Dodaj do ulubionych

Łowcy felerów pilnują Śląska

IP: 68.111.35.* 24.03.08, 22:05
Opole jest taka sama stolica Gornego Slaska jak Gniezno stolica Polski. Swiat
sie zmienia i mimo ze nie ma krola, ktoryby nam stolice przebionl z Krakowa do
Warszawy to istnieje milion bardziej skomplikowanych procesow, ktore de facto
przesunely nam stolice do Katowic. Czemu wasza historia mialaby byc lepsza od
naszej terazniejszosci? Zamiast dzielic historia, budujmy wspolna terazniejszosc!
Obserwuj wątek
    • Gość: working_class Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.gprs.plus.pl 24.03.08, 22:06
      Jako Zagłebiak gratuluje inicjatywy i popieram. Są w Zagłebiu
      stowarzyszenia i portale które od dawna walczą z tego typu bzdurami
      ale pro Katowicka i pro Silesianska Gazeta Wyborcza ma to gdzieś oni
      piszą o Zagłebiu najchętniej w negatywnym aspekcie.... ich problem.
      Wiemy że różnimy się od Ślązaków a oni od nas. To nie znaczy że nie
      możemy współpracować i stworzyć silnej ekonomicznie aglomeracji...
      ale nie zaklinajmy rzeczywistości. Brawo łowcy felerów...
      • acid.jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 20:35
        Co za bzdurna inicjatywa, historię zostawmy historykom, teraz realną stolicą
        Śląska są Katowice i żadne zaklęcia tego nie zmienią, nie przeszkadza mi też jak
        nazywa się Sosnowiec czy Dąbrowę Górniczą śląskim miastem, historycznie to
        nieprawda, ale jakie to ma znaczenie? To jest ważne tylko dla onanizujących się
        historią nawiedzeńców po obu stronach Brynicy, ważne są teraźniejsze, realne
        problemy CAŁEJ aglomeracji, jak zadbać o rozwój, żeby ludzie tu chcieli
        mieszkać, historia może być tylko przeszkodą. Piszę to jako Ślązak z
        dziada-pradziada. W ogóle to nadmierne podniecanie się historią i przeszłością
        jest jakieś.... polskie.
        • Gość: WA Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 213.151.94.* 25.03.08, 21:03
          1. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że to Katowice są stolicą Śląska a nie np.
          Wrocław czy Opava??

2. Co jest śląskiego w Sosnowcu, Dąbrowie czy Częstochowie by nazywać je
          śląskimi miastami??

3. Żaden z 'Łowców' nie jest z tej "Całej Aglomeracji" i zapewne a 4 literach
          mają jej problemy. Dla nich małą ojczyzną jest Górny Śląsk i chca dbac o to by
          nie rozmywać go na drobne. Proste. Ja to rozumiem i pochwalam.
          • acid.jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 26.03.08, 05:44
            1. Na takiej, że w Katowicach mieszczą się wszystkie ważne instytucje
            regionalne. Oczywiście napiszesz, że Śląsk to nie województwo śląskie, to racja
            ale bez znaczenia, historyczne stolice i regiony mnie nie interesują (chyba, że
            hobbystycznie), realną stolicą Śląska DZISIAJ są Katowice. Chyba nie sugerujesz,
            że przeniesiemy Urząd Marszałkowski do Opavy?
            2. Z punktu widzenia rodowitego Ślązaka, wychowanego (jak ja) w pogardzie do
            Zagłębia zapewne nic, animozje wrosły głęboko i sam się na tym łapię, jednak tak
            naprawdę wiele nas łączy, bliskość geograficzna, podobny przemysł, kopalnie i
            wiele innych "śląskich" rzeczy. Dla przyjezdnych i reszty Polski różnice są
            niezrozumiałe, myślę, że z czasem będą zanikać i wbrew purystom śląski Sosnowiec
            sie przyjmie.
            3. Łowcy mogą sobie mieć w 4 literach aglomerację, ale Górny Śląsk do nich nie
            należy na wyłączność, ja też tu mieszkam, tu się urodziłem i pewnie umrę,
            problemy aglomeracji są mi bliskie i nie chcę, żeby swoim mędzeniem szkodzili
            przyszłości regionu. Niech sobie badają i propagują historię, jestem za, ale
            niech mi nie przenoszą stolicy do Opola czy Opavy.
            • Gość: WA Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 213.151.94.* 26.03.08, 09:35
              No i kolego , poleciałes na całej linii. Tak się składa, że znam jednego z
              "łowców" i wczoraj powiedział mi, że otrzymali bardzo pozytywne listy właśnie z
              Zagłebia:) Zgłosiło się sporo osób, które chcą łowcom pomagać w 'odślężczaniu
              Zagłębia':)
              Katowice są tylko i wyłącznie stolicą województwa. Co do siedzib instytucji -
              zaskoczę cię - w Opavie są m.in.: Uniwersytet Ślaski, Teatr Śląski, Śląskie
              Muzeum, Centrum Handlowe Silesia itd.itp., w Opolu jest np. Instytut Śląski.
              Nikt nie jest w stanie podać racjonalnych dowodów na "stołeczność" Katowic.
              Możecie ją sobie jedynie uzurpować:)
              • acid.jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 27.03.08, 11:53
                Pozytywne listy można otrzymać na każdy temat, nawet, że Ziemia jest płaska, to
                niczym na razie nie świadczy, zobaczymy.
                Instytucje, które wymieniłeś, choć ważne, nie decydują o stołeczności. Istotne
                są organa władzy, siedziby dużych firm itp. Trudno, stało się, kiedyś
                zdecydowano, że Katowice są stolicą województwa, rozwinęły się i teraz z
                historycznych powodów nie będziemy jej przenosić gdzie indziej, zapłacisz za to?
                W ogóle mam wrażenie, że to akademicki spór. Nie neguję historii, ale nią się
                nie najem. Marzy mi się, że mój syn nie będzie musiał stąd emigrować, że
                powstanie tu silna metropolia przyciągająca inwestycje, ludzi kultury, że będzie
                "klimat". Jeśli idea zostanie zaprzepaszczona przez kretyński spór o nazwę, to
                rację mieli Niemcy z ich "Polnische Wirtschaft".
            • Gość: Alfred Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 04:05
              Boooze, ten acid.jazz - co za baran, ojej.
        • Gość: ojciec Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 21:04
          Piszesz to przede wszystkim jako nieuk. O znaczeniu świadomości
          historycznej dla rozwoju regionów napisano już tomy. Ale nie
          wydajesz się osobą skorą do ambitnej lektury.
          • acid.jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 26.03.08, 06:02
            Rzeczywiście, nie przeczytałem tomów o znaczeniu świadomości historycznej dla
            rozwoju regionów, chciałem jednak zauważyć, że historia dzieje sie cały czas i
            gdyby nie działania podważające stan zastany i łamiące świadomość historyczną
            tkwilibyśmy wciąż gdzieś między Ślężanami a Polanami. Efekty daleko posuniętej
            świadomości historycznej dla rozwoju regionów obserwujemy (celowo
            przejaskrawiam) w byłej Jugosławii czy na Bliskim Wschodzie. Potrzeba nam
            przełamania, szkodliwych moim zdaniem, animozji między Śląskiem i Zagłębiem i
            daleko posuniętej integracji regionu. Nie jestem przeciw historii, czy
            kultywowaniu tradycji, ale to nie może wpływać na bieżące działania. Zostawmy
            historię historykom i hobbystom, a sami wyciągajmy z niej przestrogi do czego
            prowadzą konflikty. Regiony mogą kształtować się na nowo zgodnie z realiami i
            potrzebami, przeminie pokolenie i sprawa przestanie budzić emocje, chyba że
            "łowcy" przebiją się do szerszej świadomości.
            • Gość: WA Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 213.151.94.* 26.03.08, 09:39
              Jak już pisałem wyżej - sami Zagłebiacy bardzo pozytywnie ocenili inicjatywę i
              chcą łowcom pomagać. Młode pokolenie zarówno Ślązaków jak i Zagłebiaków nie
              widzi w sobie wroga lecz partnera. Partnera, z którym może wspólnie bronić
              swoich wartosci, swojej tożsamości. Wspólnym przeciwnikiem dla tych młodych
              ludzi są tępi urzędnicy, statystyczni onaniści(zaślepieni fani 'silesii') oraz
              Ci, którzy różnice między nimi sprowadzają do "żartów i anegdot".
            • Gość: do acid jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.08, 05:10
              Kolego acid.jazz, oczywiście, że historia dzieje się cały czas,
              tylko tak się składa, że nawet integracja ma swoje granice. W
              przeciwnym wypadku Polska i Polacy nie istnieliby dzisiaj, bo po
              1795r. przełamaliby szkodliwe animozje i zintegrowaliby się z
              Rosjanami i Niemcami (o Austrii nie wspomnę). Wybacz więc, ale jeśli
              przez 123 lata Polacy nie mieli najmniejszej ochoty kształtować
              nowych regionów zgodnie z ówczesnymi realiami, to domaganie się
              teraz takiej postawy od Ślązaków jest nie tylko hipokryzją ale też
              dowodem arogancji i ignorancji.
              A tak na marginesie: pierwsze słyszę, by brak integracji był dowodem
              na konflikty. Jest wręcz przeciwnie, konflikty wybuchają wyłącznie z
              powodów narzucania komuś własnej władzy/przekonań etc. "Żyj i daj
              żyć innym" nie wywołuje konfliktów. NIGDY!
              Po drugie: coś pokręciłeś z tkwieniem między Ślężanami a Polanami.
              Właśnie świadmość historyczna spowodowała, że istnieją dziś Ślążacy
              i Polacy oraz że są własnie na tych ziemiach a nie gdzieś w Afryce.
              • acid.jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 27.03.08, 11:35
                Gość portalu: do acid jazz napisał(a):

> Polska i Polacy nie istnieliby dzisiaj, bo po
                > 1795r. przełamaliby szkodliwe animozje i zintegrowaliby się z
                > Rosjanami i Niemcami (o Austrii nie wspomnę).

Nie chcę być złośliwy, ale chyba widzisz różnicę między animozjami
                polsko-niemieckimi czy polsko-rosyjskimi a śląsko-zagłębiowskimi? Właśnie chodzi
                tu o przełamanie porozbiorowych animozji (tak, wiem Śląski nie był rozbierany,
                ale to bez znaczenia), integracja jest najlepszym rozwiązaniem, integracja a nie
                narzucanie komuś własnej władzy/przekonań. Podział na Brynicy jest całkowicie
                sztuczny i tylko historyczny, nie ma uzasadnienia praktycznego, ekonomicznego,
                demograficznego, tkwi jedynie w głowach niektórych, zapatrzonych w przeszłość
                ludzi. Oczywiście może się okazać, że nic z integracji nie wyjdzie, po polsku
                się pokłócimy i wyjdzie jak zawsze.
                • Gość: Zagłębiak Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 15:28
                  jesteś typowym Hanysem który nie chce uznać odrębnej tożsamości Zagłębia, człowieku jaki ty masz ciasny umysł aż żal...
                • Gość: do acid.jazz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.08, 01:55
                  acid.jazz napisał:

Podział na Brynicy jest całkowicie
                  > sztuczny i tylko historyczny, nie ma uzasadnienia praktycznego,
                  ekonomicznego,
                  > demograficznego, tkwi jedynie w głowach niektórych, zapatrzonych w
                  przeszłość
                  > ludzi.
                  Człowieku, jeśli podział jest historyczny to nie może być sztuczny.
                  To się wzajemnie wyklucza, tym bardziej, że ten historyczny podział
                  trwa po dziś dzień.
                  Po drugie, przymusowa integracja JEST narzucaniem cudzych przekonań.
                  Ludzie mają potrzebę bycia sobą. Inaczej, na świecie nie byłoby tyle
                  narodów. Oczywiście możesz zawsze powiedzieć, że świat jest głupi i
                  zapatrzony w przeszłośc.
                  Homo sovieticus, juz to przerabialiśmy, gdy wszystkich wrzucano do
                  jednego worka, tworząc m.in. jednonarodowe państwa. Może nie
                  zauważyłeś, ale komuna już upadła, i to blisko 20 lat temu.
                  Nie widzę ŻADNEJ przeszkody, aby byli i Ślązacy i Zagłębiacy
                  (pomijam ludnośc napływową). Ich obecnośc nie ma żadnego znaczenia
                  dla rozwoju.
                  A co do animozji polsko-niemiecko-rosyjsko-zagłebiowsko-śląskich:
                  wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                • wilhelm4 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 29.04.09, 19:10
                  > ale chyba widzisz różnicę
                  Ja nie widze.
                • wilhelm4 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 29.04.09, 19:11
                  Podział na Brynicy jest całkowicie sztuczny i tylko historyczny, nie
                  ma uzasadnienia praktycznego, ekonomicznego, demograficznego
                  ----------------
                  Marzenie zabrynickiej glówki.
        • Gość: HENRYK Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 21:36
          Tak popieram Twoje myślenie ! Jesteście razem i w tym jest siła
          • Gość: waldi Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 22:02
            Siła jest w tym, że wiemy KIM jesteśmy. Ci co wypadli sroce spod
            ogona mogą jedynie pozazdrościć i posuwać głodne kawałki w stylu
            tow. Mao. Może jeszcze wszystkich w jednakowe mundurki przebierzecie?
            • wilhelm4 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 29.04.09, 19:13
              Wlasne korzenie i ich znajomosc/swiadomosc
              = B.WAZNE ! dla mnie Slazaka
      • Gość: Alfred Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 04:03
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,7436060,M__Smolorz__Wiedza_o_Slasku_to_gornik_przed_Barborka.html
      • Gość: taksobie... dr. Monika Witt !!! IP: *.protonet.pl 29.06.10, 17:36
        Gość portalu: working_class napisał(a):

> ale nie zaklinajmy rzeczywistości. Brawo łowcy felerów...

