Gość: mieszkaniec 1000lecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 07:06 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: benio TERAZ PORA NA KSM!! IP: *.com.pl 20.08.03, 08:13 TERAZ POWINNI SIĘ DOBRAĆ DO DUPY Katowickiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Tu są najwyższe czynsze w Polsce. Czyżby mieszkańcy spłacali jakieś ukryte długi. Czas pogonić to towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: TERAZ PORA NA KSM!! IP: 213.227.80.* 20.08.03, 15:09 benio napisał(a): > TERAZ POWINNI SIĘ DOBRAĆ DO DUPY Katowickiej Spółdzielni > Mieszkaniowej. Tu są najwyższe czynsze w Polsce. Czyżby > mieszkańcy spłacali jakieś ukryte długi. Jakie ukryte? :) Stoi sobie taki jeden przy ulicy Agnieszki, nazywa się strzeżony parking piętrowy. Ochroniarz pilnuje tam paru pięter powietrza, bo postawili go najgłupszym miejscu, jakie można było wymyśleć. Astronomiczne ceny za wynajem z czasów budowy zdążyły spaść już do poziomu gruntu. A kasę gdzieś trzeba zdobyć. Skąd? A dołożyć każdemu do czynszu 24 grosze podwyżki za gniazdko antenowe (uchwała RN KSM z 24 czerwca). W sumie zbiorą tysiące złotych. Nie mieli prawa tego robić, jeśli masz np. pełny pakiet w UPC. KSM nawet nie wie, gdzie się te gniazka znajdują, od lat ich konserwacją zajmuje się wyłącznie "kablówka" (też nie tania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdy Gazeto bierz się za KSM !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 19:14 Te czynsze to pewnie w 50% granty dla prezesów i reszty rozłosłej administracji, koszty tej admistracji oraz drogich firm obsługi tzw. zasobów reszta to , oraz odpowiedzialność zbiorowa za długi lokatorów, ustawiczne dewastacje, koszty remontów dla wybrańców. W takim molochu płacimy za to że gdzieś na drugim końcu miasta demoluje się klatki oraz sponsorujemy remonty nielicznym wybranym w czasie gdy reszta blokowisk niszczeje i odraża. Bardzo możliwe że spółdzielnia ma też jakieś ogromne długi- to by tłumaczyło horrendalnie wysokie czynsze w zamian za które nie otrzymuje się dobrej obsługi.Jest za to wspaniała gazetka osiedlowa - o zesz kórvvvva! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec 1000-lecia Re: Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 10:50 Ale bzdury piszecie, drodzy państwo. 46 mln zł to mniej więcej kwota potrzebna na wybudowanie jednego bloku mieszkalnego. SM "Piast" ciągle inwestuje i musi mieć gotówkę na ten cel - stąd zapewne to zadłużenie. Za jakiś czas te pieniądze się zwrócą. Nie mam racji? Dziennikarze są bardzo napastliwi. Chcą mieć natychmiast odpowiedzi na pytania, które wymagają niezbędnych ustaleń - stąd zapewne niechętna reakcja panów Zuba i Dorfa. Prawdę mówiąc, dziennikarze powinni zastanowić się raczej nad sobą niż nad nimi. Moim zdaniem, tu wcale nie chodzi o bilans ani o pieniądze, ale o to, jak zrobić na złość panu Dorfowi. Jest trochę apodyktycznym, ale dobrym wodzem i zapewne niejednemu dał się we znaki. Robi jednak swoją robotę dobrze - spółdzielnia się rozwija i panuje tam porządek. To bardzo trudna sztuka - dowodzić rozhisteryzowanymi spółdzielcami - i niewielu to potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Tysiąclecia - 2 Re: Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.devs.futuro.pl 20.08.03, 12:28 Odpowiadam "mieszkancowi Tysiąclecia", który pisze " Ale bzdury piszecie", czyżby odezwał się jeden z członków skorumpowanej i złodziejskiej - Rady Nadzorczej SM "Piast". To dzięki tej niezmienianej od lat RN - "ojciec chrzestny spółdzielczości zorganizowanej" może robić to co chce, Wy za ochłapy z "jego stołu" na to mu pozwalacie. Złodziejstwo w spółdzielni prezesa Dorfa (bo to jest jego SM) jest ogromne i pozostaje bezkarne. Dlaczego - bo popierają go ludzie wpływowi, poczynając od Wojewody przez Prezydenta K-c Piotra Uszoka nie wspominając o prokuratorach i Sędziach którzy siedzą u niego w kieszeni. Podobnie wygląda sprawa z Policją. Pytam Wszystkich - jak rozwalić ten ostatni "bastion komunizmu" ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: diabel:* 20.08.03, 18:58 kurde, ja ja bym chciala, żeby ktoś się wreszcie wziął za rozwalenie tego chorego układu, który funkcjonuje za nasze pieniądze! przecież to co się tam wyprawia przechodzi ludzkie pojęcie, jak mam tam pójść coś załatwić to chora jestem. państwo w państwie. na zasadach ustalonych przez pana prezesa. to już jest folwark...orwell się przypomina. zastanawiałam się nieraz ze znajomymi, a mam ich wielu, którzy mieszkają na tym osiedlu, jak to jest możliwe, że tyle osób ma dość tego co się dzieje w "naszej" spółdzielni, ale nic się nie zmienia. ale okazuje się, że to nie jest takie proste, żeby rzeczywiście móc coś zmienić nie tylko trzeba poświęcić na to czas i energię, znać się na prawie spółdzielczym itp itd. trzeba jeszcze zostać delegatem na walne a to wcale nie jest proste. delegaci wybierani są w mniejszych okręgach, mało kto przychodzi na takie zebranie, bo "normalni" ludzie mają i tak mało czasu na codzień, a przychodzą obowiązkowo ludzie związani ze spóldzielnią i prezesem. panie sprzątaczki, panie z administarcji, ich rodziny, krewni i znajomi królika.. i oni doskonale wiedzą kogo "należy" wybrać..więc nawet jak przyjdzie jeden czy dwóch rozsądnych ludzi to i tak ich nikt nie wybierze. a nawet jak się trafi takich paru na walnym to i tak są w zdecydowanej mniejszości i cala biurokratyczna machina spóldzielni łącznie z prawnikami jest przeciwko nim..reszta delegatów to zaufani ludzie pana dorfa. gość naparwdę jest nie do ruszenia. ma układy w każdej opcji politycznej i w każdym urzędzie, w końcu każdy potrzebuje mieszkania, czyż nie? i potem wymyśla sobie statut, zgodnie z którym będzie nas wyrzucał ze spóldzielni za krytykowanie władz albo wyjazd za granicę, przecież to przypomina jakąś wynaturzoną dyktaturę z rejonu ameryki łacińskiej za każdym razem kiedy człowiek się tam pojawia żeby coś załatwić słyszy: nie! nie da się! nie teraz, to niemożliwe, proszę złożyć podanie i czekać...nie daj boże chcieć tam cokolwiek załatwić...nerwy w strzępach służe wieloma przykładami z własnego doświadczenia na działania spóldzielni absurdalne, niezgodne z prawem, ale ja, jak pewnie wielu innych mieszkańcow, nie mam czasu się z nimi sądzić. niech ktoś się tym zainteresuje, może gazeta zaczęłaby zbierać informacje o przekrętach w tym zaklętym miejscu? zapewniam, że powstałby z tego niezły scenariusz serialu kryminalnego, bo alternatywy już zrobił bareja.. a może ktoś wie jak się z tego interesu można wypisać? czy można wreszcie wystąpić ze spółdzielni jak się ma mieszkanie własnościowe czy jesteśmy skazani na system feudalny w XXI-szym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domel Re: Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.chr31.1000lecie.pl 20.08.03, 13:38 jakis fanatyk czy co? przeciez na naszym osiedlu kurpucja to pryszcz, tu sie wytworzyl drugi kraj ktoremu prezydentuje dorf - ale jest juz nowe prawo, za lapowki niezle beknie o ile mu uklady z wyzszymi stolkami nie pomoga, teraz musi udowodnic skad ma kase heheh, a dostawal grube miliony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukryta kamera Jesteś pracownikiem SM Piast na 100 % IP: 81.219.114.* 13.09.03, 10:57 Stąd Twój pochlebny dla p. Dorfa komentarz. Zdradziło Cię określenie "dobrym wodzem" charakterystyczne wyłącznie dla świty prezesa. Dorf jest prymitywnym megalomanem, który stosując ubeckie metody ze zwykłego świniopasa w Rolniczej spółdzieni chce zostać premierem a może nawet prezydentem. Kandydował już nawet do sejmu z opłakanym skutkiem. Na każdego członka a nawet pracownika SM zbiera materiały aby tylko zrealizować swój cel i swoje chore marzenia. Jeżeli chodzi o sprawę zadłużenia to wiem tylko, że członkowie musieli spłacić swoją część kredytu jeszcze przed zasiedleniem a pozostała część została sfinansowana ze środków państwowych. Spółdzielnia nie powinna mieć zadłużenia z tego powodu chyba , że od członków pobrano pieniądze przed zasiedleniem , natomiast z bankiem jest umowa, że spłata jest rozłożona na kilka lub kilkanaście lat. A te pieniążki od członków spłacone przed terminem "pracują" sobie na prywatnym koncie albo kredytują działalność 4 prywatnych firm. Bardzo dobrze robi się prywatne interesy za czyjeś pieniądze ale dla członków SM Piast może sie to katastrofą i to już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jOPa Jak ktoś zdefraudował to za kraty i niech oddaje... IP: 213.17.234.* 20.08.03, 11:10 Ciekawe, gdzie ta kasa wsiąkła. Ja jakoś nie zauważyłem inwestycji w to osiedle od dwudziestu lat, nawet okien spółdzielnia nie chce wymieniać, to co się dzieje? Szkoda, że w Polsce machloje nazywa się robieniem biznesu, a tacy ludzie biznesmanami (bez obrazy do tych prawdziwych). Przecież pierwszy milion trzeba ukraść ;((( A jak Polak by czegoś z roboty nie ukradł, to by nie był Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jOPa Prawo działa? IP: 213.17.234.* 20.08.03, 11:25 Widać wiadomości znikają tak szybko jak pieniądze z Naszej spółdzielni... Super. Ciekawe kto je wy/zde/jmuje? Biedne ludzie i tak dostaną po dupie (w większym czynszu), a ktoś MOŻE z wyrokiem w zawiasach (bo takie się dostaje za przestępstwa gospodarcze - lub kupuje) ma kaskę i sie śmieje... Tak to jest że sprytny, kiwie głupszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domel [...] IP: *.chr31.1000lecie.pl 20.08.03, 13:44 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domel co za duzo napisalem? IP: *.chr31.1000lecie.pl 21.08.03, 00:40 wszedzie cenzura, hehe. Moze i dobrze, bo by mnie jeszcze za jakies pomaowienia ciagali po sadach. A redakcja niech sie zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.myslowice.artcom.pl 20.08.03, 14:21 Jak to nie ma inwestycji?! Mamy przecież nowe bezsensowne rondka z czego jedno w miejscu gdzie nie było nawet skrzyżowania. Mamy też nowe chodniki przy Zawiszy Czarnego a po środku drogę na której można urwać zawieszenie (o niej nie pamięta nikt). Pod jedną z kukurydz stoi prawie puste pomieszczenie garażowe bo mieszkańcy stwierdzili że prawie 200 zł za ogrodzony kawałek tam to trochę za dużo, więc lepiej niech stoi puste (spóldzielnia myśli że ktoś zmięknie). Mieszkam na 1000leciu od niedawna ale praktyki jakie się tam odbywają są naprawdę patologiczne. Doproszenie się o dokonanie nawet najmniejszych napraw (ewidentnie powstałych z powodu błedów podczas budowy, którą zakończono nie tak dawno) jest prawie niemożliwe. Obsługa w administracji pozostawia wiele do życzenia. Dlatego jestem jak najbardziej za rozbiciem panującego tu układu, co mam nadzieję wyjdzie na dobre mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 20:11 Część dróg(i jednocześnie wspomniane ronda)na 1000-leciu są drogami miejskim,a nie osiedlowymi.A co za tym idzie-wszelkie decyzje dotyczące remontów wyżej wspomnianych zapadają MZUiMie i UM To drobne wyjaśnienie nie oznacza wcale mojego poparcia dla pana prezesa i jego świty.Wręcz przeciwnie-czytam i wymiękam...... Pozdrawiam,mieszkanka prywatnego domu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chnum Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 14:51 Czas pogonić to towarzystwo wzajemnej adoracji. Stopień zgilizny w spółdzielni PIAST przyprawia o mdłości. Proponuję przyjżeć się prywatnym majątkom pracowników spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 21:04 Gość portalu: Chnum napisał(a): > Czas pogonić to towarzystwo wzajemnej adoracji. Stopień > zgilizny w spółdzielni PIAST przyprawia o mdłości. Proponuję > przyjżeć się prywatnym majątkom pracowników spółdzielni. A są nie małe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falcon Prezes IP: 80.51.105.* 20.08.03, 17:37 Prezes ma w tej spółdzielni własny FOLWARK !!! Telewizja przemysłowa w zarządzie !!! I oczywiście znikim obcym nie rozmawia. Dostemp tylko do sekretarki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazdy Re: Prezes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 19:18 W KSM większy burdel i złodziejstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Opinia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 22:10 Nareszcie znalazł się odważny.CHWAŁA MU!!! Warto może też sprawdzić na jakich zasadach firmy usługowe otrzymywały zlecenia na remonty budynków administrowanych przez Pana Prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Opinia IP: diabel:* 21.08.03, 17:26 to prawda, przypadkiem to się żaden podwykonwca nie dostał na nasze osiedle, słyszałem, ze firma, która budowala jedna z kukrydz w ramach wdziecznosci za wygranie przetargu panu prezesowi budowala chawire w gorach, oczywiscie nie mam dowodow w reku, ale gosc, ktory pracuje w tamtej firmie nie mial powodow, zeby opowiadac mi nieprawde. mowil tez, ze poziom ubezwlasnowlnienia i zastraszenia ludzi zatrudnionych w samej spoldzielni piast jest taki, ze jak prezes chce strzepnac popiol z papierosa to usluzni poddani podsawiaja wlasna dlon... nie widzialem osobiscie, ale nawet jesli jest to przesadzona scena to niewiele. ciekawy jest problem telefonwo i internetu na naszym osiedlu, swoje uslugi moga swiadczyc tylko te firmy, ktore pan prezes "lubi" i tak nigdy nie udalo sie wejsc z uslugami neti ani firmom, ktore dostarczja tanie lacza internetowe, dlaczego? bo pan dorf bardzij "lubi" tepse a internet moze nam oferowac tylko kablowka. bardzo ciekawe czemu... pamietam tez sprawe garazy odebranych lokatorom rzekomo na czas remontu a naprawde po to, by nie przyslugiwalo im prawo do tych garazy itd itd az sie nie chce grzebac w tym g... mysle, ze takich smierdzacych spraw jest na tym osiedlu mnostwo bo nasza spoldzielnia to stajnia augiasza, jesli ktos wie, jak to zmienic, jak pogonic to towarzystwo to niech napisze. konia z rzedem takiemu i wdziecznosc przez pokolenia. a panu, ktory wykryl barkujace miliony, uklony, czapki z glow i wyrazy uznania. musi pan byc wyjatkowa osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder 1000 Lecie a XXI Wiek w Kattovicach IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 20.08.03, 22:27 -byda siy radowol jak tyn kiery tyla nakrod dostanie w czapa! -i dyjc`ie mu tysch ze c`i kopy uodemniy -a tou quva zlodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej monopolistyczne praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 10:22 Ja nieco z inną uwagą do SM Piast. Otóż wydaje mi się, że mamy do czynienia w Spółdzielni z praktyką preferowania dwóch firm wstawiających okna. Wiem, że SM Piast zwraca część kosztów poniesionych przez lokatora w związku z wymianą okien. Ponieważ dowiedziałem się o tym po fakcie (tj. po wymianie okien na swój koszt), pracownik Spółdzielini poinformował mnie, że nie mogę liczyć na zwrot częsci poniesionych kosztów, bo przed wymianą okien należało to zgłosić do nich i po wskazaniu przez Spółdzielnie dwóch firm, spośród których mógłbym dokonać wyboru, otrzymałbym zwrot częsci kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: monopolistyczne praktyki IP: *.normanet.pl 22.08.03, 12:21 Ciekawy jest w Piaście sposób rozliczania za ciepło. Do rozliczania została wybrana firma kogucik z Rudy Śląskiej, głucha na wszelkie rzeczowe argumenty. Np na pytanie dlaczego ci co mają podzielniki płacą więcej niż ci co nie mają - pracownik Fribeksu odpowiada "Bo w zimie ci pierwsi na pewno za bardzo wietrzyli mieszkania i dlatego jest u nich większe zużycie". Nie będę pisał w tej sprawie o wątkach kryminalnych, bo nie chcę chodzić jako świadek do sądu. Jak pytałem się dlaczego w spółdzielni pracownicy sprawiają wrażenie zastraszonych to tylko pani z którą rozmawiałem się uśmiechała, a na koniec spytała "Czy to naprawdę tak widać?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: monopolistyczne praktyki IP: 195.245.213.* 22.08.03, 12:25 Potwierdzam, byłem w takiej samej sytuacji. Przy okazji - czytał ktoś ostatni numer gazetki SM Piast? Artykuł o 20-leciu spółdzielni to miodzio, Kim Ir Sen wysiada, prezes odbiera sztandar, przyjmuje gratulacje, wygłasza mowę - bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Osiedla Tysiącleci Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.pl 25.08.03, 17:48 Mieszkańcy nie chodzą na coroczne zebrania członków spółdzielni, więc nie ma się co dziwić, że prezesi traktują SM Piast jak własny folwark. Mieszkańcom 1000-lecia przyjdzie jeszcze nieźle zapłacić z własnych kieszeni za wszystko, co w oststnich latach robili bez żadnej kontroli prezesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek z 1000-lecia Kolejny konflikt w Spółdzielni Mieszkaniowej IP: *.pl 25.08.03, 18:01 Nic się nie zmieni na 1000-leciu, jeżeli mieszkańcy nie wezmą sprawy we własne ręce. Ludzie powinni chodzić na coroczne zebrania członków - w końcu są one tylko raz w ciągu roku. Biurokratów jest co prawda w "Piaście" mnóstwo, ale nie aż tylu, żeby mogli przegłosować mieszkańców. Ale jest jeden warunek: mieszkańcy muszą się na zebraniach (odbywają się na początku roku)stawić masowo. Wtedy pracownikom Piasta nie uda się przegłosować mieszkańców. Nawet jeśli mieszkańcom nie uda się przejąć Rady Nadzorczej, to przynajmniej wprowadzą do niej jakichś przedstawicieli. A ci wreszcie zobaczą, co jest w dokumentach. Oj, wyjdą na jaw nizłe siuchty. A Dorf może wreszcie trafi gdzie trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop lepiej nie gadac IP: ipcop:* 25.08.03, 19:32 nie przeczytałem jeszcze wszystkich postów i juz mi cisnienie rosnie Drodzy mieszkancy czego sie spodziewacie po człowieku który sie wywodzi w prostej lini z końcówki UB ( to pewne ) Jest bardzo cwany bo kto odwiedza 1000-lecie widzi reke dobrego prezesa a to guzik prawda. On robi wszystko zeby z zewnatrz wygladało pieknie a dla pojedynczego lokatora nie robi NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!. A Gazeta ? - nie łudźcie sie, ze zrobi cokolwiek, raz juz próbowałem w sprawie tych obłednych odsetek. Panienka odbierajaca mój telefon zapytała prawnika czy tak wolno, prawnik powiedział co wiedział i wszystko.Ostatnio dowiedziałam sie kolejnych kilku ciekawostek ale co z tego skoro i tak nic z tego . Chyba, ze sie zjednoczymy i sami jak w Alternatywach damy mu kopa........choc mam nadzieje, biorac pod uwage jego wiek, ze juz nie w góre jak to z Aniołem było 1000-leciowcy łaczcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzz co za bzdury!!! IP: ipcop:* 25.08.03, 19:43 Kompletnie nie rozumie i o czym wy mówicie, o jakich zebraniach???????. Sam byłem niedawno i nie wpuszczono mnie . Okazało sie, ze ja moge przyjsc RAZ NA CZTERY LATA i wybrac przedstawiciela, który bedzie mnie reprezentował przez kolejne trzy. Ale co oni robia przez te cztery lata nie wiem !!!!!!!!!!!!!. Przestancie wiec pieprzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka A ZA CO TEN JAGUAR ??????????? IP: *.chello.pl 26.08.03, 20:51 Stoi na prywatnym folwarku Dorfa czyli specjalnie wybudowanym przed spółdzielnią parkingiem. Innych aut tam nie uświadczysz. Gazeto , może ty dowiesz się swoimi kanałami jak to jest mała pensja a tyle można mieć i jeszcze dostatnio żyć??? Gdybyś przypadkiem się dowiedziałaś podziel się wiedzą może i nam się wtedy lepiej będzie patrzyło w starośc.... Odpowiedz Link Zgłoś
black.night A Krysia z KSM jest mądrzejsza- lokuje kasę nt 14.09.03, 05:20 Gość portalu: realistka napisał(a): > Stoi na prywatnym folwarku Dorfa czyli specjalnie wybudowanym przed > spółdzielnią parkingiem. Innych aut tam nie uświadczysz. Gazeto , może ty > dowiesz się swoimi kanałami jak to jest mała pensja a tyle można mieć i > jeszcze dostatnio żyć??? Gdybyś przypadkiem się dowiedziałaś podziel się > wiedzą może i nam się wtedy lepiej będzie patrzyło w starośc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z 1000-lecia Kolejny konflikt w Sp-ni Mieszkaniowej "PIAST" K-ce IP: 62.233.241.* 01.09.03, 22:14 Ten ogromny 46-milionowy dług zaciągnięty został na budowę superluksusowych apartamentów mieszkalnych w Kostuchnie przy ul. Szarych Szeregów (nazywaną ironicznie "ulicą szarych eminencji"), gdzie ostatnio przeprowadziło się z blokowiska osiedla Tysiąclecia szefostwo spółdzielcze "PIASTA". Paradoksalne w tym wszystkim jest to, że powielony w ten sposób został znany skądinąd w gospodarce rozgrabiania kraju schemat, kiedy przy dużych państwowych, skazanych na degradację przedsiębiorstwach, zaczęły powstawać małe pasożytnicze przybudówki, ciągące soki z nieruchawych kolosów i wykorzystujące ich potencjał. Elitarne mini-osiedle w odległej Kostuchnie jest takim jakby "pryszczem" na ciele gigantycznego os. Tysiąclecia, gdzie głównie adninistruje spółdzielnia "PIAST" pod autorytarnym przywództwem prezesa Dorfa. Nasuwa się więc pytanie: - Co może mieć wspólnego zwykły mieszkaniec-spółdzielca z kilkudziesięciotysięcznego osiedla Tysiąclecia z niby takim samym mieszkańcem "osiedla" spółdzielczego w Kostuchnie??? Tym głównie co ich łączy są władze Spółdzielni "PIAST": Zarząd i Rada Nadzorcza (których szefostwo już zainstalowało się tamże) oraz... potworny d ł u g - wynoszący około 6 tys. zł na każdego członka spółdzielni (w przypadku jej bankructwa). To, że dług jest długoterminowy, zaciągnięty na 30 lat, wcale nie poprawia sytuacji, lecz wręcz przeciwnie jeszcze bardziej ją komplikuje. Bo do tego czasu już dawno prezesa Dorfa nie będzie, nie wiadomo czy Sp-nia Mieszkaniowa "PIAST" się ostanie (bo już rozpoczęło się zjawisko bankrutowania spółdzielni mieszkaniowych w Polsce), a w ogóle to nie ma pewności, czy za np. 10 lat będzie jeszcze Polska (?)... A w razie jakichkolwiek problemów ze spłatą zadłużenia banki i wierzyciele sięgną do kieszeni członków spółdzielni, którzy zgodnie z prawem są właścicielami majątku SM "PIAST" i odpowiadają za jej długi!!! Perspektywy na przyszłość mogą być niewesołe. Skoro ciągle mówi się o potrzebie rozbicia wielkich molochów spółdzielczych na mniejsze spółdzielnie, czy nawet na tzw. wspólnoty mieszkaniowe - to czemu do licha dług zaciągnięty na luksusową i elitarną Kostuchnę ma potencjalnie obciążać nas, mieszkańców osiedla Tysiąclecia! Skoro przy Szarych Szeregów mieszkają ludzie bardzo majętni i potentaci finansowi - to niech sobie sami zaciągają długi i je spłacają (nawet przez 100 lat), ale bez naszych gwarancji i podpierania się społecznością osiedla Tysiąclecia! Odpowiedz Link Zgłoś