polsz 02.04.08, 12:30 Gdzie w Katowicach można dzidziusia ochrzcić bez problemów? Zaznaczam, że nie mamy ślubu kościelnego, podobnie jak potencjalni chrześni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asd Re: Chrzest dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 13:14 Nigdzie. Skoro nie byliście tacy łaskawi zapłacić czarnej mafii za ślub koscielny to będą robić problemy. Sama kasa za chrzest to za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
joa261 Re: Chrzest dziecka 02.04.08, 14:09 w Mysłowicach:) Nam problemów nie robili:) Ochrzcili i tylko " co łaska" powiedzieli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Chrzest dziecka IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 02:34 Franciszkanie Panewniki i co laska. Odpowiedz Link Zgłoś
cza_arna Re: Chrzest dziecka 04.04.08, 20:11 A da rade na Panewnikach być chrzestną bez spowiedzi?? Przeszłoby tam coś takiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
peterp Re: Chrzest dziecka 05.04.08, 21:22 Jasne ,że da radę ! Wszystko da radę, komunia bez spowiedzi, ślub bez radości, poród bez bólu, śmierć bez strachu, pogrzeb bez smutku.... Wszystko da radę ! Tylko czy w tym wszystkim się nie zatracisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
peterp Zasadnicze pytanie 03.04.08, 12:15 Po co chcecie ochrzcić wasze dziecko ? Na pokaz ? Dla świętego spokoju, bo tak każe tradycja ? Ze strachu przed dziadkami ? Dla statystyki ? Przecież Wy i chrzestni nie jesteście w stanie zapewnić chrześcijańskiego wychowania temu dziecku. Czyż to nie jest hipokryzja z waszej strony ? Lepiej dla dziecka by było gdyby zostało ochrzczone w wieku 18 lat podejmując świadomą i samodzielną decyzję. Każdy sakrament zawarty w Kościele katolickim wymaga konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccf Re: Zasadnicze pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 14:24 autor tematu nie pyta cie o komentarz,wolny kraj:)a ty sie nudzisz,idz do kosciola jak tak bardzo lubisz;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mayby_baby Chrzest dziecka a po jaką cholerę?? IP: *.c199.msk.pl 05.04.08, 00:00 Chrzest, a po co? ani wy, ani chrzestni nie potrzebowaliście do tej pory papierka, to po co dziecku? kto ma mu ten przykład chrześcijańskiego życia dawać? ma metrykę urodzenia, rodziców, a jak kiedyś będzie mu chrzest potrzebny, to samo będzie mogło wybrać. o ile kiedykolwiek otrze sie o jakiś kościół, księdza, religię...po co mu balast na całe życie?? jakieś chrzciny, łaski... A tak w sumie to hipokryzja - chrzest jest tym namaszczeniem, zmyciem grzechu, a Wy już w momencie wypowiadania formułki (odpowiadania na pytania), będziecie kłamać. Bo czy macie zamiar przyrzekać, że wychowacie je jako dobrego chrześcijanina?!? Kogo próbujecie oszukać? Księdza, Boga czy samych siebie?? Myślicie, że za "co łaska" można sobie Bozię kupić?? Po jaką cholerę...???? Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Re: Chrzest dziecka 05.04.08, 00:05 A po co wam chrzest? Miałam nie komentowac, ale skoro sam piszesz, że nie macie ślubu, to nie widzę wielkiego sensu w pytaniu i odpowiadaniu na nie. Wiesz, coś w stylu "cześć, jestem daltonistką, poradźcie mi, gdzie mogę iść na kurs malarstwa";) Swoim postępowaniem umacniacie w Polsce kołtuństwo, że niby katolików jest 98%.. tylko że pewnie połowa z nich to tacy 'katolicy' jak wy.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Chrzest dziecka IP: *.chello.pl 06.04.08, 09:18 Zgadzam się z Peterepem i Teyoo. Moja córka prześladowana w czasach szkolnych za ojca ewangelika, odstąpiła od kościoła, nie ma kościelnego ślubu, dzieci są nie ochrzczone. Kiedy w pierwszej klasie mój wnuk zaczął mnie straszyc piekłem, zabroniłam posyłania na lekcje religii, za dużo wysiłu wkładamy w edukację i wychowanie dzieci, aby jakaś tłusta katechetka mąciła im w głowach bajkami i kazała rysować krzyżyki. Mój wnuk chodził na lekcje religii tylko dlatego, żeby nie stać na korytarzu jako jedyny nie uczęszczający. Poprzez chrzest rejestrujecie Państwo dziecko w kościele, wspomagając argument o 90% katolików w Polsce. Konsekwencje tego są poważne, choćby poprzez żądanie wpisywanie religii na szkolne świadectwa, czy też zdawanie matury z tego przedmiotu. Eskalacja żądań kleru nieustająco postępuje. Wystarczy przypomnieć, że nauka religii w szkołach miała być nieodpłatna, kiedy księża wcisnęli się do szkół, po dwóch, jeżeli dobrze pamiętam latach, zarządali pensji. Podobnie w szpitalach ksiądz z początku miał pełnić posługę bezpłatnie, ale szybko wszedł na etat szpitala. A tyle mówi się o niedostatkach finansowych i szkół i szpitali. Ochrzczenie dziecka przez rodziców, którzy są obok kościoła to hipokryzja, zły obyczaj, zakłamanie tolerowane dla pieniędzy choćby co łaska, przez kościół. Jako babcia dwóch wnuków zapewniam, że można dobrze wychowywać dzieci bez katachetek i nabożnych bajek,przerażających scen ukrzyżowania. Dzieci nie uczą sie rozdwojenia postaw, dobrze czynią nie dlatego, że straszy się ich diabłem ale dlatego,że nie wypada źle się zachwywać kiedy dom jest pełen wzajemnej miłośći. Wydaje mi się że tyle jest brudu w naszym państwie i tak trudno nam wyjść na prostą, ponieważ nieustająco w polityce miesza kościół, przypomnę choćby lustrację a także wielkanocne wystąpienie telewizyjne Glempa. Żenujące !!!! i na czym tu wychowywać dzieci, młodzież, dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
netka6666 Re: Chrzest dziecka 07.04.08, 14:53 Niestety ale nie ma tak łatwo. W przypadku, gdy będziesz chciała ochrzcić dziecko w innej niż w tej, pod którą podlega parafii - musisz przedstawić papier od swojego proboszcza, że wyraża zgode i że nie ma nic przeciwko ochrzczeniu dziecka. A gdy Twój proboszcz dowie sie o waszej sytuacji - może nie dac wam takiego zezwolenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petra Re: Chrzest dziecka IP: *.chello.pl 07.04.08, 21:47 Nalezy to nazwać po imieniu. Czarna kościelna mafia Odpowiedz Link Zgłoś
olilla Re: Chrzest dziecka 15.04.15, 12:47 Tylko co do chrzestnych kościół stawia wymagania tzn. że nie mogą to być ludzie żyjący w związkach niesakramentalnych. Rodzice mogą nie mieć ślubu kościelnego. Jest jeszcze coś takiego jak chrzest poza mszą świętą. :) super, że chcecie ochrzcić dziecko. Gratuluje decyzji. :) Odpowiedz Link Zgłoś