Witam!

Zawsze mi się wydawało, że felery, to felerey, ale być może trzeba będzie
        przenicować swoje stanowisko. W świetle przemyśleń Pani dr. Moniki Witt felery
        są obecnie pożytecznym zjawiskiem. Zresztą oddajmy kobiecie głos:
        "Fehler galten bis zum Anfang der 60er Jahre als „Sünde“, aber schon am Ende der
        70er Jahre hält man Fehler für eine wichtige Informationsquelle .............
        Diese Informationen soll man als Lehrer natürlich ausnutzen, wobei man aufpassen
        muss: manchmal entstehen die Fehler nicht nur durch Lernschwierigkeiten, sondern
        auch wegen Müdigkeit. Es gibt auch „kluge Schüler“, die Fehler bewusst
        vermeiden, d. h. sie bilden ganz einfache Sätze, bei welchen sie sich sicher
        sind. In diesem Fall kann man nicht sagen, dass solche Schüler keine
        Schwierigkeiten haben, nur weil sie keine Fehler machen. Sie sind nur nicht
        mutig genug, Fehler zu machen und damit Schwächen zu zeigen."

Teraz rozumiem już sens jej wypowiedzi z pewnego referatu z listopada 2000. Oto
        cytat:

"Dziesięć lat nauczania j. niemieckiego na Górnym Śląsku i na Śląsku Opolskim to
        zarazem 10 lat istnienia opolskiej germanistyki. ......"

Pańmali już o co idzie? Nie? Marsz do książek!
        Pozdrawiam.
    • Gość: rumburak Opole jest historyczna, ale Katowice faktyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 22:20
      To juz zabawne sie robi, nikt nie neguje historycznej stolecznosci Opola, to
      jest fakt, ktory kazdy Slazak powinien znac, ale obecnie Opole ze stolecznoscia
      Gornego Slaska ma tyle, co gniezno ze stolecznoscia Polski
      • Gość: WA Re: Opole jest historyczna, ale Katowice faktyczn IP: 213.151.94.* 25.03.08, 13:31
        Nie ma innej stolicy G.Śląska jak historyczna(Opole). Obecnie nie jednostki
        administracyjnej "Górny Ślask"(czy 'Prowincja Górnośląska', 'Kraj Górnośląski'
        whatever) toteż nie można mówić o 'obecnej stolicy Górnego Śląska'. Katowice są
        li tylko stolicą województwa śląskiego i na pewno nie Górnego a tym bardziej
        całego Śląska.
        • bartoszcze Re: Opole jest historyczna, ale Katowice faktyczn 28.03.08, 00:54
          Gość portalu: WA napisał(a):

> Nie ma innej stolicy G.Śląska jak historyczna(Opole).

To jeżeli już mamy być konsekwentni, to kiedy Opole było historyczną stolicą
          Górnego Śląska, w szczególności kiedy było stolicą dla Cieszyna, Opawy etc.?
        • wilhelm4 Re: Opole jest historyczna, ale Katowice faktyczn 29.04.09, 19:14
          > Katowice są li tylko stolicą województwa
          Co to jest te "li", "bracie nibySlazaku" przetlumacz, z ruskiego ?
      • Gość: xyx Re: Opole jest historyczna, ale Katowice faktyczn IP: *.zabrze.net.pl 25.03.08, 18:39
        Ha... popytaj dzieciaków jaka jest flaga G. Śląska. Większość (i to ta większa)
        nie będzie wiedziała, a co dopiero pytać o stolicę...
    • Gość: Misia Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 195.73.75.* 24.03.08, 22:43
      bardzo dobra inicjatywa.Nareszcie ktoś dostrzegł ten problem
      robienia z GOP tzw "ŚlĄSKA" tak jakby poza granicami np Gliwic było
      juz zupełnie co innego.Robi sie nazwy zastępcze Opolszczyzny
      Podbeskidzia itp.Różni pismacy pisza potem śmieszne rzeczy
      szczególnie z trybuny Opolskiej i GW np ze ktoś jedzie z kędzierzyna
      na "śląsk" .Z mieszkańców Śląska Opolskiego robi sie "Opolan" bo
      boją sie określenia Ślązak tak jak z Częstochowian Ślązaków i inne
      podobne brednie.
      • Gość: fred Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 08:57
        A wszystko bierze się z zawiści Opole zawsze miało poczucie że jest tym "Śląskiem" najważniejszym od zawsze miało kompleks Katowic jeszcze bedąc częścią woj.Katowickiego a ile to płaczu było jak miało być włączone do obecnego woj.Ślaskiego myśleli że jak będą osobnym województwem to Niemcy będą do nich do kładali i co to jest najbiedniejsze i najżałośniejsze województwo w Polsce i to samo dzieje się z innymi miastami regionu troche lepiej sie powodzi w Jastrzębiu to już zaczynają sie rzucać,swoje aspiracje do lidera regionu dawno zgłaszają Gliwice nie mówiąc o Sosnowcu opamiętajcie się czy nie widzicie że Warszawie i innym miastom Polski te kłótnie są na rękę(to widać przy wyborze miast na euro bo teśląskie nie mogły się dogadać)działąjąc razem możemy mieć gdzieś Warszawę .
    • Gość: Horst Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 77.223.195.* 24.03.08, 22:45
      no to co
      Die Fahne hoch ?
    • Gość: Menschenfresser Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.proxy.aol.com 25.03.08, 00:07
      BRAWO!!!!!!!!!!!!

Przy okazji:

skreslic: Chorzow
      wpisac: Krolewska Huta !!!
      • Gość: ja Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 217.98.12.* 25.03.08, 09:37
        Chorzów to akurat dobra nazwa - Miasto powstało z połączenia
        Królewskiej Huty, Hajduk Wielkich i Chorzowa. Nazwa więc jest
        nazwą jednej z miejscowości (o rodowodzie średniowiecznym - w
        przeciwieństwie do 2 pozostałych wymienionych miejscowości)
        tworzącej obecne miasto - tak więc jest wporządku.
        • wilhelm4 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 12:44
          To bylo 100% polityczne.
          Wbrew protestowi z KrolHuty i z Chorzowa.
          Polonizatorstwo.

Niy znosz gszychty.

• polsz Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.09, 09:05
            znów szukasz tajemnych wpływów goroli?
    • Gość: Janoszek Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.stk.vectranet.pl 25.03.08, 06:34
      Brawo pomysl bardzo dobry. Warto to uswiadamiac ludziom mieszkajacy
      na tej ziemi w tym rejonie bo historia to wazna rzecz. Historia to
      nauczycielka zycia powiadaja starsi i maja racje. Im wiecej bedziemy
      wiedzieli o swoim regionie tym lepiej bedzie nam sie tu zyc i
      Slazakom i tym z Zaglebia Dabrowskiego i tym z Czestochowy i
      Zawiercia. Beda znali wartosc i przeszlosc swego regionu a to w
      dzisiejszym globalnym swiecie jest jak najbardziej potrzebne. Jest
      za i popieram inicjatywe. Janoszek z Zabrza kiedys Hindenburga OS.
      • wilhelm4 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 12:46
        Nie "tu", ino: tu i tam
        Nie "regionu", ino roznych! region-ow !!!!
        Pszeca lo to idzie.

Jakby s nie umiol czytac, Hopie.
        Przekryncosz artikel naopak. :(((
    • adlof Zacząć trzeba od uczelni w regionie!!!!!!!!!! 25.03.08, 07:06
      które są kuźnią idiotyzmów nazewniczych! Przoduje w tym Uniwersytet ponoć
      Śląski, posiadający INSTYTUT HISTORII. Nie słyszałem o żadnej krytyce
      istniejącego stanu z ich strony. Tam pracuje Jerzy Gorzelik, na zewnątrz
      bojownik o autonomię Śląska, a wewnątrz uniwerku pokorny pensjobracz!
      • Gość: WA Re: Zacząć trzeba od uczelni w regionie!!!!!!!!!! IP: 213.151.94.* 25.03.08, 15:28
        Panie Andrzeju.
        Co prawda nie jestem jakoś specjalnie zaznajomiony z sytuacją na UŚ bo tam nie
        studiuję, ale pewne rzeczy wiem:
        1. dr Gorzelik nie pracuje w Instytucie Historii, ale pracuje tam np. dr Piotr
        Greiner, który o granicach Górnego Śląska ma pojęcie i często o tym pisze, o
        czym Pan powinien najlepiej wiedzieć, gdyż zatrudniał go przy produkcji swoich
        publikacji
        2. W "Sztuce Górnego Śląska", której współautorem jest dr Gorzelik, znajdują się
        mapy Górnego Śląska z różnych okresów i jasno wynika z nich co jest Górnym
        Śląskiem a co nie
        3. od pokornych 'pensjobraczy' nie powinien wyzywać ktoś, to miał startować do
        senatu z komitetu LPR, ale nie zdołał zebrać podpisów

:)
        • wilhelm4 Re: Zacząć trzeba od uczelni w regionie!!!!!!!!!! 25.03.08, 17:07
          :))))))))) !!!
      • Gość: natala Re: Zacząć trzeba od uczelni w regionie!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 15:36
        Trudno mi w to uwierzyć. Byłam studentką pana Gorzelika na innej
        uczelni i mieliśmy zajęcia o sztuce Górnego Śląska. Na pierwszym
        wykładzie dr Gorzelik dokładnie tłumaczył czym jest Górny Śląsk.
        • wilhelm4 Re: Zacząć trzeba od uczelni w regionie!!!!!!!!!! 25.03.08, 17:07
          Smieszne/smutne, ze trzeba. Polsce za to "dzieki" !!
    • Gość: Marcin Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. IP: *.zre.com.pl 25.03.08, 08:02
      Co w tym nie tak, że teraz stolicą Górnogo Śląska są Katowice...
      może historycznie stolicą było Opole ale stolice się zmieniają, tak
      jak kiedyś stolicą Polski było Gniezno, potem Kraków a teraz jest
      Warszawa. Tak samo jest na Górnym Śląsku: kiedyś stolicą było Opole
      a teraz są KATOWICE i niech to do innych wreszcie dotrze!!!
      • arnold7 Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. 25.03.08, 08:05
        A gdzie to jest zapisane, ze Katowice?
        • acid.jazz Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. 25.03.08, 20:38
          A musi być zapisane? Jak coś nie jest zapisane, to tego nie ma?
          • Gość: WA Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. IP: 213.151.94.* 25.03.08, 21:08
            nie można sobie ot tak uznać, że to a nie inne miasto jest stolicą tego a nie
            innego regionu.
            Górny Śląsk jest rozbity zasadniczo na 3 jednostki administracyjne -
            woj.opolskie, woj.ślaskie i kraj moravsko-slezski(Czeska Republika). Ich stolice
            to Opole, Katowice, Ostrawa. Dlaczego niby Katowice mają być nazywane stolicę
            tego regionu a nie Opole czy Ostrawa?
            • acid.jazz Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. 26.03.08, 06:22
              Górny Śląsk, o którym piszesz to pojęcie historyczne, jedynym realnym pojęciem
              dzisiaj, to województwo śląskie coraz częściej utożsamiane z Górnym Śląskiem.
              Jasne, że to historycznie nieprawda, ale nic nie jest wieczne, mówienie o Opolu
              czy Ostrawie ma tyle wspólnego z rzeczywistością jak wielokrotnie przytaczane
              już w wątku Gniezno. Tworząc nowe byty regionalne jak aktualne województwa
              bierze się pod uwagę nie tylko i na pierwszym miejscu historię, ale przede
              wszystkim demografię, ekonomię i inne ważne sprawy. Zmiany w świadomości właśnie
              się dzieją na naszych oczach i uważam, że idą w dobrym kierunku. Za 20-30 lat
              Górny Śląsk w Twoim rozumieniu pozostanie tylko w atlasach historycznych, a dla
              żyjących będzie tożsamy z dzisiejszym województwem śląskim. Ta wizja dla
              wielbicieli przeszłości z Arnoldem na czele musi być straszna, ale na szczęście
              życie toczy sie dalej.
              • Gość: WA Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. IP: 213.151.94.* 26.03.08, 10:00
                > Górny Śląsk, o którym piszesz to pojęcie historyczne,

Górny Śląsk w ogóle na dzień dzisiejszy to pojęcie historyczne. Ciesze się , że
                w końcu to spokopiłeś:P

>jedynym realnym pojęciem dzisiaj, to województwo śląskie coraz częściej
                utożsamiane z > Górnym Śląskiem.

Tak:) ale przez kogo - przez niedouczonych dziennikarzy z Warszawy oraz
                ignorantów takich jak Ty:) Spytaj ludzi w Częstochowie lub Żywcu czy uważają sie
                za mieszkańców Górnego Śląska:) życzę szczęscia.

>mówienie o Opolu
                > czy Ostrawie ma tyle wspólnego z rzeczywistością jak wielokrotnie >przytaczane
                > już w wątku Gniezno.

Ostrawa na przykład ma takie samo prawo do tytułu stolicy Śląska jak Katowice -
                też jest stolicą "śląskiej" jednostki administracyjnej, ludzie tam też uważają
                się za Ślązaków(wiem z autopsji).

> Tworząc nowe byty regionalne jak aktualne województwa
                > bierze się pod uwagę nie tylko i na pierwszym miejscu historię, ale > przede
                > wszystkim demografię, ekonomię i inne ważne sprawy.

No własnie - demografię - nawet gdyby za Ślązaków uznac tylko tych co
                zadeklarowali narodowość ślaską to okazuje się , że tysiące Ślązaków mieszka też
                w woj.opolskim oraz kraju morawsko-śląskim. Wątpię, by uznawali katowice za
                swoją stolicę.

> Za 20-30 lat
                > Górny Śląsk w Twoim rozumieniu pozostanie tylko w atlasach >historycznych, a dla
                > żyjących będzie tożsamy z dzisiejszym województwem śląskim. Ta >wizja dla
                > wielbicieli przeszłości z Arnoldem na czele musi być straszna, ale >na szczęście
                > życie toczy sie dalej.

Będzie dokładnie na odwrót - do historii przejdzie stawianie znaku równości
                między województwem śląskim a (Górnym)Śląskiem (no chyba, że zmienią sie granice
                województwa). Moją tezę popierają konkretne argumenty a nie pobożne życzenia jak
                w przypadku Twojej:) Otóż - spójrz na ostatni rok - pojawiają sie protesty
                przeciw NAZWIE Silesia dla konurbacji, powstaje Forum dla Zagłebia Dąbrowskiego,
                powstaja "Łowcy Felerów" - oni wszyscy sprzeciwiają sie Twojej wizji regionu.
                Idąc dalej - zobacz ile znajomych na naszej-klasie mają profil "województwo
                śląskie" (znajomi tego profilu zapewne utożsamiają sie nie z historycznymi
                regionami a z administracyjnym tworem, czyli Twoją wizją regionu) a ile
                "Zagłebie Dąbrowskie", "Górny Śląsk", "Autonomia Śląska" (znajomi tych profili
                utozsamiają się ze znienawidzonymi przez Ciebie historycznymi regionami[w 2
                ostatnich jest tysiące mieszkanców woj.opolskiego])

przykro mi, ale Twój gatunek(homo sovieticus) odchodzi do historii. I jeszcze
                jakby tego wszystkiego było mało, niedawno minister stwierdzi, ze w najblizszych
                latach nie będzie ustawy aglomeracyjnej. Musiało Cię to zaboleć, co?:) Ja akurat
                co do tworzenia metropolii nic nie mam, byle nazwa odpowiadała rzeczywistości.
                • acid.jazz Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. 27.03.08, 11:11
                  Nie ustosunkuję się do wszystkiego, bo to zrobiło sie już za długie, jednak
                  zostanę przy swoim zdaniu.
                  Nie rozumiem tych osobistych wycieczek z homo sovieticusem, obraziłem gdzieś
                  Ciebie? Zatem krótki komentarz do spraw ad personam.
                  Wśród znajomych w profilu "Autonomia Śląska" czy "Górny Śląsk" znajdziesz i mnie
                  (ale nie podam tutaj moich prawdziwych danych), nie widzę tutaj żadnej
                  sprzeczności, popieram ideę autonomii Śląska. Mało tego, jestem wśród tych 170
                  000 deklarujących narodowość śląską i uważam Katowice za swoją stolicę, ci z
                  Ostrawy nie uważają i co z tego? Wcale nie nienawidzę historycznych regionów, po
                  prostu kierowanie się jedynie historią w budowaniu przyszłości to czysty
                  anachronizm.
                  Szanuję Twoje poglądy, doceniam obserwacje, ja mam swoje i swoje oceny, pożyjemy
                  (mam nadzieję wystarczająco długo), zobaczymy.
                  Jeśli to prawda z ustawą, to źle, ale co się odwlecze, to nie uciecze.
                  Pozdrawiam.
                  • lajkonik6 Do acid.jazz 28.01.10, 20:31
                    Popieram Cię w całej rozciągłości i z całego serca. Myślę, że
                    dyskusja i przekonywanie "betonu", który pluje jadem i nienawiścią
                    do innych na tym forum nie ma sensu-i tak "wiedzą" swoje. Trudno,
                    abym jako krakowiak nienawidził Warszawiaków za to, że przeniesiono
                    tam stolicę (sobiście bardzo się cieszę z tego powodu-w Krakowie
                    jest spokojniej), lub rościł sobie historyczne prawa do części
                    Zagłębia czy też do niektórych ziem, które teraz leżą na Śląsku jak
                    choćby Katowice (od 1177 – teren kasztelanii bytomskiej, na którym
                    znajdują się obecne Katowice, został włączony do dzielnicy śląskiej.
                    Poprzednio w dzielnicy senioralnej krakowskiej).
                    Problemem i powodem niepowodzeń w tym kraju jest to, że zbyt często
                    oglądamy się wstecz zamiast myśleć o przyszłości. Historię zostawmy
                    jej badaczom. Możemy i powinniśmy ją znać i szanować, ale jak rany
                    nie cofajmy się z jej powodu do średniowiecza.
                    Pozdrawiam.
              • wilhelm4 Re: Stolicą G. Śląska są obecnie Katowice. 29.04.09, 19:18
                > to województwo śląskie coraz częściej utożsamiane z Górnym Śląskiem
                Dzisiyjszo angielsko gazeta: G.Brown i D.Tusk spotkali sie w
                polskiej stolicy...Moskwie. :) Tyle nt. "utozsamiania". :))))
      • Gość: WA Nie ma obecnej stolicy Górnego Śląska IP: 213.151.94.* 25.03.08, 14:04
        bo nie ma czegoś takiego jak Prowincja Górnośląska czy Woj.Górnośląskie. Są
        tylko obecne stolice województw i historyczne stolice regionów(Śląska - Wrocław,
        Górnego Śląska - Opole)
        • bartoszcze Re: Nie ma obecnej stolicy Górnego Śląska 25.03.08, 15:06

> bo nie ma czegoś takiego jak Prowincja Górnośląska czy Woj.Górnośląskie. Są
          > tylko obecne stolice województw i historyczne stolice regionów(Śląska - Wrocław
          > ,
          > Górnego Śląska - Opole)

skoro nie ma stolicy Górnego Śląska, to twierdzenie, że jest nią Opole, jest
          nielogiczne w założeniu:)
          a Wrocław jako stolica Śląska to uproszczenie takie samo, jak uznawanie Katowic
          za stolicę Górnego Śląska
          • Gość: WA Re: Nie ma obecnej stolicy Górnego Śląska IP: 213.151.94.* 25.03.08, 15:20
            > skoro nie ma stolicy Górnego Śląska, to twierdzenie, że jest nią Opole, jest
            > nielogiczne w założeniu:)
            > a Wrocław jako stolica Śląska to uproszczenie takie samo, jak uznawanie Katowic
            > za stolicę Górnego Śląska

pełna zgoda. Toteż ani ja ani łowcy nie piszą, że Opole jest stolicą G.Ś, tylko,
            że jest HISTORYCZNĄ stolicą. A to wielka różnica. Obecnie stolicy nie ma.
            Dlaczego Katowice, leżąc na rubieżach (Górnego)Śląska, miały by być nazywane
            jego stolicą?? a dlaczego np. nie Opava??
            • wilhelm4 Re: Nie ma obecnej stolicy Górnego Śląska 25.03.08, 17:09
              Przez pewien czas, zdaje mi sie,
              administracyjna centrala by (czesciowo) Bytom.
              A tylko niektore urzedy byly w Opolu.

Zgadzo sie abo mom recht ? :)
    • Gość: xyz Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocław IP: *.blutmagie.de 25.03.08, 08:27
      jakby kiedyś mieli zlikwidować woj. opolskie to wszystkie powiaty przejda do dolnoślaskiego.

Co do tych felerów to niech GW uważa bo wy tu chyba utożsamiacie Śląsk z województwem śląskim wiec zbierzecie najwiecej wyróżnień.
      • Gość: ja Re: Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocł IP: 217.98.12.* 25.03.08, 09:41
        Nie ma obaw Brzeski i Namysłwoski pójdą do Dolnośląskiego a
        pozostałe do Górnośląskiego. Zwłaszcza jak siedziba wojewody
        będzie w Opolu a Sejmu Śląskiego w Katowicach (co jest
        uzastadnione historycznie) A w Polsce tak już jest w kilku
        województwach tak więc nie byłoby to coś wyjątkowego.
        • Gość: e tam... Re: Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocł IP: *.die.net 25.03.08, 10:21
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Nie ma obaw Brzeski i Namysłwoski pójdą do Dolnośląskiego a
          > pozostałe do Górnośląskiego

Nie znasz się, Nyski zapowiedział że pójdzie do dolnoślaskiego, już dziś wielu tam wolałoby Wrocław zamiast Opola.Opole chce tez iśc do Wrocka a za Opolem pójdzie reszta bo powiedz mi co łączy Opole z Katowicami?
          pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Woj_opolskie_adm.png
          • wilhelm4 Re: Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocł 25.03.08, 12:48
            Wszysko, doslownie: wszysko!
            • wilhelm4 Re: Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocł 25.03.08, 17:11
              np. tzw. wezly rodzinne

To jakies slabe bajery,
              ze Opole to nie Slonsk
              i ze mo pociong do Dolnego. :))))
          • wilhelm4 Re: Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocł 25.03.08, 17:23
            A co niby dzieli
            np. Strzelce Opolskie i Krapkowice
            od Toszka i Glywic ? Padej !

Bo moje Krewne z Gogolina
            lejom sie z takich definicji. :)))))))))))

divida et impera
            ale to juz mijo, kochane somsiady
          • wilhelm4 Re: Opole ma tyle wspólnego z Katowicami co Wrocł 29.04.09, 19:21
            > Opole chce tez iśc do Wrocka
            bajki
    • Gość: Katowiczanka Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:20
      Brawo!!!
    • Gość: working_class Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.fwfin.fwc.com 25.03.08, 10:31
      Mam juz pierwszą propozycję dla "Łowców.." zgłaszam kandydaturę
      Gazety Wyborczej do tytułu "Feler Miesiąca" za pisanie artykułów
      o "śląskim" lotnisku Pyrzowice.
      • mim05 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 11:21
        Droga "klaso pracująca" - czy to aż taki straszny błąd? Czyżby
        Pyrzowice nie leżały na geograficznej wyżynie śląskiej? A może
        ostatnio utworzono jakąś wyżynę zagłębiowską? Dlaczego przed wojną
        powiaty zagłębiowskie należały do województwa kieleckiego -
        należałoby spytać twórców podziału administracyjnego II RP. Ale to
        nie ma nic wspólnego z geografią, a tylko z dogadaniem się "ojców"
        rozbiorów Polski.
        • Gość: elcoyot Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 12:12
          Śląsk nie znajdował się pod zaborami. co do lotniska to sprawa jest bardziej
          skomplikowana bo prawie wszystkie lotniska świata nie leżą w samych miastach..do
          tego nazwa - Katowice - jakby enklawa katowic w Będzinie czy gdzieś tam...to
          naprostować będzie niezmiernie ciężko i nawet nie wiem czy zasadnie - no chyba
          że ewidentnie będzie się mówić o 'lotnisku leżącym na Śląsku' wtedy ew można
          interweniować...
        • wilhelm4 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 12:49
          Slonsk pod zaborem, "rozebrany" ?????
          - abo raczyj "zaborca"(Prusy) ?
        • working_class Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 13:19
          mim05 napisał:
          > Droga "klaso pracująca" - czy to aż taki straszny błąd? Czyżby
          > Pyrzowice nie leżały na geograficznej wyżynie śląskiej?

Ależ drogi "mimie piąty" Sosnowiec, Będzin i DG również znajdują sie
          na Wyżynie Śląskiej i co z tego :-)))
          • Gość: HB Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 18:53
            A Wyżyna Śląska jest częścią Wyżyny Śląsko-Krakowskiej. I co.
        • Gość: wow!! Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 01:17
          mim05 napisał:

Ale to
          > nie ma nic wspólnego z geografią, a tylko z dogadaniem się "ojców"
          > rozbiorów Polski.
          nową historię piszesz?
      • Gość: Caddi [...] IP: 83.238.116.* 25.03.08, 11:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: LC Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 14:03
        Gość portalu: working_class napisał(a):

> Mam juz pierwszą propozycję dla "Łowców.." zgłaszam kandydaturę
        > Gazety Wyborczej do tytułu "Feler Miesiąca" za pisanie artykułów
        > o "śląskim" lotnisku Pyrzowice.

Dla GW wszystko w tym województwie jest śląskie łącznie z Częstochową i Sosnowcem
      • bartoszcze Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 15:02
        Co zrobić jednak z faktem, że operatorem lotniska jest Górnośląskie Towarzystwo
        Lotnicze SA?:)
    • Gość: aw Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.08, 12:53
      Opole nie jest juz stolica Gornego Slaska.

Opole razem z tzw. "Opolszczyzna" bronilo sie rekami i nogami przed
      utworzeniem jednego wspolnego wojewodztwa Slaskiego.

Mieszkancy tego regionu (w tym cala mniejszosc niemiecka) nie
      chcieli miec z regionem przemyslowym nic wspolnego, wiec teraz nie
      moga sie glosic, ze to u nich jest stolica.
      • Gość: elcoyot Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 13:10
        po części się zgadza..Opole to historyczna stolica. dziś nie ma czegoś takiego
        jak stolica Górnego Śląska..są tylko stolice województw.. ale to że istnieje
        Województwo Śląskie nie znaczy jeszcze , że katowice mogą pretendować do miana
        stolicy całego regionu rozbitego w skutek podziału adm.,
    • Gość: LC To kiedy zmieniamy nazwę województwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 14:00
      Wypadałoby zacząć od nazwy województwa. Częstochowa i Sosnowiec w woj. śląskim to czysty żart. Kto głosował w Sejmie za taką idiotyczną nazwą - dawajcie ich nazwiska!!! Szczególnie mnie interesuje postawa śląskich , zagłębiowskich i czestochowskich posłów bo nazwy województw były ustalane w głosowaniach i tam się toczyły spory.
      • Gość: HB Re: To kiedy zmieniamy nazwę województwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 18:58
        Ależ w czasie debaty o nowym podziale administracyjnym kraju padła propozycja
        nazwy Woj. Śląsko-Dąbrowskie. Ale warszawka to odrzuciła.
      • tymon99 Re: To kiedy zmieniamy nazwę województwa? 22.08.11, 01:32
        to nie nazwę trzeba zmienić, a granice!
    • Gość: Egon Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.08, 14:33
      no to czekomy na te"nagrody"bo pole do "lowow"pieronowe
    • Gość: WA Mapa Górnego Śląska, stworzona przez 'Łowców' IP: 213.151.94.* 25.03.08, 14:37
      udało mi się dotrzeć do wspominanej w artykule mapy. Świetna sprawa, brawo Łowcy!!

img253.imageshack.us/img253/8283/mapagsay9.jpg
      • wilhelm4 Re: Mapa Górnego Śląska, stworzona przez 'Łowców' 25.03.08, 17:24
        Fajno akcja ! Gryfno karta !
        Brawo i dziynki. :)

Ale co z Brzegiem ? Dolny ?
        • Gość: WA Re: Mapa Górnego Śląska, stworzona przez 'Łowców' IP: 213.151.94.* 25.03.08, 20:42
          ja, dolny
    • Gość: bb Historia sie zmienia,stolica Polski to Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 15:14
      Kiedys stolica bylo Opole, ale juz nie. Tak samo granice panstw
      regionow
      • Gość: WA Re: Historia sie zmienia,stolica Polski to Kraków IP: 213.151.94.* 25.03.08, 15:23
        Warszawa jest stolica Polski bo jest coś takiego jak obszar administracyjny
        "Polska'. Z kolei nie ma takiego czegoś jak obszar administracyjny 'Górny Śląsk'
        dlatego też chcąc wymienić jego stolicę można mówić tylko o tej historycznej, bo
        wspólczesnej nie ma ( zw/w powodu)
        • wilhelm4 Re: Historia sie zmienia,stolica Polski to Kraków 25.03.08, 17:14
          Tak i dlatego Zakopane nie jest centrum Podhala,
          bo sa jeszcze (biale?) niedzwiadki - logiczne ? :)))))
      • settembrini Re: Historia sie zmienia,stolica Polski to Kraków 25.03.08, 15:33
        Ad. temat postu, male sprostowanie ;)
        historia sie nie zmienia, historia sie co najwyzej tworzy :)
    • settembrini Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 15:21
      w sprawie felerow- pierwszy z brzegu artykul w katowickiej wyborczej-
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,5052423.html
      ktory stanowi klasyczny przyklad balaganu (by nie rzec dobitniej)
      terminologicznego- miesza sie pani iwonie sobczyk wojewodztwo slaskie z
      historycznym regionem slask, jaworzno, czestochowa etc. w tym kontekscie staja
      sie miastami slaskimi, po prostu masakra ;)
      jednoczesnie opolska redakcja GW raczy nas takimi pieknymi pure nonsensami jak
      miasta.gazeta.pl/opole/1,35114,5040634.html
      panie i panowie redaktorzy, chetnie (nawet nieodplatnie) zorganizuje male
      szkolonko w tym zakresie ;))
    • wilhelm4 Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 17:27
      Najlepszy przyklad wlasnie tu na portalu:

kuknijcie choby tyn artikel:
      u gory "Bielsko" i "Na Slasku" separat.....

:((((((((((((((
    • wilhelm4 Witamy na Slasku ! 25.03.08, 17:55
      Witamy na Slasku !

Hej artysci, my z Dabrowy !
      miasta.gazeta.pl/katowice/0,75275.html

Gazeto - WSTYDZ SIE !!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Karlowaciński Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.08, 18:02
      A czemu ławcy felerow. Jakby sie ten nauczyciel od wf-u porozumiał z
      jakims kolegą od polskiego to ten by mu doradzil - ŁOWCY BŁĘDÓW !!!
      • arnold7 Re: Łowcy felerów pilnują Śląska 25.03.08, 18:16
        A niby dlaczego?

• Gość: Lowca bledow Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.08, 18:29
        >lawcy felerow<
        FELER,panie Kokosinski
      • Gość: panchris Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.uk2net.com 25.03.08, 18:55
        Gość portalu: Karlowaciński napisał(a):

> A czemu ławcy felerow. Jakby sie ten nauczyciel od wf-u porozumiał z
        > jakims kolegą od polskiego to ten by mu doradzil - ŁOWCY BŁĘDÓW !!!

He, he. Krótka wycieczka do googla i wiemy dlaczego. Ten pan z wuefu jest
        aktywistą opolskiego Raś i ma swojego pana od "polskiego" - Gorzelika. Reszta
        łowców nie gorzej ;-) .
        Ciekawe dlaczego się tak czają i udają "spontaniczną" inicjatywę. Dziennikarz
        też się popisał wiedzą.
        • Gość: Menschenfresser Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.08, 19:28
          Kaj problym Hopeczku ?
          • Gość: Bucht Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.08, 19:58
            a może łowcy wiców
        • Gość: WA Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 213.151.94.* 25.03.08, 20:42
          A co w tym złego, że są w RAŚ?? to tylko pokazuje, że to stowarzyszenie ma
          młode, wykształcone i dbające o region kadry
          • Gość: uhuh Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 21:18
            jakie to nivy maja mlode i wyksztalcone, a w dodatku dbajace o region kadry?

chyba tylko Gorzelika, ktory jest wyksztalcony i owszem tylko troche
            przeideologizowany
            • Gość: WA Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 213.151.94.* 25.03.08, 21:26
              no chociażby 4 wymienieni łowcy. Choć w sumie 3 z nich dopiero sie kształci:)
              ale młodzi to są na pewno:)
          • Gość: panchris Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.uk2net.com 25.03.08, 22:58

> A co w tym złego, że są w RAŚ??

No właśnie. Może akurat nic. Ale jak widać redaktor Jedlecki konsekwentnie
            zdecydował się tą kwestię w swoim artykuliku całkowicie zataić i ściemnia że
            wuefowiec i parę studentów. Przecież nie jest idiotą, wie z kim rozmawia a
            środowisko kolegów Gorzelika nie jest aż tak liczne by nie wiedzieć who is who.
        • Gość: hello Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 21:02
          Z googla zrobiłeś ograniczony użytek ale to pewnie kwestia Twoich
          kompetencji. Patrz jak się czają:
          www.raslaska.aremedia.net/index.php?option=com_content&task=view&id=281
      • Gość: HB Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 18:59
        Niech nauczyciel od polskiego odpowie Ci, kto w wierszu napisał "a to FELER,
        westchnął seler".
    • Gość: rex czterech niedouków niech się do pracy weźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 20:08
      i zacznie od lektury, nawet jak jest w języku niemieckim.
      • Gość: jajco Re: czterech niedouków niech się do pracy weźmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 20:58
        Naprawianie świata zacznij od siebie nawet jeśli to beznadziejne
        zadanie.
    • Gość: Edward Niech nam przyjezdne niedorajdy historii nie piszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 20:16
      w Opolu jest tylu Ślązaków co w Katowicach Papuasów.
      • Gość: do Edka Re: Niech nam przyjezdne niedorajdy historii nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 20:57
        A w Warszawie warszawiaków jeszcze mniej. W Monachium Bawarczyków
        też mało. Naucz się historii swojego regionu zanim zaczniesz pouczać
        innych.
        • Gość: Menschenfresser Re: Niech nam przyjezdne niedorajdy historii nie IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.08, 21:26
          "swojego" ? przeciez to tzw.Edzio :))
        • Gość: Edek ja znam doskonale, gorzej z takimi zrzutami jak ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 22:08
          jw
          • Gość: do Edka Re: ja znam doskonale, gorzej z takimi zrzutami j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 23:11
            Dotąd żadną wiedzą się nie popisałeś. Za to chamstwem owszem.
          • Gość: olek Re: ja znam doskonale, gorzej z takimi zrzutami j IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 01:24
            jakbys znał historię, to głupot byś nie pisał, no chyba że wstydu
            nie masz!
          • mr.superlatywny Re: ja znam doskonale, gorzej z takimi zrzutami j 17.05.09, 16:48
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6616361,Tusk__Wroclaw_cywilizacyjna_stolica_Polski.html

z okregu dolnoslasko-opolskiego
            a nie "dolnoslasko-gornoslaskiego"(sic!) ?
          • mr.superlatywny Re: ja znam doskonale, gorzej z takimi zrzutami j 17.05.09, 16:48
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6616361,Tusk__Wroclaw_cywiliz
            acyjna_stolica_Polski.html

z okregu dolnoslasko-opolskiego
            a nie "dolnoslasko-gornoslaskiego"(sic!) ?
    • Gość: szorty dlaczego niby Opole, a nie Racibórz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 21:04
      do miana HISTORYCZNEJ stolicy G. Slaska takie samo prawo jak Opole ma Raciborz,
      ale do historycznej, a nie zadnej innej...
      • Gość: WA Re: dlaczego niby Opole, a nie Racibórz? IP: 213.151.94.* 25.03.08, 21:13
        przez cały czas istnienia prowincji górnośląskiej Racibórz nie był jej stolicą.
        Pewnie m.in. stąd uznanie Opola za historyczną stolicę Górnego Śląska.
        Historyczną, bo o innej nie moze być mowy. Obecnie Górny Śląsk jest rozbity na 3
        jednostki administracyjne. Stolica żadnej z nich nie może byc uznana za stolicę
        całego G.Śl.
    • Gość: historyk Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.ds3-s.us.edu.pl 25.03.08, 21:41
      Ciekawe tylko, z którego roku jest ta mapka Górnego Sląska? wiemy? A
      wiemy, my, politolodzy, jakie jest podłoże krwi rozlewanej w Kosowie
      od XIV wieku, w Gruzji, Abchazji, Czeczenii, Zairze, Sierra
      Leone...? A wiemy, że Katowice należały do diecezji wrocławskiej?
      To moze jednak lepiej jedna Silesia, zamiast tych regionalistycznych
      roszczeń, co? Zdrowiej byłoby, tak perspektywicznie patrząc. Chcecie
      kupowac wizy do Sosnowca, jadąc do swojej dziewczyny?
      • Gość: 17nov Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 21:55
        Gość portalu: historyk napisał(a):

> kupowac wizy do Sosnowca, jadąc do swojej dziewczyny?

Dziwny z ciebie człowiek, Ja jestem z Sosnowca i nie życzę sobie aby moje miasto było nazywane śląskiem. Może tobie jest wszystko jedno czy mówią na ciebie Polak, Cygan, Fracuz, Kaszub etc. ale zrozum że są ludzie dla których własna tożsamość narodowa i regionalna ma znaczenie. O takich jak ty ksiądz Tishner mówił homo sovieticus czyli człowiek radziecki któremu wszystko jedno...

Argument z wizami idiotyczny bo nikt nie ma zamiaru wprowadzać wiz.
        • Gość: Lambo Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 18:20
          popieram popieram
          • Gość: taksobiemyślę Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 83.1.72.* 17.10.08, 14:38
            " Czwórka młodych Ślązaków chce, by do historii przeszło nazywanie Sosnowca
            śląskim miastem, a Katowic - stolicą Górnego Śląska. Będą szukać takich błędów,
            a ich autorzy dostaną mapki Górnego Śląska ..."

Witam!
            Czy jest w ogóle coś do szukania! Dowodów na ignorancję w zakresie wiedzy o
            Śląsku wszelkiej maści mediów jest prawie każdego dnia na tuziny. Gdy do tego
            jeszcze dołożyć od siedmiu boleści edukację regionalną w większości szkołach
            wszystkich szczebli, dostaniemy pełny obraz sytuacji.
            Dziś przed raptem 3/4 godziny w PR-1 podana wiadomość: "W Zawierciu na Śląsku
            etc. (smutne INFO o wypadku, więc nie chcę rozwijać sprawy) ...." najlepiej
            przekonuje nas Ślązaków, że wiarygodność centralnych senderów jest żadna. Co
            więcej, ad analogiam można powiedzieć, że kompetencje MENu też są żadne. Co więc
            mogą tu na forum zrobić jako tako pod tym względem obiektywne osoby jak Bolek,
            czy Bartoszcze, które od czasu do czasu próbują pomniejszać wymiar tego zjawiska.
            O innych forumowiczach typu: P. Kozłowska, Kropka, Zwisik, SS9 & Corporation,
            wolę nawet nie nawet nie wspominać.
            Jak nam od podstawówki wmawiano iż Śląsk był pod zaborami, wydawało się iż tylko
            myśmy w naszej wsi mieli pecha do takiej nieudacznej historyczki, a tu proszę!!!
            Jak już ONI muszą tak robić dla poprawy swojego komfortu psychicznego, to niech
            sobie robią, byle nie za mej rodziny podatki.
            Pozdr.
      • Gość: olek Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.08, 01:27
        Gość portalu: historyk napisał(a):

> To moze jednak lepiej jedna Silesia, zamiast tych
        regionalistycznych
        > roszczeń, co? Zdrowiej byłoby, tak perspektywicznie patrząc.
        Chcecie
        > kupowac wizy do Sosnowca, jadąc do swojej dziewczyny?
        a tobie jest wszystko jedno jak w świecie mówią o tobie Rosjanin?
      • Gość: HB Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 19:04
        A ja wolę jeździć do roboty przez granicę na Śląsk, niż by Sosnowiec stał się
        częścią Silesi.
      • Gość: Augustyn Re: Łowcy felerów pilnują Śląska IP: 218.26.84.* 20.11.09, 05:49
        Obawiam się, że zdrowao przesadzasz. Tak z wizą do Sosnowca jak z Kosowem. My
        pochodzimy z Tej Ziemi, i Ślązakami się zwyczajnie czujemy. Jednocześnie
        doświadczyliśmy, że wielu z kolejnie nami władających chciało Śląsk bez
        Ślązaków. To może dlatego czujemy się Sobą i chcemy zachować naszą świadomość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka