Gość: mik IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.07, 16:01 Tylko ciekawe ilu z nich pracuje za 1000 - 1500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyrlok Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 30.10.07, 18:34 Na prowincji zawsze jest latwiej, taniej itd. Dlatego Polacy jada do hinskich miasteczek i wiosek uczyc angielskiego, ktorego sami sie jeszcze nie nauczyli. :) Policzcie lepiej, ilu jest Szwajcarow, Amerykanow, Niemcow, Francuzow, ale nie mlodzikow czy "aussteigerow", tylko ludzi suksesu, powiedzmy managerow itp., ktorzy zostaja "na zawsze" na G.Slasku - i nie na kilka miesiecy i nie skuli partnera, no i nie dojezdzaja z Krakowa. To jest miarodajne. A nie mlodziki z Hiszpanii, Meksyku i Wietnamu. Odpowiedz Link Zgłoś
janekhsl Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 01.12.07, 19:13 najbardziej mnie wk..wia gdy łysy ten leszcz przychodzi do pracy i wchodzi do pieca i tam spi do 8 potem chodzi z jednego hydro na drugie i ukrywa sie przed J.T najbardziej . Mało tego bawi sie notorycznie telefonami i przytym dzwoni z firmowego telefonu naciagajac firme na koszty .Jacek zastanow sie chłopie po co on ci jest potrzebny daj go ewentualnie na kate a jak nie bedzie chcial to go zwonij i tak pozytku z niego nie ma .dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
indykhsl Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 05.12.07, 15:47 Konrad K. to najwiekszy sciemniacz na hydro. Nic nie robi w hu*a leci caly dzien szuka jak najlzejszej roboty. Lize dupe brygadziscie.Chłopak ma lewe rece do pracy, a jak by tego malo bylo lata i prosi sie o podwyzke. Ciekawe za co mial by ja dostac. My jebiemy on w ch..a leci. Jacek zastanow sie chłopie po co on ci jest potrzebny daj go ewentualnie na kate niech porzuca troche belek a jak nie bedzie chcial to go zwonij i tak pozytku z niego nie ma .dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczęściarz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:36 Jeśli o bony to proponuje aby przedstawiciele poszczególnych sekcji przeszli się do przedstawiciela załogi i wydelegowali go do pana S.aby załatwił bony lub jakies paczki dla dzieci od pracowników. Jeśli nie wiecie kto jest przedstawicielem załogi to udajcie się na U.R.- tam wam powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.litnet.osi.pl 20.12.07, 21:09 Wy jesteście wszyscy poj...ni prujecie gacie sobie wzajemnie a to forum jak się nie myle tyczyło chyba SANTOSA który czytając te komentarze ma penie ubaw po pachy !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PSTROWSKI Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mironet.pl 21.12.07, 14:39 olo masz racje,to jest juz chore niech zlikwiduja te forum i bedzie swiety spokoj,a brudy to prac w automacie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Śląsk przyciąga młodych Europejczyków 30.10.07, 18:35 mówi Alvaro Cerezo Aguilar z Hiszpanii, który zrobił licencjat na katowickiej Akademii Ekonomicznej, a teraz studiuje w Warszawie. Jego zdaniem na śląskich uczelniach jest łatwiej, bo nie mają aż tak wysokich wymagań jak uniwersytety Warszawski czy Jagielloński ------------------ no comment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adu ale naciągany tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:32 jak można na podstawie przykładu 3 osób wyciagać wnioski, że coraz więcej cudzoziemców chce tu mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: ale naciągany tekst IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.07, 20:46 No, tak jest, masz racje, w Albanii tez jest coraz wiecej obcokrajowcow i co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: ale naciągany tekst IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.07, 20:47 bo latwiej bo taniej bo ciekawiej bo ... i co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: ale naciągany tekst IP: *.ux.com.pl 30.10.07, 21:07 żałosne, Ci dwaj panowie pracują razem jeden drugiemu załatwił prace po starej znajomości, polityka tej firmy jest taka, że jeżeli masz nie polski paszport to dostajesz 3 razy więcej pieniędzy, chociaż kompletnie na niczym sie nie znasz, im większą charakteryzujesz się nie kompetencją tym lepiej! pracowałem kiedyś w tej firmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierog Re: ale naciągany tekst IP: *.gl.digi.pl 30.10.07, 21:26 haha wkurzony, tez tam kiedys pracowalam! Swieta prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafiki Re: ale naciągany tekst IP: *.centertel.pl 30.10.07, 22:02 Wiem o czym piszesz - zgadzam się z Tobą w 100%. Ja tam (jeszcze) pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ale naciągany tekst IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 07.11.07, 18:15 No to tylko współczuć...... Ucieczka stąd była najlepszą rzeczą w zyciu jaką zrobiłem...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafiki Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.centertel.pl 30.10.07, 21:15 WOW! Po przeczytaniu tego artykułu doznałam nagłej inspiracji, aby zostać dyrektorem w Mongolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była Pracownica:) miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. Santosa IP: 83.136.224.* 31.10.07, 10:19 Najbardziej udeżyła mnie część: "Praca kończy się o 16, a nie o 20, jak w Hiszpanii. Jest mnóstwo czasu, żeby wyjść z przyjaciółmi na obiad czy do pubu. W restauracjach jest tanio. Mając te same zarobki w Hiszpanii, mógłbym jadać na mieście najwyżej raz w miesiącu". Tak się słada, że byłam oddelegowana do pracy w Hiszpanii i na nasze wnioski o zaliczki na wyjazd padło pytanie: A PO CO WAM DODATKOWE PIENIĄDZE? (bo dopiero dostaliśmy wypłatę i to bynajmniej nie stawkę dyrektora!). Natomiast praca- nie ważne czy w Polsce czy w Hiszpanii - w firmie M* pracuje się od 8 do 20 (czasem nawet dłużej) i wymaga się od pracowników absolutnego poświęcenia dla dobra firmy ;):):):) Dzisiaj po raz kolejny uświadomiłam sobie, że rzucenie tej roboty było najlepszym posunięciem :) Dziękuję GW :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była pracownico Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.chello.pl 01.11.07, 09:50 Nie przesadzaj że od 8;20.00 nikt nikomu nie kazde pracować do 20. Ale w wielu opiniach się zgadzam. Ta firma to wyzysk , a Hiszpanie to pomyłka idei technologicznej, nie mają pojęcia o wielu sprawach a przemądrzają sie kazdego dnia. Absurd i paranoja to chleb powszedni szczególnie na produkcji jak i w biurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była pracownica Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: 83.136.224.* 08.11.07, 09:50 A jednak!! - wydruki z kadr dotyczące wejść i wyjść niejednokrotnie pokazywały godzinę nie tylko 20 ale też 23! A kiedy pewnogo dnia odważyłam się wyjść z pracy o godzinie 18! następnego dnia był mail z Hiszpanii z pytaniem jak to możliwe, że w tak ważnym okresie (który trwał od zawsze! i nigdy się nie skończył! za czasów mojego zatrudnienia) tak wcześnie wychodzimy z pracy... Uwierzcie- nie przesadzam - i wiele innych osób wypowiadających się na tym forum dokładnie wie o czym mówi :) Pozdrowienia dla wszystkich byłych i teraźniejszych pracowników M* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloneczna Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: 217.153.237.* 13.12.07, 22:38 bzdura techniczny i pracuje do 22 a hala przez cala dobe fakt zucenie tej roboty to jedyny dobry krok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.Red-83-58-153.dynamicIP.rima-tde.net 01.11.07, 13:22 my się napewno musimy znać, też tam pracowałem dłudo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pra*wnik Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.eimperium.pl 01.11.07, 15:01 W tym artykule brakuje jednej bardzo ważnej informacji. Pan Santos po bardzo krótkim czasie został dyrektorem "gliwickiej" (czyt. hiszpańskiej) firmy produkującej regały. Wiedza, wiedzą, ale on był niejako "skazany na sukces" i ciężko na niego zapracował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do prawnika Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.chello.pl 01.11.07, 16:38 ...Cieżko zapracował??? hahah dobre a wiesz jak? "Wykolegował" swojego znajomego który miał piastować to stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donisicielka Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 19:04 Święta prawda, Byłam przy tej żenadzie, porządny człowiek któremu należało się to stanowisko dyrektora trafił na halę właściwie bez celu pod pretekstem, że musi przejśc przez wszystkie działy, żeby kiedys zostac dobrym dyrektorem, który wie co się w firmie dzieje. Santos pracował tylko w dziale ksiegowości i został dyrektorem nie ze względu na swoją wiedze, ale dlatego, że grał jak mu Hiszpania zagrała. Piesek :)) figurant: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 07.11.07, 18:07 Zapracował na pozycję donoszeniem na dyrektora przed szefostwem Hiszpańskim. Facet nie miał zielonego pojęcia o tym czym się zajmuje, a szpanował chodząc z książką o przepisach w ręku.... Żenada jak i cąły ten Hiszpański zakład. Spędzone tem kilka lat uświadomilo mi, że obozy pracy nie są w Hiszpani czy Włoszech tlyko w Polsce......... Firma ta przyjmuje wszystkich chętnych do rpacy bo wielu już ich niema....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były ..uxowiec Re: miałam (nie)przyjemniść pracować dla dyr. San IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.07, 14:48 Też kiedyś pracowałem w tej firmie. To była moja największa życiowa pomyłka. A ten "wielki dyrektor" "Ch*jOne" Carlos to straszna kanalia. Kapuś jakich mało i wogóle "śliski typ". Pracowałem tam w czasie gdy on był na stażu. Siedział z tyłu i donosił telefonicznie na wszystkich dyrekcji w barcelonie nie wiedząc że obok siedzą ludzie znający hiszpański... Za te zasługi został tym kim jest. zero szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Po tym artykule chyba wroce IP: *.sbs.de 31.10.07, 15:38 Slask to kraina plynaca mlekiem i miodem... dla n.p. dyrektora generalnego. Mlodzi cudzoziemcy zostaja, bo kto da im w n.p. Hiszpanii z miernym stazem takie stanowiska? Tam po kilku miesiacach stazu to w d.. kopna, jak sie o takie stanowiso startuje. Sprawa jest jasna, w Polsce szybko wysokie stanowisko i z takim cv dalej do EU, bo to jest juz inna rozmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Po tym artykule chyba wroce 31.10.07, 23:48 To sie poprostu nazywa praca pionierska w 3.swiecie. :) Albo myslicie moze, ze ci cali eksperci od pomocy rozwojowej itp. (no, ci z Hiltonu, Hyattu i Sheratonu) to prawdziwa elita ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.Red-83-58-153.dynamicIP.rima-tde.net 01.11.07, 19:32 jak byscie przelecieli Maryske A też byście byli dyrektorami, tylko kto by miał na nią ochote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 22:12 może pracownicy tej firmy zjednoczcie się we wspólnej sprawie ZWIĄZKI powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawcuś Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gwardii.osi.pl 01.11.07, 22:35 raz kiedyś był taki co chciał założyc zwiazek zawodowy w M. i na drugi dzien go zwolnili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.jota.za.digi.pl 05.11.07, 16:43 > raz kiedyś był taki co chciał założyc zwiazek zawodowy w M. i na drugi dzien go > zwolnili... To raczej legenda, ale ciężko nie zgodzić sie przynajmniej z częścią zarzutów pod adresem firmy. Prawda jest taka, że firma duża, międzynarodowa to i możliwości spore. Tyle, że oddział w Gliwicach traktowany jest jak kolonia (w końcu firma hiszpańska), a nie równorzędna część firmy. Miało być tanio to jest i tyle. co do ciężkiej pracy to akurat bzdura. IMO hiszpanie celowo ograniczają oczekiwania i odpowiedzialność pracowników, żeby ci nie poczuli się zbyt istotni dla firmy i nie żądali więcej (czyt. pieniędzy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.jota.za.digi.pl 05.11.07, 16:54 A co do artykułu to płycizna. Zaangażowanie i profesjonalizm autora jak 98% pracowników tej firmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 18:48 Witam, Cóż, pracowałam z tym klientem Santosem parę ładnych lat i chyba znam go na tyle dobrze, żeby wiedziec, że wszyściutko, co powiedział w artykule mija się szerokim łukiem z prawdą. Oczywiście, teraz kończą pracę o 16, bo dostało im się od różnych dobrych duszków, które dbają o prawa pracowników, odbyły się kontrole, które nałożyły kary itd, itp:) A teraz mały rekord: praca od 8 do 20? Pewnie, że to bzdura, dział księgowości w firmie M. wychodził prawie co miesiąc po 20... "Rekord" padł w ubiegłym roku w czerwcu - 23.15 wyjście z firmy. I niech nikt mi nie mówi, że siedzieli z własnej woli do tej godziny, bo sama tam byłam. Myślicie, że coś się za to należało? Nadgodzinki jakieś? ABSOLUTNIE NIC, trzeba było mu to wyrwac siłą.... Jak najprawdziwszą prawdą jest FAKT, że Santos wykolegował porządnego człowieka, któremu należało się stanowisko dyrektora. Cóż, Hiszpanie preferują wyścig szczurów, a ten jest najdorodniejszym... Oprócz tego ma taki osobisty urok, na który leci Pani M. z Barcelony... Jeśli chodzi o związki... jest tam taki gośc, przedstawiciel załogi, który NA WSZYSTKO zgadza się, czego chce dyrektor. Jak sie nie zgodzi, to koś go zastąpi... Do obecnych japiszonów w dziale: nie dajcie się im omamic pięknymi słówkami, nic dla nich nie znaczycie... Donosicielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była pracownica Donosicielka my chyba serio się znamy :) IP: 83.136.224.* 08.11.07, 10:03 Zgadzam się z każdym zdaniem, które napisałaś :) A do tego wychodzenia po 23 możnaby dodać tekst pewnej upierdliwej Hiszpanki (która zatruwała życie całemu działowi księgowości) - "Go home, next week will be harder".... "Do you know what I mean" :):):) pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gmk.net.pl 05.11.07, 20:24 dlaczego na łamach artykułów pisze się takie brednie!!!może w Hiszpanii pracownicy owej firmy M...mają godziwe wynagrodzenie za swoją prace,a tutaj pracowników traktuje się jak roboty.Gdzie są fundusze specjalne,premie uznaniowe godne wynagrodzenie za swoja prace.W tej firmie ma sie ludzi za nic na to zwróćcie uwagę i coś z tym zróbcie bo za taką pensję nie da się utrzymać rodziny!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gmk.net.pl 05.11.07, 20:32 to żałosne jak w tej firmie ludzie sa postrzegani,za należycie wykonaną prace dostaje się tak marne grosze.To jest firma dobrze prosperująca,gdzie te pieniadze idą przecież nie na pracowników,i dalej w tym kierunku się nic nie robi.Firma M dziennie obraca takimi pieniedzmi a pracownicy swoimi rękami na to wypracowują i taką mają zapłate..NIC zwykłą gołą pensję.....i to koszmarnie marną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona pr Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.gmk.net.pl 05.11.07, 20:48 a co do opini Hmmm to dlaczego pracownicy firmy M mają być gorzej traktowaniod hiszpanów?! za taką samą pracę jaką wykonują to są ogromne różnice zarobkowe w czym my polacy jesteśmy gorsi wręcz przeciwnie my w odróżnieniu do hiszpanów robimy to o wiele lepiej i to jest wyzysk.Dlaczego nie ma funduszu socjalnego,paczek dla dzieci dlaczego firma się nie stara o swoich pracownków???robi wszystko by ich stracić!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 22:27 ...Bo może zawsze zamieni pracownika na nowego, niewykształconego, który się przyuczy na M. i potem pójdzie dalej. Wystarczy spojrzec na rotację w dziale technicznym... Ludzie po studiach zaczynają w M. z uwagi na niskie wymagania i zarobki, a potem idą do normalnej firmy. Niestety, tak ta firma działa... Pozostaje jedynie...zmieni pracę. Polecam. donosicielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.jota.za.digi.pl 06.11.07, 01:14 1. Czy ja wspominałem, że to fair, że polaków traktuje się gorzej? takie mam spostrzeżenia, ale od usprawiedliwiania tego jestem najdalej jak można. Inna sprawa, że przymuszać do pracy tam nikogo nie zamierza i pracownicy-malkontenci muszą mieć świadomość, że pracują za takie pieniądze (bo to główny chyba problem) zupełnie świadomie. Na "pocieszenie" zostaje fakt, że rotacja, o której wspomina donosicielka maleje, bo chętnych coraz mniej. 2. Donosicielka - coś odnoszę wrażenie, że się znamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 10:46 taaaaak, rzeczywiście, wszyscy "świadomie" pracują za taką stawkę. Czy ktoś już wspominał o tym, jakie bajki opowiada się na rozmowie kwalifikacyjnej? panie od rekrutacji swą niekompetencją(albo właśnie kompetencją - umiejętności manipulacyjne?) potwierdzają,że ta firma opiera się na kłamstwach i wyzysku pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmazynowy jerz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.ccc.de 06.11.07, 02:59 To nie prawda... ...że pracownicy firmy M są gorzej traktowani od Hiszpanów!!! Stawki jak w Barcelonie!!! (jeszcze nie w EURO ale wiem z PEWNEGO ŹRÓDŁA, że to się zmieni) ...że nie ma paczek!!! A bilety do kina he??? 2 na 700 osób ale były!!!!... A nie zapominajmy o FANTASTYCZNYM koncercie Bajmu!!!! To, że nie lubisz BAJMU to nie nasz problem!!!! A z mojego PEWNEGO ŹRÓDŁA wiem, iż w przyszłym roku przyjedzie zaśpiewać NORBI!!!! Na sekcji belek już ma postawioną scenę!!!! Nadal mało???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:05 Heeeeeeeee, Optymista się znalazł:))) I może jeszcze Wam Wypłacił za zaległe nadgodziny, co obiecał?:::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdzięczna Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 10:49 rzeczywiście, koncert Bajmu był, nawet Kombi także, ale oba sponsorowane przez Urząd Wojewódzki. OBŁUDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omen Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 213.227.74.* 07.11.07, 14:24 on sie tak wypowiada bo jest hiszpanem i zarabia kupe kasy a na kazdym dziale jest szef i on wnioskuje o podwyżke a kto wstrzymuje pan dyrektor ale jest polakiem i dlatego ta firma takom ma opinie a sprubuj mu sie sprzeciwic to cie niema juz w tej firmie jest przysłowie polak polaka w du.. harata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belka platew Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 213.227.74.* 07.11.07, 19:05 a dlaczego majom dac jakieś bony jak cała kadra kierownicza ma bardzo duże stawki a pan przedstawiciel załogi przed świętami dostanie jakomś premie i zamknie usta i będzie milczał jak grub bo nie pan santos to robi lecz nasi rodacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Na szczęście były Pracownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.07, 19:39 Oj ...Pamięta się czasy kiedy pracę kończyło się o 23..a dlatego tak późno bo Hiszpanie restartowali serwery o tej porze i dłużej się nie dało... Pamiętam kiedy wychodziłam z domu do pracy i jeszcze było ciemno i kiedy wychodziłam z metalowego baraku M* i już było ciemno... Pamiętam kiedy nie było kasy na nadgodziny dla pracowników ale ekspres do kawy Pana Santosa za 4 tys dumnie prezentował się w sekretariacie... A te piękne donice z kwiatami... i faktura za nie za kilka tysięcy... To wszystko podnosiło morale pracowników i pewnie dalej podnosi... Pamiętam,że tam pracowałam... całe szczęście pewnie kiedyś zapomnę :) PS Pewnie dużo osób tutaj się zna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 07.11.07, 20:15 Jeszcze te choinki przy bramie sztucznie przystrojone na zimę i wielki wstyd POTARGANA POLSKA FLAGA NA MASZCIE lub cała brudna zamiast Biało-Czerwone wisiała szaro-czerwona....... aaaa i ten stół dla dyrektora po który specjalnie się jechało kilka razy bo kolor był nie ten...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donosicielka Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:14 A ten fotel z jego nowiutkiego gabinetu, co sie prawie zgubił na produkcji, jak zresztą prawie wszystko co tam trafiało. Ale była afera, A jak sie chwalił, że może podglądać co robia pracownicy nie ruszając się od swojego biurka:))) A najlepsze jest to, że wyszło z czasem, że maile są przez szefostwo przegladane!!!! Pan Santos może sie zalogować od siebie na jaką kolwiek chce skrzynkę i czytać do woli.... A wg prawa pracy moze je czytać TYLKO, jesli najpierw poinformuje swoich pracowników o takim procederze. Czy ktoś kiedyś dostał taką informacje od szefostwa tej firmy?? Dochodzę do wniosku, że 80% postów to ludzie z byłego działu księgowości, pozdrawiam Was serdecznie:))) Pewnie, że się znamy:))) Kurczę, super stronka, najciekawsza ostatnio:))) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczęsliwa :) Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.mn.man.de 08.11.07, 16:30 Myślę, że zna się tutaj więcej osób, nie tylko dział księgowości :) (dzięki Dobry Duszku za info o tym artykule i stronce) Przy czytaniu artykułu uśmiałam się do łez (łzy oczywiście wzruszenia, ha ha :) Uwielbiam jak ktoś, kto zarabia kupę kasy g...o robiąc, przychodząc do pracy kiedy mu się zachce i wychodząc kiedy ma kaprys mówi, że praca od 8 do 16, a do restauracji może chodzić codziennie, pewnie, że on może. Nigdzie nie powiedział, że wszyscy tak robią, on opowiadał o sobie. Od kiedy przyszedł do firmy (że też ...... nie wrzuciła jego dokumentów do niszczarki), powtarzał, ze takich możliwości jak w Polsce, to nie ma nigdzie, święta prawda, ON nie miałby nigdzie. Praca od 8 do 16, fakt za tyle płacili, reszta ku chwale ojczyzny (i to nie swojej) Do dziś dnia nie wiem jak to możlkiwe, że siedziałam w pracy do jakiś chorych godzin, a potem w domu do rana, żeby wszystko było na czas... Wspominam to (na szczęście coraz rzadziej) jak jakiś koszmar senny i wydaje mi się to coraz mniej prawdziwe. Pozdrawiam wszystkich byłych współpracowników, a obecnym pracownikom, życze powodzenia, wytrwałości i dużo szczęścia w poszukiwaniu nowego miejsca pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jefe de seccion Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.broker.com.pl 08.11.07, 20:53 Pracuję w tej firmie już ponad sześć lat i pewnie już mało kto pamięta jak "świątecznie" przystrojona była jadalnia: na każdym stoliku jabłko ze świeczką i gałązką sosny :). A kto pamięta oficjalne otwarcie fabryki w 2002 roku? Każdy fizyczny pracownik dostał puszke Coca-Coli i kawałek zdechłego ciasta, oczywiście jak w miarę szybko przyszedł, bo nie dla wszystkich starczyło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacuś Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 18:48 Ty chcesz jabłka na stoliku ze świeczkami a widzieliście kible popisane . I komu mieli by to dać ? Tym co ni epotrafią utrzymnać porządku w ubikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajoma Re: Na szczęście były Pracownik... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 21:42 Ja tez pracuje ponad szesc lat i zapewniam Cie ,ze pomysl przystrojenia stolowki nie wyszedl od naszej "wspanialej"dyrekcji;zeby nam,pracownikom,bylo choc troche przyjemniej na swieta stolowke przystroil jeden z pracownikow U.R.A zenujace otwarcie fabryki tez dobrze pamietam.Zal mi autorki artykulu,trzeba nie miec po kolei w glowie zeby dobrowolnie wypisywac takie brednie!Pozdrowienia dla wytrwalych,albo naiwnie wierzacych w zmiany pracownikow firmy M!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczęśliwa :) Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mn.man.de 08.11.07, 16:36 Gdzieś tam w środku jest opinia, że zwolnienie osoby, która chciała założyć związki zawodowe, na drugi dzień została zwolniona, to legenda... Drogi forumowiczu, ZAPEWNIAM CIĘ, że to NIE LEGENDA. Dokładnie tak było, nawet nie powiedział wprost, że ma zamiar założyć związki, po prostu z jego wypowiedzi wynikało, że mógłby być prowodyrem takiej akcji...Byłam przy całej akcji więc nie opowiadajcie mi o legendach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donosicielka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 18:48 Cześc szczęśliwa.... Teraz już są Twoje posty na forum (to a propos Twojego maila:)))) Cóż, Ty pracowałaś jak ten pajac zaczynał, dobrze wiesz zapewne, ze poprzedni dział księgowości zwolnił sie własnie przez niego (mówię o księgowości jeszcze sprzed kadencji, kiedy Santos "wybił" sie na dyrektora po głowach innych...) Pozdrów maleństwo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krówka_mleczna Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.chello.pl 08.11.07, 19:05 Widać że w dziale księgowości było i jest najgorzej, ale cóż pewnie kazdy z działu coś by ciekawego powiedział. Jestem ciekawa czy on czytał te wpisy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.07, 15:02 Nie zgodzę się z opinią że w księgowości jest najgorzej. Owszem gonitwa straszna, przez 2 lata pracy dużo zdążyłem zobaczyć. A byłyście drogie panie kiedyś na hali? Ja pracowałem w dziale jakości. Wy miałyście chociaż czyste powietrze... Ja oprócz gonitwy miałem pomieszczenie 1,5x1,5 metra Latem +40 zimą +10. Zero świeżego powietrza, do tego smród magazynowanych tam farb i innych świństw... Długo by opowiadać... Na szczęście ten koszmar jest już za mną. UNIKAJCIE MECALUXU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 10.11.07, 17:55 DOkładnie!. A zostaleś zwolniony za to, że chciałes pracować z godnych warunkach dla czlowieka z Wyższym WYkształceniem........ Firma ta jest Obozem Pracy, gdzie p dyrektor (smarkacz jak dla mnie) bije punkty kapowaniem dookoła. Szczytem było wyrzucenie do dzialu logistyki swojego przyjaciela pod pretekstem że facetm ma się zapoznac ze wszystkim i zrobic porządek. Facet stał się największym skur...... po czym wyleciał na cięcie desek (mimo, że Hiszapn) A p Juan......... wiele informacji uzyskał...... Jaki dyrektor taki cały sztab zarządzający przez dyr ds zaopatrzenia jak i kierownika produkcjiiiiiii......... W firmie nie uznawano ani L4 (wszyscy mieli L4 lewe za łapówki) ani urlopów na żądanie. A Kartki na ubikacjach do wpisywania kto kiedy i co robił w Wc zakrawa na absurd........ Wyrazy współczucia dla tych co tam zostali...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmazynowy jerz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 60.215.63.* 23.11.07, 22:19 Pozdrawiamy Pana Miroslawa z Pyskowic Wygrywa Pan plebiscyt na najbardziej zaangażowanego forumowicza A oto lista zalet, która zadecydowała o naszym wyborze : 1. Żal wszelakiej postaci 2. Doskonała znajomość struktury firmy, kluczowych postaci oraz pierwszoplanowych plotek (czytaj "własna interpretacja") 3. Smutek wypowiedzi oraz troska o innych pracowników : ...Zamontowanie kamer na hali zwiększyło wypadkowość, ale kogo to obchodziło?? kto wie o ludziach zbiura, ktorzy wracali z pracy i wyli do poduszki?... To ostatnie zdanie zdecydowanie rozkruszyło lodowate serca komisji a co za tym idzie zaważyło na finalnym werdykcie. A teraz zajmijmy się NAGRODĄ : 1. Uroczysty powrót do firmy (na koniu) w chwale; kolacja w towarzystwie Burgosa 2. Nieograniczony dostęp do środków finansowych...oczywiście własnej pensji 3. Stanowisko szefa produkcji z absolutnym brakiem obowiązków 4. 94 dni urlopu + wolny lipiec oraz sierpień 5. Premia frekwencyjna 10 zł (kwota brutto) 6. Druga karta magnetyczna gratis 7. Wyjazdy służbowe na sekcje: Akcesorii oraz Spawalni Gratulujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były prac M Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 83.230.125.* 27.11.07, 13:22 Pracowałem w M ponad rok temu na hali na stanowisku kierowniczym. Oprócz mnie z Pyskowic pracowało tam jeszcze sporo osób, lub sporo też się z tego miasta zwolniło, jednak osoby o tym imieniu były chyba na hali dwie. Mam nadzieję, że ostatni komentarz skierowany imiennie nie jest do mnie, gdyż nie ja byłem autorem komentarzy poprzednich, które to rzekomo zostały napisane przez osobę o tym samym imieniu. Nie chciałbym być z tym kojarzony. Z drugiej strony znajomość ludzi oraz autorów postów jest zadziwiająca. Każdy ma swoje zdanie o firmie, w której pracował, jedni piszą co myślą inni pozostawiają komentarze dla siebie. Jednak po otrzymaniu linka do tego artykułu oraz przeczytaniu komentarza nie chciałbym być kojarzony z osobą, która została wrogiem numer jeden firmy, w której pracowała 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakażona Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 10:55 tak, czyste powietrze. A to, że przez kilkanaście godzin dziennie wdycha się opary z kataforezy to niby nic? to że skóra broni się wyrzucając wypryski na twarzy to nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PSTROWSKI Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mironet.pl 22.11.07, 11:33 A CO MAJA POWIEDZIEC LUDZIE CO ROBIA NA KTF?????????? ZAPRASZAM TYLKO NA 2 GODZINY NA ROZLADUNEK ALE W LATO GDZIE TEMP.PRZEKRACZA 40st.ZOBACZYSZ I POCZUJESZ JAK TO JEST.SZACUNEK DLA NICH!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.crowley.pl 08.11.07, 19:05 Hello :) Ale trzeba też oddać to tej firmie- cokolwiek by się tam nie działo mocno nas to zjednoczyło :) Minęło już dobrze ponad rok od momentu kiedy razem wcinaliśmy pizze po godzinach :) Mam nadzieję, że jutro jednak pojawi nas się trochę na spotkaniu :)a z tymi, którym termin nie odpowiada, mam nadzieję uda nam się spotkać w niedalekiej przyszłości! Gorące pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona pracownika Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 20:58 Witam serdecznie wszystkich!!!!!! niestety wszyscy macie rację.... marne zarobki, brak socjalnego(choćby w minimalmym stopniu),głupota ludzka niektórych współpracowników powoduje niechęć do tej pracy (widzę to moim mężu).... Dobrze się mówi P. Santos , że w Polsce to na wszystko go stać,zarabiając taaaaakie pieniądze każdego byłoby stać na wychodzenie z przyjaciółmi do restauracji itp.,myśli tylko o sobie. Dobrze by było gdyby pomyślał o pracownikach, którzy pracują już od kilku lat , którzy dobrze wykonują swoją pracę i zrobiłby wszystko aby takiego pracownika zatrzymać, a nie robić wszystko na odwrót. No cóż , firma M nie ma dobrej opinii ..... a mogłoby byc inaczej. Sama jestem ciekawa czy Pan Santos miał odwagę by zajrzeć na powyższą stronkę.Może po przeczytaniu opnii od wielu ludzi zacząłby myśleć................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też była Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.c9.msk.pl 08.11.07, 22:01 Pozdrawiamy JUANA! Nie liczyłabym na to że zacznie myśleć - to ten typ przekonany tylko do swojej racji :)to inni się mylą. Eh a pamiętam jak chciał stworzyć z M. wielką firmę w której ludzie chcieliby pracować i przechodzić z innych firm a nie odwrotnie, uciekać gdzie pieprz rośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedaluksiarz :) Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.broker.com.pl 08.11.07, 22:28 Trimino wracaj !!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.chello.pl 09.11.07, 09:59 Wyślijcie mu linka na maila:) Pewnie sie ucieszy. Pozdrowienia dla byłych księgowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 10.11.07, 15:06 Pamiętasz Triminia i mimo tego chcesz by wrócił?? Za jego panowania było fatalnie a teraz jest jeszcze gorzej? Współczuję... P.S. musimy się znać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 10.11.07, 17:58 Wiesz jak było za Triminia:):):) Ten kto potrafił się dobrze ustawić ten zawsze miał dobrze:) Popatrz na malarnię oraz na kierowników produkcji:):):) A napewno na przedstawiciela załogi u dyrekcji:):) Zgadzali sie ze wszystkim co dyrekcja chciała, :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedaluksiarz :) Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.broker.com.pl 12.11.07, 20:37 Powyżej wspominałeś o ciasnej kanciapie na hali, więc napewno się znamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 23.11.07, 23:34 Pewnie się znamy... A Ty gdzie pracujesz? I do dzisiaj? Masz chłopie zdrowie!! Pozdrówka od kibica >>Górnika<< ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.broker.com.pl 09.11.07, 19:12 Swoją drogą autor tego artykułu mógłby się zainteresować jak to jest naprawdę. Tyle tylko że on też ma to gdzieś. Zrobił sobie cacy artykulik, nachlapał byle co i zadowolony. Grunt że wszystko gra, prawda nie ma żadnego znaczenia. Jeśli mamy takich dziennikarzy to kto ma kształtować opinię publiczną. Byle wypełnić papier. I do domu. Dziennikarz z niego jak z koziej d..y trąba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 18:42 Czy to ważne jakim sposobem Santos został prezesem? Od dawna wiadomo że słabe elementy w przyrodzie giną a w życiu trzeba być twardym a nie miękkim. Jakbym mógł to postąpił bym tak samo. Po prostu szkoła była dla wszystkich.Ja tam pracuje i nie narzekam a wszystko co osiągnąłem to zdobyłem swuja ciężką pracą i nauką, w Ci co narzekaja to chcieli by żeby kasa była ogromna a praca była jak najlżejsza. I tyle odemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calidad Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 11.11.07, 16:58 Poszedłbyś drogą santosa? No comments... Najgorsze co może być to kariera poprzez lizusostwo i wazeliniarstwo a tak właśnie było w przypadku JS i paru innych pracowników którym udało się ustawić idąc tą drogą. Najważniejsza jest wiedza, praca i czyste sumienie. Człowiek wrażliwy nie może pracować z kanalią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 20:15 Tak, poszedł bym tą. Nawet jak bedziesz madry i pracowity to bardzo szybko ci urośnie garb albo walniesz na zawał czy w najgorszym wypadku wylew krwi, a i tak twojej pracownitości nikt nie zauważy,a tak przynajmniej masz kase i nie robisz jak wół, więc wole taka drogę niż wylew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.eranet.pl 11.11.07, 20:57 no co ty ? A piszesz, ze to co osiągnąłęś to wszystko dzięki swojej ciężkiej pracy ... Czyżby garb ci już rósł? Ja też w tej firmie pracuję i to wystarczająco długo, żeby wiedzieć, że karierę się w niej robi tylko za pomocą wazeliny i grzecznym kiwaniem główką na "tak". Na szczęście nie pracuję tam, bo muszę, ale w 100% zgadzam się z większością zamieszczonych tutaj opinii. No a jeśli tobie tak bardzo przypadła do gustu droga kariery Santosa, to życzę miłego oglądania siebie w lustrze. I współczuję twoim współpracownikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 21:04 Jeśli pracujesz tam bo chcesz (a na to wychodzi) to niezłą musisz mieć z tego kase, a jakbys miał robić tak jak na KTF to ciekawe jaką drogę bys wybrał jak byś mógł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 11.11.07, 19:29 Czy Ty aby nie nazywasz się JUan Santos i piszesz w swojej obronie??? Bo jeszcze jedynymi osobami, kltórzy nie beda narzekali są kierownik produkcji oraz kierownicy zmian.......... A pozostali chyba pracują tam bo muszą........ No chyba, że cos się zmieniło w ostatnim czasie........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAAAAAAAAAAAA Śląsk przyciąga też młodych Wietnamców i Ukraińców IP: 67.159.5.* 10.11.07, 19:00 handlują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAJ fan Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.07, 19:16 weź kamień i rzuć w tłum ludzi na pewno trafisz w kogoś kto pracował albo pracuje w tej nędznej firmie.No cóż ja sie uwolniłem się od tego dziadostwa,pamiętam jak nas straszyli jak mają przyjechać z Bar. albo że nas obserwują co robimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 11.11.07, 19:37 Zamontowanie kamer na hali zwiększyło wypadkowość, ale kogo to obchodziło?? kto wie o ludziach zbiura, ktorzy wracali z pracy i wyli do poduszki? Kto wie ile osób w ostatnich 5 latach przyjęto i zwolniono? Zabrano wszystkie osłony socjalne mamiąc ludzi podwyzkami i dajc bilety do kina tym co zarabiali do 1000 zł. CI co mieli powyżej 1000 tych było stac na bilety więc nie musieli dostać....... Zmuszanie do rpacy w soboty i niedziele oraz święta..... niby nie trzeba przyjśc ale wypadałoby....... Nie tolerowanie urlopów jedno dwudniowych nie tolerowanie L4 bo wszyscy pracownicy to kombinatorzy..... jeden an drugiego donosi co stwarza nieprzyjemną atmosferę..... Nie można nawet na minutę stanac i porozmawiac w sprawie pracy bo uważane jest to za objaw niepracowania i bojania się........ Wydzielanie rekawic i sprawdzanie która się nadaje a która nie......... skoro cieknie olejem,a nie jest dziurawa znaczy ze jest dobra....... Mam nadzieje, że te komentarze czyta tez autor tego artykułu i wyciągnie odpowiednie wnioski......... Może warto dotrzec do byłych pracowników i naisac prawdę....... Oferowanie tańszych produktów firmy firma w strefie ekonomicznej pod warunkiem, że firmy te nie będą zatrudniały pracowników.....z M...... czy to nie forma łapówki??????.............. Ilu pracowników ze stanowisk kierowniczych an hali skonczylo na tabletkach i psychotropach????? Belki??? Akcesoria??? Malarnia???? Utrzmanie RUchu.....????? Zbyszek trzymaj się tam..... na UR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podsumowanie Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 20:17 Przecież nikt nie stał nad nimi z batem, więc mogli się zwolnić i pracować gdzieś indziej, a że byli mierni to robili tam gdzie robili więc teraz inech nie narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: 83.136.224.* 12.11.07, 08:43 Co nie zmienia faktu, że autorka tego tekstu ma bardzo niskie kwalifikacje, pisząc tak niekompletny artykuł... W Mecaluxie pracowaliśmy z największym poświęceniem, oddając tej firmie dużo więcej niż zasługiwała i dużo więcej niż to za ile byliśmy wynagradzani... Ktoś powyżej stwierdził, że pewnie nie chciało się nam pracować a w życiu żeby do czegoś dojść trzeba się wykazać... Otóż są miejsca pracy i są pracodawcy, którzy nie wymagają od swoich pracowników TAKIEGO POŚWIĘCENIA, a za każdą nadgodzinę uczciwie wynagradzają. Są firmy, które oferują pakiety socjalne i przede wszystkim szanują swoich pracowników - urlop powinien być wykorzystany w roku bieżącym- w Mecaluxie najlepiej gdyby nie wykorzystywać go wcale.... Ehhh oczywiście to nie wina Juana Santosa, ale tego jak centrala Mecaluxu traktuje swój polski oddział - niemniej on został dyrektorem tylko dlatego że wykonywał każde polecenie Barcelony i donosił o wszelkich odchyłach od "normy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 12.11.07, 19:58 Dokładnie tak jak napisałaś wyżej. Są firmy, które nie opierają się na donosicielstwie i traktują ludzi jak ludzi a nie jak maszyny do ciężkiej pracy. Sa firmy, które mają osłony socjalne, na święta bony i dla których urlop jest rzeczą siętą. Sami wyganiają na urlop by byl on wykorzystany. Nikogo nie zmuszają do pracy w nadgodzinach...... każdą godzinę rozliczają na bieżąco....... Na szczęście do takiej firmy trafiłem i jednego czego żałuję to kilka dobrych lat spędzonych w tym syfie, po którym człowiek potrzebuje rok by się pozbierać........... W M..... awanse na stanowiska kierownicze nie dostaje się za kwalifikacje tylko za wazeliniarstwo. W tym zakładzie jedną z najwazniejszych rzeczy to sianie zamętu i skłocanie wszystkich dookoła. ZASADA: Czym ludzie bardziej skłóceni tym bardziej ze soba rywalizują..... Na szczescie do pracy obecnie idę z ochota a nie z przymusem i nie zbiera mi się na wymioty jak to miało miejsce w M....... gdy widziało się z daleka napis........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 12.11.07, 19:51 Tak jasne, a dzieciom i rodzinie dadza jeść tynk ze ścian. WIdze, że niewiele wiesz o życiu. Niektórzy nie moga rzucić wszystkiego i wyjechac do Anglii czy Irlandiii. Niektórzy mają rodziny i musza na nie zapracowac i dopóki nie znajdą nowej pracy muszą zaciskać zęby i trzymać się w tym bagnie zwanym Me...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: estantin Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.devs.futuro.pl 14.11.07, 19:02 A mnie się tam podoba. Zarabiam nieźle, ale tylko dzięki swojej pracy. Jeżeli źle ci się pracowało to dlaczego nie zwolniłeś, zwolniłaś sie wcześniej ;) ?? Ale fakt grupowe zwolnienie księgowości poszło głośnym echem po Polsce :0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 20:24 Ja też tam pracuje a to że księgowość się zwolniła grupowo to ich indywidualna sprawa bo to oni się sami zwolnili a nie zakład ich zwolnił, a teraz wielce narzekaja jak ciężko im tam było. KTO IM KAZAŁ TAK DŁUGO SIEDZIEĆ ? ODPOWIEDZ :NIKT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 16:15 No, widzę, że nie wiesz gdzie pracujesz. Akurat tak się składa, że księgowości KAZALI siedzie po godzinach, dając nam kosmiczne terminy do wyrobienia się np. zamknięcie miesiąca 2-go dnia roboczego następnego miesiąca, podczas gdy dla porównania w normalnych firmach jest na to tydzień, ponieważ taki ogrom pracy jest do zrobienia. I wierz mi, mogłabym Ci udowodnic mailami, które czasami drukowaliśmy, że nam KAZANO siedziec tak długo, a że nie pracujesz w księgowości tym bardziej nie daje Ci prawa wypowiadac się na temat, którego kompletnie nie znasz. No ale cóż, czego mozna wymagac od osoby, która zawsze wychodzi o czasie... I nie jest induwidualną sprawą zwolnienie się CAŁEGO działu jakiegokolwiek, takie rzeczy nie zdarzają się często, a jeśli się zdarzają, to o firmie świadczy. Zresztą nie tylko dział księgowości się zwolnił, kadry tez... I to, że księgowośc teraz wychodzi o czasie, to TYLKO zasługa tego, że Santos dostał (i to słono) po łapach za NAS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 18:07 Wiem gdzie pracuje!I dalej nie rozumie słowa kazali.Czy przykuli was kajdankami albo szantazowali że was zabiją lub podpalą domy lub coś w tym stylu?Proszę wytłumacz słowo "Kazali". A tak po drugie to skąd możesz wiedzieć gdzie ja pracuje , a może właśnie w księgowości tylko mam na to inny pogląd.Ale z doświadczenia wiem że pracownicy umysłowi nigdy nie doceniali pracowników fizycznych więc cobys powiedziała na tydzień pracy na KTF lub HSL ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.bmj.net.pl 15.11.07, 19:48 jak nie rozumiesz slowa "kazali" to nie najlepiej swiadczy o Twojej inteligencji, nikt nikomu zapewne domu by nie spalił ale nie kazdy może sobie pozwolić na komfort zeby z dnia na dzień rzucić prace, niektórzy maja rodziny, zobowiazania. Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, ze Ty takowych nie masz, mama pewnie jesc da w razie czego... Szkoda słow co do niektórych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 20:58 Jak mi praca nie odpowiada to odchodze a nie pojękuje jak ostatnia sierota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 15.11.07, 20:18 Nie porównuj pracy na HDS lub HSL czy belek albo akcesorii do pracy w biurze w tej firmie. Prawda jest taka, że góra miała do czynienia z Santosem a dół z kierownikiem produkcji, kierownikiem zmiany (J.S) oraz kierownikiem malarnii. Nie wiem kto teraz tam jest kierownikiem malarni, ale 3 lata temu jak tam pracowałem był sajgon...... Problem w tym, że dyrektor wymagal na kierowniku produkcji pewnych rzeczy, ale kierownik produkcji sam dorzucał kolejne i wychodziło jak wychodziło. To, że Hiszpanie rpzywozili złom do M..... i nie dało się tego tak naprawdę uruchomi jak miało by to druga sprawa. To, że keirownicy nie mieli zielonego pojęcia jak co am działac i jedyną rzeczą była wojna w poszczególnych działach to tez inna sprawa. Tylko, że na dole oglądało się dyrektora raz na dwie trzy godziny i jak ktos widział że idzie Triminio to zapierdzielał za dwóch bo dyrektor idzie...... Tak jakby dyrektor miał odblokowany karabin i kto nie rpacuej tego zsztrzelić. A Góra była pod obstrzałem całe 8 godzin. patrzenie na zegarek kto do WC wchodzi i na jak długo (Na hali kartki do WC tez absurd)...... Ogólnie zakłąd M to obóz pracy, gdzie keirują zakąłdem ludzie nie mający zielonego pojęcia o ym czym sie zajmują. Targanie L4 pracowników przez kierownika produkcji, nie uznawanie urlopów na telefon (nie zgodne z kodeksem pracy), nie uznawanie urlopów jednodniowych, nie uznawanie opieki na dzieci...... to wszystko zakrawa na kpinę....... i powienien się tym już dawno zajć odpowiedni organ wykonawczy. Jak pracuejsz na HDS czy HSL czy gdziekolwiek to nie raz spotkałes się z tym, że "Musisz" czyli to samo co "Kazali" bo jak nie było chętnych do rpacy w soboty niedziele czy śwoęta to podchodzono do ludzi zastraszaniem. Ok nie musisz przyjśc ale za miesiac kończy CI sięumowa...... CHyba, że ejstes z Wyższego dozoru i w ten sposób traktujesz ludzi........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 20:55 Po to jest kierownik aby wymagał od swoich pracowników pracy a nie obijania a po za tym wszyscy wiedzą od dawna że to pracownicy fizyczni utrzymują tych wszystkich pracowników umysłowych, którzy niestety nie należą do działów produkcyjnych i niestety nie przynoszą zysków tylko pojękiwania jak im ciężko się pracuje mając wygodne krzesła, czyste biurka, ciepło w biurze, no i klawiature którą trzeba obsługiwać a ma tyle przecież klawiszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moze i pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.bmj.net.pl 16.11.07, 15:57 tak ci sie podoba w tej firmie ??? nie boj, nie boj i tak cie wywala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 17.11.07, 14:37 ale ty glupoty gadasz. nie chcialo sie nosic teczki...to tera trzeba woreczki. do szkoly!!! w polsce to jest za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była pracownica oooooooooooo przegiąłeś!!! IP: 83.136.224.* 21.11.07, 12:31 Skoro nie wiesz jak było, to lepiej się nie odzywaj. Ja się zwolniłam z księgowości razem ze swoimi koleżankami i nikomu nie życzę pracować w taki bagnie! Nikt nam nie kazał siedzieć tak długo? No fakt, może nikt, ale mieliśmy listę zadań do wykonania w określonym terminie, i przy ograniczonej liczbie pracowników- pogratuluję osobie, która wywiązałaby się z tych terminów prędzej niż my! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek pałka Re: oooooooooooo przegiąłeś!!! IP: *.gwardii.osi.pl 22.11.07, 00:05 a pamiętacie tą listę zadań do wykonania na wdrożeniu SAPa z rozpiską na czas - ile jakie zadanie ma zająć?!? np na wykonanie jednej rzeczy hiszpania przeznaczyła 2 minuty, a na prawdę to zajęło minimum 30 minut. To były absurdy!!!! Nie wiadomo było czy się śmiać czy załamać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 14:12 Drogi Pracowniku. Z tego co piszesz wynika, że nie koniecznie wiesz co znaczyło pracować w biurze w tej firmie (i tutaj też nie wypowiadam się za każdy dział, bo to sprawa indywidualna). Pisze „pracować”, bo z tego co słyszałem teraz zwyczaje się zmieniły i nikt kto kiedyś sam tego nie przeżył, może się tylko domyślać pewnych rzeczy i niekoniecznie w nie wierzyc…na pewno ostatnią rzeczą, którą można powiedzie jest to, że praca w biurze w M za dawnych czasów to „obijanie się”. Chyba jasnym jest, że nikt nie kwestionuje konieczności często ciężkiej pracy (tak, nawet w biurze:-), w końcu nikt nie daje wynagrodzenia za darmo (choć oczywiście są tacy szczęściarze). Co do tak wspaniałych warunków pracy w biurze, to weź pod uwagę, ze kiedyś nie istniało pojecie 8 godzinnego dnia pracy, bardzo często tzw „dniówka” trwała nawet 16 godzin i bynajmniej w pewnych okresach zdarzało się to codziennie przez np. 2 tygodnie (oczywiście będąc wynagradzanym za 8 godzinny dzień pracy). I bynajmniej nie była to praca w czystych i miłych warunkach, kiedy musisz być na najwyższych obrotach przez wszystkie te godziny, a nie na tak jak pracownik fizyczny, który zrobi co ma zrobić przez 8 godzin i idzie do domu, zostawiając swoją pracę w pracy…Po prostu nie masz pojęcia o czym mówisz…ale nawet wszystko to jest ok, w końcu ludzie pracują w rożnych warunkach, z tą tylko różnicą, ze każdy ma jakąś godnośc i w momencie kiedy Najjaśniejszy (kiedyś po prostu Juan i kolega, ale z czasem Wielki Pan Dyrektor Generalny) i sama Barcelona zaczęli przekraczać pewne granice ludzie się zwolnili.... tak właśnie -przeszli do czynu, kiedy żadne argumenty już nie odnosiły skutku, a nie jak piszesz „pojękiwali jak ostatnia sierota” (by the way, będąc ostatnią sierotą sami by zostali zwolnieni- też powinieneś o tym wiedzieć:-). Nie jestem jednym z tych, którzy się zwolnili, ale popieram ich całym sobą i była to chyba jedna z najlepszych decyzji, którą podjęli. Chyba wszyscy mają teraz lepszą pracę i życiową satysfakcję (również pod względem ekonomicznym…). Szkoda tylko, że tak to się rozsypało, bo razem mogli stworzyć bardzo dużo biorąc pod uwagę dawne plany w M, które, z tego co wiem, już są nieaktualne…. Tak się dzieje, gdy woda sodowa zbyt szybkiej kariery uderza do głowy pewnemu Młodemu Europejczykowi…. Pracowniku, nie życzę Ci jednak byś spróbował kiedyś takiej traumy, ale jeśli będzie Ci to dane, to może zrozumiesz o czym piszesz (a skoro praca w biurze to taka super robota, to dlaczego z niej nie skorzystasz? Przekonasz się, że często praca fizyczna jest niczym bez pracy umysłowej:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownica Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.chello.pl 16.11.07, 20:56 Wszystkim jest cieżko, ale dlaczego pracownicy na hali dostają dodatek za nieopuszczanie dni w pracy i nie korzystanie z urlopów na telefon dodatkowo 300pln a biurowi nie ! Wszystkim sie nalezy ! a jednak.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Piłsudzki Re: Śląsk wywali młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 20.11.07, 19:14 Bzdura tylko raz widzialem 300 zł i to na drzwiach wejściowych na hale,Jak sie ludzi nie umie utrzymac to sie bzdury wypisuje .A jak nie ta to następna "Podwyżki"????!!!.A nie przepraszam drugi raz na wyproszonym pasku 300pln ,bo na koncie to i tak nic nie widac.Tak zamierzam zmienic prace jest jej teraz pełno.A kolejni bedą sie zwalniac ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKRZYWDZONY Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 22.11.07, 11:18 popieram!!!! też uważam że jest to dyskryminacja pracowników biurowych. PODWYżKI I PREMIA 300 DLA BIURA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brak Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.sileman.net.pl 30.11.07, 15:20 A CO POWIECIE O BRYGADZIŚCIE Z BELEK M.OLSZOWY? KAWAŁ H..A I KAPUCIA ROBI LODA GAJOSOWI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.sileman.net.pl 10.12.07, 12:23 co myslicie o piotrowskim tym z gilotyn słyszałem że kawal h..a podpie.. kazdego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.sycomp.pl 22.12.07, 17:48 xyz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek hsl Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.stk.vectranet.pl 23.12.07, 14:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były ale obecny Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.c9.msk.pl 28.01.08, 18:01 to święta prawda Piotrowski każdego podkabluje dla kariery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.Red-83-55-34.dynamicIP.rima-tde.net 16.11.07, 21:45 ludzie jak to możliwe, że niby kierownik produkcji ćpa i handluje narkotykami na terenie zakładu i poza nim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Najlepszy Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 18:59 Tak samo możliwe jak fakt że ludzie bez żadnego doświadczenia zastają brygadzistami na spawalni np Pan W.B lub A.L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.za.digi.pl 25.11.07, 22:07 Co sądzicie o brygadzistach z M* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PSTROWSKI Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.mironet.pl 26.11.07, 16:23 niektórzy na to stanowisko nie zasługują(karierowicze oraz mała wiedza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Platew Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 18:00 Żeby zastać brygadzistą w firmie M nie trzeba posiadać praktycznie żadnej wiedzy wystarczy umieć lizać pewną część ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były ale obecny Re: Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.c9.msk.pl 28.01.08, 18:04 to prawda ale go nikt nie ruszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były Śląsk przyciąga młodych Europejczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.07, 16:15 M..... z miłości do blachy jak to w WC. ktoś napisał Odpowiedz Link Zgłoś