Gość: Piter IP: *.opera-mini.net 23.11.07, 11:07 Jestem pod wielkim wrażeniem! Problem z przeniesieniem tego na nasz grunt jest taki, że nie wystarczy oświetlić. Trzeba jeszcze zadbać o to, co się oświetla Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kattowitz Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku IP: 86.155.12.* 23.11.07, 16:27 Koln=Kattowitz,das GLEICHE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 22:55 Byłem niedawno w kopalni i koksowni w Essen, wszystko odpicowane tak, że wygląda lepiej niż nowe, zupełny brak klimatu. Może i to wygląda ładnie z daleka jak jest podświetlone, ale z bliska wygląda jak wielka atrapa. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku 23.11.07, 18:04 Ja, w Chorzowie, to bydzie mozna w pieknym, neonowo-laserowym swietle widziec, jak skakajom zlomiarze i kradnom lostatnie resztki naszyj dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku 26.11.07, 10:05 Z sołtysem Uszokiem to w Katowicach prędzej wyburzy się to co jeszcze zostało i postawi "markiety" albo czterdziestometrowe "apartamenty" niż zrobi coś z głową. Katowice dzięki tej ekipie zmarnowały już kilka lat i zapowiada się, że zmarnunją kilka kolejnych. Ludzie, opamiętajcie się i wykopcie toto w następnych wyborach, bo każda kolejna kadencja to coraz większa szkoda dla miasta. Nie dajcie się znów nabrać na inwestycje drogowe , nie dajcie się zwieść zapowiadanym inwestycjom biurowym, bo to zasługa rządów i inwestorów prywatnych a nie Uszoka, który wybudował półdekiel, harfę i... tyle. Bardziej ad meritum - teren po KWK Katowice powinien wg. mnie zostać zagospodarowany na wzór ostrawskiej Stodolni, czyli same knajpy i dyskoteki. Muzeum Śląskie powinno być tego uzupełnieniem. W przypadku ulokowania tam li tylko Muzeum teren będzie świecić pustkami i miliony wydane na jego rewitalizację zdadzą się psu na budę. Ruda, TG, Zabrze mimo mniejszych środków jakoś potrafią konsewkentnie dbać o swoje zabytki techniki i powolutku rozwijać temat, a w Katowicach burzy się co popadnie, a nie dba nawet o modenistyczną zabudowę śródmieścia, która wymaga "aż" pomalowania. Ehhh, ciśnienie mi skacze na myśl o tej ekipie i od razu człowiek jest za zakazem piastowania stanowiska prezydenta przez więcej niż dwie kadencje. Niech wraca na Kostuchnę i tam sobie sołtysuje, bo prezydent miasta, nie mówiąc o metropolii, powinien mieć wizję i jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crame Re: Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku IP: *.pools.arcor-ip.net 26.11.07, 16:48 Ech, raz dziennie zrobic z siebie pajaca... bezcenne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myslowitz Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku IP: 86.155.12.* 24.11.07, 18:14 tego co naprawde maja nie zobaczycie golym okiem ala zadziala jak zajdzie taka potrzeba, zapewniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooked cmentarzysko szybów IP: 85.134.200.* 25.11.07, 17:00 Podświetlenie tych industrialnych budowli właściwie niczego nie zmienia. Zrobić to po to, by między szybami przespacerowało się paru zapaleńców i miłosników kopalnianych szybów, to marnotrastwo kasy. No może kilku fotoreporterów będzie miało ubaw. Poza tym po co na miłośc Boską szukać rozwiązańza granicą. Poszperajcie na naszym podwórku. Przypominam sobie, że jedna ze studentek architektury przy wjeździe do Gliwic, przy A4 , zaprojektowała swego rodzaju "cmentarzysko" kopalnianych szybów. Otóż zaproponowała, by zamist przetapiać je w hutach, w jednym miejscu zgromadzić na wzniesieniu wszystkie szyby nieczynnych kopalni, które byłyby sewgo rodzaju industrialna bramą Śląska. Między tym ścieżki rowerowe, kafejki, sklepiki itp. Na szkicach robiło to piorunujące wrażenie. Więc zamiast, panowie redaktorzy, opisywać jakieś oczywistości, szukajcie pomysłów w zasięgu ręki i lobbujcie na waszych łamach za nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: cmentarzysko szybów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.11.07, 09:30 > Więc zamiast, panowie redaktorzy, opisywać jakieś oczywistości, > szukajcie pomysłów w zasięgu ręki i lobbujcie na waszych łamach za > nimi. najlepszym pomyslem byloby wyzwolenie Schelsien spod polskiej okupacji i oddanie go Niemcom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: cmentarzysko szybów IP: 83.1.65.* 26.11.07, 14:53 > Podświetlenie tych industrialnych budowli właściwie niczego nie > zmienia. Zrobić to po to, by między szybami przespacerowało się paru > zapaleńców i miłosników kopalnianych szybów, to marnotrastwo kasy. > No może kilku fotoreporterów będzie miało ubaw. Poza tym po co na > miłośc Boską szukać rozwiązańza granicą. KIlka razy byłem w Zagłębiu Ruhry. Znam te miejsca.Nieprwdą jest to, że spacerują tam "zapaleńcy i miłośnicy kopalnianych szybów". Dla Niemców jest to kawał ich historii, tożsamości - teraz powód do dumy. Turyści tam zostawiają niezłą kasę - czysta ekonomia.Rozwiązania tam są gotowe - jak z tego nie skorzystać? Zastanawiałeś się, co się dzieje ze Śląskiem? Co widzą wnukowie górników ; turyści, których na Śląsku , jak na lekarstwo? Straszące kikuty. Kopalnie - cmentarze. To jest ta spuścizna , jaką nasz pokolenie zostawi... Starczyłoby zrobić, wzorem Niemców kilka restauracji, które byłyby unikatem na ogólnopolską skalę, w pokopalnianych przestrzeniach, wydrukować przewodniki, pocztówki, zrobić sale koncertowe - dokładnie to samo, co jest w Zagłębiu Ruhry. Śląsk jest tak blisko Krakowa, że turystów żądnych zupełnie innych wrażeń by ściągnął. A ustawianie kolejnego sztucznego tworu w postaci industrialnej bramy Śląska, który nie przyciągnie KASY(bo - jak się okazuje można na industrialu zarabiać) to moim zdaniem pomyłka. Co za ta bramą chcesz zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hooked Re: cmentarzysko szybów IP: 85.134.200.* 26.11.07, 17:30 No pewno, że masz rację. Ja nie krytykuję samej idei wykorzystania tych terenów i postindustrialnych zabytków dla nowych celów. Mnie tylko śmieszy wywalanie otwartych drzwi i opisywanie głupot, że jak się coś podświetli, to przyjadą do nas tłumy turystów. Jak uważasz, że w takim otoczeniu powinna być restauracja,knajpa, pub, czy cokolwiek innego, co przyniesie kasę, to nic prostszego, po prostu kup kawałek starej huty i otwórz tam interes. Pamietaj jednak, źe cokolwiek byśmy nie wymyślili istnieje coś takiego, jak rachunek ekonomiczny i poziom zamożności. A prawda jest taka, że mimo 15 lat budowania gospodarki rynkowej, nadal jesteśmy społeczeństwem biednym. A sektor usług ( na zachodzie dominują usługi, a nie produkcja ) jest w powijakach. Jak chcesz zapełnić te knajpy, restauracje, kafejki itp. ludźmi, skoro dla przytłaczającej większości konsumentów, taki wypad na niedzielny obiad poza dom, to majątek. Byłem w Oberhausen i widziałem Gasometr przerobiony na galerię, z tym jednak, że 99% ludzi, którzy tam przyjechali było raczej zainteresowanych zakupami w położonym obok Mall'u, niż wystawą. Więc przestańmy mitologizować fakt, że jak się zburzy jakąś stara ruinę po hucie, czy kopalni, to będzie zbrodnia na "śląskiej duszy". Trzeba po prostu sporządzić katalog takich najcenniejszych zabytków i pomyśleć nad ich wykorzystaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bron Re: cmentarzysko szybów 27.11.07, 00:07 Bo to chodzi nie o kupienie kawałka i zrobienie niszy tylko o kompleksową rewitalizację całych obszarów. Długofalowe programy. Dofinansowania. Animację. Odpowiedz Link Zgłoś
bron Re: cmentarzysko szybów 27.11.07, 00:05 Ponadto po co przestawiać, co kosztowne, skoro to już gdzieś stoi. Lepiej pomyśleć jak to wykorzystać w ich "naturalnym" środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku IP: 172.25.252.* 26.11.07, 08:37 No proszę, jak niewielkim kosztem można uczynić atrakcyjnumi rzeczy nieatrakcyjne. Ale takie rzeczy wszędzie, tylko nie u nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Raj na ziemi :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.11.07, 09:28 to bylby raj na ziemi dla Polakow. Tyle niepilnowanego metalu!!! po prostu wyzwanie dla polskiej cywilizacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
bron Re: Raj na ziemi :) 27.11.07, 00:09 Ależ ten niepilnowany metal już tam jest i go kradną. Trzeba go właśnie podświetlić i pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
koladam brakuje zdjuęć tetraedera 26.11.07, 10:32 Brakuje może jeszcze zdjęcia tetraedera - kontrukcji ztalewej na hałdzie , na któą można wejść (oczywiście jeśli się nie ma lęku wysokośći. Byłem kilka lat temu w Duisburg Nord na starej hucie Thyssena na wilekim piecu w nocy - wrażenie kapitalne. W ogóle ten landschaftpark DuNord założony w 1985 jest świetnym pomysłem na przybliżenie przyemysłu ciężkiego i zagospidarowanie nieczynnej huty. Kopalnia Zollverein i Gasometer w Oberhausen to też super. Polecam gdyby ktoś był, bądź przejężdzał A2 przez Reich, można się zatrzymać i zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku 26.11.07, 10:42 Wydaje się tak niedawno kiedy remontowaliśmy bloki ceramiczne baterii koksowniczych w Zollverein (początek lat osiemdziesiątych). Na kontrakcie w RFN zarabiało się kilkadziesiąt razy więcej niż w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
freckly Re: Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku 26.11.07, 11:02 Te fotki nieco przypominają odkrywkę w Bełchatowie - wieczorami i nocą jest tam naprawdę oryginalny widok... Maksymalnie industrialny widok; tamtejsze ogromne maszyny i stalowe konstrukcje też robią wrażenie. To wszystko jest do tego rzęsiście oświetlone, no nie tak ładnie i kolorowo jak w Zagłębiu Ruhry, ale zawsze. Choć przyznaję, że raczej dla koneserów, bo pewnie nie wszystkich coś takiego zachwyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najwyzszy80 Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 11:17 Zollverein panowie dziennikarze a nie Zollverien! pod wszystkim zdjeciami jest zle podpisane Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Krajobraz industrialny jest piękny. 26.11.07, 16:26 Świetna inicjatywa. Takie miejsca mają w sobie coś nieporównywalnie bardziej urzekającego i romantycznego niż nawet widoki z wysokich gór. Za każdym razem, jak wieczorem jadę krajową siódemką, zwalniam w Glinojecku i oglądam niesamowity widok podświetlonej, spowitej obłokami pary cukrowni. Dla mnie to jest piękne, podobnie Rafineria Gdańska "by night" to zachwycający obraz. Ciekaw jestem kiedy wreszcie wydawcy kalendarzy podchwycą ten temat i przestaną nudzić wodospadami górskimi, wiejskimi chałupami, koniną w galopie, względnie panoramą Manhattanu. Podświetlanie starych zakładów przemysłowych to znakomity pomysł. Skoro podświetla się stare kościoły, pałace...? Stare przemysłowe instalacje to nie tylko tysiące ton rdzewiejącej stali układająjącej się w najbardziej wymyślnych kombinacjach. To coś ma w sobie ogromny potencjał krajobrazotwórczy. Moda na lofty to najlepszy przykład. Zresztą trudno by było wymyślić od zera, nawet najbardziej wyrafinowanemu architektowi, złożoność i chaos starych fabryk. Te wijące się rury, kratownice, potężne silosy, kominy... Czysta poezja, chyba nie tylko dla technokraty. Taka materia aż prosi się o zachowanie i jednoczesne dostosowanie do nowych potrzeb. Najlepsze przykłady to Muzeum Powstania Warszawskiego,poznański Stary Browar, czy łódzka Manufaktura. Aż dziw bierze , że mając tak gigantyczny potencjał Śląsk wciąż pozostaje w tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bron Re: Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku 27.11.07, 00:00 Zapraszam do obejrzenia zdjęć z PASS w Mons, w południowej Belgii. Jean Nouvell zamienił tam kopalnie węgla w efektowne muzeum. grono.net/pub/u/439989/gallery/4153109/0/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 89papar Kopalnie i koksownie wydobyte z mroku IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.02.09, 15:30 No i będzie coś takiego w Polsce więcej na www.walbrzyszanie.info/2009/02/19/byc-jak-zollverein/ Odpowiedz Link Zgłoś