Gość: xyz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.07, 02:46 genialne!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mejloo Czekanie na cud IP: *.kat.3s.pl 29.12.07, 11:26 W zeszlym tygodniu wrocilem do kraju po 4 latach zycia za granica. Plakac mi sie chcialo gdy, poczatkowo pelen optymizmu, wybralem sie na spacer po centrum Katowic. Nic sie tutaj nie zmienilo a wlasciwie zmienilo sie, ale niestety na gorsze. Puste, smutne ulice, pusty ochydny rynek, zero inwestycji, szaro - buro. Oczywiscie zycie tetni w Silesia City Centre! Ten barak moze stac sie smialo symbolem ekipy pana Uszoka. Inwestor jesli dobrze pamietam obiecywal rewitalizacje terenow poprzemytslowych, niestety jak zawsze nie wyszlo. Nikt nie dopilnowal projektu, nie narzucil warunkow, mamy najwiekszy "blaszok" w Europie. Do tego symbolem rozwoju naszego miasta jest teraz powstajace tuz obok osiedle "debowe tarasy", przeplacane mieszkania z cudownym widokiem na najwiekszy parking w wojewodztwie. Ja juz nawet nie czekam na cud! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josem Czekanie na cud IP: 91.65.159.* 29.12.07, 13:38 I z mniejszą kasą idzie coś sensownego zorganizować. Cza mieć tylko predyspozycje i ochotę. A po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech K. Czekanie na cud IP: 77.223.194.* 30.12.07, 10:49 Uszoka , Siejną - ją przede wszystkim , Bojaruna i jeszcze kilku radnych -WYWIEŹĆ w PIERONY NA TACZKACH. Katowiczanin od pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wersal Re: Czekanie na cud IP: *.proxy.aol.com 30.12.07, 16:37 Na ta chorobe co choruje p.Uszok to choruja prawie wszyscy prezydenci naszych slaskich miast. Inwencja prezydentow miast to rozprzedawania miejskich terenow za grosze a z tego zadnego zysku. Dewastacja miejskich zabytkow to w urzedach miejskich nikogo nie interesuje ,bo po co. Ba nawet prokuratorow. Gina stare zabytkowe hale ,kamienice, nawet stare piekne ulece wraz cala infastruktura. Ale kogo to interesuje. Juz nie wpomne o naszym pieknym WPKiW w Chorzowie. Jak daleko to ma sie ciagnac. Czy naprawde nikt nie moze powiedziec <S-T-O-P>. Czy w tym wszystkim juz nie liczy sie zwykly obywatel? Liczy sie tylko ten kto ma pienadze i chce wykupic Park ? Pozniej ogrodzic i zrobic "Park dla bogaczy"? Gdze sa zwykli obywatele? Przypadek >Dolina trzech stawow< > Lotnisko Muchowiec< a co pozniej? A co do Sylwestrowego Balu to jest wielkie jakies (niewiem jak to nazwac)nieporozumieniem. A moze mieszkancy byli niegrzeszni to p.Uszok ich ukaral ,zabierajac bal sylwestrowy. Owszem taka impreza nie organizuje sie z dnia na dzien , lecz jest to dluga organizacja w czasie. Szuka sie atrkcyjnych wykonawcow, tworzy sie scenarjiusz uwzgledniajac wydarzenia z calego roku. Koszty maga byc faktycznie duze ale to jest uwzglendnione kontraktami z wykonawcami. Moga byc wysoke ale i nie musza byc. A to jest tez zalezne od organizatorow. Ale to jest juz tylko gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkiria Re: Czekanie na cud IP: *.centertel.pl 30.12.07, 18:51 Tylko,ze w tym magistracie nic sie nikomu nie chce robić. Tu już nawet cud nie pomoże.Czyżby pani skarbnik nie chciała dać pieniędzy? Miasto jest tak szare,puste. I niezmienne psie kupy.Czy w tym miescie już się nic nie zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Czekanie na cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 19:14 Po pierwsze wydaje mi się że Pan Michał Smolorz jest zainteresowany zwiekszanim wydatków na kulturę, w podobny sposób jak naukowcy na naukę, lekarze na opiekę zdrowotną itd. Jeśli cos mnie w jakims sensie dotyczy osobiscie to staram sie nie zabierać głosu bo raczej nie jestem wówczas obiektywny. Po drugie,imprezy kulturalne powinny się w duzym stopniu same finansować. Mimo ze często zgadzam się z Panem Michałem Smolorzem to jednak jestem za ograniczaniem wydatków publicznych, w tym na kulturę i tym samym podatków. Nie lubię stwierdzeń ze miasto powinno to i tamto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Czekanie na cud 31.12.07, 13:27 przepraszam, zechcialbys wskazac jakies imprezy kulturalne (nie mylic z 'tancem na lodzie', mowa o kulturze), ktore sie samofinansuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserator Re: Czekanie na cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 20:56 No własnie jesli się nie samofinansują, to oznacza że nie jesteśmy skłonni wydawac na nie naszych pieniędzy, zatem nie są dla nas wiele warte. Zatem musi przyjść ktos kto wie co jest dla nas dobre wziąc nasze pieniązdze (z podatków) i już. Przypomina mi to porzedni ustrój gdy państwo wiedziało co dla nas dobre. Pozdrawiam i zapraszam do udzielenia sobie odpowiedzi na pytanie dlaczego państwo powinno finansowac kulturę, jeśli jest to dobro gdzie możemy pobierac pieniądze za korzystanie z niego. Na razie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filantrop Re: Czekanie na cud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 15:28 Wobec tego za bilet do teatru na koncert czy galerii musialbys płacić po kilka stów, podobnie jak za koncerty zagranicznych gwiazd. Oczywiscie możesz w ogóle zrezygnować z udziału w kulturze zadowalając sie programem telewizyjnym - wtedy twój postulat niedofinansowywania kultury będzie jakoś uprawniony, niestety dla ciebie wyrazicieli podobnych poglądów jest malutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Czekanie na cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 18:07 No tak ładne mi pocieszenie że nie płacę w kasie kilka stów ale z podatków bierze się reszte bez zapytania mnie czy mi się poboba czy nie. A moze dlatego ze tak pan Michał stwierdził i poparła go garstka ludzi. Czy wy myuslicie ze jak budzet cos finansuje to to nic nas nie kosztuje?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkiria Re: Czekanie na cud IP: *.centertel.pl 01.01.08, 18:54 władza za Ciebie decyduje. A Ty, czy ja nie mamy nic do gadania. I tym sposobem Światowid nam zlikwidują. Ale za prywatne rozmowy naszych samorządowców bedziemy płacić, bo nie mamy nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widziane z dala Narzekac i czekac na cud: jakie to polskie... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.08, 03:29 Autor tego artykulu prezentuje nastawienie ktore jest kwintesencja tego dlaczego Polacy nie potrafia sie wybic ponad przecietnosc: ponarzeka sobie i bedzie czekal na cud... Eh, dobrze, ze wyemigrowalem bo widze, ze w RP sie od dwudziestu lat nic nie zmienilo; samochody po ulicach jezdza lepsze ale mentalnosc ludzi wciaz ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkiria Re: Narzekac i czekac na cud: jakie to polskie... IP: *.centertel.pl 04.01.08, 07:20 nie umiemy się zjednoczyć przeciwko korupcji i nepotyzmowi w mieście i dlatego Katowice są jakie są Odpowiedz Link Zgłoś