan dyrektor ale jest polakiem i dlatego ta firma takom ma opinie a
      sprubuj mu sie sprzeciwic to cie niema juz w tej firmie jest
      przysłowie polak polaka w du.. harata
    • Gość: belka platew Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 213.227.74.* 07.11.07, 19:05
      a dlaczego majom dac jakieś bony jak cała kadra kierownicza ma
      bardzo duże stawki a pan przedstawiciel załogi przed świętami
      dostanie jakomś premie i zamknie usta i będzie milczał jak grub bo
      nie pan santos to robi lecz nasi rodacy
    • Gość: Ona Na szczęście były Pracownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 19:39
      Oj ...Pamięta się czasy kiedy pracę kończyło się o 23..a dlatego tak późno bo
      Hiszpanie restartowali serwery o tej porze i dłużej się nie dało... Pamiętam
      kiedy wychodziłam z domu do pracy i jeszcze było ciemno i kiedy wychodziłam z
      metalowego baraku M* i już było ciemno...
      Pamiętam kiedy nie było kasy na nadgodziny dla pracowników ale ekspres do kawy
      Pana Santosa za 4 tys dumnie prezentował się w sekretariacie... A te piękne
      donice z kwiatami... i faktura za nie za kilka tysięcy... To wszystko podnosiło
      morale pracowników i pewnie dalej podnosi...
      Pamiętam,że tam pracowałam... całe szczęście pewnie kiedyś zapomnę :)
      PS Pewnie dużo osób tutaj się zna...
      • Gość: gość Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 07.11.07, 20:15
        Jeszcze te choinki przy bramie sztucznie przystrojone na zimę i
        wielki wstyd POTARGANA POLSKA FLAGA NA MASZCIE lub cała brudna
        zamiast Biało-Czerwone wisiała szaro-czerwona....... aaaa i ten stół
        dla dyrektora po który specjalnie się jechało kilka razy bo kolor
        był nie ten......
        • Gość: donosicielka Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:14
          A ten fotel z jego nowiutkiego gabinetu, co sie prawie zgubił na
          produkcji, jak zresztą prawie wszystko co tam trafiało.
          Ale była afera,

A jak sie chwalił, że może podglądać co robia pracownicy nie
          ruszając się od swojego biurka:)))

A najlepsze jest to, że wyszło z czasem, że maile są przez szefostwo
          przegladane!!!! Pan Santos może sie zalogować od siebie na jaką
          kolwiek chce skrzynkę i czytać do woli.... A wg prawa pracy moze je
          czytać TYLKO, jesli najpierw poinformuje swoich pracowników o takim
          procederze. Czy ktoś kiedyś dostał taką informacje od szefostwa tej
          firmy??

Dochodzę do wniosku, że 80% postów to ludzie z byłego działu
          księgowości, pozdrawiam Was serdecznie:))) Pewnie, że się znamy:)))

Kurczę, super stronka, najciekawsza ostatnio:)))

Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Szczęsliwa :) Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.mn.man.de 08.11.07, 16:30
            Myślę, że zna się tutaj więcej osób, nie tylko dział księgowości :)
            (dzięki Dobry Duszku za info o tym artykule i stronce) Przy czytaniu
            artykułu uśmiałam się do łez (łzy oczywiście wzruszenia, ha ha :)
            Uwielbiam jak ktoś, kto zarabia kupę kasy g...o robiąc, przychodząc
            do pracy kiedy mu się zachce i wychodząc kiedy ma kaprys mówi, że
            praca od 8 do 16, a do restauracji może chodzić codziennie, pewnie,
            że on może. Nigdzie nie powiedział, że wszyscy tak robią, on
            opowiadał o sobie. Od kiedy przyszedł do firmy (że też ...... nie
            wrzuciła jego dokumentów do niszczarki), powtarzał, ze takich
            możliwości jak w Polsce, to nie ma nigdzie, święta prawda, ON nie
            miałby nigdzie. Praca od 8 do 16, fakt za tyle płacili, reszta ku
            chwale ojczyzny (i to nie swojej) Do dziś dnia nie wiem jak to
            możlkiwe, że siedziałam w pracy do jakiś chorych godzin, a potem w
            domu do rana, żeby wszystko było na czas... Wspominam to (na
            szczęście coraz rzadziej) jak jakiś koszmar senny i wydaje mi się to
            coraz mniej prawdziwe. Pozdrawiam wszystkich byłych
            współpracowników, a obecnym pracownikom, życze powodzenia,
            wytrwałości i dużo szczęścia w poszukiwaniu nowego miejsca pracy :)
        • Gość: jefe de seccion Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.broker.com.pl 08.11.07, 20:53
          Pracuję w tej firmie już ponad sześć lat i pewnie już mało kto
          pamięta jak "świątecznie" przystrojona była jadalnia: na każdym
          stoliku jabłko ze świeczką i gałązką sosny :). A kto pamięta
          oficjalne otwarcie fabryki w 2002 roku? Każdy fizyczny pracownik
          dostał puszke Coca-Coli i kawałek zdechłego ciasta, oczywiście jak w
          miarę szybko przyszedł, bo nie dla wszystkich starczyło:)
          • Gość: Pacuś Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 18:48
            Ty chcesz jabłka na stoliku ze świeczkami a widzieliście kible
            popisane . I komu mieli by to dać ? Tym co ni epotrafią utrzymnać
            porządku w ubikacji?
          • Gość: Znajoma Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 21:42
            Ja tez pracuje ponad szesc lat i zapewniam Cie ,ze pomysl przystrojenia stolowki
            nie wyszedl od naszej "wspanialej"dyrekcji;zeby nam,pracownikom,bylo choc troche
            przyjemniej na swieta stolowke przystroil jeden z pracownikow U.R.A zenujace
            otwarcie fabryki tez dobrze pamietam.Zal mi autorki artykulu,trzeba nie miec po
            kolei w glowie zeby dobrowolnie wypisywac takie brednie!Pozdrowienia dla
            wytrwalych,albo naiwnie wierzacych w zmiany pracownikow firmy M!!!
    • Gość: Szczęśliwa :) Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mn.man.de 08.11.07, 16:36
      Gdzieś tam w środku jest opinia, że zwolnienie osoby, która chciała
      założyć związki zawodowe, na drugi dzień została zwolniona, to
      legenda... Drogi forumowiczu, ZAPEWNIAM CIĘ, że to NIE LEGENDA.
      Dokładnie tak było, nawet nie powiedział wprost, że ma zamiar
      założyć związki, po prostu z jego wypowiedzi wynikało, że mógłby być
      prowodyrem takiej akcji...Byłam przy całej akcji więc nie
      opowiadajcie mi o legendach...
      • Gość: donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 18:48
        Cześc szczęśliwa....

Teraz już są Twoje posty na forum (to a propos Twojego maila:))))
        Cóż, Ty pracowałaś jak ten pajac zaczynał, dobrze wiesz zapewne, ze poprzedni
        dział księgowości zwolnił sie własnie przez niego (mówię o księgowości jeszcze
        sprzed kadencji, kiedy Santos "wybił" sie na dyrektora po głowach innych...)

Pozdrów maleństwo :))
        • Gość: krówka_mleczna Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.chello.pl 08.11.07, 19:05
          Widać że w dziale księgowości było i jest najgorzej, ale cóż pewnie
          kazdy z działu coś by ciekawego powiedział.
          Jestem ciekawa czy on czytał te wpisy ....
          • Gość: calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.07, 15:02
            Nie zgodzę się z opinią że w księgowości jest najgorzej. Owszem gonitwa straszna, przez 2 lata pracy dużo zdążyłem zobaczyć. A byłyście drogie panie kiedyś na hali? Ja pracowałem w dziale jakości. Wy miałyście chociaż czyste powietrze... Ja oprócz gonitwy miałem pomieszczenie 1,5x1,5 metra Latem +40 zimą +10. Zero świeżego powietrza, do tego smród magazynowanych tam farb i innych świństw... Długo by opowiadać... Na szczęście ten koszmar jest już za mną. UNIKAJCIE MECALUXU!!!
            • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 10.11.07, 17:55
              DOkładnie!. A zostaleś zwolniony za to, że chciałes pracować z
              godnych warunkach dla czlowieka z Wyższym WYkształceniem........
              Firma ta jest Obozem Pracy, gdzie p dyrektor (smarkacz jak dla mnie)
              bije punkty kapowaniem dookoła. Szczytem było wyrzucenie do dzialu
              logistyki swojego przyjaciela pod pretekstem że facetm ma się
              zapoznac ze wszystkim i zrobic porządek. Facet stał się największym
              skur...... po czym wyleciał na cięcie desek (mimo, że Hiszapn) A p
              Juan......... wiele informacji uzyskał...... Jaki dyrektor taki cały
              sztab zarządzający przez dyr ds zaopatrzenia jak i kierownika
              produkcjiiiiiii......... W firmie nie uznawano ani L4 (wszyscy mieli
              L4 lewe za łapówki) ani urlopów na żądanie. A Kartki na ubikacjach
              do wpisywania kto kiedy i co robił w Wc zakrawa na absurd........
              Wyrazy współczucia dla tych co tam zostali......
              • Gość: karmazynowy jerz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 60.215.63.* 23.11.07, 22:19
                Pozdrawiamy Pana Miroslawa z Pyskowic
                Wygrywa Pan plebiscyt na najbardziej zaangażowanego forumowicza
                A oto lista zalet, która zadecydowała o naszym wyborze :
                1. Żal wszelakiej postaci
                2. Doskonała znajomość struktury firmy, kluczowych postaci oraz
                pierwszoplanowych plotek (czytaj "własna interpretacja")
                3. Smutek wypowiedzi oraz troska o innych pracowników :
                ...Zamontowanie kamer na hali zwiększyło wypadkowość, ale kogo to
                obchodziło?? kto wie o ludziach zbiura, ktorzy wracali z pracy i
                wyli do poduszki?...
                To ostatnie zdanie zdecydowanie rozkruszyło lodowate serca komisji a co za tym
                idzie zaważyło na finalnym werdykcie.

A teraz zajmijmy się NAGRODĄ :
                1. Uroczysty powrót do firmy (na koniu) w chwale; kolacja w towarzystwie Burgosa
                2. Nieograniczony dostęp do środków finansowych...oczywiście własnej pensji
                3. Stanowisko szefa produkcji z absolutnym brakiem obowiązków
                4. 94 dni urlopu + wolny lipiec oraz sierpień
                5. Premia frekwencyjna 10 zł (kwota brutto)
                6. Druga karta magnetyczna gratis
                7. Wyjazdy służbowe na sekcje: Akcesorii oraz Spawalni

Gratulujemy
                • Gość: Były prac M Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 83.230.125.* 27.11.07, 13:22
                  Pracowałem w M ponad rok temu na hali na stanowisku kierowniczym.
                  Oprócz mnie z Pyskowic pracowało tam jeszcze sporo osób, lub sporo
                  też się z tego miasta zwolniło, jednak osoby o tym imieniu były
                  chyba na hali dwie. Mam nadzieję, że ostatni komentarz skierowany
                  imiennie nie jest do mnie, gdyż nie ja byłem autorem komentarzy
                  poprzednich, które to rzekomo zostały napisane przez osobę o tym
                  samym imieniu. Nie chciałbym być z tym kojarzony. Z drugiej strony
                  znajomość ludzi oraz autorów postów jest zadziwiająca. Każdy ma
                  swoje zdanie o firmie, w której pracował, jedni piszą co myślą inni
                  pozostawiają komentarze dla siebie. Jednak po otrzymaniu linka do
                  tego artykułu oraz przeczytaniu komentarza nie chciałbym być
                  kojarzony z osobą, która została wrogiem numer jeden firmy, w której
                  pracowała 4 lata.
            • Gość: zakażona Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 10:55
              tak, czyste powietrze. A to, że przez kilkanaście godzin dziennie wdycha się
              opary z kataforezy to niby nic? to że skóra broni się wyrzucając wypryski na
              twarzy to nic?
              • Gość: PSTROWSKI Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mironet.pl 22.11.07, 11:33
                A CO MAJA POWIEDZIEC LUDZIE CO ROBIA NA KTF?????????? ZAPRASZAM TYLKO NA 2
                GODZINY NA ROZLADUNEK ALE W LATO GDZIE TEMP.PRZEKRACZA 40st.ZOBACZYSZ I
                POCZUJESZ JAK TO JEST.SZACUNEK DLA NICH!!!!!!!
        • Gość: Była pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.crowley.pl 08.11.07, 19:05
          Hello :)
          Ale trzeba też oddać to tej firmie- cokolwiek by się tam nie działo mocno nas to
          zjednoczyło :) Minęło już dobrze ponad rok od momentu kiedy razem wcinaliśmy
          pizze po godzinach :)
          Mam nadzieję, że jutro jednak pojawi nas się trochę na spotkaniu :)a z tymi,
          którym termin nie odpowiada, mam nadzieję uda nam się spotkać w niedalekiej
          przyszłości!
          Gorące pozdrowienia!

• Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 20:58
      Witam serdecznie wszystkich!!!!!!
      niestety wszyscy macie rację....
      marne zarobki, brak socjalnego(choćby w minimalmym stopniu),głupota
      ludzka niektórych współpracowników powoduje niechęć do tej pracy
      (widzę to moim mężu)....
      Dobrze się mówi P. Santos , że w Polsce to na wszystko go
      stać,zarabiając taaaaakie pieniądze każdego byłoby stać na
      wychodzenie z przyjaciółmi do restauracji itp.,myśli tylko o sobie.
      Dobrze by było gdyby pomyślał o pracownikach, którzy pracują już od
      kilku lat , którzy dobrze wykonują swoją pracę i zrobiłby wszystko
      aby takiego pracownika zatrzymać, a nie robić wszystko na odwrót.
      No cóż , firma M nie ma dobrej opinii ..... a mogłoby byc inaczej.
      Sama jestem ciekawa czy Pan Santos miał odwagę by zajrzeć na
      powyższą stronkę.Może po przeczytaniu opnii od wielu ludzi zacząłby
      myśleć................
      • Gość: też była Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.c9.msk.pl 08.11.07, 22:01
        Pozdrawiamy JUANA!
        Nie liczyłabym na to że zacznie myśleć - to ten typ przekonany tylko do swojej racji :)to inni się mylą. Eh a pamiętam jak chciał stworzyć z M. wielką firmę w której ludzie chcieliby pracować i przechodzić z innych firm a nie odwrotnie, uciekać gdzie pieprz rośnie!
        • Gość: biedaluksiarz :) Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.broker.com.pl 08.11.07, 22:28
          Trimino wracaj !!!!! :)
          • Gość: kuleczka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.chello.pl 09.11.07, 09:59
            Wyślijcie mu linka na maila:) Pewnie sie ucieszy.

Pozdrowienia dla byłych księgowych.
          • Gość: calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.07, 15:06
            Pamiętasz Triminia i mimo tego chcesz by wrócił?? Za jego panowania było fatalnie a teraz jest jeszcze gorzej? Współczuję...

P.S.
            musimy się znać :-)
            • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 10.11.07, 17:58
              Wiesz jak było za Triminia:):):) Ten kto potrafił się dobrze ustawić
              ten zawsze miał dobrze:) Popatrz na malarnię oraz na kierowników
              produkcji:):):) A napewno na przedstawiciela załogi u dyrekcji:):)
              Zgadzali sie ze wszystkim co dyrekcja chciała, :):):)
            • Gość: biedaluksiarz :) Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.broker.com.pl 12.11.07, 20:37
              Powyżej wspominałeś o ciasnej kanciapie na hali, więc napewno się
              znamy :)
              • Gość: Calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 23.11.07, 23:34
                Pewnie się znamy... A Ty gdzie pracujesz? I do dzisiaj? Masz chłopie zdrowie!! Pozdrówka od kibica >>Górnika<< ;)
    • Gość: miszcz Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.broker.com.pl 09.11.07, 19:12
      Swoją drogą autor tego artykułu mógłby się zainteresować jak to jest naprawdę.
      Tyle tylko że on też ma to gdzieś. Zrobił sobie cacy artykulik, nachlapał byle
      co i zadowolony. Grunt że wszystko gra, prawda nie ma żadnego znaczenia. Jeśli
      mamy takich dziennikarzy to kto ma kształtować opinię publiczną. Byle wypełnić
      papier. I do domu.
      Dziennikarz z niego jak z koziej d..y trąba
    • Gość: Pracownik Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 18:42
      Czy to ważne jakim sposobem Santos został prezesem? Od dawna wiadomo
      że słabe elementy w przyrodzie giną a w życiu trzeba być twardym a
      nie miękkim. Jakbym mógł to postąpił bym tak samo. Po prostu szkoła
      była dla wszystkich.Ja tam pracuje i nie narzekam a wszystko co
      osiągnąłem to zdobyłem swuja ciężką pracą i nauką, w Ci co narzekaja
      to chcieli by żeby kasa była ogromna a praca była jak najlżejsza. I
      tyle odemnie.
      • Gość: calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 11.11.07, 16:58
        Poszedłbyś drogą santosa? No comments...
        Najgorsze co może być to kariera poprzez lizusostwo i wazeliniarstwo a tak właśnie było w przypadku JS i paru innych pracowników którym udało się ustawić idąc tą drogą.
        Najważniejsza jest wiedza, praca i czyste sumienie. Człowiek wrażliwy nie może pracować z kanalią.
        • Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 20:15
          Tak, poszedł bym tą. Nawet jak bedziesz madry i pracowity to bardzo
          szybko ci urośnie garb albo walniesz na zawał czy w najgorszym
          wypadku wylew krwi, a i tak twojej pracownitości nikt nie zauważy,a
          tak przynajmniej masz kase i nie robisz jak wół, więc wole taka
          drogę niż wylew.
          • Gość: gość Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.eranet.pl 11.11.07, 20:57
            no co ty ? A piszesz, ze to co osiągnąłęś to wszystko dzięki swojej
            ciężkiej pracy ... Czyżby garb ci już rósł? Ja też w tej firmie
            pracuję i to wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że karierę się w
            niej robi tylko za pomocą wazeliny i grzecznym kiwaniem główką
            na "tak". Na szczęście nie pracuję tam, bo muszę, ale w 100% zgadzam
            się z większością zamieszczonych tutaj opinii.
            No a jeśli tobie tak bardzo przypadła do gustu droga kariery
            Santosa, to życzę miłego oglądania siebie w lustrze. I współczuję
            twoim współpracownikom.
            • Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 21:04
              Jeśli pracujesz tam bo chcesz (a na to wychodzi) to niezłą musisz
              mieć z tego kase, a jakbys miał robić tak jak na KTF to ciekawe jaką
              drogę bys wybrał jak byś mógł?
      • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 11.11.07, 19:29
        Czy Ty aby nie nazywasz się JUan Santos i piszesz w swojej
        obronie??? Bo jeszcze jedynymi osobami, kltórzy nie beda narzekali
        są kierownik produkcji oraz kierownicy zmian.......... A pozostali
        chyba pracują tam bo muszą........ No chyba, że cos się zmieniło w
        ostatnim czasie........
    • Gość: TAAAAAAAAAAAA Śląsk przyciąga też młodych Wietnamców i Ukraińców IP: 67.159.5.* 10.11.07, 19:00
      handlują :)
    • Gość: BAJ fan Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.07, 19:16
      weź kamień i rzuć w tłum ludzi na pewno trafisz w kogoś kto pracował albo
      pracuje w tej nędznej firmie.No cóż ja sie uwolniłem się od tego
      dziadostwa,pamiętam jak nas straszyli jak mają przyjechać z Bar. albo że nas
      obserwują co robimy.
      • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 11.11.07, 19:37
        Zamontowanie kamer na hali zwiększyło wypadkowość, ale kogo to
        obchodziło?? kto wie o ludziach zbiura, ktorzy wracali z pracy i
        wyli do poduszki? Kto wie ile osób w ostatnich 5 latach przyjęto i
        zwolniono? Zabrano wszystkie osłony socjalne mamiąc ludzi podwyzkami
        i dajc bilety do kina tym co zarabiali do 1000 zł. CI co mieli
        powyżej 1000 tych było stac na bilety więc nie musieli dostać.......
        Zmuszanie do rpacy w soboty i niedziele oraz święta..... niby nie
        trzeba przyjśc ale wypadałoby....... Nie tolerowanie urlopów jedno
        dwudniowych nie tolerowanie L4 bo wszyscy pracownicy to
        kombinatorzy..... jeden an drugiego donosi co stwarza nieprzyjemną
        atmosferę..... Nie można nawet na minutę stanac i porozmawiac w
        sprawie pracy bo uważane jest to za objaw niepracowania i bojania
        się........ Wydzielanie rekawic i sprawdzanie która się nadaje a
        która nie......... skoro cieknie olejem,a nie jest dziurawa znaczy
        ze jest dobra....... Mam nadzieje, że te komentarze czyta tez autor
        tego artykułu i wyciągnie odpowiednie wnioski......... Może warto
        dotrzec do byłych pracowników i naisac prawdę....... Oferowanie
        tańszych produktów firmy firma w strefie ekonomicznej pod warunkiem,
        że firmy te nie będą zatrudniały pracowników.....z M...... czy to
        nie forma łapówki??????.............. Ilu pracowników ze stanowisk
        kierowniczych an hali skonczylo na tabletkach i psychotropach?????
        Belki??? Akcesoria??? Malarnia???? Utrzmanie RUchu.....????? Zbyszek
        trzymaj się tam..... na UR
        • Gość: podsumowanie Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 20:17
          Przecież nikt nie stał nad nimi z batem, więc mogli się zwolnić i
          pracować gdzieś indziej, a że byli mierni to robili tam gdzie robili
          więc teraz inech nie narzekają.
          • Gość: Była pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 83.136.224.* 12.11.07, 08:43
            Co nie zmienia faktu, że autorka tego tekstu ma bardzo niskie
            kwalifikacje, pisząc tak niekompletny artykuł...
            W Mecaluxie pracowaliśmy z największym poświęceniem, oddając tej
            firmie dużo więcej niż zasługiwała i dużo więcej niż to za ile
            byliśmy wynagradzani...
            Ktoś powyżej stwierdził, że pewnie nie chciało się nam pracować a w
            życiu żeby do czegoś dojść trzeba się wykazać... Otóż są miejsca
            pracy i są pracodawcy, którzy nie wymagają od swoich pracowników
            TAKIEGO POŚWIĘCENIA, a za każdą nadgodzinę uczciwie wynagradzają. Są
            firmy, które oferują pakiety socjalne i przede wszystkim szanują
            swoich pracowników - urlop powinien być wykorzystany w roku bieżącym-
            w Mecaluxie najlepiej gdyby nie wykorzystywać go wcale....

Ehhh oczywiście to nie wina Juana Santosa, ale tego jak centrala
            Mecaluxu traktuje swój polski oddział - niemniej on został
            dyrektorem tylko dlatego że wykonywał każde polecenie Barcelony i
            donosił o wszelkich odchyłach od "normy".
            • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 12.11.07, 19:58
              Dokładnie tak jak napisałaś wyżej. Są firmy, które nie opierają się
              na donosicielstwie i traktują ludzi jak ludzi a nie jak maszyny do
              ciężkiej pracy. Sa firmy, które mają osłony socjalne, na święta bony
              i dla których urlop jest rzeczą siętą. Sami wyganiają na urlop by
              byl on wykorzystany. Nikogo nie zmuszają do pracy w
              nadgodzinach...... każdą godzinę rozliczają na bieżąco....... Na
              szczęście do takiej firmy trafiłem i jednego czego żałuję to kilka
              dobrych lat spędzonych w tym syfie, po którym człowiek potrzebuje
              rok by się pozbierać........... W M..... awanse na stanowiska
              kierownicze nie dostaje się za kwalifikacje tylko za wazeliniarstwo.
              W tym zakładzie jedną z najwazniejszych rzeczy to sianie zamętu i
              skłocanie wszystkich dookoła. ZASADA: Czym ludzie bardziej skłóceni
              tym bardziej ze soba rywalizują..... Na szczescie do pracy obecnie
              idę z ochota a nie z przymusem i nie zbiera mi się na wymioty jak to
              miało miejsce w M....... gdy widziało się z daleka napis...........
          • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 12.11.07, 19:51
            Tak jasne, a dzieciom i rodzinie dadza jeść tynk ze ścian. WIdze, że
            niewiele wiesz o życiu. Niektórzy nie moga rzucić wszystkiego i
            wyjechac do Anglii czy Irlandiii. Niektórzy mają rodziny i musza na
            nie zapracowac i dopóki nie znajdą nowej pracy muszą zaciskać zęby i
            trzymać się w tym bagnie zwanym Me......
    • Gość: estantin Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.devs.futuro.pl 14.11.07, 19:02
      A mnie się tam podoba. Zarabiam nieźle, ale tylko dzięki swojej pracy. Jeżeli
      źle ci się pracowało to dlaczego nie zwolniłeś, zwolniłaś sie wcześniej ;) ??
      Ale fakt grupowe zwolnienie księgowości poszło głośnym echem po Polsce :0
      • Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 20:24
        Ja też tam pracuje a to że księgowość się zwolniła grupowo to ich
        indywidualna sprawa bo to oni się sami zwolnili a nie zakład ich
        zwolnił, a teraz wielce narzekaja jak ciężko im tam było. KTO IM
        KAZAŁ TAK DŁUGO SIEDZIEĆ ? ODPOWIEDZ :NIKT
        • Gość: była pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 16:15
          No, widzę, że nie wiesz gdzie pracujesz.
          Akurat tak się składa, że księgowości KAZALI siedzie po godzinach, dając nam
          kosmiczne terminy do wyrobienia się np. zamknięcie miesiąca 2-go dnia roboczego
          następnego miesiąca, podczas gdy dla porównania w normalnych firmach jest na to
          tydzień, ponieważ taki ogrom pracy jest do zrobienia.
          I wierz mi, mogłabym Ci udowodnic mailami, które czasami drukowaliśmy, że nam
          KAZANO siedziec tak długo, a że nie pracujesz w księgowości tym bardziej nie
          daje Ci prawa wypowiadac się na temat, którego kompletnie nie znasz. No ale
          cóż, czego mozna wymagac od osoby, która zawsze wychodzi o czasie...
          I nie jest induwidualną sprawą zwolnienie się CAŁEGO działu jakiegokolwiek,
          takie rzeczy nie zdarzają się często, a jeśli się zdarzają, to o firmie
          świadczy. Zresztą nie tylko dział księgowości się zwolnił, kadry tez...

I to, że księgowośc teraz wychodzi o czasie, to TYLKO zasługa tego, że Santos
          dostał (i to słono) po łapach za NAS.
          • Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 18:07
            Wiem gdzie pracuje!I dalej nie rozumie słowa kazali.Czy przykuli was
            kajdankami albo szantazowali że was zabiją lub podpalą domy lub coś
            w tym stylu?Proszę wytłumacz słowo "Kazali". A tak po drugie to skąd
            możesz wiedzieć gdzie ja pracuje , a może właśnie w księgowości
            tylko mam na to inny pogląd.Ale z doświadczenia wiem że pracownicy
            umysłowi nigdy nie doceniali pracowników fizycznych więc cobys
            powiedziała na tydzień pracy na KTF lub HSL ?
            • Gość: tez pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.bmj.net.pl 15.11.07, 19:48
              jak nie rozumiesz slowa "kazali" to nie najlepiej swiadczy o Twojej
              inteligencji, nikt nikomu zapewne domu by nie spalił ale nie kazdy
              może sobie pozwolić na komfort zeby z dnia na dzień rzucić prace,
              niektórzy maja rodziny, zobowiazania. Z Twojej wypowiedzi wnioskuje,
              ze Ty takowych nie masz, mama pewnie jesc da w razie czego...
              Szkoda słow co do niektórych...
              • Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 20:58
                Jak mi praca nie odpowiada to odchodze a nie pojękuje jak ostatnia
                sierota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 15.11.07, 20:18
              Nie porównuj pracy na HDS lub HSL czy belek albo akcesorii do pracy
              w biurze w tej firmie. Prawda jest taka, że góra miała do czynienia
              z Santosem a dół z kierownikiem produkcji, kierownikiem zmiany (J.S)
              oraz kierownikiem malarnii. Nie wiem kto teraz tam jest kierownikiem
              malarni, ale 3 lata temu jak tam pracowałem był sajgon...... Problem
              w tym, że dyrektor wymagal na kierowniku produkcji pewnych rzeczy,
              ale kierownik produkcji sam dorzucał kolejne i wychodziło jak
              wychodziło. To, że Hiszpanie rpzywozili złom do M..... i nie dało
              się tego tak naprawdę uruchomi jak miało by to druga sprawa. To, że
              keirownicy nie mieli zielonego pojęcia jak co am działac i jedyną
              rzeczą była wojna w poszczególnych działach to tez inna sprawa.
              Tylko, że na dole oglądało się dyrektora raz na dwie trzy godziny i
              jak ktos widział że idzie Triminio to zapierdzielał za dwóch bo
              dyrektor idzie...... Tak jakby dyrektor miał odblokowany karabin i
              kto nie rpacuej tego zsztrzelić. A Góra była pod obstrzałem całe 8
              godzin. patrzenie na zegarek kto do WC wchodzi i na jak długo (Na
              hali kartki do WC tez absurd)...... Ogólnie zakłąd M to obóz pracy,
              gdzie keirują zakąłdem ludzie nie mający zielonego pojęcia o ym czym
              sie zajmują. Targanie L4 pracowników przez kierownika produkcji, nie
              uznawanie urlopów na telefon (nie zgodne z kodeksem pracy), nie
              uznawanie urlopów jednodniowych, nie uznawanie opieki na
              dzieci...... to wszystko zakrawa na kpinę....... i powienien się tym
              już dawno zajć odpowiedni organ wykonawczy. Jak pracuejsz na HDS czy
              HSL czy gdziekolwiek to nie raz spotkałes się z tym, że "Musisz"
              czyli to samo co "Kazali" bo jak nie było chętnych do rpacy w soboty
              niedziele czy śwoęta to podchodzono do ludzi zastraszaniem. Ok nie
              musisz przyjśc ale za miesiac kończy CI sięumowa...... CHyba, że
              ejstes z Wyższego dozoru i w ten sposób traktujesz ludzi........
              • Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 20:55
                Po to jest kierownik aby wymagał od swoich pracowników pracy a nie
                obijania a po za tym wszyscy wiedzą od dawna że to pracownicy
                fizyczni utrzymują tych wszystkich pracowników umysłowych, którzy
                niestety nie należą do działów produkcyjnych i niestety nie
                przynoszą zysków tylko pojękiwania jak im ciężko się pracuje mając
                wygodne krzesła, czyste biurka, ciepło w biurze, no i klawiature
                którą trzeba obsługiwać a ma tyle przecież klawiszy!
                • Gość: moze i pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.bmj.net.pl 16.11.07, 15:57
                  tak ci sie podoba w tej firmie ??? nie boj, nie boj i tak cie wywala :)
                • Gość: pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 17.11.07, 14:37
                  ale ty glupoty gadasz. nie chcialo sie nosic teczki...to tera trzeba
                  woreczki. do szkoly!!! w polsce to jest za darmo.
        • Gość: Była pracownica oooooooooooo przegiąłeś!!! IP: 83.136.224.* 21.11.07, 12:31
          Skoro nie wiesz jak było, to lepiej się nie odzywaj. Ja się
          zwolniłam z księgowości razem ze swoimi koleżankami i nikomu nie
          życzę pracować w taki bagnie! Nikt nam nie kazał siedzieć tak długo?
          No fakt, może nikt, ale mieliśmy listę zadań do wykonania w
          określonym terminie, i przy ograniczonej liczbie pracowników-
          pogratuluję osobie, która wywiązałaby się z tych terminów prędzej
          niż my!
          • Gość: józek pałka Re: oooooooooooo przegiąłeś!!! IP: *.gwardii.osi.pl 22.11.07, 00:05
            a pamiętacie tą listę zadań do wykonania na wdrożeniu SAPa z rozpiską na czas -
            ile jakie zadanie ma zająć?!? np na wykonanie jednej rzeczy hiszpania
            przeznaczyła 2 minuty, a na prawdę to zajęło minimum 30 minut. To były
            absurdy!!!! Nie wiadomo było czy się śmiać czy załamać...
    • Gość: Człowiek Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 14:12
      Drogi Pracowniku.

Z tego co piszesz wynika, że nie koniecznie wiesz co znaczyło pracować w biurze
      w tej firmie (i tutaj też nie wypowiadam się za każdy dział, bo to sprawa
      indywidualna). Pisze „pracować”, bo z tego co słyszałem teraz zwyczaje się
      zmieniły i nikt kto kiedyś sam tego nie przeżył, może się tylko domyślać pewnych
      rzeczy i niekoniecznie w nie wierzyc…na pewno ostatnią rzeczą, którą można
      powiedzie jest to, że praca w biurze w M za dawnych czasów to „obijanie się”.
      Chyba jasnym jest, że nikt nie kwestionuje konieczności często ciężkiej pracy
      (tak, nawet w biurze:-), w końcu nikt nie daje wynagrodzenia za darmo (choć
      oczywiście są tacy szczęściarze). Co do tak wspaniałych warunków pracy w biurze,
      to weź pod uwagę, ze kiedyś nie istniało pojecie 8 godzinnego dnia pracy, bardzo
      często tzw „dniówka” trwała nawet 16 godzin i bynajmniej w pewnych okresach
      zdarzało się to codziennie przez np. 2 tygodnie (oczywiście będąc
      wynagradzanym za 8 godzinny dzień pracy). I bynajmniej nie była to praca w
      czystych i miłych warunkach, kiedy musisz być na najwyższych obrotach przez
      wszystkie te godziny, a nie na tak jak pracownik fizyczny, który zrobi co ma
      zrobić przez 8 godzin i idzie do domu, zostawiając swoją pracę w pracy…Po prostu
      nie masz pojęcia o czym mówisz…ale nawet wszystko to jest ok, w końcu ludzie
      pracują w rożnych warunkach, z tą tylko różnicą, ze każdy ma jakąś godnośc i w
      momencie kiedy Najjaśniejszy (kiedyś po prostu Juan i kolega, ale z czasem
      Wielki Pan Dyrektor Generalny) i sama Barcelona zaczęli przekraczać pewne
      granice ludzie się zwolnili.... tak właśnie -przeszli do czynu, kiedy żadne
      argumenty już nie odnosiły skutku, a nie jak piszesz „pojękiwali jak ostatnia
      sierota” (by the way, będąc ostatnią sierotą sami by zostali zwolnieni- też
      powinieneś o tym wiedzieć:-). Nie jestem jednym z tych, którzy się zwolnili, ale
      popieram ich całym sobą i była to chyba jedna z najlepszych decyzji, którą
      podjęli. Chyba wszyscy mają teraz lepszą pracę i życiową satysfakcję (również
      pod względem ekonomicznym…). Szkoda tylko, że tak to się rozsypało, bo razem
      mogli stworzyć bardzo dużo biorąc pod uwagę dawne plany w M, które, z tego co
      wiem, już są nieaktualne…. Tak się dzieje, gdy woda sodowa zbyt szybkiej
      kariery uderza do głowy pewnemu Młodemu Europejczykowi….
      Pracowniku, nie życzę Ci jednak byś spróbował kiedyś takiej traumy, ale jeśli
      będzie Ci to dane, to może zrozumiesz o czym piszesz (a skoro praca w biurze to
      taka super robota, to dlaczego z niej nie skorzystasz? Przekonasz się, że często
      praca fizyczna jest niczym bez pracy umysłowej:-)))
      • Gość: pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.chello.pl 16.11.07, 20:56
        Wszystkim jest cieżko, ale dlaczego pracownicy na hali dostają
        dodatek za nieopuszczanie dni w pracy i nie korzystanie z urlopów na
        telefon dodatkowo 300pln a biurowi nie !
        Wszystkim sie nalezy ! a jednak....
        • Gość: Józef Piłsudzki Re: Śląsk wywali młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 20.11.07, 19:14
          Bzdura tylko raz widzialem 300 zł i to na drzwiach wejściowych na
          hale,Jak sie ludzi nie umie utrzymac to sie bzdury wypisuje .A jak
          nie ta to następna "Podwyżki"????!!!.A nie przepraszam drugi raz na
          wyproszonym pasku 300pln ,bo na koncie to i tak nic nie widac.Tak
          zamierzam zmienic prace jest jej teraz pełno.A kolejni bedą sie
          zwalniac ... .
        • Gość: POKRZYWDZONY Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 11:18
          popieram!!!!
          też uważam że jest to dyskryminacja pracowników biurowych.
          PODWYżKI I PREMIA 300 DLA BIURA!!!
          • Gość: brak Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.sileman.net.pl 30.11.07, 15:20
            A CO POWIECIE O BRYGADZIŚCIE Z BELEK M.OLSZOWY?
            KAWAŁ H..A I KAPUCIA ROBI LODA GAJOSOWI.
          • Gość: kicz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.sileman.net.pl 10.12.07, 12:23
            co myslicie o piotrowskim
            tym z gilotyn słyszałem że kawal h..a podpie.. kazdego
            • Gość: xyz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.sycomp.pl 22.12.07, 17:48
              xyz
              • Gość: janek hsl Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 23.12.07, 14:52
            • Gość: były ale obecny Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.c9.msk.pl 28.01.08, 18:01
              to święta prawda Piotrowski każdego podkabluje dla kariery
    • Gość: obecny Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.Red-83-55-34.dynamicIP.rima-tde.net 16.11.07, 21:45
      ludzie jak to możliwe, że niby kierownik produkcji ćpa i handluje narkotykami na
      terenie zakładu i poza nim
      • Gość: Najlepszy Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 18:59
        Tak samo możliwe jak fakt że ludzie bez żadnego doświadczenia
        zastają brygadzistami na spawalni np Pan W.B lub A.L
        • Gość: nowy Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.za.digi.pl 25.11.07, 22:07
          Co sądzicie o brygadzistach z M*
          • Gość: PSTROWSKI Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mironet.pl 26.11.07, 16:23
            niektórzy na to stanowisko nie zasługują(karierowicze oraz mała wiedza)
          • Gość: Platew Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 18:00
            Żeby zastać brygadzistą w firmie M nie trzeba posiadać praktycznie
            żadnej wiedzy wystarczy umieć lizać pewną część ciała.
      • Gość: były ale obecny Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.c9.msk.pl 28.01.08, 18:04
        to prawda ale go nikt nie ruszy
    • Gość: były Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.07, 16:15
      M..... z miłości do blachy jak to w WC. ktoś napisał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka