Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem

IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.08, 22:32
Dorf, który jest na zwolnieniu lekarskim, niezbyt chętnie rozmawia o
sprawie. Pytany, co z osobami, które już zapłaciły żądane kwoty,
odpowiada tylko, że prawo nie działa wstecz. - Napisałem już, że
każdy decyzję, czy płacić, czy nie, podejmie sam. To największa
demokracja, jaka może być - mówi Dorf.

---------

"Dorf", to po niemiecku "wioska".
Ale wiocha, juz dlugo takiego baranstwa
nie slyszalem, he, he ! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Katowiczanin Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.88net.trzepak.pl 16.02.08, 04:51
      Wiedziałem że poleci księgowy. Jakiekolwiek nieścisłości w finansach spadają na
      księgowych, którzy w spółdzielni i tak długo nie pracują. Jeśli nie przystają na
      przekręty prezia-nietykalnego to tracą prace. A jak przystają na jego warunki to
      po jakimś czasie psychicznie tego nie wytrzymują lub stają się kozłami
      ofiarnymi. Uważam ze słowa prezia: "prawo nie działa wstecz" nie odnosiło się do
      pism, ale do całej historii rządów K. Dorfa. Cała ta sytuacja może ukazać to czy
      jesteśmy krajem sprawiedliwym dla obywateli czy tez krajem prawa dla wybranych i
      nietykalnych.
    • iva9 Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem 16.02.08, 09:09
      Jedyna dobra rada dla nas -mieszkańców osiedla to chodzić nalezy na
      zebrania członkowskie spółdzielni,interesować się tym jak wydawane
      są nasze pieniądze i patrzeć im na ręce.
      Prawda jest taka że spółdzielnia jest zadłuzona i prędzej czy
      później trzeba będzie spłacić długi wraz z odsetkami bankowymi!
    • Gość: elwer Do prezesa ZUS-u IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 09:34
      Wnoszę o skontrolowanie zasadności wydanego L4 dla prezesa Dorfa!
      • Gość: vic8 Re: Do prezesa ZUS-u IP: *.chello.pl 16.02.08, 10:42
        Odpowiedż Dorfa że prawo nie działa wstecz jest żenująco cyniczna.
        Jego "choroba" zaaranżowana na przeczekanie burzy. Jesli mieszkańcy
        nie pójdą za ciosem Dorfowi, się to uda. Mieszkańcy pamiętajcie że
        za straty w spółdzielni odpowiada prezes całym swoim majątkiem a
        Dorf na spółdzielni dorobił się niemałego. Mieszkańcy powinni
        zarządać zwołania nadzwyczajnego Zebrania Walnego, po zwolnieniu
        księgowego zarządać szczegółowej kontroli /roczne sprawozdania
        rewidentów to lipa, ich sprawozdania sprowadzają się do tego czy
        lewa strona zgadza sie z lewą tzn czy wydatki są dobrze księgowane i
        nie przekraczają kosztów, rewident nie interesuje sie zasadnością
        kosztów i ich wysokością/ Pozdrowienia
        • brynio5 Do nie czujących tematu! 16.02.08, 12:50
          Wiesz co Vic8?
          Wic to po ślasku kawał,humor,żart.
          Ale w tym przypadku warto sprawdzić czy pan prezes dorobił się majątku "na lewo". I jestem pewien ,ze niestety nic z tego nie wyjdzie.
          Jak w zdecydowanej większości tego typu pomówień zresztą!
      • Gość: psiór Re: Do prezesa ZUS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 12:48
        Ziobro by to szybko sprawdził.
        • Gość: elwer Głuchy i ślepy Psiór IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 16:06
          Prezio przez dwa lata prokuratora "zero" czynił dobra dla spółdzielców
          więc Ziobro mu nie dokopał?
    • Gość: Była Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 13:00
      Prezes zwalił wszystko na głównego księgowego? A Zarząd? Napisałam
      pismo do Zarządu o zwrot wpłacowej "modernizacji" jak musiałam
      sprzedac mieszkanie w lipcu.Ciekawe co mi odpowiedzą?
      • Gość: Doświadczony To wygrana z nami!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 13:21
        Apeluję do wszystkich uczciwych spółdzielców takich jak np. Gil, Pucek itp. o liczne przybycie w niedzielę o godz. 17, gdy pojawi się u nas telewizja!
        Bo wszystko wskazuje na to, że po prostu nachalna demagogia jakiś obcych wrogów autentycznej spółdzielczości mieszkaniowej skłoniła naiwną telewizję TVN do podgrzewania nastrojów w naszej wewnętrznej sprawie. Uważam, że nie powinno się dopuścić na to spotkanie innych osób jak tylko członków spółdzielni Piast. Niech obcy robią zadymę u siebie a nie u nas.
        mam nadzieje, ze na tym spotkaniu pojawią sie przede wszystkim członkwie zarzadu i rady nadzorczej oraz licznie przedstawiciele na nasze ZPCz i wyjaśnią zebranym, jakie niebezpieczeństwo grozi nam, członkom spółdzielni, po wycofaniu się zarządu pod naciskiem nieodpowiedzialnych osob z uzupełnienie funduszu na modernizacje wykonane w poprzednich latach. No bo skoro wydano pieniadze, skoro widać wszędzie wyniki tych modernizacji, to trudno sobie wyobrazić, że można to było zrobić bez zapłaty wykonawcom. Jestem przekonanay, ze zarząd wycofał się z realizacji uchwały ZPCz tylko przjściowo, jedynie w celu zachowania spokoju wśród członków spółdzielni i wyjaśnienia na spokojnie, o co w rzeczywistości chodzi. Bo jestem przekonanay, że nie da się uniknąć tych dopłat i po szczegółówym przedstawieniu argumentów uczciwi i prawdziwi spółdzielcy nie dadzą już posłuchu krzykaczom i przyznają racje zarządowi i radzie. Bo te pieniądze nie pójdą na jakieś prywatne cele, nie zostana zmarnowane tylko będą służyły utrzymaniu naszego wspólnego majątku.
        Uważam,ze trzeba zaufać wybranym przez nas osobom, bo dobrze znają zasady funkcjonowania spółdzielni i wiedzą, co jest dla nas dobre. Liczę na zbiorowe poczucie odpowiedzialności zdecydowanej większości z nas i jasne powiedzenie przezd kamerami, że to, co się ostatnio wydarzyło w spółdzielni wzięło się jedynie z wykorzystania nieświadomości ludzi a nie jakiś nieuczciwych zamysłów spółdzielni, żeby ich pozbawiać środków finansowych. Poza tym podejrzewam, że jest grupa osobników, która chce przekształcić poszczególne budynki spółdzielcze we wspólnoty, bo rozbity na posczególne budynki organizm da się łatwiej manipulować a samemu stać się zarządcą nieruchomosci.
        Liczę na to, ze damy radę się zmobilizować i przed kamerami powiedzieć całą prawdę o naszej spółdzielni. Bo tego oczekują od tych bardziej zorientowanych i doświadczonych zwykli społdzielcy w przeciwieństwie do małej garstki rozrabiaczy, którym się wszystko nie podoba.
        Bo w końcu prezes może mieć dość tych ciągłych awantur i zrezygnuje z przewodniczenia zarządowi i tym samym powstanie realne niebezpieczeństwo upadłości spółdzielni a tego nie chce większość z nas! Potem nie uda się już przywrócić stanu obecnego i będziemy wzyscy żałować.
        Napisano w tym wątku, że spółdzielcy niby wygrali z prezesem - to my sami wygrywamy z sobą czyli po prostu przegrywamy!
        • Gość: Robert Re: To wygrana z nami!! IP: *.chello.pl 16.02.08, 13:28
          Chwileczkę, panie Doświadczony, proszę mi wytłumaczyć. Kupiłem
          niezadłużone mieszkanie. Po paru latach dostaję wezwanie do zapłaty
          za remonty przeprowadzone w latach kiedy tu nie mieszkałem. Proszę o
          wytłumaczenie, dlaczego mam teraz płacic za remonty sprzed 10 lat?
          Czyżby faktury za te remonty zostały dopiero teraz wystawione?
          Widzę, że orientuje się pan w sprawach spółdzielni (zapewne z racji
          zatrdudnienia), więc proszę o logiczne wytłumaczenie.
          • Gość: Doświadczony To bardzo proste! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 13:42
            W spółdzielni mieszkaniowej wszyscy członkowie maja takie same prawa i obowiązki! To jest własnie zasada solidaryzmu spółdzielczego, która przez tyle lat bardzo dobrze zdała egzamin.
            Skoro wynika z decyzji organów spółdzielni, ze potrzeba zapłacić za modernizacje wykonane w spółdzielni, to płacą za to wszyscy, bez wyjątku! Ten, kto panu sprzedał mieszkanie, oczywiście nie wiedział, ze zajdzie potrzeba zwrócenia się do spółdzielców o dokonanie zapłaty za wcześniejsze modernizacje.Gdyby nie sprzedał mieszkania, to na nim też ciążyłby obowiązek zapłaty za dokonane modernizacje!
            Te dopłaty były badane pod względem prawnym i skoro radca nie zglosił zastrzeżeń, to wszystko było zgodne z prawem!
            • Gość: sylvi6 Po pierwsze kupując mieszkanie dostaje się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 14:20
              w spóldzielni dokument zaświadczający o braku jakichkolwiek
              należności, w przeciwnym wypadku nie można sprzedać mieszkania. Ja
              kupiłam mieszkanie w tej spóldzielni 2 lata temu i nie zamierzam
              płacić jakichkolwiek opłat dotyczących robót wykonanych kilka lat
              temu. Takie koszty powinny być rozliczane zgodnie z terminem
              płatności faktur za wykonane prace. Nie wierzę, że jakakolwiek firma
              dała kilkuletni termin do zapłaty. Czy Pan kupując uzywany samochód
              będzie płacił za wymianę oleju dokonaną np. 2 lata przed jego
              zakupem? Ponadto kupując mieszkanie nie staje się automatycznie
              członkiem spółdzielni - o taka deklarację pytają w spółdzielni w
              momencie załatwiania meldunku.
              Zastanawiam się jaki ma Pan interes w tym, zeby pisać tak
              nieobiektywne opinie na forum? Odnoszę wrażenie, że nie chce Pan
              gryźć ręki, która Pana karmi.
            • Gość: Robert Re: To bardzo proste! IP: *.chello.pl 16.02.08, 14:37
              Czyli za rok, mogę dostać kolejne wezwanie na kilka - kilkanascie
              tysięcy złotych za kolejne przeprowadzone remonty, których nikt nie
              chciał i o które nikt nie pytał? A za 10 lat okaże się, że cena
              rynkowa mieszkania równa się kwocie żądanej za spółdzielnię? Czy to
              naprawdę jest dla naszego dobra? Jakoś cięzko w to uwierzyć...
              Wydaje się, że jednak im droższy remont, tym większy zysk dla
              spółdzielni, ale niekoniecznie dla nas - mieszkańców.
        • Gość: elwer "Doświadczony" prezesie IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.08, 16:28
          Pierwszy raz w życiu słyszałem takie banialuki, że gdy odchodzi prezes to upada
          jakaś spółdzielnia. Słyszałem natomiast, o upadku spółdzielni w której doszło do
          niegospodarności prezesa i zarządu. Radca prawny jest na postronku prezesa,
          księgowy też (ofiara). W tej spółdzielni są jacyś (ukryci spółdzielcy)wrogowie.
          Jako "doświadczony" jesteś w tym dobry też na tym postronku? Od kiedy to
          będziesz cenzorem dla tych co się z tym nie zgadzają? A może jesteś wykonawcą,
          który nie potrafi wybębnić pieniędzy z robót które zostały wykonane pięć lat
          temu? Jeśli chodzi o mnie to płacąc
          za p o t r z e b n ą modernizację chciałbym w związku z moją własnością
          otrzymać przed jej wykonaniem specyfikację robót, kalkulację, mój w tym udział,
          przed podjęciem decyzji przez prezia.
          Takie są prawa każdego który posiada w tej spółdzielni własą cząstkę majątku. To
          nie spółdzielnia tworzy majątek, ale spółdzielca. Zarząd i prezio są tylko
          najemnikami, którzy wykorzystują bierność spółdzielców.Kończę by niedoświadczony
          ("doświadczony-a") nie stracił pracy gdyby rzeczywiście grupy budynków się
          odłączyły od tego molocha i zaczęły prowadzić rzeczywisty, dobry we wspólnocie
          spokojny żywot.
          • Gość: Doświadczony Re: "Doświadczony" prezesie IP: *.chello.pl 16.02.08, 19:27
            Oczywiście, ewentualne odejście obecnego prezesa nie pociąga za sobą
            automatycznie upadku spółdzielni - tego nie napisalem ale jest duze
            tego niebezpieczeństwo.
            Bo co by nie pisać i mowić o Dorfie złego lub dobrego, to zarządza
            tą spółdzielnią już bardzo dużo lat i choćby ze względu na swoje
            doświadczenie trzyma wszystko w garści. Poza tym liczą się jakie
            znajomości wyrobione na przestrzeni wielu lat a to procentuje. A jak
            przydzie ktoś nowy, to zanim sie wciągnie w problematyke i specyfike
            społdzielni, to się po prostu może pogubić.
            Znacie chyba powiedzenie, że lepsze jest wrogiem dobrego i nie
            chciałbym tak jak wielu innych członków, aby sprawdziło się ono tym
            razem w Piaście. Łatwo się mówi gdy nie ponosi się żadnej
            odpowiedzialności.
            Mam nadzieję, że do jutra wielu przemyśli na trzeźwo obecną sytuację
            i dojdzie do wniosku, że lepiej nie ryzykować
    • Gość: Pucek Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 16.02.08, 20:30
      Moim zdaniem nie jest Pan dobrym dziennikarzem , ponieważ:

1/ Pisze Pan "prawnicy z którymi rozmawialiśmy" - pytanie, kto
      rozmawiał ?
      2/ Powołuje się Pan na prof. K. Pietrzykowskiego i radcę prawnego
      B.Budka , którzy twierdzą, że spółdzielnia nie miała prawa żądać
      kwot za modernizację ale nie pyta ich Pan na podstawie jakich aktów
      prawnych wydali swoją opinię.
      3/ Dobry dziennikarz powinien być bardziej dociekliwy, bo w
      przeciwnym razie jest niewiarygodny lub posądzany o stronniczość.
      To są zbyt poważne sprawy by można je było roztrząsać na forum
      publicznym w taki powierzchowny sposób , który nie tylko nic nie
      wyjaśnił lecz skłócił mieszkańców sp-ni i prawdopodobnie skrzywdził
      zarząd i radę nadzorczą.
      Na zakończenie pragnę Pana poinformować, że obowiązujące ustawy i
      orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego jednoznacznie wskazują ,że za
      modernizację muszą płacić wszyscy. Zarząd Spółdzielni w listopadzie
      ubiegłego roku poinformował o tym mieszkańców pisemnie przy
      doręczaniu nowych książeczek opłat czynszowych. W tym temacie można
      mieć jedynie zastrzeżenia pod adresem spółdzielni, że forma i tryb
      były niefortunne. Uważam, że każdą sprawę można wyjaśnić bez
      pieniactwa z pożytkiem dla obu stron.
      • Gość: Doświadczony Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 16.02.08, 21:09
        Myślę, że cytowani w arytykule prawnicy - prof. K. Pietrzykowski i
        radca prawny B.Budek sa dobrymi teoretykami a nie praktykami!
        Jest faktem nie do podważenia, bo widać to gołym okiem, nawet
        największi przeciwnicy spółdzielni temu nie zaprzeczą, że
        modernizacje wykonano. A skoro tak, to trzeba za nie zapłacić -
        teraz nie ma juz żadnych dotacji państwowych jak kilkadziesiąt lat
        temu. Muszą to zapłacić sami spółdzielcy. I jeśli okazało się, że
        roboty wykonano a jeszcze z jakiś względów wykonawcom za nie nie
        zapłacono wszystkiego, to ktoś musi to pokryć - ponieważ prace
        wykonywano dla członków społdzielni to właśnie to oni muszą zapalcić
        zaległóść! I takie są twarde fakty, jakieś drobne uchybienia
        formalne nie mają tu żadnego znaczenia.
        Też uważam, że dziennikarz chyba zbyt ogólnikowo przedstawił
        problem, chyba szukał tylko sensacji. Bo do sedna sprawy nie dotarł.
        A z prawnikami to tak jest, ze jeden uważa tak, drugi inaczej.
        Poza tym przecież spółdzielnia Piast podlega i lustracjom i badaniu
        sprawozdań finansowych i o ile wiem, nie było ani ze strony
        lustartorów ani biegłych rewidentów żadnych zastrzeżeń do
        działalności finansowej spółdzielni w tym i żądania od członków
        spółdzielni owych dopłat za modernizacje. A przecież też znają
        aktualne przepisy prawne. Tak więc chyba to oni mają raację a nie
        cytowani w artykuje prof. K. Pietrzykowski i radca B. Budek.
        Być może dlatego, że problem nie został im należycie przedstawiony.
      • Gość: Mecenas Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 22:07
        A może tak Spółdzielnia pokazałaby, na jakiej podstawie żąda tych pieniędzy?!
        Przecież ci prawnicy nie mogą udowodnić, że nie ma podstawy prawnej, bo jej nie
        ma! Czy to tak trudno zrozumieć? To tak, jakbyś poszedł do sądu i żądał ode mnie
        zapłacenia 1000 zł., a ja musiałbym udowodnić, że nie mam Ci ich płacić!
        Zastanów się troszkę, a potem pisz dyrdymały! Wg polskiego kodeksu cywilnego
        dowód ma wykazać ten, który wywodzi z tego skutki prawne, a nie na odwrót!
        Zasada określona w art. 6 KC.
        • Gość: Pucek Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 16.02.08, 22:50
          Nie masz racji. Każdy prawnik wyrażajacy swoją opinię powinien
          powołać się na podstawę prawną. Jak tego nie czyni, to znaczy, że
          nie zna tematu lub zna ale nie do końca. Piszesz ,że jesteś
          mecenasem, więc też powinieneś zapoznać się z tematem o ile cię on
          interesuje, jeżeli nie , to nie zabieraj głosu. Odsyłam Cię do mojej
          wypowiedzi z dn. 14.2 godz.l4,18 na Forum Katowice do artykułu
          Spółdzielnia: płacić .......Tam znajdziesz podstawy prawne dodody,
          że mieszkańcy byli informowani od 2001r. o modernizacji.
    • Gość: rysiek Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.altec.pl 16.02.08, 20:45
      w kazdej spoldzielni pracuje towarzystwo wzajemnej adoracji setki imprez na
      koszt czlonkow spoldzielni a na remonty lub usowanie usterek niema forsy w
      Siemianowicach Spoldzielnia obchodzila 50 lecie i tez bankiety odznaczenia nawet
      p. Gerad Cieslik otrzymal medal zasluzony dla spoldzielni chcialbym zapytac Rade
      Nadzorcza w czym ten pan sie tej spoldzielni zaslozyl nie ujmujac temu panu
      zaslog w pilce dla Ruchu Chorzow no i jeszcze pytanie czy prezesi Spoldzielni
      nie odchodza na emerytury bo p. Kowarczyk to jak Lenin wiecznie zywy
      • Gość: harc mistrz =----> Re: Mieszkańcy Tysiąclecia jeszcze nie wygrali... IP: 77.223.194.* 16.02.08, 22:04
        ... z Prezesem. [za łatwe by to było]

Pan Prezes Dorf zrobił klasyczny i taktyczny UNIK, aby nieco ostudzić
        i spacyfikować mocno wku...rzonych oraz nastawionych bardzo bojowo mieszkańców z
        Osiedla Tysiąclecia.
        Jak niebezpieczeństwo minie - to wszystko wróci znowu do normy.

Ktoś te pieniądze za MODERNIZACJE i tak będzie musiał zapłacić.
        Pytanie tylko KTO, w jakiej formie i KIEDY to zapłaci???

Czarno to widzę!...
        Bo skąd szary mieszkaniec osiedla, ledwie "wiążący koniec z końcem",
        ma nagle lub w ratach wysupłać z kieszeni te kilka tysięcy złotych?!
        Ten problem przypomina rozwiązanie... "kwadratury koła".
        Za dużo tego wszystkiego się na głowy starszym* ludziom zwaliło.
        :-((((((((((((((((((
        (HKP)
        ...
        CZUWAĆ STRACH!!!
        - Ach!...

*) dziwne trochę, ale na protestacyjnych zebraniach mieszkańców Tysiąclecia,
        większość to ludzie starsi [emeryci, renciści].

• Gość: Mesing Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.08, 01:22
      W czasach kiedy chodziłem do szkoły (jakies 10 lat temu) nasz wykładowca z ekonomiki wspominał nam o podobnej sprawie, która miała miejsce w jednej ze spółdzielni w Rybniku. Tam tez dokonano remontu budynków (konkretnie docieplenie budynków). Władze spółdzielni chciały za tę usługę obciążyć wszystkich spółdzielców, niestety nie udało się. Sprawa oparła się o sąd i statut spółdzielni. W statucie był zapis, który nakazywał władzom spółdzielni poddac głosowaniu na walnym zgromadzeniu spółdzielców każdej inwestycji powyzej jakiejś kwoty. Jakiej nie podam bo to było dawno temu. W kazdym bądź razie walnego zgromadzenia nie było, głosowania też. W związku z tym władze spółdzielni musiały pokryć wydatki związane z remontem ze środków własnych a nie z kieszeni spółdzielców.
    • Gość: ja Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.hsd1.ma.comcast.net 17.02.08, 01:52
      Mieszkancy jeszcze nie wygrali z prezesem. Walka dopiero przed nami.Nagle sie
      biedak rozchorowal a ksiegowym wyciera saobie gebe i szuka winnego.

Ty nastepny panie Dorf.
    • norton2 Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem 17.02.08, 08:33
      Wykastrować Dorna - a jego wydmuszki powiesić na tablicy ogłoszeń w
      siedzibie Spółdzielni - na chwałę członków "wyprostowanych"
      Spółdzielni!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • norton2 Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem 17.02.08, 08:35
      Z księgowym powinni tez wyciepać dorfa i cały zarząd.Gdzie była Rada
      Nadzorcza???????????????????????????????
    • Gość: elwer Do "Doświadczonego" i nnych.. IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.08, 08:50
      Problem nie wtym kto ma za co płacić..
      Problem w tym czy ta modernizacja była konieczna.
      Każdy prezio mając swoich popleczników potrafi znaleźć sobie (według
      Ciebie)znajomków wykonawców, którzy na tej modernizacji zarabiają ( a prezio ma
      odpalone). Źle zaplanowane inwestycje,modernizacje zawsze będą pokrywane z
      kieszeni spółdzielców, wiec tu jest problem.
      Dlaczego ja "przymuszony" spóldzielca, pełny właściciel mieszkania mam pokrywać
      koszty zbędnych prac zleconych przez niekompetentnych urzędnikow. Do Zarządu
      spółdzielni należy obowiązek wykonywać te prace które są związane dla dobra
      spółdzielców, a nie odwrotnie.
      Itak można by wiecnie, ale administracje spółdzielcze są jeszcze w innej epoce!!
      • Gość: Bucek Wyszło szydło z worka! IP: *.chello.pl 17.02.08, 09:21
        "Finansowanie kosztów prac modernizacyjnych ze środków funduszu
        remontowego jest przestępstwem księgowym i jest równoznaczne
        ze sprzeniewierzeniem wpłat spółdzielców".

To nie jest moje stwierdzenie - to znalazłem w dwóch artykułach na
        temat prac modernizacyjnych w Głosie Tysiąclecia, do którego to
        stale odsyła nas Pucek, abyśmy podnieśli swoja wiedzę! Bo nie ulega
        wątpliwości, że wiele prac w budynkach Tysiąclecia było jednak
        pracami modernizacyjnymi. A skoro tak, to dlaczego brano na nie
        pieniądze z funduszu remontowego, wbrew obowiązującemu prawu? Jeśli
        dokonanao modernizacji, to skąd były na nie pieniądze?
        Pucek powinien wiedziec, bo to też jest napisane we wspomnianych na
        wstępie artykułach, że przy moderniazcji wzrasta wartość
        modernizowanych budynkow a wiec powinno nastąpić uzupełnienie wkładu
        budowlanego lub mieszkaniowego! Dlaczego tego nie uczyniono kilka
        lat temu a dopiero teraz, gdy ustawa tego wyraźnie zabrania? Dlatego
        właśnie, ze zarządy i rady nadzorcze spółdzielni w zależności od
        sytuacji, te same prace traktowały raz jako remonty a kiedy indziej
        jako modernizacje. Przecież zarządy i rady nadzorcze wspierane
        prawnikami powinny miec tego świadomość.
        Dla mnie wygląda to na jakiś duży przekręt zmierzający do
        utrudnienia ludzion uzyskania odrębnego prawa do lokalu i przy
        okazji bezprawne wyciągnięcie od ludzi pieniędzy.
        A akty prawne, które podaje nam Pucek, to znane nam ustawy, z
        których jasno wynika, że właśnie zarząd, rada i przedstawiciele na
        ZPCz Piasta przez wiele lat łamali prawo!
        Elwer ma chyba wiele racji, że na siłe forsowało się pewne prace, bo
        przy ich okazji były zawsze jakieś "obrywy" dla niektórych w
        spółdzielni.
        Tak wiec Pucku wiernie podlizujący się zarządowi, chyba nie
        przekonałeś członków spółdzielni Piast, że nie doszło i nie dochodzi
        w niej do licznych nadużyć!
    • Gość: Kris Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.zaw9.1000lecie.pl 17.02.08, 10:53
      Trochę mnie bawi ta cała akcja mieszkańców Tysiąclecia i informacja o zawiązaniu
      komitetu, który ma obalić zarząd. Co roku jest walne zgromadzenie członków
      spółdzielni gdzie nie ma nikogo. Obecni są tylko przyboczni prezesa, których
      obecność jest potrzebna aby niczego nie zmienić. Pokorne baranki, z Tysiąclecia
      cały czas tolerowały wyczyny Pana Prezesa. Łapownictwo, kumoterstwo i inne
      machloje i dopiero kiedy sięgnięto do ich kieszeni nagle zauważyli że coś jest
      nie tak. Mam nadzieję że tym razem rozwalą ten matecznik i teego im życzę³
      • Gość: dociekliwy. Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 11:54
        Koledzy Bucki,Krisy i Mennschenfresse oraz podobni.
        Proszę pokazcie mi miejsce w Polsce, gdzie jest Inaczej ?
        Mamona psuje ludzi, a mimo tego , tacy jak w/w szukają swe miejsce
        na ziemi, nawet w spółdzielni, gdzie sytuacja lokalna winna
        ich " G " obchodzić.
        Niech żyje złodziejski Kapitalizm.
        Walczmy o niego, będzie nam lepiej....szczególnie
        ludziom "starzejącego się " Osiedla Tysiąclecia.
        I Mennenschenfresse nas zeżrą !!!
        • Gość: sas Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.tys21.1000lecie.pl 17.02.08, 12:41
          Odwołać prezesa i cały zarząd rozwiązać cały ten dziwny twór SM Piast stworzyć w
          każdym bloku wspólnoty mieszkaniowe
          • Gość: prawnik Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 13:55
            we wspólnocie będziesz miał zarządcę, ten telefony do służb
            usuwajacych wszelkie awarie, na zebraniach ustalacie co chcecie mieć
            zrobione i to wszystko. Czynsze spadaja automatycznie o ok 300 zł.
            Pozbywasz się tej administracji liczącej, robiącej
            statystyki,obmawiającej lokatorów. We wszystkich znanych mi
            wspólnotach czynsze zmalały, dobry administrator załaTWIA ABSOLUTNIE
            WSZYSTKO. mOże macie znajomych w galeriowcu przy Placu Grunwaldzkim
            to zapytajcie. Administruje małżeństwo Borków wszystko jest o
            key!!!!!Cenią sobie pracę szanują mieszkańców i liczą się z nimi!!!!!
            • lernest pierdzenie bez pokrycia! 17.02.08, 17:55
              Parę dni temu oglądałem bodajże w TV-3 reportaż o pewnej wspólnocie gdzie nie maja CO no i brak ciepła.Z prozaicznego powodu-bo wiekszość nie płaci czynszu! Nie ma zatem kasy to nie ma i oleju opałowego.
              Facet sobie piecyk postawił w pokoju balkonowym a rurę przez futrynę i balkon przeciągnął.
              I w czym to niby ta wspólnota lepsza? Natomiast spółdzielnia potrafiłaby to uciągnąć i ludzie by mieli CO.
              Wszystkie te palanty co nawołują że we wspolnotach jest lepiej niech sobie darują te dyrdymały! Widząc we "Fakcie" jacy to eksperci-gó..arze pana posła podpowiadają rozwiązania w zakresie spółdzielczości to już wszystko wiem. Prawda jest taka,ze czego się pisuary dotną to wszystko spierdzielą!
              Inaczej:jedna Wspólnota = jeden prezes! Oczywiście z PiS,jakżeby inaczej. No i na trzy Wspólnoty jedna kaplica! Obowiązkowo!.
              • Gość: Robert Re: pierdzenie bez pokrycia! IP: *.chello.pl 17.02.08, 18:05
                Z pustego i spółdzielnia nie naleje... jedynie dług zaciągnie
              • Gość: Pucek Re: pierdzenie bez pokrycia! IP: *.chello.pl 17.02.08, 19:52
                Brawo lernest. 100% racji ale do tych ograniczników nic nie
                dochodzi. Oni uważają, że spółdzielnia powinna im jeszcze dopłacić
                za to,że są jej członkami a kasa na jej utrzymanie z nieba spadnie ,
                bo Bóg jest łaskawy. Szkoda dyskusji, bo głupi nie zrozumie, cwaniak
                jest demagogiem bo chce ugrać swoje a reszta się boi albo chce
                wyciągać gruszki z popiołu cudzymi rękami.Jedynym rozwiązaniem na to
                jest 100% podwyżka na remonty a komu się nie podoba niech się wynosi
                ze spółdzielni, tzn. sprzeda swoje mieszkanie i kupi sobie dom.
                • Gość: Bucek To nie tak! IP: *.chello.pl 17.02.08, 20:08
                  Pucku, najpierw musicie wykazać, ze istotnie potrzeba podnieść tak
                  drastycznie fundusz remontowy. Zachodzi podejrzenie, że z pieniędzy
                  spółdzielców był np. budowany częściowo nowy budynek!
                  Potem dopiero można myśleć o ewentualnym podniesieniu opłat na
                  remonty, ale to nie Ty i twoja sitwa będą teraz decydować ale
                  wszyscy członkowie spółdzielni! Nie będzie już ZPCz zdominowanego
                  przez pracownikow spóldzielni tylko walne zgromadzenie!
                  • Gość: Gil Re: To nie tak! IP: *.chello.pl 17.02.08, 21:43
                    Szalom . Szanowny Bucku z Jastrzębia.
                    A w tym nowym budynku uwił sobie na poddaszu piękne gniazdko Twój
                    uwielbiany GIL.
                    • Gość: Bucek Dwie strony, dwie skrajne relacje! IP: *.chello.pl 17.02.08, 22:26
                      Żałują, że sam nie brałem udziału w tym spotkaniu, ale z wypowiedzi
                      jego uczestników będących tam urzędowo(np. Pucek) wyraźnie wynika,
                      żę gra idzie o duża stawke skoro niektórzy uciekają się do takich
                      chwytów poniżej pasa jak zarzucanie stacji TVN24, że nie jest polską
                      stacją! Nie bardzo wiem, co to ma do rzeczy.
                      Mnie natomiast zdumiały wypowiedzi a własciwie ich brak ze strony
                      przedstawiciela spółdzielni czyli pana Wiartla. Bo jak ocenić jego
                      wykręty z udzieleniem odpowiedzi na konkretne pytania takie, czy
                      osobom, które już zapłaciły owy haracz modernizacyjny zostanie on
                      im zwrócony po anulowaniu przez spółdzielnię decyzji żadania jego
                      zapłaty wobec zdecydowanego oporu członków spółdzielni.
                      No i to, czy spółdzielnia rzeczywiście ma dlug w wysokości 50 mln.
                      złotych. Bo jest wprost niemożliwe, aby nie wiedział tego członek
                      zarządu. A skoro tak się zachował, jak tu ktoś zrelacjonował to dał
                      tym samym jednoznaczny dowód wysoce podejrzanych i nieczystych
                      intencji spółdzielni. Prawdopodobnie spółdzielnia wymyśli coś
                      zastępczego, aby jednak od mieszkańców wyciągnąc haracz. Nazwa nie
                      będzie miała tu żadnego znaczenia.
                      A teraz do Gila - takie praktyki jak finansowanie budynku z wpłat
                      kolejnej grupy spółdzielców, ktorzy nie otrzymaja w nim mieszkań
                      albo innych spoldzielców, którzy nie są zaintresowaniu budowa nowego
                      budynku jest bardzo częstą praktyką wielu spółdzielni. I dlatego
                      trzeba to dokładnie sprawdzić, czy w Piaście też coś takiego nie
                      nastąpiło!
    • Gość: Ramol Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chr13.1000lecie.pl 17.02.08, 20:12
      No i co był program TVN24 n.t SM Piast.Mieszkańców było niewielu na
      takie duże osiedle.Wniosek z tego widać jeden ludzie chcą swoje
      sprawy załatwić... cudzymi rękami !! Gdzie ta " Solidarność"
      • Gość: Robert Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 21:13
        Jakby gospodarze bloków nie zrywali z taką gorliwością ogłoszeń o
        programie, z pewnością frekwencja byłaby większa. Ale i tak było
        bardzo dużo ludzi. Szkoda, że znowu spóldzielnia wystawiła pana
        Wiertla. To było wręcz żenujące.
        • Gość: Bucek Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 21:18
          Ale co było konkretnie na tym spotkaniu? Nie jest ważne czy był pan
          Wiertło czy inny Pucek tylko co kto konkretnie mówił!
          • Gość: Robert Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 21:29
            Myślę, że niebawem będzie można zobaczyć w internecie, a wygladało
            to tak, ze z zramienia społdzielnni wystąpił pan Wiertel z wykresem
            obrazującym zmiany w ustawie i ostatnim oświadczeniem spoldzielni.
            Zaczęlo się od pokazania ostatniego zebrania w spoldzielni.
            Następnie pokazano przypadki osób, które już zostały zmuszone do
            zapłacenia oraz jednej starszej pani, której spółdzielnia założyła
            sprawę w sądzie i u której komornik wyegzekwował należność.
            Dzienikarz pytał czy te osoby dostaną zwrot wpłaconych kwot. Pan
            Wiertel bardzo wymijająco odpowiedział, że w sumie to nie wiadomo.
            Nie umiał tez odpowiedzieć dlaczego zwolniono księgowego i czy
            spółdzielnia jest zadłużona na 50 milionów złotych. Zakończyło się
            informacją o powstaniu komitetu i związanych z tym oczekiwań
            mieszkańców.

www.tvn24.pl/prosto_z_polski.html
            • Gość: Pucek Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 22:24
              Robert! Przestań kłamać. Widziałem program. Dyrektor Wiertel
              powiedział, że spółdzielnia wróci kwoty jeżeli były nienależne. Sęk
              w tym, że pani która o tym mówiła już miała wyrok na swoją
              niekorzyść. Co do kredytów /długów/ powiedział jednoznacznie, że to
              wszyskich spółdzielców nie obciąża, tylko tych co mają mieszkania
              wybudowane z kredytów KFM. Spłacają oni te kredyty w miesięcznych
              ratach ustalonych przez bank a nie spółdzielnię /to moje
              uzupełnienie/.Bądż uczciwy i precyzyjny w swoich wypowiedziach, bo
              jak Ci udowodniłem kłamstwo ma krótkie nogi.
      • Gość: Spółdzielca. Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 21:27
        Audycja TVN 24 o SM Piast była , niestety, wysoce tendencyjna.
        Prowadący pseudo-dziennikarz pan Artur czy Arnold Zakrzewski w
        bardzo niegrzeczny sposób potraktował wypowiedzi Dyrektora Piasta.
        Dyrektor Piasta jednoznacznie poinformował zebranych kilkudziesięciu
        ludzi o fakcie anulowania sprawy opłat modernizacyjnych , którymi
        wcześniej " obciążono " część Spółdzielców. Każdy który otrzymał
        pisma z określeniem kwoty modernizacji jego bloku otrzyma pismo
        powiadomiające o anulowaniu poprzednich pism.
        Spółdzielnia rozpatrzy inne sposoby rozdzielnia kosztów modernizacji
        już wykonanej i będacej w toku na innych budynkach.
        I wydawałoby się ze sytuacja jest wyjaśniona.
        Niestety Pan dziennikarz w sposób uprzywilejowany dopuszcza do
        głosu " osoby z żalami ". Jedna ma wyrok sądowy. Naleznosci te
        egzekwuje komornik. Żal ma do Spółdzielni. Inni posadzają Prezesa o
        nadużycia, oczywiście bez uzasadnenia. Dziennikarz podchwytuje temat
        i krzyczy:" Ludzie domagają się odwołania Zarządu. Panie
        Dyrektorze , czy Pan i Zarzad podacie się do dymisji ? " Itd. itp.
        metody stosowane przez Dziennikarza.Pytam się: Jakim prawem zadaje
        takie pytania, a może to pan dziennikarz powinien się podać do
        dymisji za nieobiektywność i brak przygotowania do prowadzenia tej
        audycji ?
        Do mikrofonu dochodzą młodzi ludzie m.in. znany z pijaństwa i
        dewastacji mienia spółdzielczego pan B. oraz facet z T.12 dyrygujący
        zmarzniętymi ludżmi. Dziennikarzowi w to graj. Nie dopuszcza
        dyrektora Piasta do głosu, przerywa mu wypowiedzi i nie pozwala na
        prostowanie wypowiedzi jakiegoś tam prawnika, który blefuje na
        korzyść dziennikarza.
        Rozumiem,że TVN 24 jako stacja o obcym kapitale robi z naszej
        Spółdzielni, jednej , podobno, z najlepszych w Polsce, mafię
        przestępczą , bez podania konkretów. Czyżby miała w tym swój
        podwójny cel??? Chce zrobić na sensacji kasę /oglądalność i
        reklamy/i zniszczenie spółdzielczości mieszkaniowej ???
        Ten dziennikarz obraża bardzo wielu członków spółdzielni Piast,
        którzy od wielu lat żyja odpowiedzialnie i spokojnie w naszej SM
        Piast. I co ten program, poza rozróbą i tym co napisałem wyżej
        załatwił ? WIELKIE NIC, czyli tyle ile załatwiał w podobnym
        programie " POD NAPIĘCIEM ". Ale co się dziwić, skoro to jest stacja
        polskojęzyczna , a nie polska. Czy wszystko jasne ???
        • Gość: Robert Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 17.02.08, 22:09
          Po lekurze posta "spółdzielcy" stwierdzam, że to porażające jak
          zmienia się optyka w zależności od tego czy się kradnie, czy się
          jest okradanym.
        • Gość: wert Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: 208.99.78.* 17.02.08, 22:52
          Pan dziennikarz rzeczywiście nie był przygotowany do audycji.

Nie zapytał więc, jak to możliwe, że w kraju aspirującym do miana
          cywilizowanego, prezes spółdzielni zakłada firmy, którym za pieniądze
          spółdzielców zleca wykonywanie prac budowlanych. W dodatku nie zadowala się
          zwykłym rynkowym zyskiem, ale bezczelnie zawyża koszty remontów.

Pamiętacie ofertę dorfowskiej firmy Dom na wymianę okien?
          Spółdzielca miał płacić niby 50% (a tak naprawdę kwotę porównywalną z całkowitym
          kosztem wymiany okien przez normalnie działające na rynku firmy), drugie tyle
          prezes przelewał z konta spółdzielni (czyli kieszeni mieszkańców osiedla) na
          konto swojej firmy.

To nie wystarczy jako uzasadnienie podejrzeń o przestępstwa zarządu?
          A to przecież tylko drobny ułamek całości zleceń Piasta dla firm dorfa. Dom sp.
          z o.o. do dzisiaj wykonuje wszystkie remonty na osiedlu, wszystkie windy w
          blokach wymieniał Liftbud. Analiza umów i faktur za te zlecenia z pewnością
          dostarczyłaby wielu ciekawych informacji.
          • Gość: Spółdzielca. Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 18.02.08, 00:21
            No to do dzieła wercie, Zobaczymy co Twoje analizy faktur i umów
            nowego i nieprawidłowego wniosą. W myśl nowych ustaw masz możność
            wglądu do dokumentacji spółdzielczej, o ile jesteś jego członkiem w
            co wątpię.
            Ale poza jątrzeniem chyba się na niczym nie znasz. A szkoda , bo
            taka jednostka jak Ty byłaby wiele " werta ', choćby z faktu, że
            zyskałaby moralne prawo do milczenia z braku dowodów, lub i nie ?
          • Gość: harc mistrz =----> Proceder przepompowywania pieniędzy ze spółdzielni IP: 77.223.194.* 18.02.08, 00:32
            ...do prywatnych spółek pod płaszczykiem niezbędnych remontów a zwłaszcza
            modernizacji - mógł tutaj mieć miejsce.

Pan prezes Dorf najpierw przeholował z tymi masowymi modernizacjami, które
            najprawdopodobniej w jego zamyśle miały "uratować" zasoby mieszkaniowe przed
            ustawą uwłaszczeniową, nazywaną przez aparatczyków spółdzielczych "darmowym
            rozdawnictwem mieszkań", a teraz popełnił
            wielki błąd, domagając się od członków spółdzielni wielotysięcznych wpłat na
            konto SM "Piast" Katowice za... modernizacje, mimo że kilka miesięcy wcześniej
            [31 lipca 2007 r.] ustawowo zostało takie pojęcie, jak "modernizacja"...
            całkowicie zniesione i umorzone.

Trudno doprawdy dociec, co chciał prezes sp-ni osiągnąć, wysyłając do
            mieszkańców owe pisma, domagające się w ciągu 30 dni wpłacenia tak wielkich i
            niemożliwych wręcz do zrealizowania kwot?!

Sam nawarzył tego piwa - to niech je teraz z zarządem, radą nadzorczą i
            przedstawicielami ZPCz w y p i j e ! Do dna!!!
            (HKP - Hop... kufel piwa!!!)
            ...
            PREZESIE, CZUWAJ I SIĘ POCZUWAJ!!!
            • Gość: Gil Re: Proceder przepompowywania pieniędzy ze spółdz IP: *.chello.pl 18.02.08, 00:51
              Drogi harc mistrzu. Choćmy już spać , bo obudzimy się o czwartej do
              sikania i nic sie nie wyśpimy. Może jutro będzie lepsze. No
              usmiechnij sie, bo Cię lubię jako Twardziela w drążeniu spraw, z
              którymi nie masz nic wspólnego.
              Dobrej nocki, może Ci sie przyśni nowy temat np. jak odzyskać
              skradzionych części emerytur emerytom i rencistom lat 1993-1998 ,
              które łamiąc zasady równości i sprawiedliwości Konstytucji RP zabrał
              kilku milionom emerytom i rencistom rząd Hane Suchockiej .
              Gdybyś ten temat rozwiązał mianowałbym Cię na Głównego Komendanta
              Harcerstwa IV PRL. I taki tytuł miałbyś dozywotnio na pomniku.
              Wspaniałe, no nie ?
              Raz jeszcze DOBREJ NOCKI Tobie i mnie. /Gil.
    • Gość: Spółdzielca Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 18.02.08, 00:35
      Temat obciązania części członków SM Piast kosztami modernizacji
      został ANULOWANY. KONIEC SPRAWY dla spółdzielców.
      Ale TVN 24 polskojęzyczna stacja telewizyjna, ale nie polska szuka
      sensacji / oglądalność i rekllamy / i nadal będzie jątrzyć w zmowie
      z kilkoma prowodyrami z gatunku pijaków i niszczycieli mienia
      spółdzielczego na budynkach,którzy między uczciwymi ludzmi brylowali.
      Arnold Zakrzewski jako dziennikarz wypadł marnie....Wstyd TVP 24, ze
      obstawiacie się takimi ludzmi, skłócającymi strzejących się
      ludzi ,równiez starzejącego się, ale wciąż pięknego Osiedla 1000-
      lecia.
      Niech yen dziennikarz spróbuje odwołać swego szefa prywatnej Stacji
      TVN 24, a potem miesz aie do prywatnej własności ,choc wspólnej
      naszych członków, tj. SM Piast.
      • Gość: Gil Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 18.02.08, 00:55
        Dobrej nocy wszystkim Internautom / Gil.
    • Gość: sylvi6 Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 08:04
      które mają na celu podburzyc towarzystwo. Trzeba trzymać się tematu -
      czy zależy nam na tym, żeby w końcu spóldzielnia informowała nas o
      dokładnych kosztach, rozliczała w sposób uczciwy i przede wszystkim
      jawny. Pytanie- czy nam na tym zależy? TVN nie przyjechało jątrzyć.
      Powinniśmy się cieszyć, że w końcu zajeły się spóldzielnią media
      niezależne od wpływów Prezesa. Powinniśmy być zadowoleni, że władze
      spółdzielni mają świadomość tego, że nie jest to już tylko problem
      lokalnej spółdzielni.
      Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że TERAZ MAMY SZANSĘ!!! Pan
      Prezes był zbyt pewny swego. Jak się siedzi długo na wygodnym
      stołku, zarabia tyle, że nie ma się świadomości ile zarabia
      przeciętny Kowalski, a kwota kilku tysięcy nie wydaje się zbyt
      wygórowana - wtedy popełnia się błędy! Prezes strzelił sobie w
      kolano! Dlatego MUSIMY COŚ ZMIENIĆ!!! I błagam- nie dajcie się
      prowokować i zastraszyć klakierom spółdzielni. W końcu nie gryzie
      się ręki która karmi.
      • Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 64.210.144.* 18.02.08, 09:53
        I te zarzuty o jątrzeniu poparte bełkotem o niepolskich mediach, pijakach,
        szkodnikach społecznych i prowokatorach. Pod zadkiem wam się pali - rozumiem.
        Ale, żeby choćby przeciętnie inteligentny człowiek uciekał sie do takich metod i
        argumentów, wycierając przy tym gębę chrześcijanską katechezą? Nie wstyd wam?
        • Gość: Gil. Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 18.02.08, 17:48
          PRAWDA w oczy kole... no nie kolego wert ?
          • Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 208.99.78.* 18.02.08, 22:52
            Widać, że kole - kole cynicznych cwaniaków, którzy po kilkunastu latach
            okradania spółdzielni za chwilę staną z nią oko w oko. I wasze żałosne
            zawodzenia na tym forum tego nie zmienią.
      • Gość: Bucek Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 18.02.08, 10:06
        Sylvi6,
        ja nie nazwałbym wystąpień niektórych forumowiczów(np. Gil, Pucek
        itp.) podburzaniem i jątrzenie ale raczej usypianiem czujności czy
        odwodzeniem członków spółdzielni od trzeźwego myślenia.
        Bo właśnie brak myślenia teraz tak się mści - brak refleksji w
        poprzednich latach nad wszelkimi poczyananiami zarządu, rady
        nadzorczej i przedstawicieli doprowadził do obecnej sytuacji!
        Zwracam uwagę na kierowanie zainteresowania spółdzielców przez
        niektórych popleczników zarządu i obecnego ukladu w spoldzielni na
        jakieś odległe tematy jak sprawa emerytur w poprzednich okresie itp.
        Typowy zabieg socjotechniczny aby odwrócić uwagę od bieżących i
        palących problemów. Świadczy to jednoczesnie o tym, że nasi
        przeciwnicy to osoby bardzo dobrze przez lata przygotowywani do
        odgrywania swojej obecnej roli.
        I druga sprawa - apele tych osób o przejście do porządku dziennego
        nad faktami, które spowodowały takie wzburzenie czlonków spółdzielni
        z Piasta. Znowu stary chwyt socjotechniczny aby zapomnieć o tym, co
        jest złe, aby znowu osoby odpowiedzialne za obecne poważne
        nieprawidłowości nie poniosły zadnej odpowiedzialności, aby dalej
        były przy korycie i żyły swietnie naszym kosztem.
        A nauka dla członkow spółdzielni Piast - nie ustawać w dążeniach do
        ustalenia wszystkich okoliczności ostatnich wydarzeń i doprowadzenie
        do odpowiedzialności winnych, bo tylko to może być skutecznym
        przykładem odstraszajacym dla cwaniaków, którzy bedą chcieli dla
        siebie wykorzystać odpowiednią sytuację.
        I w tym celu podejmijcie szeroką współpracę z członkami innych
        spółdzielni w Polsce, bo sprawy głośnej publicznie nie można już tak
        łatwo wyciszyć!
        • Gość: Werwa Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 18.02.08, 16:14
          Na Osiedlu Paderewskiego jak sie skrzyknęła grupa mieszkańców i
          oprotestowała brane prZe3z zarząd kredytu, to tez natychmiast
          pojawiły się głosy o wichrzycielach, pijakach, pieniaczach
          zakłucających spokój. Gardulski nie mogący sie od trzech kadencji
          oderwać sie od stołka w radzie nadzorczej wystosował nawet odezwę do
          mieszkańców w socrealistycznym tonie o wichrzycielach wszelkiej
          masci. Gdyby prezesi nie mieli swych popleczników w radzie
          nadzorczej zebraniu przedstawicieli, nie mówiąc już o mieszkańcach-
          pracownikach spółdzielni, takie przekręty, sobiepańswo nie miałoby
          racji bytu. Popatrzcie jak w postach ślinią się Gil, Pucek,
          Doświadczony. Jeszcze trochę a rozedrą szaty przed drzwiami Dorfa
          podobnie jak zrobil to Rejtan. Kto był na spotkaniu z TVN?. Co z
          tego wynikło?. Prosiłbym o post w tej sprawie.
        • Gość: Gil. Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:06
          ....podejmijcie współpracę z innymi spółdzielniami......, a
          najlepiej z incognito Buckami z Jastrzebia, którzy chętnie
          wykupiliby nasze zasoby spółdzielcze za marne pieniążki,a może
          wykupiliby też twoje obciążenia hipoteczne mieszkania, przy
          czekających cię w wspólnocie pod dowódctwem harc-mistrza, czy Bucka
          horendalnych podwyżkach czynszu. Oglądaj audycje Reportera pani
          Jaworowskiej to zobaczysz ,co łobuzy wyrabiają ze "swymi" lokatorami.
          Ja mego mieszkania, choć z ślepą kuchnią i cuchnącą kanalizacją nie
          oddam cwaniakom za chiny .Na lepsze mieszkanie nie było mnie w
          lepszych czasach stać, tak jak i wielu mnie podobnych,zaś Bucek chce
          mnie pozbawić jeszcze tego co dotychczas było moją oazą ciszy i choć
          marnej, ale stabilizacji. Wstydż się Bucku.

• Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 64.210.144.* 18.02.08, 10:15
        O sprawie powiązań dorfa z firmami wykonującymi remonty na osiedlu pisała już w
        2003 r lokalna wyborcza:

Tu jest tekst o tym jak dorf montował sieć firm, do których wypompowywana jest
        kasa spółdzielców":
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,1711405.html
        Tu "ustosunkowanie się" dorfa do tych informacji:
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,1711490.html
        A tu tekst o zatajaniu informacji o 46-milionowym długu spółdzielni:
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,1628484.html
        Wtedy ten bezczelny typ po prostu po chamsku spławił dziennikarza, twierdząc, ze
        to jego prywatna sprawa.
        Warto te pytania zadać ponownie dziś.
        • Gość: Pucek Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 18.02.08, 12:10
          Do Bucka i wertera!!!!Przestańcie robić ludziom wodę z mózgu. O
          zadłużeniach spółdzielni jest w każdym sprawozdaniu finansowym za
          dany rok kalendarzowy i każdy członek sp-ni ma do niego dostęp.Jeśli
          chodzi rewelacje prasowe, to możecie sobie z tym :wiecie co
          zrobić.Zastanówcie się dobrze co mówicie, bo kazde pomówienie może
          się żle skończyć. A co do tych samozwańczych zgromadzeń wypada zadać
          jedno pytanie : Czy ten tzw.Komitet miał zezwolenie Prezydenta
          Katowic lub Wojewody Śląskiego na ich organizację?
          • Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 208.99.78.* 18.02.08, 22:37
            Wodę z mózgu ludziom to próbujesz robić ty - dość nieudolnie zresztą.

1. Sprawozdania finansowe Piasta wbrew obowiązującej ustawie nie są publikowane
            na stronie www. (art 8_1 p. 3 "roczne sprawozdanie finansowe powinny być
            udostępnione na stronie internetowej spółdzielni".) - za to można tam znaleźć
            rożne łubudubu na cześć pseudoprezesa.

2. Rewelacje prasowe? Pomówienia? Jakoś wielmożny dorf nie pozwał do dzisiaj
            Jedleckiego który opisał przekręty 5 lat temu. Niech więc pozwie, jak ma choć
            trochę honoru i przekonanie, że jest dobrym wujkiem, a nie złodziejem.

3. Jeśli działacze SM Piast tego nie zauważyli (nie zdziwiłoby mnie to aż tak
            bardzo) to informuję, że komunizm skończył się jakieś 18 lat temu i od tego
            czasu zrzeszanie się obywateli nie wymaga zezwoleń władz gminy czy województwa.
            • Gość: Pucek Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 18.02.08, 23:53
              Zgromadzenie to nie to samo co zrzeszenie. Słownik języka polskiego
              nieukom się kłania.
              • Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 64.210.144.* 19.02.08, 21:58
                złodziejom za to wkrótce zapewne ukłoni się prokurator.
                • Gość: prawy. Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 19.02.08, 23:50
                  A może Tobie zapuka Prokurator, za nieuzasadnione pomówienia
                  Spółdzielców i wpomagania" mafii " chcącej zawłaszczyć mienie ludzi
                  Piasta i ludzi wyrzucić na bruk.
                  • Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 208.99.78.* 22.02.08, 06:58
                    Po pierwsze - co tu niby jest kolego pomówieniem Spółdzielców?

Opisanie w gazecie bezczelnego typa, który w założeniu miał Spółdzielcom służyć,
                    a któremu mało kilkunastotysięcznej pensji wypłacanej z kieszeni tychże
                    Spółdzielców, więc robi sobie ze spółdzielni prywatny folwark?

Po drugie - tak czy owak pomówienie może być jedynie przedmiotem sprawy
                    cywilnej, nie jest ścigane z urzędu przez prokuraturę.

Tu prawo kłania się nieukom.

P.S. To o mafii wskazuje na przypadek, którym powinien zająć się specjalista (i
                    to z zakresu medycyny, nie prawa)
                    • Gość: Bucek Szczyty hipokryzji i bezczelności! IP: *.chello.pl 22.02.08, 07:32
                      dawno nie spotkalem takich przykładow hipokryzji i bezczelności
                      jakie znalazlem po mojej wizycie na stronie internetowej Piasta!
                      Przytoczę tylko preambułę statutu uchwalonego przez przedstawicieli
                      Piasta:

My Przedstawiciele mieszkańców Osiedla TYSIĄCLECIA, i SZARYCH
                      SZEREGOW w Katowicach złączeni wspólnym interesem, jakim jest dobro
                      i rozwój Spółdzielni Mieszkaniowej "PIAST" ustanawiamy niniejszy
                      Statut, jako wewnętrzne prawo obowiązujące naszą społeczność.
                      Jest on dobrowolną umową, w której strony ułożyły stosunek prawny
                      według swego uznania, w granicach obowiązujących ustaw oraz zasad
                      współżycia społecznego. Statut stanowi źródło prawa materialnego i
                      proceduralnego, w szczególności w tych kwestiach, kiedy Prawo
                      spółdzielcze odsyła wprost do jego postanowień.
                      Jest prawem podstawowym opartym na zasadzie sprawiedliwości
                      społecznej i współdziałaniu stron.
                      Pragniemy, aby wszyscy, którzy czerpiąc z niego uprawnienia,
                      szanowali zawarte w nim zasady jako najważniejsze podstawy
                      działania.
                      DELEGACI
                      na ZPCz

To do jasnej cholery gdzieście byli, gdy akceptowaliści w formie
                      swojej uchwały idiotyczne wnioski zarządu i rady nadzorczej o
                      bezprawnym obciążaniu członków Piasta jakimiś opłatami za dokonane
                      modernizacje? Czy macie ludzi za idiotów?

Podobnie z innymi wpisami powołującymi się na autorytety, świętości,
                      Pana Boga, poczucie wstydu itp!
                    • Gość: Pucek Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: *.chello.pl 22.02.08, 21:04
                      Prawo kłania się nieukom. Myślisz, że jak zajdzie potrzeba to Cię
                      nie znajdą?
                      • Gość: wert Re: Widzę, że na forum pojawiło się kilka osób IP: 64.210.144.* 22.02.08, 22:33
                        Nie muszą szukać. Sam z przyjemnością przytoczę im moje wypowiedzi na tym forum.
                        Rozumiem ze Ty swój bełkot także.
    • wokal79 Mieszkańcy wygrali pierwszą rundę... 18.02.08, 14:53
      Moim zdaniem SM Piast to typowy przykład patologii w polskim mieszkalnictwie.

Ludzie wybrani na ZPC i do Rady Nadzorczej

- nie posiadają kwalifikacji aby należycie skontrolować tak dużą firmę (same
      roczne sprawozdanie to kilkadziesiąt stron. Warto podkreślić, że przygotowywane
      przez fachowców którzy wiedzą gdzie co ukryć).

- są pracownikami SM (do niedawna tak było) albo członkami rodzin pracowników SM
      (fajnie jak mąż/żona ma premię),

- można też przekupić (może pół etat dla żony lub ojca emeryta, albo dodatkowa
      piwnica, albo ktoś zapomni o tych zaległościach czynszowych, może wymiana okien),

- zagrozić, że nie będzie miał poparcia w kolejnych wyborach na ZPC
      kontrolowanych przez prezesa (kiedyś teraz walne),

- można po prostu go usunąć głosami swojej gwardii,

- albo tak utrudnić pracę że sam zrezygnuje.

Wiele jest sposobów załatwiania tego typu spraw, szczególnie że wystarczy tylko
      zneutralizować Radę Nadzorczą, bo ludzie z ZPC nie są aż tak groźni.

Zresztą tak naprawdę należy mieć świetną wiedzę w ekonomii, prawie i budowlance,
      mieć poparcie spółdzielców, a co ważniejsze być na tyle odważnym żeby pójść na
      otwartą wojnę z Zarządem. Takich ludzi nie ma zbyt dużo, a jeśli tak to nie mają
      ochoty tracić swojego cennego czasu na pierdoły w SM, bo pracują za ciężkie
      pieniądze w poważnych firmach i za 2 może 3 lata przeprowadzają się do swojego
      domku na obrzeżach Katowic. I koło się zamyka... Smutne ale prawdziwe,

A z drugiej strony wychodzą lata PRL gdzie spółdzielca miał wpajane do głowy, że
      Prezes zawsze ma rację i basta. I tak naprawdę tymi kategoriami myśli większość
      osób. Czasami się tylko zbuntują, tak jak w Piaście gdy naprawdę SM przesadzi.
      Ale po chwili wszystko wraca do poprzedniego porządku. Niestety...

Ktoś porównał Spółdzielnię Mieszkaniową i Wspólnotę Mieszkaniową.

I zgadzam się że WM wypada lepiej. Niższe czynsze, więcej remontów. Oczywiście
      są patologie, ale gdy właściciele chcą to naprawdę budynki wyglądają super.
      Zresztą zawsze właściciel w WM zadba lepiej niż najemny pracownik w SM. No bo
      jak ukradnie, weźmie łapówkę to sobie ukradnie, a jak sprawa wyjdzie to będzie
      musiał sprzedać mieszkanie, bo inaczej przez 100 lat będą jego rodzinę wyzywali
      od złodziej. A w SM to po prostu go zwolnią.

Ja bym po pierwsze odwołał zarząd i wybrał nowego. Ten już będzie wiedział co
      się stało z poprzednikiem i będzie szanował spółdzielców.
      • Gość: harc mistrz xx|==> Re: Mieszkańcy wygrali pierwszą rundę... IP: 77.223.194.* 18.02.08, 18:03
        Proponuję zostawić sprawę tzw. Wspólnot Mieszkaniowych (WM) jako dygresję - na boku.
        W pojedyńczych, odległych gdzieś blokach mieszkalnych na pewno mają sens i się
        sprawdzają. Nawet w blokach po-PGR-owskich...
        Natomiast na katowickim Tysiącleciu - raczej może być inaczej.
        Nie wyobrażam sobie sensu istnienia odrębnych Wspólnot Mieszkaniowych w każdym,
        wielkim jak 228-rodzinna wioska [po niem. Dorf]... bloku!? ;-)))))))))))))))))
        A poza tym aktualnie "na tapecie" jest SM - Spółdzielnia Mieszkaniowa "PIAST" w
        Katowicach.
        (HKP)
        ...
        HISTORIA - TYSIĄCLECIE: Piast - Kołodziej, Ziemowit, Chrobry, Krzywousty, no i
        Mieszko I...
        czyli: OD MIESZKA PIERWSZEGO - DO MIESZKA... PUSTEGO! ;-))))
        CZUWAJ, HISTORIO!!!

• Gość: Gil. Re: Mieszkańcy wygrali pierwszą rundę... IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:45
          Harc mistrzu. Czasem masz przebłyski trzeżwego myślenia.
          GRATULUJĘ . Jakbyś jeszcze zajął się swoją Spółdzielnią byłbyś
          ideałem . Pozostaję z niekłamanym podziwem. Twój "przyjaciel" Gil.
      • Gość: Były Paderewszczyk Patologiczna spółdzielczośc mieszkaniowa IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:26
        Nie tylko Piast jest przykładem spółdzielczej patologii.Mieszkałem
        na osiedlu Paderewskiego i byłem członkiem rady nadzorczej. Rację
        ma "wokal", że jest to ciało niekompetentne, nie zdolne kontrolować
        pracami zarządu, mało tego gros członków rady nadzorczej nie wie na
        czym polega jego funkcja w radzie. Takimi ludźmi łatwo manipulować.
        Zebrania rady nadzorczej odbywają się pod dyktat prezesów. Pod
        dyktat prezesów wybierani są członkowie rady im głupszy tym lepiej.
        W radzie w ktorej zasiadałem był gitarzysta , pracownik techniczny
        spółdzielni, co najmniej czterech współpracowników SB, których
        ojcowie stanowili ozdobę wystawy na katowickim rynku "Twarze SB" To
        właśnie tacy ludzie wykończyli dziennikarkę, prowadzącą osiedlową
        gazetkę Sami u Siebie. Siedziałem z Nią przy stole na posiedzeniach
        rady. Była w tym szemranym towarzystwie wzorem uczciwości i odwagi.
        Prezesi wsparci częścią rady wytoczyli jej proces o naruszenie dóbr
        osobistych. Dla sędziów decydująca była opinia rewidenta, prawidłowy
        zapis przychodów i wydatków. Gazeta Wyborcza i Rzeczpospolita
        ujawniła, ze kasację w Sądzie Najwyższym prowadził Gerard Bieniek
        sędzia, ktory szkolił pracowników spółdzielni za niezłe pieniądze.
        Niestety pieniądze spółdzielców , kiedyś i moje, są korupcjogenne.
        Patrząc przez pewien czas na mechanizmy , którymi rZądzi się
        spółdzielczość mieszkaniowa, jestem przekonany, że zbliża się ona do
        stanu agonalnego i obecnie będzie nagromadzenie różnego rodzaju
        przekrętów miejszego czy większego kalibru, bo prezesi moszczą sobie
        swoje gniazda i konta po to aby ich emerycki los był zasadniczo
        różny od tego jaki mają emeryci - spółdzielcy. Pozdrawiam wszystkich
        zwykłych nie zwiazanych z prezesami mieszkańców i Piasta i
        Paderewy.
      • Gość: Gil Re: Mieszkańcy wygrali pierwszą rundę... IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:27
        Miałeś dobry głos " wokal 79, teraz masz dużo racji . ale dwoje
        najblizszych sobie osób często nie może się dogadać, a co dopiero
        750 lokatorów w jednym bloku. I tu leży m.in. patologia
        spółdzielczości.
        Ale przyszły nowe kapitalistyczne czasy. Przeciętny obywatel RP ma
        pełne portfele mamony i nie wie co z forsą zrobić. Oczywiście będzie
        podcinał gałądż na której jeszcze dziś siedzi i będzie niszczył
        spółdzielczość mieszkaniową jako relikt komunizma.
        Sam zaś przeniesie się do swej nowo i w pięknym stylu wybudowanej
        willi z szerokiem zapleczem zieleni i pachnacą , podświetloną
        fontanną.
        I tu znowu nowym wokalem zapieje wokal79. HURRA !
        Człowieku kogo masz za durnia ? Nas juz mieli, ale Ty się wtedy temu
        nie sprzeciwiałeś. Dlaczego ???
        • Gość: Pucek Re: Mieszkańcy wygrali pierwszą rundę... IP: *.chello.pl 18.02.08, 19:09
          A ja Wam wszyskim powiem jedno: NIECH ŻYJE KAPITALIZM W XIX WIECZNYM
          WYDANIU - HUUUUUURRRRRAAAAAAA!!!!!! A niedługo będziemy się modlić
          by urodził się jeszcze jeden MARKS, ENGELS i LENIN i wyjdziemy na
          barykady rozprawieć się z fabrykatantami, obszarnikami,
          szlachciurami i magnatami. Niech żyje kapitalizm. Niech żyje.
          • Gość: Robert Re: Mieszkańcy wygrali pierwszą rundę... IP: *.chello.pl 18.02.08, 19:35
            Odwracacie kota ogonem. Nie mówimy o zastąpieniu spółdzielni
            wspólnotami, tylko o uzdrowieniu sytuacji w naszej spółdzielni. To
            zasadnicza róznica. Więc darujcie sobie to rozdzieranie szat na tym
            forum...
    • Gość: figa Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 18.02.08, 22:40
      przywrócić pana Mikołajczyka,to był facet z głową na karku
      • Gość: jan_w Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.uk2net.com 18.02.08, 23:08
        dobra dobra. dajcie sobie już spokój z promowaniem tej sitwy. wasz czas się
        skończył.
        • Gość: Bucek Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 18.02.08, 23:32
          Pucek usiłuje nas straszyć, przy okazji plecie bzdury!
          Ma recję wert, że spółdzielnia lamie po chamsku prawo nie publikując
          na swej stronie www ubiegłorocznego sprawozdania finansowego,
          widocznie obawia się, że biegli w sprawie spółdzielcy coś wypatrzą!
          Ja nie widząc tych sprawozdań stwierdzam, że są one sfałszowane i
          niech Pucek poleci gdzie chce, że pomawianm spółdzielnię Piast!
          Od kiedy to podawanie linków do artykułów prasowych jest pomawianiem!
          I na koniec: na zgromadzenie się spółdzielców przez siedzibą czy w
          niej nie jest potrzebne żadnego zezwolenia wojewody czy innego
          urzędniak dlatego, że spółdzielnia nie jest uznawana jako instytucja
          publiczna. Tak więc kij ma dwa końce - jak prawo nie traktuje
          spółdzielni jako podmiotu publicznego, to urzędnikom państwowym i
          samorządowym nic do niej w takich sprawach jak zgromadzenia jej
          członkow. Upadek socjalizmu iles tam lat temu nie ma nic do tego.
          Ale jak spółdzielcy z Piasta chcieliby urządzić demonstrację przez
          siedzibą Uszoka np. w sprawie ich zdaniem zbyt wysokich opłat za
          użytkowanie wieczyste lub zbyt wysokiego podatku od nieruchomości,
          to powinni uzyskać na to zgodę miasta!

• Gość: vic 8 Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 18.02.08, 23:36
            brawo Bucek, podobają mi sie Twoje wpisy. Może te nieuki ze
            spółdzielni dowiedzą się wreszcie, że nic nie wiedzą. Ależ im sie
            tyłki trzęsą, że na wszystko odpowiadają nie swoja racją bo jej nie
            mają, ale atakiem. Pozdrawiam, proszą Bucka o jeszcze
            • Gość: kit Re: Mieszkańcy Tysiąclecia wygrali z prezesem IP: *.chello.pl 19.02.08, 00:25
              vic 8 to Bucek --samochwała.
              • Gość: Bucek Pucku, oprzytomnij trochę! IP: *.chello.pl 19.02.08, 07:15
                Ja wiem, że jak się nie ma żadnych argumentów, jak strach zagląda w
                oczy, to pisze się byle co, ale to już do ludzi nie trafia!
                Ty przecież pisaleś o bezprawnym Twoim zdaniem zgromadzeniu się
                spółdzielców przez siedzibą społdzielni, ja na to odpowiedziałem, że
                nie amsz racji a teraz piszesz z kolei o jakimś "zrzeszaniu się"!
                Ale tu tez nie masz racji, bo konstytucja gwarantuje wolnośc
                zrzeszania się!
                Pucku, zechciej skłonić wreszcie swoich dobrych przyjaciół i
                chlebodawców (z dobrą szyneczką)ze spółdzielni do umiesczczenia na
                stronie Piasta ostatniego, przyjętego przez przedstawicieli
                sprawozdania finansowego - będzie to sprawozdanie za rok 2006 - a
                pokażę Ci i wielu innym, gdzie go sfałaszowano. Oczywiście, powiesz,
                że bezczelnie pomawiam Piasta, ale wtedy bedziesz miał żelazne
                argumenty, żeby polecieć z wnioskiem do prokuratury. Brak tego
                sprawozdania na stronie internetowej Piasta to zgodnie ze znaną
                chyba ci ustawą o nowelizacji ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych
                jest łamaniem prawa. Przy okazji masz kolejną szansę o podanie nam
                numeru dziennika ustaw, roku wydania, numeru pozycji itp. Może
                wreszcie błyśniesz i solidnie zasłużysz na wdzięczność kamratów z
                zarządu i rady.
                Bo jak do tej pory, to kamraci źle w ciebie zainwestowali! Wszyscy
                Ci tu docinają i bezbłędnie wyłapują twoje kolejne potknięcia (z
                wyjątkiem Gila i Doświadczonego).
                A czy ja(czyli Bucek) i vic8 to te sama osoby to wiemy to najlepiej
                my sami. Vic8 - dzięki za uznanie, ciesze się, że choć w ten sposób
                mogę Wam trochę pomóc.
                • Gość: harc mistrz :-)))) Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: 77.223.194.* 19.02.08, 12:13
                  Nie dziwię się, że próbują schaotyzować wątki i robią zamęt na FORUM.
                  To też jest... M E T O D A .
                  ;-)))))))
                  Wszak już Cyryl i Metody uczyli, jak posługiwać się słowem pisanym.
                  Zresztą co tam, Cyryl - jak Cyryl!? Ale te... m e t o d y (???).
                  :-))))))))))))))))))))
                  (HKP - historia - klasyka - przykład)
                  ...
                  CZUWAĆ!!!
                  • Gość: Robert Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: *.chello.pl 19.02.08, 13:20
                    Czy zaglądał ktoś na stronę spóldzielni? Jestem zaszokowany tym, co
                    przeczytałem.
                    Cytuję: "Szanowny Panie Prezesie

Byłem na nielegalnym zgromadzeniu w dniu 13.02.08. w naszej
                    Spółdzielni. Zaskoczony byłem przebiegiem spotkania. W naszej,
                    jeszcze Spółdzielni. Panoszyli się jacyś postronni ludzie z różnych
                    stron świata. Inicjatywę zniszczenia naszej Spółdzielni przejęli
                    jacyś ludzie z Jastrzębia. Byli też ludzie z SM Hutnik itp. Uważam,
                    że Pan Prezes winien wydać polecenie nie udostępniania
                    jakichkolwiek dokumentów osobom nie będącymi zarejestrowanymi
                    członkami PIASTA. Ten samozwańczy Tymczasowy Komitet również należy
                    izolować z przywileju korzystania z pomieszczeń spółdzielczych,
                    chyba ze w tym Komitecie będą tylko członkowie naszej Spółdzielni.
                    Nie może być tak, że banda łobuzów z poza Piasta wyrzuca z sali
                    Spółdzielni, obrzucając wulgarnymi słowami wieloletniego członka SM
                    Piast. Oczekuję również pisemnego, indywidualnego potwierdzenia, że
                    wysłane mi ostanie dwa pisma Spółdzielni, które kwitowałem podpisem
                    są anulowane.

Pozostaję z wyrazami szacunku

Eugeniusz Smolarek

Katowice, dnia 14 lutego 2008 roku"

Dlaczego społdzielnia zamieszcza takie listy na swojej stronie?
                    Czyżby nie dostała innych i to było jedno jedyne pismo, które
                    wpłynęło w ostatnich dniach w tej sprawie? Czy też moze juz nie
                    będzie wpuszczać do swojej siedziby, argumentując to "głosem ludu"?
                    Może panowie Gil i koledzy z komórki propagandy odpowiedzą na moje
                    wątpliwości?
                  • Gość: kit Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: *.chello.pl 19.02.08, 17:00
                    Harcmistrzu Iv PRL.
                    Już kiedyś przepraszałeś za ubliżanie ukochanemu Ojcu Dyrektorowi
                    Rydzykowi. Dziś znowu ubliżasz społeczności katolickiej szydząc z
                    świętych Cyryla i Metodego. Rozumiem,że twoja wiara zmusza cię do
                    walki z KK. Ale nie mieszaj spraw ludzkich z boskimi.
                    Jesteś na to zbyt marny. Szalom Harc mistrzu, szalom !!!
                    • Gość: harc mistrz =----@ Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: 77.223.194.* 19.02.08, 19:33
                      Kit, co Ty mi tu na forum "kit wciskasz", próbując w temacie zastępczym zrobić
                      ze mnie niby-przeciwnika Kościoła Katolickiego w Polsce.
                      Twoje knowania na nic się nie zdadzą.
                      Lepiej napisz taki list wiernopoddańczy, jak to zrobił zdyscyplinowany
                      członek-spółdzielca p. Eugeniusz Smolarek.
                      Dupolizusowstwo TAM zawsze jest w dobrej cenie oraz przynosi oczekiwane efekty.
                      :-)))))))))))))))
                      (HKP)
                      ...
                      • Gość: Pucek Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: *.chello.pl 19.02.08, 22:32
                        Na to jest jedna odpowiedż : Porządek utrzymuje świat, a ludzi bat.
                        • Gość: prawnik Informacja o Tysiącleciu w Aktualnościach IP: *.chello.pl 19.02.08, 22:53
                          Wypowiadająca się w Aktualościach radczyni prawna, że trudno będzie
                          odwołać prezesa chyba , że przedstawi się mocno umotywowane powody,
                          mija się z prawdą. Prezesa spółdzielni mozna odwołać podając za
                          powód utratę zaufania i koniec! Proponuję nie wymieniać zdań i
                          dyskutować z ludźmi pokroju Pucek, Gil czy Doświadczony. Pomijajmy
                          ich posty milczeniem. Proszę o dalsze konstruktywne wpisy.
                          Juz raz ktoś na tym forum pisał o tym , że trzeba zebrać podpisy w
                          celu zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zebrania, w porządku obrad musi
                          sie znaleść punkt odwołanie prezesa. Wtedy wszystko będzie prawnie
                          umocowane i zgodne z prawem spółdzielczym. Nie zważajcie na
                          wypowiedzi pracowników, że " tu nie chodzi o prezesa tylko o
                          przejęcie majątku spółdzielni". To demagogia, którą szermuje sie w
                          tych spółdzielniach w których spółdzielcy chcą coś zmienić. Takie
                          gadanie ma na celu dezinformować i wystraszyć mieszkańców. Nie
                          lękajcie się!!!!!!
                          • Gość: ślip. Re: Informacja o Tysiącleciu w Aktualnościach IP: *.chello.pl 19.02.08, 23:43
                            Oj Bucku, Bucku, Bucu. Jaki z Ciebie prawnik ?
                          • Gość: Pucek Re: Informacja o Tysiącleciu w Aktualnościach IP: *.chello.pl 20.02.08, 12:03
                            Kochany prawniku czyżbyś miał chętkę na fotel prezesa skoro tak Ci
                            prędko do zwołania Nadzwyczajnego Zebrania? Zaoszczęć sobie trudu,
                            ponieważ i tak musi się odbyć normalne, roczne zebranie po okresie
                            obrachunkowym tj. za rok 2007 i po badaniu bilansu. Wtedy ewentualny
                            brak absolutorium dla Zarzadu będzie podstawą do jego odwołania. Ja
                            wiem skok na kasę i zniszczenie spółdzielni bardzo nęci. Ale
                            pamietaj o jednym, że większość spółdzielców, podkreślam s p ó ł d
                            z i e l c ó w nie chce współnot mieszkaniowych z cieknącymi
                            dachami,ze spadającymi tynkami i brudem wewnątrz i na zewnątrz
                            budynków a w konsekwencji znalezienia sie na bruku. Pamiętaj także o
                            tym, że nasza, tak nasza spółdzielnia miała w Katowicach i
                            ościennych miastach najniższe czynsze od kilku lat. Proszę Cię bądż
                            uczciwy i przyznaj że tak było. Wysokość czynszu w innych
                            spółdzielniach można sprawdzić i porównać z naszym a przy okazji
                            sprawdzić stan budynków i ich otoczenia. Przestań jatrząć i dzielić
                            spółdzielców, bo każdą najtrudniejszą sprawę można załatwić w
                            spokoju i po ludzku a nie w atmosferze nienawiści i nagonki na ludzi
                            z których zapewniam Cię mógłbyś niejednokrotnie brać przykład. Nie
                            zabieraj głosu na temat ludzi których nie znasz i nie wiesz ile
                            dobrego zrobili dla innych mimo różnic w poglądach na wiele różnych
                            spraw. Pozdrawiam i proszę o umiar.
                          • Gość: prawnik 2 Re: Informacja o Tysiącleciu w Aktualnościach IP: *.eranet.pl 21.02.08, 06:28
                            kolego powiedz lepiej jaki masz interes w tym żeby taki sposób
                            wystepować na forum i kogo reprezentujesz , bo raczej wiem ze
                            Judymem nie jesteś.
                            • Gość: Pucek Re: Informacja o Tysiącleciu w Aktualnościach IP: *.chello.pl 22.02.08, 20:55
                              Judymem nie jestem ale przeżyłem już swoje prawie 70 lat i zapewniam
                              Cię, że nie mam interesu w tym by rozwalić Piasta, w którym żyję 40
                              lat.Kolego, najpierw naucz się budować a potem pilnuj by Twojego
                              wysiłku i dorobku życiowego nie zniszczyli tacy jak Ty dzisiaj.
                              Uszanowanie.
                      • Gość: kit Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: *.chello.pl 20.02.08, 00:06
                        Sam obnażasz się w swoich wybrednych postach.
                        Wiem i znam Twoją dewizę:" Wiara mnie umocni "! Szalom Harc mistrzu.
                        I hop do łóżka, bo o piątej sie obudzisz do sikania i będziesz
                        zaćpany z niewyspania. Raz jeszcze SZALOM !!! HKP
                      • Gość: Mck Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: *.eranet.pl 21.02.08, 06:33
                        Jasne najlepiej roz.. wszystko nie dając i nie oferując nic w
                        zamian .Leszcze pora się stuknąć w chore głowy .Mogę sie założyc ze
                        za Ci którzy najwięcej krzyczą chcą wyrwać najwięcej kasy i niejedno
                        już w życiu położyli.
                        • Gość: Robert Działania Piasta IP: *.chello.pl 22.02.08, 14:22
                          Spółdzielnia oprzytomniała i usunęła te kaznodziejskie brednie ze
                          swojej strony, zamieszczając teraz wyliczanki "zysku" dla lokatorów.
                          To co wczoraj zorganizowała społdzielnia, to przechodzi wszelkie
                          pojęcie. O 17 miało się odbyć spotkanie w panem Tarasiewiczem. Ale
                          niestety, pan Wiertel właśnie akurat o tej porze zorganizował
                          konkurencyjne zebranie dla dozorców i ich rodzin. Kiedy przyszli
                          mieszkańcy w sprawie spotkania z panem Tarasiewiczem, pan Wiertel
                          szalał spocony z mikrofonem. Widok był iście żenujący. Koniec
                          końców, mieszkańcy potrafili się szybko zorganizować i odbyło się
                          spotkanie, a wśród mieszkańców zorganizował się oddział Krajowego
                          Związku Lokatorów i Mieszkańców. Na zebraniu były tez osoby z innych
                          katowickich i chorzowskich spółdzielni. Następne zebranie, tym razem
                          z Komitetem mieszkanców, planowane jest na środę 27 lutego o godz.
                          17. Ciekawe jak będzie się je starała zdezorganizować społdzielnia.
                          Kartka z awarią juz była, teraz szkolenie dla dozorców. Aż jestem
                          ciekaw!
                        • Gość: harc mistrz z HKP Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: 77.223.194.* 22.02.08, 14:24
                          Właśnie tymi pismami SM "Piast" Katowice, domagającymi się pieniędzy "za
                          modernizacje" i kierowanymi do mieszkańców osiedla Tysiąclecia - chciano "wyrwać
                          najwięcej kasy".(!)
                          Ale "sprawa się rypła", zrobił się wielki szum - trzeba było szybko wszystko
                          "odkręcać", żeby tylko uśmierzyć złe nastroje i spacyfikować na jakiś czas
                          osiedlową społeczność.

Za niedługo ludzie zapomną, zajmą się swoimi indywidualnymi sprawami, pojadą na
                          zakupy do supermaketów, zaczną planować urlopy na lato, zasiądą do oglądania
                          ulubionych telewizyjnych seriali...
                          Zapanuje znowu błogostan i spooooooooooooooooooooooooooooookój...!!!
                          • Gość: Gil. Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: *.chello.pl 22.02.08, 20:05
                            Niech się spełnią przepowiednie , szanownego pana Harc-mistrza.
                            CZUWAJ !!!

Pozdrowienia dla wszystkich. Wasz Gil.
                            • Gość: harc mistrz :-)))) Re: Pucku, oprzytomnij trochę! - Bądź czujny!!! IP: 77.223.194.* 12.03.08, 12:52
                              Gość portalu: Gil. napisał(a):

> Niech się spełnią przepowiednie , szanownego pana Harc-mistrza.
                              > CZUWAJ !!!
                              >

- Ha, ha, ha, ha, ha!!! ***** [5-gwiazdkowy śmiech harc mistrza]

Nie przewidziałem, kurna proroczo, tej niedzielnej głównej mszy świętej w
                              kościele na Dolnym Tysiącleciu - czyli s u m y .
                              "O Boże błogosławieństwo i zdrowie dla"... głównego "bohatera" z SM "PIAST".
                              [zamówionej przez radnego p.Zawadzkiego i byłego radnego p.Zuba]

Natomiast proroczo pragnę przewidzieć s u m ę tych zamierzonych kwot na jakie
                              liczono, po zakończeniu akcji-operacji finansowej wyciągnięcia od członków sp-ni
                              tej forsy, "za modernizacje".
                              Strzelam: 50 pełnych "baniek" - czyli milionów zeteł [zł - PLN].(!)
                              (HKP)
                              ...
                              - JAJA WIDZĘ OGROMNE!!! JAJA ŚWIĄTECZNE!!! PISMA I PISANKI...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka